Gaya Itali moden (230+ Foto): Dikemaskini mewah abadi (dapur, ruang tamu, reka bentuk bilik tidur)

Gaya Itali moden adalah perangai dan ketahanan, bukan untuk apa-apa yang semua orang Itali terobsesi dengan reka bentuk rumah mereka. Mereka tahu banyak tentang ini, telah mengajar seluruh dunia untuk menguasai mereka, dan sekarang kepada kita. Gaya Itali moden di pedalaman merangkumi keanggunan luar biasa.

Kandungan artikel ini:

Adalah adil untuk mengatakan bahawa estetika Itali menjadi asas reka bentuk moden. Dia menyiarkan keanggunan. Dekorasi sering menggunakan budaya yang kaya di negara ini, mendedahkan seni tradisional (seperti mural, ukiran) dan palet warna hangat yang menyerupai landskap. Walau bagaimanapun, ini tidak menghalang Itali dari mendahului konsep reka bentuk baru - ia sering menggunakan pengaruh serantau klasik untuk mencipta gabungan yang bergaya baru dan bersejarah.

Gaya Itali moden adalah perangai dan ketahanan.

Gaya Itali moden adalah perangai dan ketahanan.

Pengaruh sejarah

Dari Roman tradisional hingga reka bentuk Itali kontemporari, ruang terbuka pelan yang terang dan lapang tetap menjadi tanda dagang yang sempurna. Mereka telah bergaya dan ditala selama berabad-abad selaras dengan pengaruh budaya dan artistik setiap tempoh. Dari Abad Pertengahan sebelum Renaissance, barok untuk inovasi teknologi - semua ini mempengaruhi reka bentuk dalaman dalam penjelmaan terkini.

Orang Roma bukan peminat besar perabot, tetapi jika mereka memperoleh sesuatu untuk vila mereka, ia terdiri daripada bahan-bahan yang jarang dan mahal, ia adalah hasil kerja yang halus dan elegan. Malah pemilik rumah kaya hanya mempunyai perkara yang perlu:

Estetika Itali menjadi asas reka bentuk moden.

Estetika Itali menjadi asas reka bentuk moden.

Kadang-kadang ada dada kayu almari dengan oleh pintu, panggangan arang, jam air. Dengan masa, hiasan yang kecil dan sederhana menjadi lebih terperinci, ciri-ciri canggih rumah tokoh penting dalam masyarakat Rom dan bangunan awam. Hiasan dalaman adalah komponen yang diperlukan dalam gaya hidup Rom, mengubah dan memperbaiki habitat mereka.

Orang-orang Rom yang kaya mengelakkan panas musim panas di bukit-bukit sekitar Rom di vila mereka. Art memainkan peranan penting di sini, sebagai contoh, berkenaan dengan perspektif, yang digunakan dalam lukisan, di mana ruang fizikal terus meningkat di dalam rumah.

Villa sebagai model seni bina terkenal di Tuscany, menjadi ciri khas Renaissance. Reka bentuk vila Tuscan sebenarnya bertujuan untuk perpaduan masyarakat yang tinggal di dalamnya, dengan alam sekitarnya, berkat landskap taman manusia.

Gaya ini adalah keanggunan.

Gaya ini adalah keanggunan.

Rumah-rumah Itali moden tidak boleh dikelirukan dengan rumah bergaya Mediterranean yang luas. Mereka sangat kompleks, dengan banyak ruang terbuka yang menarik, sehingga mudah untuk menggabungkan nilai-nilai tradisional dengan rupa yang terkini.
Ruang tamu bergaya berwarna terang dan gelap

Ruang tamu bergaya berwarna terang dan gelap

Jelas sekali bahawa keperluan masyarakat moden sangat berbeza dengan keperluan kaum bangsawan tahun 1500-an. Reka bentuk Itali moden berfungsi, bertujuan untuk menyesuaikan keluarga ke ruang yang lebih kecil. Dia tidak semestinya mengorbankan nilai artistik reka bentuk, tetapi mesti berani, lebih tajam untuk menjadi menarik.

Reka bentuk moden berfungsi.

Reka bentuk moden berfungsi.

kembali ke menu ↑

Dua sekolah utama

Dari segi sejarah, reka bentuk dan seni bina zaman Renaissance kembali ke awal abad ke-15 di Florence di Itali. Lajur batu seni bina dan gaya baroque yang elegan menguasai reka bentuk ini. Hari ini, rumah-rumah Itali masih mempunyai ketukangan yang menakjubkan dan gaya tertentu, tetapi nampaknya dua sekolah reka bentuk yang cemerlang telah muncul:

 • hiasan Dunia Lama (Old World Ornate Italian);
 • Modern (Modern Italian).

Gaya moden menjadi lebih minimalis.

Gaya moden menjadi lebih minimalis.

Rumah-rumah bergaya Itali bukan hanya mewah, tetapi mereka sebenarnya dikebumikan dengan kemewahan seks sehingga siling. Setiap detail mempunyai kualiti tertinggi, ketukangan yang sangat baik. Di rumah-rumah Itali yang Lama Cahaya terdapat candelier kristal kaca Murano di siling panel. Dindingnya mempunyai hiasan mewah, lukisan dinding yang unik, dan lantai ditutup dengan kayu berkilat atau marmar dengan karpet untuk keselesaan tambahan.

Gaya moden telah menjadi lebih minimalis, tetapi masih boleh mengekalkan reka bentuk mewah melalui lacquered berkilat. dapurchandelier yang diukir dengan kristal, diselaraskan perabotyang meneruskan tradisi ketukangan.
Gunakan perabot berkualiti

Gunakan perabot berkualiti

kembali ke menu ↑

Reka bentuk pangsapuri moden

Terdapat dua buah sekolah reka bentuk cemerlang yang keluar dari Itali - yang dihiasi Old World dan Itali moden, yang menduduki tempat yang penting.

Di dalamnya, perabotnya licin, kurang hiasan, tetapi tahap kemewahan yang sama dikekalkan, berkat tahap kualiti yang digunakan di rumah-rumah ini. Reka bentuk moden Itali bersih, sedikit lebih hitamputih daripada tradisional. Walau bagaimanapun, masih ada aksen yang menjerit mengenai kemewahan, sebagai contoh, sebuah candelier kristal yang tidak dijangka atau aksesori yang cemerlang yang biasanya tidak anda temukan di dalam moden minimalis rumah.

Reka bentuk moden bersih, sedikit lebih hitam dan putih daripada tradisional.

Reka bentuk moden bersih, sedikit lebih hitam dan putih daripada tradisional.

Jadi, untuk mencapai pedalaman Itali yang glamor, anda hanya perlu menggunakan bahan berkualiti tinggi dan menambah sentuhan mewah yang tidak diduga ke semua bilik pangsapuri anda.

Penggunaan perabot berkualiti tinggi, batu artistik, pendaratan tetap popular dengan alasan yang baik - hasil akhir menggabungkan semua elemen ini membawa kepada keanggunan tertinggi, yang selalu relevan.

Sebilangan besar kilang-kilang Itali membekalkan produk ke mana-mana penjuru dunia, jadi anda boleh memesan aksesori terbaik. Jika ini tidak mungkin, belanjakan dalam satu atau dua item kualiti yang akan berlangsung seumur hidup. Ingat untuk digunakan batumarmar jubinJika mungkin, ini adalah ekspresi mewah Itali yang paling jelas.

Dalaman glamor

Dalaman glamor

kembali ke menu ↑

Jubin, marmar, batu

Dari marmar hingga terracotta - semua jenis seramik mempunyai asal usulnya dalam sejarah Itali.. Terima kasih kepada jubin lantai marmer, lantai Itali mencapai tahap baru dalam piawaian hiasan, dan ini diperkukuhkan oleh umat Katolik yang membawa jubin ini ke hiasan gereja.

Reka bentuk geometri, seni berwarna dan bertatahkan kepingan batu adalah perkara yang rumit, halus dan wajib dalam rumah dalam gaya Itali.Hari ini adalah adat untuk menutup lantai dan dinding dengan batu marmar dengan urat yang berbeza untuk menambah glamor untuk interior minimalis.
Bilik tidur yang indah dalam gaya yang dicadangkan

Bilik tidur yang indah dalam gaya yang dicadangkan

Lembaga
Jika anda hanya ingin menyentuh reka bentuk ini, pertimbangkan untuk menambah jubin marmar ke rumah anda, atau membuat bilik mandi anda elegan dengan membuat dinding dan lantai marmar. Sekiranya gaya itu lebih sesuai dengan bahasa Itali anda muzik negarakemudian gunakan terracotta jubin - warna dan teksturnya adalah satu lagi tahap ketukangan Itali.
kembali ke menu ↑

Perabot

Sumbangan para pereka moden Itali meninggalkan tanda yang tidak dapat dilupakan dan menjadikan negara ini sebagai pengeksport utama klasik moden.

Beri perhatian kepada pereka:

 • Castiglioni bersaudara;
 • Vico Magistretti;
 • Ettore Sotzassa;
 • Gio Ponti;
 • Gee Aulenti;
 • Marco Zanuso;
 • Fornasetti;
 • Harry Bertoy;
 • Joe Colombo;
 • Carlo Scarpa;
 • Gabriella Crespi.

Nama-nama ini berakar pada reka bentuk dunia untuk gaya moden. Mereka adalah bukti potensi kreatif negara pada separuh kedua abad ke-20. Kini karya mereka dipelihara dalam status reka bentuk inovatif.

Jenama perabot mereka berada dalam 10 teratas dalam seri utama.

kembali ke menu ↑

Bilik tidur

Idea Reka Bentuk bilik tidur Gaya Itali terdiri daripada kombinasi warna semulajadi yang selesa, penggunaan cat yang intensif, cahaya semulajadi dan suasana yang selesa.

Bilik-bilik tidur ini mempunyai:

 • perabot kayu atau besi tempa;
 • aksesori hiasan;
 • skim warna tradisional;
 • kain dengan corak alam semula jadi;
 • terang langsir untuk tingkap;
 • lampu klasik;
 • Aksesori buatan tangan yang unik yang terletak berhampiran kemudahannya katil.

Gaya ini terdiri daripada kombinasi warna semulajadi yang selesa.

Gaya ini terdiri daripada kombinasi warna semulajadi yang selesa.

Dinding dilukis dalam warna cahaya, misalnya, dengan cahaya yang sangat lembutkelabu, kuningpic biru hijau atau merah jambu, diilhamkan oleh alam semula jadi. Tempat tidur Itali dan siling-siling di warna coklat menjadikan reka bentuk yang selesa dan santai.

Perabot dan hiasan Itali bukan sahaja elegan, tetapi serba boleh. Keindahan kekal mereka berjalan lancar dengan perabot kayu, hiasan yang selesa, aksesori dalam mana-mana gaya yang mudah, tidak sistemik. Bilik tidur ini akan kelihatan sama bagus di rumah mewah dan di bandar kecil rata, idea untuk itu boleh agak fleksibel.

Bilik tidur ini mempunyai perabot kayu atau besi tempa.

Bilik tidur ini mempunyai perabot kayu atau besi tempa.

Teknik seperti ukiran barang kemas dan reka bentuk buatan tangan patut mendapat perhatian. Mereka sering mencerminkan landskap semula jadi dan unsur-unsur lain yang berkaitan dengan alam semula jadi. Kraftangan manual, reka bentuk hiasan yang canggih digunakan pada bahan tradisional yang digunakan untuk reka bentuk perabot dan aksesori.

kembali ke menu ↑

Hiasan emas

Kemasan gilded yang popular dalam reka bentuk Rom (kedua-dua moden dan tradisional), digunakan di mana-mana - bingkai cermin yang merangkumi perabot mahogani dan jubin. Malah urat-urat dalam batu marmar mencerminkan cinta ini untuk emas glamor.

Perabot dan hiasan Itali bukan sahaja elegan, tetapi juga serba boleh.

Perabot dan hiasan Itali bukan sahaja elegan, tetapi juga serba boleh.

Dalam bentuk lain, gaya penyepit ini ditunjukkan melalui aksesori, kerana terdapat banyak aksesori di rumah-rumah Itali.

Mereka mestilah kualiti tertinggi - anda tidak akan menemui barangan pengguna di rumah Itali. Sebaliknya, anda akan mendapati perhiasan elegan yang diukir dengan tangan dari batu, marmar atau kayu saduran emas dan logam. Kristal, kaca, cermin juga memainkan peranan besar dalam penetapan rumah.

kembali ke menu ↑

Hiasan Tuscan

Keindahan langit yang jernih, pohon cemara, kabus pagi mencipta bilik sejuk yang sejuk untuk rehat malam yang baik - bertemu, ini romantis Tuscany. Lembut biru, hijau, kuning, merah jambu, merah - Warna utama untuk bilik tidur dan perabot. Perabot kayu, tetingkap tetingkap, dan siling siling juga elemen terang yang menentukan gaya.

Kemasan gilded sangat popular dalam reka bentuk Romawi

Kemasan gilded sangat popular dalam reka bentuk Romawi

Putih, krim, dinding peach cahaya, countertop marmar putih dihiasi dengan bunga dan kecil lampu - butiran menarik mengenai reka bentuk Tuscan yang mudah dan selesa.

Jubin Terracotta, kapas permaidanipelbagai warna bantal, hiasan Tuscan tradisional di dinding akan mewujudkan sebuah pulau ketenangan dari bilik anda. Langit tetingkap kapas dengan corak bunga atau corak kecil, dihiasi dengan renda di bahagian bawah dan di tepi adalah praktikal dan halus.

Rahsia gaya Tuscan terletak dalam kesederhanaannya. Projek Tuscan adalah konsonan dengan pemandangan yang menyenangkan dari tingkap bilik tidur - langit biru, kebun zaitun hijau abu-abu di bukit-bukit yang indah, suasana yang tenang.
Hiasan Tuscan

Hiasan Tuscan

Ia mempunyai pembinaan yang mudah: "kurang lebih baik" adalah moto yang sesuai di sini. Dekorasi tipikal akan dijadikan hiasan dinding dan sconce. Asal gambar dalam bau yang kaya, susunan bunga kecil atau gambar menambah rasa ke Dunia Lama. Anda boleh menyerakkan bantal lembut dengan cetakan bunga kecil atau menggunakan warna ini untuk upholstery. Campuran hiasan rumah mudah, warna lembut, bahan semula jadi adalah tipikal untuk gaya hiasan negara.

kembali ke menu ↑

Hiasan Sicily

Sicilian adalah gaya Mediterranean yang unik. Sicily adalah sebuah pulau di Mediterranean, yang tertakluk kepada pengaruh budaya yang berbeza dari bahasa Yunani ke bahasa Arab. Memasak adalah bentuk seni yang indah di Sicily, tetapi hiasan di sini juga sangat penting.

Rahsia gaya dalam kesederhanaannya.

Rahsia gaya dalam kesederhanaannya.

Gaya hiasan tradisional Itali dengan daya tarikan wilayah Sicily yang indah meniru tekstur dan warna yang terdapat di landskap Sicily. Rumah-rumah di sini dihiasi dengan batu semulajadi, dan produk kayu dan keramik kelihatan unik.

Gaya hiasan dikaitkan dengan kawasan desa, alam semula jadi, cuaca panas, banyak cahaya matahari. Rumah-rumah Sicilia dengan lukisan tekstur, stuko, jubin Itali dan batu kelihatan seperti istana, meninggalkan kesan khas, membuat kenangan yang tidak dapat dilupakan.

Lengkung yang elegan, perabot gelap, tirai telus, kraf tradisional, permadani kaya, corak rumit dan bantal bordir mencipta hiasan Sicily.

Sicilian adalah gaya Mediterranean yang unik.

Sicilian adalah gaya Mediterranean yang unik.

Lembaga
Selesaikan tema rumah Itali di Sicily dengan lilin, mosaik dan patung. Cermin, seni halus akan membuat aksen hiasan yang indah. Candelier dalam gaya Rom - sentuhan terakhir untuk bilik tidur Sicily anda.
kembali ke menu ↑

Idea ruang tamu

Oleh kerana gaya moden Itali telah menjadi perwujudan pemikiran avant garde, maka arahan yang menyatakannya juga berbeza. Mari cuba menyerlahkan tiga pendekatan yang menarik untuk kreativiti ini, yang sering digunakan untuk menghiasi pangsapuri bergaya dan rumah persendirian. Kami membahagikan mereka kepada tiga kategori sistem:

 • desa (negara);
 • mewah;
 • kontemporari yang berani.

Lounge klasik kecil

Lounge klasik kecil

Walaupun mereka semua sangat berbeza antara satu sama lain, projek-projek mempunyai tema yang sama: mereka semua dipengaruhi oleh masa lalu, pada masa yang sama mempengaruhi reka bentuk moden dunia. Mari kita lihat lebih dekat pada setiap pandangan ini untuk memahami lebih lanjut.

kembali ke menu ↑

Gaya negara

Dalam rekaan bahasa pedesaan, pedesaan, bahan mentah untuk permukaan dalaman digunakan, kerana mereka menggabungkan dunia yang berbeza - baru dengan lama. Walaupun kedua-dua dunia ini mungkin berbeza, mereka saling melengkapi antara satu sama lain.

Kita mungkin tidak semua tinggal di rumah ladang Itali dengan dinding bata dan balok lama yang kosong, tetapi idea menggunakan kontras antara yang baru dan tradisional adalah konsep yang sering dilihat dalam projek-projek seperti loteng atau gaya perindustrian.

Gaya negara

Gaya negara

kembali ke menu ↑

Modern mewah klasik

Reka bentuk mewah Itali menarik keseimbangan antara keanggunan halus dan status abadi. Objek seperti meja makan dan kerusi digunakan sebagai peluang untuk menjadi ekspresif dan artistik, sambil kekal dalam selera yang memancarkan kekayaan. Oleh sebab itu, gaya mencari cara untuk berkembang untuk mengekalkan keaslian dalam industri reka bentuk khusus. Cukup menarik, inspirasi dari masa lalu sentiasa mengekalkan konsep yang segar dan mewah.

Moden mewah

Moden mewah

kembali ke menu ↑

Kaca kontemporari

Bekerja pada kaca telah menjadi sumber inspirasi selama berabad-abad, oleh itu pereka moden mencari cara untuk menaikkan sempadan antara kemungkinan kaca dan reka bentuk baru. Gugusan tradisional Itali mempunyai akarnya di Venice dan Minotti, di mana gelas yang ditiup secara seni telah menjadi sangat popular di Eropah pada pelbagai titik dalam sejarahnya. Sekarang tradisi pengerjaan dan ketukangan berkualiti tinggi di kaca tercermin dalam rekaan baru dengan cara yang sama artistik, tetapi dengan cita rasa hari ini.

Gaya Memvis

Gaya Memvis

kembali ke menu ↑

Kulit mewah

Kulit adalah bahan lain yang mana Itali diiktiraf sebagai yang terbaik dalam pengeluarannya. Seperti kaca, kulit mempunyai masa lalu berdasarkan kaedah bengkel berabad-abad lamanya.

Sehingga hari ini, tukang kulit terbaik di Itali terus menyokong kaedah tradisional pencelupan dan penyamakan. Mereka memberi produk itu, yang dibuat di Itali, reputasi untuk kulit mewah. Kulit ini membuat kerusi, sofa atau kerusi makan istimewa.

kembali ke menu ↑

Bold Memphis Style

Sisi yang paling berani dari reka bentuk Itali kontemporari mempunyai laluan estetik yang sangat berbeza berbanding dengan rakan-rakan yang lebih canggih. Berputar sekitar konsep keseronokan, warna dan bentuk yang jelas, mudah untuk melihat bagaimana bahagian ini dapat menemui akarnya dalam pergerakan Itali Memphis. Mencabar gagasan bagaimana kehidupan sepertinya, Memphis mengatasi halangan-halangan piawaian industri dengan memusatkan reka bentuk di sekitar warna dan bentuk untuk menyatakan kreativiti.

Reka bentuk Itali yang paling berani

Reka bentuk Itali yang paling berani

Jenama yang berlainan, seperti Kartell, menggunakan polietilena dan termoplastik untuk tujuan mereka sendiri untuk menghasilkan reka bentuk berorientasikan warna dan bentuk ringkas, sementara pada masa yang sama berfungsi.

Bagaimana reka bentuk Itali yang baru mempengaruhi rumah kita dapat dilihat melalui pelbagai aspek wataknya. Walaupun satu gaya boleh berfungsi bersempadanan dengan kebiasaan kuno lama, yang lain akan mendapati inspirasi dalam kraf dunia untuk digunakan untuk kemewahan baru. Dan yang ketiga akan membuat jalan, menumpukan pada avant garde.

Reka bentuk Itali sendiri mencipta gelombangnya dalam industri reka bentuk keseluruhan, memisahkan diri dari seluruh dunia, kerana ketika ia menembusi rumah kita, ia menambahkan karakter dan kebaruannya sendiri ke ruang angkasa.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Keanggunan gaya Itali dan kecanggihan

 

Gaya Itali

Perabot mewah eksklusif dalaman

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO

Kebaikan
 • Hiasan yang cantik dan selesa
 • Kesederhanaan dan fungsi
 • Perabot penulis dari kilang-kilang Itali yang terkenal di dunia
Cons
 • Kekurangan penjimatan, sejenis "antiskandi"
 • Perwujudan yang sukar, bantuan pereka diperlukan
 • Luar biasa untuk pendekatan Rusia ke hiasan (contohnya, kekurangan kertas dinding)
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk