Siling kayu dengan balok hiasan: reka bentuk dan hiasan 165+ (Foto)

Siling dengan balok kayu boleh didapati di bangunan pangsapuri lama atau pembinaan rendah. Sebagai perbandingan dengan lantai konkrit, siling-siling ini mempunyai ruang lingkup yang luas untuk idea-idea yang berbeza, mereka sesuai untuk gaya apa pun. Tentukan jenis siling, dan selebihnya anda akan belajar dari artikel kami di bawah.

Kandungan artikel ini:

Fungsi siling

In rumah kayu Struktur diperlukan butiran terperinci. Pemilik boleh meninggalkannya dalam bentuk semula jadi atau memilih gaya bilik. Anda boleh membuat projek individu, di mana gaya yang ketat akan digabungkan dengan zon bilik. Rasuk boleh menutup susunan susun atur atau komunikasi kejuruteraan. Mereka boleh digunakan sebagai asas untuk memasang seluruh dekorasi (lekapan, plasma, herba kering).

Siling bersilang kayu yang terdapat di rumah moden dan lama

Siling bersilang kayu yang terdapat di rumah moden dan lama

Struktur balok boleh digunakan dalam zon ruang angkasa.

Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan penyelesaian berikut:
 • letakkan satu rasuk yang mengagumkan di antara dua zon;
 • meningkatkan jumlah ruang dengan meletakkan bar di bawah permukaan siling;
 • secara visual memperluaskan kawasan dengan mengikat produk pada dinding bertentangan;
 • memanjangkan ruang dengan meletakkan balok selari dengan permukaan dinding yang luas;
 • mengurangkan siling dengan memasang bahan pada dinding yang bertentangan;
 • membuat balok loteng, siling condong, cat mereka dengan warna bertekanan yang sama seperti siling.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Siling plasterboard di dalam dewan: 80+ Foto perayaan dan kemewahan yang sebenar

kembali ke menu ↑

Keperluan untuk bahan penamat

Siling di rumah kayu dicirikan oleh ciri-ciri reka bentuknya, berfungsi sebagai pembinaan ringan lantai dan siling yang bersilang. Di antara rasuk, ruang itu dipenuhi dengan penebat haba.

Gaya moden

Gaya moden

Trim siling hendaklah ringan, menyediakan penebat bunyi dan mengekalkan haba.

Kriteria pemilihan utama untuk bahan penamat ialah:
 • ketahanan;
 • keselamatan. Selain kebolehpercayaan dan kekuatan, penamat yang dipilih mesti mematuhi piawaian keselamatan kebakaran, tidak memancarkan bahan-bahan berbahaya walaupun dipanaskan;
 • reka bentuk luaran. Bahan perlu digabungkan dengan dinding, mewujudkan reka bentuk umum, memberikan daya tarikan bilik, keselesaan.

Adalah lebih baik untuk memilih bahan semula jadi yang boleh memberikan peredaran udara optimum dalam struktur siling.

kembali ke menu ↑

Kerja persediaan

Pra-menjalankan penyediaan permukaan siling, menjalankan pemprosesan antiseptik bahagian-bahagian struktur. Pada kelembapan yang tinggi (dalam rumah mandipada dapur atau dalam bilik mandi) juga meletakkan komposisi kelembapan-bukti.

Ruang tamu yang luas di sebuah rumah negara

Ruang tamu yang luas di sebuah rumah negara

Anda juga perlu mengingati tentang perlawanan terhadap kebakaran, yang mana kayu itu diresapi dengan sebatian yang menghalang pembakaran. Pemprosesan tambahan akan memanjangkan hayat perkhidmatan, mengelakkan ubah bentuk elemen kemasan.

Sekiranya tidak ada antiseptik, kayu boleh diresapi dengan perlombongan (pelincir), yang akan melindungi permukaannya. Untuk siling di dekat bumbung tidak sesuai filem plastik sebagai penghalang wap kerana ketat.

Akibatnya, terdapat kesan rumah hijau, menyediakan koleksi cecair. Ini akan menyebabkan kemusnahan sifat penebat, kerosakan kepada kayu.

Kerajang plastik dengan salutan bersalut foil hendaklah mempunyai ruang pengudaraan 1-2 cm antara penebat, diikat dengan kerajang ke luar.

Lembaga
Untuk menghapus kesilapan dalam pemasangan, lebih baik menggunakan Izospan, untuk memantau sesak sendi dalam jalur filem. Untuk melakukan ini, gunakan pita lebar, memilih tempat sendi pada kayu balak.
Gaya berteknologi tinggi

Gaya berteknologi tinggi

Ia akan menjadi menarik untuk anda: TINJAUAN: Siling di dalam bilik (310 + Foto): berkualiti tinggi dan bergaya. Hanya pilihan win-win

kembali ke menu ↑

Pemanasan

Sebelum menjalankan penyaduran, perlu memanaskan permukaan siling, yang mana bahan penebat haba yang berbeza digunakan. Pemanasan dilakukan di loteng atau di dalam rumah apabila penebat diletakkan di bawah kulit.

Di samping itu, pendawaian dijalankan, komunikasi lain yang belum dilaksanakan dalam kerja-kerja pembinaan.

kembali ke menu ↑

Filing

Dalam peranan rasuk lantai sering digunakan seksyen kayu 15 * 15 atau 15 * 20, papan yang dijahit 15 * 10, 5 * 15 cm. Bahan-bahan tersebut memberikan kekuatan yang sesuai, membolehkan anda mengikat dari lapisan yang berlainan.

Overlappings boleh menjadi loteng, interfloor. Dalam kes pertama, penebat mesti diletakkan. Interfloor overlaps membahagikan bilik yang dipanaskan, oleh itu mereka memerlukan pengasingan bunyi. Ia diperbuat daripada bulu basal atau mineral dengan penunjuk haba penebat.

Perlindungan penebat terhadap kebocoran bendalir, penyejatan basah disediakan oleh wap dan kalis air. Pada masa yang sama gunakan filem khas daripada bahan mentah bukan tenunan.

Peranti tumpang tindih mengikut teknologi ini melindungi terhadap kelembapan, ubah bentuk, kondensat, tanpa menghiraukan lapisan hiasan yang dipilih. Bahan ini dihiasi dengan salah satu dari dua kaedah: dengan menyembunyikan rasuk, jahitannya sepenuhnya di bawah penamat atau menggunakannya sebagai bahagian menghias.
Apabila memfailkan bahagian bawah antara rasuk untuk meletakkan penebat, penebat bunyi, hemming di bahagian bawah penghalang wap dengan siling penamat.

Di atas membran kalis air diletakkan, lantai loteng atau lantai atas. Teknologi ini digunakan dengan ketinggian siling yang sesuai, apabila anda tidak perlu menjimatkan ruang.

Memohon rasuk dalam dekorasi, penamat dipasang pada mereka atau dijahit ke bar yang dilekatkan pada sisi selat.

Dapur cantik berwarna biru

Dapur cantik berwarna biru

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Apakah siling terbaik untuk membuat dapur? 180+ Gambar Pilihan yang paling bergaya

kembali ke menu ↑

Selesai

Apabila memilih penyaduran siling, seseorang harus mengambil kira kualiti, harga bahan mentah, serta gaya umum objek. Kadang-kadang di dalam rumah kayu, siling tidak dipangkas, meninggalkannya dalam bentuk aslinya dan pemanasan hanya dari loteng. Menggunakan rasuk terbuka, anda boleh mencipta gaya yang unik.

Jika pembinaan rumah digunakan kayu, ketebalannya tidak memerlukan penebat dalaman, penamat, siling kayu akan digabungkan dengan sempurna dengan permukaan dinding. Kayu mempunyai sifat yang unik, menyerap kelembapan berlebihan, memberikannya apabila udara menjadi sangat kering. Selain itu, pokok itu tetap hangat, ia dianggap penebat bunyi yang baik.

Selalunya di trim siling digunakan pokok itu. Pelapisan tambahan boleh di veneer oleh panel, clapboard, papan lapis atau pelbagai. Jika objek itu terisolasi, dan dindingnya tersembunyi di bawah garisan penamat, tidak sesuai dengan kayu, maka anda boleh menambal drywall, siling plastik atau gunung.

Dapur yang selesa di sebuah rumah persendirian

Dapur yang selesa di sebuah rumah persendirian

Pilihan bahan binaan, konfigurasi, rupa rasuk yang berkaitan dengan siling akan bergantung kepada faktor-faktor berikut:
 • parameter bilik, bentuk permukaan (multi-level, berkubah, mendatar);
 • gaya reka bentuk;
 • kos.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Bagaimana untuk membuat siling panel plastik? 250+ (Foto) Reka bentuk sendiri (di bilik mandi / di dapur / di lorong)

kembali ke menu ↑

Siling kayu lapis

Pilihan paling mudah, paling ekonomis untuk pemangkasan siling adalah papan lapis. Sebagai peraturan, pilih versi multi-lapisan venir berkualiti tinggi. Oleh kerana berat cahaya, parameter besar, plat dengan cepat melekat pada permukaan asas.

Gabungan batu dan kayu

Gabungan batu dan kayu

kembali ke menu ↑

Penggunaan lapisan

Lapisan adalah bahan mesra alam dan ringan untuk penyaduran permukaan. Ia sesuai untuk dinding kayu. Untuk menjimatkan wang, anda boleh membeli spesies kayu murah. Pengikat bahan dilakukan dengan bantuan alur duri pada bagian akhir.

Terdapat beberapa kelas panel:

 • tambahan. Ini adalah bahan yang berkualiti tinggi, tanpa apa-apa penyelewengan, knot, diperbuat daripada kayu mahal;
 • A, B. B kategori ini termasuk panel, bilah dengan kecacatan kecil, dari mana kekuatannya tidak merosot;
 • Dengan. Ia diperbuat daripada kayu murah dengan penyelewengan, banyak knot.

Gaya loteng

Gaya loteng

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Rak siling di bilik mandi: 4 Langkah ke hasil yang tidak sempurna. Pemasangan DIY

kembali ke menu ↑

Tiruan rasuk kayu

Atas dasar tiruan kayu tiruan memilih analog polyurethane untuk mendapatkan bahan yang indah. Poliuretana potong bahagian yang diperlukan bentuk, saiz, pasangkannya ke siling. Selepas itu, filem pelekat berkualiti tinggi digunakan untuk bahan tersebut.

Dalam gaya klasik

Dalam gaya klasik

Tiruan kelihatan asli, menarik, hampir tidak berbeza dari kayu sebenar. Bahan mentah utama adalah buih, yang mudah diproses, mempunyai berat ringan, dijual di mana-mana kedai perkakasan. Sekiranya rosak, panel tersebut mudah diganti.

Kemasan adalah sesuai di dalam bilik dengan kelembapan yang tinggi (untuk balkoni, loggias, dapur atau bilik mandi).

Tahan plastik untuk pemeluwapan, semburan air, mudah dipasang. Panel dilampirkan kepada panduan khas atau skru untuk rasuk (jika ia terletak di dalam pesawat yang sama, mereka sejajar dengan baik). Untuk menyelaraskan ketinggian, di bawah rasuk dipasang rel, dan pada mereka - panel.

Terdapat plat-plat yang menyambungkan kunci alur duri, membentuk permukaan rata tanpa jurang, retak. Sekiranya sebatian dirawat dengan sealant silikon, penutup pelindung wap terbentuk.
Putih dalam kombinasi dengan coklat, kelihatan hebat

Putih dalam kombinasi dengan coklat, kelihatan hebat

Juga, apabila menggunakan plastik, perlu melengkapkan pengalihudaraan ekzos sehingga kondensat tidak muncul.. Walaupun banyak kelebihan (pelbagai warna, ringan, kurang beban di lantai, rintangan kelembapan, kemudahan penyelenggaraan), plastik adalah kebakaran yang berbahaya, tidak sesuai untuk bilik dengan pemanasan dapur, rapuh, boleh pecah.

kembali ke menu ↑

Panel bersisik, lamina

Pada dasarnya, panel veneer adalah sama dengan clapboard. Walaupun persamaan teknologi pengeluaran, venir tipis kayu tulen terpaku pada panel veneered murah. Sebagai perbandingan dengan clapboard, bahan tersebut mempunyai saiz lain.

Untuk menutup juga sesuai laminate flooringdicirikan oleh prestasi penebat terma yang tinggi. Ia tidak memerlukan penjagaan khas, tahan lama, tetapi memerlukan permukaan yang sempurna untuk pemasangan.
Bilik tidur yang selesa

Bilik tidur yang selesa

kembali ke menu ↑

Array gunung

Untuk pembuatan pelbagai jenis spesies pokok mahal, dicirikan oleh kekuatan tinggi, hayat perkhidmatan yang panjang. Pelapisan dibuat daripada kayu keras varietas atau kayu konifer, termasuk rumah blok, kayu tiruan atau papan bermata. Hiasan ini akan melengkapkan kawasan pedalaman, di mana dindingnya sebahagian atau sepenuhnya dipenuhi dengan kayu. Siling ini kelihatan berprestij, tetapi mahal.

Oleh kerana pekali pengembangan haba yang sama, papan dipasang pada rasuk dengan paku atau skru. Untuk melanjutkan hayat perkhidmatan, kayu diformulasikan, dicat atau dipecat dengan lacquering lanjut. Walaupun mesra alam sekitar, kemudahan pemasangan dan lukisan mana-mana warna, trim kayu perlu secara berkala menjaga, mengendalikan untuk melindungi daripada penuaan.

Dapur klasik dengan siling berseri

Dapur klasik dengan siling berseri

kembali ke menu ↑

Siling plasterboard di rasuk kayu

Drywall dianggap bahan penamat yang popular untuk dinding dan siling. Ia digunakan dalam pelaksanaan sebarang keputusan reka bentuk. Ciri-ciri utama lembaran adalah kelembapan, kelembapan optimum, tetapi apabila mereka dibentangkan, kemasan tambahan diperlukan.

Lounge bergaya dan klasik

Lounge bergaya dan klasik

GKL mengikat skru ke bingkai logam atau kayu, sebelum dipasang dari profil khas. Anda boleh melakukan reka bentuk pelbagai peringkat, membina lampu, membuat ceruk di antara rasuk atau menyembunyikannya di bawah permukaan rata.

Dengan bantuan impregnasi GKL dengan air, anda boleh dengan mudah mengubah bentuk lembaran, mewujudkan reka bentuk luar biasa.

Permukaan almari papan puttied, dicat dengan cat berasaskan air dalam mana-mana warna yang dipilih. Hasilnya adalah siling yang sesuai untuk mana-mana pedalaman. Kemasan boleh digabungkan dengan bahan regangan atau kayu.
kembali ke menu ↑

Siling siling

Untuk pembuatan struktur ketegangan menggunakan bahan lancar poliester atau filem PVC. Kelebihan penyelesaian ini adalah untuk mengekalkan bentuk semasa pengecutan objek yang dibina. Tetapi jika berlaku kerosakan di mana-mana kawasan tidak akan berfungsi untuk memulihkan. Kami perlu mengubah reka bentuk sepenuhnya.

Hiasan siling kreatif

Hiasan siling kreatif

Kesan yang menarik diperoleh apabila menggabungkan bahan yang berbeza. Sebagai contoh, anda boleh menggabungkan siling regangan dengan drywall atau clapboard. Kaedah ini akan membolehkan untuk mencapai reka bentuk yang unik, lebih praktikal, topeng kelemahan rasuk, menonjolkan semua kelebihan bilik. Walau bagaimanapun, perkiraan pengudaraan di ruang sub-siling diperlukan.

Struktur ketegangan mempunyai banyak kelebihan, termasuk kuat, tahan lama, tekstur yang berbeza, tahan kelembapan dan kebocoran, mudah dijaga. Tetapi bahan itu mahal, pemasangan memerlukan penggunaan peralatan khas dan kemahiran profesional.
kembali ke menu ↑

Bahan-bahan lain

Permukaan dengan butiran salutan cermin kelihatan cantik. Penyelesaian sedemikian akan memberikan pencahayaan yang lebih baik, menyerlahkan bahagian dalaman (katil, candelier, meja, laluan atau sudut).

Bahan yang berbeza sesuai untuk mencipta permukaan reflektif:

 • Mudah cermin kaca berasaskan. Elemen pengikat adalah mahal, dan salutannya rapuh, walaupun ia mencerminkan cahaya yang lebih baik daripada yang lain. Pemasangan dijalankan dengan paku.
 • Kanvas peregangan cermin. Filem ini mempunyai pekali reflektif tinggi, mempunyai lebar maksimum 1.3 meter, sukar untuk dipasang, kerana ia tidak meregang. Tetapi ia sesuai untuk kawasan kecil. Juga dijual adalah pelapis PVC berkilat yang dirawat dengan varnis. Mereka mencerminkan permukaan bukan specular;
 • Plexiglass. Dihasilkan oleh teknologi kaca mudah, diperbuat daripada plastik akrilik telus. Lembaran plastik dengan filem cermin terikat boleh digunakan.

Gaya minimalis

Gaya minimalis

kembali ke menu ↑

Selesai

Jenis rasuk dipilih mengikut gaya masa depan bilik, supaya mereka memberi penekanan yang lebih baik pada reka bentuk yang dipilih:

 • Modenklasik. Di sini adalah baik untuk menggabungkan dada kayu laci dengan garis ketat yang ketat, perabot ketat yang berkualiti tinggi dan rasuk yang sama.Klasik moden tidak kelihatan begitu sombong, mengekalkan rasa lapang walaupun dengan perabot yang dihias dan diukir secara besar-besaran. Neoklasikal menyediakan pendekatan tenang untuk hiasan bilik, jarang memohon kertas dinding mahal dengan daun emas, stuko. Sebagai contoh, dalam bilik tidur boleh dipasang besar tempat tidur, dan siling dibuat daripada rasuk yang tidak dicat bentuk yang ringkas dan sederhana.
 • Provence, muzik negara. Gaya desa akan dilengkapi dengan bahan mentah, perabot kasar, pad. Penggunaan kayu atau tiruan yang aktif membolehkan anda membuat reka bentuk yang akan selaras dengan sifat sekitarnya. Kerosakan mudah reka bentuk akan mewujudkan suasana santai, suasana yang selesa. Dan untuk Provence siling terang yang terang, warna pastel dan langsir.
 • Hi-tech, loteng. Ciri umum akan menjadi siling yang tinggi, warna yang berbeza, peralatan moden, komunikasi terbuka, ruang yang luas.

Untuk hi-tech, segala-galanya dibuat berfungsi, cantik, dan perumahan gaya loteng semestinya menunjukkan dinding mentah, dan lain-lain.
Membuat rumah yang selesa di dalam hutan

Membuat rumah yang selesa di dalam hutan

 • Gaya marin. Dalam reka bentuk dapur gaya laut, ruang makan atau ruang tamu, balok siling juga digunakan untuk mewujudkan suasana yang selesa dan hangat. Dalam reka bentuk marin, gamut sejuk sering berlaku (warna biru, penggunaan putih). Kehangatan sedikit ke pedalaman asal akan menambah elemen berkayu dengan pola yang disimpan.
 • Gaya tropika. Apabila bilik dihiasi dengan gaya tropika, terdapat kombinasi kombinasi dinding cahaya, siling dengan butiran kayu yang berwarna-warni dan terang yang membahagi-bahagikan permukaan ke bahagian-bahagian yang membuat tepi. Pemotongan bahagian boleh dimasukkan ke dalam tikar atau kain, termasuk buluh.
 • Minimalisme. Apabila bilik-bilik yang menghias dalam gaya minimalis, kayu yang digunakan memberi nota dalaman kehangatan dan keselesaan.
 • Gaya Chalet. Gaya ini berasal dari tenggara Perancis, dibezakan oleh penggunaan bahan semula jadi. Gaya ini terbentuk dalam iklim gunung yang sukar, memberikan kekuatan, ketahanan struktur yang akan digunakan untuk jangka masa yang lama. Tidak semua motif gaya ini boleh digunakan dalam reka bentuk rumah negara. Kayu semulajadi, balok besar, sering berpaling pada dinding, harus banyak digunakan dalam hiasan siling. Gaya ini mempunyai pembinaan geometri yang rumit, plexus log dan kayu.

Chalet negara

Chalet negara

Rasuk siling sesuai untuk mengatur objek luas. Ini adalah rekaan reka bentuk yang unik yang akan menekankan kebolehpercayaan pemilik rumah.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Pematuhan dengan teknologi penamat

Rasuk kayu di siling

Proses perhimpunan

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 165 gambar)

8.8 Skor Jumlah
Rasuk kayu dengan balok

Siling kayu dengan balok hiasan kelihatan baik di dalam mana-mana bilik dan gaya. Beri perhatian kepada penamat dan anda akan melihat bagaimana pedalaman akan berubah. Galeri kami akan membantu anda untuk tidak tersilap. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
9
Kebaikan
 • Pelbagai bahan yang berbeza dalam tekstur, komposisi, kos.
 • Permohonan dalam gaya yang berbeza.
 • Beberapa cara untuk menyelesaikan siling.
Cons
 • Keperluan pemprosesan kayu.
 • Pemilihan bahan mengikut gaya.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk