Reka bentuk rumah dengan loteng (170+ Foto) - Pilihan hiasan dalaman bilik

Kelimpahan balok siling, peti besi dan tingkap yang siling "ke lantai" memberikan ruang visual ke bilik loteng. Bilik loteng di rumah negara kecil digunakan sebagai ruang penyimpanan tambahan: bilik persalinan, bilik stor, bilik untuk peralatan sukan bermusim.

Kandungannya:

Gaya lantai loteng

Reka bentuk bilik di loteng bergantung pada cita rasa pemilik, jumlah luas dan bahan di rumahbelanjawan yang tersedia.

Pemasangan mesin basuh dan pengeringan, penjana stim besar-besaran di ruang loteng menjimatkan ruang di tingkat pertama, membolehkan anda memilih peralatan yang lebih besar dan berfungsi.

Pemilik rumah yang luas mengatur di loteng perpustakaan, bilik kanak-kanak, biliard, kedua ruang tamu. Bilik-bilik tersebut digabungkan dengan penyelesaian seni bina "cahaya kedua", yang menggabungkan bilik-bilik umum di beberapa tingkat ke dalam ruang tunggal.
Reka bentuk bilik di loteng bergantung kepada citarasa pemilik

Reka bentuk bilik di loteng bergantung kepada citarasa pemilik

Reka bentuk loteng menganggap penekanan pada unsur-unsur struktur bangunan:

 • rasuk;
 • bukaan tingkap;
 • bertindih.

Sebagai contoh, gabungan itu tangga, balok dan parket yang diperbuat dari kayu gelap dengan kapur klasik dan kertas dinding yang neutral mencipta gaya "lapang" dalam gaya muzik negara, loteng, provensi. Art-deco, indian, gaya retro yang terang mencadangkan hiasan dinding dalam warna-warna yang berbeza. Pada masa yang sama tumpang tindih dipintal atau dibuat dalam warna-warna neutral.

kembali ke menu ↑

Reka bentuk loteng di luar

Hiasan lantai terakhir rumah negara terdiri daripada bahan dan bentuk bumbung, lokasi cerobong, kehadiran Perancis balkoni atau luas teres, membuka lubang tingkap. Secara tradisinya untuk penyelesaian seni bina Rusia, loteng melengkapkan gaya keseluruhan bangunan, bahan-bahan dipilih untuk dipadankan dengan hiasan lain.

Rasuk siling sering digunakan di dalam bilik ini.

Rasuk siling sering digunakan di dalam bilik ini.

 • Bumbung Menyelesaikan dengan jubin logam, slate lembut atau bahan bumbung mencipta rupa bangunan di klasik gaya, digabungkan dengan venir semulajadi atau tiruan batudepan oleh panel. Pemilik rumah dalam gaya konstruktivisme dan minimalisme lebih suka rata bumbungditutup dengan jubin logam.
 • Cerobong itu melengkapkan imej rumah itu, membolehkan pemiliknya mewujudkan suatu sah perapian atau ketuhar untuk memasak. Biasanya paip bertopeng di belakang salah satu cerun bumbung, pemilik rumah dalam gaya chalet meletakkannya di tengah-tengah bumbung.
 • Pembukaan tingkap.Bentuk dan saiz tingkap bergantung kepada zon iklim, reka bentuk seni bina dan fungsi loteng. Sebagai contoh, bilik simpanan loteng kecil dilengkapi dengan dormer bulat. Pemilik yang luas bilik mandi dan bilik kanak-kanak di loteng lebih suka tetingkap segi empat tepat atau Venetian. Jika loteng digunakan untuk berehat dan berkongsi masa pemilik dan tetamu rumah, tingkap panorama digunakan.
 • Balkoni dan teres. Windows di loteng kecil yang terletak di atas garaj dan blok ekonomi, dibuat oleh grid, sebuah tebing kecil membolehkan untuk mereka bentuk "balkoni Perancis" untuk tumbuhan dalam periuk dan palet. Bilik-bilik penthouse yang luas menyediakan teres, balkoni dan balkoni kaca.

Bilik pelbagai fungsi

Bilik pelbagai fungsi

kembali ke menu ↑

Di dalam: separuh bahagian atas bilik

Lokasi bilik loteng bergantung pada tata letak bangunan, fungsinya dan jumlah kawasan. Sebagai contoh, storan loteng sisi terletak di atas ruang tamu, dapur dan dandang. Atap ini termasuk tingkap-tingkap kecil, pintu masuk penuh, dinding bertebat. Gaya pedalaman terdiri daripada reka bentuk:

Bilik kanak-kanak yang indah

Bilik kanak-kanak yang indah

Pembukaan tingkap. Kebanyakan loteng dibuat dengan asrama - bukaan cerun di ketinggian dinding, yang licin ditampal, dilengkapi dengan Rom langsir. Siling-siling yang tidak disengajakan tidak termasuk pemasangan buaian dan langsir, oleh itu tingkap berfungsi sebagai sumber utama cahaya. Bumbung asimetri dengan cerun yang tinggi membolehkan anda memasang tingkap tanpa menghirup. Dalam kes ini, pemasangan buaian, langsir, hiasan tingkap teluk dengan tingkap dibenarkan.
Hiasan siling. Bergantung pada bahan pembinaan, rasuk bumbung boleh menjadi kayu, konkrit, logam. Unsur-unsur estetika kayu semulajadi membentuk aksen di pedalaman, tumpang tindih seperti itu dicat dengan noda dan varnis dalam warna yang berbeza, seluruh pedalaman terbentuk di sekelilingnya. Pemilik rumah yang dibina dengan blok konkrit dan cinder, menggunakan teknologi monolitik, menganggap pelekat elemen lantai.

Atap klasik - sebuah bilik di bawah bumbung gable dengan hiasan kayu hiasan, bukaan tingkap disambungkan ke siling dan selesai dengan bertekstur plaster. Gaya teduh dan hiasan loteng dibina di sekeliling elemen-elemen ini.
Bilik tidur yang terang dan selesa

Bilik tidur yang terang dan selesa

kembali ke menu ↑

Di dalam: separuh bawah

Dinding dan lantai di loteng dipangkas bergantung pada tahap pencahayaan bilik, gaya yang dipilih dari pedalaman dan cara menyelesaikan bukaan tingkap. Sebagai contoh, tingkap Venetian bulat dengan bingkai kayu yang luas digabungkan dengan plaster berwarna ringan, parket dan laminate flooring warna gelap.

Hiasan dinding. Bilik-bilik loteng mempunyai pencahayaan semulajadi yang tinggi, oleh itu, dinding bertekstur warna yang berbeza, panel MDF dan kayu semula jadi digunakan untuk dinding. Wallpaper Damask, mural, tiruan kerja tiruan, gypsum stucco dan elemen kayu yang diukir sesuai untuk hiasan bilik yang luas. Dinding yang dilekatkan dengan lancar membuat dalaman langsir minimalis, bilik mandi, bilik stor, bilik persalinan.
Menamatkan lantai. Ia adalah mungkin untuk meningkatkan penebat bunyi dan melindungi ruang dengan bantuan bahan semula jadi: parket, lamina, papan kejuruteraan. Kemasan ini dalam warna-warna cerah secara visual memperluaskan bilik. Penggunaan lantai gabus, linoleum, jubin seramik meningkatkan kekuatan salutan, digunakan untuk premis perniagaan.

Rumah-rumah negara berbilang tingkat, dibina atas teknologi "cahaya kedua" dengan kesatuan beberapa bilik menjadi satu ruang, memerlukan gaya hiasan tunggal untuk semua bilik. Contohnya, ruang tamu dapur di Scandinavian gaya, terletak di tingkat bawah tanah dan loteng, dihiasi dengan kertas dinding biasa "untuk lukisan" dan parket cahaya.Hiasan dan fungsi loteng bergantung kepada bilangan lantai dan jumlah ruang bilik loteng.

kembali ke menu ↑

Rumah satu tingkat dengan loteng

Pemilik perumahan pinggir bandar kecil cenderung untuk menggunakan semua bilik secara fungsional, jadi loteng dilengkapi untuk penyimpanan, penginapan tetamu, mengatur bilik mandi tambahan. Bahagian dalaman seperti laconic, dinding dan hiasan lantai direka untuk kegunaan intensif. Sebagai contoh, ruang loteng boleh digunakan untuk cucian rumah, bengkel kreatif, dan penyimpanan bekalan makanan. Dalam kes ini, lantai ditutup dengan linoleum atau jubin, dan dinding dipamerkan.

Untuk perumahan pinggir bandar kecil

Untuk perumahan pinggir bandar kecil

Bilik loteng boleh digunakan sepanjang tahun, dan penjagaan mesti diambil untuk memasang sistem pemanasan. Pemilik perumahan pinggir bandar di zon iklim yang keras lebih suka meninggalkan lantai yang tidak panas.

Pemilik rumah sederhana menggunakan loteng untuk kehidupan bermusim, sementara tidak memasang sistem pemanasan. Memohon bahan penamat tahan sejuk (jubin, panel, plaster).
kembali ke menu ↑

Bilik utiliti

Laundries, kedai makan, bilik stor, bengkel pertukangan di loteng berbeza di tingkap-tingkap kecil, banyaknya terbina dalam kabinet dan jadual penyimpanan. Menamatkan bilik sedemikian melibatkan pemasangan cawangan tambahan, susunan tempat kerja yang kecil.

Bilik loteng boleh digunakan sepanjang tahun.

Bilik loteng boleh digunakan sepanjang tahun.

Reka bentuk perabot untuk bilik utiliti paling kerap terbina dalam, kabinet dan rak di ketinggian siling digunakan, bakul dan bekas dengan alat diletakkan di ruang terbuka. Atlet sedemikian dibuat secara berasingan. dengan pintu, pintu masuk bertopeng dengan penerbangan tangga.

kembali ke menu ↑

Ruang persalinan dan penyimpanan untuk barangan bermusim

Penthouse kecil dan bilik dengan cerun kecil bumbung digunakan untuk membuat sistem storan terbina dalam untuk pakaian, peralatan sukan, dan hiasan pokok Krismas. Menamatkan bilik melibatkan pemasangan LED lampu, kotak modular dan rak-transformer.

Bilik-bilik berpakaian loteng ditempatkan di tengah-tengah tingkat dua, kadang-kadang para pemilik melengkapkan pembibitan atau bilik tidur untuk tetamu. Bahagian dalam bilik ini dibuat bersifat neutral, adalah penting untuk mencari perkara-perkara yang perlu, kekompakan dan ketahanan.

Dalam gaya moden

Dalam gaya moden

Sistem storan modular dengan laci dan rak gelongsor terletak di kedua-dua belah pintu masuk. Dinding tengah diduduki oleh cermin besar yang dipasang di muka depan almari pakaian terbina dalam. Penyelesaian ini sesuai untuk keluarga besar, tinggal secara kekal di rumah negara selama beberapa generasi.
kembali ke menu ↑

Bilik mandi atau sauna

Rumah-rumah hangat untuk kediaman tetap mempunyai bilik mandi yang luas, sauna, pemasangan hydromassage. Bilik di tingkat atas sesuai untuk mandi tetamu, mewujudkan zon kecil untuk bersantai.

Bilik dihiasi dengan seramik jubin, panel tahan kelembapan atau kayu yang dirawat dengan varnis bukan toksik. Tingkap-tingkap kaca, cornice dan tirai gelap yang diperbuat daripada bahan dengan fungsi perlindungan dari cahaya matahari langsung dipasang pada tingkap.

Sesuai untuk mandi tetamu

Sesuai untuk mandi tetamu

Lantai selesai dengan papan kejuruteraan, lamina atau linoleum, tahan terhadap perubahan suhu. Jika loteng diberikan untuk sauna, lantai boleh dibuat dari batu bata tahan api, ubin seramik, linoleum epoksi.

Pilihan gaya di bilik bergantung kepada bahan terpilih. Sebagai contoh, kayu lembut (birch, alder) mempunyai naungan madu dan, sebagai tambahan kepada hiasan bunga, mewujudkan gaya dalam gaya retro dan Provence. Bahan ringan dan kayu padat (oak, maple, akasia) membuat bilik dalam gaya bahasa Inggeris, anda perlu memasang sumber cahaya mata.

Bilik mandi ini akan merayu kepada semua orang

Bilik mandi ini akan merayu kepada semua orang

kembali ke menu ↑

Bilik tidur tetamu atau tuan rumah

Meletakkan kawasan rekreasi harian di ruang loteng membolehkan anda menjimatkan ruang di tingkat pertama. Penyelesaian ini digunakan oleh pemilik rumah-rumah kecil dengan gabungan dapur-ruang tamu:

Tidur. Tempat tidur secara tradisional ditempatkan di seberang tingkap, di tengah-tengah bilik. Setiap penghuni perlu selesa untuk sampai ke tempat mereka. Di kedua-dua sisi meja sisi katil atau meja rias, lampu sisi katil dibiarkan di atas kepala katil.
Ruang simpanan. Siling tinggi di loteng membolehkan anda membina almari pakaian, pasang rel untuk menyimpan pakaian, letakkan rias di sepanjang dinding.
Aksesori. Hiasan di bilik tidur disyorkan untuk digunakan dengan sederhana dan merata. Sebagai contoh, lukisan dan langsir dalam warna-warna cerah, patung-patung beberapa akan melengkapkan gaya bilik, bukan "overloading" itu.
Boleh digunakan untuk perpustakaan

Boleh digunakan untuk perpustakaan

Pedalaman dihiasi dengan warna-warna cerah, pencahayaan berusaha untuk membuat titik, untuk membahagikannya zon. Sebagai contoh, beberapa lampu malam, lampu LED dan lampu lantai membolehkan anda menyesuaikan tahap pencahayaan pada masa tahun, hari, rasa pemilik.

kembali ke menu ↑

Bilik kanak-kanak

Atap kanak-kanak memerlukan pemasangan sistem pemanasan. Pilih tingkap besar untuk pencahayaan bilik yang lebih baik. Gaya dalaman untuk kanak-kanak dipilih dalam warna cahaya, bahan-bahan menggunakan semula jadi, tahan terhadap pencemaran. Sebagai contoh, kemasan dinding plaster gipsum adalah mudah untuk pembaikan tetap, hypoallergenic untuk kanak-kanak. Hiasan bilik ini terdiri daripada kawasan kerja, tempat untuk rekreasi dan ruang simpanan.

Memerlukan pemasangan sistem pemanasan

Memerlukan pemasangan sistem pemanasan

 • Kawasan kerja. Bergantung pada umur bayi, ruang mungkin terhad kepada playpen atau bertulis jadual dengan komputer. Adalah disyorkan untuk meletakkan zon ini berhampiran tingkap, cahaya harus jatuh di sebelah kiri. Sekiranya seorang anak sekolah tinggal di tapak semaian, disarankan untuk memasang jadual transformasi modular yang akan menyesuaikan diri dengan pertumbuhan pesat kanak-kanak.
 • Tempat untuk berehat. Bergantung pada saiz loteng, katil boleh menjadi lipatan sofa, kerusi atau penuh tempat tidur. Saiz dipilih untuk pertumbuhan supaya bayi berasa selesa di dalam bilik ketika dia tumbuh. Perabot sedemikian ditempatkan di seberang pintu masuk ke bilik, sekitar memasang lampu tambahan.
 • Ruang simpanan. Banyak almari pakaian, rak dan bakul yang dibina akan mengajar bayi agar menyimpan barang-barang secara teratur, memberi ruang untuk berehat, bermain dan menerima tetamu. Sistem modular yang dipasang di dalam bilik membenarkan penempatan padat mainan, pakaian, buku dan peralatan anak muda.

Gaya dalaman untuk kanak-kanak memilih warna-warna terang.

Gaya dalaman untuk kanak-kanak memilih warna-warna terang.

Pemilik bangunan berbilang tingkat boleh mengatur beberapa bilik di bilik loteng:

 • perpustakaan;
 • bilik biliard;
 • kabinet
kembali ke menu ↑

Rumah pelbagai tingkat dengan loteng

Susun atur rumah tersebut kurang padat, mereka direka untuk hidup untuk beberapa generasi keluarga yang sama, kerap menerima tetamu, lokasi beberapa bilik fungsional. Loteng di rumah ini digunakan sebagai beberapa bilik penuh.

Keanehan interior loteng adalah banyak cahaya semulajadi, yang memungkinkan menggunakan perabot gelap, menghias dinding dengan panel kayu semula jadi, aksesori logam berlimpah.

Pedalaman dipangkas dengan gaya art deco yang kontras, Perancis klasik, Inggeris, kolonial. Sekiranya lereng bumbung membentuk siling yang tinggi, ia kelihatan seperti Empayar yang sesuai, dalam istana, eklektikisme. Peraturan untuk mengatur perabot dan pencahayaan bergantung kepada tujuan bilik.
Ciri pedalaman - kelimpahan cahaya semulajadi

Ciri pedalaman - kelimpahan cahaya semulajadi

kembali ke menu ↑

Ruang tamu (hanya di rumah atau kedua)

Lantai dasar bangunan pinggir bandar secara tradisinya menghuni bilik utiliti dan ruang tamu dapur, yang direka untuk menerima tetamu. Lantai dua terdiri dari beberapa bilik tidur dan bilik mandi, jadi loteng digunakan sebagai ruang tambahan untuk seluruh anggota keluarga.

Pemilik rumah di beberapa tingkat dengan susun atur yang padat mencipta ruang rekreasi atau ruang tamu keseluruhan lebar bilik loteng. Ini menjimatkan ruang lantai bawah, bilik ini dipisahkan dari zon ekonomi yang sama. Bahagian dalam bilik dibina di sekeliling keping perabot utama.

Lounge

Lounge

 • Tempat untuk berehat. Sofa, kerusi-kerusi, sofa dan pouf dianjurkan untuk ditempatkan di tengah-tengah ruang tamu, sekitar untuk memasang barang-barang pencahayaan tambahan (lampu lantai, candeliersconce). Upholstery yang diperbuat daripada kulit tiruan atau semulajadi ringan akan memperluaskan kehidupan perabot, digabungkan dengan gaya yang paling. Pilihan warna yang berbeza terang memerlukan hiasan dinding dalam skala, monophonik yang ringan.
 • Ruang simpanan. Meja dan meja di ruang tamu terletak di sebelah sofa supaya para tetamu boleh menggunakannya dengan selesa. Bumbung, kabinet dan ruang pameran dipasang di sepanjang dinding untuk mengembangkan ruang secara visual.
 • Hiasannya. Bergantung pada gaya pedalaman, pusat ruang tamu di loteng boleh menjadi lilin asal, perapian (operasi atau pemasangan), meja kopi, kaunter bar.

Niche sesuai untuk membaca buku yang menarik.

Niche sesuai untuk membaca buku yang menarik.

Penduduk bangunan pinggir bandar di tiga dan empat tingkat sering disusun di ruang loteng yang lebih sempit.

kembali ke menu ↑

Bilik biliard

Bilik riadah dengan meja besar ditutup dengan kain hijau, sesuai untuk rumah negara dalam gaya klasik, Inggeris atau retro. Manorard seperti ini selesai dengan panel oak, tingkap dihiasi dengan langsir tebal, pencahayaan dihadkan dengan lampu kecil dengan warna kain. Plester bertekstur, acuan stuko, kertas dinding yang diperbuat daripada kain semula jadi atau tiruan yang padat melengkapkan bahagian atas dinding dan siling.

 • Saiz meja biliard ditentukan oleh kawasan bilik, paling kerap sekeping perabot diletakkan di tengah, dan zon yang tinggal - di sepanjang dinding. Candelier dipasang di atas meja.
 • Kawasan rekreasi di bilik biliard termasuk beberapa kerusi, meja, kadang-kadang bilik dihiasi dengan perapian atau bar. Perabot di atasnya diletakkan di sebelah tingkap di sudut-sudut bilik.
 • Zon zon biliard dilakukan dengan bantuan skrin, rak buku, lampu penggantungan yang panjang, meletakkan perabot dalam kumpulan. Sebagai contoh, beberapa sofa diletakkan di sekeliling meja kopi.

Saiz meja biliard ditentukan oleh kawasan bilik

Saiz meja biliard ditentukan oleh kawasan bilik

Perabot dipilih daripada pokok semulajadi, aksesori - dari logam warna hangat (gangsa, tembaga). Pemandangan tradisional bilik biliard adalah bilik gaya Inggeris, dilengkapi dengan hiasan besar, bahan bertekstur, dan kayu semulajadi. Pilihan umum adalah untuk menggabungkan bilik biliard dengan bilik untuk permainan video, sementara yang besar tv.

kembali ke menu ↑

Perpustakaan

Bilik yang lebih serba boleh untuk rekreasi, digabungkan dengan latihan - sebuah perpustakaan di loteng. Siling tinggi dan tingkap-tingkap sloped membolehkan anda menguruskan bilik suram tradisional dengan rak dari lantai ke siling. Versi perpustakaan yang lebih moden dalam gaya Scandinavia termasuk plaster putih, perabot kayu ringan, tekstil dalam warna yang berbeza.

Untuk pencinta buku

Untuk pencinta buku

 • Rak buku. Elemen utama perpustakaan disyorkan untuk ditempatkan di sepanjang dinding, lebar rak harus membolehkan untuk memegang dua jilid berturut-turut. Versi glazed menjadikan pembersihan lebih mudah dan kelihatan lebih dihormati. Pusat bilik ini sesuai untuk memasang meja rendah dan meja tepi katil di mana majalah dan surat khabar diletakkan.
 • Tempat untuk dibaca. Meja dan kerusi untuk membaca diletakkan di seberang tingkap, dan beberapa zon tersebut dipasang di rumah besar. Adalah disyorkan untuk menggunakan struktur modular ringan yang bergerak dengan mudah di seluruh bilik.
 • Kawasan rekreasi. Ruang kosong perpustakaan digunakan untuk memasang perabot, lampu lantai, candelier dan lampu. Pasu besar, patung, candelabra, air pancut bilik kelihatan sesuai di dalam bilik dihiasi dengan retro, Empayar, klasik Amerika.

Versi moden perpustakaan

Versi moden perpustakaan

Pemilik rumah melengkapkan perpustakaan untuk keperluan profesional salah seorang ahli keluarga, mengubahnya menjadi sebuah pejabat atau ruang tamu bersama.

kembali ke menu ↑

Kabinet

Tempat kerja di wilayah rumah negara adalah perlu dengan jadual percuma, kerja jauh, keadaan tidak teratur. Lokasi pejabat di loteng membolehkan anda bersara, bekerja dengan cahaya semulajadi sepanjang hari, adalah selesa untuk menyimpan peralatan besar di tempat kerja. Hiasan premis ini berdasarkan prinsip-prinsip asas:

1Kemudahan. Pilihan perabot, peralatan, jumlah pencahayaan mencerminkan ciri-ciri pemiliknya. Sebagai contoh, arkitek dan tukang jahit memerlukan meja besar dengan luas countertops untuk penempatan lukisan, kain, bahan. Engravers bekerja dengan pencahayaan tempatan yang berlimpah.
Tempat kerja di rumah negara

Tempat kerja di rumah negara

2Mobiliti. Item di pejabat sepatutnya mudah bergerak. Sebagai contoh, meja pada roda, rak ringan, lemari yang dilipat dan almari dengan bakul menarik menjadikannya mudah untuk menyimpan peralatan dan bahan.
3Neutrality. Keadaan di pejabat tidak harus mengalih perhatian dari tugas kerja, jadi disarankan untuk menggunakan hiasan terang, wallpaper kontras dan warna gelap. Tirai bahan lebih baik untuk memilih cahaya, bebas menghantar cahaya.

Pejabat menghabiskan hampir semua hari, jadi perabot harus selesa untuk kegunaan jangka panjang, bahan penamat harus memilih bahan-bahan alami dan bukan toksik.
kembali ke menu ↑

Gim

Atap kecil dengan sebilangan kecil tingkap yang sesuai untuk mencipta gim. Pedalaman bergantung kepada arah pekerjaan:

Sesuai untuk membina gim

Sesuai untuk membina gim

 • Dewan untuk latihan kekuatan. Bilik sebegini dibekalkan dengan sistem pengudaraan tambahan, lampu terang dipasang, dinding dihiasi dengan poster, dipotong dengan kertas dinding bertekstur, dilengkapi dengan TV dan stereo.
 • Kawasan relaksasi. Pedalaman dianjurkan untuk menggunakan warna hijau, biru, fokus pada warna semula jadi dan bahan semula jadi. Bilik untuk yoga, pilates atau meditasi melengkapkan tingkap besar, tirai warna neutral.
 • Zon Cardio. Bahagian pedalaman seperti ruang termasuk ruang untuk berehat, kadang-kadang peti sejuk untuk ais dan buah segar dipasang. Pekerjaan mengenai mesin kardiovaskular panjang, persekitaran selesa diperlukan.

Gim di loteng melibatkan penyimpanan inventori, kelas pada waktu yang berbeza pada hari itu. Ia adalah perlu untuk menyediakan suhu yang selesa, disyorkan untuk menyediakan bilik dengan kawalan iklim dan penebat bunyi tambahan.

Pedalaman bergantung kepada arah pekerjaan

Pedalaman bergantung kepada arah pekerjaan

kembali ke menu ↑

Kelebihan premis mansard

Kebanyakan pemilik bangunan berbilang tingkat dan bangunan satu tingkat dengan loteng cenderung menggunakan bilik itu sebagai bilik yang penuh. Ruang loteng dalaman bergantung kepada pedalaman di seluruh rumah. Selalunya penamat dilakukan dalam warna neutral, menggunakan bahan semula jadi:

 • Simpan ruang di tingkat pertama. Terlepas dari tujuan, bilik di bawah bumbung terletak di zon persendirian rumah, mempunyai rakaman yang agak besar dan membolehkan anda meletakkan perkara bermusim, untuk melengkapi tetamu. Kawasan lantai dasar dikosongkan untuk kawasan rekreasi, bilik tidur tambahan, pemasangan perabot yang lebih besar dan selesa. Contohnya, memindahkan kawasan penyimpanan ke loteng membuat bilik di tingkat bawah untuk garaj.
 • Pengasingan ruang. Bergantung pada susun atur yang dipilih, pintu masuk ke loteng boleh didapati dengan tidak menentu, tanpa menarik perhatian tetamu. Jika loteng digunakan sebagai kajian, lokasinya membolehkan anda memberi tumpuan kepada tugas kerja.Kadang-kadang loteng dibekalkan dengan pintu masuk yang berasingan di sepanjang tangga luaran, mewujudkan zon sepenuhnya berasingan di rumah umum.

 • Banyak cahaya semulajadi. Tingkap-tingkap besar, bersudut ke dinding yang lain, memungkinkan untuk melakukan tanpa lampu tambahan dan candelier, untuk menghiasi pedalaman dalam warna gelap. Sebagai contoh, bilik biliard dan perpustakaan di loteng dihiasi dengan panel gelap yang diperbuat daripada kayu semula jadi, memberikan mereka rasa yang kaya.

Walaupun terdapat beberapa kelebihan, loteng tidak sesuai untuk setiap rumah negara, ia memerlukan kos tambahan.

kembali ke menu ↑

Kelemahan

Pemilik rumah untuk kehidupan bermusim dan penghuni bangunan yang luas tidak menggunakan premis di bawah bumbung, ada yang memilih untuk menjadikannya bilik stor yang tidak panas.

 • Kos pemanasan yang agak tinggi. Bergantung kepada bahan-bahan rumah, kawasan loteng dan zon iklim, kos pemanasan boleh menjadi sangat penting. Sebagai contoh, sebuah bilik dengan tingkap panorama di pusat Rusia perlu memasang pemanas tambahan. Jika loteng digunakan sebagai bilik tidur atau bilik kanak-kanak, kosnya akan tetap.
 • Keperluan untuk memasang dan memasang perabot untuk pesanan. Kebanyakan rumah dibina dengan cerun besar cerun bumbung, jadi kabinet dan rak mempunyai konfigurasi luar biasa. Penghantaran dan pemasangan perabot di tingkat atas memerlukan kos tambahan, perabot adalah lebih baik untuk memilih satu pasukan.

 • Membelanjakan pemasangan bahan-bahan kemasan tahan panas dan mesra alam. Bumbung rumah mengalami penurunan suhu biasa, jadi penamat loteng harus sepenuhnya bersahaja. Bahan semulajadi agak mahal, memerlukan pemilihan dan penyelenggaraan yang teliti.

Bahagian atas loteng bergantung pada tujuan bilik, paling sering plester cahaya digunakan, noda tanpa warna untuk balok kayu. Sekiranya rumah dibina daripada blok, lereng bumbung dipenuhi dengan bantuan panel kayu dan eternit. Banyaknya cahaya semulajadi membolehkan anda menggunakan warna gelap, dekorasi besar-besaran dan pencahayaan tambahan yang minimum.

Reka bentuk loteng

Kami mengemas kini pedalaman

9 Skor Jumlah
Kami membuat loteng

Sebuah loteng penuh, digunakan sebagai ruang tamu atau bilik utiliti, tidak sesuai untuk setiap pemilik rumah. Penamat dan penyelenggaraan ruang loteng memerlukan kos yang agak tinggi untuk bahan, perabot dan aksesori, pemanasan bermusim. Pemilik bangunan negara kecil boleh menggunakan loteng untuk menampung bilik tidur tamu, belajar, bilik mandi atau gimnasium, meningkatkan ruang bebas di lantai pertama. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
8
Pendedahan topik
8
Kebolehpercayaan maklumat
9
Kebaikan
 • Menjimatkan ruang di tingkat bawah
 • Pengasingan ruang
 • Banyak cahaya semulajadi
Cons
 • Kos pemanasan yang agak tinggi
 • Keperluan untuk memasang dan memasang perabot untuk pesanan
 • Membelanjakan pemasangan bahan penamat tahan haba dan mesra alam
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk