Cara membuat perapian di luar kadbod dengan tangan anda sendiri (90+ Foto): Arahan langkah demi langkah kelas induk

Adalah sukar untuk mencari sekurang-kurangnya seorang yang tidak berfikir tentang bagaimana menjadikan rumah anda lebih selesa. Salah satu penyelesaian untuk masalah ini adalah untuk membuat perapian yang diperbuat daripada kadbod dengan tangan anda sendiri.

Kandungannya:

Buat perapian dengan tangan anda sendiri

Buat perapian dengan tangan anda sendiri

Untuk mengumpulnya, anda perlu mengambil bahan dan memperuntukkan kerja selama 5-6 jam. Ia tidak perlu melakukannya sendiri, ia tidak begitu sukar untuk melakukannya sendiri, jadi seluruh keluarga boleh mengambil bahagian dalam proses itu.

Buatlah dengan seluruh keluarga

Buatlah dengan seluruh keluarga

Bagaimana untuk memilih kadbod?

Kualiti dan penampilan bergantung kepada bahan dan jenis karton. Jika anda mengambil pembungkusan dari bawah TV, "perapian palsu" akan sempit tanpa banyak lekukan di tempat di mana terdapat kayu bakar yang terbakar. Oleh itu, kotak yang paling sering digunakan adalah sekurang-kurangnya 50 sentimeter. Ia juga wajar menggunakan kadbod yang paling tahan lama, dalam kes ini, dari atas anda boleh membuat pendirian yang diperbuat daripada kayu.

Pilih kadbod tahan lama

Pilih kadbod tahan lama

Jika terdapat keinginan untuk membuat struktur yang lebih kompleks, disarankan untuk menyediakan 2 kotak lagi saiz yang berbeza. Ini akan mengembangkan kemungkinan untuk idea kreatif. Masih perlu berhati-hati bahawa lukisan kertas mudah diletakkan. Mereka harus dipandang baik, seperti dalam kes kesalahan, anda perlu mencari bahan baru.

Reka bentuk berbilang kotak yang rumit

Reka bentuk berbilang kotak yang rumit

Selalunya digunakan 3 jenis "falsekamina", iaitu:

 1. Krismas dengan hiasan Krismas.
 2. Fokus penjuru.
 3. Dinding piawai.

Bagi setiap daripada mereka adalah perlu untuk memilih sejumlah bahan dan jenis kotak kadbod. Untuk menjadikan struktur lebih stabil dan boleh dipercayai, anda boleh meletakkan bingkai kayu di dalamnya. Ini akan berlaku dalam sebuah keluarga di mana kanak-kanak kecil membesar.

Dinding christmas

Dinding christmas

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk menghormati cuti Krismas?

Untuk membuat perapian Krismas, anda hanya memerlukan 3 kotak kadbod, salah satu daripada mereka harus besar dan 2 orang lain lebih kecil, tetapi yang sama. Yang pertama ditetapkan kepada cent, dan yang lain di tepi. Seterusnya, barang-barang tersebut terpaku bersama pita pelekat atau gam yang boleh dipercayai.

Mewujudkan rangka untuk perapian masa depan

Mewujudkan rangka untuk perapian masa depan

Sekiranya tiada kotak ketinggian yang sama di dalam rumah, mereka dipotong. Pada masa yang sama, bahagian atas tidak boleh mengalami kegagalan.

Bilik di mana perapian akan dipasang, adalah dinasihatkan untuk menggunakan sama seperti di mana pokok cemara akan menjadi lebih selesa dan suasana perayaan.

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mengeluarkan bahagian depan dinding kotak besar, yang berada di tengah, akan ada lubang relau. Perapian boleh diletakkan di tepi jalan yang disediakan, jadi ia akan kelihatan lebih mengesankan.

Firewall

Firewall

Jika anda mahu membuat batu tiruan, anda boleh menggunakan busa nipis. Ia perlu dibentangkan dan dipotong bentuk segiempat tepat, sedikit lebih kecil daripada bata biasa (jika nilai itu membolehkan, anda boleh menggunakan dimensi asal batu itu).

Bata hiasan DIY

Bata hiasan DIY

Kini anda boleh mula melekat busa. Bata mesti diletakkan di dalam corak penjaga gawang supaya kerja kerasnya hampir sama dengan yang sebenar. Selepas kerja selesai, gam mesti mengeras, hanya selepas itu kerja dapat diteruskan.

Gluing buih ke perapian

Gluing buih ke perapian

Kini anda boleh mula melukis. Adalah lebih baik untuk buku asas dalam beberapa lapisan supaya semua bahagian mempunyai warna yang sama.. Sempadan biasanya dicat dengan warna kuning, dan batu bata berwarna merah atau emas. Jika pemilik mahu membuat perapian bukan sahaja untuk cuti Tahun Baru, anda boleh membeli cat coklat.

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk menghias perapian Tahun Baru?

Untuk menghiasi perapian Krismas menggunakan pelbagai mainan dan bahan semula jadi, sebagai contoh:

 • Cawangan makan.
 • Cone.
 • Bola.
 • Hujan
 • Kaus kaki Krismas untuk hadiah.
 • Buah-Buahan.
 • Gula-gula
 • Bells.
 • Angka-angka Santa Claus dan Salji Maiden.
 • Salji salji kertas.
 • Garlands diterangi.

Mainan dan hiasan untuk perapian Krismas

Mainan dan hiasan untuk perapian Krismas

Gunakan warna yang sesuai. Adalah disyorkan untuk menggunakan perhiasan warna hijau, merah, emas, biru atau putih, serta warna mereka.

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk membuat dinding?

Spesies ini lazim di kalangan orang yang tinggal di pangsapuri. Ia tidak mengambil banyak ruang dan sesuai dengan mana-mana bahagian dalam. Untuk membuat kotak kadbod, alat dan bahan berikut diperlukan:

 • pisau perkeranian;
 • span, berus, atau alat lukisan ketepatan yang lain;
 • gam boleh dipercayai ("masa" yang disyorkan atau gam untuk produk plastik).
 • pita pembinaan;
 • cat putih atau emulsi air putih;
 • kotak kadbod (jika ada kemungkinan, pakej besar lebih sesuai untuk perapian dari bawah peti sejuk, TV skrin lebar atau mesin basuh).
 • kertas;
 • penanda pensil atau nipis untuk lukisan;
 • penguasa;
 • buih untuk membuat pendirian dan barangan hiasan yang lain.

Apabila membuat lukisan di atas kertas, adalah wajar untuk menetapkan bukan sahaja produk bangunan utama, tetapi juga hiasan.

Kadang-kadang pemilik tidak mempunyai sepasang kotak besar, tetapi terdapat banyak medium yang sederhana. Dalam kes ini, anda boleh melekatkannya dengan kemas dan melakukan perkara yang hampir sama.

Apabila lakaran siap dan dicetak di atas kertas, anda boleh mula memindahkannya ke kotak kadbod. Untuk kemudahan, garisan utama dan bantu digunakan dengan warna pen atau penanda yang berbeza.

Berfikir melalui setiap peringkat supaya anda tidak terlepas apa-apa.

Berfikir melalui setiap peringkat supaya anda tidak terlepas apa-apa.

Seterusnya, lakukan lubang relau. Untuk melakukan ini, ambil pisau dan potong di tengah kotak. Adalah sangat penting untuk tidak lupa untuk meninggalkan sebahagian dinding depan di bahagian atas dan di sebelahnya untuk melekatkannya ke bahagian belakang dan menutup ruang kosong.

kembali ke menu ↑

Menamatkan kerja

Apabila kerja penciptaan bingkai utama selesai, anda boleh mula selesai. Di sini anda boleh menggunakan apa-apa, bergantung kepada idea itu. Biasanya ia disisipkan dengan kertas dinding asli atau dengan kertas mengesan. Sekiranya terdapat orang dalam keluarga yang menggambar dengan baik, anda boleh menggunakan corak yang cantik atau lukiskan lukisan bertema untuk menghormati cuti.

Gunakan bahan kegemaran anda untuk menyelesaikan perapian

Gunakan bahan kegemaran anda untuk menyelesaikan perapian

Sekiranya anda mahu membuat perapian yang standard, anda boleh menggunakan batu buih buih, dan juga dalam perapian Krismas. Ingatlah bahawa batu tiruan boleh dilekatkan bukan sahaja dari luar, tetapi juga di dalam, di mana api biasanya terbakar.

Untuk menghiasi depan, di kedai anda boleh membeli angka istimewa dalam bentuk bunga, malaikat dan lain-lain. Mereka diperbuat daripada bahan yang ringan, jadi mereka tidak pernah jatuh, walaupun menggunakan gam PVA konvensional.

Hiaskan perapian dengan hiasan yang berbeza dari kedai

Hiaskan perapian dengan hiasan yang berbeza dari kedai

Untuk memasang rak di atas, anda perlu terlebih dahulu gam papan tepi di sepanjang tepinya. Dalam kes ini, adalah wajar untuk digunakan sebagai produk asli yang mungkin. Sebagai rak, anda boleh menggunakan lembaran kayu lapis atau bahan lain, selagi ia tidak terlalu berat. Jika rangka kerja itu tidak diperkuat lagi, terdapat risiko kegagalan struktur.

Pengukuran rak perapian harus dilakukan hanya selepas pemasangan dipasang, jika anda memotongnya dengan saiz perapian itu sendiri, mungkin tidak sesuai.
kembali ke menu ↑

Lukisan

Hampir 90% orang yang membuat perapian untuk apartmen dari kadbod dengan tangan mereka sendiri, cat dengan cat lateks putih. Tetapi jika anda mendekati masalah ini lebih kreatif, anda boleh mengkhianati perapian vintaj dan memohon dempul biasa untuk drywall (selepas ia digunakan, anda mesti mengeringkan salutan dengan pengering bangunan).

Jika anda masih membuat keputusan untuk melukis perapian buatan sendiri, anda boleh menggunakan berus mudah, dan span diperlukan untuk melukis tempat yang paling sukar dicapai.

Pilihan termudah - cuma cat berwarna putih

Pilihan termudah - cuma cat berwarna putih

Dinding hampir siap, ia hanya kekal untuk menghiasnya. Di dalamnya anda boleh menetapkan foto nyalaan ini, dan meletakkan kayu api sebenar atau buatan sendiri di firebox. Kadang-kadang orang meletakkan candlesticks di rak, kelihatan sangat mengagumkan dan memberikan rasa kuno.

Hiaskan dengan semua atribut perayaan

Hiaskan dengan semua atribut perayaan

kembali ke menu ↑

Buat sudut

Tata letak beberapa pangsapuri melibatkan pembentukan bahagian sudut di tempat yang menonjol. Akibatnya, keluarga berfikir untuk masa yang lama bagaimana mungkin untuk menghias atau menyembunyikan kecacatan ini. Satu penyelesaian adalah untuk membuat perapian sudut. Reka bentuknya tidak terlalu kompleks, jadi semua ahli keluarga boleh mengambil bahagian dalam kerja.

Perapian sudut lakukan sendiri

Perapian sudut lakukan sendiri

Pertama anda perlu menyediakan bahan-bahan berikut:

 • Pita telus.
 • Jalur LED, festoon atau lilin pada bateri untuk hiasan.
 • Pisau pembinaan dan gunting besar.
 • Filem ikatan diri atau kertas dinding dengan corak bata.
 • Kotak kadbod, di atas saiz purata.

Langkah pertama adalah untuk mengukur dan menentukan jumlah kadbod yang diperlukan untuk menutup sepenuhnya sudut. Jika perapian lebih kecil, anda akan mendapat gambaran bahawa ia ditekan ke sudut. Jika bahagian masalah adalah pada peralihan dari satu bilik ke bilik lain, reka bentuk bukan sahaja akan mewujudkan kesenangan, tetapi juga membolehkan anda untuk mengelakkan mogok di pintu.

Hitung ukuran yang betul untuk masa depan perapian

Hitung ukuran yang betul untuk masa depan perapian

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk menghiasi?

Apabila segitiga sudah siap, anda perlu mengukusnya dengan pita scotch. Jika reka bentuk membenarkan, pusat itu ditutup dengan filem pelekat diri. Untuk menghiasi perapian buatan sendiri, anda boleh menggunakan kertas dinding dengan reka bentuk yang berbeza.

Buat bingkai tegar untuk kestabilan

Buat bingkai tegar untuk kestabilan

Kini sudah tiba masanya untuk mula membuat rak. Sekiranya tidak ada papan lapis atau bahan keras lain yang sesuai di tangan, kadbod yang selebihnya akan dilakukan. Satu-satunya keadaan - untuk menjadikannya lebih tahan lama, anda perlu menggunakan beberapa lapisan. Untuk menyelesaikan pendirian ini biasanya digunakan kayu samokleyka.

Jangan ragu untuk melekit kertas dinding bertema dan menghiasi

Jangan ragu untuk melekit kertas dinding bertema dan menghiasi

Seterusnya kita melakukan hiasan dalaman. Untuk membuat lampu perapian buatan sendiri dari dalam, sebelum ini disediakan lilin elektronik, garland atau jalur LED digunakan. Mereka boleh dilipat di dalam dan ditutup dengan kayu bakar buatan, yang akan menghasilkan kesan pembakaran. Gerak ini juga berfungsi sebagai lampu malam.

kembali ke menu ↑

Membuat asas yang kukuh

Bahagian bawah perapian buatan sendiri, yang berfungsi sebagai pendirian, mesti kuat dan tegar, kerana, sebagai tambahan kepada keseluruhan berat struktur, ia mesti menahan semua benda yang dipasang pada perapian untuk jangka masa yang lama.

Untuk memperkukuhkan tepi bawah, anda boleh menggunakan sisipan tambahan, ia akan dipasang di dalam bingkai kadbod. "Tepi" sedemikian boleh diletakkan di sepanjang keseluruhan panjang pada selang tertentu atau hanya melekat secara rawak di bahagian bawah.

Memperkukuh semua bahagian untuk pembinaan tahan lama.

Memperkukuh semua bahagian untuk pembinaan tahan lama.

Menguatkan memasukkan mesti mempunyai ketinggian yang sama, jika tidak, beratnya akan diedarkan tidak sekata, yang akan menjejaskan kapasiti pegangan mereka.

Bahagian bawah dalam bentuk pendirian harus selalu lebih lama dan lebih luas daripada struktur utama pusat, kira-kira 100-120 mm. Untuk membuat sokongan, anda boleh menggunakan 2 cara yang paling mudah dan berkesan:

 • potong kadbod dua helai yang sama (bawah dan atas). Pada salah satu daripada mereka terpaku "tepi" untuk menyokong perapian. Di sini anda boleh menggunakan pita bermuka dua atau gam;
 • untuk mencari kotak rata dengan sisi dan memasang sisipan menegak di dalam.
Cara mudah untuk melakukannya sendiri

Cara mudah untuk melakukannya sendiri

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk menghiasi pendirian?

Seperti mana-mana unsur lain, pendirian memerlukan hiasan. Perkara paling mudah yang boleh anda lakukan ialah memilih panel sisi asal untuk itu, gam karton dengan corak pelekat diri, balut dalam kertas dinding atau catnya. Tetapi terdapat idea-idea yang lain yang lebih asli.

Pelekat sendiri dengan gambar dalam reka bentuk perapian

Pelekat sendiri dengan gambar dalam reka bentuk perapian

Jika perapian buatan sendiri dibuat untuk menghormati cuti Krismas, pangkalan itu boleh dicat dengan warna merah atau putih dan dibalut dengan kalungan.

Langkah demi langkah membuat tiruan

Langkah demi langkah membuat tiruan

Bagi piawai, orang sering menggunakan papan lebar yang luas dengan corak yang indah. Mereka boleh dibeli di mana-mana kedai perkakasan dan dipasang di bahagian bawah dan atas perapian, ia sentiasa kelihatan sangat cantik dan lengkap.

Perapian yang elegan dengan tiang luas

Perapian yang elegan dengan tiang luas

Perapian buatan sendiri dari mana-mana jenis boleh membuat setiap orang yang tidak mempunyai pengalaman dalam pembinaan. Juga, perapian seperti itu akan menjadikan sebuah apartmen atau rumah lebih selesa, dan pada cuti Tahun Baru akan mewujudkan suasana ajaib yang diperlukan. Harus diingat bahawa Krismas atau foto lain di sebelah perapian sentiasa luar biasa dan tidak dapat dilupakan untuk kehidupan.

Perapian hiasan

Kami membuat perapian yang semua orang akan suka

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk