Apa yang perlu Bilik kanak-kanak (310+ Foto): Memilih kertas dinding, lantai, siling, katil bayi

Apabila anda menghiasi tapak semaian, anda perlu memikirkan banyak perkara: tema untuk dipilih - haiwan atau bot, dan banyak lagi. Walaupun anda mahu bilik itu menjadi estetika yang menyenangkan untuk kanak-kanak dan ibu, ia juga perlu memastikan fungsi, keselamatan, pembangunan. Perabot dan hiasan yang paling menarik mungkin tidak selamat. Di bawah ini saya telah mengumpulkan tip asas yang paling penting yang anda boleh bergantung pada ketika anda membuat bilik kanak-kanak.

Kandungan artikel ini:

Cat

Kanak-kanak itu akan menghabiskan sebahagian besar waktunya di tapak semaian, di mana dia akan tidur, bermain, jadi ruangan itu sebaiknya secara kimia selamat. Cat adalah bahaya kimia berbahaya yang terbesar.

Walaupun ia mungkin lebih mahal, memilih cat berdasarkan air yang tidak mengandungi sebatian organik yang tidak menentu (VOC), gas berbahaya atau wap yang dipancarkan oleh pelbagai pepejal atau cecair, yang kebanyakannya mempunyai kesan kesihatan jangka pendek dan jangka pendek. VOC berbahaya kepada bayi anda, boleh menyebabkan sakit kepala, pening, jangkitan mata, saluran pernafasan. Pilihan lain ialah memilih cat semulajadi dari susu, pewarna sayuran atau lilin.

Bilik kanak-kanak yang indah

Bilik kanak-kanak yang indah

Lembaga
Pastikan bilik mempunyai pengudaraan yang baik semasa dan selepas lukisan, biarkan 2-3 hari kering sepenuhnya sebelum menetap di dalam bilik.

Pada nota
Wallpaper, lantai juga boleh menjadi sumber VOC. Pilih kertas dinding yang tidak mengandungi vinil, dan beli permaidani yang diperbuat daripada bahan semula jadi.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Wallpaper di tapak semaian untuk kanak-kanak lelaki (+200 Foto): kita memberi anak peluang untuk menyatakan diri mereka

kembali ke menu ↑

Bagaimana warna menjejaskan anak anda?

Berapa warna yang anda perlukan di tapak semaian? Sekiranya ia terlalu terang? Adakah rangsangan yang mencukupi? Berikut adalah beberapa soalan yang paling biasa yang kita tanyakan kepada diri sendiri ketika cuba mencari tahu bagaimana warna mempengaruhi anak kita.

Walaupun terdapat banyak perdebatan saintifik mengenai bagaimana warna mempengaruhi bayi, terdapat bukti kesannya kepada orang dewasa - eksekutif pemasaran telah menuangkan berjuta-juta ke dalam kajian ini. Ia bukan secara kebetulan bahawa kebanyakan restoran makanan segera adalah merah dan kuning - warna-warna ini membuat anda merasa lebih lapar..

Kenapa tidak mengambil kesempatan daripada semua kajian ini dan tidak menggunakannya di tapak semaian? Walaupun kanak-kanak mungkin tidak melihat warna dengan betul untuk seketika, apabila mereka bertambah tua, sebagai eksekutif pemasaran telah terbukti, ia akan benar-benar mempengaruhi. Berikut adalah ringkasan teori cara memilih warna untuk nurseri.

kembali ke menu ↑

Merah - bersemangat, menarik, emosi

Merah berani, ia menarik banyak perhatian.. Dia boleh bekerja di tapak semaian sebagai loghat tetapi semestinya dalam kuantiti minimum. Merah "paling hangat" boleh menyebabkan ciri-ciri watak yang tidak stabil.

Pembiakan merah untuk watak emosi yang positif

Pembiakan merah untuk watak emosi yang positif

Ia akan menjadi menarik untuk anda:KAJIAN: Peralatan tidur berkualiti dalam buaian untuk bayi baru lahir - Kunci untuk tidur bayi yang sihat

kembali ke menu ↑

Orange - hangat, selesa

Orange oren adalah warna yang sangat selesa. Dia mempunyai perasaan mesra, menginspirasi komunikasi interpersonal. Dia ramah, menjadikan suasana santai. Gunakan oren yang lebih gelap untuk meningkatkan kesan keseronokan di atmosfer atau oren yang cerah untuk kelihatan moden.

Warna yang selesa untuk keselesaan

Warna yang selesa untuk keselesaan

kembali ke menu ↑

Kuning - hidup, energik, ceria

Kuning cerah dan cerah, tetapi gunakan dengan berhati-hati. Terlalu kuning atau terlalu terang boleh merangsang kanak-kanak. Yellow halus menggalakkan tumpuan, pemikiran ekspresif.

Bilik matahari untuk tumpuan

Bilik matahari untuk tumpuan

Cuba gabungkan di tapak semaian kelabu dan kuningIni adalah gabungan yang paling popular di kalangan pereka yang kelihatan baik.

kembali ke menu ↑

Green melegakan, menyegarkan, peduli

Hijau - warna terbaik untuk digunakan dalam persekitaran pembelajaran. Dia harus menenangkan pemikiran, tumpuan. Ia juga sangat hangat, semulajadi. Warna hijau adalah salah satu yang terbaik untuk menghiasi tapak semaian, kerana ia adalah semulajadi yang mungkin, banyak dalam alam semula jadi. Dengan dia anda tidak boleh salah.

Nada hijau untuk menarik lebih dekat kepada alam semula jadi

Nada hijau untuk menarik lebih dekat kepada alam semula jadi

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Bayi mengikut tahun: reka bentuk pelbagai fungsi yang akan menjadi selesa untuk bayi

kembali ke menu ↑

Biru - penyembuhan, biru - menenangkan

Juga semulajadi mungkin, tetapi berhati-hati dengan warna. Nada biru kelabu boleh menyebabkan kesedihan. Blue meningkatkan prestasi, tetapi tidak boleh digunakan di sebelah makanan. Jika anak anda enggan makan, elakkan plat biru! Di tapak semaian, gunakan naungan yang hangat atau terang dan elakkan menggunakan kelebihan laut atau warna gelap. Biru juga sejuk, yang baik untuk kanak-kanak yang mudah merendahkan.

Pedalaman biru cantik

Pedalaman biru cantik

kembali ke menu ↑

Violet - megah, misteri

Ungu mewah secara historis telah dikaitkan dengan kekuasaan diraja, ia masih mengekalkan makna ini hari ini. Warna ungu yang berharga membawa rupa cantik. Pastel ungu, seperti lavender dan ungu, sedikit lebih menenangkan, tenang, tetapi masih mengandungi kemewahan. Violet jarang berlaku, jadi ia adalah warna yang lebih luar biasa.

Bilik ungu mewah

Bilik ungu mewah

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Tirai moden di tapak semaian untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan: Berita yang indah (175+ Foto)

kembali ke menu ↑

Putih - simbol kesucian, tidak bersalah

Putih - Warna itu adalah malaikat dan penyayang, tetapi ia juga boleh menyumbang kepada kerahsiaan. Jauhi hiasan putih sepenuhnya, gunakan patch warna untuk membangkitkan emosi dan keterbukaan. Berhati-hati - putih pasti jenama!

Reka bentuk putih dengan aksen

Reka bentuk putih dengan aksen

kembali ke menu ↑

Pink - romantis, penyayang, feminin

Bukan kebetulan bahawa gadis kecil suka merah jambu. Inilah warna universal segala sesuatu seorang puteri kecil. ROzovy sangat menenangkan, terutama sesuai untuk kanak-kanak yang terdedah kepada emosi yang berlebihan, histeria.

Lembaga
Jangan takut gila dengan merah jambu di bilik kanak-kanak perempuan itu - satu-satunya kesan buruk ini adalah menjadi puteri.
Bilik puteri sebenar

Bilik puteri sebenar

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Reka bentuk bilik kanak-kanak dengan sofa lembut: Bagaimana dan di manakah saya harus meletakkannya?

kembali ke menu ↑

Kelabu - introspektif, intuitif, emosi

Kelabu adalah inspirasi untuk memikirkan - ingat mood lirikal anda dalam cuaca hujan yang mendung (oleh itu, jaket hujan kuning).

Berhati-hati dengan kelabu. Kelebihannya ialah ia meningkatkan pemikiran dan emosi, tetapi pada masa yang sama termasuk kesedihan dan kesepian.

Ramai penyair terkenal dan penulis terkenal kerana alasan ini untuk bersara di tempat mendung untuk menulis. Jika anda mahu menggunakan kelabu, gunakan nada yang hangat dan sambungkannya dengan warna yang lebih cerah.

Nurseri kelabu untuk kanak-kanak lelaki

Nurseri kelabu untuk kanak-kanak lelaki

kembali ke menu ↑

Brown-earthy

Inilah warna tanah kita, yang menjadikannya pilihan yang tepat untuk nurseri. Walau bagaimanapun coklat - ia juga merupakan warna proses semula jadi, jadi gunakan dengan berhati-hati. Pilih coklat coklat gelap atau cahaya kuning. Elakkan sebarang nada tengah.

Warna gelap untuk pedalaman

Warna gelap untuk pedalaman

kembali ke menu ↑

Hitam - rasmi, meyakinkan

Hitam adalah satu lagi warna yang perlu digunakan dengan kekangan. Dia sangat gembira dan suram.

Lembaga
Pastikan anda menggunakan di dalam bilik dengan tingkap besar dan banyak cahaya semulajadi.

Hitam harus digunakan sebagai warna aksen, dan dinding hitam akan sangat sukar untuk dicat semula.

Gunakan lebih banyak lampu untuk bilik gelap.

Gunakan lebih banyak lampu untuk bilik gelap.

Terdapat jumlah maklumat warna yang tidak terhingga. Sekiranya anda merekabentuk tapak semaian, luangkan masa untuk membiasakan diri dengan topik ini dan lakukan penyelidikan. Pada akhirnya, anak anda akan tinggal di dalam bilik ini sehingga anda memutuskan untuk mengecat semulanya.

kembali ke menu ↑

Apa wallpaper untuk dipilih?

Kertas dinding kanak-kanak termasuk motif dengan sifat, dinosaur, robot, bentuk geometri dan banyak lagi. Kanak-kanak memang suka bermain dan bersemangat dan perlu digalakkan untuk belajar. Bagi yang kecil patut kertas dinding dengan imej beruang teddy dan kucing, kereta kecil dan awan mainan.

Dengan umur, anda memerlukan lebih banyak wallpaper yang merangsang dan diperibadikan untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan, contohnya, enjin kebakaran, kereta lumba, robot, watak dari Zaman Pertengahan dan banyak lagi. Bagi gadis-gadis, yang paling menyenangkan adalah corak dengan segala macam hati dan bunga.

Terdapat juga banyak jenis kertas dinding untuk bilik kanak-kanak: yang paling selesa dan asal adalah kain pelekat sendiri, yang sangat mudah dipasang dan boleh dengan mudah dikeluarkan jika perlu.

Berikut adalah beberapa idea reka bentuk:
 • Buat pendekatan permainan dengan hiasan anda, memilih kertas dinding yang berani yang akan menarik perhatian. Jangan takut menggunakan lukisan di dalam bilik kanak-kanak - cubalah untuk mengehadkannya hanya dengan satu dinding dan warna untuk dipadankan di tempat lain untuk melihat penyelarasan.
 • Untuk bayi baru lahir Gunakan tema dengan latar belakang yang neutral dalam warna putih dan krim, kemudian tambahkan aksesori yang lebih cerah dengan warna merah jambu dan biru ke bilik tidur.
 • Bayangan lembut kuning di dinding dan lembut perabot Kelihatannya segar dan selesa. Putih biasa almari dan kerusi goyang boleh digunakan untuk anak yang lebih tua.
 • Mewujudkan persekitaran yang menstimulasi dengan bantuan dinding. Angka haiwan yang terang di dinding membuat perbezaan warna yang kuat pada latar belakang putih.
 • Jika anda ingin menambah butiran menarik ke bilik bayi, tetapi ingin mengelakkan pendedahan yang kuat, pilih naungan dalam palet warna yang sama.
 • Di tapak semaian, sering lebih baik menggunakan skema klasik, yang selalu kelihatan berfaedah. Dia tidak kelihatan terlalu kanak-kanak, mudah dikemas kini semasa dia membesar.
 • Tambah aksen warna. Haba dan cahaya boleh ditambah dengan aksesori dan perabot. Jeruk terang, merah jambu dan biru dengan jalur menambah sentuhan yang menyenangkan kepada tapak semaian, menggabungkan dengan baik dengan perabot berwarna terang.
 • Cuba warna dewasa. Sekiranya pastel tidak menarik, pilih skema warna yang lebih kompleks dengan warna kelabu kecil. Mainan berwarna-warni, elemen hiasan menambah naungan suka bermain, bilik mudah dikemas kini ketika mereka membesar.

Kertas dinding terang untuk pengetahuan bayi dunia

Kertas dinding terang untuk pengetahuan bayi dunia

Apabila menghiasi dinding bilik kanak-kanak, objek cahaya paling sesuai. Jika anda menggantung karya seni, pilih barangan yang diperbuat daripada kain atau bahan ringan lain. Jangan letakkan cermin atau bingkai berat yang berpotensi jatuh dari dinding dan menyebabkan lebam.

Pada nota
Mudah alih di atas katil bayi adalah selamat, tetapi hanya sehingga kanak-kanak dapat mencapainya, yang biasanya berlaku 5 bulan.

Satu lagi cara untuk menghidupkan mana-mana bilik kanak-kanak adalah untuk menarik keseronokan, berwarna-warni gambar betul-betul di dinding cat bukan toksik atau menggantung gambar yang dibuat oleh anak-anak lain untuk adik lelaki atau adik perempuan.

Hiaskan dinding dengan pelekat diri pelekat.

Hiaskan dinding dengan pelekat diri pelekat.

kembali ke menu ↑

Siling

Berikut adalah 5 sebab mengapa anda perlu mempertimbangkan menghias siling di dalam anak anda atau bahkan menjadikannya pusat bilik.

kembali ke menu ↑

Haus untuk penyelidikan

Anak anda akan menghabiskan banyak masa berbaring di belakangnya, melihat dinding dan siling. Buat mereka menarik dan menghiasi siling supaya anda boleh meneroka pelbagai bentuk, warna, haiwan, dan lain-lain. Apabila visi kanak-kanak itu bertambah baik, dia dapat melihat lebih banyak, dengan gembira untuk mempelajari perkara-perkara baru setiap hari.

Siling menarik untuk penyelidikan

Siling menarik untuk penyelidikan

kembali ke menu ↑

Keupayaan untuk memberi tumpuan

Selalunya sukar bagi kanak-kanak belajar bagaimana menyelesaikan masalah dengan sendirinya. Otak mereka masih berkembang, mereka hanya belajar untuk mengatasi emosi mereka. Kehadiran rangsangan visual yang kuat di tapak semaian, yang anak anda dapat lihat dari katil bayi, boleh memberi kesan sedatif positif.

Dia akan mempunyai sesuatu yang menarik untuk difokuskan, mengalih perhatian, menukar. Gunakan bintang bercahaya dalam kegelapan, bayi anda akan melihat sesuatu apabila dia bangun di tengah malam.

Siling untuk fokus

Siling untuk fokus

kembali ke menu ↑

Bantuan dalam pembangunan visi dan otak

Hiaskan siling sedemikian rupa untuk membantu perkembangan otak dan penglihatan.

Lembaga
Pilih elemen yang berwarna terang, berwarna-warni, kontras yang kuat. Hitam dan putih atau hitam dan kuning adalah gabungan yang paling ketara dan menarik untuk bayi. Bentuk yang besar, sederhana, seperti dataran atau bintang, akan mempercepatkan kebiasaan anda dengan bentuk di sekeliling anda.

Ini akan membantu untuk lebih memahami dunia dan apa yang mengelilinginya. Corak pendua akan menyumbang kepada perkembangan memori, serta ramalan. Dia akan belajar menunggu, mengira.

Siling langit

Siling langit

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Reka bentuk bilik tidur kanak-kanak untuk dua dan tiga orang anak lelaki yang berbeza - 240+ (Foto) Idea untuk zon dalaman pedalaman

kembali ke menu ↑

Semuanya sesuai walaupun di dalam bilik kecil.

Di dalam bilik-bilik kecil, hiasan siling boleh menjadi ruang angkasa yang masuk akal, terutama jika siling anda agak tinggi. Jauhkan dinding tanpa rintangan, untuk memberikan ruangan ruang untuk membuat siling "galeri seni" anda.

Buat panel untuk bayi anda

Buat panel untuk bayi anda

kembali ke menu ↑

Ide yang menarik

Sebagai tambahan kepada peranan pendidikan yang menghiburkan, siling juga boleh menjadi cara yang unik dan luar biasa untuk memberikan watak, gaya dan keperibadian kanak-kanak. Ia harus mudah ditempatkan. Berikut adalah beberapa idea untuk anda:

 • gunakan pelekat pada dinding.Sekiranya anda membeli starter, anda boleh menukar lokasi elemen untuk mengejutkan kanak-kanak itu;
 • cat itu. Ini adalah cara yang paling mudah, dan anda boleh menarik apa sahaja imaginasi yang memberitahu anda. Apabila kanak-kanak berumur lebih tua, dia akan menghargai sumbangan peribadi anda;
 • gunakan stensil dan cat untuk semburan. Terdapat banyak stensil yang boleh didapati untuk pembelian, tetapi mereka agak mudah dibuat;
 • menghiasi dengan kertas dinding. Mempunyai kesukaran memilih wallpaper yang kelihatan hebat di siling? Mulakan dengan skema warna yang telah anda pilih untuk bilik. Gunakan warna yang sudah ada di tapak semaian.
 • gunakan unsur-unsur yang tergantung dari siling. Anda boleh menggunakan banyak perkara yang berbeza yang akan menyebabkan minat. Udara bola, kalung kertas, mainan mudah alih dan sebagainya adalah idea yang hebat. Mewujudkan hiasan tiga dimensi siling, penuh dengan warna, corak, tekstur. Ini akan merangsang minda anak anda, mengilhamkan imaginasi beliau.

Siling yang luar biasa dihiasi di tapak semaian

Siling yang luar biasa dihiasi di tapak semaian

Ingatlah apa yang menyerang anda sebagai seorang kanak-kanak, gunakan idea ini untuk memulakan projek untuk menghiasi siling di tapak semaian.

kembali ke menu ↑

Katil bayi

Buaian adalah salah satu pengambilalihan yang paling penting di mana kanak-kanak akan menghabiskan sebahagian besar waktunya. Tilam katil mesti diisi dengan kapas atau bulu, dan penutupnya tidak boleh dibuat dari PVC (polyvinyl chloride). PVC mempunyai bau plastik tertentu (contohnya, langsir mandi boleh mengandungi bahan kimia toksik yang menyebabkan kerosakan organ, kanser dan kecacatan kelahiran.

Dalam hiasan di dalam katil, pilih minimalism. Jangan letakkan apa-apa di dalam katil, kecuali tilam (yang sepatutnya sesuai di sisi) dan cadar. Walaupun anda mungkin ingin memberikan anak anda beberapa kawan - haiwan mewah dan mainan comel lain untuk menghiburkannya - barang-barang ini boleh menjadi ancaman yang tersedak bagi bayi.

Minimalisme dalam menghias buaian

Minimalisme dalam menghias buaian

Jika anda menggunakan sisi lembut di dalam katil bayi, pastikan ia sesuai dengan perimeternya, diikat atau diamankan dengan velcro.

Lembaga
Bumper perlu digunakan sehingga kanak-kanak dapat berdiri; selepas itu mereka harus dikeluarkan supaya dia tidak dapat keluar dari sana.

Sisi juga boleh menyebabkan tercekik dan penggunaannya mesti dikawal dengan teliti.

Pertimbangkan kedudukan katil, kerana kedekatannya dengan perabot atau tirai lain meningkatkan risiko kecederaan atau lemas jika kanak-kanak itu mahu keluar dari katil. Pastikan bahawa katil adalah satu langkah dari semua dinding, perabot, dan tali. Jangan letakkan katil atau perabot lain di dekat atau di hadapan tetingkap.

Pilih susun atur katil yang betul

Pilih susun atur katil yang betul

Lembaga
Pilih perabot tersuai. Daripada memilih perabot khusus yang boleh menyesuaikan diri dengan anak anda. Sebagai contoh, katil 2 dalam 1 akan dipanjangkan dengan pertumbuhan.
kembali ke menu ↑

Pencahayaan

Anda memilih warna, menetap pada tema, malah memilih buaian yang sempurna. Sudah tiba masanya untuk memikirkan pencahayaan.

Pencahayaan adalah elemen penting dalam reka bentuk, tetapi untuk keputusan yang betul anda tidak boleh lupa tentang kemudahan untuk ibu.

kembali ke menu ↑

Elakkan pencahayaan yang tajam.

Cahaya lembut membuat ruangan kelihatan lebih hangat dan menarik, tetapi ini bukan satu-satunya alasan. Pencahayaan lembut mengurangkan perbezaan antara cahaya dan kegelapan, menghalang rangsangan yang berlebihan, memberikan penglihatan yang belum dimajukan kepada anak rehat yang diperlukan.

Apabila lampu, elakkan halogen dan lampu terbuka. Lampu terang membuat kanak-kanak merasa tidak selesa dan cemas, mereka boleh menjadi berbahaya jika bayi yang ingin tahu. Sebaliknya, pilih lekapan lampu dengan cahaya yang berlorek atau tersebar.

Gunakan pencahayaan secara rasional

Gunakan pencahayaan secara rasional

Lembaga
Kirakan kedudukan anak itu. Lampu siling berbentuk loceng boleh kelihatan cantik dari semua sudut bilik, tetapi kesannya akan kurang menyenangkan jika anda berbaring terus di bawahnya.
kembali ke menu ↑

Tetapkan pemanasan

Dimmer sering digunakan dalam mod tidur harian, membantu menenangkan dan tidur. Dia boleh mewujudkan suasana yang tenang, menyesuaikan tubuh kepada rejim, mengingatkannya apabila tiba masanya untuk berehat. Pemanasan juga sesuai untuk makan malam, mengubah lampin, membantu menjaga bayi mengantuk semasa anda bekerja.

Pasang candelier dengan cahaya laras

Pasang candelier dengan cahaya laras

kembali ke menu ↑

Mewujudkan cahaya berbilang lapisan

Pencahayaan lembut adalah idea yang hebat, tetapi dalam pencahayaan kadang-kadang pencahayaan yang terang diperlukan - contohnya, semasa pembersihan. Untuk melakukan ini, buat lapisan cahaya intensiti yang berlainan. Daripada menggunakan lampu siling yang terlalu terang, gunakan beberapa lampu dan lekapan untuk menyalakan bilik jika perlu..

Lembaga
Buat arah sekurang-kurangnya tiga mata, seperti lampu siling, lampu meja, dan lampu membaca.

Oleh itu, anda akan sentiasa mempunyai cukup cahaya di mana ia diperlukan.

Beberapa tahap cahaya di dalam bilik kanak-kanak

Beberapa tahap cahaya di dalam bilik kanak-kanak

kembali ke menu ↑

Kawalan cahaya semulajadi

Cahaya semulajadi adalah satu perkara yang indah - melainkan ia menyumbang kepada kebangkitan awal. Menyimpan tapak semaian dalam kegelapan dan kesejukan tidak hanya akan membantu kanak-kanak tidur lebih lama, tetapi juga mencegah terlalu panas, menyumbang kepada pembangunan SIDS.

Pencahayaan semulajadi untuk kesihatan kanak-kanak

Pencahayaan semulajadi untuk kesihatan kanak-kanak

kembali ke menu ↑

Buat kenyataan

Lampu siling yang mengagumkan kelihatan baik di tapak semaian. Kenapa tidak menggantikan lampu piawai dengan penggantungan yang menyenangkan, besar atau bahkan lampu candelier yang elegan.

Candelier menyeronokkan untuk melengkapkan rupa

Candelier menyeronokkan untuk melengkapkan rupa

kembali ke menu ↑

Pendekatan kreatif

Pencahayaan tidak semestinya praktikal. Gunakan imaginasi! Pasang lampu siling dengan lampu LED. Bawa bersinar ajaib dengan bantuan sruun dengan lampu berkelip. Gunakan lampu juga untuk meningkatkan arah tematik bilik. Matlamat utama di sini adalah untuk bersenang-senang dan mencipta sesuatu yang benar-benar unik!

kembali ke menu ↑

Jangan lupa cahaya malam

Malah bilik-bilik kanak-kanak yang terpesona boleh kelihatan menakutkan pada waktu malam. Bayi yang baru lahir mungkin masih tidak takut gelap, tetapi di sini anda memerlukan pencahayaan untuk ibu semasa kenaikan malam.

Pencahayaan malam untuk bilik kanak-kanak

Pencahayaan malam untuk bilik kanak-kanak

kembali ke menu ↑

Paul

Tidak kira sama ada anda merancang bilik baru atau mengubah suai yang lama, memilih lantai yang tahan lama dan selesa adalah idea yang baik.

kembali ke menu ↑

Permaidani

Lembut, selesa, praktikal, permaidani boleh melindungi daripada pukulan, lebam, menjadikannya pilihan yang jelas untuk pembaikan baru. Tetapi sebelum anda membeli, berhati-hati. Permaidani dinding-ke-dinding sukar dibersihkan, tempat-tempat ini dengan cepat dapat menjadi tempat tinggal untuk hama debu, cetakan yang tidak sesuai untuk mereka yang mengalami alahan atau asma. Selain itu, permaidani baru, terutamanya yang diperbuat daripada serat sintetik seperti nilon atau poliester, sering mengandungi VOC dan bahan kimia toksik lain yang boleh menjejaskan kesihatan.

Permaidani bertemakan cantik

Permaidani bertemakan cantik

Sekiranya anda tidak dapat membayangkan tapak semaian anda tanpa permaidani yang lembut dan selesa, anda tidak bersendirian. Ramai lebih suka permaidani, tidak ada yang salah dengan itu. Untuk memastikan permulaan yang sihat, cari karpet yang dibuat dari bahan semula jadi yang bebas daripada bahan organik yang tidak menentu seperti bulu, kapas, sisal, atau jut. Mereka akan mencegah pendedahan kepada kebanyakan, jika tidak semua, bahan kimia yang terdapat di lebih murah, karpet sintetik.

Jika permaidani serat semula jadi tidak tersedia, pilih lain-lain alternatif VOC yang rendah, seperti permaidani sintetik VOC yang rendah, yang kosnya kurang daripada alternatif serat semulajadi. Tidak peduli apa yang anda pilih, pastikan anda menetapkan permaidani anda dengan baik sebelum berpindah ke bilik, untuk memberi masa untuk mengikis.

kembali ke menu ↑

Kayu

Dipercayai dan mudah dipelihara, lantai kayu keras mempunyai rupa klasik yang tidak pernah keluar dari gaya.Walaupun agak tahan lama, semua kayu lantai tertakluk kepada haus dan lusuh, yang merupakan kelemahan yang pasti diberikan kos.

Bergantung pada jenis kayu dan penamat yang dipilih, kos setiap meter persegi lantai dengan mudah boleh mencapai angka tiga digit. Anda juga perlu merancang untuk membeli permaidani kawasan yang luas untuk melindungi lantai dari kerosakan dan memberikan permukaan permainan yang lebih selesa untuk meredakan kejatuhan anak anda.

Bantal kusyen jatuh besar

Bantal kusyen jatuh besar

kembali ke menu ↑

Buluh

Popular di kalangan masyarakat yang berpikiran mesra alam, buluh menyediakan alternatif yang kukuh, tahan lasak dan alternatif yang lebih murah kepada kayu. Buluh boleh menjadi salah satu pilihan lantai murah yang lebih murah.

Lantai yang selamat dan hangat

Lantai yang selamat dan hangat

Buluh tahan terhadap perosak, tidak mengandungi racun perosak berbahaya, adalah produk sepenuhnya organik, ia adalah serba boleh yang mungkin.

Pada nota
Serat buluh juga diperolehi daripada kain lembut, tetapi sebagai bahan untuk lantai, ia lebih sukar, tahan calar dan kurang terdedah kepada ubah bentuk daripada kayu pepejal.

Dalam erti kata lain, memenuhi semua keperluan untuk tapak semaian. Selain itu, lantai buluh mempunyai pelbagai warna dan tekstur bergantung kepada bagaimana bahan diproses, yang menjadikannya sesuai untuk mana-mana bilik.

kembali ke menu ↑

Pokok gabus

Semulajadi, anti-alergen dan anti mikroba, gabus merupakan pilihan yang sangat baik untuk bilik kanak-kanak. Lebih panas dan lebih lembut daripada lantai kayu, gabus menyediakan permukaan yang selesa dan selamat untuk bayi bermain, melembutkan jatuh dan langkahnya - satu fungsi yang anda akan lebih menghargai apabila bayi anda tumbuh.

Saluran antimikrob dan antimikrob

Saluran antimikrob dan antimikrob

Seperti buluh, gabus adalah pilihan yang tepat untuk ibu bapa mencari penyelesaian lantai mesra alam. Ia dihasilkan daripada kulit kayu oak gabus. Kulit yang dituai tanpa sebarang kerosakan kepada pokok itu, berkembang dari 3 hingga 4 tahun, menjadikan amalan ini sangat stabil. Gabus organik tidak memancarkan VOC berbahaya dan bahkan tenaga yang cekap, menyediakan penebat yang sangat baik untuk rumah.

Bahan mesra alam, selamat untuk kesihatan

Bahan mesra alam, selamat untuk kesihatan

Jika anda tidak pernah melihat lantai gabus sebelum ini, ia mungkin kelihatan seperti ia terlalu lembut dan berliang, tetapi gabus lebih kuat daripada yang anda fikirkan.

Walaupun gabus lebih terdedah kepada calar daripada bahan padat seperti buluh, ia sebenarnya agak stabil dan bertahan sehingga 15 tahun.

kembali ke menu ↑

Laminate flooring

Laminate flooring Menawarkan alternatif yang murah dan mudah dipasang untuk parket kayu. Papan lamina agak tahan lama, tahan calar dan mudah dibersihkan. Ini adalah pilihan yang baik untuk kanak-kanak atau bilik permainan, dengan syarat orang tua memilih produk berlamina baru yang berpatutan dengan pelepasan rendah atau sifar.

Laminate putih tanpa pelepasan berbahaya

Laminate putih tanpa pelepasan berbahaya

Dibina daripada serat yang dimampatkan atau zarah kayu dan biasanya dirawat dengan formaldehid dan toksin kimia lain, kebanyakan produk lamina menghasilkan wasap berbahaya dan harus dielakkan. Jika anda tidak dapat mencari produk berliku pelepasan yang rendah atau sifar, pilihlah linoleum semula jadi. Komponen linoleum asli, lestari dan biodegradable adalah mesra alam dan bebas daripada VOC.

Untuk betul menghiasi tapak semaian, anda perlu dibimbing bukan sahaja dengan petua yang berguna, tetapi juga dengan intuisi anda, kerana tiada siapa tetapi ibu bapa tahu lebih baik apa yang anak-anak mereka akan berguna dan dalam keadaan apa yang mereka akan merasa paling selesa.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Petua untuk menghias bilik kanak-kanak

Bagaimana untuk melengkapkan bilik kanak-kanak?

25 idea yang berguna

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 310 foto)

8 Skor Jumlah
Bilik kanak-kanak yang indah

Bilik kanak-kanak harus sedemikian rupa sehingga selesa untuk anak anda. Dan ini bermakna dia akan gembira untuk menghabiskan masa di sana dan tidak takut. Dengan sedikit usaha, ia boleh dilakukan dan selamat. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
7.5
Ketersediaan permohonan
8
Pendedahan topik
8
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • Reka bentuk yang cantik
 • Keupayaan untuk mencampur gaya yang berbeza
 • Pemilihan warna yang besar
Cons
 • Kos
 • Ketidakpastian beberapa bahan
Tambah ulasan anda

Novozhenina Anna

Hai, saya di sini kerana reka bentuk dalaman adalah kelemahan saya. Saya kerap merasakan daun melalui hauz, mencari inspirasi demi kepentingan dan tidak melupakan Ikea))

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk