Reka bentuk bilik kanak-kanak dengan sofa lembut: Bagaimana dan di manakah saya harus meletakkannya?

Sofa di tapak semaian harus dipilih dengan hati-hati dan teliti, dengan penjagaan yang lebih baik daripada orang dewasa. Betul dipilih, ia boleh menjadi keselamatan sebenar untuk sebuah bilik kecil.

Kandungannya:

Pada sebelah petang, kanak-kanak boleh duduk di atas sofa yang dilipat dengan padat, membaca dengan kuat dan senyap, bermain dan membina khemah, dan menggulung mesin taip atau membina istana boneka di lantai bebas. Dan pada waktu malam, anda boleh mengembangkan mekanisme perlahan dan selesaikan dengan selesa tempat tiduryang pada waktu pagi lagi berubah menjadi sofa kecil.

Tetapi berhati-hati diperlukan, kerana badan kanak-kanak masih dibentuk. Postur masa depan bergantung banyak pada katil, insomnia mungkin bermula kerana warna yang salah dipilih, dan anda boleh memukul sudut tajam pada lebam tajam. Apabila memilih, ibu bapa harus mempertimbangkan semua ini - dan bukan sahaja.

Aspek teknikal: keselamatan, bahan, pembinaan

Mana-mana sofa dianggap dari beberapa jawatan:

 • teknologi keselamatan - bagaimana mungkin kanak-kanak itu cedera;
 • bahan - semuanya memainkan peranan, dari bingkai ke upholsteri;
 • pembinaan - tidak setiap sofa akan sesuai dengan usia dan ia tidak akan selesa untuk tidur di setiap sofa.

Hanya dengan memilih ciri-ciri teknikal, anda boleh memikirkan reka bentuk.

Sofa untuk kanak-kanak mesti dipilih dengan teliti dan teliti.

Sofa untuk kanak-kanak mesti dipilih dengan teliti dan teliti.

kembali ke menu ↑

Kejuruteraan keselamatan

Tidak kira berapa umur anak itu, sofa mesti memenuhi piawaian. Tidak ada yang kebal dari memukul sudut akut, bahkan seorang remaja. Pertimbangkan:

 • Kelembutan. Sofa yang akan berdiri di tapak semaian harus bebas dari sudut tajam. Lori pepejal, kerusi padat segi empat tepat, kaki logam berkilat - semua ini lebih baik untuk dijimatkan ruang tamudi mana kanak-kanak itu akan menghabiskan masa yang kurang dari rumah.
 • Lebar. Kebanyakan kanak-kanak tidur dengan tergesa-gesa, melambung dan berpaling, melepaskan selimut dan boleh jatuh ke lantai. Sofa sempit meningkatkan peluang jatuh beberapa kali - kerusi yang selamat / luas, di mana kanak-kanak boleh berbaring di atas atau dirangkak sebagai "bintang laut" jika dia mahu, adalah lebih sesuai.
 • Kebolehpercayaan mekanisme. Semua katil sofa mempunyai mekanisme tertentu yang memberikan mereka pendedahan. Sebelum anda memasukkan salah seorang ke dalam bilik, anda perlu memastikan bahawa mekanisme itu berfungsi dengan baik dan tidak akan terbuka pada masa yang salah, menyebabkan kecederaan pada anak. Paling penting, jika cukup berat sehingga anak itu, pada prinsipnya, tidak dapat mengangkatnya.
 • Kebolehpercayaan elemen. Beberapa mekanisme mempunyai roda - anda perlu memastikan bahawa mereka tidak akan menunggang sendiri. Sesetengah mekanisme mempunyai kotak - anda perlu memastikan bahawa kanak-kanak tidak mempunyai peluang untuk terjebak dalam.Sesetengah sofa mempunyai lengan dan belakang - anda perlu memastikan bahawa ia cukup selamat dan tidak akan jatuh semasa permainan aktif.

Berhati-hati apabila memilih

Berhati-hati apabila memilih

Lembaga
Apa-apa perkara yang berinteraksi dengan anak mesti selamat digunakan. Tetapi item ini hanya permulaan pemilihan. Lagipun, tidak semua sofa yang boleh dipanggil selamat sesuai untuk kanak-kanak tidur di atasnya.
kembali ke menu ↑

Bahan bingkai

Sofa dengan mekanisme apa pun terdiri daripada bingkai yang ditutupi dengan pengisi bukannya tilam dan ditutup dengan kain pelapis. Variasi pertama, kedua, dan ketiga, terdapat pelbagai besar.

Semua bingkai boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan besar:

Bingkai papan cip. Bahan yang paling murah dan paling rendah mungkin - ia diperbuat daripada kayu kitar semula. Satu-satunya tambah bernilai kurang daripada semua bahan lain. The minuses adalah lebih - kerapuhan, tidak boleh dipercayai. Jika pengeluar ternyata tidak adil, DSP boleh mengeluarkan sepasang bahan toksik. Sofa dengan bingkai sedemikian akan gagal dalam dua hingga tiga tahun penggunaan intensif.
Pastikan bingkainya tersimpan dengan baik.

Pastikan bingkainya tersimpan dengan baik.

Bingkai kayu. Kayu asli adalah bahan yang cantik dan boleh dipercayai yang sentiasa kekal dalam fesyen. Bingkai itu boleh berfungsi selama beberapa dekad, ia berbau baik, cukup ringan, dengan kebarangkalian yang sangat kecil akan menyebabkan alahan dan benar-benar semula jadi. Walau bagaimanapun, pokok itu terbakar, ia sensitif kepada ancaman biologi (contohnya, perosak boleh mendapatkan pepijat di dalamnya), menyerah kepada kelembapan. Lama kelamaan, ia akan retak dan mula berderak. Ini akan berlaku lebih cepat jika pinus atau cemara digunakan untuk pengeluaran. Di samping itu, pokok itu mempunyai kos yang tinggi.

Bingkai logam. Logam adalah bahan yang sangat sukar untuk dilumpuhkan. Bingkai itu boleh berfungsi selama beberapa dekad, tidak terbakar, tahan terhadap ancaman biologi, tidak retak, tidak membusuk, tidak menyebabkan alahan. Kekurangannya hanya berat. Jika reka bentuk sofa menyiratkan bahawa ia perlu mengangkat sebahagian, ia boleh menjadi sukar. Membeli sofa dengan bingkai logam, anda perlu memastikan bahawa ia tidak boleh membahayakan kanak-kanak dengan cara apapun - untuk membuka secara tidak dijangka, sebagai contoh.
Pilihan untuk seorang puteri kecil

Pilihan untuk seorang puteri kecil

Lembaga
Apabila membeli sofa di tapak semaian, anda perlu memastikan bahawa bingkainya tersembunyi dengan baik dan menyamar dengan pengisi lembut, supaya walaupun kanak-kanak itu berjalan ke sofa, ini tidak menyebabkan kecederaan serius.
kembali ke menu ↑

Pengisi

Pengisi sangat penting untuk sofa, yang dirancang untuk dimasukkan ke dalam tapak semaian. Bergantung pada umur kanak-kanak, ia sepatutnya berbeza:

 • baru lahir kanak-kanak memerlukan tilam yang paling tegar - tulang belakang hanya terbentuk, sebarang pengisi lembut boleh menyebabkan perkembangan scoliosis;
 • kanak-kanak berusia tiga hingga tujuh tahun memerlukan kasur kekerasan sederhana, mengulangi selekoh badan apabila mungkin - postur masih membentuk;
 • kanak-kanak lebih tua dari tujuh dan sehingga dua belas memerlukan tilam kekerasan sederhana dengan salutan lembut supaya ia selesa untuk tidur;
 • kanak-kanak lebih dari dua belas sama dengan orang dewasa, kerana postur mereka sudah terbentuk - tilam tidak seharusnya terlalu lembut, dan itu semua yang diperlukan daripadanya.

Pengisi sangat penting untuk produk ini.

Pengisi sangat penting untuk produk ini.

Selain kekerasan kelembutan, perlu mengambil kira sama ada pengisi menyerap bau - untuk kanak-kanak kecil yang mungkin tidak bangun di dalam tandas pada waktu malam, ini amat penting. Ia juga perlu memberi keutamaan kepada bahan yang tidak menyebabkan alahan.

Semua pengisi boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan besar.

Yang pertama - musim bunga. Antaranya ialah:

 • Blok spring bergantung. Ia terdiri daripada bingkai dan bilah pegas, yang mengalir apabila ia terletak di atasnya. Pembinaan ini telah wujud selama lebih daripada enam puluh tahun, terkenal untuk kebolehpercayaan, dan boleh bertahan selama sepuluh tahun. Tetapi dari masa ke masa ia dipaksa dan mula berderak.Ia tidak sesuai untuk kanak-kanak - ia membongkok di kawasan yang besar, ia tidak menyesuaikan secara individu.
 • Blok pegas bebas. Terdiri daripada mata menegak berasingan, masing-masing dipisahkan daripada yang lain. Ia juga boleh bertahan selama sepuluh tahun, dibezakan oleh kebolehpercayaan dan keselesaan ortopedik tinggi - mata air mengalir tepat di mana beban diletakkan pada mereka. Tidak berderai, musim bunga yang gagal adalah mudah diganti. Besar untuk kanak-kanak tetapi mahal.

Perlu untuk dipertimbangkan sama ada pengisi menyerap bau.

Perlu untuk dipertimbangkan sama ada pengisi menyerap bau.

Bingkai musim bunga mempunyai pertukaran udara yang baik dan tidak menyerap bau sama sekali.

Tidak semua bahan kumpulan kedua - pengisi sintetik - berbeza dalam keadaan yang sama. Di antaranya:

1Buih poliuretana. Ia wujud dalam dua versi - sama ada bahan dipotong menjadi blok dan struktur dibentuk daripadanya, atau ia dituangkan ke acuan dan bahagian lembut sofa selesai. Tidak menyerap bau, tidak mengalami debu, mengekalkan bentuknya untuk masa yang lama, dan dibezakan oleh kekerasan sederhana. Tetapi pada masa yang sama ia takut cahaya matahari dan tidak mempunyai keselesaan ortopedik yang hebat - ia hanya sesuai untuk kanak-kanak kecil.

2Streamfiber. Ia mempunyai tahap keselesaan ortopedik yang tinggi, tidak menyerap bau, tidak membakar, tidak menyerap kelembapan. Tidak menyebabkan alahan. Ia mahal berbanding dengan bahan lain dan sangat sukar - untuk pelajar muda memerlukan lapisan lembut tambahan.

3Bola polistirena. Untuk sofa, di mana kanak-kanak akan bermain dan kadang-kadang tidur, ini adalah bahan yang sangat baik - bola tidak menyerap kelembapan, tidak membakar, tahan terhadap ancaman biologi dan mudah mengulangi selekoh badan. Tetapi untuk tidur pada mereka setiap malam, tidak sesuai - terlalu lembut, tidak menyokong postur. Mereka juga cepat ditekan, disusun bersama dan mereka perlu dipenuhi.

4Holofiber. Bahan yang telah dibangunkan pada awal abad kedua puluh satu dan mengumpulkan semua kelebihan bahan sintetik. Tidak terbakar, tidak tertakluk kepada ancaman biologi, tidak menyerap apa-apa, sering digunakan di sofa.
Bingkai musim bunga mempunyai pertukaran udara yang baik.

Bingkai musim bunga mempunyai pertukaran udara yang baik.

Lembaga
Pasti tidak sepatutnya membeli sofa yang dipenuhi dengan poliester padat dan getah buih - mereka dengan mudah menyerap bau, kotoran kekal di atasnya dan mereka berkhidmat untuk masa yang sangat singkat, membongkar benjolan hodoh dan tidak selesa.

Dengan kumpulan ketiga - bahan semula jadi - ini berlaku kurang kerap. Antaranya ialah:

 • Lateks. Ia diperbuat daripada jus getah, berkhidmat sehingga dua puluh tahun, mempunyai kualiti ortopedik tertinggi di kalangan bahan semula jadi.
 • Lap kelapa Diperbuat daripada gentian kelapa tahan lama. Tidak menyebabkan alahan, mesra alam dan murah, tetapi ia sangat tegar - sangat tidak selesa untuk duduk dan berbaring di atasnya.
 • Horsehair Salah satu pengisi lembut lembut paling mahal.

Boleh digunakan sebagai katil

Boleh digunakan sebagai katil

Lembaga
Memilih sofa, anda harus mengambil kira keadaan kesihatan kanak-kanak. Sekiranya dia menghadapi masalah, masalah yang baik adalah terlebih dahulu melawat ahli bedah ortopedik dan berunding dengannya.
kembali ke menu ↑

Upholstery

Upholsteri melakukan fungsi hiasan dan penting untuk kemunculan bilik - tidak setiap bahan akan masuk ke dalam kawasan tertentu. Di samping itu, padding yang sentiasa bersentuhan kanak-kanak itu tidak boleh menyebabkan alahan, menyerap bau dan sensitif terhadap noda. Yang terbaik - boleh membasuhnya apabila diperlukan.

Untuk menutup sofa anda boleh menggunakan:

 • Velor. Lembut, bahan semulajadi yang lembut, yang dibezakan oleh sebilangan besar warna, tidak menyebabkan alahan dan sesuai dengan pembiakan kecil yang selesa. Hangat, mudah bernafas, senang disentuh, murah. Ia boleh dibersihkan dengan pembersih vakum atau, jika ia sangat kotor, dengan detergen dobi kering. Terdapat hanya dua kelemahan: dalam beberapa tahun kecurangan akan muncul di upholsteri, dan sukar untuk menghapuskan kesan dari itu. Sesuai untuk bilik remaja, tetapi untuk kanak-kanak kecil - tidak pasti.
 • Kawan. Juga halus dan menyenangkan untuk bahan sentuhan, yang sesuai untuk nurseri ke tahap yang lebih besar - ia boleh dibasuh, ia tidak takut kelembapan dan mudah untuk menghapuskan kotoran daripadanya. Ia mempunyai pelbagai warna dan ketahanan, ia sukar untuk pecah. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa ia habis, dan juga menyerap bau. Sekiranya seorang kanak-kanak mempunyai masalah untuk merasakan tiba masanya untuk tiba di tandas, lebih baik memilih bahan lain.

Upholsteri melakukan fungsi hiasan

Upholsteri melakukan fungsi hiasan

 • Permaidani. Pilihan untuk bilik tidur seorang remaja yang serius, dan bukan untuk kanak-kanak itu, adalah bahan yang terlalu mahal dan cantik, sehingga masuk akal agar sesuai dengan sofa di bilik prasekolah. Berbeza dengan ketegaran dan mudah mencuci - walaupun tempat yang paling lama dapat dikeluarkan. Sangat tahan lama, tetapi tidak sangat menyenangkan untuk disentuh.
 • Microfiber. Sintetik, tetapi mahal dan baik. Ia hanya terhapus dalam mod halus, ia hanya kering di udara segar, tetapi kotoran boleh dikeluarkan dengan detergen halus dan berus lembut atau kain. Dengan dimakan akan perlu menggerogoti. Bau tidak menyerap.
 • Ecoleur. Fabrik sangat tahan lama berdasarkan bahan mentah semulajadi, sama seperti velor. Baik, lembut, tidak pudar dan tidak meregang. Cuci sahaja dengan produk kering.

Lembaga
Sebelum memesan sofa dengan bahan pelapis khusus, ia patut bertanya pendapat kanak-kanak tentang perkara ini. Biarkan dia bersiar-siar dengan anda melalui salon, menyentuh pilihan yang berbeza dan juga menyatakan pendapatnya - jika, sudah tentu, dia sudah tahu bagaimana bercakap.
Kisah Disney

Kisah Disney

Sofa yang ditutup dengan kulit dan penggantian kulit untuk bilik kanak-kanak tidak sesuai. Pertama, mereka secara gayanya sama sekali tidak digabungkan dengan mainan cerah dan suasana terang umum bilik. Kedua, kulit licin dan sejuk pada sentuhan - lembaran akan turun ke sepanjang masa. Di samping itu, kulit tidak menentu dalam penjagaan dan jalan.
kembali ke menu ↑

Pembinaan

Satu pilihan utama. Ia bergantung pada reka bentuk bukan sahaja bagaimana sofa akan kelihatan, tetapi juga bagaimana selesanya, betapa selamatnya, dan berapa lama ia akan berlangsung.

Terdapat pelbagai pilihan:

Sebuah buku. Yang paling mudah, tertua dan paling murah dari semua kemungkinan pilihan - ia telah digunakan selama beberapa dekad. Ia adalah sofa biasa dengan lekapan lembut - untuk mengembangkannya, anda perlu meningkatkan kerusi. Backrest akan turun dan disiram dengannya. Di bawah kerusi itu sering terdapat laci untuk menyimpan pakaian. Kerana kesederhanaan mekanisme, ia perlahan perlahan, tetapi memerlukan banyak usaha untuk mengurai. Ia boleh menjadi berbahaya untuk kanak-kanak kecil - tidak semua model mempunyai pengawal yang menghalang mencubit. Untuk kanak-kanak yang lebih tua, ia boleh menjadi tidak selesa - di tengah-tengah, antara bahagian belakang dan tempat duduk, jurang kekal.
Pilihan dengan almari pakaian yang luas untuk katil

Pilihan dengan almari pakaian yang luas untuk katil

Tango. Sebenarnya, "buku" yang sama, tetapi dengan satu penambahan - "tango" boleh ditetapkan dalam kedudukan perantaraan. Bagi kanak-kanak - pilihan yang baik, kerana kedudukan perantaraan boleh digunakan dalam permainan. Kelemahan "buku", bagaimanapun, kekal.
Eurobook. Satu varian dengan mekanisme yang sedikit rumit daripada buku biasa - di sini anda tidak perlu mengangkat kerusi, tetapi untuk menariknya supaya ia bergerak ke hadapan. Selepas bahagian belakang diturunkan ke dalam kekosongan yang terhasil dan sebagai hasilnya, dermaga luas diperolehi. Di bawah - kotak untuk linen. Satu-satunya kelemahan - jurang antara belakang dan tempat duduk boleh dilihat.
Puma. Mekanisme ini sangat mirip dengan "eurobook", hanya tempat duduk yang tidak dilancarkan. Anda hanya perlu menariknya supaya mekanisme itu bermula di dalam dan ia mengurai sendiri. Selepas anda boleh meletakkan kembali.Tidak memerlukan kekuatan fizikal.

Jangan tergesa-gesa untuk memilih satu atau satu lagi dengan cepat.

Lumba-lumba. Mungkin pilihan yang paling popular, ia tidak memerlukan banyak kekuatan - walaupun kanak-kanak boleh menguraikan sofa sedemikian. Cuma tarik gelung di atas kerusi ke arah anda dan sedikit ke atas, dan ia akan bergerak ke depan dan secara automatik terbakar dengan bahagian rolling, di mana kotak cucian biasanya terletak. Satu-satunya tolak ukur adalah mekanisme, dengan penggunaan aktif, mudah gagal, kerana rangka harus dipilih yang handal, sebaiknya logam.
Untuk bilik kanak-kanak yang besar

Untuk bilik kanak-kanak yang besar

Katil bayi. Pilihan sementara akan gagal agak cepat disebabkan sifat mekanisme. Tempat tidur terdiri daripada tiga bahagian, hanya tarik tempat duduk supaya ia dibuka. Penyimpangan di atasnya hampir tidak dapat dilihat, hampir tiada kekuatan diperlukan, sofa yang dilipat sangat kemas dan padat. Tetapi gagal selama beberapa tahun penggunaan aktif.

Pastikan anda mempertimbangkan pendapat anak anda.

Roll out sofa. Apabila dipasang, ia tidak berbeza dengan sofa lain, tetapi di buka ia sesuai untuk kanak-kanak kecil - kerusi yang sangat rendah, selesa untuk mendaki. Mekanisme ini mudah - dermaga meluas dari bawah, dari bawah bawah, maka belakang diturunkan. Kekuatan fizikal tidak diperlukan, tidak terdapat kotak dobi.
Akordion. Cuma tarik mekanisme untuk mengurai - belakang juga diturunkan, tempat letak tangan tetap di tempat. Berbeza dalam kekompangan yang besar dalam bentuk yang dibatasi, tetapi tidak mempunyai kotak khas untuk linen.
Spartak. Malah - variasi "katil lipat Perancis", ditambah dan lebih dipercayai. Bahagian-bahagian ditutup dengan grid khas, yang, membuka, membentuk tempat yang lebih selesa untuk tidur.
Elf. Yang paling asal dari pilihan - tempat duduk tidak terungkap dalam apa cara sekalipun, di kedua-dua belah tangannya hanya jatuh tangan. Ia sangat mudah, kerana tahap kecenderungan mereka boleh diselaraskan dengan bebas dan tiada daya diperlukan untuk ini. Sesuai untuk kanak-kanak - tidak ada sudut tajam sofa dan ia cukup luas.

Pilihan mekanisme bergantung kepada sama ada orang dewasa akan selalu berada di sana untuk mengurai sofa, dan sama ada dia mempunyai penyakit yang merumitkan prosesnya. Di samping itu, lebih baik memilih sofa dengan laci untuk peralatan tidur - ia tidak hanya menyediakan tempat untuk menyimpan mainan, tetapi juga membuka ruang untuk permainan.

kembali ke menu ↑

Penghalusan pembinaan: mengubah sofa

Secara teknikal, sofa, reka bentuk yang baru kita pertimbangkan, boleh dikaitkan dengan mengubah sofa, kerana ia berubah dari sofa biasa ke tempat tidur. Tetapi ini bukan transformasi yang paling mengagumkan - pembangunan tahun-tahun kebelakangan ini membolehkan anda membeli dalam satu bahagian perabot:

 • Sofa dan katil dua tingkat. Ini adalah penyelesaian yang baik untuk nurseri kecil, di mana dua kanak-kanak yang sama umur atau umur yang sama hidup. Pada sebelah petang, sofa akan berfungsi sebagai tempat di mana anda boleh minum teh dan menonton TV, membuat khemah keluar dari selimut, atau bermain bersama dalam permainan papan yang tenang. Ia boleh dijadikan benteng atau hanya tidur sebentar selepas hari yang sukar di sekolah. Tetapi pada waktu malam, anda boleh menghidupkan sofa supaya backrest itu naik dan akan menjadi meter di atas tempat duduk. Tangga kecil dipasang pada pembinaan. Di waktu pagi, ia akan mungkin untuk menggulung tempat tidur, meletakkannya di dalam laci bawah bawah dan kemudian gulungkan katil kembali ke satu sofa.
 • Sofa dan meja. Ia juga penyelesaian yang baik untuk tapak semaian kecil, di mana saiz bilik tidak membenarkan kanak-kanak mengatur tempat kerja yang lebih kompleks - atau susun aturnya. Apabila dilipat, bahagian atas meja disimpan di belakang belakang atau di bawah tempat duduk. Tetapi sudah cukup untuk menggunakan mekanisme supaya ia menghadap tempat duduk, mengambil tempat meja. Dan kemudian - perkara teknologi. Letakkan lampu di sebelah kiri kanak-kanak, dapatkan buku nota dan buku, dan selamatkan anda untuk hari persekolahan esok. Di sini anda boleh minum teh, menyebarkan permainan papan atau menarik.

 • Sofa dan almari pakaian. Penyelesaian untuk pembibitan, di mana tidak ada ruang untuk kabinet berasingan. Ia kelihatan seperti dinding kabinet, di tengah-tengahnya ada sofa yang dipasang padanya. Sekitar - laci, di atasnya - rak. Pada waktu malam, ketika tidak ada orang yang memerlukan tempat di lantai, sofa terbuka dan anak itu dapat tidur. Pada katil petang petang dikeluarkan di salah satu kotak.
 • Sofa dan dua katil. Ini adalah pilihan untuk rumah dengan dua orang anak. Daripada meletakkan dua katil di dalam bilik, yang akan menduduki sebahagian besar ruang, anda boleh meletakkan sofa yang berubah, yang mempunyai dua pilihan. Pada mulanya, ia hanya sofa roll-out, tempat tidur yang dipisahkan oleh unsur tempat duduk. Di kedua - ini adalah sofa roll-out yang sama, dari mana dua katil dibuat - satu lebih dekat ke lantai, yang kedua tempat kerusi digunakan.

Setelah selesai memilih sofa sesuai dengan ciri-ciri teknikalnya, seseorang dapat menyelidiki perkara-perkara yang lebih halus dan menarik - kemudahan untuk kanak-kanak tertentu dan keseronokan pereka.

Pilihan untuk seorang budak lelaki

Pilihan untuk seorang budak lelaki

kembali ke menu ↑

Reka bentuk: ciri dan lokasi

Terdapat ciri-ciri bahawa sofa harus semata-mata kerana anda membelinya untuk kanak-kanak:

 • ia harus cukup lembut untuk menjadikannya sukar untuk dipukul;
 • dia mesti mempunyai lengan tangan supaya anak itu tidak jatuh kepadanya;
 • dia mesti mempunyai kerusi yang luas supaya anak itu tidak jatuh tidur;
 • dia mesti mempunyai kotak supaya dia boleh mengeluarkan beberapa mainan.

Jangan menyerap bau, mudah dibersihkan - semuanya serba boleh. Tetapi warna dan reka bentuk sofa perlu dipilih berdasarkan umur, jantina dan sifat kanak-kanak.

Dan watak dalam senarai pendek ini adalah yang paling penting.

Dan langkah pertama dalam memilih sofa tertentu mestilah perbincangan.. Jemput anak anda merancang bilik anda dengan anda. Fikirkan bersama dengannya di mana sofa akan berdiri teguh dan berfikir tentang bagaimana ia harus kelihatan. Lawati bersama salun perabot, duduk di atas semua sofa yang anda suka dan bincangkan kualiti mereka.

Pilihannya boleh bertukar menjadi interaksi menarik dengan kanak-kanak itu, tidak kira berapa umurnya.

kembali ke menu ↑

Sofa untuk pelajar yang lebih muda

Adalah idea yang baik untuk membeli seorang anak dalam bentuk sebuah istana dalam bentuk sebuah istana, tetapi bagi seorang pelajar yang lebih muda ini sudah siap. Sudah tentu, permainan masih penting untuknya, tetapi perhatian secara beransur-ansur beralih kepada komunikasi, ke acara sekolah, pengetahuan dan aktiviti dewasa. Di sini, sofa terang dengan corak tidak lagi sesuai. Di sini anda perlu mendekati lebih halus.

 • Sofa bercorak. Pilihannya selalu relevan - dan tambah utama ialah apabila anak itu tumbuh, mungkin akan hanya mengubah pelapis menjadi lebih santai dan dewasa. Sementara itu, sofa dengan Pokémon, monster hi dan watak-watak popular yang lain akan dimuatkan ke bahagian dalam bilik kanak-kanak. Perkara utama adalah terlebih dahulu memastikan bahawa kanak-kanak suka mereka secara khusus.
 • Sofa biasa. Warna terang yang menggembirakan kanak-kanak prasekolah tidak lagi relevan. Sudah tentu, sofa kerusi berlengan kelabu atau coklat - masih idea yang buruk, tetapi anda mungkin lebih suka warna pastel, warna halus hijau dan biru. Bergantung kepada gabungan apa yang akan kelihatan baik dengan seluruh bilik.
 • Meja sofa. Untuk pelajar - penyelesaian yang sangat baik, terutama di dalam bilik kecil. Ia menyesuaikan diri dengan mod kerja, menjimatkan ruang.

Adalah lebih baik untuk memilih pacifying, menyenangkan untuk warna mata untuk sofa - dan, tentu saja, masih memberi perhatian kepada pendapat kanak-kanak itu.

Bilik yang hebat untuk seorang remaja

Bilik yang hebat untuk seorang remaja

kembali ke menu ↑

Sofa untuk remaja

Selepas tiga belas tahun, apa yang dapat menggembirakan kanak-kanak prasekolah adalah dianggap sebagai penghinaan: setiap remaja ingin cepat membesar dan menjadi sama dengan orang dewasa. Sofa dengan gambar, sofa dalam bentuk mesin tidak menyumbang kepada perkara ini dengan cara apapun.

Oleh itu, anda boleh memilih sofa untuk seorang remaja lebih berhati-hati, tidak hanya dipandu oleh keinginan untuk menghibur anak itu, tetapi juga untuk menjadikan bilik itu benar-benar cantik.

Terdapat pilihan padanan warna asas:

 • Monokrom.Jika bilik anak anda dibuat dalam warna warna yang sama, maka anda juga boleh memilih sofa di dalamnya. Contohnya, jika dinding berwarna hijau terang, maka sofa boleh diambil hijau gelap atau warna rumput yang indah. Sekiranya dinding berwarna ungu, sofa boleh menjadi kaya, ungu. Tetapi jika dinding gelap, maka, sebaliknya, sofa harus lebih ringan. Kesannya perlu menarik, dengan kesederhanaan penerimaan.
 • Sebaliknya. Kontras adalah permainan yang sangat bagus untuk bermain ketika menghias. Perkara utama ialah memilih warna yang sangat sesuai. Di dalam bilik dengan dinding putih akan menentang dan kelihatan sofa yang cerah - merah, biru, ungu. Di dalam bilik di mana dinding dicat oren, sofa ungu akan menjadi sempurna. Agar tidak mengelirukan dan tidak dimasukkan ke dalam bilik secara tidak sengaja perabot tidak sesuai, adalah semestinya menyemak dengan jadual kombinasi.
 • Neutral. Di dalam kawasan yang terpilih yang sempurna, di mana segala-galanya ada, anda boleh meninggalkan sofa sebuah negara berkecuali. Biarkan ia menjadi berwarna kelabu, lembut kelabu, biru atau putih - maka ia akan masuk ke dalam sebarang reka bentuk dan melihat pada masa yang sama terpencil dan menarik.
 • Tepu. Dalam ruang yang neutral, santai, sofa warna yang kaya juga akan kelihatan hebat. Biarkan ia menarik perhatian, biarkan ia menjadi pusat pedalaman.

Sofa sepatutnya sesuai dengan seluruh alam sekitar.

Sofa sepatutnya sesuai dengan seluruh alam sekitar.

Dengan pilihan warna tertentu lebih sukar - sofa sepatutnya sesuai dengan keadaan yang lain, sesuai dengannya, seperti orang asli.

Setiap warna membawa mesej tertentu dan mempunyai kesan yang berbeza terhadap sistem saraf.

 • Beige. Warna hangat, mudah, neutral yang sesuai dengan hampir semua pedalaman, kecuali cerah atau sejuk. Ia sensitif terhadap kotoran, ia perlu dibersihkan dengan kerap, dan sebarang noda akan dikeluarkan secepat mungkin. Apa-apa perkara kecil akan dapat dilihat dari jauh.
 • Putih. Yang paling neutral dari warna yang sedikit sesuai dengan remaja. Kanak-kanak tidak berbeza dengan ketepatan, dan ia akan terlalu sukar untuk menghilangkan kesan cat atau jus dari sofa putih - lebih baik memilih warna lain dengan segera.
 • Hitam. Untuk tapak semaian, ia terlalu suram dalam bentuknya yang murni - ia akan menimbulkan perasaan tertekan untuk kanak-kanak dan keluar, walaupun pada dasarnya ia sesuai warna dalaman. Tetapi, jika ia dicairkan dengan corak cerah, lukisan, atau jika anak itu sendiri memilih hitam untuk alasan ideologi.
 • Merah. Warna terang, kuat, yang boleh menyediakan sofa, tetapi sedikit sesuai untuk tidur. Tetapi anda boleh menggunakan warna pucat dan halusnya, yang tidak dikaitkan sama ada dengan darah, atau dengan cinta, atau dengan perkara lain yang serupa.
 • Kuning. Cerah, warna yang menyenangkan - dipercayai bahawa ia mempunyai kesan positif terhadap mood. Ia tidak terlalu sukar untuk dimuatkan ke pedalaman, ia akan "menerangi" walaupun bilik terkecil dan suram. Menuntut meninggalkan, serta semua warna cahaya. Anda boleh memilih teduh panas dan sejuk.
 • Hijau. Berbeza dalam sebilangan besar warna. Memperbaiki, menyesuaikan diri dengan keharmonian yang tenang yang boleh digunakan untuk mimpi, dan untuk kerja. Ia digabungkan dengan corak dalam bentuk daun atau bunga.
 • Biru. Shades of blue juga merupakan penyelesaian yang sangat baik untuk bilik tidur, juga menenangkan dan menyesuaikan diri untuk menenangkan. Anda boleh memilih mana-mana pilihan - dari cahaya menjadi paling gelap, hampir hitam. Lihat baik corak biru dalam bentuk awan atau ikan.
 • Orange. Juga, warna yang hangat, menyenangkan, yang direka untuk memperbaiki mood dan menjadikan bilik lebih selesa. Perlu penjagaan yang berterusan.

Pilih sofa dengan anak anda

Pilih sofa dengan anak anda

Lembaga
Penyelesaian yang baik ketika memilih warna adalah untuk menarik sofa di pedalaman dengan anak. Anda boleh melakukannya dengan pensil dan pens yang disediakan, anda boleh - pada komputer. Perkara utama ialah melihat sama ada kombinasi yang dipilih akan kelihatan seperti.
kembali ke menu ↑

Lokasi

Apabila sofa telah dipilih dan aktiviti reka bentuk hampir selesai, ia tetap hanya untuk meletakkannya di tempat tertentu di dalam bilik. Dan untuk ini, anda perlu tahu dua peraturan mudah:

 • Jangan letakkan sofa terlalu dekat dengan radiator. Jika anda menutupnya dengan belakang, bilik akan sentiasa menjadi sejuk, kanak-kanak akan menjadi sejuk dan mungkin menahan sejuk. Dan jika anda meletakkan tempat letak tangan, udara yang sangat dekat dengan katil akan sentiasa kering dan kanak-kanak akan bernafas dengan berat.
 • Anda tidak boleh meletakkan kepala sofa atau kaki ke pintu, jika anda boleh mengelakkannya. Masalahnya bukanlah dalam takhayul yang tersebar luas tentang kematian, tetapi bagaimana pintu dan kemungkinan ibu bapa boleh masuk pada bila-bila masa, akan menjejaskan jiwa kanak-kanak. Adalah lebih baik untuk meletakkan sofa di seberang bilik, supaya kanak-kanak dapat melihat pintu pada bila-bila masa dan melihat orang yang masuk.

Warna yang terang akan menjadikan kanak-kanak itu lebih bahagia.

Warna yang terang akan menjadikan kanak-kanak itu lebih bahagia.

Jika tidak, pilihan lokasi adalah benar-benar milik anda. Letakkan sofa di sebelah meja supaya kanak-kanak boleh sampai pada bila-bila masa? Mengapa tidak? Letakkannya di dinding di sebelah kanan pintu, dan tutup? Juga idea yang baik.

Ia hanya penting bahawa bilik hasilnya kelihatan mudah dan organik, supaya sofa tidak menonjol dari julat umum dan kelihatan baik. Aman, dengan tilam kekerasan sederhana, ditutup dengan kain yang tidak takut tidak terlalu berhati-hati mengendalikan, ia akan menjadi tempat tidur yang sangat baik.

Beli sofa untuk bilik kanak-kanak adalah idea yang hebat, dan proses pemilihan boleh diubah menjadi pengembaraan yang sebenar.

Bagaimana untuk memilih sofa kanak-kanak?

Petua dan cara

9 Skor Jumlah
Sofa selesa dan lembut di tapak semaian

Beli sofa untuk bilik kanak-kanak adalah idea yang hebat, dan proses pemilihan boleh diubah menjadi pengembaraan yang sebenar. Pastikan anda mempertimbangkan usia dan keinginan anak anda. Lagipun, anda membeli sofa bukan untuk diri sendiri, tetapi untuk kanak-kanak. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
9.5
Kebolehpercayaan maklumat
9.5
Kebaikan
 • Apabila dilipat, padat dan meninggalkan banyak ruang untuk keseronokan dan permainan.
 • Terdapat banyak variasi, anda boleh menutupnya dengan kain warna apa pun, memilih reka bentuk untuk keperluan anda - anda pasti akan mendapati sesuatu untuk diri anda sendiri
 • Sesuai dengan mana-mana bahagian dalam.
Cons
 • Sofa, yang akan memenuhi keperluan ortopedis, agak sukar.
 • Walau bagaimanapun, kurang dipercayai daripada katil, yang secara definisi tidak boleh memecahkan mekanisme itu
 • Jalan yang benar-benar baik walaupun tidak lebih mahal daripada katil
Tambah ulasan anda  |  Baca ulasan dan ulasan

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk