Kerajinan Do-it-yourself yang paling menarik untuk rumah (175+ Foto) - Surprise orang-orang tersayang

Bagi mereka yang suka melakukan kerajinan yang menarik dengan tangan mereka sendiri untuk rumah, ada banyak cara untuk merealisasikan fantasi mereka.

Kandungannya:

Coaster asal untuk kasut

Masuk ke rumah, semua orang, pertama sekali, notis dan meneliti kebersihan dan kecantikan dewan masuk bilik. Tetapi diketahui bahawa untuk mengekalkan ketenteraman di lorong adalah banyak usaha, terutamanya dalam musim hujan dan berlumpur, apabila kita masuk ke dalam rumah dengan kasut basah. Oleh itu, untuk menjaga kebersihan dan ketenteraman, ia menjadi popular untuk membuat kayu untuk kasut.

Rak kasut membantu menyimpan pesanan

Rak kasut membantu menyimpan pesanan

Sebagai contoh, anda boleh mengambil mana-mana kotak kayu, atau churn itu sendiri, dan menutup bahagian bawahnya dengan kerikil biasa. Meletakkan apa-apa perkara yang berguna di dalam lorong, ia akan memudahkan anda untuk meninggalkan kasut kotor di atas pendirian, tanpa membuang lantai.

Ia adalah mudah untuk meletakkan kasut kotor di atas kekaki dengan batu kecil tanpa mencium lantai

Ia adalah mudah untuk meletakkan kasut kotor di atas kekaki dengan batu kecil tanpa mencium lantai

Cara praktikal adalah untuk berdiri untuk kasut, dibuat di rumah dari palet kayu biasa. Setiap rak palet boleh dicat dengan warna-warna yang berbeza untuk rupa dan kecantikan yang cerah. Di dalam lorong, pendirian seperti ini boleh dipasang tegak di dinding, dan anda akan mendapat pendirian yang sangat luar biasa, tetapi praktikal untuk kasut. Para rak atas boleh dipaksa menjadi warna atau dibiarkan sebagai ruang untuk kunci, telefon dan perkara lain.

Terang, pendirian pallet yang luar biasa

Terang, pendirian pallet yang luar biasa

kembali ke menu ↑

Penyangkut buatan tangan

Pencinta perkara-perkara yang luar biasa dan asli di dalam rumah pasti akan berminat dengan pilihan untuk membuat gantungan pakaian menggunakan knot kayu biasa. Juga untuk penyangkut yang anda perlukan asas - beberapa jenis bingkai kayu kira-kira satu meter panjang dan kira-kira tiga puluh sentimeter tinggi.

Kemudian anda perlu menyediakan cangkuk untuk penggantung anda. Untuk melakukan ini, dengan menggunakan gergaji hujung, lihat cawangan panjang 27-29 sentimeter (bergantung kepada ketebalan bingkai anda) supaya mereka mempunyai simpul sekitar 3-5 sentimeter, yang akan berfungsi sebagai cangkuk.

Gunakan cawangan sebagai cangkuk untuk pakaian

Gunakan cawangan sebagai cangkuk untuk pakaian

Hampir semuanya sudah siap. Secara pilihan, anda boleh melukis bingkai dan cawangan dalam mana-mana warna yang anda suka atau menghiasi dengan corak mana-mana. Untuk membuat penyangkut penuh, anda perlu memasukkan cawangan dengan cangkuk ke dalam bingkai.

Ia adalah sangat penting untuk memilih panjang cawangan yang betul, supaya ia dipegang teguh dalam bingkai. Atau anda boleh pakai cawangan dari atas dan ke bawah dengan kuku untuk kekuatan yang lebih baik. Betulkan bingkai di dinding dengan kuku atau cangkuk, dan anda akan menerima penyangkut mantel hiasan dan praktikal baru yang akan kelihatan cantik di bahagian dalam bilik.

Penyangkut mantel boleh dicat dengan warna apa pun.

Penyangkut mantel boleh dicat dengan warna apa pun.

kembali ke menu ↑

Sea Cactus

Mungkin semua orang yang berehat di tanah-tanah panas, di laut, selalu dibawa pulang oleh batu-batu kerikil laut yang berbaring dan mengumpul habuk di suatu tempat di rak atas almari. Dan mereka boleh membuat hiasan asli yang hebat untuk ruang tamu atau bilik tidur. Untuk membuat kerja seperti itu kita perlu:

Cacti dari kerikil dalam periuk putih

Cacti dari kerikil dalam periuk putih

 • beberapa batu lancar, 5-10 sentimeter panjang;
 • cat hijau dan hitam;
 • tassels;
 • periuk dengan bumi.

Setelah menyediakan cat dan berus, anda boleh mula melukis batu-batu dalam bentuk kaktus. Selepas itu, biarkan batu kering, kemudian perlahan-lahan memasukkannya ke dalam periuk dengan bumi. Akhirnya, anda akan mendapat sambutan hebat yang sangat baik, yang pasti akan menghiasi bilik anda dan tidak akan kelihatan lebih buruk daripada warna rumah sebenar.

Cat batu kakti dan tanamnya dalam periuk

Cat batu kakti dan tanamnya dalam periuk

kembali ke menu ↑

Rugs Bilik Mandi Batu

Bagaimana untuk menjadikan bilik mandi anda unik, menggunakan kebolehan kreatif anda sendiri? Terdapat banyak variasi jawapan untuk soalan ini, dan salah seorang daripada mereka adalah untuk membuat mandi tikar dari batu-batu biasa.

Mat mandi batu mengingatkan laut

Mat mandi batu mengingatkan laut

Item yang diperlukan:

 • sekeping getah (contohnya, linoleum);
 • segelintir bujur, bukan batu tajam;
 • gam yang boleh dipercayai dan kuat.

Dari linoleum potong bentuk yang anda ingin berikan karpet masa depan anda. Ia boleh menjadi bujur, bentuk persegi dan lain-lain, kerana ia tidak akan merumitkan kerja. Kemudian sapatkan gam dalam jumlah kecil di dasar dan gam batu di atas. Selepas kerja, letakkan tikar itu ke tepi, tanpa melangkah ke atasnya, supaya ia akan tetap bersama sebaik mungkin. Dan walaupun dalam proses menggunakan batu hilang, anda dapat dengan mudah melekatkannya kembali dengan cara yang sama.

Eksperimen dengan bentuk dan corak.

Eksperimen dengan bentuk dan corak.

kembali ke menu ↑

Penyangkut mantel praktikal

Ramai orang, dan terutama wanita, berhadapan dengan hakikat bahawa almari pakaian mereka, yang berada di penyangkut mereka, tidak lagi diletakkan di dalam almari. Oleh sebab itu, anda perlu mengeluarkan barang yang berlebihan dari penggantung dan simpannya dalam bentuk yang berkedut di rak. Tetapi ada alternatif yang hebat dan ia menggunakan tangga yang tidak perlu dan imaginasi anda.

Tangga penyangkut adalah kreatif dan menjimatkan ruang

Tangga penyangkut adalah kreatif dan menjimatkan ruang

Arahan untuk membuat penyangkut seperti ini dengan tangan mereka sendiri sangat mudah:

 1. Sediakan tangga, bersihkan dan, jika dikehendaki, catkannya dalam warna yang anda suka. Anda juga boleh menambah corak atau elemen hiasan yang lain.
 2. Menggunakan kuku atau cangkuk, selamatkan tangga dalam kedudukan mendatar pada ketinggian kira-kira dua meter.
 3. Gantung tangga dengan penyangkut lebihan, dan anda akan mendapat penyangkut mantel yang sangat selesa dan praktikal.

Bahagian atas penyangkut itu boleh digunakan sebagai tempat menyimpan kotak kadbod dan hal-hal lain yang jarang digunakan. Jadi, anda dan selesaikan masalah dengan almari pakaian berlebihan, dan membebaskan tempat-tempat lain di rumah yang menyusun semula perkara yang jarang digunakan.

kembali ke menu ↑

Papan poket

Ia boleh menjadi sukar untuk mengekalkan pesanan di desktop anda kerana semua perkara kecil yang bersama-sama mengambil banyak ruang. Tetapi jika anda peminat produk universal manual, maka penyelesaian untuk masalah ini akan sangat mudah.

Anda perlu membuat beberapa jenis papan kain yang mana poket denim potong akan dijahit. Anda boleh memastikan bahawa peranti sedemikian berguna dan mudah.

Semua yang anda perlukan di tangan

Semua yang anda perlukan di tangan

Langkah demi langkah
 • Potong kain tebal segi empat tepat atau persegi, saiz yang dikehendaki.
 • Dapatkan jins lama dan potong poket belakang mereka, dalam jumlah yang sesuai dengan sekeping kain.
 • Sangat menjahit poket ke kain dengan cara yang mudah, dan ruang bebas pada kain boleh diisi dengan beberapa jenis sulaman atau corak.
 • Segala-galanya sudah siap, dan anda boleh menggantung papan sedemikian di dinding. Adalah lebih praktikal untuk menggantungnya di sebelah meja, supaya mudah untuk mengambil sesuatu dari sana.

Di dalam poket anda boleh menyimpan perkara-perkara kecil yang diperlukan dalam kehidupan seharian.

Di dalam poket anda boleh menyimpan perkara-perkara kecil yang diperlukan dalam kehidupan seharian.

Anda boleh meletakkan pen, pensel, alat tulis lain, buku nota kecil, kunci, dan banyak perkara kecil lain dalam poket ini.Untuk kemudahan, poket juga boleh ditandatangani dan diletakkan di tempat yang ditetapkan dengan jelas.

kembali ke menu ↑

Periuk plastik

Di setiap rumah terdapat bunga yang berdiri di atas tingkap-tingkap di dalam periuk komersial biasa. Tetapi anda boleh membuat periuk ini lebih cerah dengan menjadikannya dengan tangan anda sendiri dan mendapat suasana hati yang baik dari kerja. Untuk ini anda perlu:

Botol botol plastik mesra alam dan praktikal.

Botol botol plastik mesra alam dan praktikal.

 • botol plastik (lebih baik dua liter);
 • cat dan berus.

Menggunakan senarai kecil bahan, kita boleh membuat periuk yang sangat indah dan asli untuk bunga rumah.

Buat kit - kucing dan anak kucing dari botol saiz yang berbeza.

Buat kit - kucing dan anak kucing dari botol saiz yang berbeza.

Langkah demi langkah
 • Ambil satu atau lebih botol plastik dan potong dengan lancar supaya panjang dari bawah ke atas adalah kira-kira sepuluh sentimeter.
 • Pada periuk yang dihasilkan, lukis pelbagai corak atau wajah haiwan, seperti kucing. Ia akan kelihatan sangat comel dan cantik, dan yang paling penting asalnya.
 • Selepas cat benar-benar kering, anda boleh memindahkan bunga dari periuk biasa ke tangan buatan tangan, dan letakkan di tempat yang menonjol di dalam rumah.

Lukiskan wajah haiwan di atas pasu

Lukiskan wajah haiwan di atas pasu

kembali ke menu ↑

Hiasan hiasan

Kadang-kadang anda mahu menghiasi ruang tamu atau bilik anda dengan sekeping hiasan yang akan menambah keindahan dan keunikan. Untuk membuat hiasan asal anda perlu:

Cabang-cabang di dalam pasu akan menambah keunikan ke pedalaman anda.

Cabang-cabang di dalam pasu akan menambah keunikan ke pedalaman anda.

 • cawangan nipis;
 • gergaji hujung;
 • pasu, kaca besar atau balang kaca;
 • cat dan berus.

Apabila segala-galanya siap untuk kerja, tentukan berapa lama anda mahu cawangan kelihatan cantik semasa dalam pasu. Panjang optimumnya ialah kira-kira 30-40 sentimeter, dengan mengambil kira ketinggian vas sekitar 20-30 sentimeter.

Cat kayu yang diterima dalam mana-mana warna, terutama warna-warna cerah yang menonjolkan latar belakang bilik akan kelihatan sangat menarik. Mangkuk, pasu atau kaca anda boleh dicat dengan beberapa corak. Dan anda boleh memikirkan sesuatu yang berbeza, contohnya, minta setiap ahli keluarga menandatangani pasu atau perhatikan bilangan penciptaannya.

Apabila semuanya kering, anda boleh memasukkan cawangan ke dalam pasu dan meletakkannya di mana-mana permukaan di rumah anda. Jadi, anda mendapat hiasan yang luar biasa dan menjadikan rumah anda lebih cantik.

Cat cawangan dalam warna yang menonjol dari bilik anda

Cat cawangan dalam warna yang menonjol dari bilik anda

kembali ke menu ↑

Hiasan dinding

Beberapa orang suka berada di dalam bilik tanpa sebarang hiasan, dengan dinding kosong, tanpa reka bentuk yang menarik. Sudah tentu, untuk menghiasi dinding anda boleh membeli lukisan atau hiasan mahal, tetapi perkara terbaik adalah dengan melihat apa yang anda lakukan dengan tangan anda sendiri.

Untuk salah satu perhiasan yang mudah, tetapi sangat asli dan cantik, anda akan memerlukan kadbod hitam, gunting dan benang tebal. Anda akan membuat hiasan komponen ini untuk dinding anda dan mendapat banyak keseronokan daripada kerja yang dilakukan.

Siluet burung pada kabel akan menghiasi dinding anda

Siluet burung pada kabel akan menghiasi dinding anda

Langkah demi langkah
 • Pada kepingan kadbod untuk menarik siluet burung pipit, merpati (yang anda paling simpatik kepada). Kemahiran khusus untuk lukisan tersebut tidak diperlukan, jadi anda boleh mengatasinya tanpa masalah.
 • Potong siluet yang ditarik dengan gunting dan buat lubang-lubang kecil di mana anda boleh meregang benang anda.
 • Potong benang dengan panjang 1-1.5 meter (bergantung kepada berapa banyak burung yang anda ingin letakkan di atasnya) dan masukkannya melalui lubang di dalam burung anda.
 • Sekarang anda perlu mengikat benang, tidak banyak menariknya, supaya ia kelihatan seperti dawai, di mana burung yang berbeza suka duduk.

Berikut adalah hiasan anda. Sekarang dinding kelihatan lebih bagus dan lebih cantik, dan yang paling penting, anda menambah hiasan ke rumah anda, yang anda lakukan dengan tangan anda sendiri.

Keaslian akan menambah dan burung berwarna-warni

Keaslian akan menambah dan burung berwarna-warni

kembali ke menu ↑

Pear mentol lampu

Bagaimana untuk menghiasi meja makan? Semuanya sangat mudah, tetapi anda perlukan bahan-bahan biasa ini:

 • beberapa lampu elektrik;
 • benang benang (flagella);
 • vas yang telus atau mangkuk kaca dalam untuk buah;
 • butang.

Pear dari mentol lampu akan menghiasi meja makan anda

Pear dari mentol lampu akan menghiasi meja makan anda

Menggunakan benang yang dinyatakan, ketatkan 3-5 mentol dengan ketat dan ketatkan dengan ketat. Lampirkan "mata, mulut, dan hidung" dengan butang gluing atau jahitan. Mentol yang dihasilkan dalam bentuk pear, letakkan di dalam periuk dan letakkan pada meja makan atau ambang tingkap. Dengan cara yang mudah anda mendapat hiasan yang sangat asli untuk bilik anda, yang akan menambah kecantikan dan keselesaan.

Tali 3-5 mentol dengan ketat dengan mengikat dan kencangkan hujungnya.

Tali 3-5 mentol dengan ketat dengan mengikat dan kencangkan hujungnya.

kembali ke menu ↑

Gambar buatan sendiri

Menghiasi dinding anda di dalam rumah adalah lebih mudah daripada yang mungkin kelihatan. Yang paling popular adalah untuk menggantung dinding dengan pelbagai lukisan atau gambar.

Tetapi lebih menarik dan luar biasa akan melihat gambar yang dibuat dengan tangan, terutama kerana ia tidak mengambil banyak masa dan wang, dan untuk membuatnya anda tidak perlu menjadi seorang artis yang hebat. Sekiranya anda mempunyai anak, ia akan menjadi sangat menarik bagi mereka untuk mengambil bahagian dalam kerja dengan anda.

Corak pelangi

Corak pelangi

Bahan yang diperlukan:

 • kadbod hitam;
 • gam;
 • gunting;
 • kertas putih;
 • pensel berwarna atau cat.
Langkah demi langkah
 • Potong bentuk yang ingin anda berikan kepada gambar anda (bulatan, segiempat tepat, dan sebagainya).
 • Dari kertas putih anda perlu memotong rumah-rumah kecil dari pelbagai bentuk, serta petak kecil, yang akan melayani anda dalam bentuk tingkap. Potong mereka, cabut tingkap dan dinding rumah dengan warna apa pun.
 • Kini melekatkan "tingkap" pada rumah-rumah, dan rumah-rumah seterusnya pada bahagian bawah gambar.
 • Bahagian atas gambar boleh ditinggalkan hitam atau anda boleh menambah bulan dan bintang-bintang.
 • Untuk kesan yang lebih besar, gambar itu boleh diletakkan dalam bingkai atau menjadikannya sendiri dengan bantuan kadbod.

Buat gambar abstrak dengan tangan anda sendiri

Buat gambar abstrak dengan tangan anda sendiri

Kini gambar itu selesai dan bersedia untuk menghiasi sebarang dinding rumah anda.

kembali ke menu ↑

Kertas kertas natal

Anda perlu:

 • sekeping besar kadbod hijau;
 • kertas warna;
 • gunting;
 • pita scotch
Pada kadbod memotong pokok cemara dalam bentuk

Pada kadbod memotong pokok cemara dalam bentuk

Pada malam musim sejuk dan cuti, semua orang cuba menghiasi rumah mereka dengan cerah. Dan salah satu cara adalah untuk membuat pokok Krismas yang boleh terpaku pada tingkap atau dinding. Untuk melakukan ini, potong bentuk pokok Krismas dari kadbod hijau, dan buat bulatan kecil dari kertas berwarna, dalam bentuk mainan yang digantung di pokok Krismas.

Kemudian gam cangkir ini di pokok Krismas, dan gam pokok Krismas itu sendiri di tempat yang sesuai. Jadi, anda mendapat hiasan yang ringkas tetapi cantik untuk musim sejuk.

Kraftangan lakukan sendiri

90 idea di bank babi

10 Skor Jumlah
Kesimpulannya

Bernafas dalam kehidupan lama kehidupan baru. Ini bukan hanya emosi positif, tetapi juga hiasan asal, yang dicipta oleh diri anda sendiri.

Keaslian
10
Praktikal
10
Belanjawan
10
Kebaikan
 • Keaslian barangan dalaman
 • Idea belanjawan
 • Banyak variasi
Cons
 • Masa
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk