Rumah satu tingkat yang indah dengan loteng (100+ Photo Projects). Mengapa ia bergaya dan murah pada masa yang sama?

Adakah anda tahu mengapa rumah satu tingkat dengan loteng berfungsi dan kekal selama beberapa dekad pada puncak populariti? Saya akan berkongsi ciri yang belum anda ketahui. Saya fikir anda melihat rumah tersebut dengan cara yang baru.

Kandungan artikel ini:

Sejarah loteng dan ciri-ciri mereka

Untuk pertama kalinya, premis kediaman di bawah bumbung muncul di Perancis pada abad ke-17. Perumahan itu murah dan popular di kalangan penulis, artis, penyair, artis dan sifat kreatif yang lain.

Pada masa ini ia tidak lagi eksotik. Keterampilan arkitek masa lalu digunakan tidak banyak dalam pembinaan rumah tinggi, tetapi lebih tinggi pemilik rumah persendirian. Peralatan premis tersebut mempunyai kelebihan dan ciri-cirinya.

Rumah itu satu tingkat dengan loteng

Rumah itu satu tingkat dengan loteng

Pembaikan dan penempatan bilik boleh ditangguhkan untuk kemudian. Pertama melengkapkan lantai pertama, meraikan rumah tangga, dan kemudian mengambil ruang atas. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, anda mesti segera memegang komunikasi ke atas:

 • cahaya;
 • air;
 • sistem kumbahan;
 • internet.

Anda tidak perlu mengganggu penamat lantai bawah.

Ia akan menjadi menarik untuk anda: ULASAN: Bahan muka untuk hiasan luar rumah (225+ Foto): jenis pelapisan dengan hasil yang luar biasa

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk memilih projek rumah dengan bilik loteng?

Sebelum anda memulakan pembinaan, anda perlu membuat keputusan: apakah lebih baik pembinaan lantai tambahan atau susunan bilik pada loteng. Pilihan bergantung pada pelaburan kewangan yang dirancang. Pemilik memutuskan jika mereka memerlukan bilik tambahan, bioskop peribadi atau bilik kreatif.

Loteng di dalam dibuat dengan cara yang berbeza:

 • dinding mengulangi bentuk cerun bumbung;
 • dinding sisi disemai dan silinguntuk membuat bentuk segi empat segi bilik;
 • dinding dan panel siling adalah sebahagian, oleh itu, ruang mempunyai bentuk yang tidak teratur, yang menyembunyikan dimensi dan membantu menghasilkan rekabentuk yang tidak biasa.

Pilih projek

Pilih projek

Bumbung adalah simetri dan dengan cerun yang berlainan. Apakah projek yang baik? Terdapat beberapa kriteria. Ia mesti mematuhi:

 • Iklim di kawasan itu.Untuk kawasan utara pilih pilihan dengan dinding tebal, sediakan penebatan yang baik. Di kawasan selatan memberikan teres terbuka dan pengudaraan.
 • Hiasan fasad sesuai dengan kawasan sekitarnya dan sesuai dengan reka bentuk landskap tapak.

Projek opsyen

Projek opsyen

 • Tanah itu disiasat dan kaji selidik geodetik laman web itu dilakukan. Ini adalah benar terutamanya bagi kawasan yang mempunyai tanah air yang tinggi, tanah berpasir, tanah berbukit, tanah beku.
 • Rumah harus selesa untuk semua yang hidup, tanpa mengira usia dan tabiat.
 • Rangkaian komunikasi dan kejuruteraan tidak mengganggu pergerakan, organisasi hiasan.

Siling rendah dapat mewujudkan perasaan ruang terkurung.

Siling rendah dapat mewujudkan perasaan ruang terkurung.

Pada nota
Pakar psikologi memberi amaran: siling rendah mewujudkan perasaan ruang tertutup, sempit. Sesetengah orang bimbang jika mereka berada di dalam bilik dengan siling rendah dan dinding cerobong untuk masa yang lama. Oleh itu, letakkan di bilik loteng, yang tidak kerap dan panjang.

Untuk menggabungkan hiasan seluruh rumah dan penggunaan loteng dengan betul tangga. Ia membantu untuk menjadikan semua bilik selesa dan berfungsi. Anda dan anda hanya perlu membuat keputusan di mana bilik-bilik boleh diletakkan di tingkat atas. Untuk ini, anda perlu mempertimbangkan pelbagai projek.

Ia akan menjadi menarik untuk anda: ULASAN: 175+ Foto projek rumah konkrit Foam, atau Bagaimana dengan cepat membina mimpi?

kembali ke menu ↑

Bagaimanakah keseluruhan susun atur rumah mempengaruhi organisasi loteng?

Pertama, kita akan faham apa lotengnya. Dengan definisi, ini adalah bilik untuk bilik kediaman dan utiliti yang terletak di bawah bumbung. Ini bukanlah loteng sederhana. Ketinggian pada titik tertinggi tidak boleh lebih rendah daripada ketinggian manusia.

Ini bukan hanya sebuah loteng

Ini bukan hanya sebuah loteng

Bilik-bilik mana yang perlu diletakkan di tingkat loteng:

 • Kabinet.
 • Bilik tidur.
 • Bayi, termasuk bermain.
 • Teater rumah.
 • Bengkel kreatif untuk lukisan, seni pakai, pemodelan, dll.
 • Ruang tamu tambahan.
 • Jika tingkap dipasang di atas bumbung, anda boleh meletakkan tanaman untuk taman musim sejuk.
 • Almari pakaian
 • Gim.

Bilik loteng

Bilik loteng

Untuk menjadi selesa dan bergerak di loteng - 50% ruang lantai dibuat lebih tinggi daripada pertumbuhan manusia. Jika tidak, anda tidak akan berasa selesa, bilik tidak berfungsi dan selesa. Dan sesetengah orang akan berasa tidak selesa.

Ia akan menjadi menarik untuk anda: ULASAN: Projek rumah satu tingkat dari bar: Peraturan reka bentuk, kelebihan dan kekurangan

kembali ke menu ↑

Adakah mungkin untuk menggabungkan gaya yang berbeza?

Perlu diingat bahawa loteng adalah sebahagian daripada ruang hidup rumah. Oleh itu, memilih bahan penamat dan arahan tidak boleh membuat keputusan radikal.. Sebagai pilihan, tingkat pertama dihiasi dalam salah satu gaya: hi-tech, minimalism, Jepun, kitsch. Anda mahu membuat yang teratas asal dan anda memutuskan untuk menghiasinya dengan gaya bilik Madame Pompadour - biru dengan emas, sebilangan besar butiran terperinci. Keputusan: premis yang pelbagai tidak akan selaras dengan satu sama lain.

Dalam gaya minimalis

Dalam gaya minimalis

Lembaga
Untuk mengelakkan kekacauan, pilih skema warna yang sama, kertas dinding, hiasan, perabot yang mengikuti kontur, gaya antara satu sama lain.

Jika tidak, rumah menjadi muzium pelbagai gaya, tetapi anda tidak akan berasa selesa.

Ini tidak bermakna anda perlu membeli perabot yang sama dengan fasad yang sama, cat (kondisional) semua dinding berwarna biru atau disisipkan dengan kertas dinding bergaris. Prinsip utama: warna asas dan unsur-unsur perlu dipecah dalam bilik-bilik yang berbeza.

Pengecualian adalah bilik kebersihan. Dalam intim ini zon ia dibenarkan untuk menyimpang dari arah umum, untuk menerapkan warna-warna cerah dan kaya ringkas perabot. Walaupun mereka berbeza dari rombongan umum bilik lain.

Pilihan untuk bilik besar

Pilihan untuk bilik besar

Pilihan yang sama untuk kanak-kanak. Sekiranya kanak-kanak belum mencapai usia remaja, sering membuat pembaikan: perubahan kertas dinding, perabot.Ini perlu supaya bayi berkembang dengan harmoni, dan perabot sesuai dengan umurnya.

Peminat pelan terbuka boleh memohon dua prinsip hiasan:

 • Kawasan fungsian yang dilihat di kalangan mereka dibuat dalam satu kunci. Pilih bentuk perabot, reka bentuk yang sama. Oleh itu, berikan peralihan yang harmoni antara bilik-bilik. Rumah menjadi bergaya dan berfungsi.
 • Untuk bilik yang berbeza pilih bahan penamat dengan corak yang sama, tekstur. Walau bagaimanapun, mereka berbeza warna, tepu nada. Di dalam satu bilik perabot digabungkan dengan bentuk-bentuk laconic dan unsur-unsur kesenian klasik. Malah, ia mewujudkan eklektik, yang melibatkan sambungan gaya yang berbeza. Pendekatan ini sering digunakan dalam reka bentuk rumah untuk rehat negara.

Gaya desa dengan moden

Gaya desa dengan moden

kembali ke menu ↑

Kelebihan rumah 10 hingga 10 m untuk organisasi bilik yang selesa

Rumah persegi yang paling sesuai untuk organisasi di tingkat atas loteng. Dalam kes ini, anda boleh mengatur bukan sahaja dua bilik yang lengkap, tetapi juga sebuah vestibule kecil atau koridor untuk mengasingkan premis.

Berhampiran bilik tidur sepatutnya bilik mandi. Untuk melakukan ini, ia mesti ditempatkan di atas bilik-bilik yang sama di tingkat pertama atau berdekatan sistem komunikasi. Cukup untuk memanjangkan paip pembetung dan air dari yang pertama ke tingkat teratas, dan kehidupan yang selesa disediakan.

Harus ada bilik mandi di dekat bilik tidur.

Harus ada bilik mandi di dekat bilik tidur.

Rumah persegi kelihatan harmoni. Mereka memudahkan untuk membuat susunatur dalaman. Di tingkat bawah ada ruang tamu dapur, nurseri (jika keluarga mempunyai anak kecil). Dan di bahagian loteng terdapat bilik tidur untuk orang dewasa dan remaja, kajian atau bilik tambahan lain.

Jika pemilik memilih versi studio, maka gaya neoklasik boleh digunakan untuk hiasan dalaman:

 • Kerajaan;
 • klasik;
 • barok;
 • eklektikisme;
 • moden

Bahagian dalam bilik besar tidak akan dibebani dengan butiran klasik.

Pencahayaan yang baik akan menyediakan tingkap, tertanam di bumbung. Mereka boleh menjadi sebahagian daripada cerun bumbung atau pembinaan menegak dicipta untuk bingkai tingkap. Dalam kes ini, rumah itu memperoleh unsur-unsur yang menghiasi bangunan itu.

Cahaya menyediakan tingkap yang terletak di bumbung

Cahaya menyediakan tingkap yang terletak di bumbung

Lembaga
Untuk membuat rumah tidak kelihatan seperti kubus jongkong persegi, membina terbuka atau tertutup beranda.

Elemen ini tidak semestinya terletak berhampiran pintu pusat. Balkoni di sebelah taman atau bantuan plot untuk mengatur rehat dan relaksasi yang baik dengan pandangan alam semula jadi. Dalam kes ini, di belakang rumah mewujudkan slaid alpine, takungan buatan, pencahayaan malam. Laman ini memperoleh unsur-unsur yang menarik, dan keluarga berada dalam keselesaan.

Ia akan menjadi menarik untuk anda: TINJAUAN: 210+ Foto rumah-rumah batu yang indah (satu tingkat / dua tingkat). Menghadapi facades dengan tangan mereka sendiri

kembali ke menu ↑

Rumah dengan loteng dan garaj - kemudahan dan fungsi

Salah satu pilihan yang paling popular. Bangunan sedemikian kelihatan padat dan lengkap.

Selesai:

 • menghias dengan pelbagai bahan;
 • pewarna;
 • plester;
 • bumbung dibuat sama.

Antara dengan garaj dan rumah akan menyusun vestibule. Bagi sesetengah pemilik, mereka menjadi pilihan terbaik. Jika plot kecil itu kecil, maka rumah itu bebas diletakkan di atasnya.

Lagipun, sebuah bangunan berasingan untuk sebuah kereta mengambil lebih banyak ruang. Di dalam bilik sedemikian, anda boleh menyusun gudang yang diperlukan (perkara-perkara yang tidak mudah terbakar sahaja) dan, akibatnya, membongkar rumah.

Versi berfungsi dengan garaj

Versi berfungsi dengan garaj

Penduduk di kawasan utara menyingkirkan masalah dengan kereta. Ia tidak perlu memanaskan badan untuk masa yang lama sebelum meninggalkan. Dalam kes ini, lebih mudah untuk mengatur pemanasan. Walaupun anda tidak merancang untuk memanaskan garaj, haba rumah dipindahkan ke bilik ini dan di dalamnya lebih panas daripada di jalan. Tidak perlu keluar untuk sampai ke garaj. Ini menjadi relevan dalam cuaca sejuk dan dalam cuaca hujan.

Semasa pembinaan, mereka membuat bilik tambour dan menyusun sistem pengudaraan yang boleh dipercayai dan berkuasa. Gas ekzos kereta tidak memasuki kawasan kediaman.

Lembaga
Jangan kekurangan garaj dengan perkara-perkara lama. Lebih baik menyusun pantri di ruang bawah tanah atau ruang bawah tanah.
Berhati-hati merancang pintu masuk ke rumah

Berhati-hati merancang pintu masuk ke rumah

Malah sebelum pembinaan pelbagai kompleks seperti itu, fikirkan bagaimana untuk tidak membuat kesilapan:

 • Untuk garaj yang anda perlukan akses mudah.
 • Ia tidak sepatutnya terletak di lembah, jika tidak hujan air, air cair akan masuk ke dalam.
 • Jalan masuk mesti mempunyai permukaan yang kasar, sehingga tidak ada masalah dalam cuaca yang licin dan selama es.
 • Tentukan sama ada garaj akan dipanaskan atau tidak, supaya kemudian anda tidak perlu melakukan pemasangan pemanasan tambahan dan menukar dandang ke yang lebih berkuasa.
 • Pintu masuk ke rumah mesti diterangi dengan baik.
 • Harus ada pintu garaj yang selesa supaya mereka tidak mengganggu kawasan pintu masuk.

kembali ke menu ↑

Ciri penempatan dan perancangan rumah 12 hingga 12 m

Bangunan sedemikian berisiko untuk ditempatkan pada plot swasta kecil. Di satu pihak, jiran akan "melihat di tingkap", di sisi lain anda tidak akan mempunyai tanah percuma. Perlu dipertimbangkan. Walaupun anda bukan peminat pertanian intensif atau lain-lain, ramai orang ingin mempunyai bunga, semak hias, atau pokok buah-buahan. Lagipun, tanpa mereka, rumah itu menjadi sebuah apartmen besar.

Rumah 12 oleh 12 m

Rumah 12 oleh 12 m

Di rumah-rumah sedemikian, mudah untuk membuat tiga atau empat bilik penuh di tingkat loteng. Tetapi dalam kes ini, anda perlu menjaga pencahayaan. Bilik-bilik tidur mempunyai tingkap-tingkap yang cukup kecil. Di dalam teater rumah, anda boleh tanpa mereka, tetapi bilik kanak-kanak, belajar, bilik rehat, dan taman musim sejuk memerlukan tingkap besar.

Lembaga
Bahagian parti atas bilik mesti lengkap. Tidak bersetuju dengan cadangan pembinaan mandor briged untuk mengurangkan kos pembinaan dan membuat partition plasterboard. Teknik ini tidak menyediakan penebat bunyi yang mencukupi.

Ia akan menjadi menarik untuk anda: TINJAUAN: Sebuah rumah satu tingkat yang indah dengan loteng (100 + Projek Foto). Mengapa ia bergaya dan murah pada masa yang sama?

kembali ke menu ↑

Rumah sehingga 100 meter persegi - bagaimana untuk memilih bentuk kotak dan bumbung?

Terdapat sejumlah besar projek rumah kurang daripada 100 meter persegi M. Cadangan sedemikian membantu memenuhi kehendak pemilik. Mempunyai sejumlah bilik yang mencukupi. Mengambil kira bilik di loteng, keluarga menerima ruang tamu tambahan.

Di tempat loteng bilik tidur, almari pakaian kelas tinggi, bilik dengan perpustakaan, bilik permainan untuk kanak-kanak, sediakan simulator. Anda boleh menyediakan sebuah dapur untuk peralatan rumah tangga.

Kawasan sehingga 100 meter persegi

Kawasan sehingga 100 meter persegi

Jika tetamu atau saudara-mara di loteng sering datang kepada anda, mengatur bilik tetamu dengan bilik mandi. Dalam kes ini, perabotnya lebih sederhana daripada di ruang tamu utama. Tetapi jangan naikkan perabot yang telah menyampaikan masa. Rumah itu harus harmoni dan bergaya.

Anda mempunyai seorang remaja dalam keluarga anda dan dia mahu mempunyai ruang hidupnya sendiri - loteng memberikan peluang seperti itu. Sekiranya keluarga kecil, maka anda boleh memberi dia seluruh "lantai" atas dan dia akan merasa seperti orang dewasa, dan anda boleh menyemak pada bila-bila masa apa yang dia lakukan.

kembali ke menu ↑

Rumah batu satu tingkat dengan loteng

Bata digunakan secara tradisional dalam pembinaan. Projek banyak rumah. Mereka berbeza dengan saiz dan bentuk. Jika anda suka pelbagai, pilihlah pembinaan dari dua jenis bata. Ini akan mengelakkan kesahihan, dan rumah itu akan mendapat perhatian.

Menggunakan bata

Menggunakan bata

Ia akan menjadi menarik untuk anda: ULASAN: Projek rumah satu tingkat yang indah dengan teres (175+ Foto). Ciri penempatan di laman web ini

kembali ke menu ↑

Dengan teres di loteng

Untuk mengatur teres di tingkat loteng rumah mesti sekurang-kurangnya 100 m². Dalam kes ini, bilik-bilik atas mempunyai kawasan yang mencukupi dan ruang terbuka bercampur dengan harmoni ke dalam rupa bangunan.

Teres - sudut yang kecil dan selesa

Teres - sudut yang kecil dan selesa

Di dalam rumah seperti itu boleh diatur di teres tingkat atas, yang keluar dari loteng. Anda akan diberikan tempat yang baik untuk berehat dan bersantai. Penambahan yang baik akan menjadi pemandangan alam sekitar yang indah.

Satu peluang yang menarik untuk memberikan tingkapbalkoni Velux GDL Cabrio. Mereka mempunyai dua elemen struktur. Bahagian bawah memanjangkan keluar, ke hadapan dan rel secara automatik muncul. Dan bahagian atas terbuka dan ditetapkan pada 45º.

Tingkap balkon - penyelesaian bukan standard

Tingkap balkon - penyelesaian bukan standard

Sekiranya anda akan menganjurkan teres di bahagian atas rumah, gunakan beberapa petua:

 • Lakukan dengan bumbung.
 • Daripada dinding di antara teres dan bilik, pasang partition kaca dengan pintu untuk memberikan pencahayaan yang mencukupi.
 • Salutan seks teres tidak boleh licin, jika tidak, kecederaan tidak boleh dielakkan.
 • Pilih perabotnya yang mempunyai pemprosesan antikulat bahagian-bahagian kayu dan bantal-bantal yang boleh ditanggalkan, tilam.

kembali ke menu ↑

Dari blok buih dengan loteng

Blok buih semakin digunakan dalam pembinaan. Bahan ini berfungsi, mudah dalam proses pembinaan. Rumah memperoleh kemewahan yang kukuh. Lantai loteng peranti membantu mengurangkan kos. Ia lebih murah daripada membina lantai tambahan.

Bahan ini unik, selepas pendirian lantai pertama, peranti siling dan pembinaan bumbung, adalah mungkin untuk menduduki, dan untuk menyelesaikan bilik-bilik atas untuk terlibat kemudian. Oleh itu, keluarga dapat dengan cepat merayakan housewarming.

Bahan ini berfungsi, mudah dalam proses pembinaan

Bahan ini berfungsi, mudah dalam proses pembinaan

Kami menyenaraikan kelebihan bangunan bangunan dari blok buih:

 • Buih blok bata lebih banyak. Pembinaan bingkai dipercepatkan.
 • Bahan ini selamat dari alam sekitar, tidak mengeluarkan toksin.
 • Blok mempunyai geometri yang ketat. Peletakan ternyata sama, gam disimpan dalam perjalanan meletakkan, lipit minimum.
 • Rumah yang diperbuat daripada konkrit busa memberikan kesan termos. Rumah-rumah hangat di musim sejuk dan sejuk pada musim panas. Tidak perlu membuat penebat tambahan.
 • Rumah panjang dikekalkan tanpa pembaikan.
 • Tidak takut kelembapan, menentang acuan.
 • Ia tidak terbakar.
 • Blok tidak terjejas oleh perubahan suhu dan kelembapan.

Bahan ini selamat dari alam sekitar, tidak mengeluarkan toksin

Bahan ini selamat dari alam sekitar, tidak mengeluarkan toksin

Blok dipotong dengan baik. Ini memungkinkan untuk melaksanakan pelbagai projek dengan bentuk bumbung yang menarik.

Sekiranya dikehendaki, dinding boleh ditampal, dicat, dihiasi dengan bahan fasad:

Ia akan menjadi menarik untuk anda: ULASAN: Rumah dua tingkat dengan garaj - Ciri-ciri susun atur (180+ Foto)

kembali ke menu ↑

Dari bar dengan loteng - kembali ke keindahan bersejarah

Saya tidak akan menyenaraikan semua manfaat rumah yang diperbuat daripada bahan semula jadi. Katakan perkara utama. Kebersihan ekologi, penebat haba yang baik di rumah, udara segar di dalam semua bilik.

Kebersihan ekologi dan penebat haba yang baik

Kebersihan ekologi dan penebat haba yang baik

Rumah dari bar dengan pemandangan loteng lengkap dan harmoni. Penampilannya menyerupai masa lampau. Bangunan tersebut dibina dengan menggunakan teknologi moden, bahan khas untuk pemprosesan kayu, kayu balak. Oleh itu, mereka berkhidmat untuk masa yang lama, tidak kehilangan daya tarikan mereka dan membantu mengekalkan kesihatan.

kembali ke menu ↑

Dengan loteng, dipenuhi dengan bata hiasan

Selalunya hiasan utama rumah tersebut adalah bumbung bentuk kompleks dengan bahan bumbung yang menarik. Tetapi lebih lanjut mengenai perkara di bawah ini. Sekiranya projek dengan atap laconic dipilih, maka batu hiasan akan membantu menghiasi muka depan.

Bahawa rumah itu tidak kelihatan membosankan, memohon model tekstur, warna, saiz yang berbeza. Sebagai contoh, sudut-sudut, rangka dari tingkap pintu dihiasi dengan bata gelap, dan bahagian utama adalah cahaya. Pencinta kreativiti, fantasi kecil.

Diikat dengan bata hiasan

Diikat dengan bata hiasan

Daripada hiasan biasa dengan lajur menegak, veneer sudut-sudut dalam bentuk langkah-langkah. Kawasan besar "memecahkan" dengan tompok-tompok kecil dari beberapa batu hiasan. Oleh itu, rumah itu memperoleh eksklusiviti desa.Ia menjadi menarik dan luar biasa.

Ia akan menjadi menarik untuk anda: TINJAUAN: Bagaimana untuk memilih panel hadapan untuk rumah negara? 230+ (Foto) Menyempurnakan di luar (batu, bata, kayu)

kembali ke menu ↑

Dengan tingkap loteng dan teluk

Pilihan yang baik untuk pencinta kecantikan semulajadi. Sekiranya anda bosan dengan rumah berbentuk persegi panjang biasa, maka projek tapo akan menjadi ideal. Apakah ciri-ciri ini? Ciri seni bina ini tiada kaitan dengan balkoni dan loggias. Tingkap bayangan menonjol melebihi had bangunan utama, tetapi pada masa yang sama adalah satu dengannya.

Ciri ini memungkinkan untuk membuat bilik bentuk yang luar biasa. Di oriels tempat meja minum teh, aktiviti kegemaran kelas, tumbuh-tumbuhan hidup. Bilik-bilik yang tinggal dengan elemen sedemikian memperoleh kemewahan mulia.

Tingkap Bay menonjol di luar bangunan utama, tetapi ini bukan balkoni.

Tingkap Bay menonjol di luar bangunan utama, tetapi ini bukan balkoni.

Untuk premis mansard, tingkap teluk menjadi peluang yang baik untuk menyusun pencahayaan semula jadi yang baik. Dalam kes ini, tiada bumbung di atas bahagian yang menonjol, yang "mencuri" cahaya matahari.

Lembaga
Untuk tingkap-tingkap teluk, menempah tingkap berganda berlapis dengan sifat-sifat penebat haba yang tinggi. Mereka mesti sesuai dengan kawasan pembinaan. Oleh itu, anda akan mengelakkan kehilangan haba di musim sejuk dan memberikan kesejukan pada musim panas.
kembali ke menu ↑

Maklumat penting

Pertimbangkan butiran yang patut diberi perhatian. Apa yang penting untuk dipertimbangkan walaupun di peringkat pembinaan, dan apa yang lebih baik tidak digunakan? Selanjutnya dengan lebih terperinci.

kembali ke menu ↑

Pemanasan

Untuk mengelakkan kehilangan haba walaupun pada peringkat pembinaan, bahan penebat berkualiti tinggi diletakkan, komunikasi diletakkan, peranti pemanasan dipasang. Tetapi bagi premis ini mempunyai ciri-ciri mereka sendiri.

Sekiranya bilik digunakan secara tidak tetap, pasang kawalan suhu pada bateri. Gunakan gas, convectors elektrik, yang mempunyai sensor haba yang secara automatik mengawal suhu. Ini akan membantu menyelamatkan penyejuk, elektrik atau gas.

Bateri - sebagai pilihan untuk pemanasan

Bateri - sebagai pilihan untuk pemanasan

Untuk bilik-bilik kecil dengan cerun curam bumbung akan menjadi lantai dipanaskan yang terbaik: air atau elektrik. Dalam kes ini, peranti pemanas tidak merosakkan pedalaman dan lebih mudah untuk mengatur perabot.

Ia akan menjadi menarik untuk anda: ULASAN: 265+ Foto gaya rumah - Facades perlu diingat

kembali ke menu ↑

Pencahayaan loteng

Sekiranya anda tidak boleh memasang sepenuhnya tingkap, anda perlu menjaga pencahayaan yang baik. Oleh itu, keselamatan dan keselesaan dijamin. Organisasi lampu bergantung kepada fungsi bilik, yang terletak di loteng. Anda telah merancang bilik tidur, termasuk bilik-bilik tetamu, maka terdapat cukup cemara, lampu malam, dan lampu langit-langit.

Pencahayaan menjamin keselamatan dan keselesaan.

Pencahayaan menjamin keselamatan dan keselesaan.

Bagi bilik darjah, bilik kanak-kanak, pendekatannya berbeza. Anda tidak boleh merosakkan penglihatan. Oleh itu, cahaya seharusnya cukup. Ini akan membantu candelier, lampu meja dengan aliran cahaya yang diarahkan. Lampu memilih pembantu rumah dengan pelbagai sinaran yang dekat dengan alam semulajadi.

Jangan tinggalkan tangga, vestibular dan koridor yang tidak kelihatan. Satu peluang yang menarik untuk memberi pita LED, tetap di bawah langkah-langkah. Mereka menentukan arah pergerakan dan tidak menggunakan banyak elektrik.

kembali ke menu ↑

Pengudaraan

Sesetengah pemilik berfikir bahawa di loteng anda boleh menetapkan pilihan tetingkap buta bajet. Akibatnya, tidak ada pengudaraan semula jadi. Akibatnya boleh tidak dapat dipulihkan: kondensat dikumpulkan, kasau mula membusuk dan bumbung secara beransur-ansur runtuh.

Pastikan anda menggunakan tingkap untuk pengalihudaraan.

Pastikan anda menggunakan tingkap untuk pengalihudaraan.

Pasang tingkap dengan transom, penghawa dingin atau udara pengudaraan dan pengudaraan ekzos. Anda akan sentiasa mempunyai udara segar, dan unsur-unsur struktur tidak terdedah kepada kelembapan dan kulat.

kembali ke menu ↑

Atap dengan loteng

Tidak ada peraturan yang keras dan cepat di mana bentuk untuk memilih bumbung untuk menganjurkan bilik loteng. Keadaan utama: untuk memastikan ketinggian yang mencukupi untuk pergerakan yang selesa di premis. Ini tidak bermakna bahawa keseluruhan ruangan perlu tinggi.

Di bahagian sampingan, di bawah ini membuat kabinet lapang dan berfungsi dengan rak, meja tempat atau hanya menjahitnya. Dalam kes kedua, kawasan menjadi lebih kecil. Walau bagaimanapun, membersihkan bilik lebih mudah (tiada sudut).

Bumbung boleh menjadi bentuk apa pun.

Bumbung boleh menjadi bentuk apa pun.

Walaupun bumbung dua bumbung tidak menjadi penghalang kepada operasi ruang loteng. Memohon petua yang diberikan dalam artikel ini adalah mudah untuk menyusun pencahayaan, pemanasan.

Ia akan menjadi menarik untuk anda: ULASAN: Reka bentuk rumah dengan loteng (170+ Gambar) - Pilihan hiasan dalaman bilik

kembali ke menu ↑

Tangga - seni tinggi

Ia perlu untuk menghuraikan elemen pembinaan ini. Ini bukan hanya sebahagian daripada rumah yang diperlukan. Tangga memberikan dinamik ke pedalaman rumah. Memilih model, berfikir tentang gaya apa yang dipilih sebagai asas.

Lembaga
Tangga tidak boleh menyekat cahaya dan mewujudkan kawasan yang suram.

Pertimbangkan berapa banyak ruang yang diperlukan. Ia perlu mengatur pendekatan yang mudah di dalamnya. Dan di bilik loteng di pintu keluar tidak boleh menjadi balok, dinding ceroboh. Jika tidak, jangan elakkan kecederaan.

Tangga spiral

Tangga spiral

Di rumah-rumah kecil tidak memasang struktur berat dengan balutan dan pagar yang diukir. Mereka menarik perhatian yang berlebihan dan "mencuri" ruang hidup. Trend yang bergaya pada tahun-tahun kebelakangan ini: tangga dengan sistem sokongan di jalan raya. Boltsa (diterjemahkan dari bahasa Jerman - rod, bolt) adalah nod sokongan yang menjamin ketegaran dan kebolehpercayaan struktur keseluruhan.

Mereka benar-benar tanpa berat, ringan. Struktur sedemikian sangat diperlukan dalam tingkap bay, ruang terhad dengan dinding melengkung. Ini adalah dinding paling kerap di rumah dengan loteng

Jangan memasang struktur berat di rumah kecil.

Jangan memasang struktur berat di rumah kecil.

Mereka tidak membuat beban pada papak lantai, mereka mudah dibaiki. Walaupun keanggunan boleh dipercayai dan menanggung beban yang besar. Tangga boleh diselaraskan jika bangunan mengecut, jadi ia sangat diperlukan untuk bangunan kayu.

Penggunaan pembinaan itu bukan dogma. Tangga dengan unsur klasik boleh digunakan walaupun di dalam kawasan moden. Prinsip utama adalah untuk mengamati kesederhanaan.

Lembaga
Ruang bawah tangga digunakan untuk menyimpan pakaian dan kasut, menyusun rak buku, objek hiasan kegemaran.
.

Kami menyentuh pelbagai aspek peranti loteng, organisasi komunikasi, menghias, dan membincangkan projek. Untuk meringkaskan.

Pertimbangkan kebaikan. Rumah loteng lebih murah daripada bangunan yang sama dengan lantai bermutu tinggi. Rumah-rumah tersebut mempunyai "wajah" mereka sendiri yang menarik (terdapat banyak projek asal). Daripada bilik loteng untuk menyimpan perkara-perkara yang tidak perlu, bilik-bilik bergaya dan selesa dicipta.

Rumah yang selesa

Rumah yang selesa

Beberapa kontra. Untuk mewujudkan premis yang penuh, lantai dasar harus 1.5 hingga 2 kali saiz loteng, yang sukar dilaksanakan di kawasan kecil. Rumah-rumah tersebut mempunyai bumbung bentuk dan konfigurasi yang kompleks. Penyejuk udara yang baik dan organisasi lampu tambahan (contohnya, di atas bumbung) adalah perlu.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Memilih rumah dengan loteng

Projek rumah dengan loteng

Pilih pilihan yang sesuai

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (Lebih daripada 100 gambar projek moden)

8 Skor Jumlah
Rumah-rumah indah dengan loteng

Adakah anda mahu rumah satu tingkat dengan seorang lelaki, tetapi tidak tahu di mana untuk bermula? Kami telah mengumpulkan semua maklumat mengenai topik ini untuk memudahkan anda menavigasi. Selepas membaca, sila tinggalkan komen anda dalam komen dengan argumen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
7.5
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • Kurang masa untuk membina
 • Teknologi pembinaan mudah
 • Simpanan dalam operasi
 • Pembinaan asas yang mudah
 • Kos satu tingkat kurang
 • Kurang tangga
 • Semua bilik berada di tahap yang sama.
Cons
 • Kerumitan susun atur
 • Kos yang tinggi untuk susunan bumbung
Tambah ulasan anda

Avatar

Saya seorang pereka bukan sahaja dengan pendidikan, tetapi juga di bilik mandi. Saya suka mencipta kecantikan dan keselesaan. Nasihat saya akan membantu memahami trend reka bentuk moden dan mencipta pedalaman yang bergaya di sekeliling anda.

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk