390 + Foto Pagar untuk Rumah Persendirian dan Homestad. Semua kriteria dan pilihan

Semuanya bermula dengan pagar indah. Ya! Setiap rumah persendirian memerlukan pagar. Tidak tahu tentang rumah, persepsi itu datang tepat daripadanya. Oleh itu, isu ini perlu ditangani dengan serius, setelah menimbang semua kelebihan dan kekurangan.

Kandungan artikel ini:

Kriteria untuk memilih pagar

Sebelum memilih jenis dan bahan pagar, anda perlu membuat keputusan mengenai tujuan mereka.

Tentukan gaya

Tentukan gaya

Biasanya, pagar untuk rumah swasta melaksanakan fungsi berikut:

 • menunjukkan sempadan wilayah bersebelahan;
 • menghalang kemasukan pengunjung dan serangan haiwan yang tidak diingini;
 • berfungsi sebagai asas untuk membuat lindung nilai;
 • melindungi jiran-jiran dan orang-orang yang lewat dari mata yang prying, memastikan privasi;
 • melindungi terhadap habuk dan bunyi bising;
 • menghiasi plot.

Pagar sebagai hiasan wilayah

Pagar sebagai hiasan wilayah

Jika anda perlu mengasingkan kawasan setempat sepenuhnya, maka pilihan terbaik adalah memasang halangan padu yang tahan terhadap kerosakan mekanikal. Untuk menghiasi landskap dan menunjukkan sempadan, gunakan pagar palsu dan pagar kayu rendah.
Pagar jenis palsu

Pagar jenis palsu

Apabila merancang pembinaan pagar di sekitar tapak, perhatikan faktor-faktor berikut:

 • Lokasi. Jika rumah anda terletak berhampiran lebuh raya atau jalan yang sibuk, maka ia harus dilindungi oleh pagar yang pekak tinggi. Ia akan melindungi daripada tetamu yang tidak diundang dan bunyi jalan raya, serta mengurangkan jumlah debu yang jatuh di tapak.
Pagar yang tinggi untuk berdiam diri

Pagar yang tinggi untuk berdiam diri

 • Gaya senibina pemilikan rumah. Bentuk dan hiasan pagar harus harmoni dengan landskap dan bangunan, sehingga kesederhanaan rumah sederhana akan dibayangi oleh pembinaan pagar piket atau tanaman hidup yang tinggi. Untuk rumah-rumah yang dihormati dengan pelbagai menara dan hiasan lain, pagar dengan konfigurasi kompleks batu alam atau bata dalam kombinasi dengan struktur logam adalah sesuai.
Reka bentuk yang menarik, menangkap mata

Reka bentuk yang menarik, menangkap mata

Jumlah pelaburan kewangan yang anda rancang untuk dibelanjakan untuk pemasangan pagar juga penting. Pilihan bahan dan kerumitan reka bentuk bergantung kepada jumlah anggaran kos.

Ia akan menjadi menarik untuk anda: ULASAN: Membuat pagar lantai beralun untuk rumah persendirian: 135+ (Foto) Pagar indah dengan tangan mereka sendiri

kembali ke menu ↑

Pilihan pagar

Untuk mencari pagar fungsional dan estetik yang menarik, pertimbangkan keperluan SNiP dan ciri tanah di kawasan belakang rumah, kerumitan pelepasan dan lokasi air bawah tanah.

Kami mengambil kira semua keperluan

Kami mengambil kira semua keperluan

Anda boleh memilih pilihan berikut:

 • Modal. Struktur pepejal menyediakan keselamatan dan dibezakan oleh hayat perkhidmatan yang panjang, tetapi juga merendahkan peredaran semulajadi udara di tapak tersebut, menghalang tumbuhan dan mengurangkan pencahayaan premis ketika terletak berhampiran rumah. Jika anda memutuskan untuk memasang pagar modal, maka ia memerlukan asas dan tempoh masa yang penting.
 • Ringan Struktur prefabrikated diperbuat daripada kayu, plastik atau mesh. Mereka lebih murah, tetapi memerlukan penyelenggaraan yang teratur.

Pembinaan logam pepejal

Pembinaan logam pepejal

Sekiranya anda ingin menentukan sempadan plot anda dengan sewenang-wenangnya, gunakan pokok renek yang besar, tanaman dengan daun besar dan unsur hiasan dalam bentuk pagar.

kembali ke menu ↑

Bahan untuk melampirkan struktur

Untuk pembinaan pagar di sekitar kawasan rumah, anda boleh memilih kayu, batu bata, batu semula jadi atau buatan, struktur logam dan konkrit. Kombinasi beberapa bahan kelihatan semulajadi juga.

Terdapat banyak bahan yang boleh digunakan.

Terdapat banyak bahan yang boleh digunakan.

kembali ke menu ↑

Pokok

Struktur kayu adalah jenis pagar tradisional untuk isi rumah persendirian yang telah melindungi manor sejak zaman purba. Populariti mereka adalah disebabkan oleh ketersediaan dan kos rendah bahan, serta pelbagai pilihan. Anda boleh menggunakan kayu lembut atau kayu keras sebagai bahan mentah.

Kayu adalah pilihan yang hebat

Kayu adalah pilihan yang hebat

kembali ke menu ↑

Contoh pagar kayu

 • Scourge. Untuk pembuatan anda memerlukan willow atau tumbuhan lain yang dibersihkan atau dibiarkan dalam bentuk aslinya. Pagar seperti biasanya digunakan untuk membahagikan kawasan menjadi zon, kerana mereka tidak memberikan perlindungan yang boleh dipercayai dan memerlukan pengemaskinian yang tetap. Pletni kelihatan harmoni dengan rumah-rumah kayu dalam gaya desa.
Wicker dengan papan

Wicker dengan papan

 • Pagar picket. Anda boleh membinanya dari bilah kayu yang perlu dipasang pada salib mendatar. Antara elemen bersebelahan meninggalkan jurang saiz yang berbeza, dan bahagian atasnya mungkin mempunyai bentuk yang berbeza.
Jurang dalam pagar mengikut budi bicara anda

Jurang dalam pagar mengikut budi bicara anda

 • Pagar balak atau kayu. Mereka boleh diletakkan secara mendatar atau menegak. Diameter balak dipilih mengikut kebiasaan rumah, yang juga mesti dibina dari kayu.

Pagar bar

Pagar bar

Ruang fantasi tanpa had menyediakan pagar papan. Bergantung pada keinginan anda, ia boleh menjadi kukuh atau meniru tenunan.

Grill, dipasang dengan jurang yang besar di antara papan, digunakan dalam bentuk seksyen untuk pagar. Mereka juga boleh berfungsi sebagai asas untuk memanjat bunga atau tumbuh-tumbuhan yang ditanam di sekitar perimeter plot.

Tiruan menenun dari papan

Tiruan menenun dari papan

Adakah anda ingin mengekalkan tekstur semula jadi kayu - berhenti menggunakan cat dan varnis yang membentuk lapisan padat selepas permohonan? Dalam kes ini, ia adalah impregnasi yang lebih baik atau varnis khas untuk struktur luaran.
Gabungan kayu dengan batu

Gabungan kayu dengan batu

kembali ke menu ↑

Bata dan batu

Bahan tahan lama yang boleh anda gunakan untuk membina pagar adalah batu bata dan batu semula jadi. Mereka membolehkan anda membina struktur yang boleh dipercayai dan tahan lama, tetapi memerlukan asas. Sapukan basalt, granit atau porphyry untuk perlindungan.

Pagar granit yang tahan lama

Pagar granit yang tahan lama

Kemewahan batu membolehkan anda mengelakkan struktur kompleks, membina pagar berbentuk mudah. Keindahan mereka dimulakan oleh bunga-bunga cerah dan evergreen. Keretakan, cip dan kecacatan lain mewujudkan kesan struktur umur, yang sesuai untuk bangunan dengan fasad yang sama.

Pagar batu mewah

Pagar batu mewah

Untuk menjimatkan wang, anda boleh menggantikan bahan semula jadi dengan batu buatan atau batu kecil ukuran kecil. Varian menarik pagar adalah pembinaan tiang dan tiang, dipenuhi dengan kerikil atau kerikil. Pagar seperti menyerupai gabion dan harmoni digabungkan dengan tekstur sengaja dari tiang dan fasad rumah.

Jenis-jenis kerikil biasa

Jenis-jenis kerikil biasa

Pagar bata - pilihan terbaik untuk pemilik kotej, dipenuhi dengan bahan yang sama. Pagar sedemikian akan melindungi wilayah anda dari mata yang prying. Untuk mengelakkan persepsi monolitik dan biasa, pembinaan batu bata dihiasi dengan menara, lengkungan dan elemen hiasan lain.

Pilihan bata terbaik

Pilihan bata terbaik

Sangat menarik untuk melihat pagar, untuk pembinaan yang menggunakan susunan dalam corak papan penjajahan. Di samping itu, kaedah ini membolehkan anda menyimpan bahan dan mengurangkan kos membina pagar.

kembali ke menu ↑

Struktur konkrit

Sebagai alternatif kepada batu bata atau struktur batu, anda boleh menggunakan struktur konkrit siap pakai. Mereka adalah bahagian-bahagian saiz dan bentuk yang berbeza, yang dipasang di alur tiang. Permukaan depan panel konkrit mungkin mempunyai tekstur yang berbeza: licin atau kasar, berkilat atau matte.

Reka Bentuk Konkrit Bersih

Reka Bentuk Konkrit Bersih

Anda boleh membeli kedua-dua bahagian berwarna dan tidak dicat dan pilih warna yang sesuai, dengan mengambil kira penyelesaian seni bina dan warna di rumah.

Satu lagi versi pagar konkrit ialah pembinaan blok. Anda boleh memilih bahan dengan tekstur batu alam, kayu atau dengan corak permukaan fantasi. Pagar konkrit yang disiapkan dengan tiang, penutup dan elemen hiasan lain akan menghiasi villa atau rumah bandar.

Pembinaan blok konkrit - boleh dipercayai dan kukuh

Pembinaan blok konkrit - boleh dipercayai dan kukuh

Jika anda mahu pagar konkrit anda tidak dapat dibezakan daripada struktur kayu, berhati-hati memilih komposisi untuk lukisan dan mengelakkan warna tepu cerah.
kembali ke menu ↑

Logam

Pagar logam adalah struktur tahan lama dan tahan lama. Oleh kerana pewarnaan dengan sebatian khas, ia tahan terhadap kakisan dan tidak merosot dari semasa ke semasa di bawah pengaruh kelembapan. Pelbagai bentuk logam membolehkan anda membuat struktur mudah dan kompleks.

Keupayaan untuk membuat pagar yang sangat indah

Keupayaan untuk membuat pagar yang sangat indah

kembali ke menu ↑

Dari tiub berbentuk

Pilihan yang paling mudah adalah pagar, bahagian yang terbuat dari paip berbentuk, diperbaiki bersama oleh kimpalan. Anda boleh memilih pilihan dengan gabungan kepingan logam yang berbeza, dibentuk menjadi corak tunggal. Reka bentuk sedemikian kelihatan sangat menarik di sebelah rumah, lapisannya diperbuat daripada bata atau batu.

Paip profil yang dipasang di antara satu sama lain

Paip profil yang dipasang di antara satu sama lain

Pagar daripada paip profil tidak memberikan privasi lengkap kerana terdapat banyak jurang di antara unsur-unsur. Untuk melindungi dari mata prying, bahagian logam boleh digabungkan dengan lembaran profil atau papan. Privasi boleh dicapai menggunakan polikarbonat warna dan warna yang berbeza.

Kami melengkapkan reka bentuk dengan polikarbonat

Kami melengkapkan reka bentuk dengan polikarbonat

kembali ke menu ↑

Dari shtaketnika

Tidak kurang popular kerana ketersediaannya dan kemudahan penyelenggaraan dan pagar kepingan logam berprofil atau pagar piket. Unsur-unsur struktur dicat pada suhu tinggi di bawah tekanan, jadi mereka mengekalkan kecerahan dan ketepuan warna untuk masa yang lama. Lapisan hiasan juga melakukan fungsi perlindungan: terima kasih kepada cat, pagar anda akan tahan kelembapan dan tidak memerlukan penggantian untuk masa yang lama.

Shtaketnik stabil dan dicat

Shtaketnik stabil dan dicat

kembali ke menu ↑

Lembaran yang berprofil

Anda boleh membeli struktur pagar dengan lembaran profil, permukaan depan yang meniru bahan yang berbeza dalam tekstur. Bahagian dengan tekstur batu atau walnut, oak, ceri dan spesies lain dijual.Terima kasih kepada penamat ini, pagar di sekitar rumah anda akan menjadi luar biasa dalam hiasan dan tahan lama, kerana logam itu mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang.

Lembaran profil untuk pagar

Lembaran profil untuk pagar

Shtaketnik logam diperbuat daripada lembaran yang berprofil dalam bentuk selang lebar tertentu. Bilah-bilah itu diikat dengan jurang kecil pada salib horizontal yang selari dengan satu sama lain. Mereka boleh diposisikan secara menegak dan mendatar.

Pilihan tata letak menegak lembaran profesional

Pilihan tata letak menegak lembaran profesional

kembali ke menu ↑

Lembaran logam

Jenis pagar yang menarik adalah kepingan logam dengan corak atau perforasi yang diukir. Mereka dipasang pada tiang dan membuat kesan kerja terbuka dan reka bentuk tanpa berat.

Untuk pagar dari lembaran yang berprofil atau pagar piket logam mencipta kesan struktur monolitik tunggal, menggunakan tiang, barisan silang dan pengikat, warna yang bertepatan dengan warna bahan asas.
Kami menggabungkan warna dalam satu reka bentuk

Kami menggabungkan warna dalam satu reka bentuk

Versi elit pagar logam adalah struktur palsu, yang dicirikan oleh kos yang tinggi dan penampilan hebat. Semakin kompleks pola, semakin mahal setiap bahagian pagar akan dikenakan biaya. Jika anda ingin menjimatkan wang, anda boleh menggunakan struktur dikimpal yang diperbuat daripada paip berbentuk, ditambah dengan sisipan dan corak yang palsu.

Memasang dengan memasukkan dan corak palsu

Memasang dengan memasukkan dan corak palsu

kembali ke menu ↑

Pagar gabungan

Pagar, di mana beberapa bahan digabungkan, juga kelihatan hebat. Mereka harmoni digabungkan dengan bangunan, untuk hiasan yang mana kaedah yang berbeza digunakan. Sebagai contoh, tiang terbuat dari batu dan fasad plastered atau dinding bata dengan tetingkap kayu tetap di luar.

kembali ke menu ↑

Bata dan logam

Biasanya, tiang, asas dan struktur sokongan lain diperbuat daripada bata. Lembaran berprofil, shtaketnik, logam yang dikimpal atau dipalsukan struktur yang digunakan untuk pembuatan bahagian.

Gabungan bata dan logam sangat popular

Gabungan bata dan logam sangat popular

kembali ke menu ↑

Gabungan logam dan batu

Batu-batu asal semula jadi, anda boleh gunakan dalam pembinaan asas dan tiang. Untuk mengisi jurang itu adalah pelbagai struktur logam.

Logam dan batu kelihatan kurang harmoni.

Logam dan batu kelihatan kurang harmoni.

kembali ke menu ↑

Bata dan kayu

Seperti dalam kes pertama, bata berfungsi sebagai bahan untuk pembinaan elemen galas: tiang, barisan bawah dan struktur lain. Jurang antara tiang dipenuhi dengan pagar piket atau papan yang boleh diperbaiki dengan cara yang berbeza.

Bata untuk pembinaan tiang bantalan

Bata untuk pembinaan tiang bantalan

Anda boleh menggunakan kombinasi bahan lain. Sebagai contoh, kayu dan logam. Lembaran logam berlubang dimasukkan berbeza dengan bahagian, yang diperbuat daripada papan tetap mendatar.

Apabila memilih untuk pembinaan pagar dua atau lebih bahan, perhatikan keserasian mereka dalam warna dan tekstur.
Menggabungkan dengan betul dan harmoni

Menggabungkan dengan betul dan harmoni

kembali ke menu ↑

Penggunaan tumbuhan hiasan

Di samping pelbagai bahan untuk membuat pagar, anda boleh menggunakan pokok renek dan pokok. Ketinggian, ketumpatan dan fungsi perlindungan lindung nilai bergantung kepada parameter tanaman yang dipilih. Mereka boleh hiasan, tidak lebih daripada 50 cm tinggi, atau berfungsi, yang terdiri daripada 2-3 meter pokok.

Cantik, tetapi tidak selalu praktikal

Cantik, tetapi tidak selalu praktikal

Apabila memilih tumbuh-tumbuhan untuk lindung nilai, pertimbangkan dekorasi mereka sepanjang tahun. Dengan bermulanya musim luruh, pokok-pokok gugur dan pokok-pokok belukar terbang, dan seketika kehilangan fungsi perlindungan mereka.
kembali ke menu ↑

VIDEO: Pagar indah untuk rumah anda

Pagar rumah persendirian

Pilihan yang indah untuk pagar

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (Lebih daripada 390 foto)

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk