Pintu ke tandas dan bilik mandi yang lebih baik? 170 Pilihan untuk pilihan anda (kaca, plastik, gelongsor)

Pintu ke tandas dan bilik mandi hampir sama dengan jenis dalaman lain, tetapi mereka mempunyai perbezaan penting. Membeli reka bentuk terbaik, menentukan kebolehpercayaannya, menentang stim dan air. Pintu itu harus sesuai untuk reka bentuk sistem dalaman yang lain, bilik mandi dalaman.

Kandungan artikel ini:

Kaedah pemilihan struktur

Pada peringkat awal, pilih bahan dan jenis pintu. Pertama anda perlu mengambil kira ciri-ciri bilik, sentiasa meningkat kelembapan. Di tempat kedua adalah bunyi bising dan penebat haba yang mencukupi (jika lereng ditenun, pembaikan dilakukan). Bahan yang digunakan harus dilapisi dengan sebatian pelindung yang meningkatkan ketahanan terhadap perubahan suhu dan kelembapan.

Pintu mesti sesuai untuk reka bentuk sistem dalaman yang lain

Pintu mesti sesuai untuk reka bentuk sistem dalaman yang lain

Mengubah pintu, mengambil kira lokasi perabot dan paip, lebar laluan dan prestasi pembukaan. Berdasarkan ini, anda perlu memilih sistem gelongsor atau swing.

Pandangan gelongsor akan kelihatan bergaya, menjimatkan ruang koridor itu, tetapi untuk pemasangan mereka memerlukan dinding percuma berhampiran pembukaan. Satu lagi kelemahan pintu tersebut adalah penebat dan kebolehpercayaan bunyi yang rendah. Pembukaan, penutupan dilakukan oleh sepasang pintu plastik plastik. Lebih baik memasangnya jika ada ruang kosong di kedua-dua belah pembukaan.

Di samping itu, anda boleh meletakkan selak yang boleh dipercayai. Pintu coupe tersembunyi, sama dengan reka bentuk kaset. Sistem gelongsor menjimatkan ruang yang boleh digunakan, tetapi untuk bilik mandi mereka tidak boleh dipilih. Mereka berfungsi sebagai skrin daripada pintu, tidak mempunyai ambang, tidak dapat membuat bunyi yang baik dan penebat haba.
Pilihan slaid

Pilihan slaid

Konstruksi swing yang lebih dipercayai, mudah dioperasikan, menyediakan penebat bunyi, boleh digunakan dalam mana-mana penempatan pembukaan dianggap pilihan yang popular.. Mereka boleh didapati dalam saiz standard, jadi dimensi bersamaan dengan kotak yang dipasang. Memasang pintu ayunan dengan ambang, anda boleh menghapuskan inflasi. Tetapi berbanding dengan analog lain, lebih banyak ruang diperlukan untuk membukanya.

Juga untuk bilik mandi boleh digunakan sistem lipat dalam bentuk akordion, untuk operasi yang tidak memerlukan banyak ruang.

Kelebihan utama mereka ialah pemasangan panel tambahan, mewujudkan lebar yang optimum pembukaan.

Terdapat juga struktur pendulum, berayun terbuka di kedua-dua arah.

Kaca, versi bergaya pintu

Kaca, versi bergaya pintu

kembali ke menu ↑

Saiz

Dalam banyak sistem pintu pangsapuri standard mempunyai saiz yang sama, lebar 60 cm.Tetapi ini tidak selalu berlaku, pengukuran yang tepat harus dibuat sebelum membeli produk. Jika dalam rumah Jika ada pintu yang dipasang, lebih baik mengeluarkannya dari plat.

Ketinggian pembukaan ditentukan dari siling ke seks. Lebar diukur antara satu dan dinding kedua. Apabila menentukan ketebalan pembukaan, perlu mengambil kira bahawa dinding akan dipotong dengan jubin atau bahan lain.

Banyak kedai menjual kanvas standard dengan dimensi tetap: 55 * 190 cm, 60 * 190 cm, 600 * 200 cm.

kembali ke menu ↑

Bahan yang digunakan

Kerana kenyataan bahawa di bilik mandi dan tandas tahap kelembapan adalah tinggi, anda harus memilih reka bentuk bahan tahan kelembapan. Pintu mesti praktikal, tahan terhadap kesan negatif kelembapan. Bahan yang lebih sesuai ialah kaca, plastik, kayu, MDF dan papan serpai.

Dalam gaya klasik

Dalam gaya klasik

kembali ke menu ↑

Pintu kaca

Produk dari kaca tidak mengubah ciri-ciri asal, parameter pengaruh kelembapan. Bahan semacam itu bersih, tidak memerlukan penjagaan yang kompleks. Jelas kaca tidak perlu digunakan.

Gelas kaca yang direka dengan indah dengan permukaan matte atau berwarna yang sesuai untuk sebarang reka bentuk bilik mandi. Kelebihan produk kaca adalah:

 • Keramahan alam sekitar.
 • Membuat kanvas apa-apa bentuk terima kasih kepada teknologi moden.
 • Ambil sedikit ruang.
 • Rintangan kepada ubah bentuk dari suhu dan wap yang tinggi. Kaca terbaja mempunyai sifat kekuatan tinggi, ketebalannya adalah 7-10 mm.
 • Bunyi yang baik dan penebat haba (jika diperhatikan semasa pemasangan).

Pilihan kaca

Pilihan kaca

 • Rintangan kepada kerosakan dan tekanan mekanikal. Pengeluaran menggunakan bahan kekuatan tinggi, teknologi termokimia terakhir, kimia, gabungan teknologi pemprosesan.
 • Pilihan warna dan pilihan produk. Kedai-kedai ini memaparkan model-model dengan lapisan timbul, matte, berwarna dengan tingkat ketelusan yang berlainan. Shutters Mirror adalah popular. Dari hiasan tambahan, anda boleh memilih butiran plastik, logam atau mozek.

Kelemahan opsyen ini adalah harga pintu yang tinggi, pengeluaran yang kompleks, panjang dan mahal. Untuk hiasan tambahan tidak akan dapat memasang cerun.

Sebarang pintu kaca mempunyai ciri-ciri unik: tanpa mengira reka bentuk dan fungsi, bingkai itu boleh mempunyai bentuk yang rata atau melengkung, mengulangi konfigurasi dinding. Ini adalah pintu radial dengan selekoh apa pun.

Reka bentuk ini menjimatkan ruang.

Reka bentuk ini menjimatkan ruang.

Produk mungkin mempunyai parameter piawai. Mereka dibezakan oleh ketiadaan kotak di mana panjang atau lebar web boleh bergantung.. Saiz mereka adalah sama dengan pilihan dalaman yang sederhana, tetapi mengambil kira saiz kotak (61, 66 cm, dan lain-lain). Ketinggian lembaran kaca ialah 198 cm. Lebar minimum bagi jenis jejari adalah lebih daripada 100 cm.

kembali ke menu ↑

Plastik

Dengan belanjawan yang terhad untuk pembaikan, anda boleh meletakkan produk plastik dengan sifat-sifat tahan lembapan. FPemadam tidak membusuk dan tidak cacat oleh kelembapan atau wap panas, dan pintu darinya akan ringan, mudah dipasang dan beroperasi.

Plastik tidak reput dan tidak cacat oleh kelembapan atau wap panas.

Plastik tidak reput dan tidak cacat oleh kelembapan atau wap panas.

Selain itu, pembinaan PVC adalah bersih, tidak membenarkan haba, selesa, mengasingkan bunyi bising dan berjalan lancar dengan apa-apa jubin. Juga, bahan ini boleh sesuai untuk pembuatan pintu kabin mandi atau langsir di bawah mandi. Tekstur dan teduhan plastik dipilih mengikut kemasan bilik.

Penggunaan filem PVC membolehkan anda mensimulasikan apa-apa warna, tekstur, digabungkan dengan reka bentuk dalaman. Dalam pelbagai terdapat panel, produk pekak, versi gabungan dan dengan memasukkan kaca. Lembaran plastik dibuat dalam pelbagai warna.

Lembaran plastik mempunyai struktur berongga, tulang rusuk yang terletak di dalamnya, yang mengurangkan jisim struktur. Reka bentuk yang minimally memuatkan kelengkapan dan kotak, yang memanjangkan penggunaannya. Ini adalah pilihan yang tepat untuk ibu bapa dengan anak-anak.

Pembinaan PVC adalah bersih

Pembinaan PVC adalah bersih

Plastik sangat tahan lama, seperti pengeluar bilik mandi menawarkan profil di mana panel sampingan lebih tebal. Walau bagaimanapun, ia tidak memegang beban kejutan, ia mudah rosak oleh pukulan kuat.

Produk PVC moden adalah kebakaran selamat, mereka akan membakar hanya pada suhu melebihi 1000 darjah. Pada pencucuhan kain itu sedikit cair. Mereka mempunyai penebat bunyi yang tinggi, sepanjang kontur dilengkapi dengan stroke pengedap khas. Oleh itu, orang di bilik mandi tidak akan mendengar apa-apa dari koridor.

Plastik adalah bahan yang sangat tahan lama

Plastik adalah bahan yang sangat tahan lama

kembali ke menu ↑

Jenis kayu

Pintu kayu pepejal paip juga sesuai untuk persekitaran basah, walaupun kerapuhan mereka. Prasyarat adalah pemasangan sistem pengudaraan yang kuat yang dengan cepat mengeringkan bilik, menghilangkan kelembapan daripadanya.

Dalam pengeluaran produk kayu tidak boleh digunakan kayu kelas rendah (pain, ceri atau aspen). Pilihan terbaik ialah dengan menggunakan beech atau oak yang sudah kering.

Produk dari pelbagai adalah sesuai dalam reka bentuk gaya klasik, melengkapkan dalaman yang ketat, memberikan bilik mewah. Hiasan ini boleh menjadi cangkuk logam dan selak, dipadankan dengan komposisi.
Pintu kebersihan yang diperbuat daripada pepejal sesuai untuk persekitaran basah.

Pintu kebersihan yang diperbuat daripada pepejal sesuai untuk persekitaran basah.

Ciri-ciri positif mereka ialah:

 • Reka bentuk estetik semulajadi. Arahan ini mempunyai tekstur yang asli dan elegan yang akan menghiasi sebarang reka bentuk.
 • Penggunaan jangka panjang (tertakluk kepada peraturan tertentu, penggunaan antiseptik dan varnis khas, tahan terhadap kelembapan).
 • Kemudahan pemulihan. Melaksanakan penghapusan kerosakan mekanikal secara cepat dengan pengamplasan, puttying, rawatan dengan sebatian pelindung.
 • Harga yang berpatutan untuk pemulihan (berbanding pembelian kain kayu baru).
 • Keupayaan untuk memasang cangkuk untuk pakaian dan tuala.
 • Keselamatan ekologi apabila menggunakan sebatian perlindungan semulajadi dalam proses pengeluaran.
 • Pelbagai spesies kayu, keupayaan untuk memilih warna kanvas untuk mana-mana bahagian dalam.
 • Lerengan reka bentuk dengan penggunaan bahan kunci.

Gaya Provence

Gaya Provence

Menurut ramai orang, pintu untuk tandas dan bilik mandi pepejal akan kelihatan lebih baik dan bertahan lebih lama. Secara umum, pernyataan ini betul, tetapi mungkin ada masalah dengan ubah bentuk mekanikal dengan perubahan suhu yang kerap. Adalah dinasihatkan untuk menghentikan pilihan pada pelbagai bar terpaku.

Kekurangan utama daun kayu adalah berat, kos, kerumitan pemasangan dan keperluan yang tinggi untuk aksesori yang dipasang (mengendalikan, engsel dan cangkuk).
Produk dari array adalah sempurna dalam reka bentuk gaya klasik.

Produk dari array adalah sempurna dalam reka bentuk gaya klasik.

kembali ke menu ↑

Pembinaan dari MDF dan papan serpih

Di pasaran pembinaan, model-model ini adalah permintaan, ketara untuk ketersediaan, reka bentuk moden, rintangan yang tinggi terhadap kelembapan (mempunyai salutan berlapis). Mereka boleh dihiasi dengan kelengkapan yang berbeza dan unsur-unsur di bawah dipasang rakcangkuk ditetapkan perabot.

Kain Veneered tidak sesuai untuk bilik mandi, kerana ia tidak tahan terhadap kelembapan dan wap panas, ia boleh disejajarkan, cacat. Dalam pembuatan struktur resin formaldehid yang digunakan pada hari Rabu dan menyebabkan reaksi alergik.

Bahan MDF mempunyai bahaya kebakaran yang tinggi, kurang tahan tekanan mekanikal.

Bahan MDF mempunyai bahaya kebakaran yang tinggi.

Bahan MDF mempunyai bahaya kebakaran yang tinggi.

kembali ke menu ↑

Model kelembapan-bukti

Anda boleh memasang produk laminated tahan kelembapan yang idealnya akan digabungkan dengan reka bentuk. Ini adalah pilihan paling tahan lama, praktikal dan tahan haus. Laminate flooring Ia adalah bahan sintetik yang strukturnya sama dengan venir semulajadi. Ia mempunyai kemasan luar di bawah kayu semula jadi, memberikan estetika kanvas dan kemewahan.

Berbanding dengan produk dari pelbagai, versi berlapis mudah dijaga, tahan terhadap pelbagai kesan negatif.. Mereka tidak takut kelembapan, boleh digunakan untuk masa yang lama dalam keadaan buruk. Harga demokrasi pintu itu meningkatkan populariti mereka, dan kehidupan perkhidmatan dan penampilan yang menarik akan memuaskan pemilik untuk masa yang lama..

Dalam komposisi mereka mungkin formaldehid, yang tidak baik untuk kesihatan manusia.

Pilihan harmoni

Pilihan harmoni

Untuk mengelakkan kesukaran dalam pemasangan, adalah wajar untuk membeli pintu kebersihan dalam satu set lengkap dengan kelengkapan dan kotak.

Tips Pemasangan

Apabila memasang pintu, anda perlu memberi perhatian kepada butiran tertentu:

 • Untuk menghapuskan risiko banjir, ambang rendah 5 cm dibuat, menghalang air daripada memasuki dewan. Oleh itu, dimensi pintu ke bilik mandi adalah kecil, dan pemasangannya dilakukan di atas tahap pilihan pedalaman.
 • Saiz struktur ditentukan oleh ketebalan dinding.
 • Pintu gelangsar mesti dipasang menggunakan gasket penebat.
 • Memasang kotak perlu dilakukan walaupun untuk menghapuskan herotan, membuka atau menutup pintu yang tidak betul.
 • Jurang sekurang-kurangnya 3 mm mesti ditinggalkan antara helaian dan kotak.

Biasanya ketebalan dinding bilik mandi adalah kecil. Oleh itu, bingkai pintu hendaklah tebal sebanyak 1.5 cm, supaya tidak menaikkan dinding.

Mereka menukar pintu di tandas dan bilik mandi dengan prinsip yang sama seperti di bilik lain. Memasang kotak di pembukaan, retak yang terbentuk ditiup dengan buih pelekap. Juga spacers diletakkan di antara dinding dan kotak. Selepas busa kering, kanvas digantung pada engsel.

Dalam gaya berteknologi tinggi

Dalam gaya berteknologi tinggi

kembali ke menu ↑

Direka dengan pengudaraan

Untuk pengudaraan semula jadi dan pengeringan bilik mandi, anda perlu meletakkan pintu dengan pengudaraan. Terdapat beberapa pilihan untuk pintu dengan pengudaraan yang dipasang:

 • Dengan cincin. Cincin pengudaraan PVC dalam jumlah 4-5 keping diletakkan di bahagian bawah kanvas, dicat dengan warna logam atau putih. Dengan belanjawan yang tidak terhad, anda boleh membeli model yang lebih moden dengan penyerap bunyi.
 • Dengan grill. Diletakkan langsir rata di sudut, jadi melalui mereka tidak akan dapat membongkar. Untuk pembuatan model pengudaraan yang digunakan PVC, logam. Mereka boleh membuat apa-apa reka bentuk.

Reka bentuk dengan pengudaraan yang dipasang adalah tahan lasak kayu, plastik dan berlapis.

Gaya desa

Gaya desa

Pengudaraan diperlukan untuk pengalihudaraan yang lemah di dalam bilik, penampilan berterusan pemeluwapan pada dinding. Jika kaedah ini tidak berkesan, anda perlu memasang pengudaraan (tiruan) yang dipaksa, yang akan memastikan pergerakan udara di dalam bilik mandi, sentiasa mencampurkan lapisan panas dan sejuk. Untuk tujuan tersebut, peminat sering diletakkan di dalam bolong.

Ia dimulakan secara manual, bersempena pencahayaan bilik mandi atau pada masa tertentu apabila model dilengkapi dengan pemasa. Kaedah penghapusan kelembapan ini dipanggil ekzos apabila udara panas diambil dari dalam bilik ke jalan, dan yang baru datang dari koridor.

Sekiranya masalah dengan pertukaran udara, pengudaraan terpaksa ditubuhkan apabila udara dipam ke dalam bilik dari luar, dan kemudian disebabkan oleh perbezaan tekanan beredar secara semula jadi.
Bilik mandi berwarna hitam dan putih

Bilik mandi berwarna hitam dan putih

Dalam keadaan khas, apabila tidak ada kemungkinan untuk memastikan pergerakan semula jadi jisim udara, buat pengudaraan bercampur. Dalam kes ini, pengambilan udara akan dibuat dari satu saluran pengudaraan, dan penyingkiran sisa - dari yang lain. Sekiranya perlu memasang ventilasi campuran, tidak perlu memasang semak khas atau gril di pintu.

kembali ke menu ↑

Pasang cerun

Lereng adalah bahagian akhir dinding yang mengelilingi pintu berlamina, kayu dan lain-lain. Reka bentuk mereka menjejaskan keseluruhan reka bentuk. Oleh itu, semasa kerja-kerja pembaikan, cerun dibuat di bawah jubin dengan penggunaan lembaran istimewa atau dilapisi. Ini adalah sistem yang kompleks yang terdiri daripada pelbagai lapisan (penebat, mengukuhkan mesh, dempul dan elemen hiasan). Satu alternatif yang mudah ialah memasang pintu trim dari lorong.

Bilik mandi bergaya untuk rumah negara

Bilik mandi bergaya untuk rumah negara

kembali ke menu ↑

Aksesori yang diperlukan untuk pintu kebersihan

Untuk ruang tamu, tidak perlu meletakkan pemegang dengan kunci, tetapi perlu di bilik mandi atau tandas. Terdapat beberapa varian mekanisme mengunci, yang mesti dipilih berdasarkan keutamaan mereka sendiri dan bahan mentah yang digunakan untuk struktur utama. Terdapat jenis berikut:

 • Selang terbina dalam. Pada harga pemasangan dan konfigurasi, ia adalah pilihan ekonomi. Struktur penahan termasuk pengawal mudah dengan selak terbina dalam, yang dalam satu kedudukan akan menghalang mekanisme dari beralih. Untuk memasang kelengkapan di pintu, anda perlu membuat lubang dengan gerudi (satu dari akhir, dan yang kedua - melalui kanvas).

Pintu kayu, klasik

Pintu kayu, klasik

 • Selak berasingan. Dalam keadaan ini, beli pen dan selak, yang merupakan invois dan mortard. Dalam kes pertama, kunci sering digantikan oleh bolt (bolt), hayat perkhidmatan yang hampir tidak terbatas.
 • Kunci kebersihan. Pada dasarnya, ini adalah kunci biasa dengan reka bentuk mudah, satu bahasa. Pada masa yang sama, ia menutup pintu tertutup dan dikunci dengan selak yang terletak di dalam mekanisme kunci. Prinsip kerja, seperti peranti dengan selak terbina dalam. Tetapi mekanismenya lebih dipercayai, ia memerlukan usaha besar untuk dipasang di kanvas.

Di bilik mandi tetapkan selak untuk menghalang pembukaan pintu secara tidak sengaja. Selalunya mereka dilengkapi dengan lubang khas yang membolehkan anda membukanya dengan pin. Langkah ini sesuai, seorang kanak-kanak di dalam bilik secara tidak sengaja akan menutup pintu.

Reka bentuk klasik - tidak pernah keluar dari gaya

Reka bentuk klasik - tidak pernah keluar dari gaya

kembali ke menu ↑

Memilih reka bentuk yang terbaik

Apabila membeli reka bentuk pintu, anda perlu memilih kombinasi harmoni dengan bahagian dalam bilik mandi. Sebagai contoh, produk berlamina hampir sama dalam corak. Ini mudah apabila memasang pintu tersebut di dalam setiap bilik. Selalunya pengeluar menghiasi kanvas ini di bawah pokok atau batu.

Palet pelbagai pintu plastik yang berbeza, yang membolehkan anda memilih warna yang betul dengan kombinasi butiran bilik lain.

Pereka juga memberi perhatian kepada kaca dengan membuat kanvas legap dengan kaca berwarna, kaca berwarna, cat perak atau emas, dengan menggunakan sputtering atau sandblasting. Model kaca adalah:

 • pelepasan;
 • cermin;
 • matte;
 • ditambah dengan memasukkan plastik, logam atau kayu.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Bagaimana untuk memilih pintu ke bilik mandi?

Pintu ke bilik mandi

Apa yang anda perlu ketahui?

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO

8.4 Skor Jumlah
Memilih pintu ke tandas dan bilik mandi

Ia perlu menumpukan pada produk pengeluar terbukti, untuk melibatkan pakar dalam kerja pemasangan. Ini akan memberi masa yang lama untuk menggunakan struktur yang ditubuhkan tanpa kehilangan rupa asal. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
7.5
Kebaikan
 • pelbagai bahan;
 • kemungkinan memilih reka bentuk untuk reka bentuk bilik;
 • perlindungan bilik.
Cons
 • keperluan untuk menggunakan bahan mentah berkualiti tinggi;
 • menjalankan pemprosesan perlindungan kelembapan;
 • pematuhan peraturan (pemasangan pengudaraan, pengukuran yang tepat, dan sebagainya).
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk