Perapian Elektrik dengan kesan api nyawa: Dinding, Terbina, Luar. Model mana yang lebih sesuai? (230+ Foto)

Perapian elektrik dengan kesan api - sinonim untuk kecantikan, keselesaan, kehangatan. Semasa kerjanya, keretakan kayu yang sedikit terdengar, api berwarna terang kelihatan. Semua ini menyebabkan emosi positif. Lagipun, api hidup adalah fenomena yang jarang berlaku yang anda boleh menonton tanpa henti.

Kandungannya:

Mengapa pilihan memihak perapian hiasan begitu jelas?

Baru-baru ini, semua emosi positif yang datang dari kesan api terbuka hanya boleh dialami oleh pemiliknya. rumah persendirian. Oleh kerana hanya mereka boleh membina perapian asli, dibingkai di portal indah marmar, batu pasir dan bahan lain. Dan ada beberapa sebab untuk ini:

 • dimensi kecil premis;
 • peraturan keselamatan kebakaran yang keras;
 • semua pendiangan memerlukan cerobong, yang mustahil untuk membina pangsapuri.

Perapian elektrik di pedalaman ruang tamu

Perapian elektrik di pedalaman ruang tamu

Tetapi bagi pemilik apartmen terdapat alternatif - perapian elektrik dengan kesan api.

Secara visual, ia sangat mirip dengan fokus semula jadi. Terdapat kebakaran, kebakaran membakar, bilik di mana ia dipasang dipanaskan, arang batu dan balak berkilau warna di dalam kebakaran, bunyi kerikil terdengar di pohon cemara. Tetapi jika anda melihat lebih dekat, menjadi jelas bahawa ini tidak semulajadi.

Kayu diperbuat daripada plastik, bunyi ditiru, warna transfusi yang indah disimulasikan dengan bantuan lampu belakang.

Api, bergantung kepada model, diproyeksikan ke skrin, bilik dipanaskan dengan kipas haba biasa.

Tetapi walaupun ini, dia akan mewujudkan suasana yang selesa di dalam bilik dan akan menyebabkan emosi yang sama yang anda dapat apabila anda melihat api semulajadi. Perapian dengan kesan nyalaan akan menghiasi sebarang pedalaman. Keyakinan seperti ini muncul apabila anda melihat pelbagai model di pasaran.

Hiasan dalaman mana pun

Hiasan dalaman mana pun

Ciri-ciri perapian elektrik
 • selamat. Semua bahagian firebox dilindungi dengan selamat dan berada dalam keadaan yang kukuh yang tidak lulus semasa;
 • pelbagai model dalam gaya, bentuk dan saiz memungkinkan untuk memasangnya di mana-mana bilik;
 • harga yang rendah. Analog elektrik tidak memerlukan cerobong, pembinaan portal sepenuhnya, jadi kosnya kurang;
 • termostat terbina dalam dan dapur. Oleh kerana pemanas dan termostat, bilik di mana perapian dipasang dipanaskan;
 • kesan bunyi kayu retak, merasakan perasaan merasakan semua emosi dari bunyi.

Pilihan yang selamat dan bergaya

Pilihan yang selamat dan bergaya

Semua faktor ini bercakap memihak kepada perapian elektrik dengan kesan api.Kedai mereka menawarkan pelbagai jenis model.

Mereka semua mempunyai ciri-ciri mereka sendiri:

 • saiz yang berbeza;
 • set ciri;
 • teknologi pengimejan api.

Lembaga
Electrofireplaces boleh dibeli dengan kesan bunyi, pemanas. Semua fungsi ini akan menjadikan pusat ini lebih realistik!
kembali ke menu ↑

Jenis-jenis perapian elektrik

Pengeluar terkenal perapian elektrik "melemparkan" kuasa untuk membangun dan mencipta model yang cantik yang dapat disesuaikan dengan harmoni ke dalam mana-mana bahagian dalaman yang sama. Bergantung kepada jenis, perapian elektrik dengan kesan api boleh dibahagikan kepada beberapa jenis.

Dengan kaedah pemasangan:

Reka bentuk berasingan. Produk ini tidak memerlukan pembingkaian khas. Mereka agak serupa dengan dapur. Pemasangan padat dan mudah alih ini boleh ditempatkan di mana-mana sahaja di apartmen di mana terdapat akses kepada sumber kuasa. Pengilang menawarkan pelbagai pilihan dengan pemanas tertutup atau terbuka, kehadiran fungsi yang berbeza.
Reka bentuk mudah alih akan menambah gaya luar biasa ke ruang tamu anda.

Reka bentuk mudah alih akan menambah gaya luar biasa ke ruang tamu anda.

Pendiangan yang menyerupai api. Model tidak mempunyai dinding belakang, ia dipasang di tengah-tengah bilik dan boleh dilihat dari sisi yang berbeza.
Perapian elektrik sudut sesuai untuk mana-mana bahagian dalam. Mereka menjimatkan ruang dan membolehkan pereka menggunakan penyelesaian gaya yang berbeza. Untuk menyelesaikan bahan masukkan perapian digunakan: batu, logam, kayu, DPS atau MDF, kaca.
Api elektrik yang digantung - model akan kelihatan cantik di ruang tamu yang besar. Mereka mempunyai reka bentuk asal: tepi berkilat atau bingkai yang terbuat dari keluli.
Gantung perapian, luar biasa dan nyaman

Gantung perapian, luar biasa dan nyaman

Api elektrik bermuka dua - boleh digunakan sebagai sempadan antara dua kawasan fungsional di ruang tamu (contohnya, antara kawasan rekreasi dan ruang makan). Model sedemikian digunakan di pangsapuri yang lebih besar atau apabila bilik digabungkan semasa pembaikan.
Perapian elektrik yang tersembunyi kelihatan sangat bergaya dan moden. Mereka juga boleh digunakan sebagai lampu pencahayaan. Pemilihan besar model sedemikian menawarkan jenama Dimplex. Anda boleh membeli fireboxes lebar lebar, panjang, tinggi.
Rekaan tersembunyi kelihatan sangat moden dan bergaya.

Rekaan tersembunyi kelihatan sangat moden dan bergaya.

Pulau elektrik perapian - yang paling indah dan menakjubkan. Mereka sesuai untuk pemasangan di ruang tamu besar, bilik tidur, di mana pembahagian ke dalam zon. Anda boleh mendekati dan mengagumi kesan api di perapian pulau dari tiga pihak. Kebanyakan model ini mempunyai kesan bunyi.

Bergantung kepada ciri-ciri, mereka dibahagikan:

 • produk di mana arang batu adalah unsur hiasan utama dan api menyala di antaranya. Kesan membara sejumlah besar arang;
 • log saiz yang berbeza mewujudkan kesan kepenuhan firebox;
 • sebagai elemen utama relau digunakan batu-batu kecil.

Kecil dan elegan

Kecil dan elegan

Dalam saiz elektrofireplace adalah:

 • standard - 520x620hh240 mm;
 • lebar - sehingga 1000 mm;
 • tambahan luas - sehingga 2500 mm.

Semua produk ini berbeza dalam data teknikal. Ada yang mempunyai peluang untuk bekerja sebagai perapian biasa, memanaskan bilik di mana mereka berdiri. Lain-lain dilarang fungsi ini, tetapi dilengkapi dengan mod pelarasan api:

 • membara;
 • api kecil;
 • api.

Terdapat perapian elektrik yang menyerupai api.. Sudah tentu, kos bergantung kepada keupayaan produk.

Ia memberikan kehangatan ke bilik

Ia memberikan kehangatan ke bilik

Sesetengah pengeluar perapian elektrik menawarkan untuk membuat firebox dalam saiz yang diperlukan untuk pelanggan. Kos akan lebih tinggi daripada model bersiri!
kembali ke menu ↑

Prinsip operasi

Untuk memahami sepenuhnya ini, anda mesti terlebih dahulu memahami apa yang ia ada. Semua produk terbenam terdiri daripada dua elemen:

 • portal;
 • perut.

Portal adalah bingkai luar produk, perapian - firebox, di mana balak atau arang terletak, bergantung kepada keputusan reka bentuk.

Fokusnya ialah:

 • terbina dalam;
 • diganti.

Versi pertama model mempunyai saiz tertentu, yang disediakan di portal. Untuk memasang struktur ini, sudah cukup untuk memasukkannya ke portal dan menyambungkannya ke grid kuasa. Kerana ciri-ciri mereka, fireboxes yang diganti perlu dibingkai khas. Ia boleh dipesan secara berasingan untuk perapian atau dibuat secara berasingan, menggunakan bahan yang sesuai untuk kerja-kerja ini.

Untuk malam keluarga yang selesa

Untuk malam keluarga yang selesa

Melihat kesan nyalaan api, ramai yang tertanya-tanya bagaimana pengeluar berjaya mencapai kesamaan seperti api semulajadi? Semuanya sangat mudah.

Dalam penciptaan perapian digunakan beberapa cara:

1Di dalam firebox, bukannya arang atau kayu api, plastik biasa digunakan, dicat dengan warna yang berbeza, dari hitam ke merah, oren. Sisa bahan nipis dilampirkan padanya, paling kerap, mereka menggunakan sutera ringan. Lampu pijar biasa dan peminat dipasang di bahagian bawah struktur ini. Selepas beralih, lampu pijar mula menerangi tiruan arang batu atau kayu bakar, mewujudkan kesan arang panas. Kipas mempercepatkan keping perkara dalam arah yang berbeza. Teknologi ini digunakan dalam model bajet dan kebanyakan perapian moden sudah berfungsi dengan berbeza. Tetapi, walaupun pilihan ini kelihatan sangat bagus.
Membuat tiruan api

Membuat tiruan api

2Model yang sama, tetapi sedikit bertambah baik. Reflektor berputar dipasang di bahagian bawah, yang memberikan gambaran yang lebih realistik. Selebihnya reka bentuk dan prinsip operasi serupa dengan versi terdahulu.
3Model moden bekerja dengan cara yang berbeza. Imitasi kebakaran dicapai melalui unjuran silau pada awan wap air dan penggunaan lampu belakang LED. Pembesar suara terbina dalam memberi bunyi kayu api retak. Pemanas terbina dalam dan kipas, yang mengeluarkan udara panas dari peranti, bertanggungjawab untuk fungsi pemanasan. Termostat memantau suhu di dalam bilik. Model moden boleh mempunyai kawalan terbina dalam dan kawalan jauh.
Model moden dikawal oleh alat kawalan jauh.

Model moden dikawal oleh alat kawalan jauh.

4Kesan yang baik diberikan oleh perapian 3D dan 5D. Kerja mereka adalah berdasarkan penggunaan matriks cair kristal, yang menghasilkan semula gambar yang dimuatkan ke memori peranti. Untuk memberikan jumlah kebakaran, pengilang menggunakan teknik yang digunakan oleh ilusionis - "Pepper's Ghost". Cermin semitransparent ditempatkan di firebox, pada sudut tertentu, dan di belakangnya adalah menyalakan balak dengan LED terbina dalam yang cyclically memudar dan kemudian menyala. Kesan ini digabungkan dengan video kebakaran dan bunga api. Ia diproyeksikan pada skrin, mewujudkan gambaran yang realistik.
kembali ke menu ↑

Memilih perapian

Perapian elektrik yang dipilih dengan betul sendiri:

 • bentuk;
 • penamat;
 • saiz;

akan menjadi hiasan asal dan tambahan kepada reka bentuk dalaman. Produk juga berbeza dalam satu set fungsi, sebagai contoh, beberapa pembesar suara dibina di mana bunyi retak kayu diperbuat semula. Lain-lain mempunyai kawalan jauh dan keupayaan untuk mengatur keamatan api, serta pemanas kipas.

Akan menjadi hiasan asli dan tambahan reka bentuk dalaman

Akan menjadi hiasan asli dan tambahan reka bentuk dalaman

kembali ke menu ↑

Elektrik untuk ruang tamu dengan gaya klasik

Ramai pemilik mahu ada di dalamnya ruang tamu perapian, kerana ia berkaitan dengan kehangatan dan keselesaan. Matlamat ini boleh dicapai, anda hanya perlu mencipta reka bentuk ruang tamu dengan betul dengan perapian. Dan kemudian dia akan mengisi dengan keindahan dan keselesaan bilik.

Peraturan pilihan untuk gaya klasik
 • Perapian mesti sesuai dengan penyelesaian reka bentuk keseluruhan. Untuk ruang gaya klasik, lebih baik memilih perapian dengan portal tradisional tanpa bahagian yang tidak perlu diperbuat daripada batu, kaca, plastik.
 • Di kawasan pedalaman, rumah itu dominan, jadi semua perabot lain harus menekankan keindahan perkakas elektrik. Dia mesti berada dalam gaya umum bilik.
 • Di sekitar kawasan itu hendaklah terletak kerusi, sofa. Komposisi sedemikian akan mewujudkan suasana kedamaian dan ketenangan di dalam bilik, ia akan mempunyai perbualan yang mesra dengan secawan teh panas.
 • Anda boleh mendedahkan semua pesona perapian dengan bantuan elemen hiasan. Sekelilingnya dengan patung-patung, patung-patung, atau hiasan lain.

Perabot mesti menekankan kecantikan perkakas elektrik.

Perabot mesti menekankan kecantikan perkakas elektrik.

Pereka bentuk mengesyorkan memilih perabot dan perapian di ruang tamu pada masa yang sama atau dengan mengambil kira gaya keseluruhannya. Sekiranya tidak, anda beralih ke bilik ke mana semua butirannya adalah autonomi dan tidak mewujudkan integriti.
Perapian yang padat di dalam bilik kecil

Perapian yang padat di dalam bilik kecil

Cadangan Rekabentuk Bilik

Sebelum anda membuat perapian di ruang tamu, anda perlu mempertimbangkan satu aspek penting - skema warna bilik tidak boleh terlalu gelap. Lebih hebat, ia akan kelihatan di dalam bilik yang terang. Dalam keinginan untuk menghiasi ruang di sekitar tempat perapian, perkara utama adalah untuk tidak keterlaluan.

Tidak perlu menggantung banyak rak dan mengisi mereka dengan cenderahati, patung-patung.

Lebih baik jika ia adalah satu dan mewakili satu dengan portal. Di atas adalah mungkin untuk meletakkan gambar yang indah atau potret keluarga, cermin dalam bingkai juga akan kelihatan elegan.

Kelihatan spektakuler di dalam bilik yang terang

Kelihatan spektakuler di dalam bilik yang terang

Perlu untuk memperhatikan penciptaan peningkatan visual ruang. Oleh itu, jika bilik mempunyai kawasan kecil, lebih baik tidak menggunakan portal dari bahan-bahan besar yang secara visual akan kelihatan rumit. Lebih baik jika portal dibuat batu semulajadi warna cahaya sama ada drywalldicat dalam warna katil.

Untuk meningkatkan ruang visual, anda perlu membuat aksen menegak. Ia boleh menjadi pelbagai bahan ringan, cermin, lajur.

kembali ke menu ↑

Ruang tamu gaya negara

Reka bentuk dalam gaya "Negara" - salah satu penyelesaian reka bentuk yang paling popular:

 • Gaya "negara" dikaitkan dengan keselesaan. Apabila mencipta bilik dalam gaya ini, warna-warna cahaya dan katil digunakan. Keutamaan dalam bahan diberikan kepada pokok itu;
 • kekurangan glamor dan kesakitan yang berlebihan. Dalam ruang sedemikian ia akan menyenangkan untuk menghabiskan masa lapang anda, kerana ia dipenuhi dengan suasana yang selesa disebabkan oleh penggunaan bahan semulajadi sahaja;
 • Perapian elektrik dalam gaya "Negara" tidak perlu dikalahkan, untuk menyesuaikan dengan harmoni ke dalam gaya keseluruhan bilik - ia merupakan bahagian yang tidak penting.

Gaya negara

Gaya negara

Gaya "negara" lebih baik digunakan untuk ruang tamu yang lebih besar. Untuk bilik kecil yang sesuai dengan pemanas elektrik, dibuat dalam bentuk (dapur), yang tidak memerlukan pembingkaian selanjutnya. Ia boleh diletakkan di mana-mana bahagian dalam bilik, di samping meletakkan selesa sofa atau kerusi.

Gaya negara digunakan untuk bilik besar.

Gaya negara digunakan untuk bilik besar.

Elektrofireplace sudut akan kelihatan cantik, rangka yang akan dibuat daripada dua bahan: batu semula jadi dan kayu. Dan kayu itu akan terletak hanya di bahagian atas portal dan di sisinya. Sebuah perapian yang diperbuat daripada batu semula jadi, diperbuat dari batu pasir yang dihancurkan, batu permata bertekstur hangat atau dolomit, akan membawa anda ke abad XIX Perancis.

kembali ke menu ↑

Gaya "Avangard"

Gaya ini sesuai untuk mereka yang suka eksperimen dan tidak takut aksen yang terang. Dalam mewujudkan ruang tamu dalaman yang unik dengan menggunakan perapian elektrik, anda boleh menggunakan warna yang paling tidak dijangka dan terang, warna, penyelesaian reka bentuk.

Dimensi untuk gaya "avant-garde" - ciri utama.

Dalam pelaksanaan keputusan reka bentuk, stylists jarang menggunakan butiran kecil dalam reka bentuk, lebih suka bentuk besar, sudut.

Dalam gaya avant garde, anda boleh menggunakan bingkai yang terang untuk perapian

Dalam gaya avant garde, anda boleh menggunakan bingkai yang terang untuk perapian

Perapian dengan pelbagai bingkai ditawarkan di pasaran moden - ini boleh menjadi produk di mana lebarnya akan jauh melebihi ketinggian atau model dalam bentuk segitiga. Mereka menekankan keperibadian dan gaya bilik, memberikan kesenangan dan keselesaan.Terus di sekitar sini, anda boleh memasang meja kaca dengan kerusi terang yang cantik, sofa.

Jangan memerlukan hiasan yang berlebihan

Jangan memerlukan hiasan yang berlebihan

Electrofireplace tidak memerlukan hiasan yang berlebihan: lokasi berhampiran cermin, patung atau benda lain yang melengkapkan gaya keseluruhan. Di sini perapian itu sendiri dan portalnya adalah komposisi tunggal yang akan menekankan semua keindahan ruangan dan gaya.

kembali ke menu ↑

Ruang tamu dalam gaya "Art Deco"

Gaya Art Deco adalah gabungan banyak trend seni. Kesemuanya harmoni, bersandarkan kesederhanaan avant-garde dan keaslian eksotik. Tiada garis lancar, corak - hanya ketajaman, kepelbagaian, geometri dan abstraksi.

Di antara bahan-bahan popular yang patut diserlahkan:

Gaya ini wujud dalam produk dalam warna neutral.

Gaya ini wujud dalam produk dalam warna neutral.

Mengenai julat warna, kita boleh mengatakan bahawa gaya mempunyai nada neutral - ini adalah:

 • hitam;
 • putih;
 • perak;
 • warna logam;
 • emas

Semua ciri-ciri gaya ini tidak menjejaskan banyak model yang sesuai. Sebaliknya, lebih mudah memilih perapian dan portal dalam gaya ini. Anda boleh memberi perhatian kepada model syarikat Dimplex, Electrolux. Sebagai bingkai, anda boleh menggunakan portal, dibuat di sudut dan versi frontal, diperbuat daripada papan seramik marmar atau berlapis. Untuk menjadikan pedalaman lebih unik, anda boleh memberi perhatian kepada portal, yang mempunyai pendirian khas yang diperbuat daripada kaca tahan lama untuk tv.

kembali ke menu ↑

Gaya Baroque - butler-chic zaman Louis XIV

Spektakular, bahan kaya, bentuk indah - semua ini menyifatkan gaya "Baroque".

Walau bagaimanapun, ia perlu menggunakan gaya ini di kawasan pedalaman dengan sangat berhati-hati, kerana ia sangat mudah untuk membebankannya dan menjadikan bilik itu secara visual berat.
Baroque

Baroque

Untuk membeli tempat perapian dan memilih portal untuknya harus berhati-hati, dengan mengambil kira semua ciri:

 • portal itu mesti mempunyai bentuk besar dan curvaceous;
 • rangka harus mempunyai hiasan, dekorasi ukiran;
 • portal, selain hiasan besar, mesti mempunyai banyak butiran kecil;
 • Portal sering ditambah dengan satu lagi elemen tambahan - bahagian hiasan di atas firebox, yang dibuat dari bahan yang sama dengan rangka itu sendiri.

Akan menjadi penekanan utama di dalam bilik

Akan menjadi penekanan utama di dalam bilik

Perapian di ruang tamu dengan gaya ini akan mewujudkan aksen utama di dalam bilik. Oleh itu, pereka ingin membuat perapian sangat cantik dan dihiasi dengan baik. Anda boleh memberi perhatian kepada produk kedua-dua pandangan hadapan dan sudut. Yang terakhir akan menduduki ruang kurang di ruang tamu, tetapi ini tidak bermakna bahawa mereka akan menarik kurang perhatian.

kembali ke menu ↑

Gaya berteknologi tinggi

Dalam bentuk tulen, gaya ini jarang ditemui di ruang tamu. Kerana ia tidak boleh dipanggil paling hangat, coziest kerana penggunaan bahagian-bahagian yang diperbuat daripada krom dan logam dalam reka bentuk. Banyak pereka dalam reka bentuk pangsapuri ia dicairkan dengan gaya "Minimalisme", menerima kombinasi yang mencipta penyelesaian reka bentuk bukan standard.

Akan memberikan kehangatan yang ketat sedikit kehangatan.

Akan memberikan kehangatan yang ketat sedikit kehangatan.

Penemuan itu akan menjadi model Dimplex Silverton, Burbank. Imej 5D akan mencipta kebakaran yang membakar. Pendiangan jenama-jenama ini akan mengisi rumah dengan kehangatan, keselesaan.

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk membuat portal untuk perapian

Pelbagai perapian, portal di kedai - keupayaan untuk memilih gaya yang sesuai untuk keperluan model. Walau bagaimanapun, harga kit sedemikian akan tinggi. Tidak banyak orang boleh membeli portal dari marmar semula jadi atau batu untuk $ 700 atau $ 1,000, jadi mereka mencari alternatif - untuk membuat portal untuk perapian dengan bantuan bahan binaan yang dijual di kedai-kedai. Ini adalah peluang untuk menyimpan dan melaksanakan portal dalam gaya reka bentuk yang anda perlukan.

Portal Logam

Portal Logam

Jika anda meletakkan sedikit kerja, gunakan fantasi, anda boleh membuat portal untuk perapian dalam beberapa hari sahaja.

Walau bagaimanapun, untuk memulakan kerja ini anda perlu:

 • Anda memerlukan dimensi yang tepat: ketinggian, lebar, kedalaman, sejauh bahagian-bahagian firebox akan tersembunyi di belakang pelapisan.
 • Jika anda hanya merancang untuk membuat pembaikan, maka soalan ini tidak begitu global, kerana segala-galanya boleh "disesuaikan" dengan gaya umum bilik. Jika perapian dipasang di dalam bilik yang telah diubah suai, maka gaya itu sepadan dengannya.
 • Jika bilik baru dibaiki, maka anda perlu menyambungkan relau elektrik ke rangkaian. Ia mestilah tidak dapat dilihat dengan mata dan boleh diakses secara langsung.
 • Pilih bahan untuk bingkai. Pertimbangkan bukan sahaja harga, tetapi juga kualiti, ketahanan, kepraktisan.
 • Untuk membuat portal, anda perlu membuat lakaran perapian masa depan. Ini akan membantu untuk tidak salah dalam saiz, salah perhitungan, serta visual menilai keindahan bangunan, menambah atau mengeluarkan beberapa elemen.

Electrofireplace dengan portal adalah aksen utama di dalam rumah, mereka menentukan gaya umumnya!
Pilihan portal menentukan gaya dalaman anda.

Pilihan portal menentukan gaya dalaman anda.

Bahan perapian

Pembingkaian Batu

Pembingkaian Batu

Semasa beroperasi, badan tidak banyak memanaskan, jadi apa-apa bahan boleh digunakan untuk portal tanpa keperluan khusus untuk kekuatan dan keselamatan kebakaran. Walau bagaimanapun, bahan yang paling biasa digunakan ialah:

 • Drywall adalah bahan termudah dan paling murah. Anda boleh menggunakan drywall tahan atau kering biasa. Kira saiz kepingan dan serpihan yang akan dipotong. Ini akan membantu untuk memilih panjang yang betul helaian plasterboard;
 • Kayu adalah bahan yang cantik dan mahal. Pelbagai batu yang boleh digunakan dalam pembinaan portal, akan memberi peluang untuk memilih kayu yang paling sesuai dengan gaya keseluruhannya;
 • Fiberboard dan papan partikel - kanvas sejagat yang berpatutan;
 • acuan poliuretana;
 • batu - ia boleh menjadi batu pasir, granit.

Warna adat api

Warna adat api

Kami memulakan pemasangan bebas daripada electrofireplace

Tidak semua bahan boleh digunakan oleh orang dalam pembinaan rumah, kerana pemprosesan beberapa adalah kompleks dan memerlukan kemahiran. Oleh itu, untuk membina perapian adalah lebih baik daripada bahan yang mudah dipotong, mengisar, proses. Tetapi ada cara lain - untuk memesan di kedai memotong bahagian untuk menghadap portal.

Pilihan untuk ruang tamu kecil

Pilihan untuk ruang tamu kecil

Perlu membuat kekaki untuk portal. Untuk ini, lebih baik untuk mengambil MDF dengan lapisan berlapis yang dilindungi dan memotongnya ke saiz yang dikehendaki. Perlu diingat bahawa ini juga boleh dilakukan di kedai di mana anda membeli bahan binaan. Pilihan yang memihak kepada bahan binaan ini tidak sengaja.

MDF berlapis mempunyai ciri-ciri yang sangat baik. Ia tahan suhu tinggi dan tidak rosak oleh kelembapan. Pilihan lain boleh menjadi tablet biasa, yang dijual di pasar raya bangunan. Ia mempunyai ketebalan yang dikehendaki, ia mungkin untuk memilih mana-mana warna yang akan sesuai dengan anda yang paling di bawah suasana keseluruhan bilik.

Untuk perapian dinding, pangkalan itu mestilah segi empat tepat, dan untuk sudut - lima arah. Pangkalan hendaklah lebih besar di kawasan daripada portal itu sendiri.
Perapian sebagai alternatif kepada TV

Perapian sebagai alternatif kepada TV

Untuk mengangkat perapian anda sedikit, di bawah meja atas Anda boleh meletakkan profil saiz yang sama, yang mesti dipasang dengan selamat ke lantai dan meja. Tepi dan lumennya kemudian ditutup dengan papan putih plastik, warna yang akan bertepatan dengan meja atas.

Bingkai

Bahan terbaik untuk pembuatan bingkai perapian elektrik adalah drywall. Selain fakta bahawa ia mempunyai harga yang rendah, drywall dapat dipotong dengan mudah, ia tidak terjejas oleh suhu dan kelembapan jatuh.

Reka bentuk yang menarik

Reka bentuk menarik model kecil

Pengeluaran mesti bermula dengan pemasangan bingkai untuk perdiangan.Untuk melakukan ini, anda memerlukan dua jenis profil: rak - 50 * 50 mm dan panduan 50 * 40 mm. Untuk pemasangan profil akan memerlukan skru dengan panjang 11 hingga 13 mm panjang.

Untuk memulakan, sediakan alat:

 • gunting untuk logam. Anda boleh memilih mana-mana: sebelah kanan, sebelah kiri atau lurus;
 • Phillips pemutar skru, pemutar skru;
 • memerlukan tukul untuk 2 atau 3 kg;
 • pisau perkeranian;
 • tahap bangunan. Adalah lebih baik untuk mengambil 1.5 meter dan pastikan logam, kerana tahap aluminium nipis tidak menunjukkan persisnya.

Masuk ke bingkai. Sekarang kita sedang menganalisis contoh bagaimana membuat perapian dinding. Di dinding kami menarik tanda pensil di bawah perapian. Ia harus sesuai dengan lukisan yang dibina.

Hanya apa-apa tambahan

Hanya apa-apa tambahan

Pastikan anda berulang kali memeriksa ketepatan lukisan dan meneroka semua peringkat. Lagipun, keluk perdiangan tidak akan kelihatan dengan cara yang terbaik!

Kemudian markup yang sama mesti dibuat berdasarkan perapian. Juga semak semuanya dengan berhati-hati, mengukurnya. Kemudian terus ke pemasangan profil 50 * 40 pada markup. Selepas pemasangan, anda sepatutnya mempunyai parallelepiped. Untuk kerja ini, anda memerlukan paku-paku dan skru pada kayu. Kemudian anda perlu mengikat semua komponen pepijat pembinaan.

Berikutan langkah berjaga-jaga keselamatan, anda perlu meletakkan bahan yang tidak mudah terbakar, anda boleh menggunakan bulu mineral tahan panas khusus, di antara dinding belakang perapian dan dinding.

Klasik yang elegan

Klasik yang elegan

Setelah melaksanakan tahap kerja ini, diperlukan untuk meneruskan ke salah satu tahap yang paling penting - memperkuat struktur. Oleh kerana beban utama akan berlaku hanya di mana perapian elektrik akan berdiri, anda perlu mengambil profil 50 * 50 dan memasukkannya dengan selang 25 cm. Kemudian bahagian dalam rangka dibuat, dengan mengambil kira dimensi perapian elektrik.

Membuat bingkai untuk cerobong

Peringkat kerja ini boleh dilangkau jika perkiraan palsu cerobong tidak disediakan. Jika anda ingin membuat perapian anda lebih realistik, sama dengan semula jadi, maka anda perlu membuat bingkai untuk cerobong. Ia mungkin mempunyai bentuk yang berbeza, tetapi, sebagai peraturan, ia dibuat sama dengan segitiga - di dasar perapian itu luas, lebih dekat ke siling cerobong cerobong. Tetapi anda boleh melakukan dan mudah cerobong - segi empat tepat.

Pilihan cerobong bergaya

Pilihan cerobong bergaya

Untuk menjadikannya anda memerlukan profil 100 * 40 dan 100 * 50 mm. Memilih profil yang lebih dimensi, anda membuang keperluan untuk pembinaan struktur kompleks, kerana ia hanya dipasang pada satu sisi ke dinding.

Oleh itu, dalam profil (100 * 40 mm) di sebelahnya anda perlu memasang lubang pra-gerudi untuk skru. Kemudian anda perlu melampirkannya ke lukisan di dinding dan membuat tanda untuk dowel. Kemudian, menggunakan pemutar skru atau perforator, anda perlu membuat lubang di dinding di bawah palam dowel. Dan kemudian masukkannya ke dalam lubang dengan tukul. Seterusnya, pasangkan profil dengan dowel ke dinding.

Struktur yang terhasil tidak akan mempunyai kekuatan yang diinginkan, jadi ia harus dijamin dengan struktur melintang.

Untuk melakukan ini, ambil profil 100 * 50 dan setiap setengah meter untuk melampirkannya ke kerangka utama cerobong itu.

Electrofireplace di apartmen studio

Electrofireplace di apartmen studio

Pendawaian elektrik

Untuk membuatnya berfungsi, anda perlu melakukan pendawaian elektrik. Ia mesti dipercayai untuk memastikan keselamatan kebakaran yang betul. Untuk pendawaian, lebih baik untuk menggunakan dawai selam sendiri 2 * 2.5 atau 2 * 4 mm2. Mendapatkannya di dalam portal hanya perlu dalam hos logam.

Sekiranya ada asas di dalam bilik, pendawaian mesti diperbuat daripada dawai triple.

Soket untuk pemanas elektrik adalah lebih baik untuk memilih yang berkualiti. Ia mestilah seramik dan berasaskan. Jika anda merancang untuk memasang cawangan dalam akses langsung, anda boleh melakukan tanpa mengatur suis berasingan untuknya. Sekiranya ditutup di belakang portal, buatlah suis berasingan untuk itu, supaya anda boleh melepaskan perapian elektrik dari rangkaian.

Square, model ketat lebih sesuai untuk pedalaman moden

Square, model ketat lebih sesuai untuk pedalaman moden

Kulit portal

Sudah tiba masanya untuk memberikan bingkai rupa selesai.

Untuk ini anda perlu mengambil:

 • drywall;
 • pisau perkeranian;
 • tahap;
 • penguasa;
 • pensil.

Sebelum anda memotong drywall, anda perlu mengukur dengan teliti semula semua untuk memindahkan dimensi yang betul ke helaian. Kemudian anda perlu memotong semua bahagian yang diperlukan untuk memotong bingkai. Untuk pisau alat tulis ini perlu memotong semua butiran reka bentuk.

Mereka dipasang pada bingkai dengan skru logam (3.5 * 25mm). Sendi baki ditutup dengan bantuan dempul. Adalah lebih baik untuk menutup semua sudut struktur dengan sudut berlubang, jadi anda pasti akan melindungi struktur dari kerosakan.

Penyelesaian menarik untuk sebuah bilik berwarna biru

Penyelesaian menarik untuk sebuah bilik berwarna biru

Setelah draf selesai, portal itu perlu dilakukan secara primitif dan puttied. Selepas itu, perlu membuat lubang untuk pengalihudaraan, jika tidak, dalam operasi jangka panjang firebox, ia akan memanaskan dan memanaskan keseluruhan portal, yang tidak selamat. Lekapan dibuat di hadapan lug.

Berpakaian

Hiasan perapian - peringkat terakhir membingkai relau elektrik. Pilihan bahan bergantung sepenuhnya pada gaya bilik.

Berikut adalah pilihan liputan yang paling biasa:

1Gunakan batu buatan. Bahan ini boleh dibeli di mana-mana kedai perkakasan.

Ia mempunyai banyak kelebihan:

 • hiasan dengan batu buatan dibuat dengan mudah;
 • kerana berat badan yang rendah menurunkan beban pada portal;
 • Anda boleh membeli sejumlah besar warna, tekstur bahan yang berbeza;
 • kerana pemilihan yang besar adalah mungkin untuk mencipta pelbagai corak;
 • kos yang tidak ketara.

Bingkai batu buatan

Bingkai batu buatan

2Plester bertekstur juga merupakan bahan popular yang digunakan semasa menamatkan portal.

Ia mempunyai beberapa kelebihan:

 • adalah mungkin untuk mencipta imej yang sama sekali berbeza di portal;
 • pelbagai warna cat menjadikannya pilihan untuk memilih skema warna yang paling berjaya;
 • berat badan yang rendah;
 • kos yang rendah.

Membentuk plaster bertekstur

Membentuk plaster bertekstur

Semua pilihan reka bentuk perapian ini sesuai untuk ruang tamu dengan gaya klasik. Tetapi di sini, untuk gaya "berteknologi tinggi" ia akan menjadi lebih sukar untuk memilih bingkai, tetapi ada jalan keluar. Anda boleh memesan kabinet untuk TV, dibuat dengan gaya yang sama dengan bilik, tetapi di dalamnya, menurut dimensi kebuk elektrik, membuat ceruk di mana ia akan dimasukkan. Keadaan utama adalah untuk menyelesaikan ceruk di dalam dengan unsur-unsur logam supaya apabila firebox dipanaskan, papan serpihan tidak rosak.

Harga dan pengeluar

Di pasaran hari ini terdapat pilihan besar perapian elektrik, yang sesuai untuk pemasangan di pangsapuri, rumah. Mereka berbeza bukan sahaja dalam gaya dan saiz, tetapi juga dalam kandungan. Secara konvensional, perapian elektrik boleh dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • siri - pengeluar membuat perapian mengikut lukisan dan gambarajah yang ditetapkan. Mereka agak mudah alih kerana beratnya tidak melebihi 25 kg. Kos produk tersebut tidak melebihi 700 dolar;
 • eksklusif - banyak jenama terkenal mengamalkan pengeluaran model firebox yang unik. Mereka tidak boleh didapati di kedai-kedai, hanya dalam katalog. Mereka agak realistik dan kadang-kadang agak sukar untuk membezakan mereka dari perapian semulajadi, terutama pada jarak jauh. Tetapi terdapat kekurangan kepada model tersebut - masa pengeluaran boleh agak besar. Kos beberapa model mencapai 5500 dolar.

Dalam gaya minimalis

Dalam gaya minimalis

Di antara pengeluar perapian elektrik, adalah penting untuk menyerlahkan:

 • Hark (Jerman) - perapian hiasan berbeza dalam gaya tertentu. Mereka adalah berkualiti tinggi, bagaimanapun, seperti semua peralatan pengeluar Jerman. Model-model ini kerana kombinasi kelebihan mempunyai harga yang tinggi. Pilihannya terhad kepada reka bentuk standard.
Model Hark (Jerman)

Model Hark (Jerman)

 • Dimplex (Ireland) adalah syarikat yang paling popular yang dipercayai oleh pelanggan. Pemilihan model yang luas membolehkan anda membeli produk yang sesuai dengan gaya dan reka bentuk bilik. Syarikat ini menghasilkan perapian terbesar dalam saiz.Ia adalah mungkin untuk memerintahkan pembuatan relau di bawah dimensi anda.
Model Dimplex (Ireland)

Model Dimplex (Ireland)

 • Electrofishing Electrolux - pengeluar menawarkan pelbagai model gantung terbina dalam. Sebagai perbandingan dengan syarikat lain yang mengeluarkan firebox, Electrolux menawarkan model yang agak murah.
Model Electrolux

Model Electrolux

Kesimpulannya

Model moden perapian elektrik, serta portal yang dipilih atau dibuat dengan betul, akan menghiasi mana-mana bilik dan akan memberikan keselesaan dan kesenangan. Untuk memberi kebakaran elektrik lebih mirip dengan api semulajadi, anda boleh membeli aksesori khas. Kepelbagaian mereka juga akan memukau walaupun menuntut pelanggan.

Oleh itu, untuk menyelesaikan komposisi, anda boleh memasang cleaver khas dan mengisinya dengan log hiasan. Ia boleh dibuat daripada sebarang bahan dan mempunyai warna yang berbeza. Juga, satu set khas yang termasuk spatula, tong, poker, penyapu akan kelihatan cantik di sekitar perapian.

Perapian elektrik

Ciri-ciri penggunaan

9.5 Skor Jumlah
Api tanpa asap

Perapian yang indah, yang akan mengemas kini mana-mana, walaupun dalaman yang membosankan. Reka bentuk dan dekorasi boleh menjadi sangat pelbagai. Elektrofireplace dengan kesan api hidup akan menjadi penting bukan sahaja dalam besar, tetapi juga di ruang lukisan kecil. Ini adalah hiasan dalaman yang indah yang akan memberikan suasana dalaman anda seperti suasana rumah. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
8
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • Pemasangan dan pemasangan mudah
 • Mobiliti
 • Keselamatan
 • Kos barangan
Cons
 • Api tidak nyata
 • Anda boleh menemui banyak kepalsuan
 • Kos operasi
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk