Pool House: Realiti atau Fantasi? 160+ (Foto) Idea Sangat Cantik

Rumah kolam bukan sahaja penambahan yang indah, tetapi juga tempat untuk berehat. Ia juga peluang yang baik untuk meningkatkan kesihatan anda. Ketahui apa jenis kolam yang ada untuk kawasan terbuka. Idea apa yang akan menjadi pelengkap sempurna kepada reka bentuk landskap anda. Dan apa gaya untuk dipilih untuk kolam tertentu. Semuanya lebih lanjut dalam artikel kami.

Kandungan artikel ini:

Rumah tamu dengan kolam renang

Pemasangan takungan buatan termasuk urutan tertentu. Bermula dari pilihan bentuk mangkuk, berakhir dengan reka bentuk reka bentuk landskap di wilayah yang mengelilinginya. Anda boleh melakukan perniagaan ini sendiri atau beralih kepada profesional.

Rumah negara dengan kolam renang

Rumah negara dengan kolam renang

Banyak yang menyesuaikan plot bukan sahaja untuk penyelenggaraan taman, tetapi juga sebagai tempat berehat. Oleh itu, satu tempat khas diperuntukkan kepada reka bentuk landskap, penetapan tempat untuk hobi yang selesa.

Tambahan yang ideal untuk tempat seperti itu boleh menjadi takungan tiruan. Ia bukan sahaja akan memberikan kesejukan tambahan pada musim panas, tetapi juga akan berfungsi sebagai tangki rizab untuk air pengairan jika berlaku gangguan bekalan air pusat.
Perhatikan reka bentuk landskap.

Perhatikan reka bentuk landskap.

Bergantung kepada kehendak, kemungkinan, saiz, reka bentuk takungan buatan, anda boleh melakukannya sendiri atau melibatkan pakar dalam perniagaan ini.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Buat idea sendiri untuk hiasan rumah: 125+ (Foto) Reka bentuk eksklusif

kembali ke menu ↑

Jenis kolam untuk kawasan terbuka

Pertama, reka bentuk tangki dipilih. Reservoir berbeza dalam saiz, bentuk, menjaga mereka dan kesukaran dalam reka bentuk. Terdapat 3 kategori utama pilihan:

 • Stationary.
 • Lipat
 • Kembung.

Pertama, tentukan bentuk dan saiz takungan masa hadapan.

Pertama, tentukan bentuk dan saiz takungan masa hadapan.

Pilihan bergantung pada kehendak dan kemungkinan penduduk musim panas.

kembali ke menu ↑

Kolam pegun

Model-model takungan tersebut dipasang sekali di tempat tetap di kotej dengan plot yang luas. Jenis ini dianggap paling mahal dalam kewangan. Ia digunakan dalam kotej yang kerap dikunjungi atau rumah di mana seseorang kekal selama-lamanya.

Takungan pegun adalah saiz sederhana dan besar dan dibuat dengan cara berikut:

 • Hentikan lubang.
 • Rangka dipasang di permukaan bumi.

Pilihan stesen di laman web ini

Pilihan stesen di laman web ini

Seterusnya, lubang itu dilapis di dalamnya atau tetapkan mangkuk siap.

Anda boleh memasang mangkuk pelbagai peringkat yang akan kelihatan lebih hebat.

Memasang tangki pegun memerlukan sistem komunikasi tambahan. Memerlukan bekalan air berpusat, serta sistem pembersihan dan penyaliran. Sekiranya syarat-syarat ini tidak dipenuhi, ia akan membawa kepada genangan air yang cepat dan mekar.Anda secara pilihan boleh memasang sistem untuk pemanasan air.
Untuk pembinaan kolam tidak boleh diperbaiki asas di bawah rumah

Untuk pembinaan kolam tidak boleh diperbaiki asas di bawah rumah

Penyelesaian yang baik untuk perlindungan tambahan dari habuk, daun, sampah akan menjadi pemasangan carport atau bumbung. Ia mungkin untuk menampungnya semasa tempoh takungan itu tidak digunakan untuk masa yang lama.

Apabila memilih bahan, iklim diambil kira, sejak walaupun di bawah keadaan air di musim sejuk akan bergabung, integritas wadah di bawah pengaruh frosts teruk boleh dipecahkan. Untuk mengelakkan ini, anda perlu mengambil bahan tersebut. Ia mesti menahan operasi berterusan dalam keadaan ini (menahan beku).

Kolam bingkai bulat beku

Kolam bingkai bulat beku

Ia akan menjadi menarik untuk anda: ULASAN: Rumah dua tingkat dengan garaj - Ciri-ciri susun atur (180+ Foto)

kembali ke menu ↑

Bentuk kolam dilipat

Jenis pembinaan ini tidak memerlukan kos bahan seperti yang sebelumnya. Dimensi tangki adalah kecil (kecil dan sederhana). Model besar akan menjadi tidak praktikal untuk pemasangan dan pembongkaran.

Model bingkai dilipat ditetapkan kepada kotej. Ini mudah kerana pada permulaan musim panas ia dipasang, diisi dengan air, dan dengan permulaan cuaca sejuk ia dibongkar dan dibersihkan untuk pemeliharaan di dalam bilik. Untuknya, memasang sistem pembersihan lebih mudah.

kembali ke menu ↑

Kolam kembung

Cara paling mudah untuk membeli model kembung. Dia mempunyai kelebihannya:

 • Harga berpatutan.
 • Perhimpunan dan pemasangan mudah.
 • Kompak dan mobiliti.
 • Tidak memerlukan paip, sistem pembersihan.
 • Boleh menampung di kawasan kecil.

Pilihan bingkai - penyelesaian terbaik untuk rumah

Pilihan bingkai - penyelesaian terbaik untuk rumah

Ini tidak bermakna bahawa takungan buatan dipasang hanya di kawasan kecil. Terdapat saiz sederhana dan besar, supaya bukan sahaja kanak-kanak, tetapi juga orang dewasa boleh berehat.

Untuk menjadikannya lebih stabil, satu rangka khas disediakan untuknya, yang terdiri daripada tiub aluminium.

Jika lebih daripada 1 m tinggi, perlu memasang tangga. Ia adalah perlu untuk kegunaannya yang mudah. Dan juga, supaya kedua belah pihak tidak membungkuk, dan integriti lapisan perlindungan tidak rosak.
Kami menetapkan tangga untuk kemudahan

Kami menetapkan tangga untuk kemudahan

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Projek rumah satu tingkat yang indah dengan teres (175+ Foto). Ciri penempatan di laman web ini

kembali ke menu ↑

Lokasi kolam renang

Untuk menarik kolam berhampiran rumah, anda perlu mencari tempat yang sesuai. Ini amat sesuai untuk tangki pegun. Adalah lebih baik untuk meletakkannya di tapak dengan tanah liat, jika ada. Ini akan mengurangkan kehilangan bendalir jika integriti produk dikompromi.

Kami memilih tempat yang sesuai untuk kolam renang

Kami memilih tempat yang sesuai untuk kolam renang

Untuk mengelakkan masalah semasa operasi, beberapa petua seperti itu perlu diambil kira semasa pemasangan:
 • Untuk mewujudkan sistem longkang, perlu meletakkan mangkuk pada cerun semula jadi jawatan, jika ada satu.
 • Mengisi tangki dengan cecair dan mengurangkan anggaran semasa pembinaan perlu diletakkan berhampiran saluran air.
 • Untuk membuat lebih mudah untuk membersihkan tangki pada masa akan datang, ia diletakkan supaya angin melaluinya. Ini akan membawa kepada fakta bahawa semua serpihan yang terkumpul akan berada di dekat satu pihak.

Adalah dinasihatkan untuk meletakkan berhampiran bekalan air

Adalah dinasihatkan untuk meletakkan berhampiran bekalan air

Tidak kira betapa cantik dan nyaman pokok-pokok itu kelihatan, pokok renek yang tinggi di dekat kolam renang tidak sepatutnya ditempatkan di tempat sedemikian. Teduh pokok itu akan mengganggu pemanasan semulajadi air. Di samping itu, ia akan sekali lagi dicemari oleh daun yang jatuh. Jika tumbuhan terlalu dekat dengan takungan buatan, sistem akarnya boleh merosakkan kalis air lapisan luar.

Bentuk mangkuk dipilih secara eksklusif dari keinginan perenang masa depan. Bagi kanak-kanak sesuai bentuk bulat. Untuk pelajaran berenang biasa, lebih baik memilih bentuk segi empat tepat. Jika tidak banyak ruang, ia boleh dibuat sempit, tetapi panjang, yang akan kelihatan asli dan membolehkan anda berenang bersama tanpa masalah.

Wilayah besar membolehkan pilihan yang besar

Wilayah besar membolehkan pilihan yang besar

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Reka Bentuk Landskap Moden halaman rumah peribadi (160+ Foto).Bagaimana untuk mengatur dan menghiasi tangan mereka dengan baik

kembali ke menu ↑

Idea Reka Bentuk

Reka bentuk sendiri kadang-kadang sukar. Untuk melakukan ini, beralih kepada profesional untuk melaksanakan semua idea, rancangan dan hasrat.

Semuanya bermula dengan pilihan bahan, lapisan mangkuk yang dirancang. Anda boleh memilih ubat-ubatan dari mana-mana warna atau filem khas tahan kelembapan. Cara paling mudah untuk cat mangkuk itu, cat hanya tahan terhadap klorin.

Semuanya bermula dengan pilihan bahan dan warnanya.

Semuanya bermula dengan pilihan bahan dan warnanya.

Dinding boleh dihiasi dengan corak mana-mana. Topik marin yang sesuai. Di bahagian bawah anda boleh meletakkan corak, atau teduh ia dalam warna yang berbeza. Dinding boleh dihiasi dengan mozek berwarna monokromatik atau multi-warna. Paling penting, semua bahan yang digunakan dalam reka bentuk kolam renang, selamat, tahan terhadap keadaan luaran.
Pada waktu malam, lampu akan kelihatan menarik, ia akan mewujudkan suasana yang selesa.

Jadi pada sebelah petang dan pada waktu petang anda boleh berenang. Anda boleh menerangi hanya bahagian bawah, sisi, atau keseluruhan takungan di sekeliling wilayahnya, memilih lampu sorot, lampu khas untuk pencahayaan bawah air, atau jalur LED.

Gunakan lampu latar untuk lampu tambahan.

Gunakan lampu latar untuk lampu tambahan.

Jika kolam dengan sisi, anda boleh mengaturnya dengan bergaya. Ia boleh menjadi batu hiasan, granit, jubin khas, atau bahan yang disusun sebagai pokok itu. Oleh kerana ini adalah kawasan rekreasi, pasir boleh ditaburkan di sekelilingnya, setelah menghiasi segala-galanya dalam gaya pantai.

Dari rumah, arbors atau mana-mana kawasan rekreasi yang anda boleh meletakkan jalan yang diletakkan, contohnya, dengan kerikil, potongan kayu, jubin. Dan di sekeliling tempat semak kecil, bunga, atau pot bunga dengan tumbuh-tumbuhan.

Kami membuat zon ketinggian dan rehat yang selesa

Kami membuat zon ketinggian dan rehat yang selesa

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Projek rumah satu tingkat dari bar: Peraturan reka bentuk, kelebihan dan kekurangan

kembali ke menu ↑

Idea reka bentuk kolam atas

Kepada kolam kelihatan sangat asli, anda boleh menggunakan petua berikut:

 • Dinding dan pangkal mangkuk dengan telus bahan. Untuk ini, tangki diletakkan pada asas yang tinggi atau naik, dan dinding mangkuk adalah kaca tugas berat. Panel akrilik yang dibina ke dalam dinding konkrit boleh digunakan. Tangki keseluruhan dibuat telus, satu sisi atau hanya sisipan kecil, seperti lubang.
 • Kolam dengan sebuah pulau peribadi. Ia kelihatan seperti ini: di tengah mangkuk atau di kawasan lain, kawasan tempat duduk dibuat di mana anda boleh meletakkan kerusi geladak atau kerusi. Ia akan kelihatan seperti tanah, "pulau" di antara air. Anda boleh mencapai hanya dengan belayar.
 • Tiruan di bawah kolam. Anda boleh cuba mendekati kolam semulajadi, dan mencantumkannya di bawah kolam kecil.

Ini dilakukan dengan bantuan ruang hijau yang akan menghiasi sempadan takungan.
Rumah dalam gaya tradisional

Rumah dalam gaya tradisional

 • Kolam air mengalir ke satu sama lain. Pada plot yang besar, takungan boleh diletakkan pada tahap yang berbeza, supaya mereka menggabungkan air dari atas ke bawah.
 • Mewujudkan air terjun hiasan. Jika tanah itu jauh dari bandar, anda boleh membuat air terjun hiasan. Anda boleh memasang muncung khas yang akan menghasilkan gelombang buatan. Masa membelanjakan berhampiran tempat itu akan menyerupai resort.
 • Air pancut di tengah. Terdapat 2 kelebihan sekaligus. Ia akan kelihatan elegan. Di samping itu, jika ada untuk membina lampu belakang, maka pada waktu petang ia akan menjadi pemandangan luar biasa. Air pancut datang dalam bentuk yang sama sekali berbeza.
 • Pemasangan bukit. Ini boleh menjadi menarik untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Segera dua kelebihan bersama, ini adalah reka bentuk menarik takungan dan percutian yang menyeronokkan. Selain slaid, anda boleh memasang papan luncur.
 • Kolam-sebuah bar. Idea yang menarik, terutamanya untuk golongan muda, walaupun bukan sahaja. Bar hendaklah diletakkan supaya apabila berenang, anda boleh mendapatkan minuman dengan tangan anda tanpa meninggalkan air.
 • Kolam di tebing. Sekiranya tapak ini terletak pada ketinggian, bukit, bukit, mangkuk untuk takungan masa depan ditempatkan pada titik yang tinggi, supaya seseorang dari sana melihat ke bawah.
 • "2 dalam 1". Untuk melakukan ini, satu lagi dipasang pada tangki utama, yang kecil. Perbezaannya ialah terdapat air laut, atau jakuzi.

Ia boleh terletak berdekatan dengan utama dan di dalamnya.
Pilih idea yang akan merayu kepada seluruh keluarga.

Pilih idea yang akan merayu kepada seluruh keluarga.

Sekiranya anda memilih reka bentuk yang betul, anda boleh membuat suasana, dari tenang, romantis, untuk menyegarkan.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: 210+ Foto rumah-rumah batu yang indah (satu tingkat / dua tingkat). Menghadapi facades dengan tangan mereka sendiri

kembali ke menu ↑

Pilihan gaya reka bentuk

Gaya ini dipilih berdasarkan penampilan pondok, rumah, landskap sekitarnya. Kolam tiruan hendaklah sesuai dengan harmoni ke dalam keseluruhan luaran.

Gaya berikut sesuai untuk hiasan:

 • Klasik. Dalam gaya ini banyak rumah, kotej musim panas, rumah-rumah besar dan bangunan lain dibuat. Gaya klasik harus kelihatan mewah dan mahal. Gunakan marmar, seramik, batu semula jadi, jubin mozek. Patung-patung, air pancut, pasu dengan bunga akan berjaya disesuaikan dengan reka bentuk. Buat semua yang lebih baik dalam warna cahaya biru, putih, kuning air.
 • Muzik negara. Ia digunakan lebih kerap untuk kolam tertutup, tetapi juga mungkin di luar. Boleh digunakan dalam reka bentuk batu alam, kayu, pelbagai tekstil. Muzik negara di udara terbuka sangat menarik, jika anda menggunakan kanopi, gazebos kayu dan lantai kayu.
 • Provence. Perbezaan gaya ini dalam kesederhanaan, keanggunan, warna-warna cerah. Langkah-langkah batu, tumbuhan dalam tiub, angka seramik atau porselin digunakan. Unsur-unsur besi palsu boleh hadir.
 • Berteknologi tinggi, art deco, minimalisme. Di kawasan moden digunakan, logam, kaca, kayu, cermin, jubin. Gunakan sekurang-kurangnya perhiasan dan penambahan untuk memberikan keteguhan dan kesempurnaan. Anda boleh melakukan sedikit penekanan terhadap kehijauan. Tangki limpahan boleh dipasang di sini dengan menambahkannya lampu.

Ia tidak begitu mudah untuk membina takungan, dengan harmoni sesuai dengan reka bentuk anda. Tetapi, ini bukan hanya hiburan, tetapi tempat di mana anda boleh berehat selepas dan mendapatkan lebih sihat.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Idea terbaik untuk kolam renang

Rumah kolam

Penyelesaian menarik untuk reka bentuk landskap

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 160 gambar)

8.6 Skor Jumlah
Kolam berhampiran rumah

Kolam berhampiran rumah mungkin berbeza. Anda boleh memilih pegun, dan anda boleh dan bingkai. Perkara utama untuk menentukan pilihan yang anda suka. Galeri foto kami akan membantu anda dengan pilihan. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
8
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • Air dipanaskan secara semulajadi oleh matahari.
 • Meletakkan tangki di jalan raya akan lebih murah.
 • Berhampiran takungan tiruan, anda boleh menganjurkan kawasan rekreasi, sambil menambah gazebo, kerusi dek, BBQ, dll.
Cons
 • Reka bentuknya terhad kerana fakta bahawa tidak semua bahan binaan dibenarkan untuk digunakan di luar rumah.
 • Terdapat bermusim lawatan, anda boleh berenang hanya dalam keadaan cuaca panas.
 • Pada musim sejuk, adalah perlu untuk melindungi sistem bekalan air dan mengepam cecair.
 • Air harus sentiasa dibersihkan dari habuk, serangga, ranting dan daun.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk