Reka bentuk bilik tidur kanak-kanak untuk dua dan tiga orang anak lelaki yang berbeza - 240+ (Foto) Idea untuk zon dalaman

Pembiakan kanak-kanak biasa untuk dua kanak-kanak heteroseksual akan menjadi ruang kegemaran untuk anak lelaki dan anak perempuan. Untuk melengkapkan bilik tidur kanak-kanak dengan sendirinya tanpa menghubungi pereka di bawah kuasa setiap ibu bapa. Adalah perlu untuk berhati-hati menangani isu perancangan, zon dan reka bentuk bilik.

Kandungannya:

Bagaimana untuk menampung kanak-kanak dengan perbezaan usia?

Peletakan kanak-kanak dari umur yang berbeza di dalam bilik umum mencadangkan satu ciri: adalah perlu untuk mengambil kira keperluan kanak-kanak berbanding dengan usianya. Sebagai contoh, anak bongsu masih pergi ke tadika, dan abang / kakaknya sudah menamatkan sekolah. Dalam kes ini, membantu zon yang berwibawa.

Pada usia apa pun, kanak-kanak mesti menyediakan keadaan psikologi yang selesa, dan keadaan di dalam bilik memainkan peranan yang besar. Sebelum merancang reka bentuk bilik, bercakap dengan anak-anak, cari keinginan mereka, pilihan mereka.

Pertama sekali, kami menganggarkan ruang lantai. Kanak-kanak pada usia yang berbeza mempunyai keperluan yang berbeza, oleh itu, ia tidak disyorkan untuk membahagikan bilik menjadi biasa zon. Beri setiap kanak-kanak ruang peribadi mereka, walaupun kecil.

Kanak-kanak untuk dua kanak-kanak heteroseksual

Kanak-kanak untuk dua kanak-kanak heteroseksual

kembali ke menu ↑

Cara untuk membahagikan jumlah ruang ke dalam zon

Salah satu pilihan untuk membahagikan bilik yang luas akan menjadi partition, gerbang atau buta dari kain padat. Untuk nurseri kecil kami menggunakan rak terbuka, skrin atau kemasan yang berbeza dari kedua zon.

Lembaga
Tandakan sempadan ruang peribadi dengan kemasan atau warna yang berbeza boleh, jika perbezaan usia kecil. Jika tidak, anda perlu memisahkan sekurang-kurangnya tempat tidur dengan skrin.
kembali ke menu ↑

Bagi kanak-kanak dengan perbezaan usia yang besar

Perbezaan umur besar mengandaikan dua kumpulan utama.

Kumpulan 1: tadika - sekolah rendah / menengah

Dalam kes ini, kami melengkapkan kawasan bermain biasa, dengan itu menjimatkan ruang.Tidak syak lagi, kami merancang dengan mengambil kira usia dan kepentingan kanak-kanak, sehingga mereka berpeluang untuk bermain permainan luar dengan mainan, serta melibatkan diri dalam hobi (lukisan, appliqués, pemodelan, dll.).

Dua kawasan kerja

Dua kawasan kerja

Bagi pelajar sekolah kami, kami menyediakan kawasan kerja yang anda perlukan jadual, kerusi yang selesa dan pencahayaan yang baik. Besar kabinet boleh digantikan dengan rak terbuka berengsel atau memasang rak bersama. Oleh itu, kita boleh meletakkan di dalamnya buku teks dan buku nota kanak-kanak yang lebih tua, cerita dongeng dan mewarna yang lebih muda.

Kawasan tidur juga boleh digabungkan. Nyatakan tempat tidur setiap kanak-kanak dengan elemen tambahan, untuk mengelakkan konflik, untuk memberi perhatian kepada kedua-duanya. Ini boleh menjadi kain lenan, warna atau bentuk katil yang berlainan.

Di dalam sebuah bilik kecil kami boleh meletakkan katil dua tingkat atau katil loteng. Jika pilihan ini tidak dipertimbangkan, ruang akan disimpan oleh laci di bawah katil atau struktur lipat yang akan membebaskan sebahagian besar bilik semasa waktu siang.
Septum simbolik

Septum simbolik

Pembinaan seperti itu tidak mencukupi untuk kanak-kanak kecil. Kemudian anak bongsu boleh memilih tempat tidur, dengan mengambil kira ketinggiannya, dan yang lebih tua akan menghadapi pilihan lipatan, atau akan meminta bantuan daripada ibu bapa mereka.

Kumpulan 2: pelajar sekolah rendah dan sekolah menengah

Kita boleh mengurangkan kawasan permainan atau menghapuskannya, kerana kedua-dua kanak-kanak akan sibuk dengan pelajaran. Jumlah mainan akan dikurangkan dengan banyaknya permulaan kelas di sekolah, dan ruang yang dibebaskan dari kawasan bermain cukup sesuai untuk permainan luaran.

Pastikan untuk berfikir di kawasan kerja, kami meletakkan banyak penekanan terhadapnya. Setiap pelajar memerlukan set perabot standard:

 • jadual;
 • kerusi atau kerusi yang selesa;
 • loker untuk menyimpan pejabat, buku, buku nota.

Pilihan untuk kanak-kanak kecil

Pilihan untuk kanak-kanak kecil

Agar anak-anak tidak terganggu oleh satu sama lain semasa pengajian mereka, kami meletakkan setiap meja secara berasingan, pada jarak jauh. Jika tidak ada kemungkinan sedemikian, kami memilih jadual dengan pemisah partition. Oleh kerana keperluan untuk zon permainan hampir dihapuskan, jadual boleh diletakkan oleh tetingkap.

Lembaga
Kami berfikir terlebih dahulu mengenai pencahayaan tempat kerja untuk memasang soket berdekatan. Kawat tambahan tidak masuk ke kawasan pedalaman.

Untuk menjimatkan ruang, pilih rak terbuka atau rak yang dipasang. Anda boleh membuat satu buku bersama dengan buku, tetapi pada masa yang sama jelas menggambarkan ruang.

Katil juga disyorkan untuk diletakkan pada jarak jauh, terutama untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza. Kami menggunakan elemen yang sudah diketahui untuk mengasingkan kawasan tidur:

 • partition;
 • gerbang;
 • almari;
 • skrin;
 • buta

Ruang cukup untuk rakan-rakan.

Ruang cukup untuk rakan-rakan.

kembali ke menu ↑

Almari pakaian bersama atau berasingan?

Tidak dinafikan, setiap kanak-kanak akan gembira untuk mendapatkan almari pakaian atau rak mereka sendiri untuk menyusun barang-barang mereka secara berasingan. Dalam keadaan ruang yang terhad, adalah lebih baik untuk menggabungkan kawasan persalinan.

Untuk melakukan ini, kami membeli satu almari pakaian besar atau laci dada, dan sama-sama membahagikan rak dan loker antara kanak-kanak supaya tidak ada yang merasa dilarang.

Mungkin sesetengah kanak-kanak akan mahu mengenal pasti bahagian mereka. bilik persalinan, pelekat kayu atau poster. Kami tidak mengganggu impuls seperti itu, kerana dengan kawasan berpakaian gabungan semua orang akan mahu merasakan harta benda mereka.

Kami berfikir tentang ketinggian kabinet supaya kanak-kanak dapat secara bebas mencapai semua rak. Di loker paling atas kita melipat perkara yang jarang digunakan. Ingat bahawa kabinet perabot lebih ergonomik.
Kawasan permainan yang berasingan

Kawasan permainan yang berasingan

Sukar untuk membahagikan ruang kecil, dan agar tidak kehilangan centimeters berharga, gunakan pilihan berikut:

 • dipasang rakrak;
 • rak gelongsor di bawah katil;
 • meja / kabinet sudut;
 • katil lipat /sofa;
 • lipat countertops dan sebagainya

Pilih kabinet dengan cermin pada satu atau lebih pintu. Oleh itu, anda tidak perlu memperuntukkan ruang tambahan untuk cermin, di mana kanak-kanak akan berkumpul, dan bilik akan meningkat secara visual.

Jika terdapat ruang bebas, kami mengaturkannya untuk kawasan rekreasi. Ia cukup untuk meletakkan sofa lipat kecil, konsol permainan atau meja kecil.

Bilik yang indah dalam warna-warna cerah

Bilik yang indah dalam warna-warna cerah

kembali ke menu ↑

Untuk kanak-kanak umur sekolah: melengkapkan ruang kerja

Sekolah - tahap baru untuk kanak-kanak, yang melibatkan penyediaan bilik. Untuk kajian dan kelas perlu menyediakan ruang kerja, dan idealnya - dua. Terdapat keperluan untuk meningkatkan ruang penyimpanan untuk buku, buku nota, sekolah atau pakaian seragam.

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk mencipta ruang kerja yang berasingan?

Adalah dinasihatkan untuk menyediakan setiap anak dengan jadual mereka sendiri. Ini akan membantu mengelakkan kekeliruan dalam perkara dan kemungkinan konflik.

Bergantung pada usia, satu set aksesori akan berbeza. Sebagai contoh, pelajar sekolah tinggi mungkin memerlukan komputer untuk belajar, dan meja yang sesuai untuknya. Bagi kanak-kanak usia prasekolah, memerlukan lebih banyak perabot kecil untuk merasa selesa.
Gaya minimalis

Gaya minimalis

Jika anda meletakkan tempat kerja anak-anak pada jarak jauh, anak-anak sekolah akan lebih mudah menumpukan perhatian kepada kerja, mereka akan kurang terganggu oleh satu sama lain.

Kawasan permainan di bilik murid boleh diberi perhatian yang kurang, atau menghapuskannya sepenuhnya. Anda boleh menarik, melakukan pemodelan atau hobi lain di meja, dan ruang tambahan akan menjadikan bilik lebih bebas dan sesuai untuk permainan aktif.

kembali ke menu ↑

Bilik tidur dan bilik persalinan

Kami cuba untuk mempunyai kawasan tidur dari tingkap dan pintusupaya kanak-kanak dapat tidur sebelum kelas, dan matahari pagi atau bunyi bising tidak mengganggu tidur.

Katil boleh digabungkan dengan membahagikan mereka dengan skrin atau laci dada. Sekiranya perbezaan umur kanak-kanak heteroseksual adalah penting, jika mungkin kita merancang tempat tidur di jauh.

Bilik yang bergaya, dalam warna-warna cerah

Bilik yang bergaya, dalam warna-warna cerah

Kawasan almari pakaian adalah yang terbaik untuk menggabungkan, menonjolkan almari besar untuk kanak-kanak. Tetapi loker atau rak untuk bekalan sekolah dilakukan setiap individu. Ia boleh menjadi rak gelongsor di dalam meja, kabinet bahagian kecil sempit, rak-rak atau rak yang dipasang di dinding.

kembali ke menu ↑

Bolehkah menampung tiga orang anak?

Menempatkan tiga kanak-kanak di bilik yang sama bukan tugas yang mudah, terutama dengan ruang yang terhad.

Anda boleh melengkapkan tapak semaian selama tiga dengan cadangan berikut:

 • Kami cuba membebaskan ruang sebanyak mungkin. Perabot yang padat akan membantu, yang menampung banyak perkara, sementara tidak mengambil begitu banyak ruang.
 • Pisahkan anak untuk zonnya. Ia adalah perlu untuk pembangunan normal, rekreasi, permainan, aktiviti.
 • Jangan memaksa bilik - biarkan setiap benda mempunyai tujuannya sendiri. Banyak perabot, mainan dan perkara-perkara yang tidak perlu akan menjadikan bilik kelihatan seperti dapur.

Dalam gaya klasik

Dalam gaya klasik

kembali ke menu ↑

Zon zon kanak-kanak selama tiga tahun

Untuk mengelakkan konflik, sangat penting untuk sama-sama mengedarkan ruang. Jadi anak-anak akan hidup dengan damai, tidak saling mencintaimu.

Pertimbangkan kaedah zon, yang boleh dipandu oleh:

 • Kami menyediakan setiap kanak-kanak dengan ruang individu di mana dia akan selesa. Dalam kes ini, kawasan yang dipisahkan mesti memenuhi semua keperluan anak lelaki atau anak perempuan.
 • Kami merancang kawasan pedalaman supaya bilik dibahagikan kepada keadaan tidur, bermain, bekerja, kawasan persalinan.

Apabila membahagikan bilik tidur kami mempertimbangkan cadangan berikut:

Letakkan kawasan tidur dari bukaan tingkap dan pintu.

Letakkan kawasan tidur dari bukaan tingkap dan pintu.

 • Kawasan tidur diletakkan di luar tingkap dan bukaan pintu. Lampu terang atau bunyi bising akan mengganggu rehat.
 • Kami cuba untuk menyediakan kawasan bermain dengan semua yang anda perlukan: untuk permainan luar, anda memerlukan ruang tambahan, bar dinding, dan aktiviti yang menarik meja, loker tambahan.
 • Ia cukup untuk menyediakan kawasan kerja atau pembelajaran dengan meja, kerusi, rak gantung untuk menyimpan buku, buku nota dan pencahayaan tambahan.
 • Kawasan almari pakaian melengkapkan yang paling ergonomik.

Membahagikan bilik tidur ke zon adalah penyelesaian yang berfaedah jika ruang terhad. Bilik besar lebih baik dibahagikan kepada zon individu untuk setiap kanak-kanak.

Sediakan setiap kanak-kanak dengan ruang individu.

Sediakan setiap kanak-kanak dengan ruang individu.

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk menggabungkan dan menggabungkan zon yang berbeza?

Dalam kebanyakan kes, beberapa zon boleh digabungkan. Ini membolehkan anda menggunakan ruang yang cekap dan tidak membebani kawasan pedalaman.

Kawasan tidur boleh digabungkan dengan bilik persalinan. Untuk melakukan ini, gunakan pilihan ergonomik:

 • katil loteng;
 • Katil tidur dengan almari pakaian yang menyokong tingkat kedua;
 • katil tiga peringkat, dengan kabinet sokongan terbina dalam untuk garis panjang. Sebagai peraturan, katil ketiga di katil tersebut biasanya terletak secara serentak.
 • katil dengan laci untuk penyimpanan.

Kawasan permainan boleh digabungkan dengan ruang untuk bersantai.. Juga pertimbangkan pilihan untuk mengecualikan mana-mana zon. Sekiranya semua kanak-kanak berumur sekolah, tidak perlu bermain permainan yang besar. Kanak-kanak prasekolah tidak memerlukan ruang kerja untuk kelas.

Pemisahan menggunakan warna

Pemisahan menggunakan warna

kembali ke menu ↑

Apakah elemen yang hendak digunakan untuk membahagikan ruang?

Untuk memudahkan anak-anak di bilik yang sama, adalah perlu untuk membahagikan ruang. Kaedah pengezonan bergantung kepada saiz bilik.

kembali ke menu ↑

Unsur-unsur seni bina

Unsur-unsur seni bina termasuk sekatan, gerbang, podium. Berkongsi bilik dengan bantuan mereka hanya mungkin jika kawasan bilik dari 12 meter persegi. m. Perancangan bilik tidur dan lokasi struktur perlu difikirkan walaupun pada peringkat pembaikan, kerana tidak mungkin untuk menyelesaikan unsur-unsur tersebut sendiri.

Pembangunan semula atau pengubahsuaian struktur yang tidak dibenarkan kadang-kadang memerlukan koordinasi dalam keadaan tertentu. Jika tidak, campur tangan mungkin melibatkan denda atau kesukaran dalam menjual apartmen.

Kami memikirkan ceruk kecil atau melalui lubang di gerbang untuk memudahkan pedalaman. Mereka boleh meletakkan buku, mainan dan lain-lain. Melengkapi podium dengan laci, di mana kita meletakkan mainan atau benda.

kembali ke menu ↑

Pemilihan bahan penamat

Cadangan umum mengenai pemilihan bahan:

 • Memilih bahan-bahan untuk menamatkan bilik, kami memikirkan tekstur, warna, lukisan mereka.
 • Lantai optimum di tapak semaian - linoleum, parket, laminate flooring. Di dalam bilik-bilik kecil kita menggunakan cahaya dan alam semulajadi alam.
 • Siling terbaik dilakukan dalam warna-warna cerah. Di dalam bilik kecil, anda boleh melukisnya, kerana reka bentuk siling regangan memerlukan sentimeter yang berharga.
 • Kami tidak menggunakan banyak warna dan warna di dalam bilik kecil, kerana visualnya akan dianggap kurang.
 • Warna semulajadi segar sesuai untuk kawasan kerja, untuk bilik tidur - tenang dan teredam. Kawasan permainan dihiasi dengan warna cerah, cerah dan bertenaga.
 • Bilik kecil boleh dibuat dalam satu warna, menambah warna dan menggambarkan ruang dengan bantuan perabot, tekstil, pencahayaan.

Pikirkan tekstur, warna, corak untuk bilik

Pikirkan tekstur, warna, corak untuk bilik

kembali ke menu ↑

Kami menggunakan bantuan alat pencahayaan

Dengan bantuan cahaya, seseorang juga boleh mencapai zon ruang. Bilik yang terang kelihatannya lebih luas. Kami membekalkan bilik dengan pencahayaan asas, dan bagi setiap zon kami memilih peranti pencahayaan tambahan.

Tempat tidur dilengkapi dengan bengkak lampu atau lampu cahaya boleh dimalapkan. Kami sentiasa menyediakan kawasan latihan dengan cahaya terang, untuk setiap kanak-kanak untuk mengkajinya adalah perlu untuk memperuntukkan lampu meja.

Zon permainan boleh dihiasi dengan pita LED. Ia datang dalam pelbagai warna dan mencairkan bahagian dalamnya dengan sempurna.

Zonasi dengan cahaya

Zonasi dengan cahaya

kembali ke menu ↑

Kami memilih perabot

Set standard perabot untuk tapak semaian adalah:

Ia boleh diisi semula dengan barang-barang baru, bagaimanapun, ia menjadi masalah untuk menyesuaikan set double di dalam bilik untuk kedua-dua kanak-kanak.

Dalam keadaan ekonomi ruang untuk perabot untuk bilik tidur kanak-kanak membuat tuntutan khas.

kembali ke menu ↑

Memilih katil

Pilihan yang sangat popular adalah katil dua tingkat, dan paling kerap rakannya dengan susun atur tempat berbaring. Sebuah almari boleh berfungsi sebagai sokongan untuk dermaga atas, yang pada masa yang sama menyokong struktur dan menjimatkan ruang.

Pertimbangkan ketinggian, kategori berat badan kanak-kanak dan ketinggian siling apabila memilih katil. Apabila duduk di tingkat atas katil, jarak dari kepala ke siling harus sekurang-kurangnya 10 cm.

Untuk kanak-kanak yang lebih tua

Untuk kanak-kanak yang lebih tua

Katil juga boleh disusun dalam satu baris di sepanjang dinding, dan di antara mereka mengatur partition kecil atau membeli katil dengan partition siap di headboard. Sebagai peraturan, partition tersebut biasanya mempunyai bentuk bulat.

Kami menganggap perabot lipat:

 • sofa;
 • ottoman;
 • katil.

Model dan sistem moden tidak menyusahkan anak usia sekolah untuk membuat katilnya sendiri. Oleh itu, kanak-kanak disediakan tempat tidur mereka sendiri, yang apabila dilipat tidak mengambil ruang yang signifikan di dalam bilik.

Juga tarik keluar rak dan laci di bawah katil. Mereka boleh dilipat linen, piyama, tuala, dll.

Lukisan yang sama menjadikan bilik itu lebih selesa.

Lukisan yang sama menjadikan bilik itu lebih selesa.

kembali ke menu ↑

Menyusun untuk pelajar

Pilihan berikut akan membantu mengelakkan konflik antara pelajar:

 • Kawasan kerja berasingan, iaitu dua jadual yang berlainan. Setiap pelajar muda dalam situasi ini mempunyai jadual sendiri, ruang kerja sendiri.
 • Satu meja panjang yang besar akan menjadi kawasan kerja biasa. Ia boleh dibahagikan dengan partition kecil atau menggunakan penganjur desktop.
 • Tetingkap tingkap berubah. Pilihan yang sangat mudah adalah untuk menguatkan dan mengembangkan ambang tingkap, melengkapkannya sebagai jadual untuk kelas. Walau bagaimanapun, anda perlu mengambil kira saiz tetingkap - penyelesaian semacam itu hanya boleh dilakukan untuk dimensi yang besar.
 • Jadual panjang di sepanjang dinding. Dia menganggap dua pekerjaan yang lengkap. Kawasan kerja yang selesa, tempat untuk komputer, rak untuk menyimpan semua aksesori dan ketiadaan konflik adalah kelebihan nyata dari permukaan kerja yang panjang.

Ruang kerja mesti diterangi dengan berhati-hati. Menjaga cahaya tiruan tambahan bagi setiap pelajar, terutamanya jika jadual berada jauh dari tingkap. Gunakan lampu meja, lampu atau lampu sorot sebagai sumber cahaya.

Pilihan untuk bilik besar

Pilihan untuk bilik besar

kembali ke menu ↑

Perabot penyimpanan: kabinet, rak, rak

Kelebihan yang berasingan adalah untuk memberikan kabinet ergonomik. Kami memberi perhatian kepada bilangan rak dan jabatan di dalam kabinet, memikirkan nombor mereka terlebih dahulu.

Perkara-perkara berikut akan membantu menyusun ruang secara ergonomik:

 • Kami menggunakan sudut di dalam bilik, ini adalah ruang yang berguna di mana kabinet sudut dan rak akan sesuai.
 • Setiap kali kita masuk ke dalam rejimen, pakaian atau kes-kes dalam bidang tertentu.
 • Rak terpasang dapat menampung banyak perkara yang perlu, sementara mereka kelihatan bergaya dan tidak membebani kawasan pedalaman. Prinsip ini digunakan untuk rak.
 • Dalam bilik terhad penggunaan rasional almari pakaian. Anda tidak perlu meninggalkan banyak ruang untuk membuka pintu, dan cermin pada profil mudah alih akan mengembangkan ruang secara visual.

Katil-katil selesa yang besar yang pasti akan disukai oleh anak-anak.

Katil-katil selesa yang besar yang pasti akan disukai oleh anak-anak.

Bagi kanak-kanak, anda boleh membeli satu almari besar, tetapi membahagikannya kepada dua bahagian. Oleh itu, setiap kanak-kanak akan mendapat tempat perseorangannya, belajar menjaga perkara-perkara sendiri.

Anda boleh menandakan bahagian yang berlainan menggunakan pelekat atau pelekat yang menarik, yang akan berubah warna, bentuk atau aksara dari kartun kegemaran anda.

kembali ke menu ↑

Pemilihan kerusi

Untuk kerja kerusi yang sesuai dengan roda. Ia mudah untuk bergerak dan menyesuaikan ketinggian dan sudut belakang. Sekiranya ternyata kerusi mudah alih terlalu besar, anda boleh memilih kerusi biasa yang selesa, dengan mengambil kira ketinggian dan saiz kanak-kanak.

Lembaga
Bangku tanpa belakang tidak bernilai membeli.Ia mudah untuk menolak mereka di bawah meja untuk menjimatkan ruang, tetapi najis yang tidak selesa hanya akan merosakkan postur, mengganggu postur yang betul semasa bekerja.
kembali ke menu ↑

Kanak-kanak di Khrushchev: bagaimana untuk menempatkan kanak-kanak di bilik tidur 9-12 meter persegi. m?

Apartments Khrushchev dicirikan oleh kawasan yang terhad, semua bilik adalah kecil. Masalah ini amat teruk bagi keluarga yang memerlukan melengkapkan tapak semaian untuk dua orang anak lelaki yang berbeza. Malah untuk menampung set perabot yang standard sangat kurang ruang, dan untuk kanak-kanak yang saya ingin menyediakan persekitaran yang selesa untuk hidup.

kembali ke menu ↑

Bagaimana hendak membuat?

Susun atur yang betul akan secara visual membesarkan bilik. Gunakan petua berikut untuk pendaftaran:

Kotak simpanan yang mudah untuk mainan atau benda

Kotak simpanan yang mudah untuk mainan atau benda

 • Jangan gunakan warna gelap untuk dinding, siling, seks.
 • Untuk visualkan ruang tinggi, pilih kertas dinding dengan jalur menegak untuk mengembangkan bilik - dengan jalur mendatar.
 • Untuk menghulurkan sebuah bilik bersama, kami meletakkan papan lantai atau laminasi sejajar dengan arah dinding untuk memperluaskan bilik - kami menyusunnya secara lentur atau secara serentak ke dinding panjang.
 • Siling dengan corak 3D akan "mengangkat" ruang dan menambah ruang. Melukis langit mendung - pilihan yang bagus untuk kanak-kanak yang lebih muda. Bagi orang yang lebih tua, versi yang lebih bergaya dan bijak akan dilakukan, dan anda boleh menggunakan jalur LED di sekitar perimeter siling.
 • Ia tidak disyorkan untuk membahagikan ruang dengan bantuan warna atau selesai.
 • Jangan lupa pencahayaan yang mencukupi. Kami menggalakkan penembusan siang hari: menggunakan cahaya tulle atau tirai.
 • Kami memilih perabot yang paling ergonomik dan padat, selalunya perabot kabinet.
 • Tambah lebih banyak laci, struktur lipat.
 • Kami menggunakan rak hinged dan hanya rak terbuka.

Jangan gunakan warna gelap untuk dinding, siling, lantai

Jangan gunakan warna gelap untuk dinding, siling, lantai

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk meningkatkan?

Di rumah dengan pangsapuri Khrushchev paling kerap tidak ada balkoni, bukannya balkoni yang direka, yang tidak keluar dari umum fasad.

Apabila memperuntukkan bilik di peringkat pembaikan, kami memilih bilik dengan loggia sebagai tapak semaian. Setelah mendapat kebenaran untuk pembangunan semula, kami meningkatkan ruang bilik kerana perobohan tembok.

Sekiranya dinding itu menanggung, anda hanya boleh menyingkirkannya secara separa, jadi kami akan menggunakan salah satu cara:

 • sebuah gerbang di tempat dinding yang akan membebaskan ruang dan menyokong struktur;
 • perobohan tingkap dan pintu pembukaan, dinding tetap ada. Cara yang mudah dan tidak mahal;
 • tingkap tingkap akan dipancarkan ke meja, kami akan menambah rak berengsel, dan pada loggias kami akan membuat kawasan permainan untuk kanak-kanak.

Mudah untuk melakukan kerja rumah

Mudah untuk melakukan kerja rumah

Jika kita merancang susun atur sedemikian, kita mesti melindungi loggia dan menjalankan kerja pembaikan sepenuhnya. Satu dinding melintang boleh digunakan untuk menyimpan mainan - cukup untuk memegang rak terbuka yang luas.

Untuk kanak-kanak dewasa di loggia, anda boleh menganjurkan kawasan latihan atau tempat berehat.

kembali ke menu ↑

Bagaimana rasional mengalokasikan ruang?

Apabila mengatur bilik untuk kanak-kanak heteroseksual, zon yang betul adalah di tempat pertama dan merupakan kunci utama kejayaan. Pengezonan ditentukan oleh beberapa parameter: tata letak, susunan perabot, skema warna, organisasi pencahayaan.

kembali ke menu ↑

Dengan bantuan kemudahan dan perabot tambahan

Struktur tambahan adalah partition, screen atau shelving.Ini adalah cara terbaik untuk membahagikan bilik, namun ia tidak dapat direalisasikan kerana ruang terhad.

Zonasi menggunakan rak

Zonasi menggunakan rak

Kedudukan bukaan pintu dan tingkap menentukan susun atur. Jika pintu masuk terletak di seberang tingkap, terdapat dua pilihan untuk mengatur perabot:

Kemudian bermain atau tempat kerja terletak di tingkap, dan kabinet terletak di sepanjang dinding bebas atau di sudut-sudut ruangan.

Anda boleh memisahkan ruang dengan bantuan podium, selalunya ia digunakan untuk bermain atau kawasan tidur. Podium tidak boleh terlalu tinggi untuk mengelakkan kecederaan.

kembali ke menu ↑

Lampu tambahan

Pencahayaan sebenarnya memainkan peranan yang besar, ia boleh digunakan untuk menyerlahkan zon sedia ada dan mengubah pedalaman.

 • Melengkapi pencahayaan utama - ia adalah candelier terang atau lampu yang akan menerangi seluruh ruangan, atau kawasan bermain.
 • Menyediakan komputer meja dan meja tepi katil dengan sumber cahaya tambahan.
 • Pilihan bergaya dan moden - pencahayaan mata. Ia digunakan dalam relung, podium, rak gantung, dsb.

Untuk kanak-kanak yang kreatif

Untuk kanak-kanak yang kreatif

Bilik yang terang-terangan sentiasa kelihatan lebih luas secara visual, dan kanak-kanak memerlukan cahaya yang cukup supaya tidak mencederakan kesihatan mereka atau merosakkan penglihatan mereka. Bagi perempuan dan kanak-kanak lelaki, anda boleh memilih lampu yang berbeza dengan bentuk yang menarik dan berbeza warna.

Kami berfikir tentang lokasi sumber cahaya terlebih dahulu untuk menyediakan mereka dengan soket.

kembali ke menu ↑

Kami membahagikan ruang dengan warna

Pilihan yang sangat popular. Selalunya lelaki dikreditkan dengan warna biru, dan kanak-kanak perempuan diberi warna merah jambu. Penyelesaian yang baik sekiranya kanak-kanak masih kecil.

Lembaga
Untuk anak lelaki dan anak perempuan yang lebih tua, warna lain diperlukan, dan lebih baik untuk meneruskan dari pilihan mereka sendiri.
Gunakan katil dua tingkat

Gunakan katil dua tingkat

Pembahagian warna boleh dilakukan dalam hampir mana-mana unsur:

 • cat dinding di setiap separuh bilik lelaki dan perempuan dalam warna yang berbeza, atau pokleit kertas dinding;
 • dibahagikan dengan katil warna atau linen katil;
 • membuat dinding bilik dalam satu warna, dan pilih setiap zon menggunakan elemen warna yang berbeza;
 • pilih perabot dari plastik berwarna, setiap kanak-kanak mempunyai warna kegemarannya.

Walaupun pilihan kanak-kanak, warna tidak boleh mengganggu sistem saraf dan mempunyai kesan yang luar biasa pada jiwa. Pilih warna cahaya atau terang, tetapi warna asid tidak. Kami cuba untuk tidak menggunakan merah terang dalam kuantiti yang banyak, serta merah jambu, hitam, biru tua.

Bilik kanak-kanak harus cerah dan berehat pada masa yang sama, kerana bilik tidur melibatkan rehat.

Mengambil kira pilihan kanak-kanak

Mengambil kira pilihan kanak-kanak

kembali ke menu ↑

Langsir

Idea untuk membahagikan bilik menjadi dua bahagian dengan tirai, kerana pada dasarnya tirai mempunyai beberapa kelebihan:

 • praktikal tidak berlaku;
 • mudah untuk dipasang dan dibongkar;
 • tidak memerlukan kos bahan yang penting;
 • adalah elemen yang bergaya di pedalaman, yang sentiasa boleh dikeluarkan.

Tirai boleh dipisahkan sebagai ruang peribadi setiap kanak-kanak, serta mana-mana zon, contohnya, bilik tidur atau bilik persalinan. Untuk kanak-kanak yang lebih tua, pilih kain monophonik yang padat. Untuk kanak-kanak kecil sesuai dengan langsir Jepun, tirai kain, tirai kapas, yang boleh dengan corak yang menarik.

Ruang persendirian serta kawasan bermain

Ruang persendirian serta kawasan bermain

Gunakan langsir dengan ejen penimbang di bahagian bawah untuk memberi mereka bentuk sempurna.

kembali ke menu ↑

Dinding mural

Dinding mural semakin meningkat populariti, dan bilik tidur kanak-kanak tidak terkecuali. Ini adalah pilihan yang hebat dalam ruang yang terhad. Jika anda memilih kertas dinding foto, perhatikan perkara-perkara berikut:

 • Kami memilih gambar atau imej yang akan bertambah dan meluaskan bilik. Sebagai peraturan, ini adalah imej dengan jalan menuju ke arah jarak atau landskap.
 • Semua dinding lain di dalam bilik harus berwarna monokromatik, kerana kertas dinding akan menjadi aksen yang sangat terang.
 • Kami merancang bermain atau kawasan tidur berhampiran dinding dengan wallpaper foto.Anda tidak boleh memaksa imej dengan kabinet atau melengkapkan kawasan kajian: gambar yang menarik akan mengalih perhatian kanak-kanak.

Di tapak semaian, pilih asas padat untuk kertas dinding foto, imej pada kertas nipis akan menjadi tidak dapat digunakan dengan cepat. Kami berfikir terlebih dahulu dan membincangkan imej dengan kanak-kanak. Disebabkan oleh umur dan jenis jantina yang berbeza, perselisihan mungkin timbul, adalah perlu memilih wallpaper foto yang kedua-dua kanak-kanak akan suka.

Reka bentuk bilik kanak-kanak

Pilih reka bentuk untuk dua orang anak

9 Skor Jumlah
Kami melengkapkan tapak semaian

Meletakkan kanak-kanak dalam satu bilik akan mengajar mereka untuk berkompromi dan menghormati antara satu sama lain. Walaupun ruang terhad, setiap kanak-kanak akan dapat bersara di kawasannya sendiri. Tata letak dan reka bentuk yang kompeten akan menjadikan bilik kecil menjadi bilik tidur yang selesa, ergonomik dan bergaya untuk kanak-kanak. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
8
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
7.5
Kebaikan
 • Kanak-kanak belajar untuk hidup bersama, untuk berkompromi
 • Saudara dan saudari menghabiskan lebih banyak masa bersama, bersama-sama lebih menarik untuk dimainkan
 • Kanak-kanak boleh membantu dan menjaga antara satu sama lain.
Cons
 • Perlu berkongsi bilik dengan abang / kakak
 • Ruang peribadi kanak-kanak adalah terhad
 • Mungkin terdapat konflik dan pertengkaran apabila tiada siapa yang mahu menyerah dalam isu domestik.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk