Batu Hiasan di Dapur - Pilihan Reka Bentuk 130 untuk Reka Bentuk Cantik

Tidak semua wanita mempunyai keinginan untuk seni kuliner, tetapi hampir semua ibu rumah tangga bersatu dengan keinginan untuk memiliki dapur yang bergaya. Ini sebahagian daripada apartmen atau rumah adalah ciri yang berbeza. Di satu pihak, ia adalah tempat untuk memasak di mana keluarga boleh berkumpul dalam suasana yang selesa. Di pihak yang lain - bilik, yang hampir selalu ditunjukkan kepada tetamu dan kenalan.

Kandungannya:

Pendekatan yang tidak standard untuk reka bentuk makanan buatan sendiri akan menekankan keperibadian, akan iri kepada jiran-jiran, kekaguman kawan-kawan. Batu hiasan di dapur adalah kemuncak yang akan membawa pelbagai ke pedalaman.

Premis, selesai batu, sentiasa dianggap sebagai hak prerogatif kelas istimewa dan orang yang berdikari. Kemunculan analog tiruan yang lebih murah telah memperluas jangkauan penggunanya.

Gaya, keselesaan, kepraktisan, ketahanan

Gaya, keselesaan, kepraktisan, ketahanan

Mengapa batu?

Lama digunakan dalam reka bentuk dalaman, batu hiasan semakin dimasukkan dalam reka bentuk dapur. Ciri-ciri menarik ialah:

 • Kemampanan. Ciri ini merujuk kepada salah satu tempat paling penting di mana makanan sentiasa disimpan, dan makanan disediakan.
 • Ketahanan. Cladding yang dibuat dengan bahan ini tidak akan hilang penampilannya selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, ia tidak memerlukan penyusunan semula, tidak runtuh dan tidak retak. Permukaan yang dihasilkan tidak tertakluk kepada calar dan cip.
 • Kepelbagaian. Hiasan mencadangkan warna dan pilihan tekstur yang besar. Dengan itu, anda boleh mendapatkan permukaan yang licin, berkilat, menjadikan ia matte dan timbul. Ia sesuai dengan baik di pedalaman dan berjalan lancar dengan bahan penamat lain.
 • Kurang penjagaan intensif buruh. Oleh kerana ia mempunyai ciri-ciri antistatik, ia menghapuskan daya debu. Rintangan terhadap kelembapan dan persekitaran yang agresif menjadikannya mungkin untuk membersihkan dengan cara apapun tanpa rasa takut untuk keselamatan penampilan.
 • Pemasangan mudah. Menghadapi batu hiasan tidak memerlukan kemahiran khas. Pemasangan boleh dilakukan dengan tangan, tanpa pakar. Bahan memaafkan ketidaktepatan. Selalunya ralat mungkin digunakan untuk penyelesaian reka bentuk asal.
 • Universiti. Apabila meletakkan bahan ini tidak diperlukan kerja persiapan kompleks. Sebaliknya, batu hiasan membolehkan anda menyembunyikan kekurangan dalam pembaikan dan penyelewengan dinding.

Ia telah lama digunakan dalam reka bentuk dalaman

Ia telah lama digunakan dalam reka bentuk dalaman

Kepada semua perlu ditambah bahan bukan keradangan, serta keupayaan untuk menahan suhu tinggi. Harta ini sangat penting untuk sebuah bilik di mana kehadiran api terbuka disediakan.

Lembaga
Apabila membeli batu hiasan, perhatikan geometrinya, ketiadaan melalui lubang dan tekstur individu dengan dimensi yang lebih besar daripada 5 mm.
kembali ke menu ↑

Jenis batu

Ciri umum untuk semua jenis batu hiasan adalah keasliannya. Setiap penutup adalah unik. Bahan yang digunakan dalam kerja penamat, boleh berasal asal dan buatan.

kembali ke menu ↑

Semulajadi

Spesies ini dicipta secara semula jadi. Peranan manusia dalam penyediaannya untuk aplikasi penamat dikurangkan kepada pengekstrakan, menyusun dan memberikan batu bentuk yang diperlukan. Adalah dipercayai bahawa bahan ini mempunyai tenaga yang penting dan bahkan meningkatkan kesihatan. Dalam sejuk, ia menghasilkan keselesaan dan mengekalkan haba terkumpul untuk masa yang lama, dan dalam haba ia memberikan kesejukan. Kekuatan batu semula jadi dikira selama beberapa dekad.

Zest, yang akan menjadikan pedalaman pelbagai

Zest, yang akan menjadikan pedalaman pelbagai

Untuk hiasan dapur yang digunakan granit, membawa bunga api dan bermain. Marmer membawa penjimatan dan bangsawan ke pedalaman. Travertine mengisi dapur dengan cahaya, menyumbang kepada mood yang baik. Kerikil sungai membawa kesejukan dan mengalihkan perhatian daripada masalah. Slate mewujudkan kesan keselesaan rumah dan menyerupai perapian, dan batu pasir dan batu kapur memberikan kehangatan.

Apabila memilih batu hiasan semulajadi sebagai hiasan dapur, adalah perlu untuk menyediakan perbelanjaan yang serius.

kembali ke menu ↑

Buatan

Bahan kemasan milik kumpulan ini hanya buatan, kerana bahagian singa dalam komposisinya diduduki oleh semulajadi yang sama, diwakili oleh serbuk dan pasir.

Mengikut ciri-ciri batu hiasan tiruan tidak jauh berbeza dari rakan sejawatan semula jadi. Aditif, yang merupakan bahan ikatan, tidak merosakkan prestasi alam sekitar, dan dalam beberapa keadaan membolehkan untuk mencapai kekuatan yang lebih besar dan memakai ketahanan dari bahan. Ia adalah ringan dan manfaat daripada semulajadi, dari segi simpanan.
Menambah keselesaan ke pedalaman

Menambah keselesaan ke pedalaman

kembali ke menu ↑

Tembok di dapur

Pilihan batu dalam peranan hiasan dinding dapur adalah keputusan yang berani, asal. Tekstur yang luar biasa, warna hangat, gabungan dengan bahan-bahan lain dan pilihan reka bentuk yang tak terhingga akan mewujudkan suasana selesa yang kondusif untuk pengambilan makanan dan perbualan yang santai.

Dengan itu anda boleh:

 • semak sepenuhnya semua dinding;
 • selesaikan satu dinding;
 • buat blotches.

Jenis kemasan ini mampu menyelesaikan masalah secara visual dengan ruang lantai. Dengan susunan batu mendatar, warna lebih ringan dan menambah butiran yang kontras, kecil dapur peningkatan saiz secara visual. Ruang makan yang luas akan dikurangkan dan menjadi lebih selesa jika warna gelap dipilih untuk hiasan dindingnya dan pada masa yang sama lampu atau sconce tempat digunakan.

Lembaga
Batu, sama ada ia semula jadi atau tiruan, tidak bertolak ansur dengan cahaya terang. Hanya cahaya yang lembut dan redup boleh menyampaikan keindahan penamat. Cahaya matahari langsung mempunyai kesan negatif terhadap kualiti bahan penamat.

Menghadapi mudah dan pantas dipasang. Ini menjadikannya menarik dari segi meliputi permukaan yang besar dan menambah unsur tambahan pada hiasan. Tekstur heterogen bahan menjadikannya mudah untuk menyembunyikan ketidaksempurnaan dinding. Di samping itu, ia tidak bertindak balas terhadap kelembapan dan kelembapan yang tinggi, menangkis lemak dan tidak menyerap bau. Dengan dinding batu hiasan, menjaga dapur bersih tidak sama sekali membebankan.

Apabila ia datang untuk menghias dinding dapur dengan batu, gaya desa kasar, serta-merta muncul. Dalam "muzik negaraGabungan batu dan kayu dapat dilihat dengan baik. Lapisan dinding dan perabot kayu membentuk ensemble yang harmonis, kesannya dipertingkatkan dengan penambahan tanaman hijau ke kawasan pedalaman.

Lembaga
Apabila anda membuat satu bilik, perhatikan kebetulan nada: salutan cahaya di dinding digabungkan dengan set dapur kayu ringan dan begitu juga sebaliknya.
Venir ini mudah dan cepat dipasang.

Venir ini mudah dan cepat dipasang.

Walau bagaimanapun, muzik negara bukan satu-satunya penyelesaian yang membolehkan anda membuat suasana tenang, tenang dan pada masa yang sama suasana yang eksklusif.

kembali ke menu ↑

Variasi dan gaya hiasan dinding

Jika anda ingin memaparkan keagungan dan monumen, anda perlu memberi perhatian kepada gaya Romanesque. Pilihan ini sesuai untuk menghiasi estet negara, dihiasi di bawah istana.

Gaya membayangkan penamat batu bukan sahaja dinding, tetapi juga seks, langkah, siling, bukaan, dan lain-lain. Sebagai bahan hiasan paling sesuai tiruan dengan asas konkrit. Keutamaan harus diberikan kelabu dan beige pewarna. Lapisan ini tidak dapat dibezakan dalam rupa dari marmar mentah asli dan granit.

Jika anda ingin menekankan keanggunan dan bangsawan, rujuklah gaya bahasa Inggeris. Dalam kes ini, dinding turun:

 • marmar;
 • malachite;
 • ibu mutiara.

Menghadapi dibuat dalam warna lembut dan pastel:

 • susu;
 • merah jambu;
 • beige;
 • kopi

Perabot yang mahal dan halus membawa kepada penjimatan ensemble, kekakuan dan mempelbagaikan pedalaman dengan kontras yang tidak mengganggu.
Akan membantu memaparkan keagungan dan monumen

Akan membantu memaparkan keagungan dan monumen

Gaya antik dicirikan oleh perkadaran yang jelas dan geometri yang betul. Untuk dinding sesuai asas plaster cahaya hiasan. Paling penting, jika dia akan meniru marmar.

Gaya "moden" sepadan dengan kelancaran bentuk, kelancaran sudut, orientasi mendatar dan asimetri dalam susunan elemen pedalaman. Daripada bahan-bahan penamat, di sini paling sering menghentikan pilihan pada monophonic, hitam atau putih stoneware. Sebaliknya, bukaan dan relung dibingkai dengan batu akrilik.

Untuk dapur dalam gaya "chalet»Disifatkan oleh sebilangan besar elemen kayu. Dari versi pedesaan, gaya ini adalah bentuk dan ketepatan yang lebih langsung. Pada masa yang sama, arah tidak akan hilang sentuhan dengan alam semula jadi.

Dinding dibuat dengan konkrit berwarna. Dalam kes ini, perhatian tertumpu kepada tekstur batu. Pelepasan cahaya dan bahagian-bahagian yang menonjol sedikit akan membawa venir lebih dekat ke alam semula jadi.
Dapur bergaya untuk rumah negara

Dapur bergaya untuk rumah negara

Terdapat salah tanggapan bahawa batu tidak harmoni dengan bahan-bahan moden. Penghinaannya adalah stoneware porselin dengan permukaan licin, berkilat. Dinding yang dihiasi dengan bahan ini membolehkan anda membuat bahagian dalam gaya "berteknologi tinggi», «loteng"Atau minimalisme. Warna kelabu, kuning air, warna hitam berwarna sempurna digabungkan dengan butiran dalaman krom dan plastik.

Suatu penyelesaian asal untuk penggunaan batu hiasan di dapur adalah untuk menyelesaikan salah satu dinding. Tidak kurang menarik ialah pilihan untuk menyatukan bahan ini menjadi selesai.

kembali ke menu ↑

Apron di dapur

Setiap dapur adalah penting zontermasuk dapur, tenggelam dan jadual untuk memasak. Memandangkan dalam kebanyakan kes, kawasan kerja terletak berhampiran dinding, ia adalah ancaman sebenar terhadap penampilan dan integriti kedua. Penyelesaian penjimatan adalah memasang atau memasang apron. Kepada bahan dari mana ia dibuat, tuntutan khas dibuat. Dia mesti:

 • tahan panas dan tahan api;
 • tidak menyerap kelembapan dan gris;
 • hentikan hubungan dengan media yang agresif;
 • mudah dibersihkan.

Memandangkan jubin biasa dan membosankan dalam peranan ini semakin menjadi sesuatu yang lalu, apron di dapur yang terbuat dari batu akan menjadi pilihan yang menarik. Sebagai peraturan, bahan tersebut memenuhi semua syarat yang diperlukan untuk melindungi dinding dari kerosakan.

Kelebihan perlindungan sedemikian adalah petunjuk estetika yang tinggi. Selain praktikal, apron dari batu hiasan membawa pelbagai ke dalam dapur dan mencipta warna asli.

Apa yang digunakan?

Oleh kerana ciri-cirinya, tidak semua dekoratif buatan boleh digunakan untuk membuat apron dapur.

Dijamin, pilihan terbukti adalah porselin. Dia memberikan peluang untuk menerima permukaan yang licin, berkilat dengan sempurna. Penembakan memberikan rintangan haba bahan ini dan menyediakan hayat perkhidmatan yang panjang. Pencuci air dan bahan kimia tidak mengerikan padanya, dan tidak banyak jenis lapisan boleh berhujah dengan ketahanannya.

Pilih item tertentu

Pilih item tertentu

Tidak kurang biasa untuk apron adalah batu berdasarkan konkrit. Ia membantu menghasilkan pinggan yang menyerupai batu pasir, tuff yang mengalir, dan sebagainya. Tekstur yang menarik menarik kelihatan hebat di dapur.

Pilihan berasaskan plaster adalah antara yang paling murah. Penggunaannya tidak sesuai, kerana gipsum tidak mempunyai rintangan dan kekuatan kelembapan yang mencukupi. Salutan lakuer hanya menyediakan perlindungan sementara terhadap air dan stim. Cip terkecil akan menjadikannya tidak bernilai.

Apron yang diperbuat daripada batu berasaskan akrilik mentolerir beban mekanikal dan suhu dengan baik. Tetapi dia berpanjangan kerana ketahanan lemah terhadap persekitaran yang agresif. Begitu juga untuk agglomerates.

Menghias dinding berhampiran dapur

Menghias dinding berhampiran dapur

Kelebihan apron untuk dapur batu hiasan termasuk:

 • Reka bentuk lancar. Kekurangan jahitan menghilangkan tempat pengumpulan pencemaran dan memudahkan pembersihan permukaan.
 • Bahan porositi yang rendah. Apron itu boleh dilindungi dari kelembapan.
 • Pemeliharaan. Apron tercalar cepat dipulihkan dengan pengamplasan dan penggilap.
 • Prestasi estetik yang tinggi. Apron dari bahan yang sepadan dengan penamat dapur membolehkan anda membuat komposisi yang asli, harmoni dalam sebarang gaya.
 • Ketahanan
 • Kemungkinan pengeluaran dan pemasangan bebas.

Bagi apron yang diperbuat daripada bahan semula jadi, penggunaannya dibayangi oleh kos yang tinggi.

Bahan ini tahan lama

Bahan ini tahan lama

Lembaga
Walaupun apron yang diperbuat daripada batu dianggap cukup kuat dan tahan lama, pembersihannya dengan berus besi, bahan yang kasar dan berasid perlu dielakkan.
kembali ke menu ↑

Jubin hiasan

Menghias dengan batu tiruan lebih murah daripada liar, tetapi masih menjadi kenikmatan yang agak mahal. Jika pilihan ini tidak sesuai, maka jubin hiasan akan membantu membawa bahagian dalam dapur lebih dekat kepada alam semulajadi.

Bahan penamat ini diperoleh dengan membentuk. Di pedalaman paling sering digunakan jubin dengan asas:

Aditif membolehkan bahan memberikan tekstur batu semula jadi, batu bata dan sebagainya Jubin itu boleh didapati dalam pelbagai warna, yang membuka peluang untuk idea reka bentuk. Daripada meritanya:

 • prestasi estetik yang tinggi;
 • harga yang rendah;
 • berat badan rendah;
 • kemudahan pemasangan, kemudahan pemprosesan;
 • rintangan kebakaran;
 • ciri bunyi dan penebat haba yang baik;
 • keramahan alam sekitar;
 • kebersihan cepat.

Menghias dengan batu tiruan lebih murah

Menghias dengan batu tiruan lebih murah

Untuk semua ini, anda boleh menambah rintangan kelembapan dan kekuatan. Walau bagaimanapun, parameter ini disebabkan oleh asas yang digunakan untuk pengeluaran jubin.

Gerbang plester diperuntukkan dengan mudah dan kos. Walau bagaimanapun, keliangan bahan menjadikannya tidak sesuai di dalam bilik dengan kelembapan yang tinggi. Satu lagi titik negatif adalah kerapuhan bahan.

Jubin berasaskan akrilik tidak sensitif terhadap kelembapan, tetapi media yang agresif, yang dibentuk oleh agen pembersih, menjadi musuhnya.

Pilihan terbaik untuk hiasan dapur adalah jubin hiasan dengan asas konkrit. Ia bagus untuk keadaan dapur:

 • idealnya meniru bahan semula jadi;
 • sekeping yang dihasilkan serta besar panel;
 • tidak terdedah kepada kelembapan, persekitaran agresif;
 • kuat dan tahan lama.

Gipsum jubin menonjol untuk kemudahan dan kosnya.

Gipsum jubin menonjol untuk kemudahan dan kosnya.

Apabila memasang jubin di dapur, perhatian khusus harus dibayar kepada jahitan. Ia bergantung kepada sesak mereka berapa lama salutan sedemikian akan berlangsung.
kembali ke menu ↑

Dinding mural

Tidak menjadi sesuatu yang baru wallpaper fotosentiasa popular. Populariti mereka adalah berdasarkan tiruan bahan-bahan semula jadi yang agak baik dan harga yang agak rendah. Kelebihan tidak dapat dipertikaikan kertas dinding adalah kemungkinan menyelesaikan premis kawasan kecil dan permukaan yang terletak di tempat terpencil.

Apabila memilih wallpaper foto untuk dapur perlu mengambil kira ciri-ciri bilik. Mereka harus:

 • mempunyai halangan kelembapan;
 • menjadi mesra alam;
 • mematuhi piawaian keselamatan kebakaran;
 • mudah dibersihkan.

Pilihan dengan kertas dinding foto

Pilihan dengan kertas dinding foto

Memandangkan terdapat banyak tempat di dapur di mana kerosakan mekanikal mengancam dinding, pilihan kertas dinding harus dihentikan pada pilihan yang paling tahan lama. Di kawasan kerja, penggunaan wallpaper foto mungkin, tetapi tidak menjamin hayat perkhidmatan lama yang terakhir.

Penyelesaian untuk dapur adalah kertas dinding vinil.

Percetakan vinil yang berasaskan fotowall sempurna menyampaikan tekstur batu semula jadi. Bahan ini menyenangkan untuk disentuh dan dilindungi dengan baik dari tekanan mekanikal. Kertas dinding ini tidak takut cahaya matahari langsung. Mereka mudah dibersihkan, tidak tertakluk kepada kelembapan dan persekitaran yang agresif, mempunyai sumber yang ketara, tidak kehilangan ketepuan corak untuk masa yang lama.

Apabila memilih kertas hias gambar untuk dapur, anda perlu memastikan bahawa bahan dari mana ia dibuat tidak toksik dan telah dirawat terhadap kulat.

Ia kelihatan seperti semula jadi.

Ia kelihatan seperti semula jadi.

kembali ke menu ↑

Batu dan kertas dinding

Di antara pelbagai hiasan dinding dapur, yang paling menarik dianggap sebagai batu dan kertas dinding.

Walaupun setiap bahan ini sempurna memenuhi fungsinya, namun ciri-ciri seni mereka mempunyai had. Gabungan kertas dinding dengan batu memberikan kemungkinan yang tidak terbatas dalam idea reka bentuk. Ulang dalam kes ini benar-benar dikecualikan. Setiap bahagian yang dihasilkan dijamin menjadi hebat dan eksklusif.

Daripada kelebihan utama yang dinyatakan:

 • keharmonian dan keaslian reka bentuk;
 • pelbagai variasi tak terhingga;
 • kehormatan;
 • prestasi tinggi;
 • tiada masalah pemasangan.

Harmoni dan keaslian reka bentuk

Harmoni dan keaslian reka bentuk

Apabila menamatkan bilik dengan beberapa bahan, disarankan untuk membuat lakaran, memilih warna, menyerlahkan kawasan yang perlu diberi penekanan atau teduh. Bahan perlu mempunyai rintangan kelembapan, tidak menyerap bau yang tidak menyenangkan, tahan suhu tinggi, mudah untuk menghilangkan kotoran.

Lembaga
Dalam perwujudan ini, anda tidak boleh menggunakan kertas dinding bertekstur, pelepasan mereka akan mengurangkan kesan batu hiasan.

Sebagai peraturan, pelapisan dinding pertama kali dijalankan pada permukaan yang telah disediakan sebelum ini. Kemudian, tapak yang diperuntukkan dimatikan dengan batu.

Batu hiasan di dapur

Kami mengemas kini pedalaman

9 Skor Jumlah
Batu hiasan di pedalaman

Dengan bantuan batu hiasan, anda boleh mengembangkan ruang secara visual. Dan untuk dapur - ia biasanya pilihan yang baik untuk hiasan. Pemasangan bahan ini tidak memerlukan pengetahuan khusus. Anda boleh dengan cepat mengatur satu atau satu lagi sudut. Semua pilihan untuk meletakkan satu atau sudut lain. Mengenai ini semua dalam artikel kami. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • Mesra alam
 • Tahan lama
 • Bergaya
Cons
 • Kos bahan
 • Gores boleh dilihat pada latar belakang gelap.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk