Ubin Gypsum untuk hiasan dalaman: 160+ Foto (di bawah batu, di bawah bata) untuk ekspresi diri yang terang

Gipsum dan panel gipsum digunakan sebagai pelapis untuk hiasan dalaman dinding dan siling. Digunakan sebagai elemen hiasan. Kombinasi serbuk gipsum dengan air mempunyai kelenturan yang sangat tinggi, menyokong pembentukan permukaan yang indah, estetika yang menarik dari hampir semua bentuk. Bahan ini juga digunakan untuk mencetak dan hiasan lain, serta dibentuk.

Kandungan artikel ini:

Ciri-ciri produk dari jubin plaster

Gypsum berfungsi sebagai salah satu bahan bangunan yang digunakan secara meluas. Digunakan terutamanya dalam reka bentuk dalaman, sebagai bahan permukaan untuk dinding, siling, stuko. Butiran hiasan dibuat daripadanya:

 • soket di bawah kandil itu;
 • Buaian dalaman;
 • rangka siling;
 • lajur hiasan dan banyak lagi.

Ubin gipsum kelihatan cantik di pedalaman

Ubin gipsum kelihatan cantik di pedalaman

Pelakon lain digunakan untuk meniru plaster. Ia juga dihasilkan sebagai unit pemasangan, sebagai contoh drywall.

Gypsum adalah mineral dengan warna dari putih ke kelabu, yang terletak di kerak bumi. Secara kimia, ia dikenali sebagai hidrat kalsium sulfat (CaSO4,2H2O), yang diperolehi melalui pengambilan dari urat besar. Untuk hiasan dalaman, batu separa salutan plaster, biasanya dipanggil alabaster, digunakan, sesuai untuk sebarang bentuk arca. Dalam keadaan semulajadi, ia terdiri daripada kira-kira 30% air terikat. Air ini diekstrak melalui pemanasan berterusan sehingga serbuk putih diperolehi.

Ia mempunyai banyak kelebihan dalam reka bentuk.

Ia mempunyai banyak kelebihan dalam reka bentuk.

Untuk pembuatan jubin gipsum dan bahan gipsum lain, gipsum ini diekstrak sebagai bahan mentah.. Apa yang dipanggil gypsum sintetik dibuat dari itu. Untuk melakukan ini, gunakan kapur basah, yang terdiri daripada gabungan kalsium dan air, dalam kombinasi dengan sulfat, membentuk kalsium sulfat.

kembali ke menu ↑

Bagaimanakah gypsum berbeza dari permukaan lain?

Antara sifatnya yang unik, khususnya, ini adalah:

 • tidak mempunyai bau asing, sepenuhnya selamat;
 • boleh didapati secara meluas;
 • bahan estetik yang selesa;
 • mudah dipasang;
 • rintangan kebakaran;
 • ketahanan;
 • penebat;
 • rintangan haba

Bahan ini tahan api dan tahan lama

Bahan ini tahan api dan tahan lama

Sekarang kebanyakan ciri reka bentuk dalaman dan luaran terutamanya ditadbir oleh struktur gypsum atau gypsum molding.

Permintaan terhadap bahan ini disebabkan oleh faktor lain: kurang masa, harga kerja. Dari masa ke masa, produk gypsum menjadi lebih maju dan lebih maju, seperti peningkatan ketahanan api, sifat akustik untuk penebat bunyi, dan sebagainya.d.
Gipsum jubin - mudah dipasang

Gipsum jubin - mudah dipasang

kembali ke menu ↑

Hartanah

Rintangan kebakaran

Ia mempunyai rintangan api semulajadi, menghentikan penyebaran api, yang boleh menjadi kritikal untuk keselamatan dan kehidupan. Harta ini disebabkan oleh kehadiran air yang ada dalam produk gypsum. Sebagai contoh, jubin gipsum tebal 15 mm mengandungi hampir 3 liter air kristal. Apabila api menghampiri air, airnya menguap, menghasilkan lapisan pelindung yang meliputi produk gipsum. Harta ini akan membantu menghentikan penyebaran api dari bahan lain.

Penebat bunyi yang baik

Penebat bunyi yang baik

Tidak mudah terbakar

Seperti yang dijelaskan, pemanasan produk gipsum menyebabkan pemanasan kristal air hadir dalam bahan gipsum. Dehidrasi haba gipsum ini disebut kalsinasi. Pemecatan membawa kepada pembentukan salutan yang menghalangnya daripada terbakar, membenarkan bahan di sebelahnya untuk mengekalkan suhu yang lebih rendah dan lebih selamat.

Walaupun selepas kristal air dikalsikan sepenuhnya, residu akan bertindak sebagai lapisan penebat sehingga ia musnah. Gypsum dianggap penghalang kebakaran yang baik kerana keupayaannya menghentikan penyebaran api selama beberapa jam, bergantung pada jumlah produk gipsum.

Tiada bau

Tiada bau

Akustik

Produk gypsum terkenal dengan sifat penebat bunyi mereka, yang jauh lebih berkesan daripada kerja keras bata, jika anda mengambil ketebalan yang sama. Gypsum direka khusus untuk mengurangkan bunyi bising dan mengelakkan tekanan. Ruang antara kedua-dua dinding plaster membawa kepada ciri akustik yang lebih tinggi, mengehadkan bunyi bising. Sebagai contoh, bukan dinding bata tebal 110 mm, kita boleh memasang papan gypsum 75 mm tebal untuk mencapai prestasi bunyi yang sama.

Anda boleh memilih mana-mana gaya

Anda boleh memilih mana-mana gaya

Rintangan haba

Sifat-sifat terma yang dihasilkan oleh pembinaan gypsum akan memastikan keseimbangan kelembapan dan suhu yang baik di dalam bilik. Pembinaan gypsum, termasuk rongga, seperti drywall atau formwork, menyediakan tambahan sifat penebat.

Penghalang wap

Penggunaan papan gypsum dalam reka bentuk dalaman menghalang kelembapan di dalam bilik.

Digunakan di mana-mana bilik

Digunakan di mana-mana bilik

kembali ke menu ↑

Dinding gypsum

Dinding plaster adalah permukaan dicat yang tahan lama yang sesuai untuk semua jenis persekitaran tertutup. Bahan tidak mengandungi sebatian organik yang tidak menentu (VOC). Oleh kerana kepelbagaian struktur membentuk suasana, nada, suasana di rumah atau pejabat.

Jubin dinding gipsum dibuat untuk hampir mana-mana reka bentuk, corak atau tekstur yang menggunakan proses pengilangan CNC. Mereka boleh memadankan apa-apa hiasan. Reka bentuk boleh menenangkan untuk ruang kasual atau lebih dinamik untuk persekitaran perniagaan pejabat. Ia boleh menjadi lembut, meriah, mewah atau bergaya.
Pelbagai bahan akan mengejutkan anda

Pelbagai bahan akan mengejutkan anda

kembali ke menu ↑

Dinding Aksen 3D

Ini bukan satu lagi cara untuk menghias rumah-rumah dan pangsapuri-pangsapuri, yang mana para pereka fesyen sudah mengadopsi. Panel dinding tiga dimensi boleh melengkapkan hampir semua persekitaran dalaman atau komersial, membantu mewujudkan ruang hidup yang berwarna-warni. Ini adalah bahan moden, mudah, ekonomik untuk hiasan, yang boleh dipasang dengan cepat, dicat dalam warna apa pun untuk sepadan dengan pedalaman.

Mereka boleh digunakan untuk membuat dinding aksen, dinding latar belakang untuk TV, bilik tidur, bilik kanak-kanak, pejabat, restoran, pusat hiburan.

Panel 3d di dinding

Panel 3d di dinding

kembali ke menu ↑

Apakah mereka?

Ini jubin komposit timbul dengan corak tunggal kompleks yang menyediakan kemasan tiga dimensi di pedalaman, dijual dalam meter persegi. Setiap bahagian mempunyai saiz kira-kira 60/60 cm, tetapi format lain adalah mungkin. Prinsip pendaftaran adalah untuk memberikan permukaan monolitik licin tanpa sendi dan lipit, oleh itu, setiap perincian dibuat untuk dimasukkan ke dalam seterusnya.

Pereka suka bahan baru dan tidak dikenali ini dan menawarkan untuk menghiasi mereka dengan dinding aksen supaya ia menonjol sebagai fokus utama bilik. Tetapi sesetengah menggunakan jubin untuk menutup semua dinding atau siling.
Ia adalah mungkin untuk menata bukan sahaja dinding, tetapi juga siling

Ia adalah mungkin untuk menata bukan sahaja dinding, tetapi juga siling

kembali ke menu ↑

Tekstur penutup

Anda boleh memilih corak geometrik yang berulang atau membuat lakaran sendiri - untuk ini terdapat teknologi yang sudah cukup maju yang membolehkan anda menyedari projek peribadi dinding pukal berdasarkan gipsum.

Corak yang paling kerap dipilih adalah gelombang, sarang lebah, bulatan, lubang, bulan, riak. Anda boleh mendapatkan tiruan yang sangat realistik dari dinding bata dan permukaan lain.

Bahan boleh dicat dengan warna apa pun. Iaitu, anda bukan sahaja memilih bentuk dinding anda, tetapi pelbagai warna ke tempat yang dikehendaki. Ia juga mungkin untuk mengecat dinding tersebut, walaupun beberapa kali. Mereka juga boleh berumur tiruan, contohnya, dalam teknik craquelure atau patina.

Ia mempunyai pelbagai corak

Ia mempunyai pelbagai corak

Pemasangan panel tersebut boleh dilakukan secara berasingan.. Sendi dibuat dengan ketepatan micron, supaya semua bahagian dipasang ke dalam satu pola yang menakjubkan, tanpa sebarang sempadan jubin yang terlihat. Untuk membuat satu dinding bertekstur lancar besar, sapatkan gam, yang digunakan dengan spatula ke permukaan belakang jubin, dan kemudian dipasang.

Di hujung jubin ada lapisan dempul dempul. Apabila menyertai helaian, terdapat elemen pengikat tambahan yang digunakan untuk menutup lipatan antara panel. Selanjutnya, lipit digosok dan mendapat permukaan monolitik.
Pemasangan panel tersebut boleh dilakukan secara berasingan.

Pemasangan panel tersebut boleh dilakukan secara berasingan.

Oleh itu, langkah demi langkah, panel gipsum tiga dimensi terpaku pada seluruh dinding. Jika anda perlu memotong lembaran, maka mudah dilakukan dengan gergaji biasa. Oleh kerana bahan itu agak rapuh, berhati-hati diperlukan apabila bekerja dengannya, melindunginya dari jatuh.

Oleh itu, dinding pereka di pedalaman anda boleh didapati tanpa penyertaan penghias profesional. Tambah panel yang diukir ke dinding untuk menghiasi dan membuat tekstur. Cat dinding tiga dimensi anda dalam sebarang warna, menggunakan cat rumah, warna atau kontras dengan hiasan yang ada.

Gelombang - corak yang sangat popular

Gelombang - corak yang sangat popular

Lembaga
Untuk memanfaatkan sepenuhnya kesan ukiran, cobalah menyalakan dinding dari atas atau bawah: ini adalah bagaimana anda menekankan kesan 3D dan permukaan bertekstur.
kembali ke menu ↑

Siling digantung

Sistem siling yang digantung moden tidak banyak berubah sejak tahun 1960-an dan ia masih merupakan jenis siling yang paling biasa digunakan dalam reka bentuk bangunan komersial dan kediaman. Ia mempunyai banyak kekuatan yang termasuk kos rendah, fleksibiliti, pemasangan cepat, sifat akustik, penyesuaian untuk pencahayaan dan sistem mekanikal, serta akses mudah ke ruang pengudaraan.

Sebagai peraturan, mereka digunakan untuk menyembunyikan sistem mekanikal, seperti saluran udara dan saluran paip, yang memberikan pandangan yang bersih, monolitik ke ruang di atas kepala anda. Hari ini, trend ke arah siling terbuka lebih popular, terutamanya di kawasan komersial, walaupun kelebihan sistem siling gipsum.
Terlihat baik di atas siling

Terlihat baik di atas siling

Kajian telah menunjukkan bahawa menambah elemen reka bentuk ke siling boleh memberi impak yang besar ke atas suasana keseluruhan ruang, dan dapat mewujudkan keterbukaan, privasi, keintiman, atau tenaga. Di samping itu, kajian yang menganalisis kitaran hidup siling berbanding gaya terbuka menunjukkan bahawa, walaupun kos pemasangan awal lebih tinggi untuk sistem siling yang digantung, kos dan kos penyelenggaraan adalah lebih rendah daripada struktur terbuka.

Sistem siling yang digantung menggunakan jubin siling gypsum memberikan peluang yang luar biasa bagi pereka dan arkitek untuk mencipta kesan dan minat visual dalam dekorasi dalaman, serta menyelesaikan beberapa masalah, keselamatan, dan masalah penampilan keseluruhan.

kembali ke menu ↑

Ciri-ciri Utama

Siling gypsum adalah pembinaan siling jubin, panel atau blok dengan ketinggian boleh laras untuk pemasangan mudah semua jenis paip, bahan penebat, pemanasan dan alat pencahayaan. Mereka juga mudah menyesuaikan diri dengan keperluan pembinaan khas, seperti:

 • siling bulat;
 • kubah;
 • siling condong;
 • lampu tertutup, dan lain-lain

Hiasan arca di kawasan pedalaman

Hiasan arca di kawasan pedalaman

Mereka adalah struktur menengah yang dipasang pada siling utama. Ia adalah gabungan reka bentuk bebas, bersedia untuk lukisan, ringan, dengan penyerapan bunyi yang sangat baik, tahan api, ekonomi. Di samping itu, jubin siling plaster dengan salutan plastik di bahagian depan dan dengan salutan aluminium di bahagian belakang tahan lama dan tahan pakai. Dia juga mencuci bahan pencuci rumah biasa. Ia menawarkan penebat bunyi yang baik, penahan air dan lukisan, yang tidak akan memudar di bawah cahaya matahari langsung.

Reka bentuk siling gypsum

Reka bentuk siling gypsum

Modul duplikat (panel, plat, blok) sesuai untuk sebarang bentuk, jika perlu, terputus. Siling sedemikian akan meningkatkan kualiti udara dalaman, akan memudahkan pengendalian dan pemasangan.

kembali ke menu ↑

Prinsip pemasangan

Siling digantung adalah lebih rendah daripada yang utama, ia membolehkan anda menyembunyikan semua wayar dari candelier, dengan berkesan meletakkan titik, pencahayaan tersembunyi. Pemasangan berlaku pada prinsip sistem kerangka. Selepas memasang bingkai, anda perlu bekerja dengan pendawaian dan sambungkan pencahayaan masa depan dengan output wayar yang bersesuaian.

Pemasangan adalah berdasarkan prinsip sistem kerangka.

Pemasangan adalah berdasarkan prinsip sistem kerangka.

Rangka ini boleh terdiri daripada bahagian persegi atau segi empat tepat bergantung pada jenis arsitektur dan reka bentuk yang diperlukan.. Kadang-kadang jubin siling dipotong untuk memegang lekapan pencahayaan yang tidak standard atau bulat. Dalam kes lain, mungkin tidak perlu menggunakan jubin di tempat perlawanan lampu. Dalam kes ketiga, beli plaster siling khas plaster, yang digunakan untuk candelier. Apabila memilih bagaimana untuk meletakkan lekapan, kebanyakan pereka dipandu oleh keperluan khusus.

Salah satu kelebihan bahan ini ialah kesederhanaan yang dipasang di premis baru atau yang dikendalikan. Pemasangan pada bingkai berlaku dalam tempoh yang sangat singkat tanpa kehilangan ciri akustik atau penebat.
Mudah dan mudah dibersihkan.

Mudah dan mudah dibersihkan.

Kebanyakan jubin tidak memerlukan alat pemotong khas dan serasi dengan pelbagai jenis gam dan kaedah pemasangan. Di samping itu, banyak produk disediakan dengan lapisan boleh tanggal untuk perlindungan tambahan semasa pemasangan.

Merumuskan apa yang telah dikatakan, hiasan dekoratif semacam itu membolehkan anda mengubah secara drastik ruang dalaman tanpa membaik pulih, dan projek pembinaan semula atau pembentukan semula dapat dengan cepat diselesaikan bahkan oleh tuan yang paling baru.

Silingnya secara mendadak boleh mengubah mana-mana bahagian dalam.

Silingnya secara mendadak boleh mengubah mana-mana bahagian dalam.

kembali ke menu ↑

Plat dinding

Mana-mana asas sesuai untuk meletakkan jubin hiasan. Menggabungkan serangkaian panel atau jubin dalam corak yang berterusan. Corak lancar boleh diposisikan secara menegak atau mendatar, ini ditunjukkan dalam arahan. Apabila pemasangan selesai, jurang antara panel tidak akan ketara. Apa yang perlu dipertimbangkan apabila memasang dinding:

 • Jika perlu, gunakan jubin sebagai sisipan, hiasan yang berasingan.Isikan dengan ruang tertentu, tidak semestinya seluruh dinding. Saiz pemasangan adalah terhad hanya oleh imaginasi dan keupayaan bilik anda.
 • Lukisan permukaan memaksimumkan keupayaan jubin, kerana struktur halusnya menyerap dengan baik dan menyampaikan warna.
 • Berhati-hati membongkar setiap panel untuk pemasangan, biarkan ia menyesuaikan diri dengan suhu dan kelembapan alam sekitar dan sediakannya untuk lukisan untuk mendapatkan kesan yang diingini.
 • Atau tempatkan panel dinding pra-dicat. Di kilang-kilang dan firma secara profesional cat produk dalam warna apa pun, termasuk warna metalik yang indah cat berasaskan air. Walau bagaimanapun, pra-lukisan tidak sesuai dalam kes-kes di mana pemasangan lancar diperlukan. Pilih kaedah ini hanya apabila penting untuk menjimatkan masa dan usaha. Panel yang dicat dengan sempurna mencerminkan suasana dan suasana, dan sangat sesuai untuk bilik-bilik dengan tahap medan yang tinggi.

Pilihan dinding

Pilihan dinding

Dengan tekstur dan warna yang betul, kesan merangsang bertambah jika anda perlu mengambil tindakan dari yang hadir:

 • membuat keputusan mengenai pembelian atau kerjasama dalam pertubuhan komersil;
 • makan banyak atau sedikit di dapur (untuk selera makan yang baik, pilih cat merah, dan bagi mereka yang menurunkan berat badan, biru sesuai);
 • Meningkatkan kreativiti dan produktiviti.

Di rumah, anda boleh membuat bilik lebih energik dan meriah, kurang sibuk, atau santai dan santai.

Warna putih menjadikan bilik lebih luas.

Warna putih menjadikan bilik lebih luas.

Warna adalah penting untuk sebarang skim reka bentuk. Warna terang seperti warna merah dan kuning menambah tenaga dan warna biru, hijau dan lain-lain yang lebih sejuk menghasilkan kesan menenangkan.. Fleksibiliti kelabu, putih, hitam dan coklat memberikan fleksibiliti untuk menghasilkan kesan dengan penambahan warna lain.

kembali ke menu ↑

Bahan

Panel gipsum terdiri daripada papan gentian kepadatan sederhana (diperbuat daripada kayu kitar semula) dan plaster porselin. Mineral sulfat (gypsum) sering digunakan untuk plaster dan wallcovering. Gred gipsum yang digunakan dalam panel dan papak untuk hiasan dalaman rumah biasanya alabaster, bahan plaster berwarna putih / sedikit halus. Bahan fleksibel yang digunakan untuk ukiran diproses dengan sebarang jenis cat atau tekstur.

Pilihan untuk menggunakan jubin gipsum

Pilihan untuk menggunakan jubin gipsum

 

kembali ke menu ↑

Manfaat gipsum

Menyimpulkan, kami menyenaraikan beberapa kekuatan:

 • menyediakan permukaan licin tanpa retak dan cip, yang mudah bertopeng dengan plaster serta lipit;
 • menggunakan lampu latar anda boleh meningkatkan kesan kelantangan;
 • peredaran udara dalaman. Asal-usul semulajadi bahan ini memberikan keupayaan semula jadi untuk mengawal iklim dan kelembapan di dalam bilik;
 • menyediakan ciri estetika dan fungsi yang baik;
 • kerana harga yang rendah, anda juga boleh membuat projek profesional dengan pereka untuk harga yang berpatutan;
 • banyak pilihan reka bentuk yang menakjubkan;
 • pemasangan mudah;
 • plaster gipsum boleh digunakan sebagai kemasan akhir tanpa menggunakan cat. Kemasan putih memberikan rupa yang bersih.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Bagaimana untuk meletakkan dan cat batu plaster?

Gipsum ubin di pedalaman

Jubin tiruan yang tidak berwarna

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO

8.8 Skor Jumlah
Panel gipsum di pedalaman

Pelbagai produk gypsum memenuhi keperluan asas dan estetik asas. Pengilang menawarkan sokongan teknikal yang mencukupi untuk penghantaran, pemasangan dan manipulasi lain, supaya keseluruhan proses kelihatan agak mudah dan tidak berdebu. Pilih pengeluar yang boleh dipercayai dan dipercayai yang menggunakan bahan mentah berkualiti tinggi, kerana jubin berkualiti rendah dengan komposisi yang tidak diketahui dengan cepat boleh gagal. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda.Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
9
Kebaikan
 • pelbagai tekstur dan reka bentuk;
 • kemudahan pemasangan;
 • keselamatan, kekurangan VOC.
Cons
 • kebolehtelapan wap tidak membenarkan menggunakan bahan di dalam bilik dengan perubahan suhu - di bilik mandi, di dapur;
 • kekuatan rendah;
 • kerumitan pembersihan, perlu varnis untuk penjagaan yang mudah.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk