Reka bentuk moden tirai untuk bilik tidur - Butiran penting yang perlu diketahui oleh semua orang

Langsir untuk bilik tidur adalah sukar untuk dijemput. Sebelum anda membuat pilihan yang memihak kepada satu jenis atau yang lain, pelajari semua nuansa dan cadangan. Lagipun, langsir harus menekankan gaya yang dipilih, dan tidak membahayakan. Ini adalah aksen yang terang di dalam bilik anda, yang penting untuk memilih yang betul.

Kandungannya:

Ia perlu mengambil kira bukan sahaja keseronokan estetik, tetapi juga aspek praktikal semata-mata. Sebagai contoh:

 • langsir untuk bilik tidur harus gelap, padat - ia telah lama terbukti bahawa seseorang yang tidur dalam kegelapan total mendapat cukup tidur, kurang terdedah kepada stres;
 • harus menyediakan penebat bunyi - tidur dalam diam lebih berguna daripada dengan bunyi;
 • menyediakan penebat - terutamanya jika tingkap lama, dengan retak.

Menggabungkan amalan dengan estetik, ambil langsir, sebagai elemen dalaman tertentu, tetapi supaya mereka selesa - tugasnya tidak sepele. Untuk menyelesaikannya, anda perlu tahu apa lambrequin, loceng, mengangkat, geser, struktur pegun, kain apa yang terbaik untuk menjahit, bagaimana secara organik memasukkannya dalam reka bentuk bilik.

Dalam ini kita akan faham bersama.

Gabungan kepraktisan dan estetika

Gabungan kepraktisan dan estetika

Bahagian Satu: Komponen

Reka bentuk tirai boleh menjadi lebih rumit daripada biasa "beberapa cincin, dua keping kain." Ia sendiri - satu cara untuk mengutarakan idea, untuk memberikan penghasilan bilik tidur, untuk mengubah gaya tertentu.

kembali ke menu ↑

Kanvas dan Pickup

Kanvas di mana-mana tirai adalah tiga jenis:

 • langsir untuk bilik tidur harus gelap, padat - ia telah lama terbukti bahawa seseorang yang tidur dalam kegelapan total mendapat cukup tidur, kurang terdedah kepada stres;
 • harus menyediakan penebat bunyi - tidur dalam diam lebih berguna daripada dengan bunyi;
 • menyediakan penebat - terutamanya jika tingkap lama, dengan retak.

Langsir untuk bilik tidur harus gelap, tebal

Langsir untuk bilik tidur harus gelap, tebal

 • Roll. Roll datang dari Asia, memenuhi gaya minimalis biasa. Fabrik nipis yang padat apabila dibuka membuka ke dalam roll di atas, dan apabila dibuka, berehat kembali.

Langsir dan portier adalah yang paling biasa dan menyediakan ruang lingkup yang besar untuk kreativiti. Mereka boleh digunakan secara bersendirian, boleh digabungkan (ini dilakukan paling kerap).

Terdapat juga tiga cara untuk menghiasi mereka:

 • Langsir dengan langsir boleh bebas digantung ke lantai. Sama ada kain itu lurus, dilapis, atau mempunyai lipatan bergambar seni.

Tirai di dalam bilik tidur sepatutnya menyediakan penebat bunyi.

Tirai di dalam bilik tidur sepatutnya menyediakan penebat bunyi.

 • Anda boleh menggunakan merebut. Renda, pita lebar, berus berbulu, cincin kayu atau logam, cangkuk - cangkuk adalah yang paling pelbagai dan boleh dilekatkan pada ketinggian yang berbeza. Fungsi utama mereka adalah praktikal - untuk menjaga langsir dengan langsir di tepi tingkap.Di samping itu, terdapat juga estetik - pickup sering menjadi aksesori yang direka untuk melengkapi komposisi keseluruhan. Menariknya, warna itu boleh bertentangan dengan warna utama, dan kontras - kesannya mudah dibayangkan.
 • Anda boleh menggunakan sedutan itu. Adalah dipercayai bahawa perkataan ini berasal dari Perancis, makna asalnya adalah "kekosongan". Apabila digunakan untuk langsir, ia adalah satu cara untuk memberi sebahagian besar kain. Kanvas digantung di atas bukit, selepas atau dengan cara yang istimewa ia disedut, atau dipintas oleh kord sehingga hasil fabrik mencapai ketinggian tertentu, mewujudkan sedutan volumetrik di sana, dan kemudian bebas jatuh lebih jauh. Disyorkan untuk bilik tidur dengan tinggi siling.

Dalam gaya klasik

Dalam gaya klasik

Gabungan hanya dua unsur boleh memberi langsir keperibadian tertentu. Selanjutnya, menambah lebih banyak butiran lanjut, anda akan dapat membuat rekaan yang sesuai dengan bilik tidur anda.

kembali ke menu ↑

Kaedah lampiran dan pelmet

Nampaknya tidak ada yang lebih mudah daripada membaiki tirai di atap - namun, ini adalah nuansa reka bentuk yang penting yang mempengaruhi kesan keseluruhan bilik. Terdapat:

 • Pada cincin. Pilihan umum yang boleh dilihat di bahagian dalaman yang paling klasik. Cincin boleh menjadi kayu atau logam, kain itu dipasang pada mereka dengan cangkuk. Kelebihan utama reka bentuk adalah bahawa ia akan meluncur dengan mudah, dan jika anda menarik kain, cangkuk akan keluar dari cincin, tidak akan ada lagi kerusakan serius.
 • Pada grommets. Cringles adalah cincin yang sama, hanya tertanam terus di dalam kanvas. Meluncur sama baiknya, tetapi jika anda menariknya, ia akan pecah dari bukit, kemungkinan besar dengan merosakkan kain. Terdapat pelbagai saiz, kadang-kadang, untuk kesan yang lebih menarik, mereka dibuat dalam warna yang berbeza dengan kain. Kelebihan utama mereka adalah bahawa kanvas yang tergantung dari mereka terletak pada lipatan yang indah walaupun.

Pilihan digabungkan dengan siling palsu

Pilihan digabungkan dengan siling palsu

 • Pada hubungan. Lubang-lubang dibuat di langsir, tali atau pita dilewatinya, dan kemudian hati-hati terikat di atap. Mereka mudah berubah, jika anda letih, anda boleh bermimpi tentang topik knot, busur, berus. Kaedah ini sesuai untuk kain yang ringan dan sejuk - hasilnya, langsir kelihatan sangat tanpa berat, romantis.
 • Hinged. Gelung dijahit ke bahagian atas kanvas (atau dilampirkan padanya dengan velcro), meletakkan di atap. Mereka mungkin mempunyai lebar yang berbeza, warna mungkin berbeza dari yang utama. Mereka akan menambah kesenangan ke bilik tidur, mereka sesuai untuk nurseri - jika kanak-kanak itu menarik tepi gantung, gelung pada velcro hanya akan dibuka, tidak akan ada kerosakan.
 • Pada tali pinggang. Di bahagian atas tirai, poket khas dibuat di mana cornice dimasukkan - kain itu sendiri dipasang di bahagian atas dengan lipatan kecil padat. Kelebihan utama adalah kebisuan (terdapat kelebihan untuk kedua-dua gelung dan hubungan).

Tidak ada logam mencicit - hanya kain yang mengagumkan.

Gabungan tirai di atas katil dan di tingkap

Gabungan tirai di atas katil dan di tingkap

Untuk melengkapkan bahagian atas tirai dalam kes di mana gelung, tali pinggang, tali terlalu ringan, dan grommets dan cincin terlalu membosankan, akan membantu lambrequin. Ia mewakili unsur mendatar atas tirai - potong kain yang digantung dari atap dan menutup kaedah pengikat. Mungkin warna yang sama seperti sisa kanvas, mungkin berbeza.

Kelebihan halus atau gelombang mewah - anda perlu mencari kaitan.

Lambrequins adalah:

 • Bando. Lambrequin keras, yang mustahil untuk meletakkan lipatan mewah dan yang membuat tetingkap lebih visual, jika anda meletakkannya di atas bukit, atau lebih luas, jika anda membuatnya lebih luas daripada tingkap.
 • Swag. Lambrequin lembut, yang terletak di lipatan yang indah, tepi sambil tergantung dengan bebas. Penyelesaian untuk pedalaman klasik - tetapi untuk semua gaya moden tanpa harapan yang ketinggalan zaman.
 • Perekid. Juga lambrequin lembut, yang merebak di atas bukit-bukit di satu atau dua tempat, tepi mengalir dengan bebas.

Reka bentuk bilik berwarna putih

Reka bentuk bilik berwarna putih

Oleh itu, tepi tidak kelihatan kesepian, ia dilipat: bevel bersilang dipanggil "jabot", acuan "membungkuk" di kedua-dua arah, dengan tepat meletakkan "tie" ini, dan "loceng" ditutup dalam elemen bulat.

Ruffles boleh melengkapkan komposisi dengan lambrequins. Cahaya, kain sejuk, bahagian tipis yang melekat pada tepi struktur utama - akibatnya, mereka kelihatan lebih lembut, kurang formal. Sudah tentu, ruffles tidak digabungkan dengan kain berat.

Lembaga
Lambrequin tidak memerlukan semua tirai. Sebelum anda melakukannya, bayangkan bagaimana ia akan kelihatan di dalam bilik tidur anda.
Produk untuk tingkap besar dan panorama

Produk untuk tingkap besar dan panorama

kembali ke menu ↑

Bahagian dua: gaya dan prinsip pembukaan

Langsir adalah berbeza - mereka boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan besar, yang pertama adalah tirai gelongsor.

Antaranya ialah:

 • Lurus klasik. Ia dapat dilihat di kebanyakan rumah - tingkap ditutup dengan tulle, di sebelahnya tergantung langsir tebal yang dekat pada waktu malam. Sesuatu yang lebih mudah untuk berfikir keras, sesuai untuk bilik tidur dalam apa-apa gaya.
 • Bersilang. Sebenarnya, klasik yang sama, hanya sebelah kanan kanvas digantung dari atap, dan tetap di sebelah kiri tetingkap, manakala kiri adalah betul-betul sebaliknya. Ini adalah cara untuk mempelbagaikan sedikit reka bentuk klasik yang membosankan, menjadikannya lebih berani, mewah.
 • Kafe. Ini adalah pilihan yang menarik yang harus digunakan untuk bilik tidur, hanya jika matahari terbit tidak melihatnya pada waktu pagi. Faktanya ialah dalam hal ini kornea diikat ke tengah-tengah tingkap, bukan dari atas, dan akibatnya, bahagian yang tetap terbuka selalu menerima cahaya. Pembinaan atas melengkapkan lambrequin, tepi bawah langsir hanya datang ke ambang tingkap.

Nah, langsir semacam itu kelihatan, jika ia diperbuat daripada kain berwarna-warni yang berwarna-warni, dihiasi dengan butang, busur, ruches - menekankan ketinggian cahaya yang wujud dalam reka bentuk itu sendiri.

Art Nouveau

Art Nouveau

 • Jepun. Tirai seperti itu diperbuat daripada kanvas yang tegar, paling kerap dengan campuran plastik - ia dipasang pada bingkai yang berjalan di sepanjang bahagian atas tingkap, jika seseorang perlu menukar kedudukannya, dia menolak kanvas di tepi, seperti pintu gelangsar. Ini asli, di Rusia anda jarang akan melihat ini. Terutama sangat sesuai untuk gaya minimalis dengan sengatan Jepun - dalam kes ini, adalah idea yang baik untuk memerintahkan kanvas yang kelihatan seperti kertas dan cat secara manual.
 • Kisey. Dalam kes ini, benang berat nipis digunakan, yang membentuk tirai - berfungsi sebagai pengganti tirai. Boleh digunakan sendiri, digabungkan dengan tirai berat. The plus utama - airiness, ringan. Kisey paling sesuai untuk reka bentuk yang ringan, hangat dengan penekanan pada tingkap.

Warna kelabu, cemerlang

Kelabu, warna produk yang luar biasa

Kumpulan kedua - mengangkat

Mereka bertepatan dengan lebar dengan tingkap, dan tidak bergerak ke sisi, tetapi naik ke atas.

Antaranya ialah:

 • Austria. Telah sangat popular pada abad kelapan belas. Mereka mewakili kanvas berterusan, yang digantung tepat dalam bentuk yang diturunkan. Tetapi ia perlu untuk mengangkatnya - dan lipatan aneh dibentuk, yang kekal, jika anda menetapkan tirai di kedudukan atas. Lebih ringan kain tirai - lipatan yang lebih bebas, sempit diperolehi. Anda boleh menambah langsir Austria dengan tirai berat, tetapi lebih kerap mereka bertindak secara berasingan, dengan sendirinya.
 • Perancis. Seperti namanya, berasal dari Perancis. Mereka sangat mirip dengan orang Austria, tetapi dengan satu perbezaan kecil - walaupun dalam keadaan yang diturunkan, kanvas tetap dilipat, yang menjadikannya keputusan yang lebih menarik. Diperbuat daripada kain ringan, sejuk - ini adalah salah satu keperluan gaya.

Zaitun, warna cemerlang

Zaitun, warna cemerlang

 • Rom. Mereka popular semasa Empayar Rom, sama dengan versi paling mudah. tirai - kain rata, dijahit pada selang masa yang tetap supaya pesawat mendatar dibentuk. Di belakang kord itu dilampirkan, ia berbaloi untuk menarik - papan akan naik.Membolehkan anda menyesuaikan berapa banyak cahaya di dalam bilik, kerana langsir boleh dihentikan dalam kedudukan pertengahan. Terdapat sama ada yang paling ketat, lurus, atau yang mengekalkan lipatan walaupun dalam kedudukan yang diturunkan.
 • Bahasa Inggeris. Mereka sama pada dasarnya kepada orang-orang Rom, tetapi mereka diperbuat daripada kain ringan, lipatannya tidaklah keras, tetapi lembut, dengan kejatuhan. Merit adalah sama.
 • Rolled. Sebaik mungkin, mereka sesuai dengan dalaman minimalis. Mereka mewakili kain yang padat, yang, naik, menggulung ke dalam rol sempit, yang tidak kelihatan pada mata. Ia boleh diperbetulkan dalam kedudukan pertengahan, mungkin dengan corak, lukisan, atau monophonik.
 • Berlipat. Mereka berasal dari Jerman, mirip dengan tirai, malah lebih daripada Rom. Ia diperbuat daripada kain nipis yang padat, yang dikumpulkan dalam lipatan saiz mendatar yang sama. Ia patut menarik renda, tetap di sebelah - tirai menarik ke bahagian atas tingkap, lipatan. Anda boleh berhenti di kedudukan perantaraan, anda boleh menghiasi kord dengan tassel atau tunduk, anda boleh membeli renda yang tidak diperbuat daripada kain, tetapi dari kertas.

Kumpulan ketiga - pegun

Mereka jarang digunakan, tetapi dalam sesetengah kes, ia boleh menghiasi kawasan pedalaman dengan ketara.

Antaranya ialah:

 • Itali. Mereka kelihatan seperti pintu gelangsar klasik, tetapi mereka tidak akan mampu bergerak di sepanjang bukit - mereka dipasang di atasnya dengan ketat. Untuk membuka langsir tersebut, anda perlu menggunakan pickup tersebut. Pada waktu pagi ia diikat, pada waktu petang ia dilonggarkan. Di bahagian atas adalah lipatan cantik yang tetap. Sangat sesuai untuk tingkap yang tidak standard, di mana pergerakan di atap sukar.
 • Imperial. Tirai menggantung di kedua-dua belah pihak, di atas - lambrequin, yang diletakkan dengan lipatan yang indah merosot ke lantai. Mulut pertama hanya sedikit, yang kedua dimatikan sehingga ia menjadi lebih rendah, yang ketiga - bahkan lebih rendah. Lembangan ini kelihatan menarik, sesuai untuk bilik tidur yang sombong.
 • Bishop Lengan. Langsir dengan sedutan yang subur - dari satu hingga tiga atau empat - benar-benar kelihatan seperti lengan dari ecclesiastic peringkat tinggi.
 • Jam kecil. Tetap bukan dari sisi tetingkap, tetapi di tengah. Kanvas itu digantung, di tengah-tengahnya, memotong renda, sehingga bentuknya menyerupai satu jam.

Biru digabungkan dengan warna putih

Biru digabungkan dengan warna putih

Sebagai tambahan kepada yang boleh digantung di tingkap, langsir di tempat lain akan sesuai dengan reka bentuk bilik tidur:

 • Di pintu. Bukan sahaja bertindak sebagai makanan istimewa hiasan, tetapi juga meningkatkan penebat bunyi. Baik untuk dibuka arkam.
 • Kanopi. Satu penyelesaian yang baik yang boleh dimuatkan ke dalam mana-mana bahagian dalam - semuanya bergantung kepada apa jenis kain yang akan digunakan. Dan kanopi itu sendiri menyediakan privasi tambahan, bunyi senyap, tidak membiarkan serangga di dalam, penapis cahaya, dan untuk kanak-kanak boleh menjadi bahan yang sangat baik untuk membina khazanah atau istana sihir dari tempat tidur gua.

Tetapi, tentu saja, gaya dan cara langsir terbuka, itu bukan semua. Perkara terakhir yang perlu dipertimbangkan adalah kain yang dibuat.

Rom dalam kombinasi dengan langsir biasa

Rom dalam kombinasi dengan langsir biasa

kembali ke menu ↑

Bahagian ketiga: bahan

Bergantung pada kain, bentuk yang sama mungkin kelihatan berbeza. Chintz cahaya memberikan kesenangan dan kemalasan, manakala baldu berat dan padat kelihatan sombong dan ketat. Bahan boleh dibahagikan kepada dua kumpulan.

Yang pertama adalah sintetik. Antaranya ialah:

 • Jacquard. Fabrik padat benang polimer, gloss satin yang berbeza, membolehkan anda membuat lipatan yang kompleks, sesuai untuk langsir dengan bentuk yang jelas. Dijual dalam pelbagai warna, corak kebanyakannya sayur-sayuran.
 • Crepe. Cahaya, kain mengalir, sebagai peraturan, monophonic.
 • Poliester. Lembut, lembut lembut kain.
 • Akrilik. Kain seperti bulu seperti. Ia kelihatan baik, tetapi dengan masa di permukaan pelet terbentuk, yang mesti dikeluarkan.
 • Nilon. Ringan, kain licin, sering lut.

Pengasingan lengkap dari siang hari

Pengasingan lengkap dari siang hari

Sintetis boleh menyebabkan alahan, memancarkan, menarik debu, memudar di bawah sinar matahari. Tetapi pada masa yang sama, ia boleh dibasuh dalam mesin taip pada suhu empat puluh darjah, disejukkan sebaik sahaja selepas mencuci, digantung masih basah, jangan risau bahawa ia akan pudar. Harganya kecil.

Yang kedua ialah kain semulajadi. Antaranya ialah:

 • Kapas. Kain putih kepadatan purata yang kehilangan warna dari masa ke masa, menjadi kekuningan. Ia dipadamkan dengan mudah, tidak menarik debu, berfungsi untuk masa yang lama.
 • Flax. Kain yang tebal, padat dari mana lipatan yang luar biasa terbentuk. Boleh duduk selepas mencuci.
 • Bulu. Lancar, kain halus dengan penebat haba yang sangat baik. Cantik, tidak mencemarkan, tetapi menyerap bau. Basuh dengan teliti, lebih baik untuk menggantikan basuh dengan cucian kering.
 • Sutera. Nipis, kain tahan lama yang kelihatan kaya, mulia. Lipatan lembut, mudah dibaringkan, berkilauan dalam cahaya. Tetapi - ia memudar di bawah sinar matahari dan sangat membosankan dalam keadaan mencuci, yang juga lebih baik untuk menggantikan dengan cucian kering.
 • Chintz. Fabrik ringan berwarna terang yang mempunyai tekstur yang menyenangkan, tetapi tidak sesuai untuk langsir elegan.
 • Tulle. Fabrik telus udara yang biasanya mengandungi corak.

Sintetik boleh menyebabkan alahan

Sintetik boleh menyebabkan alahan

Kain semulajadi tidak menyebabkan alahan, mereka berkhidmat untuk masa yang lama, mereka kelihatan lebih baik daripada yang sintetik, tetapi mereka boleh dimakan oleh rama-rama dan mereka memerlukan penjagaan khusus: tiada pelunturan, tidak ada air yang terlalu panas. Pilihan ideal adalah dengan hanya membersihkannya dengan kaedah yang kering.

Ada nuansa khusus yang perlu diingat ketika membeli kain:

 • Kain menentukan bentuk - sukar untuk lipatan kerinting, mudah untuk lembut;
 • jika anda akan membuat langsir dengan tangan anda sendiri, angkat kain supaya anda perlu mengurusnya dalam satu cara - jika lapisan perlu dibasuh dan kain utama hanya dibersihkan, tidak ada yang baik akan datang;
 • Sebelum membeli potongan besar, cuba bawa sekeping kain kecil ke dalam bilik - perubahan sutera yang sama sepenuhnya bergantung pada pencahayaan dan warna dalaman sekitarnya;
 • Melangkah di belakang kain dan memilih corak, pastikan ia diposisikan dengan betul pada cutoff - jika tidak terdapat peluang untuk mendapatkan langsir yang akan mempunyai garis menegak dan bukannya yang mendatar, contohnya;
 • Sebelum anda menjahit (atau menggantung untuk kali pertama) langsir, anda perlu membasuhnya - jika mereka duduk atau bangun, anda akan melihatnya dengan segera, anda tidak perlu menukar yang sudah biasa.

Kain semulajadi boleh dibersihkan dengan cara kering.

Kain semulajadi boleh dibersihkan dengan cara kering.

Lembaga
Kain yang memudar di bawah sinar matahari, memerlukan substrat. Dia akan melindungi mereka.
kembali ke menu ↑

Bahagian Empat: Reka bentuk

Sekarang, apabila kita mengetahui apa yang menjadi tirai konkrit dan bagaimana untuk memberi mereka pandangan yang diperlukan untuk pedalaman anda, kita dibiarkan memahami jenis pandangan yang diperlukan.

Lagipun, ia bergantung kepada begitu banyak faktor! Adalah penting saiz dan bentuk tetingkap. Adalah penting sama ada langsir pada akhirnya akan menjadi selesa, adalah penting pada ketinggian yang ada di k cornilik. Dan, tentu saja, warna dan pola adalah alat utama pereka. Semua ini perlu diambil kira.

Kain menentukan bentuk produk.

Kain menentukan bentuk produk.

kembali ke menu ↑

Tirai yang mana tetingkap - keserasian?

Tingkap-tingkap adalah berbeza - walaupun di dalam apartmen biasa, di mana anda tidak akan melihat bentuk yang tidak standard.

 • Tingkap dengan pintu ke balkoni. Pintu berfungsi, tetapi tidak estetik - bagaimanapun, anda tidak perlu memberi tumpuan kepadanya. Tirai kompleks, langsir sombong, langsir aksen, hanya akan menarik perhatian dan akan sentiasa mengganggu laluan. Di mana lebih baik memilih langsir mudah, membuat tirai dengan dua atau tiga luka, kemudian cuba pergi ke balkoni dan, jika mudah, lupakan tingkap sama sekali.Keutamaan harus menggeser atau langsir pegun.
 • Tingkap segi empat tepat. Pilihan yang paling standard yang membolehkan anda memilih mana-mana bentuk langsir. Perkara utama adalah untuk menggabungkannya dengan pedalaman secara keseluruhan. Jika tetingkap dibuka, adalah penting untuk mengambil kira ini dan biarkan kemungkinan untuk bergerak sejauh mungkin atau untuk menaikkan tirai.

Warna dan lukisan - alat utama pereka

Warna dan lukisan - alat utama pereka

 • Tingkap penjuru. Jarang, sering di rumah persendirian. Menduduki seluruh bahagian bilik tidur. Pilihan terbaik di sini adalah untuk membuat kuku bulat dan gantungkan langsir gelongsor yang cukup lebar ke atasnya. Atau - langsir terpisah untuk tingkap di tengah dan dua tambahan, satu untuk sisi.
 • Tingkap separuh bulat. Tidak kira apa pun tirai - perkara utama ialah cornice yang tinggi dan kain tidak menyembunyikan bentuk tingkap. Jadi siling akan kelihatan lebih tinggi, dan tingkap akan menghiasi bilik tidur.
 • Tingkap pusingan. Menyembunyikannya tidak selalu betul - ia boleh menjadi aksen menarik. Tetapi jika anda tidak boleh melakukan tanpa langsir, lebih baik untuk melakukannya ke bahagian bawah tetingkap, supaya sekurang-kurangnya jelas bahawa ia adalah bulat.
 • Windows pada sudut. Versi loteng dengan bumbung yang miring - benar jika anda mempunyai rumah persendirian. Untuk tingkap sedemikian tidak akan sesuai dengan langsir, menggantung lipatan, kerana mereka akan digantung. Tetapi roll, plisse dan lain-lain seperti mereka akan senyap mungkin dan juga estetik. Perkara utama adalah bahawa renda yang membuka tingkap tidak mengganggu dan tidak mengalahkan orang yang melepasi kepala.

Apa bentuk tetingkap tidak standard - mungkin anda sama seperti poligon? - sebab untuk meninggalkannya. Sekiranya anda berasa jengkel dengan cahaya terang, anda boleh menutupnya dengan kain lut.

kembali ke menu ↑

Isu kemudahan

Tirai bukan sahaja cantik, tetapi juga selesa. Pertimbangan sepatutnya ialah:

 • Apakah tahap cahaya yang anda suka. Jika anda suka bilik yang terang, pilih langsir yang mudah ditarik atau diangkat, lut sinar, cahaya. Jika anda suka senja atau tidak tidur pada waktu malam, jika sinar cahaya menembusi bilik, pilih kain berat gelap.
 • Berapa kerap anda akan melalui tingkap. Sekiranya terdapat balkoni di belakangnya, jelaslah bahawa anda perlu berjalan masa lalu. Kain itu akan menjadi kotor, tirai akan bergerak, ia boleh rosak, oleh itu lebih baik menggunakan kain sintetik yang padat yang sangat tahan terhadap sebarang kesan. Tetapi jika anda mempunyai tingkap di bilik tidur di mana anda hanya boleh melihat keluar, dan anda berjalan-jalan kepadanya beberapa kali sehari, anda boleh memilih kain kecantikan semata-mata.

Perhiasan bardik

Perhiasan bardik

 • Apa yang anda ingin buat. Kornea yang tinggi secara visual menjadikan siling lebih tinggi dan mengembang di dalam bilik, sementara yang rendah mempunyai kesan yang bertentangan. Juga, cornices sama ada dipasang, logam, atau dalam bentuk rentetan nipis, tersembunyi di dalam poket di siling. Yang pertama adalah lebih mudah, tempat memasang langsir kepada mereka boleh menjadi sebahagian daripada keindahan bilik tidur. Yang kedua adalah sesuai untuk langsir di mana tidak ada yang harus mengalihkan perhatian dari idea utama. Ia akan menjadi asal untuk membuat cornice di beberapa dinding, tetapi masuk akal hanya jika, sebagai tambahan kepada tingkap, anda mempunyai sesuatu yang perlu dilakukan.

Ia juga penting untuk mempertimbangkan panjang langsir.

Mereka boleh:

 • Jangan sampai ke ambang tingkap - langsir seperti itu menyeronokkan, sejuk, sesuai untuk bilik tidur kanak-kanak, cahaya akan pecah walaupun pada waktu malam, yang berguna jika kanak-kanak takut gelap
 • untuk pergi tepat di sepanjang tepi ambang tingkap - dalam hal ini sesuatu boleh diatur di bawah ambang jendela, dan jika terdapat bateri di sana, panas dari itu akan menjadi lebih baik;
 • untuk tenggelam ke lantai adalah pepejal, membolehkan anda untuk sepenuhnya menghalang akses kepada cahaya;
 • turun ke lantai dan merangkak di sepanjang sana - kelihatan hebat dengan langsir pegun dilipat yang akan kelihatan lebih padat.

Gabungan tirai dan kertas dinding

Gabungan tirai dan kertas dinding

Meletakkannya bersama-sama, anda boleh melihat gambar bagaimana langsir anda kelihatan. Satu-satunya pengecualian adalah bahawa warna mereka belum ditentukan.

kembali ke menu ↑

Kombinasi warna

Terdapat pilihan warna yang berbeza untuk langsir, tetapi mereka semua perlu menyesuaikan kawasan pedalaman.. Ini boleh dicapai dengan cara yang berbeza.:

 • Tint langsir. Bukan warna yang sama, tentu saja - ia membosankan, mereka hanya akan hilang terhadap warna latar belakang. Tetapi satu lagi warna, hanya nada yang lebih gelap atau lebih ringan akan berfungsi dengan baik. Dengan pedalaman cahaya - sedikit lebih gelap, ia akan menjadikannya lebih cerah dan lebih ekspresif. Dengan gelap - sedikit lebih ringan, ia akan memudahkannya.
 • Kertas dinding terang, langsir neutral. Neutral adalah warna kuning muda, putih, warna-warna yang berbeza. Perkara utama ialah mereka meredakan rusuhan warna pada kertas dinding, menjadikannya lebih lembut, menjauhkan mereka tanpa menarik perhatian. Jika corak atau lukisan kertas dinding, maka pada langsir dengan langsir mereka tidak boleh.
 • Wallpaper Neutral, langsir cerah. Kertas dinding yang padat di dalam bilik tidur kelihatan baik, tetapi jika anda menambah kepada mereka aksesori pudar yang sama, semua bersama akan kelihatan hanya membosankan. Warna terang, cetakan, lukisan yang terang - semua ini akan membantu menjadikan pedalaman lebih ekspresif, tanpa menjerit.

Warna yang lebih gelap daripada langsir sesuai dengan cahaya dalaman.

Warna yang lebih gelap daripada langsir sesuai dengan cahaya dalaman.

 • Dengan dua warna kertas dinding. Jika bilik tidur menggabungkan kertas dinding dua warna, ia adalah sebab untuk mengambil langsir untuk salah seorang daripada mereka. Jika tidak, ia akan menjadi terlalu cerah, kombinasi itu hampir mustahil untuk bertahan, dan ia hanya akan menampakkan warna-warna, dari mana sesiapa yang masuk akan dengan cepat mengalami sakit kepala.
 • Sebaliknya. Langsir cerah, berbeza dengan bahagian pedalaman - satu penyelesaian yang hebat. Membuat sesuatu yang lebih menarik adalah sukar. Perkara utama ialah memilih warna dengan berhati-hati.
 • Dengan warna objek terbesar. Untuk bilik tidur ini adalah benar, kerana langsir dapat diselaraskan dengan objek terbesar - tempat tidur. Biarkan mereka mengulangi kerudung berbaring di atasnya. Ia akan kelihatan harmonis, tetapi tidak membosankan.

Apabila memilih warna, anda perlu ingat bahawa warna cahaya tidak menggabungkan dengan baik dengan kain lap udara, dan juga bahawa langsir cahaya perlu sentiasa dibersihkan atau dicuci supaya mereka mengekalkan penampilan asalnya.

Nada ceria dalam reka bentuk bilik tidur

Nada ceria dalam reka bentuk bilik tidur

Untuk yang lain, selepas membaca semua perkara yang boleh digabungkan dalam langsir, ia tetap hanya untuk menggabungkan.

Bagaimana untuk memilih langsir?

Petua dan cara

8.8 Skor Jumlah
Memilih langsir - mengemas kini reka bentuk

Peranan utama dalam pembaikan adalah pengalaman yang menarik. Rasa seperti pereka, membandingkan fabrik, memilih gaya, membaca tentang reka bentuk, mencipta hasil akhir dalam program komputer atau di atas kertas - semua ini boleh dilakukan dengan keseronokan yang sebenar, menjadikan pilihan langsir mudah ke dalam rehat dan pengembaraan. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
9.5
Kebaikan
 • Anda akan mendapat pengalaman baru dan apabila anda perlu mengambil langsir untuk ruang tamu, dapur atau nurseri, anda boleh melakukannya tanpa banyak kesukaran.
 • Anda pastinya akan memastikan bahawa pedalaman anda diselaraskan, bahawa segala-galanya di dalamnya berada di tempatnya, ia menggabungkan dengan baik dan menyenangkan mata.
 • Anda merancang bilik tidur anda seperti yang anda suka, menikmati proses itu, anda boleh berbangga dengan hasilnya, tunjukkan kepada kawan anda dengan rasa kepuasan lengkap.
Cons
 • Anda boleh membuat kesilapan, dan kemudian reka bentuk secara keseluruhan akan kelihatan sama ada terlalu membosankan atau terlalu terang, dan anda perlu mengulang semula segala-galanya.
 • Ia perlu mengambil ukuran, menghabiskan masa, membeli potongan kain, mungkin juga menjahit - dan semua ini memerlukan usaha, ditambah pula dengan motivasi.
 • Tirai yang ideal boleh mahal - tetapi kain semulajadi, sebagai contoh, tidak pernah murah.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk