Siling dua tingkat di dalam dewan: Bahan, kombinasi yang menarik, idea reka bentuk (135+ Foto)

Siling dua peringkat di dalam dewan kelihatan ajaib. Ada yang murah di antara mereka, ada yang mahal, ada yang dapat digantung dengan tangan anda sendiri, dan ada juga orang-orang yang anda tidak dapat lakukan tanpa pakar. Untuk setiap satu terdapat gabungan rasa - perkara utama adalah untuk mempunyai idea, hasrat untuk mencuba dengan reka bentuk, fantasi yang dapat dilepaskan dalam penerbangan.

Kandungannya:

Dengan bahagian kreativiti yang diperlukan, anda boleh bekerja untuk membuat siling dua tingkat. Pertimbangkan di mana untuk bermula.

Kerja berjalan secara konsisten:

 • pertama anda perlu membaca tentang apa bahan - masing-masing mempunyai kelebihan, kelemahan, ciri, jenis yang perlu diselesaikan;
 • maka anda perlu memikirkan matlamat yang anda ingin capai dengan melakukan ruang tamu betul-betul dua peringkat siling - sorotan zontambahan menghias bilik;
 • pilih gabungan bahan, memberi tumpuan kepada tekstur penjual, kos, kerumitan kerja;
 • membangunkan reka bentuk akhir dengan bantuan editor grafik - memilih warna, bentuk, menganggarkan bagaimana bahan akan jatuh.

Antara siling ini adalah murah dan mahal.

Antara siling ini adalah murah dan mahal.

Dan pada akhirnya, menentukan apa nuansa itu, anda boleh mengupah tukang yang akan mewujudkan idea itu, atau pergi ke kedai perkakasan dan bahan pembelian bersama dengan alat untuk memasang sendiri struktur.

Bahan

Pengelasan bahan adalah mudah: ia hanya mengandungi empat mata:

 • plastik buih adalah yang termurah, dengan yang paling ringan;
 • drywall - yang paling sukar, memerlukan kehadiran bingkai;
 • kain - merujuk kepada siling regangan, tetapi jauh lebih mahal daripada selebihnya;
 • filem - juga terpakai kepada ketegangan, tetapi jauh berbeza dengan fabrik.

Untuk memilih dari senarai pendek ini, adalah perlu untuk pergi jauh ke dalam nuansa dan ciri.

Pilih gabungan bahan yang harmoni

Pilih gabungan bahan yang harmoni

kembali ke menu ↑

Siling buih dua tingkat

Polyfoam bukan bahan yang paling biasa, kerana rasa yang sempurna dan kemahiran yang hebat dapat menjadikannya estetik. Dalam kebanyakan kes, ia kelihatan murah dan anda perlu cuba mengelakkan masalah ini.

Tetapi ia mempunyai kelebihannya:

 • Kemudahan lampiran. Untuk membaiki siling plasterboard, memerlukan struktur kompleks paip logam berongga. Untuk mengatasi ketegangan, kami memerlukan pasukan pekerja dengan pistol panas. Dan untuk buih itu akan mempunyai tangan yang cukup ringan dalam kombinasi dengan gam sejagat - walaupun orang yang jauh dari pembaikan akan dapat mengatasinya.

Ruang tamu yang cantik dan bergaya dengan nada kelabu.

Ruang tamu yang cantik dan bergaya dengan nada kelabu.

 • Berat badan rendah. Dengan buih, tidak ada masalah semasa pengangkutan, walaupun anda perlu menaikkannya ke tingkat kesepuluh, dan lifnya hancur.Juga, pengiraan tidak diperlukan - rasuk siling akan bertahan walaupun struktur yang paling kompleks itu.
 • Kemudahan pemprosesan. Untuk membentuk siling dua lantai yang indah dari drywall, ia memerlukan sama ada banyak pengalaman atau banyak masa, ditambah alat.

Polyfoam boleh dipotong dengan pisau alat tulis mudah, dan digilap dengan kertas emil halus untuk mendapatkan hasil yang serupa.

 • Rintangan Kimia. Poliuram boleh dicat, ia mungkin untuk melaputi hasilnya dengan varnis, adalah mungkin untuk mengenakan cara yang akan menjadikannya bersinar metalik atau kelihatan seperti batu - ia tidak menyakiti dia sama sekali.
 • Rintangan air. Walaupun iklimnya lembap, udara sentiasa tepu dengan air, ia tidak akan menjejaskan plastik buih - ia tidak boleh gelembung, reput atau acuan.

Bahan termurah adalah buih

Bahan termurah adalah buih

 • Penebat bunyi. Sudah tentu, dengan kesan drywall itu, kesan buihnya tidak dapat dibandingkan, tetapi ia akan membantu mengurangkan bunyi bising daripada jiran-jiran di atas.
 • Harga dan saiz. Hampir tambah utama - anda boleh membeli banyak barangan untuk sesen pun dan bekerja dengannya, mendapat pengalaman. Ia membantu bahawa bahan dihasilkan dalam kepingan yang berbeza - ia mudah untuk memilih yang sesuai di kalangan mereka.
 • Kemudahan penjagaan. Ia cukup untuk buih buih dari semasa ke semasa dengan kain lembap untuk mengekalkan warna dan kecerahannya yang asal.

Sudah tentu, terdapat beberapa kekurangan:

 • Rintangan air. Ini adalah tambah, tetapi juga tolak. Busa tidak membiarkan kelembapan sama sekali, oleh itu kelembapan di dalam bilik meningkat dengan ketara.
 • Pembakaran. Bahan bakar, asap hitam tercemar dari itu. Pada masa api akan menambah ruang asap.
 • Keterlambatan. Polistirena, walaupun dirawat, akan mudah retak, runtuh jika daya mencukupi digunakan. Satu pukulan - permukaan akan hilang penampilannya.

Idea tersuai untuk hiasan siling

Idea tersuai untuk hiasan siling

Tetapi kekurangan utama busa masih tidak stabil, tidak kerapian dan tidak mudah terbakar, tetapi hakikat bahawa anda boleh memberikan pandangan yang baik hanya selepas kerja yang panjang dan sukar. Dia perlu dibentuk, terpaku, dilapisi, diaduk, dicat, diperhalusi - hanya jika semuanya dilakukan dengan teliti, hasilnya layak.

Lembaga
Gunakan buih jika proses kreatif lebih penting kepada anda daripada masa dan usaha yang terbuang. Kemudian, selepas beberapa percubaan gagal, siling dua tingkat di ruang tamu akan kelihatan baik.
kembali ke menu ↑

Daripada eternit

Drywall - bahan yang paling banyak digunakan untuk pembuatan siling dua peringkat. Mengenai polyfoam ia mahal, tetapi agak regangan adalah murah. Ia mempunyai kelebihan tertentu yang menjelaskan popularitinya:

Drywall - bahan yang paling banyak digunakan

Drywall - bahan yang paling banyak digunakan

 • Perakaunan ketinggian. Sekiranya ruang tamu anda terkenal dengan penyelewengan, komunikasi kompleks, retakan, lekukan, dinding kering akan membantu menyembunyikan semua ini lebih boleh dipercayai daripada siling regangan.
 • Fleksibiliti. Siling regangan adalah kanvas rata. Drywall adalah lebih fleksibel, anda boleh menguliinya, menariknya ke semua arah, membuat pembinaan yang rumit dari itu, menyesuaikannya dengan sebarang idea reka bentuk.
 • Rintangan kebakaran. Foam terbakar dan merokok, permukaannya juga terlekat. Drywall benar-benar tahan api, sekiranya berlaku kebakaran melainkan ia adalah asap.
 • Keramahan alam sekitar. Drywall dalam proses kitar semula tidak mencederakan alam sekitar.
 • Rintangan kepada tekanan mekanikal. Sekiranya permukaan tegangan terkoyak dari satu sentuhan yang tidak tepat, dan buihnya runtuh, maka dinding kering menghadapi guncangan.
 • Pemasangan lampu mudah. Drywall mudah dibor, mudah diletakkan dalam bentuk apa pun. Benamkan dalam proses lekapan lampu mudah.
 • Penebat bunyi. Bahan ini memberikan penebat bunyi terbaik di kalangan semua.

Dalam proses kitar semula tidak membahayakan persekitaran luaran.

Dalam proses kitar semula tidak membahayakan persekitaran luaran.

Tetapi drywall juga mempunyai kelemahan:

 • Kekurangan daya tahan terhadap air. Di ruang tamu, tidak begitu penting, kerana tidak ada sumber air yang tetap di dalamnya, tetapi jika iklim itu sendiri dicirikan oleh kelembapan yang tinggi, ini dapat menjejaskan kehidupan perkhidmatan. Dengan kelembapan yang meningkat, drywall akan meledingkan, pergi ombak, kotoran, ia mungkin akan rosak.
 • Kekurangan rintangan kepada ancaman biologi. Siling dua peringkat di atas bingkai boleh menjadi surga bagi lipas di mana-mana, berkaca, atau mengalami kulat. Anda boleh, bagaimanapun, mengendalikannya dengan komposisi yang sesuai.
 • Kerumitan relatif kemasan. Untuk membuat siling plasterboard kelihatan baik, anda perlu sama ada mengupah pekerja berpengalaman atau menghabiskan banyak masa.
 • Kerumitan penjagaan. Kilang pengering menderita kelembapan, kerana ia hanya boleh dibersihkan dengan kaedah kering.

Bahan ini memberikan penebat bunyi terbaik di kalangan semua

Bahan ini memberikan penebat bunyi terbaik di kalangan semua

Untuk dinding kering, anda mesti terlebih dahulu menyediakan rangka pipa logam tipis, menggunakan gerudi dan skru. Kemudian anda perlu memotong unsur-unsur tahap supaya ia dipasang pada bingkai, seperti kepingan mosaik. Kemudian anda perlu mengamankannya, memproses liputan agar tidak kelihatan.

Prosesnya adalah intensif buruh dan memerlukan pelaburan.

Lembaga
Siling plasterboard masuk akal jika anda ingin mencuba sendiri dalam perniagaan pembinaan, atau jika hasil akhir memerlukan bahan yang kompleks ini.
kembali ke menu ↑

Filem menghulurkan

Siling regangan mempunyai tiga jenis dan masing-masing mempunyai spesifik tersendiri.

Versi filem membezakan dari kelebihan yang digariskan.

Versi filem membezakan dari kelebihan yang digariskan.

Yang paling terkenal - filem. Ia dibezakan dari yang lain dengan kelancaran yang digariskan. Cerah, seperti cermin, permukaan mencerminkan segala-galanya yang berlaku di bawah.

Pilihan ini mempunyai kelebihan:

 • Estetika. Beberapa kemasan boleh dibandingkan dengan siling yang sempurna walaupun.
 • Rintangan kelembapan. Filem ketegangan hanya tidak merosot jika terdapat kelembapan yang tinggi di dalam bilik. Jika jiran-jiran dari atas tiba-tiba mula membanjiri anda, air akan berhenti dan tidak bergerak - tentu saja, filem itu sendiri akan dimanjakan, tetapi dinding tidak akan terjejas.
 • Harga. Mengenai jenis lain, filem adalah yang paling murah.
 • Kemudahan relatif pemasangan. Peregangan filem untuk pasukan pekerja yang berkelayakan adalah masalah beberapa hari, sementara anda perlu menghiasi kain.
 • Pelbagai warna. Mana-mana bahan berdasarkan plastik berbeza dengan kecerahan dan kepelbagaian pewarna. Permukaan boleh menjadi satu warna, dua warna, dengan corak, anda juga boleh mencetak foto besar di atasnya - reka bentuk itu boleh menjadi apa-apa, hanya imaginasi tuan yang mengehadkannya.
 • Kemudahan penjagaan. Ia tidak memerlukan apa-apa yang lebih daripada busa - ia cukup untuk memegang kain basah di atasnya, dan ia akan sekali lagi mencari bersinar yang sama seperti hari pertama.

Mengenai jenis lain, filem adalah yang paling murah

Mengenai jenis lain, filem adalah yang paling murah

Filem ini tidak mengumpul kotoran dan habuk, selepas memasang sedikit sampah.

Tetapi ada juga kekurangan:

 • Kekurangan rintangan kepada kerosakan mekanikal. Cukup tidak terlalu kuat pukulan - walaupun hanya menyentuh objek tajam - dan permukaannya koyak, meninggalkan lubang koyak dengan tepi bergerigi. Sukar untuk mengeluarkannya, sekali lagi anda perlu memanggil tuan dengan pistol panas.
 • Ketiadaan rintangan kepada suhu rendah. Sudah tentu, di ruang tamu rumah kediaman suhu tidak mungkin jatuh ke sifar, tetapi jika ini berlaku, permukaan akan retak dan kehilangan semua penampilan yang elegan.
 • Kesukaran pemasangan. Sama sekali, terutama tanpa pengalaman dan peralatan khas, mustahil untuk meregangkan filem itu. Anda pastinya perlu beralih kepada pasukan pembinaan.

Ruang tamu berwarna merah dan putih dalam gaya moden

Ruang tamu berwarna merah dan putih dalam gaya moden

Peregangan filem itu perlu dijalankan sebelum perabot dihantar ke bilik. Semasa pemasangan, suhu akan meningkat, ia boleh merosakkan perkara.

Lembaga
Sekiranya anda tidak mahu meluangkan masa dan membuat usaha, ia adalah mudah untuk memerintahkan filem.
kembali ke menu ↑

Stretch of fabric and satin

Kain itu muncul di pasaran sebagai alternatif kepada filem, yang baru-baru ini dan belum mempunyai masa untuk memenangi populariti yang mengagumkan itu. Mereka menawarkannya dalam dua versi - ini adalah kain mudah dengan tekstur yang sama dengan tekstur yang diletakkan dengan ideal. plasteratau matte satin, yang mempunyai kecemerlangan khusus dan rupa bergaya.

Kain sebagai alternatif kepada filem

Kain sebagai alternatif kepada filem

Sebagai tambahan kepada tanda-tanda luar, mereka tidak mempunyai perbezaan dan kelebihannya adalah sama:

 • Rintangan kepada kerosakan mekanikal. Sudah tentu, jika anda secara khusus mengalahkan kain, ia akan pecah. Tetapi tamparan yang tidak sengaja itu tidak berbahaya, serta objek tajam.
 • Rintangan sejuk. Walaupun satu hari suhu jatuh, kain tidak akan kehilangan kualitinya dan tidak akan kelihatan lebih buruk.
 • «Permukaan bernafas. Kain adalah satu-satunya bahan yang membolehkan ruang di atas siling untuk menukar udara dengan seluruh bilik. Ia tidak menjerat kelembapan.
 • Estetika. Kain itu kelihatan seperti plaster sempurna lancar, satin - seperti plaster yang sama, hanya matte, dengan pearlescent yang menyenangkan. Ia cantik.

Pilihan dari sateen

Pilihan dari sateen

Tetapi kekurangan tisu, terlalu singkat:

 • Harga. Bahan yang paling mahal untuk siling dua tingkat.
 • Kesukaran pemasangan. Pistol haba tidak diperlukan, tetapi anda perlu menutup seluruh ruangan sekitar perimeter, dan jika ada masalah, anda perlu mengulanginya.
 • Kesukaran penjagaan. Kain tidak boleh dibasuh, ia memerlukan penjagaan kering. Biasanya mencadangkan untuk menggunakan pembersih vakum, yang mengeluarkan habuk.
 • Kekurangan rintangan terhadap kebakaran dan masalah biologi. Kain itu boleh menjadi acuan, ditutupi dengan kulat, dan boleh terbakar dalam api.

Tetapi untuk beberapa bahagian dalaman, kain adalah apa yang anda perlukan. Ia sesuai dengan reka bentuk klasik, kelihatan baik dalam pedalaman Jepun minimalis. Walaupun pelbagai warna lebih kecil daripada filem, ia boleh menjadi penyelesaian yang hebat untuk ruang tamu anda.

Lembaga
Adalah dinasihatkan untuk menggunakan fabrik itu jika tiada bahan lain sesuai untuk tujuan reka bentuk anda.
kembali ke menu ↑

Nuansa penting untuk reka bentuk

Selepas mengkaji bahan-bahan, kami beralih kepada perkara yang lebih menarik - untuk mereka bentuk. Dan ia mentakrifkan matlamat pertama. Jika anda akan membuat siling dua tingkat di ruang tamu, anda boleh mencapai perkara berikut:

 • Bahagikan bilik ke zon. Jika anda mempunyai pangsapuri kecil dan dewan di dalamnya memenuhi beberapa pelantikan sekaligus, ini adalah dinasihatkan. Sorotan zon masa lapang dengan tv, untuk memisahkannya dari seluruh bilik - atau sofa dari buku itu rak. Dalam kes ini, anda perlu membuat penurunan tahap supaya terletak di persimpangan dua zon tersebut.
 • Hiaskan dan tarik perhatian ke bahagian atas bilik. Adalah dinasihatkan jika anda suka. minimalisme sejauh mana perabotdan anda lebih suka menghias bilik dengan hiasan segera, bukannya aksesori kecil. Dalam kes ini, anda perlu memikirkan bagaimana hiasan ini perlu: bunga, blotasi fantasi, haiwan, ikan, apa sahaja.

Gaya minimalis dibuat dalam kayu

Gaya minimalis dibuat dalam kayu

 • Jadikan siling sebagai penerusan pedalaman. Bukan untuk menarik perhatian khusus kepadanya, hanya untuk mengembangkan idea umum. Dalam kes ini, anda perlu melihat setiap bilik tertentu. Dalam gaya berteknologi tinggi filem berwarna metalik akan sesuai dengan baik, dan dalam klasik, kain dengan plumbum plasterboard stucco akan kelihatan lebih baik.

Mana-mana matlamat lain juga mencadangkan pilihan warna, tekstur dan gabungan, yang juga perlu difahami.

kembali ke menu ↑

Ciri Gabungan

Satu siling dua peringkat selalu ada beberapa jenis kontras. Perbezaan tahap itu sendiri kelihatan hebat, tetapi kombinasi bahan yang berbeza kelihatan lebih menarik:

 • Rajah plasterboard dan ketegangan permukaan. Kombinasi yang sama, sebagai pembinaan yang kompleks dari drywall, dikelilingi oleh permukaan licin yang berkilat atau matte selalu kelihatan baik. Satu bulatan di pinggir yang ada lampu, sebuah bujur di mana terdapat gambar, segitiga, persegi - ia akan kelihatan sangat menarik.

Pilihan ini akan menjadi kemuncak bilik.

Pilihan ini akan menjadi kemuncak bilik.

 • Pelekap plasterboard dan permukaan regangan. Permukaan rata yang dikelilingi oleh siling plasterboard yang menonjol, di mana anda boleh memasang lampu, juga gabungan bersama yang akan kelihatan lebih baik jika anda membuat imej di tengah siling regangan.
 • Berbagai jenis siling regangan. Filem berkilat, dikelilingi oleh kain, menyelitkan kain di atas permukaan yang berkilat - akibatnya, anda boleh mendapatkan corak yang menarik. Sudah tentu, ia akan mengambil masa.
 • Perforasi. Kombinasi yang paling menarik dan rumit, yang membayangkan bahawa satu siling terpanjang di atas yang lain, dan di dalam yang masih kelihatan, lubang berbentuk dibuat. Lampu boleh diletakkan pada lapisan atas, dan corak boleh dibuat di bahagian bawah, yang akan kelihatan sangat menarik.

Perforasi adalah trend yang agak baru, dan oleh itu asal.

Jelas garisan di pedalaman

Jelas garisan di pedalaman

Menggabungkan bahan adalah lebih sukar daripada membuat dua tahap yang sama. Tetapi hasilnya kelihatan lebih menarik, terutamanya jika anda sampai ke titik dengan fantasi.
kembali ke menu ↑

Tekstur

Polyfoam dan drywall hanya membosankan dan ini semua terhad - maksimum, mereka boleh dicat dengan warna yang berbeza atau memberikan persamaan dengan permukaan kayu atau batu dengan bantuan skema warna yang sesuai. Dengan siling regangan, semuanya lebih menarik. Mereka mungkin:

 • Lancar. Permukaan cermin terang mana-mana warna adalah siling filem klasik yang semua digunakan. Mencerminkan segala yang berlaku di bawah ini, menjadikan ruang secara visual lebih besar, mengembang ruang dan kelihatan hebat.
 • Kain matte Plain. Tekstur adalah sama dengan plaster dan kelihatan juga. Anda boleh melukis, anda boleh meninggalkan seperti itu. Jika anda pergi, ia akan menjadikan bilik lebih selesa dan lebih selesa - tekstur matte lebih menyenangkan mata.
 • Matte Satin. Satin juga putih, tetapi ia dibezakan oleh kecemerlangan khusus, yang kelihatan sangat mengagumkan jika anda menambah beberapa cat di atas. Penyelesaian yang indah dengan berkilauan mutiara, juga secara visual membesarkan bilik.

Sesuaikan idea anda dengan keupayaan teknikal.

Sesuaikan idea anda dengan keupayaan teknikal.

 • Lukisan seni. Ia hanya mungkin pada kain, dan jika anda mencari artis profesional yang baik, ia akan kelihatan seperti dalam galeri seni yang sebenar. Ia boleh menjadi corak geometrik, ia boleh menjadi corak bunga, atau ia boleh menjadi gambaran sebenar - ia adalah yang terbaik untuk meletakkannya dalam persekitaran permukaan berkilat terang.
 • Percetakan foto. Variasi pendekatan artistik, tetapi lebih mudah daripada lukisan. Ia biasanya dibuat untuk memerintahkan, ia boleh dilakukan baik di atas permukaan berkilat - maka ia akan menjadi cerah, berwarna-warni - dan pada matte, maka ia akan meredup. Terdapat lukisan yang boleh dibeli tanpa pesanan terdahulu.

Perkara utama adalah memilih yang baik, kerana tidak setiap bahagian dalamnya sesuai.

 • Langit berbintang. Ia dibuat dengan penggunaan satin, di belakang siling mempunyai lampu kecil yang meniru cahaya bintang-bintang. Penyelesaian kosmik yang sangat cantik yang sesuai untuk ruang tamu, anda dibuat dalam warna gelap.
 • Bersinar logam. Sesuai untuk gaya berteknologi tinggi, dilakukan pada filem. Ia boleh menjadi perak, keluli, emas, gangsa - perkara utama adalah sesuai dengan pedalaman utama. Pelbagai - cermin bersinar. Ia tidak membenarkan sepenuhnya meniru cermin, tetapi ternyata agak serupa.

Ruang di rumah anda

Ruang di rumah anda

Anda sentiasa boleh menggabungkan beberapa tekstur, dan bukannya membuat siling dua peringkat monoton. Anda boleh, contohnya, melukis gambar dengan bantuan lukisan pada kain di tengah, dan tutup seluruh siling dengan filem berkilat. Atau simulasi dengan bantuan foto mencetak permukaan langit dan membuat awan-sisipan drywall.

Perkara utama - dalam proses mencipta reka bentuk untuk menghubungkan idea mereka dengan keupayaan teknikal, serta seluruh ruang dalaman.

kembali ke menu ↑

Kepentingan warna

Warna adalah pembolehubah yang tidak dapat dipandang penting. Salah, dia mampu menurunkan bahan yang sesuai dengan teksturnya. Terdapat tiga nuansa penting dari segi warna.

Penyelesaian yang menarik dalam gaya Afrika

Penyelesaian yang menarik dalam gaya Afrika

Yang pertama adalah bagaimana harmoni dua tahap yang berbeza adalah:

 • Monotony. Warna yang sama - dalam kombinasi ini adalah mustahil untuk membuat kesilapan, tetapi ia adalah yang paling membosankan. Anda boleh mencairkannya dengan corak, corak atau lampu yang dipilih dengan teliti, tetapi dalam dan dari itu ia tidak menyenangkan, bagus untuk bilik-bilik yang tinggal di mana siling tidak boleh menarik perhatian sebanyak mungkin.
 • Shades. Satu tahap warna cerah, tepu, yang lain sama ada lebih ringan atau lebih gelap, tetapi - warna warna yang sama. Ia juga sukar untuk membuat kesilapan di sini, dan kombinasi kelihatan lebih menarik daripada monoton. Di samping itu, ia dapat dengan sempurna memasuki kawasan pedalaman, yang menyokong julat utama.
 • Sebaliknya. Kombinasi yang paling terang dan paling menarik ialah warna yang bertentangan dengan satu sama lain. Hitam dan putihoren dan ungu kuning dan biru -Selihat apa yang kontras, dengan melihat di mana-mana meja warna. Gabungan ini memberikan ketegangan, menarik perhatian, menambah semangat untuk pedalaman. Tetapi ia sesuai hanya jika tidak ada sorotan lain. Sebaliknya tidak berakar di bahagian dalam, di mana walaupun tanpa dia ada sesuatu untuk dilihat.

Dalam kuning

Dalam kuning

Daripada gabungan warna, anda boleh membuat siling berasingan dengan corak dan lukisan. Bagi mereka, tugas utama seluruh permukaan tidak menarik perhatian terlalu banyak, untuk masuk ke dalam nada utama. Paling sesuai untuk warna pastel cahaya atau gelap, tanpa kecerahan.

Adalah penting bahawa mereka digabungkan dengan gambar secara keseluruhan.

Nuansa penting kedua adalah bagaimana siling harmoni dengan seluruh kawasan pedalaman. Sebagai peraturan, cara ia menggabungkan dengan dinding membolehkan anda mengalahkan bilik yang sama dengan cara yang berbeza:

 • Cahaya atas dan bawah cahaya. Jadikan bilik secara visual sempit sudah, terbentang tinggi. Ini benar untuk siling rendah di ruang tamu kecil - pada masa yang sama nampaknya lebih tinggi dan lebih luas.
 • Cahaya atas dengan segala-galanya yang gelap. Membuat bilik hanya lebih tinggi. Perasaan ruang tidak meningkat, hanya nampaknya siling tidak begitu rendah.
 • Bahagian bawah gelap dan gelap. Mereka membuat bilik lebih rendah, secara visual memperluaskannya. Baik untuk bilik-bilik kecil dengan siling terlalu tinggi, yang dalam bentuk asalnya menyerupai kes pensel.
 • Gelap gelap dan segala cahaya yang lain. Membuat siling yang lebih rendah, tetapi tidak mengembangkan ruang. Sangat sesuai untuk bilik luas yang luas, yang kerana ini nampaknya terlalu besar dan bergema.

Klasik tidak pernah keluar dari fesyen

Klasik tidak pernah keluar dari fesyen

Ini adalah gabungan yang paling biasa. Sering kali, idea itu digunakan di mana kedua-dua bahagian atas dan bawah dan dinding kekal warna yang sama - biasanya yang paling sederhana, putih, pastel, cerah, sejuk - dan satu-satunya tempat cerah adalah lukisan, percetakan foto atau elemen drywall warna yang berbeza.

Di pedalaman ini, semua perhatian dipetik ke tempat yang terang.

Ini membolehkan anda menyembunyikan kekurangan bilik, sementara tidak menyembunyikannya, yang tetap menjadi jalan keluar yang elegan.

Nada sejuk cahaya

Nada sejuk cahaya

Nuansa penting ketiga adalah gamut warna tahap dengan sendirinya:

 • Warna pastel cahaya. Mereka dibezakan dengan berkecuali, membolehkan anda memberi tumpuan kepada mana-mana bahagian bilik, dianggap berguna untuk jiwa dan menenangkan.
 • Nada sejuk cahaya. Biru, cahayahijau, cahaya kuning dari tempat teduh tertentu. Secara visual mengembangkan bilik, menjadikannya lebih cerah. Sangat sesuai dengan gaya klasik.
 • Nada suam cahaya. Mereka membuat bilik lebih selesa, tetapi sedikit kurang.Peach, warna-warna hangat merah jambu, kuning - mereka senang digabungkan dengan unsur-unsur kecil warna gelap di pedalaman.
 • Nada sejuk gelap. Secara visual membesarkan bilik, tetapi menjadikannya agak tidak selesa. Seperti siling akan meletakkan tekanan pada bahu, kecuali ketinggiannya terlalu besar dengan sendirinya.
 • Nada hangat gelap. Variasi coklat, warna merah, oren membuat bilik lebih kecil dan lebih selesa. Ia berjalan lancar dengan warna-warna terang dan nada ringan.

Putih akan mengembangkan bilik secara visual.

Putih akan mengembangkan bilik secara visual.

Ia tidak disyorkan untuk membuat siling hitam tulen - warna ini menjejaskan kesejahteraan seseorang, jika seseorang tidak menyertakannya di kawasan pedalaman, dengan hati-hati mencairkannya dengan aksen yang terang.

Untuk membuat putih tulen adalah mungkin. Ia akan cepat kotor, tetapi ia akan meluaskan bilik..

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk meringkaskan kerja dan meletakkannya bersama-sama?

Setelah memutuskan apa yang siling harus kelihatan seperti umum, seseorang boleh mengambil kajian yang lebih terperinci tentang nuansa:

 • Pertama anda perlu sekali lagi ingat apa yang akan menjadi idea umum pedalaman. Diilhamkan oleh tekstur dan bahan, dan anda boleh melupakan keperluan semasa. Pada peringkat akhir, adalah penting untuk mengingati bagaimana bilik perlu dilihat.
 • Kemudian anda perlu berfikir dan menarik reka bentuk siling dua tingkat - anda boleh dengan tangan di atas kertas, atau anda boleh dalam program khas yang membolehkan anda untuk mendapatkan idea pedalaman terlebih dahulu.
 • Seret garis di lantai ruang tamu - ini akan membantu memahami bagaimana struktur akan kelihatan dalam realiti, zon-zon yang akan diserlahkan dan di mana cahaya akan berbohong.

Anda boleh memenuhi mana-mana idea anda.

Anda boleh memenuhi mana-mana idea anda.

Kemudian anda boleh membuat pengeditan untuk projek akhir, menandakan peralihan tahap dan tempat di mana lampu akan, dan kemudian sama ada menyewa briged atau mula membeli alat.

Siling dua peringkat

Membuat siling terang dan cantik

9 Skor Jumlah
Siling untuk sebarang reka bentuk

Masa, tenaga, kesediaan untuk melaburkan impuls kreatif - semuanya boleh dibentuk di ruang tamu yang indah, siling yang akan menjadi salah satu unsur utama. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
9
Kebaikan
 • Kebebasan reka bentuk
 • Prestasi tinggi
 • Kecantikan
Cons
 • Ketinggian
 • Kesukaran pemasangan
 • Kerumitan reka bentuk
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk