Pemilihan rak yang menarik untuk bilik pelbagai fungsi: 220 + Photo Zonasi yang mudah untuk kanak-kanak, ruang tamu, bilik mandi

Rak adalah perabot serba boleh dengan fungsi hiasan, zon dan penyimpanan. Pelbagai jenis model tidak akan terjejas, jika anda tahu teknik reka bentuk. Ketahui jenis rak dan kelebihannya. Gunakan cadangan kami dan anda pasti akan menjadikan bilik ini selesa dan selesa.

Kandungan artikel ini:

Jenis dan faedah rak

Rak oleh reka bentuk mereka dibahagikan kepada dua jenis:

 • bingkai;
 • dinding rak.

Jenis Frame - Ini adalah reka bentuk standard dalam bentuk rak dengan rakditetapkan untuk lantai tanpa pengancing tambahan ke dinding, mempunyai ringan. Dinding rak adalah kumpulan keseluruhan model dengan dinding belakang, ia dipasang di sepanjang dinding dan tambahan tetap dengan skru mengetuk diri.

Rak adalah perabot serba boleh dengan fungsi hiasan.

Rak adalah perabot serba boleh dengan fungsi hiasan.

Rangka bingkai dalam peranan partisi tidak sepatutnya besar. Mereka dilarang menumpukan banyak perkara, supaya tidak menimbulkan kejatuhan. Dinding rak untuk menyimpan barangan peribadi, mereka digunakan secara aktif di dalam bilik.
Faktor positif termasuk faktor-faktor berikut:
 • pemasangan mudah reka bentuk - ia tidak perlu mengundang pengumpul ke rumah perabotyang menyelamatkan anggaran keluarga;
 • rak tidak mengambil banyak ruang - walaupun ia digunakan oleh partition untuk zoning sebuah bilik;
 • menyimpan perkara dalam ketersediaan yang kelihatan - ahli keluarga tidak akan kehilangan perkara-perkara kecil (jauh dari tv, kunci);
 • alternatif untuk membahagikan ruang ke dalam zon - ruang dan ruang simpanan, ruang simpanan tambahan;
 • harga yang rendah - digunakan berbanding dinding standard dan kabinet TV di ruang tamu.

Reka bentuk bilik kanak-kanak

Reka bentuk bilik kanak-kanak

Rak menjadi penambahan atau asas yang terkandung dalam ruang dalaman. Ia hanya penting untuk mengikuti cadangan untuk susunan "mudah" struktur.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Rak Kedai Kanak-kanak untuk buku dan mainan di tapak semaian: Penyelesaian sistem simpanan mudah dan asli (225 + Foto)

kembali ke menu ↑

Fungsi pengezonan

Rak digunakan oleh pereka untuk bilik pengezonan dan menyediakan ruang simpanan untuk perkara-perkara. Perabot membolehkan anda menggabungkan kedua-dua fungsi, di mana zon adalah asas. Di sini ditadbir oleh peraturan:

 • pembinaan membahagikan ruang menjadi dua zon, jika diletakkan di tengah-tengah bilik;
 • visual zon bilik, mempunyai rak sepanjang dinding - untuk menunjukkan tujuan zon, letakkan elemen yang sama di dinding (patung, buku, peralatan);
 • rak menggantikan piawai almari pakaian - di raknya ditempatkan item almari pakaian, buku, barang simpanan jangka panjang;
 • jika anda menggunakan pembinaan dinding belakang, ia akan menggantikan dinding kosong.

Perabot penyimpanan fungsian

Perabot penyimpanan fungsian

Reka bentuk adalah perabot utama yang ditempatkan di sepanjang dinding.. Rak akan digunakan sebagai tempat menyimpan barang anda sendiri.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Rak untuk TV di dinding (295+ Foto): nuansa Reka bentuk (dinding, sudut, kaca)

kembali ke menu ↑

Pilihan terbuka

Model terbuka adalah kombinasi asas bingkai dan rak. Mereka diletakkan berhampiran dinding. Pereka dan pengeluar rak terbuka dipanggil rak standard, ditempatkan dengan corak gaya yang diberikan.

Model yang dibentangkan digunakan di kawasan kecil. Untuk mudah alih, pilih rak pada roda.. Mereka dikendalikan dengan kemas, lokasi sentiasa berubah-ubah menghilangkan masalah ruang kecil.

Model terbuka adalah kombinasi asas bingkai dan rak

Model terbuka adalah kombinasi asas bingkai dan rak

Ia akan menjadi menarik untuk anda: ULASAN: Kabinet bilik mandi (130+ Foto): Model yang anda tidak tahu tentang (lantai, sudut, tergantung)

kembali ke menu ↑

Sudut

Model penjuru digunakan di ruang tamu, bilik tidur atau bilik kanak-kanak untuk mainan dan buku. Pilih dari jenis reka bentuk berikut:

 • Rak transformer - dipasang di dinding, mampu mengubah bentuk dan saiz. Memperolehi jika anda bercadang untuk mengubah situasi di rumah. Kelemahan jenis yang disampaikan adalah keupayaan untuk menahan berat badan rendah.
 • Silinder - Reka bentuk gaya, berputar di sekitar paksi. Pilih dalam situasi jika terdapat masalah dalam bilik, tetapi dengan keinginan untuk menampung lebih banyak perkara. Putaran rak akan menyediakan akses kepada item.

Rak yang melaksanakan fungsi zon

Rak yang melaksanakan fungsi zon

 • Rak terbina dalam - mereka membuat relung di dinding untuk mereka, dengan kedalaman 20-30 cm. Menolak kabinet standard, anda menjimatkan ruang di dalam bilik dan mendapatkan elemen yang menarik dalam reka bentuk.
 • Model langkah - diletakkan di sepanjang dinding bersebelahan dengan pangkalan di sudut bilik. Reka bentuk langkah menjimatkan ruang secara visual dan membolehkan anda menyesuaikan banyak perkara.

Bagi kawasan yang kecil, model-model ini adalah yang terbaik, tetapi apabila diletakkan di atas lantai tidak boleh menumpuk permukaannya dengan perabot lain yang besar.

Pilih model untuk gaya terkandung di pedalaman. Gaya berteknologi tinggi dan minimalisme mengalu-alukan model sudut melangkah, loteng - Rak-transformator, dan silinder dalam versi yang betul boleh melengkapi Baroque dan Empire.
Pilih model untuk merangkumi gaya di pedalaman

Pilih model untuk merangkumi gaya di pedalaman

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Cara memilih meja dengan laci dan rak: (190+ Foto) Secara praktiknya mengatur ruang

kembali ke menu ↑

Model lantai

Rak lantai digunakan untuk bilik zon - mereka ditempatkan di seluruh bilik jika anda ingin memperuntukkan kawasan berasingan untuk tujuan khas. Gunakan model lantai dalam situasi berikut:

 • Dilampirkan ke dinding adalah lebih baik untuk berada di bilik tidur atau ruang tamu di kawasan perpustakaan - rak-rak diisi dengan buku atau objek lain.
 • Model untuk zon adalah tinggi atau pada ketinggian separuh siling. Rak separuh akan bertindak sebagai meja atau berdiri untuk item yang sentiasa digunakan.
 • Di dalam bilik tidur kawasan kecil, ganti laci dada besar untuk penyimpanan.
 • Letakkan rak tinggi atau separuh di dalam bilik kanak-kanak untuk meletakkannya pada mainan dan aksesori kanak-kanak.

Sila ambil perhatian bahawa penggunaan rak untuk ruang zon perlu dilakukan dengan pemasangan tambahan wajib ke lantai. Perabot harus dipasang di lantai bukan hanya jika terdapat anak-anak kecil di dalam rumah, tetapi juga haiwan yang aktif bermain di dalam rumah.

Ia akan menjadi menarik untuk anda: TINJAUAN: Cara membuat Rak di pedalaman bilik dengan tangan anda sendiri? (230+ Foto) Pilihan idea yang indah dan moden

kembali ke menu ↑

Rak buku

Rak sering digunakan untuk meletakkan buku dan ditempatkan di perpustakaan atau bilik tamu dengan penentuan kawasan rekreasi. Di sebelah perabot itu adalah kerusi atau kecil sofa dengan bantal.

Tetapi pilihan model dengan teliti, yang mana menggunakan cadangan berikut:
 • Rak buku - rak dibuat dengan menetapkan rak individu yang berlaku dalam arah yang berbeza (secara menegak, mendatar dan menyerong). Adalah penting untuk memberi perhatian kepada pemasangan yang digunakan untuk mengelakkan rak daripada jatuh dan kecederaan. Lebih baik ditempatkan di rak buku-buku seperti yang sedang digunakan dalam membaca.

Selalunya barangan tersebut digunakan untuk buku.

Selalunya barangan tersebut digunakan untuk buku.

 • Buka rak buku - Ini adalah reka bentuk standard, terletak di sepanjang dinding dan di seberangnya di bahagian tertentu bilik. Ini adalah bagaimana kawasan ini dibahagikan kepada beberapa zon. Oleh kerana partition telus kawasan itu tidak "dimakan".
 • Rak tertutup - Berikut adalah dua model. Satu adalah pembinaan standard dengan pintu berkilat, yang kedua adalah rak dengan dinding di belakang. Jenis pertama ditempatkan di sepanjang dinding, partition kedua untuk membahagikan kawasan ke dalam zon.

Lembaga
Rak buku disyorkan untuk ditempatkan di ruang tamu, bilik tidur atau lorongjika ia dibenarkan oleh kawasan. Adalah lebih baik jika perabot itu akan selaras dengan bahagian dalaman semula - dalam warna, gaya, tekstur, lokasi. Balutkan buku dalam kertas khas warna yang terlibat dalam reka bentuk bilik - pilih warna di bawah warna yang digunakan dalam tekstil.
Rak untuk buku disarankan untuk diletakkan di ruang tamu, bilik tidur atau lorong.

Rak untuk buku disarankan untuk diletakkan di ruang tamu, bilik tidur atau lorong.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Rak kaca di dalam bilik di dinding: 150+ Foto penggunaan di ruang tamu, di dapur, di bilik mandi. Pilihan manakah yang boleh dipilih?

kembali ke menu ↑

Cadangan untuk digunakan di dalam bilik

Hubungilah diri anda dengan tip dari pereka yang menempatkan rak di bilik di rumah dengan kehilangan ruang yang minimum.

kembali ke menu ↑

Di ruang tamu

Rak sering didapati tepat di ruang tamu - perabot digunakan sebagai atribut penuh untuk menyimpan perkara-perkara yang menekankan dengan baik gaya reka bentuk yang dipilih. Menggunakan reka bentuk yang dibentangkan menjimatkan ruang ruang dan meningkatkan ruang secara visual, yang mana mereka menolak kabinet besar atau "dinding". Apapun tujuan permohonan itu, gaya model yang dipilih harus selaras dengan reka bentuk dalaman yang diwujudkan.

Penyelesaian storan kreatif

Penyelesaian storan kreatif

Rak digunakan secara aktif untuk memisahkan ruang dalam apartmen studio atau ruang tamu satu bilik, apabila terdapat keperluan untuk memperuntukkan kawasan tidur atau kawasan kerja. Dalam kes ini, model itu dipilih mengikut warna dan reka bentuk dalaman.

Ia juga penting untuk memberi perhatian kepada saiz - untuk perlindungan kawasan tertentu, tetapkan rak kepada separuh lebar yang dimaksudkan untuk laluan "pintu". Satu sisi rak diletakkan pada dinding.

Begitu juga, menentukan ketinggian perabot - ketinggian boleh ditetapkan kepada separuh ketinggian siling atau sedikit lebih rendah, tetapi tidak lebih tinggi (ini kelihatan tidak masuk akal).
Pada rak sedemikian akan kelihatan cenderahati yang indah

Pada rak sedemikian akan kelihatan cenderahati yang indah

kembali ke menu ↑

Di dalam bilik tidur

Adalah dipercayai bahawa rak di bilik tidur hanya perlu digunakan untuk menyimpan buku atau bingkai dengan gambar. Tetapi dengan pilihan reka bentuk yang tepat - loteng, minimalism, Gaya skandinavia - simpan barang-barang anda sendiri dan cadar pada rak. Pilih peti simpanan yang menarik dan harmoni yang dipenuhi dengan kain belitan dan kain lain yang kasar. Di dalamnya, memakai pakaian dalam dan lain-lain pakaian, kain linen yang dilipat dengan kemas.

kembali ke menu ↑

Di tapak semaian

Di tapak semaian, rak digunakan untuk zon atau menyimpan mainan kanak-kanak. Dengan zon Adalah penting untuk mematuhi langkah berjaga-jaga dan reka bentuk rak itu sendiri dari papan dan papan kosong dengan mengikat ke lantai, dinding dan siling. Pengezonan digunakan untuk memisahkan kawasan tidur dan bekerja.

Di tapak semaian, perabot ini digunakan untuk zon atau menyimpan mainan kanak-kanak.

Di tapak semaian, perabot ini digunakan untuk zon atau menyimpan mainan kanak-kanak.

Di samping itu, letakkan banyak rak di dinding percuma yang akan membantu mewujudkan gaya dalaman yang diilhamkan.. Rak sedemikian perlu dipasang pada dinding dengan kualiti yang tinggi untuk mengelakkannya daripada jatuh jika kanak-kanak mahu memanjatnya. Simpan buku di rak membuat menarik - susunkan mereka dengan warna.

kembali ke menu ↑

Di lorong

Sekiranya kawasan dan lebar lorong membenarkan, letakkan rak di sepanjang dinding pepejal percuma. Letakkan barang almari pakaian di rak anda - topi, sarung tangan, topi, tudung, beg tangan dan aksesori lain yang dipakai sebelum meninggalkan rumah. Di sel-sel yang lebih rendah, menyimpan kasut, dibungkus dalam kotak yang sama, dipersiapkan untuk gaya lorong.

Ruang tamu gaya klasik

Ruang tamu gaya klasik

kembali ke menu ↑

Di bilik persalinan

Di dalam bilik persalinan tanpa rak tidak mencukupi - ia adalah penggantian rak kabinet standard, di mana mereka menyimpan benda, selimut, selimut dan sifat-sifat lain. Pertimbangkan bentuk dan lokasi rak - di sepanjang dinding, dengan sel-sel yang besar atau kecil, mereka sepatutnya. Segala-galanya bergantung pada jenis pakaian dan barang penyimpanan, jadi mula-mula mengumpulkan barang-barang yang Anda letakkan di ruang ganti.

kembali ke menu ↑

Di bilik mandi

Rak di bilik mandi terletak di lokasi yang selesa berserta ruang kosong yang tersedia. Di dalam bilik kecil, setkan beberapa rak di atas tenggelam atau bilik mandi dari paip kebersihan. Simpan di rak produk penjagaan diri seperti ini.

Zon ruangan yang bergaya

Zon ruangan yang bergaya

Sekiranya terdapat kawasan besar, letakkan rak di lantai bilik mandi. Rak - tuala kedai, bekalan kebersihan, sabun hiasan, dan banyak lagi. Di bahagian bawah, letakkan keranjang sempit atau kotak sempit, di mana lipat pakaian kotor.

kembali ke menu ↑

Loggia

Rak diletakkan pada loggia untuk dinding percuma untuk menyimpan barang-barang atau menambah ruang dalaman. Pada musim panas terdapat bunga pot dengan bunga, di musim sejuk - perkara-perkara yang tidak merosot akibat kejatuhan suhu. Rak cat dengan gaya dalaman yang dipilih untuk hiasan loggias.

Pada musim panas di rak berehat dengan buku-buku di tangan mereka, yang disimpan di rak. Dengan pilihan ini, rak perlu dilindungi dari cahaya matahari. Jika ini tidak mungkin, bungkus buku-buku di dalam penutup pelindung.

Lembaga
Rak berfungsi, jadi jangan berputus asa, tetapi jangan membebankan bilik. Ingatlah bahawa sebilangan besar rak sebenarnya kelihatan hanya di sepanjang dinding, apabila terletak di seberangnya adalah penting untuk mengehadkan ruang untuk menyimpan barang-barang. Apabila memilih model, pertimbangkan semua kebaikan dan keburukan perabot.
kembali ke menu ↑

Video: Pilihan yang indah dengan rak di pedalaman

Rak di pedalaman

Asal, berfungsi dan tidak mengganggu

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 220 gambar)

8.5 Skor Jumlah
Bilik Zoned adalah selesa dan moden.

Anda boleh zon mana-mana bilik jika anda benar-benar memerlukannya. Anda juga boleh membahagikan dan membuat dua bilik selesa dalam fungsi. Semua jenis pilihan yang boleh anda dapati dalam artikel kami. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
8
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • mobiliti;
 • kos;
 • kemudahan perhimpunan.
Cons
 • lampiran tambahan untuk mengelakkan kecederaan; larangan tumpukan rak terbuka yang dipasang pada dinding; syarat untuk meletakkan perkara-perkara mengikut gaya bilik
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk