Akuarium di pedalaman sebuah apartmen atau rumah: 145+ (Foto) jenis untuk hiasan reka bentuk anda (sudut, kering, partition, kecil)

Memperkenalkan ke dalam ruang tamu satu watak individu akan membantu akuarium. Mereka datang dalam banyak bentuk. Perkara utama yang perlu dipertimbangkan ialah saiz bilik dan tempat di mana ia akan dipasang.

Kandungan artikel ini:

Apakah jenis akuarium?

Kapasiti dengan ikan hidup akan menjadi bahagian utama pedalaman, kemuncaknya. Akuarium akan menarik perhatian tetamu.

Akuarium - kemuncak di pedalaman

Akuarium - kemuncak di pedalaman

Oleh itu, terdapat banyak model yang berlainan. Mereka berbeza dalam:

 • saiz;
 • bentuk;
 • konfigurasi;
 • kaedah pemasangan.

Sebelum anda membeli akuarium di apartmen, anda perlu tahu tugas-tugas utama yang perlu dia hadapi. Terdapat peralatan yang berfungsi secara eksklusif untuk hiasan. Model lain direka untuk menampung ikan hidup.
Berbeza dalam bentuk dan mengisi.

Berbeza dalam bentuk dan mengisi.

Akuarium, yang direka untuk pemasangan di pangsapuri, dibahagikan kepada kumpulan berikut:

Dinding dipasang

Ciri reka bentuk adalah lebar yang kecil. Ini membantu untuk mengamankan peralatan di dinding. Ia mesti mempunyai dinding telus supaya anda dapat melihat kehidupan di bawah air penduduknya. Proses menjaga ikan dan haiwan agak rumit daripada model desktop konvensional. Oleh itu, bagi akuarium dinding, lebih baik tidak untuk memulakan cichlids atau goldfish. Terdapat beberapa bentuk di mana peralatan pemasangan dinding dihasilkan:

 • segi empat tepat;
 • persegi;
 • separuh bulatan.

Pilihan dinding untuk digunakan

Pilihan dinding untuk digunakan

Sebelum memasang peralatan, anda perlu memikirkan sistem pembersihan, pencahayaan, dan cara menukar air di dalamnya.

Untuk membuat proses menjaga peralatan dengan cepat dan mudah, anda harus memikirkan dan membuat petak rahsia terlebih dahulu. Pada masa yang sama, lebih baik tidak meletakkan akuarium di dinding di mana komunikasi berlaku.

Fikirkan sistem pencahayaan, pembersihan

Fikirkan sistem pencahayaan, pembersihan

Jadual

Peralatan mestilah bersaiz besar untuk digunakan sebagai yang diberikan. perabot. Sampul atas harus dibuat dari kaca tahan lama, yang tidak takut beban. Model ini dilengkapi dengan tembok telus di mana semua ikan yang hidup di dalamnya akan dipandang baik. Tambahan besar model adalah prestasi fungsi hiasan dan praktikal di pedalaman. Jika anda tidak mahu mengganggu diri dengan proses menjaga ikan hidup, anda boleh memilih versi akuarium yang kering di mana tiada siapa yang hidup.

Akuarium dibina ke dalam meja

Akuarium dibina ke dalam meja

Lajur

Ini adalah salah satu jenis peralatan yang paling mahal. Sekiranya dikehendaki, anda boleh menyusun akuarium dari tingkat bilik ke silingnya. Model yang dipasang di lajur siap, kelihatan kurang berkesan.Tetapi bagi mereka, lebih mudah untuk mengatur penjagaan yang betul.

Dalam bentuk lajur - sesuai dengan pedalaman

Dalam bentuk lajur - sesuai dengan pedalaman

Perebandar kecil

Ini adalah pilihan yang hebat untuk ruang zon. Akuarium akan memberi ruang yang unik. Ia kelihatan bergaya dan elegan. Spesimen mungkin kering atau dipenuhi dengan air, di mana tumbuhan dan tumbuhan yang berbeza akan hidup. Jika anda tidak mahu sentiasa menjaga tubuh yang hidup, maka anda boleh memasang model yang akan melaksanakan fungsi hiasan sahaja.

Pilihan yang hebat untuk ruang zon

Pilihan yang hebat untuk ruang zon

Lembaga
Lebih baik memilih peralatan segi empat untuk bilik zon.
Sudut

Untuk bilik kecil, anda boleh memilih potongan sudut. Mereka tidak akan mengambil banyak ruang, tetapi mereka akan menghidupkan kehidupan baru menjadi suasana biasa. Peralatan boleh dipasang di dinding atau pada pendirian khas. Saiznya bergantung pada kawasan bilik dan ketersediaan ruang kosong di dalamnya.

Keindahan yang tidak dapat dilupakan di dalam bilik tidur

Keindahan yang tidak dapat dilupakan di dalam bilik tidur

Orang ramai ingin mendapatkan akuarium, tetapi penjagaan ikan yang berterusan, memasuki mereka menjadi pening, memaksa untuk meninggalkan idea ini. Terutama bagi mereka, pereka datang dengan akuarium kering. Di dalamnya mereka membuat komposisi indah yang unik dari pasir, batu, kerang, istana dan dekor menarik yang lain. Model kering tidak memerlukan organisasi atau latihan khas. Tidak perlu melakukan pencahayaan atau sentiasa menukar air. Pilihan ini praktikal dan mudah untuk mana-mana premis.

Di dalam bilik kecil, di mana tidak mungkin untuk menganjurkan akuarium kering atau klasik, anda boleh membuat tiruan tangki yang anda suka.
Pilihan kecil untuk ruang tamu

Pilihan kecil untuk ruang tamu

Untuk memberikan peralatan yang menarik, cermin, pasir berwarna, serta lampu yang berbeza digunakan. Model sedemikian sesuai untuk kediaman dan pejabat. Kelebihan utama struktur tersebut adalah penyelenggaraan mudah dan pemasangan cepat. Tidak perlu komunikasi tambahan atau pencahayaan, seperti dalam model klasik.

Jika ruang terlalu kecil di dalam bilik, tetapi anda benar-benar ingin mendapatkan akuarium dengan ikan hidup atau penyu, maka anda boleh membeli model meja biasa. Mereka datang dalam saiz kecil, tetapi boleh dibuat dalam bentuk yang berbeza. Kapasiti sempurna ditempatkan di rak, di atas meja, dalam niche atau pendirian khas.
Apabila tidak ada peluang untuk meletakkan sesuatu yang besar

Apabila tidak ada peluang untuk meletakkan sesuatu yang besar

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Buat idea sendiri untuk hiasan rumah: 125+ (Foto) Reka bentuk eksklusif

kembali ke menu ↑

Di manakah akuarium di apartmen?

Model akuarium yang berbeza akan dapat melengkapkan kawasan pedalaman dan menjadi elemen penting di dalamnya. Setiap model peralatan akan dapat menarik perhatian semua tetamu. Ia adalah sangat penting untuk memilih kapasiti, berdasarkan parameter bilik. Kemudian perkara utama adalah memasangnya dengan betul. Sebelum memasang pemasangan, anda perlu memberi perhatian kepada ciri-ciri berikut:

 • bentuk;
 • saiz;
 • kaedah pemasangan;
 • ketersediaan pilihan tambahan;
 • jenis pembinaan. Akuarium boleh menjadi klasik, kering, atau disimulasi;
 • sambungan lampu atau fungsi lain untuk operasi biasa peralatan;
 • jenis pembinaan.

Pilihan penginapan di dalam bilik

Pilihan penginapan di dalam bilik

Setelah semua ciri utama diambil kira, anda boleh meneruskan ke pilihan tempat untuk akuarium.

Peralatan dipasang berdasarkan gaya dan kawasan bilik.
Pilih kapasiti berdasarkan saiz bilik

Pilih kapasiti berdasarkan saiz bilik

Anda perlu menguruskan akuarium dengan betul, dan juga untuk menyediakan persekitaran ini. Model melihat terbaik seperti:

 • partition;
 • satu lajur;
 • model tertanam di dinding.

Akuarium di dalam meja - menarik dan luar biasa

Akuarium di dalam meja - menarik dan luar biasa

Perkara utama ialah menggabungkan bekas dengan persekitaran.. Untuk menekankan reka bentuk, anda boleh menggunakan teknik dan kaedah hiasan yang berlainan. Sebagai contoh, menghiasi akuarium yang dibina ke dalam dinding dari luar dengan baguette atau bingkai khas. Ini akan menjadikan pembinaan lebih ketara di kalangan perabot di sekitarnya.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Dekorasi dinding dalaman (220+ Foto): Plaster, Wallpaper, Lukisan

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk memilih kapasiti untuk bilik yang berbeza?

Setiap bilik mempunyai ciri-ciri tersendiri. Jika diputuskan untuk memasang akuarium di dalam bangunan, maka pertama sekali, fungsinya perlu diambil kira. Berdasarkan ini, model, bentuk dan konfigurasi yang sesuai dipilih. Ini akan mewujudkan bilik dalaman individu dengan suasana yang selesa.

Reka bentuk dalaman dengan rasa

Reka bentuk dalaman dengan rasa

kembali ke menu ↑

Bilik tidur

Di sini anda perlu memasang model sederhana atau kecil. Mereka sepatutnya mempunyai gaya yang mudah. Tugas utama bilik adalah rehat tenang yang tenang selepas hari yang sibuk.. Oleh itu, tidak sesuai di sini untuk meletakkan bekas yang cerah dan menarik dengan ikan hidup.

Sekiranya tidak mungkin untuk menjaga penduduk di bawah air, maka anda boleh memasang akuarium kering atau tiruannya. Disebabkan ini, anda tidak perlu menukar air secara tetap dan memasang lampu khas.
Tenang berehat selepas hari yang sukar

Tenang berehat selepas hari yang sukar

kembali ke menu ↑

Ruang tamu

Selalu ada tetamu di bilik ini. Oleh itu, akuarium boleh diletakkan di dinding atau dalam ceruk khusus.

Lembaga
Untuk menarik perhatian orang di sekitar anda perlu memasang hanya model klasik dengan dunia bawah air yang kaya. Peralatan boleh dipasang dalam lajur, partition atau digunakan sebagai jadual.
Akuarium di ruang tamu - pilih tempat yang selesa

Akuarium di ruang tamu - pilih tempat yang selesa

Jika bilik mempunyai kawasan kecil, sesuai untuk menggunakan kapasiti sebagai partition yang memisahkan tempat kerja dan kawasan rekreasi. Ini akan menyelamatkan kawasan itu, serta membuat penyelesaian yang menarik untuk mewujudkan pedalaman.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Karpet Cantik di lantai: 230+ Foto Reka Bentuk Fesyen di pedalaman moden

kembali ke menu ↑

Kanak-kanak

Adalah penting bagi ruangan ini untuk memilih reka bentuk bahan berkualiti. Lebih baik jika ia mempunyai saiz yang kecil. Untuk mengatasi tugas ini akan dapat akuarium desktop kecil, yang dilengkapi dengan sistem sokongan hayat yang mesra kanak-kanak untuk ikan.

Jika bilik untuk kanak-kanak mempunyai kawasan yang besar, maka anda boleh meletakkan akuarium yang dibina ke dalam dinding atau lajur di dalamnya. Peralatan tersebut disyorkan untuk dipasang pada remaja kanak-kanak untuk menghapuskan sebarang situasi traumatik.

kembali ke menu ↑

Dewan

Untuk ruangan ini dipilih saiz dan jenis pembinaan akuarium. Ia semua bergantung kepada kawasan bilik dan ciri-cirinya. Ia kelihatan sangat menarik dalam kapasiti besar, yang dilengkapi dengan pencahayaan menarik dan unsur tambahan untuk penduduk di bawah air.

Anda juga boleh memasang di tangga - ia kelihatan tidak kurang cantik

Anda juga boleh memasang di tangga - ia kelihatan tidak kurang cantik

Untuk dewan, anda boleh memilih model klasik, akuarium kering atau tiruan. Ia semua bergantung kepada pilihan tuan tanah.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Kaedah Pengezonan Bilik untuk bilik tidur dan ruang tamu: 195+ Foto Idea Reka Bentuk Terbaik dengan contoh

kembali ke menu ↑

Dapur

Kapasiti dengan ikan hidup akan menjadikan ruang selesa dan selesa untuk semua orang. Sekiranya dapur digabungkan dengan ruang makan, peralatan boleh meneliti ruang.

Membuat dapur lebih bersahaja.

Membuat dapur lebih bersahaja.

Akuarium dengan ikan hidup, kura-kura, atau hanya dalam bentuk tiruan boleh dipasang di mana-mana bilik. Ini akan membantu menjadikan suasana lebih selesa dan selesa.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Gabungan kertas dinding dan perabot masuk dan keluarRuang tamu / bilik tidur / dapur / dalaman kanak-kanak. Betapa pentingnya pilihannya?

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk memilih akuarium untuk gaya bilik?

Terdapat banyak gaya dan pilihan yang berbeza untuk reka bentuk dalaman. Untuk menulis sebuah akuarium di dalamnya tidak sukar jika anda mengikuti peraturan tertentu. Ini akan membantu mewujudkan suasana yang selesa di dalam bilik tanpa mengganggu integriti ruang.

Model klasik pada kabinet

Model klasik pada kabinet

Antara gaya popular di mana ia sesuai untuk meletakkan akuarium, menonjol:

 • Berteknologi tinggi. Akuarium dalam gaya ini boleh dipasang dalam bentuk lajur atau sebagai partition. Peralatan mesti mematuhi bentuk geometri yang ketat, yang akan membantu secara organik menyesuaikannya ke pedalaman.
 • Minimalisme. Perkara utama untuk menahan semua unsur dalaman akuarium dalam satu warna. Ia harus tenang dan tidak mencolok, yang akan menekankan gaya keseluruhan pedalaman.
 • Seni pop. Elemen terang bilik dalam bentuk akuarium dengan cepat akan menjadi tokoh utama di pedalaman. Dalam kapasiti, perlu menambahkan unsur-unsur terang, serta hiasan luar biasa untuk penduduknya. Warna yang lebih berbeza, semakin baik peralatan akan digabungkan dengan persekitaran sekitar.
 • Klasik. Gaya ini termasuk butir-butir ukiran, lukisan, serta unsur-unsur artistik dan stuko. Akuarium boleh diletakkan di dalam lajur atau berdiri asal dalam bentuk patung. Sekiranya reka bentuk diletakkan di dinding, maka ia boleh dihiasi dengan beguet atau pencahayaan asal.
 • Art Deco. Untuk menekankan gaya yang dipilih di kawasan pedalaman, anda perlu menggunakan pelbagai bentuk dan pencahayaan. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan hanya satu atau beberapa warna. Apabila memasang model akuarium pencahayaan klasik sepadan dengan pilihan penduduknya. Sekiranya model kering atau tiruan dipasang di pedalaman, lampu warna dibenarkan.

Kami menekankan minimalism

Kami menekankan minimalism

Mana-mana jenis dan bentuk akuarium akan melihat unsur utama bilik dalam setiap gaya. Semua perhatian akan tertarik kepadanya.
kembali ke menu ↑

VIDEO: Akuarium cantik untuk kawasan pedalaman anda

Akuarium di pedalaman

Variasi yang berbeza dalam apartmen

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 145 gambar)

8.9 Skor Jumlah
Akuarium di pedalaman sebuah apartmen atau rumah

Akuarium di bahagian dalam sebuah apartmen atau rumah lebih banyak lagi hari ini. Terdapat banyak jenis dan variannya. Sebelum anda membeli, pastikan anda mempelajari semua nuansa. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
9.5
Kebaikan
 • sifat individu dari bilik di mana ia dipasang;
 • pelbagai bentuk, model dan jenis struktur;
 • gabungan dengan banyak gaya;
 • ruang penyelesaian zon asal.
Cons
 • menjalankan komunikasi tambahan;
 • penjagaan yang berhati-hati dan berterusan model klasik;
 • pemasangan mahal dan penyelenggaraan lanjut.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk