Jenis Ark yang indah dari Drywall (210+ Foto): Reka bentuk dalaman diri sendiri

Arkitek kuno sering digunakan gerbang. Portal mulia di pintu gerbang Ishtar di Babel, melengkung melintasi, dan tali penguatan Rom dan Yunani telah bertahan hingga saat ini. Bentuk ini idealnya menyokong struktur dipasang. Berbeza dengan masa lalu, gerbang drywall mempunyai fungsi hiasan. Berapa lama anda boleh menukar dan menghiasi pedalaman?

Kandungannya:

Ciri-ciri dan pelbagai lengkungan dalaman

Sangat menarik bagi kita bagaimana dengan bantuan pembinaan drywall anda dengan cepat boleh mengubah rupa bilik, saiz mereka, "biarkan udara masuk" ke dalam bilik, keluarkan pintu dan dinding yang tidak perlu. Apakah fungsi struktur:

  • untuk zon bilik besar;
  • menghias pintu;
  • untuk menggabungkan dua bilik;
  • visual meningkatkan siling dan menambah "kelembutan" ke kawasan pedalaman;
  • Pilihan buta adalah latar belakang untuk elemen hiasan.

Jenis Ark yang indah dari Drywall (210+ Foto): Reka bentuk dalaman diri sendiri

"Biarkan udara" di dalam bilik

Jika pintu menjadikannya sukar untuk meletakkan perabot dengan mudah atau mengganggu pergerakan mudah, laluan melengkung menjadi pilihan untuk bilik.

Bentuk utama gerbang untuk arah yang berbeza:

Borang Gaya
Portal Borang langsung memberikan keanggunan yang ketat. Ia cukup untuk membuat elemen-elemen hiasan bingkai pintu dan tugas mengubah ruang dilakukan.
Rom Secara bersejarah, versi klasik memerlukan tinggi siling tinggi. Bentuk separuh bulatan dilengkapi dengan elemen asas: tiang, separa lajur dengan kapital, batang.
Thai Berbeza bentuk asimetris. Satu sisi tetap lurus, yang kedua mempunyai bentuk plastik: separa bulat, elips, dengan rak yang berbeza dan bukaan kecil.
Bahasa Inggeris (Inggeris) Arca busur yang busuk dan busur itu menggariskan pedantri pedalaman ini. Sesuai dengan gaya moden. Sudut dihiasi dengan volute klasik.
Ellipse Bentuk yang berbeza daripada separuh bulatan, perubahan bujur bilik. Digunakan di bilik ketinggian kecil. Borang ini secara visual meningkatkan siling.
Rusia (Slavia) Bentuk segi empat tepat mempunyai sudut-sudut kecil bulat di bahagian atas. Portal ini dihiasi dengan plat lebar yang dicat atau diukir.
Transomuga Cara terbaik untuk menyambung pintu (boleh berganda) dan jarak yang melengkung. Bahagian utama dihiasi dengan kaca beralun atau corak kaca berwarna, yang sepadan dengan gaya pedalaman.
Trapezius Pilihan lengkungan cepat. Unsur-unsur hiasan ditutup atas sudut laluan atau pintu.
Thai dengan bentuk asimetris

Thai dengan bentuk asimetris

kembali ke menu ↑

Bahan dan warna menghias

Unsur ini universal: anda boleh menggunakan bahan hiasan yang berbeza. Bergantung pada hiasan umum premis, ia digunakan: cat berwarna, plester bertekstur, kertas dinding, kayu, panel hiasan selesai (MDF), acuan stuko (plaster, poliuretana), batu semula jadi dan tiruan.

Gerbang kayu di rumah anda

Gerbang kayu di rumah anda

Bergantung pada fungsi yang diberikan, lengkungan dihiasi dengan warna dinding atau menjadi warna "tempat dalaman". Ia mungkin menjadi warna gelap atau warna terang untuk mencipta aksen isyarat.

Tumpukan pada gerbang di ruang tamu

Tumpukan pada gerbang di ruang tamu

Pada dinding kering baik terpaku dan diterapkan di atas pilihan tersenarai. Pemasangan struktur yang betul memastikan kemudahan pengeluaran kerja-kerja ini. Dalam usaha untuk menghiasi bahan hiasan dengan sempurna, eternit diguna, dicampur dengan campuran pembinaan.

Arch selesai dengan bahan batu

Arch selesai dengan bahan batu

kembali ke menu ↑

Sambungan bilik yang berbeza

Fesyen untuk ruang terbuka semakin popular. Pemilik pangsapuri, rumah tanpa kejam membersihkan dinding. Selepas itu, persoalannya ialah bagaimana membahagikan bilik menjadi zon berfungsi?

kembali ke menu ↑

Ruang tamu + koridor

Menghias gerbang antara ruang tamu dan koridor memberi ruang sentuhan keanggunan atau fundamentaliti klasik. Premis ini radikal mengubah penampilan mereka. Untuk imej itu tidak perlu menggunakan kayu mahal, batu semula jadi.

Penyelesaian yang sempurna antara ruang tamu dan koridor

Penyelesaian yang sempurna antara ruang tamu dan koridor

Pada masa ini, syarikat-syarikat pembinaan menghasilkan kertas dinding, batu buatan, yang meniru bahan-bahan sebenar. Pilihan mudah membantu mengalahkan mana-mana gaya yang dipilih. Pemilik menggunakan minimum pelaburan kewangan. Menghiasi kedua-dua warna bilik dan gaya seni bina harus harmoni.

Lihat portal antara ruang tamu dan koridor

Lihat "portal" antara ruang tamu dan koridor

Jika pembinaan plasterboard pelbagai peringkat (termasuk dengan siling regangan) digunakan untuk menghiasi siling, pembukaan melengkung terletak dari struktur bawah yang lebih rendah.

kembali ke menu ↑

Ruang tamu + dapur

Gerbang-gerbang di antara bilik-bilik ini melakukan fungsi hiasan dan utilitarian: mereka menghiasi pembukaan, menentukan sempadan zon, memudahkan pergerakan, membolehkan rasional untuk menempatkan kumpulan bilik makan, unit kerja dan tempat berehat.

Hiasan antara ruang tamu dan dapur

Hiasan antara ruang tamu dan dapur

Nyaman, bergaya, tetapi pada masa yang sama persatuan bermasalah: jika anda tidak memasang tudung kuat di kawasan dapur, maka semua bau akan tersebar di seluruh ruang bersama.

Untuk ruang antara bilik

Untuk ruang antara bilik

Untuk visual menggabungkan dua bilik fungsi yang berbeza, mereka membina beberapa gerbang bentuk yang sama (mereka mungkin berbeza dalam saiz). Keindahan mereka ditekankan oleh tiang, pilaster, tiang. Jika gaya klasik dan neoklasik digunakan, pencetakan stuko mestilah sesuai. Untuk gaya, terdapat pilihan laconic yang cukup dihiasi dengan bahan 2-3 nada lebih jenuh (lebih gelap, lebih cerah) daripada selesai utama.

Peluang indah untuk ditewaskan kaunter baryang menggabungkan dua bilik. Reka bentuk ini mempunyai rak untuk cermin mata dan pinggan mangkuk. Asas rak menjadi tempat tambahan untuk menyimpan peralatan dapur dan perkakas dapur.

Kaunter bar menyatukan dua bilik

Kaunter bar menyatukan dua bilik

kembali ke menu ↑

Koridor + dapur

Pilihan untuk menambah ruang. Persatuan sedemikian membolehkan anda menyusun kerja secara rasional dapur kecil. Pita ini menghubungkan dengan meja, yang meneruskan permukaan kerja dan menjadi tempat penyimpanan tambahan untuk peralatan dapur.

Pilihan peningkatan ruang

Pilihan peningkatan ruang

Bagi versi terdahulu, adalah perlu untuk memilih bahan yang mudah digunakan yang mencuci dengan baik dan tidak menyerap bau: panel plastik, batu (semula jadi dan buatan), basuh, vinil kertas dindingunsur logam.

Pilih bahan untuk digunakan

Pilih bahan untuk digunakan

Perabot dapur lebih cepat daripada yang lain, gagal (terlalu intensif dieksploitasi), dan fesyen untuk item tersebut sentiasa berubah. Gerbang Drywall adalah lebih banyak reka bentuk jangka panjang. Jangan gunakan elemen kompleks: stuko gilded, logam penempaan, kaca berwarna. Mereka tidak sesuai untuk semua arah.

Tidak pilih item yang rumit

Tidak pilih item yang rumit

Peminat masakan yang lazat dan penyediaan mereka, boleh diperbaiki di bahagian atas bidai, yang diturunkan semasa memasak. Oleh kerana itu, bau tidak menembusi bilik lain.

Reka bentuk gelongsor bukannya pintu

Reka bentuk gelongsor bukannya pintu

Pilih warna asas untuk dipadankan dengan fasad dapur - harmoni dan interkoneksi yang bergaya dari bilik-bilik yang terjamin.

Bagi mereka yang memutuskan untuk menggabungkan dapur dengan bilik-bilik lain, ia harus disimpan dalam kebersihan yang sempurna, kerana tidak dibasuh pinggan dan meja kerja yang kotor tidak akan menjadi hiasan untuk keseluruhan kawasan, tetapi akan dilihat dari bilik yang berbeza.

Pikirkan semua nuansa semasa menggabungkan bilik

Pikirkan semua nuansa semasa menggabungkan bilik

kembali ke menu ↑

Menggabungkan ruang tamu dengan balkoni

Gabungan itu meningkatkan ruang hingga 3 m². Oleh kerana unit sub-window tidak dapat dibongkar (keperluan pengawasan teknikal), ia boleh dipukul: membuat gerbang, dan bukannya tingkap tingkap memasang meja hiasan.

Penyelesaian reka bentuk menarik untuk meningkatkan ruang

Penyelesaian reka bentuk menarik untuk meningkatkan ruang

Kenapa terpakai? Ia menyediakan peralihan lembut antara bilik. Dalam kes ini, pemanasan blok balkoni telah dilakukan, tingkap dua tingkap bertetulang dipasang, pemanasan elektrik (lantai atau penyambung elektrik). Bilik ini digunakan untuk menganjurkan kajian, bilik permainan kanak-kanak, tempat istirahat yang intim, untuk minum teh atau kesendirian dengan alat kegemaran anda.

Tempat yang selesa untuk dibaca

Tempat yang selesa untuk dibaca

kembali ke menu ↑

Bilik tidur + Loggia

Adalah sukar untuk menganjurkan pejabat berasingan di apartmen standard. Persatuan bilik tidur dengan loggia membolehkan anda menganjurkan kawasan kerja. Dalam satu tangan, usaha kurang dibuat untuk memanaskan bilik daripada dalam keadaan balkoni. Di sisi lain, terdapat akses mudah ke mini zon kerja. Kelebihan ketiga ialah pencahayaan semula jadi bilik diperbaiki.

Bilik tidur dengan ruang kerja

Bilik tidur dengan ruang kerja

Pencinta bunga menyusun taman musim sejuk. Dengan mengawal rejim suhu dengan pemanasan elektrik, syarat-syarat disediakan untuk tumbuh-tumbuhan tropika atau bunga yang menahan "cuaca" yang lebih sejuk.

Susunkan taman musim sejuk di balkoni

Susunkan taman musim sejuk di balkoni

Kelebihan: dari 3.8 hingga 7 m² ruang tambahan boleh ditambah ke saiz standard. Tidak seperti balkoni, loggias termasuk dalam ruang tamu pangsapuri, oleh itu komunikasi pemanasan pusat boleh diletakkan di dalam bilik-bilik ini.

Ruang untuk kerja dan rekreasi di bilik yang sama

Ruang untuk kerja dan rekreasi di bilik yang sama

Di dalam bilik rehat anda mesti mempunyai pintu. Ia memberikan keamanan dan rehat yang baik. Tetapi anda boleh memasuki gerbang dalaman. Sapukan kepala kepala yang pekak. Ia boleh menampung barangan hiasan: pasu, lukisan, cenderahati kegemaran.
kembali ke menu ↑

Tandas + bilik mandi

Jangan terkejut. Selalunya, mengeluarkan dinding di antara bilik-bilik ini, pemiliknya memahami bahawa mereka bergegas. Separuh tanda yang bermula dari siling dan pergi ke dinding membantu menyembunyikan saluran pengudaraan dan paip, wayar elektrik untuk lampu sorot dan lekapan lain.

Ia mewujudkan ilusi pemisahan ruang dan tidak mengambil banyak ruang. Ia boleh ditambah sehingga 20 cm lebar dengan rak saiz yang sama dan ketinggian 1 - 1.2 m. Ia digunakan untuk meletakkan kelengkapan dan hiasan objek (patung, lilin).

Gaya Maghribi di pedalaman bilik mandi dengan lengkungan

Gaya Maghribi di pedalaman bilik mandi dengan lengkungan

kembali ke menu ↑

Koridor itu

Sekiranya anda perlu membetulkan kekurangan koridor - gerbang bertindak sebagai elemen masking.Terletak secara seragam di bawah siling, yang bersambung dengan pilasters di dinding, mengubah parameter koridor sempit. Mereka menjadikannya selesa dan menghilangkan perasaan koridor yang rapat. Bukaan bilik melengkung "naik" siling.

Gerbang dengan pilasters dalam gaya klasik

Gerbang dengan pilasters dalam gaya klasik

Kami menekankan faedah sementara. Pemasangan plasterboard adalah kerja terpantas pada pembinaan elemen ini daripada bahan lain: bata, gas, dll.

Pemasangan plasterboard terpantas

Pemasangan plasterboard terpantas

kembali ke menu ↑

Bahagian ruang

Selalunya memecahkan sekatan, pemiliknya hilang dalam bilik kosong. Pereka menjelaskan perkara ini dari sudut pandangan psikologi: seseorang memerlukan zon untuk menyusun tempoh masa yang berbeza dalam hidupnya: makan, bersantai, bersosial dengan kawan, hobi, kerja, kreativiti. Gerbang menjadi pilihan untuk mengenal pasti sudut-sudut seperti kehidupan yang selesa.

Adakah zon di kawasan yang saling berkaitan.

Adakah zon di kawasan yang saling berkaitan

Untuk menentukan kawasan fungsional menggunakan lantai yang berbeza, pembinaan siling plasterboard, lukisan dinding, bagaimanapun, lengkungan adalah pilihan pemisahan menggabungkan. Mereka membuat peralihan lembut, jangan merengsakan mata, jangan mengalih perhatian dari unsur-unsur asas, yang merupakan hiasan bilik. Tetapi yang lebih penting, mereka membuat keselesaan yang tidak dapat dijelaskan, kerana mereka telah digunakan selama ribuan tahun dan tertanam dalam ingatan genetik kehidupan kita.

Kawasan yang disorot menggunakan lantai

Kawasan yang disorot menggunakan lantai

kembali ke menu ↑

Menegaskan unsur-unsur hiasan

Untuk barangan hiasan (pasu, barang koleksi, cenderahati) di bahagian menegak membuat rak atau niche dengan pencahayaan. Mereka menekankan daya tarikan objek hiasan dan mewujudkan pencahayaan latar belakang yang lembut. Raknya sendiri menjadi hiasan jika ceruk antik diletakkan di dalam ceruk, panel kayu dengan ukiran yang indah atau penempaan logam.

Gerbang di ruang tamu dengan cahaya

Gerbang di ruang tamu dengan cahaya

kembali ke menu ↑

Sambungan dengan lampu tempat dan hiasan

Gerbang itu boleh dijadikan sumber cahaya yang hebat. Untuk struktur tersebut adalah titik tetap, lampu loket atau jalur LED. Mereka mewujudkan pencahayaan tambahan bar, elemen hiasan, seluruh bilik. Pada masa yang sama, mereka tidak mengganggu mata dan membuat cahaya "lembut".

Lampu untuk bar di dapur dan ruang tamu

Lampu untuk bar di dapur dan ruang tamu

Gerbang - unsur sejarah dan purba boleh menjadi bentuk yang berbeza, melakukan fungsi yang luar biasa, tetapi pasti memperkenalkan nota yang baru, fungsional atau gaya baru ke pedalaman.

Pelbagai bentuk untuk memperibadikan bilik-bilik

Pelbagai bentuk untuk memperibadikan bilik-bilik

Arca Drywall

Reka bentuk dalaman

Avatar

Saya seorang pereka bukan sahaja dengan pendidikan, tetapi juga di bilik mandi. Saya suka mencipta kecantikan dan keselesaan. Nasihat saya akan membantu memahami arah reka bentuk moden dan mewujudkan pedalaman yang bergaya di sekeliling anda.

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk