Idea reka bentuk yang menakjubkan. Bilik tidur di loteng: 200+ (Foto) Bahagian dalam Gaya kontemporari

Loteng adalah ruang yang sering diabaikan atau disalahgunakan. Terdapat terlalu banyak ruang di atasnya untuk melepaskan peluang untuk menggunakannya. Adakah anda tahu bahawa loteng boleh menjadi bilik tidur sejagat, dengan cukup ruang dan penginapan di tempat yang mudah di dalam rumah?

Kandungan artikel ini:

Sebelum anda bermula

Atap (loteng) terletak secara langsung di antara siling tingkat atas dan cerun bumbung. Dia juga dikenali kerana mempunyai ciri-ciri siling di bawah cerun. Ini adalah salah satu sebab mengapa kebanyakan loteng digunakan untuk penyimpanan. Tetapi tidakkah ia sesuai untuk menggunakan semua tempat yang ada di rumah, bukan? Ada pula loteng yang bertukar menjadi ruang hiburan, ruang tamu, bilik tidur, perpustakaan, pejabat, bilik permainan kanak-kanak dan sebagainya.

Loteng, banyak digunakan secara berbeza

Loteng, banyak digunakan secara berbeza

Kajian hari ini adalah mengenai bagaimana loteng boleh diubah menjadi bilik tidur. Saya berharap dia akan memberi inspirasi kepada anda untuk menggunakan loteng anda bukan sahaja sebagai tempat menyimpan. Di samping itu, anda akan belajar bagaimana pereka menggunakan perabot untuk memberikan rasa keselesaan dan kesenangan.

Merancang bilik tidur utama di loteng akan memberikan privasi yang diperlukan untuk privasi, pandangan yang indah dari tingkap akan menjejaskan harga rumah anda jika anda ingin menjualnya.

Loteng sebagai bilik tidur

Loteng sebagai bilik tidur

Sedia untuk menukar loteng ke bilik tidur? Sebelum anda memulakan, jawab diri anda kepada soalan asas yang akan membantu memulakan pembaikan di loteng.

kembali ke menu ↑

Adakah loteng sesuai untuk perumahan kekal untuk anda?

Jika bilik tidur loteng sepadan dengan gaya hidup anda, maka anda boleh membuat kediaman bilik ini. Atap yang sesuai untuk kehidupan yang penuh, kelihatan hebat, walaupun ia tidak biasa dan tidak terlalu popular di kalangan orang ramai. Fikirkan jika lantai paling atas adalah sesuai untuk anda? Adakah anda bersedia untuk mendaki tangga setiap kali anda memerlukan beberapa barang peribadi dari bilik tidur?

Sebelum pendaftaran, fikirkan penempatan rasional

Sebelum pendaftaran, fikirkan penempatan rasional

Satu lagi perkara yang boleh mengehadkan kemungkinan ini ialah kanak-kanak kecil, ke bilik-bilik di mana anda perlu sedekat mungkin.Walau bagaimanapun, sebaik sahaja kanak-kanak membesar, anda akan mempunyai lebih banyak peluang untuk mewujudkan ruang reka bentuk dan ruang serba boleh sendiri.
kembali ke menu ↑

Adakah seorang profesional memeriksa premis itu?

Anda pasti pastikan loteng anda sesuai untuk tidur di atasnya. Pastikan itu

Anda selamat dan menyewa kontraktor untuk memeriksa keseluruhan tapak dan menilai kemungkinan membaiki loteng. Dia akan menghargai bahawa menempatkan bilik tidur utama di sini adalah idea yang baik, akan memberikan cadangan keselamatan tambahan untuk pelaksanaan idea anda.

Ruang bebas sendiri

Ruang bebas sendiri

kembali ke menu ↑

Kami memperbaiki loteng di rumah kayu

Sebelum anda mula memindahkan perabot berharga ke loteng, pertimbangkan sama ada terdapat cara untuk memperbaiki struktur dan reka bentuknya. Untuk ini, anda boleh mendapatkan bantuan profesional.

Cara yang baik untuk memulakan pembaikan di loteng rumah kayu adalah untuk memeriksa lantai. Ini bukan sahaja penambahbaikan visual, malah lebih penting untuk memeriksa kekuatan rasuk, penilaian terhadap berat badan yang mereka dapat sokongan. Sehingga kini, mereka menyimpan hanya kotak pakaian dan kerusi lama, jadi anda perlu memastikan bahawa mereka cukup kuat untuk menghadapi katil dan menahan semua renovasi yang anda rancangkan.

Semak kekuatan rasuk

Semak kekuatan rasuk

Memperkukuhkan lantai boleh meningkatkan jumlah kos membaiki loteng, tetapi ini adalah idea yang baik, walaupun lantai kelihatan benar-benar pepejal. Jika anda akan memasukkan bilik mandi di loteng, anda memerlukan bantuan tukang paip untuk menukar atau memasang paip.. Akhirnya, anda boleh melakukan pemeriksaan terperinci untuk meninggalkan tempat yang sesuai untuk penyimpanan.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Sebuah rumah satu tingkat yang indah dengan loteng (100 + Projek Foto). Mengapa ia bergaya dan murah pada masa yang sama?

kembali ke menu ↑

Kami mengira tangga

Cara terbaik untuk menyediakan akses ke bilik loteng adalah untuk membuat talian tetap tangga. Tangga lingkaran paling sesuai untuk tujuan ini, kerana mereka tidak mengambil terlalu banyak ruang (kira-kira 1.5 meter di atas lantai), bertentangan dengan tangga lurus, yang menampung 3-4.5 meter, atau tangga ganda dengan platform dua persegi. Bergantung pada jumlah ruang bebas, anda boleh mempertimbangkan penciptaan bilik tidur loteng dengan dinding yang miring.

Menaiki tangga ke loteng

Menaiki tangga ke loteng

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Tangga kayu ke lantai dua di rumah persendirian (75+ Foto): mata penting untuk memberi perhatian pada saat memilih

kembali ke menu ↑

Adakah ia hangat atau sejuk?

Sebelum merancang bilik tidur di loteng, perhatikan bahawa loteng adalah bahagian paling kerap cuaca di rumah anda, yang bermaksud bahawa ia kehilangan udara hangat / sejuk lebih cepat daripada di bilik lain. Di dalam bilik loteng siap, anda perlu memasang sistem pemanasan / penyaman udara dengan betul, saluran pengudaraan dan penebat tahan lama.

kembali ke menu ↑

Kos pembaikan loteng

Anda perlu merancang kewangan anda dengan berhati-hati sebelum anda memulakan pembentukan semula bilik, dan hitung setiap pembaikan yang mungkin berlaku.

Perancangan dengan teliti setiap detail

Perancangan dengan teliti setiap detail

Sebagai contoh, di attics lama, lebih banyak kerja diperlukan untuk pemanasan, penghawa dingin dan sistem pengudaraan, yang bermakna terdapat banyak kerja pemasangan yang perlu dilakukan. Di samping itu, kos akan jauh lebih tinggi jika anda perlu mengubah loteng ke ruang hidup dari awal atau membina tangga ke loteng.

Dalam kes ini, hanya anda memutuskan sama ada untuk melabur dalam pelaksanaan idea anda di loteng. Ini boleh dilakukan bukan sahaja untuk keselesaan yang anda akan capai, tetapi juga untuk fakta bahawa loteng akan menaikkan harga rumah untuk dijual. Cara terbaik dalam mana-mana adalah dengan mengupah profesional yang akan membantu menilai dengan secukupnya semua kos kerja.

Rasa bebas melaksanakan semua idea anda.

Rasa bebas melaksanakan semua idea anda.

kembali ke menu ↑

Pelan pemindahan

Adalah baik untuk mengenali kod bangunan tempatan mengenai reka bentuk mansard, yang mungkin akan memberi inspirasi kepada anda untuk mematuhi standard kecemasan standard. Kami berharap anda tidak akan berada dalam keadaan yang berbahaya, tetapi lebih baik untuk menjadi selamat. Di samping itu, laluan melarikan diri memberikan kelebihan yang hebat: ia meningkatkan pencahayaan semulajadi di dalam bilik tidur!

kembali ke menu ↑

Akses kepada cahaya semulajadi

Oleh kerana lofts sering ditutup di bawah bumbung rumah, kekurangan cahaya semulajadi di dalam boleh menjadi masalah penting bagi banyak rancangan bercita-cita untuk penukaran. Hanya beberapa yang bernasib baik mempunyai kelebihan dalam bentuk tingkap bumbung, tetapi yang lain tentu saja harus melakukannya sendiri.

Kami buat dalam gaya Provence

Kami buat dalam gaya Provence

Anda juga boleh memasang tingkap di sisi siling siling untuk memastikan matahari masuk ke dalam bilik. Keputusan sedemikian akan membolehkan anda berasa lebih positif dan santai.

kembali ke menu ↑

Memilih warna

Perkara utama yang perlu diingat apabila mengubah ruang loteng ke bilik tidur yang indah atau pejabat loteng adalah untuk memilih palet semulajadi.

Warna gelap mempunyai kesan mengurangkan ruang, yang bermaksud bahawa mereka akan mengurangkan kawasan dan menjadikannya kecil dan tidak selesa.
Lebih baik memilih palet semulajadi

Lebih baik memilih palet semulajadi

Warna terang, sebaliknya, menjadikan loteng lebih luas dan lembut. Kami mengesyorkan menggunakan nada putih, krim kuning, kuning dan cahaya kelabu, kerana mereka adalah simulator terdekat cahaya semulajadi.
kembali ke menu ↑

Kami menentukan siling

Mengelakkan siling gelap di dalam bilik tidur adalah peraturan reka bentuk yang mantap yang menjadikan bilik itu segar dan positif.

Permukaan gelap di atas kepala kelihatan menyedihkan dan mencipta ruang yang kurang daripada yang sebenarnya.

Oleh itu, walaupun dinding dicat dalam nada sederhana atau sedikit lebih gelap, atau anda memerlukan projek khas untuk siling rendah, siling putih tulen akan menjadi penyelesaian terbaik - ia akan menjadikan bilik itu terang dan luas.

Siling putih akan menjadikan bilik lebih cerah

Siling putih akan menjadikan bilik lebih cerah

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Siling di dalam bilik (310 + Foto): berkualiti tinggi dan bergaya. Hanya pilihan win-win

kembali ke menu ↑

Katil di loteng

Pilih tempat di bilik ini katillebih dekat dengan dinding dan jauh dari tangga. Pastikan siling di atasnya tidak terlalu rendah, supaya tidak bertembung dengannya setiap kali anda keluar dari katil.

Tempat tidur adalah lebih baik untuk meletakkan berhampiran dinding

Tempat tidur adalah lebih baik untuk meletakkan berhampiran dinding

Lembaga
Seperti biasa, suplai dengan meja sisi katil (atau dua) dan lampu meja / lantai kecil yang akan memberikan loteng gaya tertentu.
kembali ke menu ↑

Penggunaan panel

Kelebihan menegak boleh menjadi penyelesaian yang baik untuk ruang rendah dan terkurung, terutamanya dalam kes bilik tidur loteng kecil. Panel meningkatkan ruang dan menjadikannya lebih tinggi daripada yang sebenarnya. Sebaliknya, lapisan mendatar ruang loteng mengembang ruang dan sesuai untuk bilik sempit.

kembali ke menu ↑

Memilih barang kemas

Jika anda tertanya-tanya bagaimana untuk menghiasi loteng dari segi hiasan, percubaan dengan semua jenis berbulu bantallembut permaidani, lilin wangi dan tripartit yang hebat cermin. Bilik tidur adalah kawasan yang benar-benar peribadi di dalam rumah, jadi gunakanlah objek yang melegakan anda dan kelihatan kreatif.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Reka bentuk rumah dengan loteng (170+ Gambar) - Pilihan hiasan dalaman bilik

kembali ke menu ↑

Reka bentuk moden loteng

Mengubah loteng ke dalam bilik tidur adalah idea yang bagus, terutamanya untuk rumah-rumah kecil. Ruang di sana biasanya cukup. Di samping itu, bilik tidur loteng akan menjadi tambahan yang berguna untuk keluarga yang semakin meningkat. Walaupun reka bentuk bilik sedemikian akan mencabar.

Kami membuat bilik tidur supaya anda berasa selesa di dalamnya

Kami membuat bilik tidur supaya anda berasa selesa di dalamnya

Inilah yang perlu anda pertimbangkan ketika mencipta bilik tidur impian anda:
 • memutihkan siling;
 • fikirkan lampu.Biasanya di dalam bilik tidur loteng terdapat cahaya matahari yang sedikit, jadi berfikir tentang menggunakan warna cahaya. Di samping itu, penggunaan lampu juga sangat penting;
 • gunakan dinding loteng yang berada di sudut. Dinding rendah ini sesuai untuk menempatkan perabot di sana;
 • membuat skylight. Letakkan katil supaya ia menghadap tingkap;
 • gunakan tekstur yang tersedia. Sekiranya terdapat dinding bata - jangan sembunyikannya. Ia boleh menjadi elemen hiasan yang sangat baik, serta banyak perkara lain di dalam bilik loteng.

Tambah beberapa aksesori

Tambah beberapa aksesori

Siling berkubah, yang biasa dijumpai di loteng, mempunyai ketinggian yang berbeza, bergantung pada jarak dekat dengan bumbung.

Amalan biasa dalam meletakkan tempat tidur ialah mengubahnya ke arah tingkap.. Anda juga boleh meletakkan katil di tengah-tengah bilik untuk mengurangkan kemungkinan perasaan sempit di kedua-dua belah pihak.

kembali ke menu ↑

Loteng kanak-kanak

Pertimbangkan menggunakan loteng sebagai kanak-kanak. Bilik ini, disebabkan lokasinya, akan membantu mengekalkan keamanan kepada semua ahli keluarga, menyerap bunyi tambahan.

Idea yang baik adalah reka bentuk nurseri.

Idea yang baik adalah reka bentuk nurseri.

Sebelum anda datang kecil, tanya nasihat profesional untuk menjadikan ruang loteng anda selesa dan selamat untuk kanak-kanak:
 • Cat boleh menjadi keselamatan di ruang kecil.. Anda boleh membuat loteng anda lebih tinggi dengan mengecat dinding dan bahagian siling yang siling dalam warna yang sama. Trik visual ini membolehkan kedua-dua komponen kelihatan seperti satu dinding yang tinggi.
 • Gunakan warna dengan keseronokan. Bayi tidak semestinya merah jambu atau biru. Gunakan warna berry, busa laut, serai atau aprikot, atau cuba tembok interaktif aksen untuk membangunkan bayi anda.
 • Gunakan ruang storan yang cerun. Kenal pasti kawasan di dalam bilik anda di mana silingnya cukup rendah untuk mewujudkan ruang mati. Susunkan mereka dengan menambah pemakainya atau rak terbina dalam tempat-tempat ini. Anda boleh membuat mereka sendiri menggunakannya MDF rak. Buat mereka menyeronokkan, dengan bentuk yang luar biasa, cat mereka dalam warna dinamik. Hadapi bahagian dalam dengan mewah kertas dindinguntuk memberi ruang daya tarikan istimewa.
 • Elakkan penampilan yang monotoni dan membosankan dengan pencahayaan yang betul.. Sungguh mengagumkan betapa mudahnya untuk menjadikan ruang terang, ceria dan berfungsi dengan pencahayaan yang sesuai dan mencukupi. Ini mungkin lampu loket di tempat duduk atau di sudut atau katil dengan lampu terbina dalam. Letak desktop lampu pada meja rias, buku almari atau di tepi katil meja kecil.

Laraskan cahaya malam dengan meletakkan lampu anda pada suis dimmer atau membuat pencahayaan kreatif di siling untuk mewujudkan kesan kunang-kunang atau buruj.
Pilihan reka bentuk yang menarik untuk kanak-kanak

Pilihan reka bentuk yang menarik untuk kanak-kanak

 • Menolak cahaya dengan menambah cermin ke tempat-tempat yang tidak dijangka.. Jika anda bernasib baik bahawa anda mempunyai tingkap di loteng, lakukan yang terbaik dengan meletakkan cermin di hadapannya untuk mencerminkan cahaya di semua ruang. Hang cermin dalam bentuk dan saiz yang menyeronokkan.
 • Jika anda tidak mempunyai tingkap, terdapat juga penyelesaian kreatif untuk ini.. Betulkan kaca cermin besar atau siri cermin di dinding dan perlakukan mereka dengan langsir, seperti tingkap. Gantung kain dari siling untuk meningkatkan ketinggian bilik.
 • Secara visual meningkatkan rakaman menggunakan ruang menegak.. Buat garis visual dari lantai ke siling, menambah elemen dengan tumpuan menegak. Tudung gantung ke siling, gunakan rak buku yang tinggi, gantungkan telefon bimbit atau buat jalur menegak menarik menggunakan jalur kertas dinding grafik di dinding. Semua perkara ini akan membolehkan mata anda bergerak dari lantai ke siling, meningkatkan ketinggian visual ruang.

Gunakan rak buku yang tinggi

Gunakan rak buku yang tinggi

Lembaga
Buat hiasan dinding dalam bentuk lukisan dinding. Dari pokok-pokok ke langit malam - kesan lukisan dinding mengalihkan dinding, menjadikan bilik luas. Guna perabot dalam gaya yang sama dengan lukisan dinding. Gantung papan katil kayu pada tali yang dipasang di siling. Memohon helah ini juga untuk meja di tepi katil, rak atau tempat duduk yang menyeronokkan.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Apa yang perlu bilik Kanak-kanak (310+ Foto): Memilih kertas dinding, lantai, siling, katil bayi

kembali ke menu ↑

Bilik tidur untuk gadis itu

Malah, memelihara dinding putih atau kelabu dan menambah kepingan warna memberi anda lebih banyak peluang untuk memberi ruang untuk kanak-kanak kreatif dan suka bermain. Di samping itu, bilik seperti itu akan lebih mudah dicat semula apabila anak-anak membesar limau hijau atau dinding merah jambu Barbie dalam tempoh tiga tahun.

Bilik tidur untuk kanak-kanak perempuan berwarna merah jambu

Bilik tidur untuk kanak-kanak perempuan berwarna merah jambu

Apabila datang untuk mencari aksen yang berwarna-warni, mula-mula fikirkan apa yang telah dimiliki oleh anak anda. Buku kanak-kanak dan haiwan boneka sering mempunyai warna lucu, jadi letakkannya di tempat-tempat yang menyerlahkan hiasan. Pelekat di dinding, tempat tidur dan karpet boleh menambah warna dan reka bentuk ke bilik untuk kanak-kanak, tetapi mereka boleh dengan mudah diubah dengan usia.

Mana-mana ruang loteng yang cukup besar untuk sebuah bilik boleh dihiasi sebagai bilik tidur kanak-kanak yang cantik dalam apa-apa tema dan gaya. Jangan berfikir bahawa ruang loteng gelap dan membosankan, anda boleh dengan mudah mengubahnya menjadi bilik yang menawan.
Membuat ruangan yang kreatif dan cantik

Membuat ruangan yang kreatif dan cantik

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk menghiasi bilik loteng kanak-kanak?

Buat ruang yang tenang dan penuh dengan cahaya dan udara, kerana di sini anda boleh membuat skylight tambahan: mereka akan menghantar cahaya pada siang hari dan menunjukkan bintang pada waktu malam.

Atur hak penyimpanan: jangan tinggalkan ruang mati, gunakannya untuk penyimpanan dengan rak yang menarik dan ottomans untuk mata. Sekiranya ini adalah ruang yang biasa, fikirkan letakkan dua katil dengan cara yang munasabah dalam gaya yang sama.
Cuba untuk mengisi ruang sebanyak mungkin.

Cuba untuk mengisi ruang sebanyak mungkin.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Reka bentuk bilik kanak-kanak untuk seorang gadis: 150 + Gambar-gambar dalaman yang cerah dan tidak dapat dilupakan

kembali ke menu ↑

Beberapa idea untuk seorang gadis remaja

Semua remaja adalah berbeza. Beberapa gadis remaja memasuki "Saya sudah menjadi wanita, dan saya boleh melakukan apa yang saya mahu." Ada yang menjadi lebih romantis dan emosi. Ada yang mula melakukan kerja rumah.

Tetapi hakikatnya adalah bahawa banyak gadis remaja mahu perkara yang girlish. Dan tanpa stereotaip, saya pasti setiap gadis remaja akan menyukai idea-idea ini.

Keselesaan dengan putih dominan

Keselesaan dengan putih dominan

Mereka menawarkan lebih banyak daripada keselesaan dan privasi - apa yang dikatakan gadis-gadis remaja begitu banyak:
 • Pucat merah jambu dengan berair hijau. Satu cara untuk mengetahui bahawa anda sudah menjadi seorang gadis remaja, dan bukan seorang bayi? Warna merah jambu anda menjadi lebih lembut dan lebih ringan, dan warna merah jambu yang lebih cerah. Anda lebih suka warna merah jambu yang bergaya dan elegan.
 • Pink dengan hitam dengan kesombongan dan almari pakaian. Gadis remaja suka berpakaian. Dan dengan itu berkata, mereka memerlukan tempat di mana mereka boleh melakukannya.

Dengan warna merah jambu yang kaya menggembirakan

Dengan warna merah jambu yang kaya menggembirakan

 • Bilik tidur Boho Vintage. Pada mulanya, saya mengatakan bahawa tidak semua remaja perempuan sama. Dan dalam semangat ini, tidak semua mereka mahukan pembentukan, perkara-perkara aneh dan bilik-bilik merah jambu.
 • Bilik tidur ungu dan merah jambu. Salah satu kombinasi warna terbaik untuk gadis remaja adalah warna merah jambu berwarna merah jambu. Ia memberikan sentuhan yang elegan di bilik gadis itu. Tema perkara jantung lebih popular dari sebelumnya. Adakah anda tahu seorang gadis remaja yang tidak cinta? Jika ini bukan pilihan di sekolah, pastinya seorang pelakon atau penyanyi.

Gaya Safari

Gaya Safari

Setiap tahun kita mendapat trend baru dalam reka bentuk dalaman. Dan dalam semangat ini, katil bertentangan telah berada dalam trend untuk seketika. Sebuah katil bertingkat menjimatkan ruang anda dan memberi anda pilihan untuk penyimpanan. Adakah terdapat bilik yang tidak boleh mendapat manfaat daripadanya? Ambil kesempatan daripada idea ini di loteng anda.

kembali ke menu ↑

Kesimpulannya

Lofts boleh berubah menjadi bilik tidur yang paling menakjubkan. Kos pembaikan loteng berbeza dalam tahap kerja yang diperlukan dan infrastruktur yang tersedia. Idea terbaik dari bilik tidur loteng dapat mengubah ruang ini menjadi pelabuhan tersembunyi, tersembunyi dari hiruk-pikuk dan kesibukan setiap hari dan idealnya terbuka ke luar yang indah yang mengelilingi rumah anda.

Oleh itu pertimbangkan untuk mengubah loteng yang terlupa menjadi oasis yang selesa sebelum anak-anak anda memutuskan untuk menggunakannya untuk membacakan band rock baru mereka.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Reka bentuk bilik tidur di loteng

Bilik tidur di loteng

Idea asal

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 200 gambar)

8.4 Skor Jumlah
Kami mengatur bilik tidur di loteng

Bilik tidur loteng adalah ruang peribadi, tetapi menawarkan landskap yang indah pada masa yang sama. Bayangkan anda sedang tidur atau pergi ke bilik tidur dengan langit-langit di atas dan bangun apabila anda dilukis oleh sinar lembut matahari? Bukankah itu cara terbaik untuk memulakan hari anda? Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
7.5
Ketersediaan permohonan
9.5
Pendedahan topik
8
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • ruang tambahan di dalam rumah;
 • menyerap bunyi;
 • mempunyai pemandangan indah dari tingkap.
Cons
 • sukar untuk mendaki tangga;
 • penebat haba dan langkah pengudaraan kadang-kadang diperlukan;
 • kadang-kadang ia mempunyai keadaan lantai yang tidak selamat.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk