Bagaimana untuk memilih panel hadapan untuk rumah negara? 230+ (Foto) Menyempurnakan di luar (batu, bata, kayu)

Panel muka, gambar rumah yang boleh didapati dengan banyak di Internet, telah membuktikan diri mereka dengan baik dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Variasi mereka sangat besar. Kami akan mengenali mereka dalam artikel ini dengan lebih terperinci.

Kandungannya:

Ini adalah penyelesaian yang cantik dan mudah - mereka dipasang dengan mudah sebagai pereka, melindungi rumah itu dari kelembapan dan kesan pemendakan, menjimatkan haba, mencipta reka bentuk yang unik. Terdapat banyak daripada mereka - dari logam, batuvinyl kaca. Dari simen dan kayuselesai di bawah batadi bawah pokok yang sama, sesuai untuk melepa mereka.

Warna kemasan asal

Warna kemasan asal

Tetapi untuk semua kelebihan yang ditunjukkan, anda tidak perlu menghiasi rumah oleh panel, dan yang terbaik untuknya. Mereka mesti dibuat bahan yang sesuai terlebih dahulu.

Panel Fasad PVC

Polyvinyl chloride (PVC) adalah bahan yang paling biasa untuk panel. Ciri utamanya ialah harga yang rendah - dibentangkan pada lapisan rumah, mungkin kecil.

Penyelesaian yang indah, mudah

Penyelesaian yang indah, mudah

PVC mempunyai kelebihan:

 • Pelbagai. Seperti mana-mana plastik, PVC boleh diberikan apa-apa warna, apa-apa tekstur. Panel corak, panel yang dibuat di bawah kayu atau batu semula jadi, batu bata atau kaca, berwarna-warni dan dengan lukisan - di antara PVC terdapat panel untuk setiap rasa. Dengan bantuan mereka, anda boleh membuat apa-apa reka bentuk tanpa berfikir bahawa pokok itu membusuk, batu itu terlalu berat - cukup untuk mencari tiruan yang baik.
 • Kemudahan. PVC adalah bahan paling ringan yang ada. Ini adalah tambah besar, kerana beratnya akan bertahan walaupun dinding nipis dan tiada pengiraan akan diperlukan. Di samping itu, anda boleh menghantar panel PVC yang dibeli ke rumah anda sendiri.
 • Ketahanan. Mereka tidak takut air, perengsa biologi, kesan mekanikal, mereka mengekalkan bentuk asal mereka dengan baik. Rodents dan parasit tidak boleh merosakkan mereka, mereka tidak mencairkan haba (jika anda tidak membeli segmen berkualiti rendah), tidak perlu penjagaan.
 • Pemasangan mudah. Kerana berat dan kerana kemudahan lampiran, bahkan seseorang yang tidak pernah cuba membaiki akan menghadapi PVC. Dan jika sesuatu tidak berfungsi - atau jika panel rosak kemudian - anda boleh menggantikannya dengan yang lain, yang sama. Ia tidak menyebabkan kerosakan khas kepada bajet.

Polyvinyl chloride (PVC) adalah bahan yang paling biasa untuk panel.

Polyvinyl chloride (PVC) adalah bahan yang paling biasa untuk panel.

PVC juga dicirikan oleh ketahanan - sesetengah pengeluar berjanji bahawa panel mereka akan bertahan setengah abad, atau lebih lama lagi. Walau bagaimanapun, ini adalah mungkin hanya di bawah keadaan cuaca yang baik dan ketiadaan kesan mekanikal.

Kelebihannya seimbang dengan minus:

 • Pengembangan terma. Panel dipasang dengan masa, di bawah pengaruh haba, boleh mengembangkan dan masuk gelombang, sepenuhnya menghancurkan keseluruhan reka bentuk. Tetapi kelakuan ini adalah tipikal untuk PVC dengan kualiti yang rendah.
 • Kekurangan rintangan fros. Dalam sejuk, PVC menjadi rapuh, pukulan cahaya boleh memecahkan atau membengkokkannya, oleh itu, ia tidak disyorkan untuk menjalankan pemasangan sejuk, dan pada musim sejuk, lebih baik untuk berhati-hati.
 • Kurang ketahanan terhadap kebakaran. Dalam kes kebakaran, panel tidak akan menyala, tetapi akan mula mencair dan asap.

PVC dicirikan oleh ketahanan

PVC dicirikan oleh ketahanan

Di bawah PVC anda perlu melampirkan bahan pemanasan, jika tidak, prestasi penebat akan menjadi rendah.

Terdapat dua subspesies panel fasad PVC:

 • Klasik. Lebar tiga puluh hingga empat puluh sentimeter, panjang dari tiga hingga empat meter. Ia diletakkan paling kerap melintang, kerana dengan pemasangan tegak ia harus dipotong, meniru kayu dalam kebanyakan kes, walaupun logam juga dijumpai.
 • Tingkat bawah. Dengan lebar yang sama, panjangnya hingga satu meter, yang membolehkannya diletakkan secara menegak dan mendatar. Adalah dipercayai bahawa ia lebih dipercayai, tetapi sebenarnya lebih mudah untuk menggantikan bar pendek daripada bar panjang jika sesuatu berlaku kepadanya. Selalunya meniru batu alam atau bata.

Pasang PVC dari bawah ke bawah, dari asas ke bumbung.

Dalam PVC sejuk menjadi rapuh, tamparan cahaya dapat memecahkan atau membengkokkannya.

Dalam PVC sejuk menjadi rapuh, tamparan cahaya dapat memecahkan atau membengkokkannya.

Lembaga
Dalam penampilan, panel PVC sukar untuk membezakan dari bahan yang mereka meniru, terutamanya dari jauh. Oleh itu, jika anda berpuas hati dengan sifatnya, anda boleh menggantikan bahan semula jadi dengannya.
kembali ke menu ↑

Daripada kayu

Panel hadapan kayu dibuat sama ada dari lapisan atau dari planken. Walaupun kedua-duanya adalah papan hitam, mereka mempunyai ciri-ciri khusus yang mempengaruhi reka bentuk, nuansa operasi.

Pilihan untuk menghias rumah dengan pokok

Pilihan untuk menghias rumah dengan pokok

Lapisan adalah papan nipis dengan permukaan cembung. Di kedua-dua belah pihak ia mempunyai alur yang mana satu kurungan dipasang pada yang lain. Ia biasanya diperbuat daripada spesies kayu murah, paling sering kayu halus.

Kelebihannya adalah seperti berikut:

 • Pemasangan mudah. Ia tidak sukar untuk berhimpun daripada PVC - pembina yang sama bentuk "masukkan lonjakan ke dalam alur, selak, ulangi".
 • Bahan semulajadi. Ia agak menjadi estetika daripada apa-apa lagi - lapisan kelihatan seperti kayu semula jadi. Corak kulit selalu berbeza, seperti warna teduh.
 • Keramahan alam sekitar. Bahannya bernafas, tidak mengeluarkan sebarang wap yang berbahaya.
 • Harga rendah. Lapisan hanya sedikit lebih mahal daripada PVC.

Panel fasad kayu dibuat sama ada dari lapisan atau dari planken

Panel fasad kayu dibuat sama ada dari lapisan atau dari planken

Tetapi seperti kebanyakan kayu semulajadi, lapisan tidak stabil. Dari kelembapan, ia rots, membengkak. Dari retak panas kering, retak. Ia boleh merosakkan parasit, ia boleh tumbuh lumut. Untuk mengelakkan ini, perlu dari masa ke semasa (lebih baik setiap musim bunga) untuk mengemas kini komposisi khas yang meliputi fasad.

Tidak ada masalah seperti itu dengan planken. Ia adalah papan yang sama, tetapi dengan permukaan licin dan tanpa sebarang slot. Tepi itu sama ada lurus atau beveled, ketebalan biasanya sekitar dua sentimeter. Selalunya mereka terbuat dari larch - pokoknya agak mahal, tetapi tahan kelembapan.

Kelebihannya adalah seperti berikut:

 • Ketahanan. Tidak seperti lapisan, tidak retak dalam haba dan tidak mengalami kelembapan.
 • Sistem pelindung yang menarik. Bukan sahaja menyediakan ventilasi, tetapi juga membolehkan anda menambah sentuhan pada reka bentuk keseluruhan.
 • Kecantikan. Seperti mana-mana kayu semula jadi, planken cantik.
 • Penggantian bahagian mudah. Walaupun pemasangan itu sendiri memerlukan lebih banyak kemahiran daripada dalam hal clapboard, lebih mudah untuk menggantikan elemen yang rosak - cukup untuk membatalkannya dan tidak mengeluarkannya dari sistem slot.

Kayu adalah salah satu bahan yang paling cantik dan mahal.

Kayu adalah salah satu bahan yang paling cantik dan mahal.

Kelemahan utama adalah harga yang tinggi. Untuk larch, selain daripada impregnated dengan sebatian khas di peringkat pengeluaran, anda perlu membayar lebih daripada untuk pain.

Menariknya, dengan ketiadaan slotting, planken boleh diperbaiki dengan dua cara:

 • Boleh dilihat. Dalam kes ini, papan skrol terus ke hadapan. Kotak skru boleh menjadi sentuhan kecil tetapi menghiburkan pada reka bentuk.
 • Tersembunyi. Dalam kes ini, lembaga dilampirkan pada peranti khas yang dilekatkan pada fasad - dari sisi yang kelihatannya tidak ada yang memegangnya.

Pemasangan bahan ini memerlukan kemahiran yang hebat.

Pemasangan bahan ini memerlukan kemahiran yang hebat.

Kedua-dua panel dinding dan plat bahan api mudah terbakar - jika kebakaran berlaku di rumah, fasad juga akan terbakar.

Lembaga
Kayu adalah bahan yang indah, tetapi tidak praktikal (atau mahal). Ia masuk akal untuk meletakkannya hanya jika anda hanya mahu panel kayu dan tiada yang lain.
kembali ke menu ↑

Daripada logam

Logam adalah bahan yang agak mahal, harga yang secara langsung menentukan kualiti fasad yang dihasilkan. Ia mempunyai kelebihan berikut:

 • Kemudahan. Sudah tentu, berat logam lebih daripada PVC, tetapi masih cukup kecil untuk menyampaikannya.
 • Kekuatan. Tidak seperti PVC dan lapisan, logam tidak akan dirugikan oleh kesan mekanikal - sukar untuk memecahkan atau menumbuk lubang. Anda boleh, mungkin, meninggalkan penyok kecil, tetapi anda boleh melakukannya.
 • Ketahanan. Logam tahan api, perengsa biologi, perubahan suhu. Ia tidak berubah dari haba, tidak menjadi rapuh dalam keadaan sejuk. Ia tidak boleh membahayakan perosak.
 • Rintangan kelembapan. Ia disediakan oleh keluli tahan karat atau dengan lapisan khas. Yang kedua adalah lebih murah, tetapi juga lebih rapuh - jika salutan itu rosak, logam di bawahnya akan berkarat dengan cepat.
 • Estetika. Logam boleh menjadi warna yang berbeza, tetapi ia sentiasa cantik, mempunyai kecemerlangan tertentu, daya tarikan istimewa. Terdapat dalam pelbagai warna, mungkin juga mempunyai permukaan licin.

Logam adalah bahan yang agak mahal.

Logam adalah bahan yang agak mahal.

Sudah tentu, ia mempunyai kelemahan:

 • Bunyi bising. Sekiranya anda memasang panel secara mendatar, pada sudut yang kecil, setiap titisan hujan akan menendang mereka, menghasilkan bunyi yang menjengkelkan.
 • Kesukaran pemasangan. Logam paling sering dikimpal ke dalam satu web - jadi ia menjadi tidak sensitif kepada sebarang pengaruh secara umum, tetapi prosedur itu memerlukan peralatan dan kemahiran yang kemungkinan besar anda tidak mempunyai. Di samping itu, selepas selesai kerja untuk menggantikan salah satu panel yang gagal akan menjadi sukar. Dan walaupun panel akan dipasang dengan skru, anda perlu memasang lubang untuk mereka, yang juga memerlukan kemahiran.

Di bawah logam mesti meletakkan lapisan penebat. Jika pokok boleh dilakukan tanpa ia, maka logam - tiada cara. Ia juga mengumpul elektrik statik, kerana ia adalah idea yang tidak baik untuk membaiki hidangan satelit dan penghawa dingin di muka bumi seperti itu.

Ia mempunyai kecemerlangan khusus, daya tarikan istimewa

Ia mempunyai kecemerlangan khusus, daya tarikan istimewa

Lembaga
Logam untuk menutup fasad harus digunakan jika ia digabungkan dengan senibina rumah. Kesan penggunaannya biasanya sangat ketat.
kembali ke menu ↑

Semen serat

Semen serat adalah berbeza daripada simen konvensional untuk sebahagian besar dengan cara pemprosesan: ia bercampur terlebih dahulu, lalu melalui lubang khas di bawah tekanan tinggi, membentuk panel secara langsung. Kemudian ia dibenarkan untuk menyembuhkan selama beberapa jam, dibakar pada suhu yang tinggi dan ditutup dengan komposisi untuk mengusir kelembapan, ditambah dengan penguat umum.

Panel yang dihasilkan boleh kelihatan seperti bahan dan mempunyai kelebihan berikut:

 • Ketahanan. Jangan membakar, tidak membusuk, tidak takut dengan ancaman biologi, tidak mengalami panas atau sejuk, tidak mengubah warna di bawah sinar matahari.
 • Kemudahan. Lebih berat daripada PVC, dengan ringan dapat dibandingkan dengan kayu.
 • Kekuatan. Tahan kerosakan mekanikal, boleh berkhidmat sehingga setengah abad.
 • Penebat haba. Tidak seperti PVC dan logam, ia tidak memerlukan penebat tambahan - bahan itu sendiri mengekalkan haba dengan cukup baik.
 • Pelbagai. Fibrotsement dihasilkan dicat dalam pelbagai warna, dipalsukan dengan bahan yang berbeza. Permukaannya boleh lancar atau bertekstur, menyerupai pokok atau batu, sehingga sulit dibedakan.
 • Keupayaan untuk menjalankan pemasangan dalam apa jua keadaan. Malah dalam keadaan sejuk yang melampau.

Semen serat berbeza daripada simen konvensional

Semen serat berbeza daripada simen konvensional

Semen serat sangat tahan terhadap kelembapan sehingga ia menjadi masalah - bukan sahaja ia tidak menembusi, tetapi ia tidak akan keluar, yang boleh menjejaskan kekuatan dinding fasad. Di samping itu, dari masa ke masa, plat telah cacat, walaupun hanya dua peratus - ia tidak begitu ketara.

Keistimewaan simen gentian adalah bahawa anda tidak boleh membelinya dalam bentuk yang telah selesai, tetapi juga cat itu sendiri.

Lembaga
Sekiranya anda ingin menghiasi fasad tanpa kenaikan khas pada beban pada asas, dan kemudian cat kepada citarasa anda sendiri - simen gentian adalah penyelesaian yang baik. Terutama jika anda tidak mahu warna seragam, tetapi corak rumit dan tangan dicat.
Bahan ini tahan terhadap kelembapan.

Bahan ini tahan terhadap kelembapan.

kembali ke menu ↑

Dari kaca dan batu

Kedua-dua kaca dan batu jarang digunakan untuk menyelesaikan fasad. Ini disebabkan oleh beberapa kelemahan tertentu:

 • Nilai hebat. Batu itu mesti dilombong dan disampaikan, kaca mesti dibuat dan terbakar sehingga ia tahan terhadap kerosakan mekanikal.
 • Berat badan. Kedua-dua bahan berat sehingga pengangkutan mereka menjadi masalah. Di samping itu, anda masih perlu mengira beban di atas asas - jika terlalu besar, rumah hanya akan tenggelam.
 • Kekonduksian terma yang tinggi. Kedua-dua bahan itu mudah dipanaskan dan sejuk seperti mudah. Pada musim panas, mereka menyediakan peningkatan suhu tambahan di dalam rumah, dan penurunan musim sejuk. Dan jika batu itu masih dapat dipanaskan, maka kaca tidak selalu.
 • Kesukaran pemasangan. Kaca dipasang di atas logam khas, yang juga mesti dipasang - tetapi bagi orang yang tidak berpengalaman itu diluar kuasa. Batu dipasang di panel, yang, disebabkan oleh berat akhir, sukar dilekap.

Rumah di dalamnya akan sentiasa penuh cahaya

Rumah di dalamnya akan sentiasa penuh cahaya

Di samping itu, jika batu itu tidak memerlukan penjagaan, maka kaca harus dibersihkan secara berkala dengan cara khas, jika tidak ia akan kehilangan ketelusan, dan dengan itu kelebihan utamanya adalah penampilan yang bergaya.

Kekurangan kedua-dua bahan adalah sama. Tetapi kelebihan setiap spesifik.

Untuk batu itu adalah:

 • Kebolehpercayaan. Mana-mana pembinaan batu boleh bertahan selama berabad-abad, kerana ia tidak peka terhadap kerosakan mekanikal, tidak haus, tidak pudar di bawah sinar matahari, tidak mengalami perubahan suhu, tidak menjadi rapuh dalam sejuk, dan tidak meledingkan dari panas. Dia tidak takut ancaman biologi, dia berani menghadapi sebarang cuaca. Maksimum yang boleh terjadi dengan fasad batu adalah bahawa ia akan tumbuh lumut, tetapi untuk sesetengah reka bentuk ini hanya akan memberi manfaat.
 • Estetika. Batu semulajadi cantik, seperti bahan semula jadi lain. Setiap kerikil dalam batu itu unik.

Batu itu tidak memerlukan penjagaan apa-apa

Batu itu tidak memerlukan penjagaan apa-apa

Sudah tentu, batu itu tidak boleh diberikan warna yang berbeza daripada yang semula jadi, tetapi ini adalah minus yang sangat bersyarat - setelah semua, batu itu dibeli untuk menyenangkan dengan keindahan semula jadi.

Gelas mempunyai kelebihan lain:

 • Kecantikan. Terlepas dari apakah panel kaca akan digunakan sebagai dinding atau tetap pada mereka - hasilnya akan kelihatan hebat. Plus, dalam kes pertama, rumah di dalamnya akan sentiasa penuh cahaya.
 • Pelbagai. Terdapat gelas yang berbeza - legap, telus, cermin, dengan debu, dengan ukiran, menukar warna pada matahari, diperkukuhkan. Dengan bantuan mereka, anda boleh membuat komposisi megah, terutamanya jika anda menggabungkan beberapa jenis kaca.
Batu semulajadi indah seperti bahan semula jadi lain.

Batu semulajadi indah seperti bahan semula jadi lain.

Sesuai untuk hiasan fasad:

 • Jelas kaca. Ia digunakan untuk menggantikan dinding padat konvensional - dengan bantuan mereka, sebahagian daripada fasad menjadi telap sepenuhnya. Di Rusia, sayangnya, sebahagian besar tidak dapat diterapkan - musim sejuk bersalju panjang tidak perlu membuat kaca muka depan rumah.
 • Kaca es. Lebih logik lagi dalam iklim negara kita. Dipasang ke dinding rumah, seperti panel yang biasa, boleh mempunyai sebarang nuansa untuk rasa pelanggan. Untuk menambah kecantikan, anda boleh menggunakan sisipan kaca berwarna (atau mengubah bahagian muka depan ke tingkap kaca berwarna sepenuhnya), ukiran laser dengan corak, sputtering, yang akan memberikan kaca tekstur khas yang kasar.Anda juga boleh membeli kaca bertetulang, yang dibezakan oleh tekstur "di dataran."

Sebahagian daripada fasad itu juga boleh dijadikan cermin, tetapi pada hari-hari yang cerah ia akan bersinar dan membuta setiap orang yang cuai melihatnya.

Lembaga
Dinding batu atau kaca sepenuhnya mahal dan tidak selalu dibenarkan. Jika anda keliru dengan harga, tetapi seperti bahan, anda boleh memasukkan sisipan kaca atau batu dalam reka bentuk keseluruhan.
kembali ke menu ↑

Panel sandwic

Panel sandwic adalah, sesungguhnya, pelapis rupa fasad selesai, yang tidak perlu disejukkan lagi, hanya cukup untuk dibaiki di dinding. Terdiri daripada dua lapisan bahan pelapis, di antara yang terlindung.

Gothic House

Gothic House

Untuk lapisan luar biasanya digunakan:

 • Logam. Bahan ini nipis, tahan lama, dan sangat memerlukan pemanasan tambahan, kerana ia tidak dapat memberikan apa-apa penebat haba itu sendiri. Tahan terhadap segala-galanya, tahan lama, cantik, tetapi sukar untuk memasang panel dari situ.
 • PVC. Ia menjadi rapuh dalam keadaan sejuk, boleh memancarkan asap beracun dengan kualiti yang tidak baik, tetapi sedikit bernilai, datang dalam pelbagai warna, mudah diangkut, mudah dibaiki.

Panel sandwic itu, sebenarnya, telah selesai pelapis fasad.

Panel sandwic itu, sebenarnya, telah selesai pelapis fasad.

Tidak ada kayu, mahupun serat serat, mahupun kaca, atau batu yang digunakan untuk panel sandwic, kerana mereka sendiri mampu menyediakan penebat haba.

Penebat haba digunakan untuk lapisan dalaman:

 • Bulu mineral. Ia tidak membakar, tidak membusuk, tidak peka terhadap ancaman biologi - tiada parasit akan bermula di dalamnya. Tetapi anda perlu memberi perhatian kepada ketat - jika kelembapan mendapat pada bulu kapas, ia akan kehilangan sebahagian besar sifat penebat habanya.
 • Polistirena. Ia tidak merosakkan kerana air dan berfungsi untuk masa yang lama, tetapi ia terbakar, memancarkan asap hitam yang tajam, dan juga mengalami ancaman biologi - tikus boleh hidup di dalamnya. Ia juga tidak tahan cahaya matahari dan, jika ada lubang dalam panel, ia akan sebahagiannya runtuh.
 • Buih poliuretana. Lebih mahal daripada bahan lain, tetapi juga lebih baik dari segi pemeliharaan haba - ia dilepaskan dua kali perlahan seperti bulu mineral, dan satu setengah kali lebih perlahan daripada polistirena. Tidak terbakar, tidak mengalami kelembapan, sangat ringan. Satu-satunya kelemahan - ia boleh mendapatkan tikus.

Bahan ini mudah dipasang.

Bahan ini mudah dipasang.

Anda boleh menggabungkan bahan dalam tiga cara:

 • Berkumpul di tempat kejadian. Dalam kes ini, anda membeli kepingan bahan pelapis, penebat dan gam, dan kemudian anda boleh memasangnya ke dalam panel sandwic di tempat. Kelebihan - kemudahan penghantaran, kerana setiap individu adalah lebih mudah. Kelemahannya adalah kualiti yang kurang baik, terutamanya jika anda mematahkan peraturan perhimpunan.
 • Tuangkan. Dalam kes ini, anda membeli menghadap kepingan dan balon dengan busa poliuretana, dan kemudian isi lompang antara helaian. Kelemahannya ialah anda perlu menunggu sehingga segala-galanya kering, dan selain itu, jika anda bertindak dengan cuai kerana tidak berpengalaman, lacunae boleh terbentuk dalam buih yang merosot penebat.
 • Untuk membeli. Perhimpunan penghantar lebih mahal, memerlukan ketepatan dari segi penghantaran. Tetapi pada masa yang sama, panel sandwic tepat dibuat mengikut semua keperluan GOST, mereka akan berlangsung selama beberapa dekad. Dan jika ada yang salah dengan mereka, anda boleh menghubungi penjual dengan aduan.

Rumah yang indah dalam gaya moden

Rumah yang indah dalam gaya moden

Terlepas dari cara di mana bahan digabungkan, panel sandwic mempunyai kelebihan:

 • Pemasangan mudah. Panel sandwich dipasang pada prinsip pereka yang sama, di mana anda perlu mengikat lonjakan ke dalam alur dan anda boleh meneruskan ke gandingan seterusnya.
 • Ketahanan. Sebarang bahan luaran akan mudah bertahan dan kelembapan, dan suhu jatuh, dan sebarang fenomena atmosfera.
 • Tidak perlu panas. Untuk menjalankan menghadap panel sandwic fasad adalah untuk memanaskannya pada masa yang sama dan untuk menutupi dengan menghadapi bahan.
 • Kemudahan. Panel tidak memberi beban khas di atas asas.

Gaya desa

Gaya desa

Terdapat keburukan:

 • Kurang estetika. Hanya struktur seni bina mudah yang boleh dihadapi dengan panel sandwic, kerana mereka tidak membengkok, mereka tidak boleh dipotong, panjangnya tidak diperbetulkan.
 • Pembakaran. Hampir semua pengisi mudah terbakar, yang akan menjejaskan kebakaran.

Hiasan rumah yang mudah dan murah

Hiasan rumah yang mudah dan murah

Membuat panel sandwic biasanya yang paling mudah: warna cerah seragam. Anda boleh membuat rumah berjalur, tetapi corak kompleks tidak boleh dibentangkan dengan bantuan mereka.

Lembaga
Sekiranya anda ingin mengubah muka bangunan dengan plastik atau logam, pilih panel sandwic. Kesan estetik akan sama persis, tetapi anda tidak perlu repot-repot dengan penebat.
kembali ke menu ↑

Nuansa pendaftaran

Tahan kepada cuaca dan tekanan mekanikal, bahan yang menyediakan penebat termal dan melindungi dinding rumah daripada memakai, ini bukan semua yang anda biasanya perlu menikmati melihat rumah. Jika tidak, semua orang akan tinggal di rumah dengan panel sandwic yang sederhana. Estetika adalah penting.

Selesai bata

Selesai bata

Ia memberi kesan kepada lokasi panel:

 • Menegak. Akan menjadikan rumah secara visual lebih tinggi, yang berguna untuk rumah jongkok kecil.
 • Mendatar. Ia akan menjadikan rumah lebih rendah, lebih luas dalam rupa, yang berguna untuk rumah tinggi yang kelihatan terlalu sempit.
 • Bata. Ia digunakan untuk baseboards - mereka tidak sesuai betul di atas yang lain, tetapi dengan indentasi bagaimana bata sesuai. Ia kelihatan baik, perubahan visual khas dalam bentuk tidak membawa.

Produk menegak akan menjadikan rumah lebih tinggi secara visual.

Produk menegak akan menjadikan rumah lebih tinggi secara visual.

Warna menjejaskannya:

 • Bright putih warna kelihatan baik, tetapi anda perlu sentiasa membasuhnya, jika tidak, ia akan sangat pudar dan menjadi kelabu.
 • Bright hitam Warna untuk rumah biasanya tidak digunakan kecuali rumah bergaya gothic. Pengecualian adalah latar belakang hitam dengan corak atau aksesori yang menarik yang menarik perhatian. Tetapi masih, ia biasanya dianggap bahawa kesannya terlalu suram.
 • Shades kuning. Warna cerah akan menarik perhatian kepada rumah, menjadikannya lebih cerah dan lebih menyenangkan. Warna biasa yang kelihatan baik dikelilingi taman.
 • Shades hijau. Untuk kotej musim panas jarang digunakan, sebagai rumah hijau yang dikelilingi oleh kehijauan akan kelihatan agak pelik. Tetapi untuk sebuah pondok negara, dikelilingi oleh bangunan lain, garaj dan taman yang kemas, warna lembut pudina atau cahaya hijau akan berfungsi dengan baik.

Warna putih yang terang kelihatan baik, tetapi anda perlu sentiasa membasuhnya.

Warna putih yang terang kelihatan baik, tetapi anda perlu sentiasa membasuhnya.

 • Shades merah. Mereka biasanya dianggap terlalu terang, oleh itu pilihan yang tidak diingini, tetapi pilihan yang tersendat, seperti batu bata, cukup sesuai dengan idea-idea klasik tentang rumah negara.
 • Shades coklat. Melihat baik, mengingatkan rumah kampung. Tetapi ia tidak disyorkan untuk mengambil sejuk atau terlalu gelap.
 • Warna yang halus. Beige, merah jambu, pic. Buat rumah yang kelihatan lebih besar dan lebih selesa. Sangat sesuai untuk rumah-rumah kecil, keselesaan di mana - idea reka bentuk utama.
 • Warna sejuk. Buat rumah juga lebih dalam penampilan, tetapi pada masa yang sama lebih ketat, lebih gelap. Baik digabungkan dengan sisipan kaca atau logam.

Ini memberi kesan kepada penamat:

 • Plastik tulen. Ia tidak kelihatan terlalu estetik, kerana dalam satu sekilas kelihatannya rumah itu murah kepada pemiliknya. Tetapi untuk sebuah rumah kecil, yang tidak boleh terlalu elegan, cukup.
 • Kayu atau batu tulen. Bahan semulajadi selalu cantik. Pohon itu kelihatan hangat, selesa, mengingatkan kampung-kampung, kenangan zaman kanak-kanak yang menyenangkan. Batu lebih ketat, tetapi jika ia digabungkan dengan pokok, ia akan kelihatan lebih lembut.
 • Logam tulen. Ia berjalan lancar dengan kaca, sesuai untuk hiasan rumah dalam gaya. berteknologi tinggi. Ia memberikan gloss khas dan gaya ketat. Mengingatkan pencakar langit, bangunan perindustrian.
 • Jelas kaca. Ia digabungkan dengan logam, sangat bergantung pada kaca tertentu. Telus kelihatan mewah, kaya, agak pelik. Matt mengingatkan tentang laut, bangunan tinggi, pusat bandar besar. Kaca es adalah baik untuk diwarnai, ia memberikan daya tarikan tambahan.

Rumah negara yang bergaya

Rumah negara yang bergaya

 • Di bawah bata. Ia dibuat dengan bantuan panel PVC, plastik yang dicurahkan dalam beberapa lapisan menjadi acuan yang menyalin kerja keras semula jadi. Dari kejauhan ia kelihatan tidak dapat dibezakan dari bata sebenar, ia sangat sesuai untuk rumah klasik gaya, ditambah membolehkan anda menyimpan - PVC lebih murah daripada bata sebenar dan lebih mudah.
 • Di bawah pokok itu. Ia dibuat dengan menggunakan simen serat atau PVC, membolehkan anda menikmati penampilan estetik, melupakan semua kelemahan pokok dan perlu diperbaharui supaya ia tidak reput. Dari jauh, sekali lagi, tidak dapat dibezakan, tetapi dekat memberikan nuansa warna. Keistimewaan kayu semula jadi tidak wujud.
 • Di bawah batu itu. Batu semulajadi berat dan mahal, lebih baik membeli semen serat atau PVC untuknya. Sudah tentu, mereka memakai lebih cepat, tetapi jika anda ingin mengubah bahagian luar rumah, akan lebih mudah mengubahnya.

Produk mendatar akan menjadikan rumah lebih rendah, lebih luas dalam penampilan.

Produk mendatar akan menjadikan rumah lebih rendah, lebih luas dalam penampilan.

Lembaga
Idea yang baik adalah menggabungkan bahan yang berbeza. Letakkan panel di bawah batu itu dalam dua baris, dan selesaikan bahagian atas dengan kayu atau panel di bawah pokok itu. Masukkan sisipan kaca antara panel logam. Perkara utama ialah hasilnya digabungkan.
Rumah yang selesa di gaya Provence

Rumah yang selesa di gaya Provence

Sebelum anda pergi ke kedai untuk panel tertentu, anda harus menarik apa yang kelihatan seperti rumah selepas trim dan hanya jika anda suka segalanya, teruskan ke penjelmaan.

Di kedai, anda perlu menyemak sama ada panel terkelupas dan retak, jika mereka mempunyai panjang dan lebar yang sama, dan jika pembungkusan tidak rosak.

Panel boleh dipasang pada mana-mana dinding, tidak seperti plaster

Panel boleh dipasang pada mana-mana dinding, tidak seperti plaster

Panel muka depan adalah cara untuk memberikan keperibadian dan percubaan dengan reka bentuk rumah.

Bahan muka depan

Mana yang lebih baik untuk dipilih?

8.9 Skor Jumlah
Panel muka hadapan untuk rumah anda

Panel muka - salah satu bahan yang paling popular, yang semakin digunakan oleh orang lain. Mereka mempunyai begitu banyak pilihan yang anda perlu mengenali semua kebaikan dan keburukan masing-masing, sebelum anda membuat pilihan anda. Artikel kami akan membantu anda memberi tumpuan kepada bahan yang benar-benar menekankan keanehan setiap rumah. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
9
Kebaikan
 • Tidak perlu menyediakan dinding. Panel boleh dipasang pada mana-mana dinding, tidak seperti plaster - yang boleh digunakan hanya pada permukaan dibersihkan rata.
 • Keupayaan untuk menyelamatkan dinding rumah daripada dipakai. Sekiranya mereka berselubung dengan panel, lapisan atas ini akan terlebih dahulu habis.
 • Ruang untuk kreativiti. Walaupun panel kebanyakannya dibuat oleh kilang, tiada apa yang menghalang anda daripada menunjukkan imaginasi dan menggabungkan bahan dan warna sedemikian rupa sehingga reka bentuk akhir adalah asal dan menarik.
Cons
 • Mana-mana panel membuat rumah lebih berat. Oleh itu, beban di atas asas meningkat, masa yang diperlukan untuk keseluruhan struktur untuk memakai berkurangan. Jika, bagaimanapun, untuk menggunakan bahan-bahan berat terutamanya - batu atau kaca - beban mungkin sedemikian rupa sehingga rumahnya nyata proyadet.
 • Mana-mana panel memerlukan usaha pemasangan. Pertama anda perlu memilih, membeli, membawa. Kemudian sama ada memasang pengikat ke dinding, kencangkan jalur pada mereka sebagai pereka, atau gunakan gerudi dan skru, atau kimpalan, atau grid logam. Semua opsyen memerlukan sama ada melabur wang atau membuat usaha - dan itu bukan fakta bahawa sekadar melapuk dinding tidak akan lebih murah dan lebih mudah.
 • Pandangan spesifik. Bukan semua orang suka apa panel kelihatan, walaupun mereka dibuat untuk beberapa jenis bahan semula jadi.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk