Art Deco di pedalaman: Reka bentuk 195+ (Foto) di ruang tamu, dapur, bilik tidur. Perabot yang akan mengubah hidup anda

Art Deco - gaya reka bentuk dalaman berprestij, yang mempunyai sejarah yang kaya. Ia benar-benar boleh membawa trend baru di pedalaman ke rumah anda. Ketahui bagaimana ini boleh dilakukan dan dengan apa. Apakah aksesori utama dan apa yang lebih baik untuk ditekankan dalam reka bentuk?

Kandungannya:

Ditubuhkan pada awal abad ke-20, gaya Art Deco telah memasukkan semua ciri-ciri masa itu. Perang Dunia Pertama meninggalkan tanda pada pendekatan ekonomi untuk reka bentuk rumah dan gaya hidup bangsawan yang sederhana. Selepas zaman pertapaan yang dipaksa, terdapat peralihan untuk menegaskan kemewahan dan kecanggihan.

Keanggunan bentuk dan garisan Art Deco sedang mengalami populariti hari ini. Eksklusif dan kekayaan hiasan adalah dalam gabungan yang harmoni, memberikan suasana rumah keanggunan yang bijak dan memberi penekanan kepada rasa baik pemilik.

Art Deco - gaya reka bentuk dalaman yang berprestij

Art Deco - gaya reka bentuk dalaman yang berprestij

Sejarah kelahiran Art Deco

Pada permulaan abad yang lalu, pada peringkat perkembangannya, Art Deco didasarkan pada ciri-ciri utama era sejarah: penemuan saintifik, perjalanan, tradisi Maya dan Aztec purba. Semua ini dapat dilihat dalam reka bentuk pakaian, gaya hidup dan reka bentuk dalaman.

Sejak akhir abad kedua puluh, gaya telah mengalami beberapa perubahan, tetapi tetap setia kepada tradisi. Dia sekali lagi menjadi salah satu kawasan yang paling popular dalam reka bentuk dalaman, terutama di kalangan artis. Bahan kemasan yang berkualiti tinggi dan perkakas rumah moden di peringkat baru pembangunan telah menjadi bahagian pentingnya.

Istilah "Art Deco" digunakan selepas pameran seni kontemporari di Paris pada tahun 1925, yang menjadi terobosan nyata.
Art Deco didasarkan pada ciri-ciri asas era sejarah

Art Deco didasarkan pada ciri-ciri asas era sejarah

kembali ke menu ↑

Ciri-ciri utama gaya ini

Asal-usul karya seni di sini dapat digabungkan dengan karya seniman dan pemahat modern, dan kemasan mahal dapat digantikan dengan tiruan berkualiti tinggi. Pada masa ini, tafsiran gaya itu berbeza dan pelbagai, ia sering berlepas dari kanun yang ditubuhkan. Salah satunya adalah penyelewengan dari prinsip cahaya dengan penembusan sinaran matahari melalui tekstur bahan.

Kerukunan Art Deco digariskan oleh setiap strok dan elemen reka bentuk, dan kepatuhan penuh dengan gaya.

Di pedalaman ruang makan

Di pedalaman ruang makan

Ciri-ciri utama Art Deco, yang tidak boleh diabaikan, adalah:

 • kehadiran cermin cantik berbingkai dan cermin mewah jubin;
 • alat pencahayaan perlu dibuat menggunakan kristal yang mencerminkan cahaya;
 • kelengkapan - emas atau krom;
 • aksesori dan hiasan yang memainkan dan mengubah dalam cahaya;
 • kehadiran permukaan berkilat;
 • corak geometri;
 • permohonan dalam reka bentuk bahan mulia - berkualiti dan jarang berlaku;
 • julat warna yang berbeza;
 • kekayaan reka bentuk;
 • kain kemas;
 • barang antik di pedalaman;
 • permainan silau matahari.

Berbeza dengan kehadiran permukaan berkilat.

Berbeza dengan kehadiran permukaan berkilat.

kembali ke menu ↑

Warna dan corak

Art Deco - gaya cerah dan berani, sering menggabungkan pada pandangan pertama warna tidak serasi. Sebagai contoh, limau dan merah atau hitam dengan kuning. Gabungan klasik tetap hitamkelabuputih dan coklat gamma.

Tekstur dan ekspresi permukaan memberikan cetakan yang bijak dan menarik. Antara yang paling popular dalam lukisan Art Deco termasuk:

 • lukisan floristik pada tekstil;
 • bentuk geometri dengan rentak tertentu penggantian;
 • band yang sempit dan lebar;
 • lukisan di bawah kulit harimau, harimau, zebra, dll.

Kerukunan Art Deco digariskan oleh setiap elemen strok dan reka bentuk.

Kerukunan Art Deco digariskan oleh setiap elemen strok dan reka bentuk.

kembali ke menu ↑

Bahan

Pedalaman Art Deco yang mengagumkan menggabungkan gloss dan glitter. Permukaan berkilat boleh di atas siling, dinding dan juga di lantai.

Reka bentuk ini memberi tumpuan kepada bahan semula jadi berkualiti tinggi:

 • logam dengan permukaan krom atau emas bersalut;
 • kulit asli dalam penamat (termasuk ular, buaya, dan lain-lain);
 • batu separa dalam inlays;
 • kristal;
 • kristal;
 • pokok itu baka yang berharga;
 • tanduk dan tulang haiwan, dsb.

Aksesori dan hiasan yang dimainkan dan diubahkan dalam cahaya

Aksesori dan hiasan yang dimainkan dan diubahkan dalam cahaya

Eksklusif, dibuat dalam satu salinan, barang reka bentuk, boleh menjadi kemuncak dari pedalaman mewah.
kembali ke menu ↑

Paul

Pilihan untuk kebanyakan bilik Art Deco akan menjadi reka bentuk seks Marbled atau ubin dengan tiruan dan parket. Satu lagi pilihan yang menarik dan sangat bergaya - lantai meratakan sendiri. Kaedah reka bentuk moden ini memungkinkan untuk membuat monokrom salutan atau mengandungi corak geometri dalam gaya Art Deco.

kembali ke menu ↑

Siling

Siling di premis Art Deco, struktur bertegangan, bertegangan dengan permukaan yang berkilat dan ringan, sering dipilih. Filem PVC berkualiti tinggi untuk siling ini membolehkan anda melaksanakan idea yang paling berani.

Lantai marmar

Lantai marmar

Selain itu, patina dan stuko boleh digunakan. Keuntungan diberikan kepada permukaan berkilat. Pencahayaan yang berkualiti tinggi akan menambahkan kedalaman dan tekstur kepada siling tersebut.

Untuk bilik tidur atau ruang tamu, anda boleh memilih siling regangan berkilat, dilengkapi dengan kristal candelier dengan pendants. In lorong dan dapur Anda boleh memasang lampu tempat, lampu dan lampu terbina dalam.

Lembaga
Unsur-unsur artistik di siling boleh diletakkan pada tahap siling yang berlainan.
kembali ke menu ↑

Tembok

Ketepikan objek premis perabot dan hiasan itu memerlukan dinding redup, yang hanya menjadi latar belakang untuk perkara-perkara eksklusif. Dalam hal ini, reka bentuk monokromatik sering dipilih, kurang kerap - mencetak utama rendah.

Unsur artistik di siling

Unsur artistik di siling

Untuk menghiasi dinding gaya Art Deco digunakan:

kembali ke menu ↑

Perabot

Perabot untuk bahagian dalam Art Deco dipilih terutamanya dari kayu semula jadi. Kesederhanaan dan kesederhanaan yang seolah-olah diberi pampasan oleh karya-karya tuan yang hebat, unsur-unsur yang luar biasa, patenasi dan tatah.

Semua perabot perlu kelihatan mahal, mulia dan dihormati. Oleh itu, jika tidak mungkin menggunakan kulit semulajadi untuk upholstery, anda boleh menggunakan kain yang sangat tinggi, tetapi tidak buatan.

Kekayaan reka bentuk

Kekayaan reka bentuk

Selain kayu, reka bentuknya secara aktif menggunakan logam krom, marmar dan kaca. Ini boleh menjadi perabot berasingan atau komponen tunggal. Sebagai contoh, rak, meja dengan meja kaca, dll.

Untuk perabot kabinet dicirikan oleh penggunaan permukaan yang digilap dan dipernis, cantik facades dan serbuan bersejarah mengenai objek. Reka bentuk yang baik akan membolehkan persekitaran sedemikian berkhidmat untuk masa yang lama, sambil kekal bergaya dan relevan.

kembali ke menu ↑

Tirai dalam reka bentuk

Dekorasi tetingkap harus menggabungkan kesederhanaan dan kemewahan, ciri gaya itu sendiri. Di sini kain berat akan kelihatan bagus, membolehkan anda membuat langsir lembut.

Bergantung kepada tumpuan gaya Art Deco, yang bertujuan penafsiran moden atau lebih bersejarah, langsir kelihatan berbeza. Untuk mengekalkan tradisi gaya menggunakan kanvas tebal atau pelbagai lapisan. Pedalaman moden boleh menjadi lebih ringan dan santai, menggunakan langsir nipis dan kain lut.

Perabot dipilih terutamanya dari kayu semula jadi.

Perabot dipilih terutamanya dari kayu semula jadi.

Tekstil untuk Art Deco mestilah hebat. Langsir - dengan lipatan yang mengalir dan gorden yang indah. In bilik tidur boleh dianjurkan kanopi katiljika ketinggian siling adalah penting.

Untuk kombinasi harmoni semua elemen dalam tekstil reka bentuk dalaman memainkan peranan utama. Langsir tingkap mesti digabungkan dengan warna dan tekstur upholsteri, hiasan bantaltaplak meja dan bedspreads.

kembali ke menu ↑

Bilik tidur

Keterangan bilik itu ditekankan dengan warna. Art Deco menguntungkan untuk kedua-dua kombinasi yang berbeza dan warna serupa dengan warna. Gabungan beige dengan emas, atau beige dengan merah akan kelihatan sama indahnya. Tambahan pula menggariskan kesesuaian elemen gaya kristal dan cermin.

Tekstil mestilah hebat.

Tekstil mestilah hebat.

Perabot itu seharusnya tidak hanya kayu, tetapi diperbuat daripada spesies berharga - kayu hitam, oak atau tiruan yang baik. Kain indah yang mahal berfungsi sebagai kerangka yang menakjubkan:

kembali ke menu ↑

Julat warna

Bilik tidur Art Deco boleh mempunyai apa-apa warna utama, yang dilengkapi dengan warna pesaing.

Oleh kerana nada utama sering diambil salah satu warna:

 • beige;
 • susu;
 • biru muda;
 • mint lembut.

Kebesaran bilik digariskan dengan warna

Kebesaran bilik digariskan dengan warna

Panel dan kertas dinding yang digunakan dalam reka bentuk, boleh mempunyai peralihan nada dan semiton, meniru permainan cahaya matahari. Bahawa reka bentuk tidak kelihatan tidak menarik, adalah mungkin untuk menghidupkan semula ia diselaraskan dengan aksen yang terang.

Baru-baru ini berkaitan adalah hitam dan ultramarine. Tetapi tidak kurang menarik akan kelihatan warna kapur, lemon atau oren. Untuk menekankan dan menggariskan kualiti reka bentuk yang baik, para pereka akan menggunakan penempaan untuk perak, gangsa atau emas perabot dan stuko.
Langsir - dengan lipatan terbungkus dan langsir yang indah

Langsir - dengan lipatan terbungkus dan langsir yang indah

kembali ke menu ↑

Reka bentuk yang spektakular

Reka bentuk asal bilik tidur membolehkan anda menggunakan sejumlah besar cermin, jumlah pencahayaan yang mencukupi, penggunaan kontras. Di samping itu, hiasan adalah penggunaan yang dibenarkan:

 • batu permata;
 • tanduk haiwan;
 • menyembunyikan.

Seni harus ditelusuri dalam elemen-elemen utama reka bentuk: headboard yang hebat, lukisan, patung. Keghairahan tetapan menambah bentuk objek yang diperkemas, penggunaan kulit binatang.

Peruntukan dermaga boleh didapati dengan menggunakan lampiran headboard, menggunakan tingkap kaca berwarna dan kaca berwarna dalam bentuk mozek. Apabila memilih di mana permukaan, matte atau berkilat, untuk menghentikan pilihan, lebih baik untuk memberi keutamaan kepada yang terakhir. Sekiranya ketinggian siling itu membolehkan, reka bentuknya dibuat di dalam bilik berbilang tingkat, melangkah, ciri gaya.
Seni harus dikesan dalam elemen reka bentuk utama.

Seni harus dikesan dalam elemen reka bentuk utama.

kembali ke menu ↑

Ruang tamu

Dalam reka bentuk ruang tamu sering digunakan sejumlah besar bahan. Perabot kayu mungkin mempunyai pelapis kulit. Bahagian dalamannya mengandungi objek kaca dan logam.Bentuk mereka boleh dibulatkan atau mempunyai sudut tajam.

Untuk ruang tamu secara tradisinya dipilih warna gelap. Atau dengan kehadiran bayangan beige, yang akan menekankan pedalaman yang bergaya.

Ciri-ciri mewah Art Deco dicerminkan dalam perabot dari kayu mahal, model eksklusif, dalam pemprosesan manual. Aksesori dan hiasan dengan permukaan mengkilap berkilat berjalan lancar dengan barang-barang mewah dalam bentuk patung, pasu lantai, dan skrin.
Perabot kayu mungkin mempunyai pelapis kulit.

Perabot kayu mungkin mempunyai pelapis kulit.

Lembaga
Ruang tamu yang bergaya dibezakan dengan kehadiran objek pelbagai bentuk yang mesti digabungkan dengan satu sama lain, tidak mengganggu keanggunan keseluruhan pedalaman.

Asal-usul perabot dan aksesori mencolok kelihatan sangat baik terhadap latar belakang dinding biasa. Monochromatic atau mempunyai cetakan berhati-hati dinding adalah wajar untuk membuat lebih ringan daripada perabot dan asas reka bentuk teduh. Tekstil dalam bentuk perabot kerusi dan digunakan untuk bukaan tingkap harus digabungkan dengan warna.
Warna gelap secara tradisinya dipilih untuk ruang tamu.

Warna gelap secara tradisinya dipilih untuk ruang tamu.

kembali ke menu ↑

Dapur

Membuat apartmen dalam gaya Art Deco yang sama, jangan lupa tentang dapur dan bilik mandi. Orientasi dalaman yang sama pedalaman menekankan rasa yang baik dan melengkapi gambaran keseluruhan. Reka bentuk dapur dipilih sesuai dengan gaya seperti di seluruh premis.

Perabot di dapur Art Deco sepatutnya hebat dan agak mahal. Skema warna dihalang, tetapi dengan kehadiran permukaan berkilat dan krom.

Sebuah bilik besar dilengkapi dengan cara yang besar. Pusat ini boleh dimakan jadual dengan kerusi.

Julat warna - dihalang

Julat warna - dihalang

Pemilihan tahap dan tahap reka bentuk untuk bilik dapur adalah sesuai sepenuhnya. Siling boleh diregangkan atau dihiasi dengan menggunakan plasterboard atau struktur lain, tetapi semestinya mempunyai sekurang-kurangnya dua tahap.

Lembaga
Jika pilihan ini tidak dapat direalisasikan di dalam bilik, wallpaper foto dengan kesan hiasan yang sama digunakan.

Art Deco tidak mengehadkan pilihan warna untuk reka bentuk dapur. Tetapi yang paling kerap pereka menggunakan coklat coklat, warna putih dan hitam atau perak warna.

Untuk sebuah bilik besar dengan ruang makan khusus, dalam banyak kes, kertas dinding bergaris dua warna dipilih, dan untuk dapur apron - jubin dua warna atau mozek yang berbeza. Corak yang sama boleh diulang dalam tekstil - langsir, pelapis. Secara berkesan pedalaman boleh menambah cermin yang mempunyai kedudukan yang baik.
Gaya di bahagian dalam dapur

Gaya di bahagian dalam dapur

Marmer atau tiruan atau penutup dengan corak grafik akan sesuai untuk pendaftaran lantai. Ia boleh menjadi jubin atau linoleum.

kembali ke menu ↑

Bilik mandi

Kemewahan Art Deco kelihatan menarik di bilik mandi besar. Seboleh-bolehnya, elemen krom, kaca, marmar dan permukaan berkilat digunakan di sini. Keuntungan diberikan kepada warna cahaya, terutamanya dalam reka bentuk siling.

Jika dinding dan lantai memerlukan kehadiran nada gelap, maka permukaan mesti berkilat. Corak yang ada dalam reka bentuk harus ditekankan, tetapi tidak membuat persepsi bilik lebih sukar.

Penggunaan perhiasan dan corak keriting boleh dilakukan secara langsung di permukaan cermin.
Di bahagian dalam bilik mandi

Di bahagian dalam bilik mandi

Pemilihan paip adalah wajar dilakukan dengan memakai model warna putih, dengan garis bulat lancar.Pengadun dan peralatan lain dipilih dengan permukaan krom.

Rak terbuka di bilik mandi boleh dari bahan berikut:

 • logam;
 • kaca;
 • marmar

Mewah bijak

Mewah bijak

kembali ke menu ↑

Dewan dalam gaya

Kesan rumah mula terbentuk dari lorong. Dalam reka bentuknya adalah wajar untuk membina gaya dan warna bilik-bilik lain, yang bersama-sama harus kelihatan seperti ensemble tunggal.

Bergantung kepada saiz lorong, perabot dan aksesori yang dipilih. Untuk ruang kecil, tidak dianjurkan untuk menggunakan perkara-perkara besar yang akan menghancurkan keberkesanannya.

kembali ke menu ↑

Warna asas

Art Deco di lorong harus disokong oleh warna utama, dilengkapi dengan yang lain. Sebagai utama, anda boleh memilih:

 • kelabu keluli;
 • sentuhan sampanye;
 • vanila.

Kesan rumah mula terbentuk dari lorong

Kesan rumah mula terbentuk dari lorong

Nada gelap membawa kemuliaan ke pedalaman. Untuk mengimbangi kekurangan ruang akan membantu cermin besar, lantai terang, pencahayaan buatan yang baik.

kembali ke menu ↑

Hiasan

Penggunaan elemen eklektik dan etnik, contohnya, Afrika, India, Mesir adalah mungkin dalam hiasan Art Deco. Kemewahan yang digariskan dilengkapi dengan lukisan dalam bingkai padat, dengan imej perhiasan, lakaran binatang liar, landskap.

Hiasan tambahan adalah barangan antik eksklusif. Ini boleh menjadi pasu mahal, jam tangan antik dan objek lain yang ditekankan mewah. Cermin dalam reka bentuk yang kaya adalah salah satu barang hiasan utama.

Bermula dari gaya dan warna bilik lain.

Bermula dari gaya dan warna bilik lain.

Fungsional dan pada masa yang sama berdiri untuk payung reka bentuk yang menarik dapat menjadi elemen desain yang sangat dekoratif. Sekiranya ruang membenarkan, anda juga boleh meletakkan vas lantai besar yang hebat. Ketenangan tambahan akan membantu membuat langsir dengan langsir lembut, bantal hiasan di sofa atau kerusi.

Lembaga
Apabila membuat lorong, terutamanya kecil, adalah penting untuk tidak keterlaluan dengan hiasan yang banyak.
kembali ke menu ↑

Perabot

Terlalu dewan Art Deco akan kelihatan tidak wajar. Untuk memfokuskan perhatian, anda boleh memilih salah satu dinding atau sekeping perabot. Ia mungkin:

 • najis;
 • poof;
 • cermin dalam bingkai kaya;
 • rak yang cantik, dan lain-lain

Adalah penting untuk tidak keterlaluan dengan hiasan yang banyak

Adalah penting untuk tidak keterlaluan dengan hiasan yang banyak

Salah satu keputusan yang tepat dalam pemilihan perabot boleh menjadi almari pakaian, dipasang di niche. Pesawat hadapannya dapat dicerminkan, dengan pola bercetak atau mengulangi tekstur dinding. Bergantung pada ketersediaan ruang bebas di lorong, anda boleh mengatur bukan pouf atau bangku, tetapi kerusi penuh atau kerusi yang elegan.

Jika almari pakaian tidak disediakan, anda boleh meletakkan penggantung lantai Art Deco asal. Reka bentuk yang lebih luar biasa dan luar biasa akan dipilih - lebih baik akan melihat bahagian dalam lorong secara keseluruhan.

Pintu lebih baik memilih kayu. Anda boleh memilih pilihan dengan sisipan kaca berwarna yang kelihatan elegan, canggih.

kembali ke menu ↑

Dinding, lantai, hiasan siling

Lantai ini boleh diperbuat daripada jubin tiruan marmer. Atau pertimbangkan kemungkinan pilihan monokrom. Jika anda memilih permukaan matte, adalah wajar untuk menambah permaidani dengan cetakan haiwan.

Silingnya, seperti di seluruh bilik, adalah lebih baik untuk menyusun pelbagai peringkat, dengan permukaan berkilat atau satin. Rekaan sedemikian boleh ditambah dengan elemen stuko, roset, sempadan. Gaya garis bawah dicapai dengan penyepit, plaster Venetian, kertas dinding yang hebat.
kembali ke menu ↑

Pencahayaan

Sejak lorong-lorong sangat jarang mempunyai tingkap, masalah pencahayaan Art Deco datang ke hadapan.Gaya ini membolehkan penggunaan sejumlah besar lampu, termasuk terbina dalam.

Selain pilihan lampu moden, anda boleh menggunakan:

 • sconce;
 • lampu lantai;
 • Lampu meja yang bergaya di meja rias di lorong.

Apabila memilih, keutamaan harus diberikan kepada model dengan pendants kristal, menghasilkan cahaya yang indah, atau warna kain mewah. Lampu tambahan akan memberi lampu belakang, perimeter cermin, lukisan, siling.

Art Deco Interior

Ciri gaya

8.5 Skor Jumlah
Art Deco - kemewahan dan pemborosan

Kecantikan dan kecanggihan Art Deco didasarkan pada pemilihan semua elemen pedalaman yang teliti. Menjadi lagu untuk kekayaan dan kemewahan, garis reka bentuk ini memberi penekanan terhadap rasa indah para pemilik rumah, kesetiaan mereka terhadap tradisi, serta kekayaan. Art Deco membolehkan anda mengelilingi diri anda dengan barangan antik kegemaran anda, cenderahati asal, perabot berkualiti. Di sini, setiap item mesti berada di tempatnya, menghiasi dengan sendirinya, menekankan kecanggihan. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9.5
Ketersediaan permohonan
7.5
Pendedahan topik
8
Kebolehpercayaan maklumat
9
Kebaikan
 • Penambahbaikan dalaman
 • Faktor kualiti
 • Mencocokkan trend fesyen
Cons
 • Untuk membuat ruang dalaman yang hebat, anda memerlukan pelaburan kewangan yang besar.
 • Gaya yang paling menakjubkan diturunkan dengan kawasan yang luas di dalam bilik, serta siling yang tinggi.
 • Apabila membuat reka bentuk, anda mungkin perlu berunding dengan pakar.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk