Reka bentuk bilik mandi di rumah kayu (200+ Foto): Hiasan DIY (siling, lantai, dinding)

Tahap kelembapan yang tinggi di bilik mandi adalah salah satu masalah utama untuk rumah-rumah kayu. Bagaimana untuk membuat bilik mandi, pada masa yang sama cantik dan berfungsi? Bahan kemasan apa yang akan membantu melindungi dinding dari kelembapan? Apa reka bentuk untuk memilih untuk bilik mandi di rumah kayu?

Kandungan artikel ini:

Ciri-ciri bilik mandi

Bilik mandi mempunyai mikroklimat sendiri. Kelembapan yang tinggi dan turun naik suhu malar adalah normal untuk bilik ini. Bahan terpilih untuk dekorasi harus melindungi dinding dan permukaan lain dari kesan persekitaran ini, dan pada saat yang sama menciptakan suasana yang nyaman, karena pemilik menghabiskan banyak waktu di ruangan ini. Untuk mengelakkan pembentukan acuan di dinding, kalis air permukaan diperlukan.

Kelembapan di bilik mandi - salah satu masalah utama untuk rumah-rumah kayu

Kelembapan di bilik mandi - salah satu masalah utama untuk rumah-rumah kayu

Lembap di bilik mandi menimbulkan pembentukan acuan, yang boleh berpindah ke bilik lain di dinding bersebelahan. Sukar untuk menghilangkannya, jadi kalis air memainkan peranan penting.

Berdasarkan jenis bahan terpilih yang dipilih jenis kalis air.

Untuk memaksimumkan perlindungan dinding terhadap kelembapan, pilih salah satu daripada pilihan berikut:
 • Obmazochny. Ini adalah mastics dan emulsi pelbagai jenis yang meliputi permukaan dinding. Dengan bantuan mereka, anda boleh membuat salutan sepenuhnya kalis air. Ia digunakan dengan roller khas dalam beberapa lapisan (2-3). Setiap lapisan digunakan setiap beberapa hari.
 • Terpaku. Dijual di kedai-kedai perkakasan di gulungan atau lembaran. Kain kalis air digunakan satu demi satu, dan sendi disegel dengan dempul kalis air atau sealant.
 • Menimbulkan kesan. Dinding dirawat dengan cecair khas, ia digunakan dalam beberapa lapisan untuk. Selepas permohonan pertama, anda mesti menunggu sehingga komposisi diserap, selepas 1-2 hari, ulangi rawatan semua permukaan.

Lembap di bilik mandi menimbulkan pembentukan acuan

Lembap di bilik mandi menimbulkan pembentukan acuan

kembali ke menu ↑

Pengaturan bekalan air

Rumah yang diperbuat daripada kayu sangat mengecil, jadi sebelum mengatur sistem bekalan air, perlu untuk menjaga kelenturannya. Ia adalah kerana harta ini untuk bilik mandi di rumah kayu disyorkan untuk menggunakan paip logam.

Mereka sesuai dengan pengecutan yang mungkin dan mesti diperbaiki dengan pengikat getah khas (boleh digantikan dengan pengapit untuk peralatan paip). Seterusnya, paip (dan pangkal lantai) terisolasi dengan bahan penebat haba.
Bilik mandi yang selesa di rumah kayu

Bilik mandi yang selesa di rumah kayu

Untuk mengelakkan kerosakan pramatang papan lantai, juga penting untuk menyediakan longkang praktikal untuk mengeluarkan kelembapan berlebihan ke dalam sistem pembetungan. Untuk tujuan tersebut, trak pengatup kering sering digunakan.Satu lagi tujuannya adalah untuk melindungi daripada bau kumbahan yang tidak menyenangkan.

Kehadiran longkang di bilik mandi sepatutnya diramalkan pada peringkat perancangan. Adalah penting untuk membuat kecenderungan kecil supaya air mengalir lebih cepat ke longkang.
Gaya klasik

Gaya klasik

Pokok takut kelembapan, dan salah satu masalah yang paling serius di bilik mandi di rumah kayu - pemeluwapan pada paip.

Untuk mengelakkan dinding daripada pecah, anda perlu mengikuti beberapa peraturan:
 • Beri keutamaan kepada plastik, bukan paip logam. Plastik adalah bahan pengaliran haba yang kurang, jadi bentuk pemeluwapan kurang padanya.
 • Ia adalah perlu untuk menghapuskan sepenuhnya permukaan sentuhan dinding dan paip.
 • Untuk mengikat paip, anda mesti menggunakan pengapit getah.

Bilik berwarna abu-abu

Bilik berwarna abu-abu

Juga bernilai mengingati keperluan untuk kumbahan di rumah-rumah kayu. Semua sambungan mesti bocor ketat. Kebocoran boleh menjejaskan lantai kayu. Paip pembekuan juga boleh menyebabkan masalah. Untuk mengelakkan pembekuan paip air dalam cuaca negatif, adalah disyorkan untuk mengebumikan mereka di tanah. Kedalaman bergantung kepada tahap pembekuan tanah secara individu di setiap kawasan. Sebelum pemanasan paip dibalut dengan bahan penebat, sebagai peraturan, bulu kaca.

kembali ke menu ↑

Selesai bilik mandi

Bagi kebanyakan pemilik kayu rumah Masalah yang serius menjadi bahan yang boleh dipercayai untuk menyelesaikan bilik mandi. Oleh kerana sifat bilik, ia mestilah bukan hanya cantik, tetapi juga tahan terhadap agen kimia yang agresif. Kedua-dua sifat ini bersatu dengan jubin - ia adalah bahan yang boleh dipercayai, yang dibezakan oleh pelbagai pilihan ubin dengan pelbagai bentuk, saiz dan tekstur.

Pilih bahan yang boleh dipercayai

Pilih bahan yang boleh dipercayai

 

Selalunya didapati selesai berpecah. Kaedah ini membolehkan anda menghiasi bilik dengan indah, dan pada zon masa yang sama bilik mandi. Sebagai contoh, tempat-tempat di mana permukaan yang paling sering bersentuhan dengan air perlu dibentangkan jubin, dan seluruh ruangan untuk menyusun bahan kayu.

kembali ke menu ↑

Paul

Untuk bilik mandi adalah perlu untuk melengkapkan tambahan diperkukuh lantai. Pokok, terutama dalam persekitaran yang lembap, tidak menyukai perubahan berterusan dalam beban pada satu zon. Dan dalam kes mandi (air dengan ketara meningkatkan berat badan itu sendiri dan meningkatkan beban di lantai), risiko kemusnahan pramatang lantai meningkat.

Kami menyegarkan bahagian dalam bilik mandi salji putih

Kami menyegarkan bahagian dalam bilik mandi salji putih

Oleh itu, untuk lantai di bilik mandi disusun papan diperkuat. Mereka dibezakan oleh seksyen salib yang diperbesarkan. Selain itu, sebelum memasang bilik mandi, anda perlu menurunkan paras lantai sekurang-kurangnya 10 cm untuk mengatur komunikasi, kalis air dan kalis air.

Bahan-bahan yang sesuai untuk lantai di bilik mandi rumah kayu:

Lantai bilik mandi ditutup dengan papan diperkuat.

Lantai bilik mandi ditutup dengan papan diperkuat.

Stoneware statik paling kerap digunakan untuk tujuan ini. Ini adalah bahan tahan lama dan cantik yang tidak memerlukan banyak usaha apabila meninggalkan, dan dengan sempurna mentolerir kesan kelembapan dan bahan kimia isi rumah.

Untuk pemasangan jubin porselin, diperlukan senarai semen dan pasir. Bahan-bahan semacam itu dibenarkan untuk diletakkan di atas lantai yang stabil dan sempurna, dan papan kayu tidak memenuhi syarat-syarat ini.

Sebelum anda membuat senarai yg panjang lebar, anda mesti menguatkan papak lantai. Jika tidak, disebabkan beban tambahan simen, lantai hanya boleh jatuh. Pada peringkat kerja ini juga perlu dilakukan pemasangan pemanasan bawah lantai, jika ia disediakan mengikut pelan.
Rugs, sebagai elemen hiasan yang terang

Rugs, sebagai elemen hiasan yang terang

Ia juga perlu memasang penebat dua lapis di bawah senarai yg panjang lebar untuk melindungi subfloor daripada kelembapan.
Hanya selepas kerja persediaan diletakkan bahan penamat.

Kayu juga boleh digunakan, ia akan membantu menyokong gaya keseluruhan bilik mandi. Adalah penting untuk memilih kayu yang sesuai untuk lantai untuk bertahan lebih lama.

Tick ​​- bagus untuk menutupi padang. Ia murah, dan minyak pati dalam komposisi kayu meningkatkan daya tahannya terhadap kelembapan.Selepas memasang lantai sedemikian, pastikan anda mengisi semua jurang dengan sealant khas.

Hiasan dinding berjubin

Hiasan dinding berjubin

Larch juga sesuai sebagai lantai untuk bilik mandi kerana rintangan kelembapannya. Pilihan ketiga: thermotree, yang dirawat dengan stim panas di bawah keadaan vakum (ia tidak dipengaruhi oleh acuan).

Tidak perlu membuat senarai lantai kayu. Ia cukup untuk meletakkan salutan tahan kelembapan.

Pilihan lain ialah lantai lamina.. Ia tahan lama, menunjukkan dirinya dengan baik dalam keadaan ciri bilik mandi, dan mengekalkan sifatnya untuk masa yang lama. Pelbagai papan reka bentuk membolehkan anda memilih warna yang sesuai dari lamina.

Linoleum - bahan kalis air, murah dan tahan lama.

Untuk pemasangannya, ia memerlukan kalis air untuk meletakkannya terlebih dahulu. Gabungan dimeteraikan oleh kimpalan panas.

Dalam gaya minimalis

Dalam gaya minimalis

 

Palam gam. Keanehan bahan adalah bahawa ia benar-benar mesra alam. Sebelum pemasangan di bilik mandi, ia mesti ditutup dengan beberapa lapisan lakuer. Bahannya kasar ke sentuhan, tidak takut kelembapan dan perubahan mendadak dalam suhu. Kelemahan plag gam ini adalah harga yang tinggi.

kembali ke menu ↑

Tembok

Sebelum memulakan tembok mesti dilakukan kalis air. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan kalis air roll atau komposisi khas. Jika dinding diproses, maka mereka boleh dibiarkan dalam bentuk asalnya. Ia akan menjadi pilihan reka bentuk yang selesa dan semula jadi.

Pilihan lain ialah trim plastik. oleh panel. Bahan ini dengan sempurna mentolerir kelembapan dan pendedahan kepada bahan kimia yang agresif. Kelebihan tambahan adalah kemudahan penyelenggaraan.

Bilik mandi yang indah dengan sinki batu dan tandas

Bilik mandi yang indah dengan sinki batu dan tandas

Tile - versi klasik. Berbagai jubin untuk bilik mandi (seramik, porselin, mozek, dll.). Kami telah disebutkan di atas mengenai pengezonan bilik dengan bantuan jubin. Menggabungkan beberapa bahan penamat pada masa yang sama pilihan praktikal dan estetik yang menarik.

kembali ke menu ↑

Siling

Di dalam bilik mandi rumah pemasangan kayu digantung siling. Ia bertindak sebagai sejenis perlindungan: di antara papan siling dan bahan penamat akan ada kusyen udara yang menghalang penembusan lembap ke atas permukaan kayu.

Gabungan bahan yang harmonis

Gabungan bahan yang harmonis

Ia diketahui dari pelajaran fizik bahawa wap naik dan memampatkan pada permukaan mendatar pertama. Satu kelebihan tambahan sistem sedemikian ialah siling yang digantung akan menyembunyikan semua wayar dan sistem pengudaraan.

Semua jenis siling yang digantung dibenarkan untuk bilik mandi. Profil dibeli untuk kegunaan luaran. Ia mampu menahan kelembapan yang tinggi dan tidak menghancurkan.

Sebagai bahan untuk siling yang digantung di bilik mandi, anda boleh menggunakannya drywalltetapi ia adalah penting untuk membeli drywall dapat menahan kelembapan.
Bilik mandi yang terang dan cantik

Bilik mandi yang terang dan cantik

kembali ke menu ↑

Lampu di bilik mandi

Pilihan terbaik untuk pencahayaan bilik mandi - lampu sorot halogen. Mereka sesuai untuk lampu seluruh permukaan, membantu untuk zon ruang. Jangan tinggalkan ruang. Soffits melihat di dalam rumah secara harmoni, kerana semua pendawaian tersembunyi di belakang siling yang digantung (ini menjamin perlindungan pendawaian dari kelembapan).

Sconce - satu lagi pencahayaan. Mereka tidak disyorkan untuk dipasang sebagai pencahayaan utama. Anda boleh menggabungkan sconce dengan lampu sorot untuk menjadikan lampu terang dan menarik. Pasang sconce boleh, sebagai contoh, berhampiran sink atau tandas.

Ideal untuk rumah negara

Ideal untuk rumah negara

kembali ke menu ↑

Memilih paip dan perabot

Pemilihan perabot dan paip membawa kepada penghasilan reka bentuk bilik mandi. Di peringkat ini, ia patut dipandu hanya oleh keinginan anda. Kita perlu menjaga hanya tentang pengukuhan papan lantai kayu, supaya mereka dapat menahan beban dari mandi penuh.

Set paip standard untuk penggunaan bilik ini dengan selesa:

 • mangkuk tandas (untuk bilik mandi gabungan);
 • tenggelam;
 • bilik mandi atau kabin mandi.

Apakah jenis peralatan yang hendak dipilih dan cara meletakkannya di dalam bilik bergantung pada saiz bilik mandi.

Pilihan perabot dan paip membawa kepada penyiapan bilik mandi

Pilihan perabot dan paip membawa kepada penyiapan bilik mandi

Untuk menampung kawasan yang besar, anda boleh memilih bilik mandi sudut, atau letakkan di tengah-tengah bilik.

Jika papan lantai tidak diperkuatkan untuk mengurangkan beban di lantai, paip harus dipasang di sepanjang dinding.

Untuk bilik kecil, lebih baik memilih kabin mandi, yang akan menjimatkan ruang kosong. Dan jika anda memilih tandas yang dipasang di dinding, anda boleh menyimpan beberapa sentimeter ruang simpanan.

Shell di dalam bilik mandi sepatutnya jauh, jika kawasan membolehkan bilik, anda boleh memasang sinki dua kali. Perabot dan aksesori tambahan juga penting dalam bilik mandi. Elemen tambahan mesti sepadan dengan bahagian dalam bilik, tetapi juga penting bahawa ia berguna.
Suasana santai

Suasana santai

Jika bilik itu luas, ia boleh diletakkan di dalamnya. almari untuk linen dan tuala, rak atau pakaian untuk peralatan mandian. Cermin - elemen yang diperlukan di bilik mandi. Jika rumah mempunyai anak, jangan lupa tentang ketersediaan istimewa tanggayang akan membantu mereka masuk ke baldi yang tidak terhalang.

Ketegasan semua butiran - maruah mana-mana bilik. Di bilik mandi, anda mesti memasang rel tuala yang dipanaskan, atau cangkuk untuk tuala dan jubah mandi. Unsur yang menakjubkan di pedalaman akan menjadi cermin penuh.

Jangan lupa tentang bakul dobi. Di dalam bilik yang luas, ia boleh menjadi bahagian dalaman yang berasingan. Di dalam bilik kecil, keranjang cucian biasanya tersembunyi di dalam almari.

Apabila luas tetapi selesa

Apabila luas tetapi selesa

Adalah penting untuk diingat bahawa ramai di antara kita juga mempunyai perkakas rumah di bilik mandi: mesin basuh dan pengering. Ia juga perlu diletakkan dengan mudah supaya ia adalah akses terbuka. Keranjang cucian harus diletakkan berdekatan.
kembali ke menu ↑

Pengudaraan

Pengudaraan di bilik mandi diperlukan. Ia akan menghilangkan kelembapan berlebihan dan sedikit menstabilkan kelembapan udara.

Adalah disyorkan untuk memasang sistem ekzos yang kuat di rumah kayu, pengecualian hanya sesuai di bilik dengan kawasan kecil.
Pilihan untuk sebuah rumah besar

Pilihan untuk sebuah rumah besar

Selalunya digunakan untuk bekalan bilik mandi dan sistem pengudaraan ekzos, yang boleh dipasang dengan mudah.

Ia adalah mungkin untuk melengkapkan pengudaraan tersebut dalam dua peringkat:
 • Kami memasang dua paip sepanjang perimeter siling. Yang pertama untuk aliran udara, yang kedua untuk outputnya.
 • Dalam setiap paip kami membuat dua lubang. Lubang-lubang ini harus terletak di sudut-sudut yang bertentangan di dalam bilik. Kemudian salah satu lubang akan menutup panggangan, dan kipas ekzos kedua.

Sebuah bilik kecil dalam reka bentuk moden.

Sebuah bilik kecil dalam reka bentuk moden.

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk menekankan reka bentuk bilik mandi?

Aksesori adalah elemen penting dalam mewujudkan dalaman luar biasa. Untuk bilik mandi di rumah kayu akan sesuai dengan pilihan aksesori yang berbeza. Pertama sekali, adalah wajar untuk memilih gaya, klasik moden atau desa, dan memilih perabot dan aksesori berdasarkan ini.

Trim kayu bercampur indah dengan perabot moden. Gabungan harmoni kesederhanaan panel kayu dan perabot moden yang bergaya kelihatan sangat menarik dan menarik. Kaca rak dan jadual, kabinet granit atas kaunter, unsur-unsur logam dalam hiasan, semua ini sesuai untuk penamat kayu.

Pilihan di bawah loteng

Pilihan di bawah loteng

Ia akan kelihatan perabot yang baik dari pokok yang sama. Ia akan mewujudkan suasana yang lebih selesa dan bersahaja. Pasar hari ini adalah banyak perabot menarik yang diperbuat daripada kayu, yang akan menjadi kemuncak bilik: bakul pakaian rotan, rak dan rak.
Sebarang perabot kayu memerlukan pra-rawatan dengan agen pelindung. Anda boleh menemui hiasan yang siap, atau hanya perabot varnis, enamel atau primer.
Gaya ini sentiasa fesyen.

Gaya ini sentiasa fesyen.

Anda juga boleh membeli perabot daripada kayu lestari. Ia lebih baik menentang kelembapan oak. Perabot Oak dan tanpa pretreatment boleh bertahan lama dalam persekitaran yang basah.

Profesional memberi cadangan, tanpa itu ia hanya mustahil untuk mewujudkan suasana yang selesa di dalam bilik mandi:
 • Memilih palet warna untuk reka bentuk bilik adalah berpegang kepada maksud emas. Terlalu banyak warna gelap, atau sebaliknya, kelebihan warna yang menjerit akan hanya mengganggu.
 • Dinding dan siling di bilik mandi (hanya di bilik mandi) boleh dibuat dengan warna yang sama. Atau lakukan peralihan yang lancar dari satu warna ke yang lain, tanpa memisahkan garisan siling.
 • Waterproofing - peringkat wajib menamatkan bilik mandi di rumah kayu.
 • Untuk penamat mengesyorkan menggunakan beberapa bahan. Sebagai contoh, bahagian bawah dinding dihiasi dengan panel plastik atau jubin, dan papan atas.

Waterproofing - peringkat wajib menamatkan bilik mandi di rumah kayu.

Waterproofing - peringkat wajib menamatkan bilik mandi di rumah kayu.

Gaya yang sesuai untuk bilik mandi:
 • Klasik. Gaya ini sentiasa fesyen. Ia dibezakan oleh banyak elemen hiasan, lancar mengalir dalam satu talian dan perabot rumit. Untuk gaya sedemikian cermin penuh panjang lebar dalam bingkai kayu yang tebal, perabot kayu.
 • Minimalisme. Sebaliknya dari versi sebelumnya. Digunakan minimum perabot, dan hanya yang paling perlu. Borang yang jelas, garis ketat. Warna monokrom tenang.
 • Muzik negara. Warna hangat dan perabot kayu digunakan. Muzik negara hebat untuk bilik mandi kerana kesederhanaan dan keanggunannya.
 • Antik. Di dalam rumah kayu, reka bentuk itu akan kelihatan harmoni mungkin. Keluar langsir dengan pola bunga dan dari kain berat, perabot kayu yang dipakai, dan warna pastel digunakan untuk dekorasi.
 • Moden. Reka bentuk bilik yang indah menggabungkan garis-garis yang jelas dan terang. Unsur-unsur berulang, penggunaan bahan-bahan moden, gabungan harmoni keindahan dan keselesaan.
 • Berteknologi tinggi Ini menunjukkan kegunaan kaca, kayu dan keluli. Gaya dicirikan oleh bentuk dan saiz yang luar biasa.

Di dalam bilik ini saya ingin menghabiskan banyak masa

Di dalam bilik ini saya ingin menghabiskan banyak masa

kembali ke menu ↑

Idea perancangan

Di rumah persendirian terdapat banyak pilihan yang menarik di mana untuk menempatkan bilik mandi. Di rumah dua tingkat, ia adalah adat untuk melengkapkan bilik mandi di tingkat dua, di sebelah bilik tidur.

Kelengkapan bilik mandi di loteng adalah pilihan yang menarik. Untuk bilik tidur atau kabinet bukanlah bilik yang sangat selesa, dan untuk bilik mandi adalah sempurna.

Selalunya ada bilik mandi gabungan, tetapi ramai yang menganggap pilihan ini tidak selesa. Untuk kegunaan serentak bilik mandi bersama dengan dua orang sekaligus, anda boleh melengkapkannya dengan partition atau menggantung tirai.

Reka bentuk mudah menggunakan warna cahaya

Reka bentuk mudah menggunakan warna cahaya

Ramai yang mengesyorkan untuk memperuntukkan bilik berasingan untuk bilik mandi supaya ia tidak mempunyai perabot tambahan (kabinet untuk linen, peralatan rumah tangga, dan lain-lain). Tinggalkan ruang kosong maksimum di bilik mandi.

Adalah dinasihatkan untuk memilih bilik tanpa tingkap. Mereka akan berlebihan di dalam bilik ini. Jika tingkap masih ada, anda perlu mengambil tirai tebal, memasang tirai pada tingkap atau pilih beberapa jenis pertindihan yang lain untuk menyembunyikan keluarga anda semasa berenang dari mata yang bersinar.

Gaya berteknologi tinggi

Gaya berteknologi tinggi

kembali ke menu ↑

Nasihat pakar

Nasihat profesional akan membantu menjadikan bilik mandi praktikal dan serba boleh. Kami akan memberitahu anda apa yang perlu anda ketahui agar tidak membuat kesilapan biasa:

 • Perancangan dan pengezonan bilik disyorkan untuk dilakukan terlebih dahulu. Adalah wajar pada peringkat perancangan rumah.
 • Lantai kayu sebelum pemasangan paip semestinya perlu diperbaiki.
 • Kayu adalah bahan yang sangat mudah terbakar, dan di dalam bilik mandi selalu terdapat peningkatan kelembapan. Pendawaian di dalam bilik ini mesti dilindungi dengan selamat dari penembusan kelembapan.
 • Agar tidak membuat banjir di rumah, adalah perlu untuk menurunkan tahap lantai di bilik mandi dengan 1-3 cm, dan melengkapkannya dengan lubang saliran.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Idea untuk Pembina Rumah

Bilik mandi di rumah kayu

Bilik mandi di dalam rumah balak

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO

6.2 Skor Jumlah
Bilik mandi di dalam rumah

Kayu adalah bahan yang indah dan mesra alam. Ia membolehkan anda membuat banyak pilihan yang menarik untuk hiasan dalaman bilik mandi yang indah dan berfungsi. Hanya pilih pilihan bilik mandi anda di rumah kayu, dan nikmati setiap minit yang dihabiskan di sana. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9.5
Ketersediaan permohonan
9
0
Kebaikan
 • Ketahanan bahan dengan penggunaan yang betul.
 • Rumah kayu adalah mesra alam.
 • Sesetengah spesies kayu dalam operasi mengalirkan minyak aromatik dan aroma yang menyenangkan.
Cons
 • Kerja tambahan diperlukan untuk mengukuhkan lantai dan kalis air.
 • Pilihan terhad untuk penempatan perabot dan paip.
 • Kos kewangan yang tinggi.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk