Reka bentuk bilik tidur (240+ Foto): nuansa reka bentuk yang betul

Di setiap kediaman terdapat bilik di mana anda boleh berehat dan berehat sebisa mungkin. Ini adalah tempat berehat adalah bilik tidur. Reka bentuk bilik - bilik tidur dengan pilihan untuk gambar reka bentuknya, anda boleh lihat dalam artikel ini.

Kandungannya:

Peraturan bilik tidur dan elemen reka bentuk

Bilik tidur boleh mempunyai apa-apa penyelesaian gaya yang memenuhi citarasa dan keutamaan anda. Selalunya ia dibuat dalam gaya klasik, Scandinavia, gaya atau negara. Tetapi bilik ini, tanpa mengira gaya, harus memenuhi tujuan utamanya - untuk beristirahat dan memberi peluang untuk berehat sebisa mungkin.

Kami mewujudkan kesenangan di dalam bilik untuk berehat

Kami mewujudkan kesenangan di dalam bilik untuk berehat

Ini dicapai dengan bantuan warna-warna yang halus atau perhiasan yang tidak merengsa dan corak tekstil, dinding dan siling, pencahayaan lembut, jumlah minimum perabot, subjek utama yang merupakan tempat tidur.

Kami mencapai keselesaan bilik tidur

Kami mencapai keselesaan bilik tidur

Marilah kita mempertimbangkan bagaimana untuk menggabungkan gaya bilik ini dengan tujuan fungsinya dengan contoh reka bentuk dinding, perabot, lantai dan siling, serta penyelesaian tekstil.

Kami mematuhi minimalism

Kami mematuhi minimalism

kembali ke menu ↑

Penyelesaian warna

Pilihan warna untuk bilik tidur, yang dicipta oleh lukisan dinding, berkaitan dengan gayanya. Dari pelbagai warna yang sedia ada untuk dinding bilik ini, adalah wajar untuk memilih putih, kopi, kuning air, abu-abu, turquoise dan hitam.

Dengan berhati-hati, anda boleh menggunakan gabungan beberapa warna yang berbeza, sementara tidak melupakan ketidakhadiran menggunakan nada terlalu terang bersama-sama.

Adalah disyorkan untuk memilih warna cahaya.

Adalah disyorkan untuk memilih warna cahaya.

Pereka bentuk menganggap pilihan yang paling berjaya dinding putih untuk bilik tidur besar, kerana ia membuka kemungkinan tanpa had untuk penyelesaian dalaman. Ia sesuai untuk memilih mana-mana gaya.

Bilik tidur putih boleh dipukul dengan elemen hiasan yang cerah.

Bilik tidur putih boleh dipukul dengan elemen hiasan yang cerah.

Anda boleh mengalahkan warna putih dengan lukisan, mural, langsir dan barang-barang dalaman lain yang sesuai dengan gaya. Warna putih dari dinding sesuai dengan gaya moden, sebagai contoh, ia adalah organik dalam minimalisme.

Reka bentuk putih bercampur dengan baik dengan tingkap besar.

Reka bentuk putih bercampur dengan baik dengan tingkap besar.

Dinding putih sesuai untuk bilik-bilik dengan bukaan tingkap besar. Warna yang berbeza sesuai untuk tingkap kecil.

Adalah penting! Di dalam bilik tidur kecil, apabila memilih latar belakang warna, warna cahaya harus berlaku.
Kepelbagaian warna cahaya

Kepelbagaian warna cahaya

kembali ke menu ↑

Pewarna dinding

Untuk bilik tidur kecil, para pereka dinasihatkan untuk menggunakan warna sejuk untuk lukisan dinding, mereka secara visual meningkatkan saiz bilik. Sebagai contoh, dinding biru dan kelabu adalah latar belakang yang baik untuk perabot dan jangan kekacauan ruang. Warna ini digunakan untuk bilik utara.

Latar belakang yang bagus untuk perabot

Latar belakang yang bagus untuk perabot

Tidak perlu cat semua dinding dalam satu warna.Anda boleh memeriahkan dan membesarkan ruang dengan menghias hanya satu dinding di sebelah katil dengan warna yang terang.

Dinding di belakang katil dilukis di bawah naungan lilac yang disenyapkan, yang disokong oleh unsur tekstil: langsir, seprai, bantal. Reka bentuk ini sesuai untuk bilik yang menghadap ke barat.

Warna Lilac, digariskan dalam satu tekstil nada

Warna Lilac, digariskan dalam satu tekstil nada

Adalah penting! Dinding dan siling, jika tidak putih, harus dipadankan dalam nada. Dalam kes ini, siling tertutup dalam naungan yang lebih ringan, maka ia tidak akan secara visual menekan dan mengurangkan ketinggian bilik.
kembali ke menu ↑

Perabot dalam reka bentuk

Pemilihan dan penempatan perabot di dalam bilik tidur biasanya merupakan tahap reka bentuk dalaman bilik tidur, yang mengikuti hiasan dinding. Dalam kes ini, mereka dipandu oleh warna mereka. Pertimbangkan aturan penempatan perabot, bergantung pada gaya dalaman, nada utama dan ciri-ciri bilik ini.

Perabot terpilih yang betul adalah kunci kejayaan.

Perabot terpilih yang betul adalah kunci kejayaan.

Subjek utama di dalam bilik tidur, tentu saja, adalah tempat tidur. Keseluruhan pemandangan bilik tidur bergantung kepada lokasi di bilik ini. Terdapat peraturan umum untuk meletakkan tempat tidur, yang mesti diperhatikan dalam mana-mana gaya di dalam bilik ini.

kembali ke menu ↑

Apa yang perlu diketahui apabila membuat

Kedudukan utama
  • katil tidak perlu ditempatkan di seberang pintu masuk ke bilik tidur;
  • di lokasinya menyediakan tempat di mana pintu depan boleh berbaring untuk diperhatikan;
  • katil tidak digalakkan untuk melengkapkan cermin, tempat tidur tidak patut dicerminkan di dalamnya;
  • di dalam bilik tidur yang lebih besar adalah lebih baik untuk meletakkan katil di tengah-tengah bilik;
  • lokasinya di sudut dibenarkan jika tiada bukaan tingkap;
  • ke tempat tidur harus disediakan dengan laluan yang memadai, tidak berantakan dengan perabot berdiri;
  • ketinggian katil boleh menjadi apa-apa, tetapi ia tidak sepatutnya terletak berhampiran lantai, di antara permukaan mereka pasti akan melengkapkan pelepasan minimum;
  • berhampiran katil yang anda perlukan untuk menyediakan tempat untuk meja di tepi katil, dalam kes katil double diletakkan di tengah-tengah bilik, lebih baik memasang jadual di kedua-dua belah pihak.

Di dalam sebuah bilik besar, tempat tidur yang terbaik ditempatkan di tengah.

Di dalam sebuah bilik besar, tempat tidur yang terbaik ditempatkan di tengah.

Selebihnya perabot, tidak kira gaya, diletakkan di sepanjang dinding bebas. Bilik ini, sebagai peraturan, juga merupakan tempat harta disimpan. Oleh itu, sebagai tambahan kepada katil, ia mesti disediakan dengan almari terbina dalam atau yang ditambah, jika ruangan membenarkan, anda boleh meletakkan laci dada.

Adalah lebih baik untuk memilihnya dengan lebar yang mencukupi, atau tinggi jika laci dada sempit. Meja persalinan dengan cermin yang dinyalakan yang diterangi oleh cahaya yang menggelikan lampu meja kelihatan selesa.

Meja persalinan kelihatan sangat selesa

Meja persalinan kelihatan sangat selesa

Atas permintaan anda, anda boleh meletakkan barang-barang lain yang diperlukan di dalam bilik, contohnya, menggantungkan TV di dinding, meletakkan meja kopi dan barang-barang lain.

Jika bilik tidur agak kecil, maka di sebelah katil anda boleh menggantung rak untuk meletakkan barang-barang yang diperlukan pada mereka. Kepala katil adalah dengan tingkap. Dalam kes ini, ini dibenarkan, kerana tingkap terletak agak tinggi dan kecil.

Rak untuk yang paling perlu

Rak untuk yang paling perlu

Reka bentuk perabot untuk gaya yang berbeza mungkin berbeza mengikut bentuk, gaya dan bahan. Sebagai contoh, untuk pedalaman dalam gaya Yunani, perabot kayu besar bentuk ukiran dan warna gelap akan sesuai. Ia boleh ditambah dengan rak yang berlainan, digantung di sepanjang dinding.

Rak di sepanjang dinding melengkapkan kawasan pedalaman.

Rak di sepanjang dinding melengkapkan kawasan pedalaman.

Perabot besar pedesaan, sering dibuat dengan tangan, adalah ciri gaya negara, yang sering dipanggil pedesaan. Peraturan umum penempatan untuknya tidak berlaku.

Dalam versi klasik perabot yang dibuat dari pokok berharga. Ia dibezakan dengan bentuk geometri yang ketat dan kelihatan dengan teliti dan mulia. Susunnya dengan ketat mengikut peraturan yang diterima umum.

Perabot diperbuat daripada pokok berharga

Perabot diperbuat daripada pokok berharga

kembali ke menu ↑

Pencahayaan

Pereka apabila merancang pedalaman menawarkan banyak pilihan untuk penyelesaian pencahayaan bilik ini.Adalah lebih baik untuk menyusun pencahayaan dua jenis: atas dan tempatan, yang semestinya ada berhampiran katil.

Pencahayaan di atas biasanya digunakan apabila memasuki bilik tidur di dalam gelap. Sebagai seorang tempatan berhampiran tempat tidur sering menghidangkan jeritan atau cahaya malam yang lain.

Pujaan berhampiran tempat tidur

Pujaan berhampiran tempat tidur

Gerakkan lampu terang tepat di atas kepala katil, terutama kandil, adalah mustahil bukan hanya dari segi estetika, tetapi juga untuk alasan keselamatan. Dengan pengaturan sumber cahaya terang, mereka akan menyerang mata, menjadikannya sukar untuk berehat sebelum tidur.

Adalah lebih baik untuk menggantung lekapan yang akan meresap cahaya dan menyediakan lampu lembut. Daripada kandil di dalam bilik, lebih bijak menggunakan lampu terbina dalam.

Ia sering lebih baik menggunakan lekapan.

Ia sering lebih baik menggunakan lekapan.

kembali ke menu ↑

Langsir

Bilik tidur berfungsi terutamanya untuk bersantai dan berehat. Oleh itu, anda perlu mewujudkan persekitaran untuk mengasingkan bilik ini dari rangsangan luar: cahaya matahari yang terang menembusi ke dalam bilik dan bunyi jalanan yang mengganggu tidur.

Ini boleh dilakukan dengan bantuan langsir. Agar mereka memenuhi peranan perlindungan, kain tirai mesti padat, seperti brokat atau beludru.

Langsir baldu yang cantik

Langsir baldu yang cantik

Di samping mewujudkan pengasingan intim, langsir memainkan peranan estetika yang besar di bahagian dalam bilik tidur. Langsir yang berjaya dipilih, digabungkan dengan gaya umum bilik ini, menyebabkan emosi positif dan mewujudkan mood utama sepanjang hari. Apabila memikirkan reka bentuk tirai di dalam bilik tidur, adalah penting untuk mempertimbangkan bukan sahaja fungsi mereka.

Kami menyebabkan emosi positif

Kami menyebabkan emosi positif

Adalah penting untuk anda memutuskan apa yang lebih penting untuk anda: fungsi perlindungan tirai atau komponen hiasannya. Adakah anda juga memerlukan langsir padat yang tidak membiarkan sinar matahari masuk, melindungi terhadap bunyi dan pandangan luar, jika bilik berada di tingkat pertama, atau apakah ia perlu untuk kesan estetik dan hiasan?

Perkara utama untuk menentukan fungsi yang akan mereka lakukan

Perkara utama untuk menentukan fungsi yang akan mereka lakukan

Ia bergantung kepada gaya pilihan bilik dan lokasi tingkap rumah dan bilik tidur anda. Agar tidak tersilap dalam pemilihan langsir, anda perlu jelas mewakili penampilan mereka di tingkap anda bersama-sama dengan unsur-unsur lain gaya dalaman yang dipilih.

Gabungkan langsir dengan pedalaman

Gabungkan langsir dengan pedalaman

Penyelesaian gaya moden sering menggunakan tirai roller. Tirai Rom juga popular. Bilik tidur di mana gaya Jepun dipilih kelihatan pada asalnya.

Bagi pencinta gaya "negara" harus diberi keutamaan untuk fabrik semula jadi. Ia boleh menjadi flaks atau kapas dengan unsur-unsur tirai.

Pencinta negara lebih suka kain semula jadi

Pencinta negara lebih suka kain semula jadi

Untuk bilik dengan gaya klasik, tirai berat digabungkan dengan tudung telus yang ringan. Elemen ciri adalah pelmet.

kembali ke menu ↑

Tekstil

Reka bentuk kelihatan harmoni jika ia menggabungkan semua butiran pedalaman. Satu peranan penting dimainkan oleh tekstil bilik tidur, termasuk bedspreads, selimut, tempat tidur, bantal. Hari ini, katil adalah tempat untuk hiasan kreatif dengan bantal, bedspread, selimut, dan objek lain untuk membuat katil yang selesa sesuai dengan gaya keseluruhan bilik.

Beri perhatian kepada semua elemen hiasan.

Beri perhatian kepada semua elemen hiasan.

Bergaya dalam reka bentuk moden adalah tempat tidur berbilang lapisan. Sebagai contoh, dari bawah ranjang itu membuka linen yang indah. Di atas katil mungkin terdapat banyak bantal berwarna-warni yang menyokong nada pedalaman.

kembali ke menu ↑

Tekstil di lantai bilik tidur

Bangun pagi, kami keluar dari katil dan menyentuh lantai tanpa alas kaki. Untuk merasakan sensasi dan keseronokan yang menyenangkan, permaidani merebak di sepanjang katil. Bahan mesti mesra alam, hangat dan mudah dibersihkan.

Mudah apabila terdapat permaidani kecil berhampiran katil

Mudah apabila terdapat permaidani kecil berhampiran katil

Untuk lantai bilik tidur sangat sesuai dengan permaidani longgar berbulu panjang asal semula jadi. Ia bukan sahaja perlu mewujudkan perasaan yang hangat dan menyenangkan, tetapi juga direka bentuk dengan reka bentuk untuk barang-barang dalaman yang lain.

Permaidani juga boleh meningkatkan ruang secara visual.Sekiranya anda ingin mencapai kesan ini, pilihlah lantai berkarpet yang berwarna terang yang monochromatic. Anda juga boleh meletakkan karpet putih dengan corak geometri.

Lapisan monokrom meningkatkan ruang

Lapisan monokrom meningkatkan ruang

Pada umumnya, apabila memilihnya, anda boleh berpandukan pilihan anda dan keputusan gaya keseluruhan ruang dalam bilik.

Penting adalah lokasi permaidani di lantai. Sebagai contoh, permaidani bersaiz besar, terletak di kaki katil, mewujudkan suasana yang selesa dan tenang.

Permaidani di kaki akan memberikan suasana kehangatan dan keselesaan

Permaidani di kaki akan memberikan suasana kehangatan dan keselesaan

Terdapat dua cara tradisional mengatur karpet di bilik tidur. Ini termasuk menempatkan permaidani di sepanjang katil dan di kaki katil.

Di samping permaidani besar di dalam bilik tidur sering menggunakan permaidani tepi katil kecil. Untuk ini, artikel berbentuk oval sering dipilih jika ia sesuai untuk gaya. Sebagai contoh, permaidani sisi katil segi empat tepat lebih sesuai untuk gaya berteknologi tinggi.

Permaidani katil kecil

Permaidani katil kecil

Dengan bantuan karpet anda dengan mudah boleh zon ruang bilik tidur, jika cukup besar.

Kesimpulannya

Saya berharap selepas membaca artikel ini, anda akan dapat merancang bilik tidur anda, yang akan mewujudkan suasana yang aman dan tenang, yang akan membantu anda untuk menyesuaikan secara positif sepanjang hari.

Perkara utama ialah segala-galanya sesuai dengan keharmonian.

Perkara utama ialah segala-galanya sesuai dengan keharmonian.

Reka bentuk bilik tidur

Pengaturan dalaman bilik tidur

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk