Bagaimanakah anda boleh mengatur perabot dengan betul dan cantik di dalam bilik? 150+ Foto Perancangan untuk prestasi maksimum dan keselesaan

Hari ini, mari kita bercakap tentang bagaimana untuk mengatur perabot di ruang tamu - ruang tamu, bilik tidur dan tapak semaian.

Kandungannya:

Meletakkan perabot di dalam bilik boleh menjejaskan suasana hati, saiz visual bilik, dan fungsi keluarga. Menjadi kreatif dalam menganjurkan sebuah bilik boleh menjadi cara yang baik untuk menetapkan ruang tamu dengan cara yang istimewa. Berikut adalah beberapa tips perabot ruang tamu yang hebat untuk mencuba dan memberikan bilik anda kelihatan baru.

Di mana untuk bermula?

Ketika datang ke penempatan perabot, anda boleh berdiri di ruang kosong untuk waktu yang lama dan tidak tahu ke mana harus mulai. Terdapat begitu banyak perkara yang harus dipertimbangkan: estetika peribadi, gaya hidup, anggaran dan banyak lagi, tetapi perkara terbaik untuk dilakukan adalah dengan tata letak perabot.

Model perabot untuk tapak semaian

Model perabot untuk tapak semaian

Dengan kata lain, menentukan lokasi sofa, kerusi, meja, kabinet untuk menyimpan barang-barang dan segala-galanya yang berkaitan dengan rancangan bilik (objek apa pun yang menyentuh lantai). Saya telah menyusun panduan ringkas untuk anda yang bekerja untuk setiap bilik di rumah, bermula dengan ruang tamu. Idea penempatan di ruang tamu akan membuat kerja pesanan perabot dan menghias rumah anda dengan mudah dan menyeronokkan.

Susun atur bilik untuk perabot

Susun atur bilik untuk perabot

kembali ke menu ↑

Susun atur ruang tamu

Ukur ruang tamu dari dinding ke dinding, dengan mengambil kira panjang dan lebar bilik.

Buat pertama kali skim ini, dengan mengambil langkah pengukuran dari semua arah. Sama ada anda menciptanya dalam program komputer atau membuatnya secara manual pada kertas grafik, pelan lantai besar-besaran akan sangat berguna untuk ruang perancangan dalam sebarang bentuk. Cara paling mudah ialah mengubah meter pada skala 1: 2, di mana 1 m2 sama dengan 2 sel tetrad.

Sebagai contoh, ruang tamu, yang berukuran 13 hingga 25 m2, akan bertukar menjadi satu skema yang mengukur 26 hingga 50 sel tetrad. Kemudian ukur mana-mana perabot yang anda pilih untuk disertakan, dan buat susun atur berasingan dengan saiz yang unik untuk setiap bahagian. Sekiranya anda menggambar dengan tangan, maka saya mempunyai idea, iaitu untuk membuat susun atur dari perabot kertas (skala), dengan memotong kertas, supaya mudah mengalahkan pelbagai variasi perabot.

kembali ke menu ↑

Kenal pasti titik fokus

Keputusan titik fokus benar-benar akan membantu dalam merancang ruang - TV, perapian, candelier, karya seni, dan lain-lain. Setelah ditentukan, potongan-potongan perabot akan berdiri di sekitarnya.

Fokus pada fokus utama ruang

Fokus pada fokus utama ruang

Jika ruang tamu mempunyai TV, perhatikan bahawa jarak tontonan untuk TV standard adalah antara 2.5 dan 3.5 m, dan sudut paparan tidak lebih daripada 30 darjah.Oleh itu, sofa utama, sofa atau seksyen harus terletak di seberang dinding ini. Kerusi tambahan dan kerusi dek juga boleh dipasang pada kedua sisi dinding dengan TV, membulatkan kawasan tempat duduk, menambah baki visual.

Peletakan perabot yang betul

Peletakan perabot yang betul

Untuk ruang tamu dengan perapian, matlamat yang paling penting, mengikut kebanyakan orang, adalah perbualan. Oleh itu, reka bentuk separuh bulatan perabot di sekitar rumah, tidak lebih daripada 2.5 m di antara tempat duduk, memudahkan interaksi dengan keluarga dan rakan-rakan. Untuk ruang tamu di mana terdapat perapian atau TV, tumpuan utama mempunyai makna yang paling besar. Letakkan sofa (atau dua, menghadap satu sama lain) di sekitar meja kopi, dengan kerusi, diatur dalam bentuk bulatan untuk menutup sebarang jurang.

kembali ke menu ↑

Susun meja, almari pakaian dan sofa

Apabila kawasan tempat duduk dipasang (di sekitar pusat tumpuan), letakkan meja dan almari di sebelahnya. Di ruang tamu, meja kopi utama atau Utsmaniyah boleh ditempatkan di antara sofa dan kerusi. Adalah lebih baik untuk meninggalkan 50 cm di antara meja kopi dan sofa supaya minuman dan TV jauh berada dalam jangkauan. Loker boleh diletakkan di belakang sofa.

Meja lipat kayu

Meja lipat kayu

Pastikan anda meninggalkan sekurang-kurangnya 30 cm di antara keping perabot di tempat yang orang hendak pergi. Untuk ruang kecil, pertimbangkan jadual lipat yang boleh dilipat apabila digunakan dan lipat apabila tidak diperlukan. Kabinet penyimpan dan meja pakaian diletakkan di dinding, di mana ruang membenarkan.

Penempatan kabinet di mana ruang membenarkan

Penempatan kabinet di mana ruang membenarkan

Konsol media dan rak TV diletakkan di bawah TV, dan papan sisi biasanya diletakkan di sepanjang dinding terpanjang. Rak tinggi dan kabinet terbuka di mana cenderahati, buku, aksesori, dan foto keluarga disimpan kelihatan lebih baik pada dinding kosong yang lebih besar supaya ia tidak kelihatan penuh sesak. Kabinet bar dan troli adalah unsur yang menambah aura glamor ke ruang tamu.

Item berbentuk troli yang elegan

Item berbentuk troli yang elegan

kembali ke menu ↑

Pikirkan lampu lantai dan meja

Lampu lantai menempa sebahagian daripada meja, jadi meja kopi mesti berada dalam jangkauan supaya tetamu dapat menikmati minuman. Terdapat beberapa reka bentuk lampu lantai yang dilengkapi dengan meja yang dilampirkan.

Lampu lantai untuk kawasan rekreasi

Lampu lantai untuk kawasan rekreasi

Lampu meja tidak memerlukan penjelasan - hanya pastikan bahawa mereka tidak menduduki seluruh tablet. Candelier harus berpusat di atas kawasan tempat duduk utama. Luminaires tersembunyi masuk akal di mana sahaja di siling, kerana mereka tidak menggantung. Sorotan boleh menarik perhatian kepada karya seni, arca atau perpustakaan.

Lampu meja untuk ruang tamu

Lampu meja untuk ruang tamu

kembali ke menu ↑

Pusat karpet anda

Elemen terakhir reka bentuk perabot untuk ruang tamu juga paling mudah: permaidani. Ia harus berpusat di tengah-tengah kerusi utama dan memanjangkan beberapa sentimeter di bawah sofa dan kerusi (atau lebih jauh lagi) untuk menjamin seluruh bilik. Sekiranya bilik sudah berkarpet, menambah permaidani tebal yang lebih tebal ke atas adalah cara terbaik untuk menambah kehangatan dan menggalakkan tetamu berehat dan menetap seketika.

Ruang permaidani untuk kehangatan dan utah

Ruang permaidani untuk kehangatan dan utah

Dengan mengikuti langkah-langkah mudah dalam merekabentuk perabot ruang tamu anda, anda akan menyediakan keadaan yang menyenangkan untuk bersantai dan peralihan ke seluruh rumah anda. Berikut adalah lebih banyak soalan untuk bertanya kepada diri sendiri:

 • Apa yang saya mahu lihat dahulu apabila saya masuk ke bilik?
 • apa yang saya mahu lihat di dinding - adakah terdapat penghawa dingin atau radiator?
 • Adakah zon atau pembahagi bilik direka di dalam bilik?
Zon selesa di dalam satu bilik besar

Zon selesa di dalam satu bilik besar

Pada dasarnya, ketahui apa yang paling penting bagi anda sebelum anda mula merancang perabot atau membelinya, dan anda akan berjaya mewujudkan ruang khas yang mencerminkan rasa peribadi anda.

Jadikan impian anda menjadi kenyataan

Jadikan impian anda menjadi kenyataan

kembali ke menu ↑

Susun atur bilik tidur

Menguasai kemahiran organisasi spatial boleh menjadi kemahiran yang sukar.Untuk bilik tidur, asas-asas adalah mudah: anda biasanya bermula dengan katil tunggal dan meja tepi katil bersebelahan. Tetapi bagaimana dengan sudut yang tidak selesa? Bagaimana jika bilik itu tidak sesuai untuk dua meja atau bilik rias? Bagaimana jika bilik terlalu panjang dan meninggalkan banyak ruang mati? Di manakah permaidani diletakkan di dalam bilik?

Bagaimanakah anda boleh mengatur perabot dengan betul dan cantik di dalam bilik? 150+ Foto Perancangan untuk prestasi maksimum dan keselesaan

Dalam bilik tidur yang sempit dan panjang

Mencapai susun atur yang sempurna untuk bilik tidur boleh menjadi mudah hanya dengan kata-kata, tetapi tidak dalam perbuatan. Walau bagaimanapun, dengan beberapa peraturan asas, anda boleh mengoptimumkan perabot bilik tidur untuk mencipta bilik yang sempurna. Itulah sebabnya saya menawarkan anda beberapa susun atur asas untuk membantu anda memilih rancangan yang tepat.

Padat dan luas

Padat dan luas

kembali ke menu ↑

Bersaiz kecil

Tata letak: Jika bilik tidur anda hampir tidak menampung tempat tidur, terdapat beberapa hacks kehidupan yang akan membantu anda mengurus ruang. Walaupun ia tidak diingini untuk menolak katil di dinding, cuba untuk meninggalkan sedikit ruang yang mungkin di satu pihak - ini akan meninggalkan lebih banyak ruang di hujung yang lain untuk meja tepi katil yang lebih besar. Rak digantung di bahagian yang bertentangan berfungsi dengan baik di sudut masalah.

Pencahayaan tempat tidur untuk mengasingkan ruang

Pencahayaan tempat tidur untuk mengasingkan ruang

Katil: Pilih katil double yang kecil dengan storan terbina dalam dan bukannya rias.

Katil dengan storan yang besar

Katil dengan storan yang besar

Tambahan: Jika anda tidak mempunyai almari pakaian yang besar, pilih pakaian hanger. Tempatkan bangku atau kerusi kecil di sebelahnya untuk apa-apa tujuan, sebagai contoh, sebagai tempat untuk beg supaya tiada apa yang akan terletak di atas lantai. Cermin juga akan membantu bilik kelihatan lebih besar, jadi gunakan beberapa cermin yang boleh ditempatkan secara strategik.

kembali ke menu ↑

Saiz penuh

Tata letak: permaidani besar (20x30 cm atau lebih) akan membantu mengamankan ruang. Pilih meja sisi katil dan lampu yang sesuai yang menangkap kebanyakan dinding, dan laci dada dengan kerusi berlengan di dinding bertentangan. Ini adalah reka bentuk bilik tidur klasik yang teguh yang berfungsi sebagai masalah percuma.

Bilik tidur saiz penuh dengan perabot

Bilik tidur saiz penuh dengan perabot

Katil: di dalam bilik utama yang biasa, lebih kurang persegi, perlu ada ruang yang cukup untuk katil bersaiz queen atau katil bersaiz king.

Ruang besar untuk katil bersaiz king

Ruang besar untuk katil bersaiz king

Tambahan: Jika anda mempunyai tempat duduk, bangku panjang di kaki katil sangat berguna, yang bukan hanya estetik, tetapi juga selesa.

Bilik tidur besar dengan perabot yang diperlukan

Bilik tidur besar dengan perabot yang diperlukan

kembali ke menu ↑

Lanjutan papan kekunci

Susun atur: Di dalam bilik yang panjang dan sempit, anda mungkin tergoda untuk meletakkan tempat tidur di sudut jauh, tetapi cuba memusatkannya di sepanjang dinding panjang. Oleh kerana ruang yang besar, mungkin sukar untuk mencari tikar yang sesuai dan biasanya akan lebih mahal. Sebaliknya, letakkan tikar kegemaran anda di atas tikar asas tambahan yang lebih murah. Daripada meja tepi katil yang biasa, pilih pakaian yang lebih besar yang benar-benar mengisi ruang.

Pilih dada besar laci untuk penyimpanan

Pilih dada besar laci untuk penyimpanan

Katil: pilih katil raja 2x2m - anda mempunyai ruang untuk itu, jadi nikmatilah!

Adalah lebih baik untuk memilih katil untuk ketinggian anda

Adalah lebih baik untuk memilih katil untuk ketinggian anda

Tambahan: Bilik-bilik tidur besar sering dilengkapi dengan bilik persalinan, jadi berikan gaun yang memihak kepada perabot yang lebih selesa. Sudut membaca, meja tulis, bangku simpanan dan loji besar boleh membantu mengisi sudut yang tidak selesa. Menilai keperluan anda dan merancang susun atur anda dengan sewajarnya.

Benarkan diri anda mempunyai bilik tidur yang lebih besar.

Benarkan diri anda mempunyai bilik tidur yang lebih besar.

kembali ke menu ↑

Susunan tapak semaian

Berbeza dengan pandangan umum yang diterima bahawa pembibitan harus terlebih dahulu menjadi baik, saya ingin membantah dan mengisytiharkan bahawa bilik ini harus berfungsi dan selamat. Fikirkan tentang apa yang boleh berbahaya untuk anak anda dan elakkan perkara-perkara ini terlebih dahulu. Senarai henti termasuk perkara-perkara seperti:

 • cermin semulajadi (menggantikannya dengan plastik khas yang direka untuk kanak-kanak);
 • semua jenis soket (memasukkan penghalang yang boleh dibeli di IKEA);
 • pemegang dari tingkap plastik yang perlu ditarik keluar, pra-menyesuaikan cara pengudaraan yang selamat;
 • pencahayaan rendah (tempat lampu malam dan sumber cahaya yang lain).

Bilik selamat untuk bayi

Bilik selamat untuk bayi

kembali ke menu ↑

Fungsi

Fungsi nurseri sangat relevan untuk tahun pertama kehidupan bayi - dalam hal ini, anda perlu berhati-hati memikirkan makan malam dan trajektori pergerakan ibu melalui semua halangan yang dapat bertemu dalam perjalanan. Jumlah cahaya yang mencukupi, kawasan makan dengan kerusi goyang yang selesa di sebelah katil bayi akan membuat kehidupan tenang bukan hanya untuk ibu, tetapi juga untuk bayi.

Pembiakan pelbagai fungsi dan selesa

Pembiakan pelbagai fungsi dan selesa

Ramai pakar mengesyorkan supaya anda menjaga katil bayi dari tingkap, kerana biasanya terdapat suhu yang lebih sejuk di dekat tingkap, dan terdapat juga bahaya ketika bayi dapat merobek tirai atau tirai. Meletakkan katil bayi berhampiran dinding dalaman rumah akan menjadi tempat yang lebih panas, lebih tenang dan tidak dapat dilalui dari bunyi luar. Juga pastikan bahawa mana-mana lampu atau aksesori berada pada jarak yang selamat dan kanak-kanak itu tidak akan dapat mengeluarkannya atau mereka tidak akan jatuh semasa dia sedang tidur.

Ruang percuma di sekeliling katil bayi

Ruang percuma di sekeliling katil bayi

Sudah tentu, antara lain, anda mahukan nurseri kelihatan sempurna dan mempunyai faktor "waw". Bayi adalah tumpuan utama di tapak semaian dan ia adalah perkara pertama yang perlu diberi perhatian. Saya mengesyorkan, jika faktor-faktor lain membenarkan, untuk meletakkan katil di suatu tempat di mana ia dapat dilihat di pintu.

Tempat tidur untuk keselesaan ibu bapa

Tempat tidur untuk keselesaan ibu bapa

Terdapat beberapa pilihan katil yang berbeza, bergantung kepada saiz bilik dan rupa yang dikehendaki. Pertama sekali, anda boleh meletakkannya di tengah-tengah dinding dengan papan kepala ke dinding. Ini mungkin tempat yang paling biasa yang membolehkan anda meletakkan keping perabot lain di kedua-dua belah pihak. Di dalam bilik besar, sebuah katil bayi boleh diletakkan di tengah-tengah bilik.

Letakkan katil yang anda suka.

Letakkan katil yang anda suka.

Kebanyakan suasana yang menjadikan kanak-kanak istimewa, jatuh pada aksesori. Sekeping seni yang menarik, beberapa bantal dan permaidani yang comel akan menjadi ceri pada kek di pedalaman mana-mana kanak-kanak, dengan syarat strukturnya dihormati. Tambah beberapa tanglung kertas dan bunga kecil dalam periuk.

Reka bentuk bilik kanak-kanak

Belajar bagaimana untuk mengatur perabot

8.5 Skor Jumlah
Kami menguruskan perabot dengan betul

Satu perkara yang sangat penting adalah susunan perabot di dalam bilik. Lagipun, ia bergantung kepada pandangan umum dalaman dan bilik ini. Bilik harus dilengkapi dengan segala yang diperlukan dan tidak tetap berantakan. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9.5
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • Penjimatan ruang
 • Kemudahan menggunakan perkara
 • Semua jenis susun atur
 • Eksperimen
Cons
 • Masa
 • Tidak semestinya kesempurnaan sepenuhnya.
Tambah ulasan anda

Novozhenina Anna

Hai, saya di sini kerana reka bentuk dalaman adalah kelemahan saya. Saya kerap merasakan daun melalui hauz, mencari inspirasi demi kepentingan dan tidak melupakan Ikea))

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk