Bagaimana untuk memilih meja dengan laci dan rak: (190+ Foto) Secara praktiknya menganjurkan ruang

Beberapa abad yang lalu meja dengan laci dan rak adalah kemewahan, hari ini unsur dalaman pedalaman mampu semua orang, tetapi bagaimana untuk memilihnya?

Kandungannya:

Jenis meja

Sebelum ini, orang tidak dapat membeli meja yang selesa dan cantik, terhad kepada reka bentuk segi empat tepat klasik dengan empat kaki, tetapi kini pasaran mempunyai banyak pilihan yang boleh menawarkan pemiliknya keupayaan untuk dengan mudah dan efisien menjalankan perniagaan mereka, setelah menganjurkan ruang kerja mereka.

Sekarang kita akan melihat apa jenis meja tulis pada dasarnya kini boleh didapati di kedai untuk membiasakan diri dengan model-model yang paling sesuai dengan interior anda.

Model yang paling sesuai dengan pedalaman anda

Model yang paling sesuai dengan pedalaman anda

kembali ke menu ↑

Tradisional

Ini adalah versi segi empat tepat dengan empat sokongan. Jadual gaya tradisional biasanya ditempatkan berhampiran dinding di antara kabinet atau meja sisi, tetapi model sedemikian boleh terletak di mana-mana sahaja. Jadual ini hanya mempunyai beberapa ciri:

 • Selalunya ia dijual dengan satu atau dua ibu jari di bawah kedua-dua belah meja. Dalam kes ini, orang itu duduk di antara mereka dan boleh mendapatkan apa-apa barang dari laci di peringkat kaki.
Meja dengan dua ibu jari

Meja dengan dua ibu jari

 • Kadang-kadang, di tingkat abdomen, terdapat rak lebar yang istimewa di mana anda boleh meletakkan papan kekunci atau alat lukisan, tetapi lebih kerap terdapat laci lain di tempat ini.
Laci tambahan dalam jadual

Laci tambahan dalam jadual

 • Meja sedemikian, walaupun lengkap dengan ibu jari, mudah bergerak ke tempat lain di dalam bilik, jika perlu.
Mudah untuk bergerak ke hujung bilik yang lain.

Mudah untuk bergerak ke hujung bilik yang lain.

 • Lebih banyak model klasik dan profesional mempunyai kunci pada laci.
Pemeliharaan dokumen dari kanak-kanak kecil

Pemeliharaan dokumen dari kanak-kanak kecil

Untuk sebahagian besar, pasaran menjual dua jenis meja tradisional: kaya dan monumental di bilik darjah atau cahaya dan minimalis di pejabat dan bilik kanak-kanak.

Jadual pelbagai fungsi untuk pelajar

Jadual pelbagai fungsi untuk pelajar

kembali ke menu ↑

Sudut

Jenis ini dianggap lebih mudah, kerana, menduduki kira-kira ruang yang sama, model sudut akan menggabungkan sendiri semua fungsi yang diperlukan untuk kerja produktif. Selalunya, model sudut diletakkan di dalam zon, terutama yang tidak digunakan di dalam bilik. Kelebihan yang paling penting dari jenis ini:

 • Compactness, kerana mereka secara diam-diam dibina ke dalam bilik terkecil dan boleh mengisi ruang yang tidak digunakan kerana kehadiran tetingkap atau bateri di sudut.
Sesuai untuk bilik kecil

Sesuai untuk bilik kecil

 • Pelbagai fungsi, kerana setiap pilihan mempunyai sejumlah besar laci, rak, pedestal, niche untuk peralatan dan unsur-unsur lain yang membolehkan anda meletakkan semua barang yang diperlukan untuk kerja dan kreativiti.
Sejumlah besar rak dan laci untuk meja sudut

Sejumlah besar rak dan laci untuk meja sudut

 • Kestabilan dan ketahanan yang tinggi.
 • Keterlaluan dari segi reka bentuk, kerana model sudut dijual di kedai-kedai untuk apa saja gaya pangsapuri moden.
Reka bentuk sejagat untuk sebarang gaya apartmen

Reka bentuk sejagat untuk sebarang gaya apartmen

 • Kemungkinan menganjurkan add-ons dengan rak dan laci tambahan, yang juga akan mengurangkan ruang di dalam bilik, tetapi akan membolehkan anda meletakkan alat-alat yang diperlukan berhampiran tempat kerja.
Laci peribadi dan rak

Laci peribadi dan rak

Perlu diingatkan bahawa dengan semua sifat pandangan sudut, jadual tersebut tidak dapat ditempatkan di mana-mana kecuali sudut. Di samping itu, mereka sangat berat, yang tidak akan membenarkan memindahkan perabot jika perlu, tanpa membongkarnya ke bahagian berasingan.

Perlu juga diingatkan bahawa struktur superstruktur dapat mengurangkan kestabilan, jadi lebih baik memperkuat pengikat.

kembali ke menu ↑

Komputer

Pilihan untuk pejabat atau pejabat di apartmen, yang juga sesuai untuk bilik pelajar dan pelajar. Pandangan komputer tidak sesuai untuk gaya dalaman apa pun, tetapi ia adalah yang paling serba boleh di dalam pangsapuri bandar moden.

Kelebihan utama:

 • Model sedemikian hanya terdiri daripada unsur-unsur yang paling diperlukan untuk kerja, tanpa mengganggu bilik, tetapi membolehkan anda secara diam-diam pergi ke perniagaan anda dengan membuat ruang kerja yang berasingan di dalam bilik.
Ruang kerja berasingan di dalam bilik

Ruang kerja berasingan di dalam bilik

 • Terdapat rak slaid khas untuk papan kekunci, terletak pada tahap yang mudah untuk menaip tanpa beban yang kuat di tangan.
Meja komputer dengan rak slaid untuk papan kekunci

Meja komputer dengan rak slaid untuk papan kekunci

 • Dalam konfigurasi juga terdapat ruang khusus untuk unit sistem. Pada asasnya, komputer meja diperlukan untuk PC, di mana unit sistem adalah item kerja utama, kerana relung sedemikian akan berguna untuk melindungi unit dari habuk, kotoran dan puing-puing lain.
Meja komputer sudut dengan niche untuk unit sistem

Meja komputer sudut dengan niche untuk unit sistem

 • Tambahan kepada sistem komputer adalah rak untuk simpanan CD, dan walaupun mereka praktikalnya tidak digunakan pada masa kini, adalah lebih baik untuk menyimpan program pemasangan atau cakera penting dari arkib keluarga di tempat yang dilindungi itu.
Meja komputer pelbagai fungsi dengan niche untuk cakera

Meja komputer pelbagai fungsi dengan niche untuk cakera

Pengilang cuba menawarkan pilihan meja komputer untuk pelbagai penyelesaian reka bentuk untuk membantu pekerja konservatif, gadis muda, pasangan muda progresif dan pembeli berpotensi lain.

Kemudahan adalah keadaan utama di sini, sehingga anda dapat menemukan relung yang nyaman, lubang kawat, lampu meja terbina dalam dan barang-barang berguna lainnya dalam reka bentuk.

Kemudahan penggunaan meja di bawah komputer

Kemudahan penggunaan meja di bawah komputer

Ingat bahawa meja komputer masih ditulis, jadi meja harus membenarkan bukan sahaja untuk menyediakan monitor, tetapi juga untuk melengkapkan zon penulisan yang selesa dan selesa.
kembali ke menu ↑

Kanak

Model penulisan kanak-kanak adalah momen khas kerana mereka diwajibkan memberikan kemudahan maksimum untuk organisma kecil tetapi berkembang. Bagi kanak-kanak dan anak sekolah, adalah penting untuk mempunyai kawasan kerja yang tidak menimbulkan ketegangan yang kuat di mana-mana bahagian badan semasa bekerja. Terdapat beberapa perkara yang perlu dimiliki oleh model kanak-kanak:

 • Bahagian atas meja mesti cukup luas untuk kanak-kanak dapat menempatkan pejabat yang dia perlukan tanpa perlu pergi jauh setiap kali. Dengan cara ini, kanak-kanak suka meninggalkan perkara-perkara yang belum selesai, dan, dengan itu, alat, jadi harus ada banyak ruang.
Luas meja atas untuk meja kanak-kanak

Luas meja atas untuk meja kanak-kanak

 • Adalah lebih baik sekiranya meja itu akan dilengkapi dengan rak dan relung dari atas supaya bayi dengan tenang boleh mencapai perkara yang perlu, tetapi kehadiran laci dari bawah juga penting kerana album besar, buku teks dan bahan-bahan pendidikan akan disimpan di atas kertas.
Rak dan niche untuk menyimpan bekalan sekolah

Rak dan niche untuk menyimpan bekalan sekolah

 • Adalah sangat penting bahawa ketinggian dipilih secara individu untuk kanak-kanak, yang jelas akan kurang daripada model dewasa. Pelaburan terbaik akan menjadi model laras.
Meja laras untuk pelajar

Meja laras untuk pelajar

Adalah penting untuk diingati bahawa kanak-kanak memberi perhatian khusus kepada reka bentuk meja mereka, jadi adalah berfaedah untuk mendekati lebih kreatif dengan memilih yang luar biasa, tetapi sesuai untuk gaya keseluruhan model bilik. Warna-warna tidak boleh terlalu terang supaya tidak mengganggu kanak-kanak dari kerja, tetapi gaya kanak-kanak perlu hadir. Jelas sekali, adalah penting untuk mengetahui keutamaan pemilik bilik.

Pilih keputusan gaya yang terang pada pilihan jadual

Pilih keputusan gaya yang terang pada pilihan jadual

Pelajar moden tidak boleh melakukan tanpa komputer. Dan perkara itu bukan hanya dalam cinta permainan dan Internet, tetapi beberapa tugas pembelajaran bahkan didasarkan pada ketersediaan mesin carian yang mudah untuk apa-apa maklumat dan alat untuk bekerja dengan program yang berguna. Itulah sebabnya cuba menyediakan ruang komputer untuk meja kanak-kanak.
kembali ke menu ↑

Apakah jadual sudut?

Selalunya di kedai anda boleh mencari model sudut dengan bentuk huruf D, kerana ini merupakan reka bentuk standard yang paling sesuai di sudut bilik. Walau bagaimanapun, walaupun bentuk sudut boleh diubah, supaya pembeli dapat memilih pilihan terbaik untuk premis mereka. Pandangan berbeza dalam bentuk atas meja dan kelihatan seperti ini:

 1. Sudut yang betul adalah yang paling klasik dan tradisional, tetapi praktikalnya tidak digunakan sekarang di mana saja kerana ketidaknyamanan struktur.
Jadual tradisional tradisional, klasik

Jadual tradisional tradisional, klasik

 1. Sudut kanan dengan pembulatan - tetapi ini adalah salah satu jenis yang paling popular. Ia berbeza hanya pada hakikat bahawa di persimpangan dua meja segi empat tepat terdapat pembulatan yang mudah, yang membolehkan kedudukan yang lebih baik di tempat kerja.
Sudut sudut dibulatkan pada kedua-dua belah pihak

Sudut sudut dibulatkan pada kedua-dua belah pihak

 1. Gelombang itu adalah satu pembinaan yang menarik, apabila satu bidang kerja model itu sedikit sempit, dan sebaliknya berkembang. Ciri ini perlu bukan hanya untuk penampilan yang menyenangkan, tetapi juga kerana dapat meletakkan alat yang diperlukan pada sebahagian besar meja, tetapi mudah untuk bekerja sambil duduk di bahagian yang sempit.
 2. Arka adalah langkah reka bentuk yang luar biasa, yang membolehkan untuk meningkatkan kawasan kerja disebabkan oleh pembulatan dari satu sisi meja ke yang lain. Dari sudut pandangan reka bentuk, model sedemikian, tentu saja, menang, tetapi mungkin tidak begitu mudah.
 1. Huruf P akan mengepung hanya satu sisi sudut, dan pembulatannya adalah luaran. Ini agak mudah, jika anda tidak mahu terlalu kekacauan ruang, anda perlu menganjurkan tempat kerja.
Ditulis dengan kerja-kerja berbentuk P-P

Ditulis dengan kerja-kerja berbentuk P-P

kembali ke menu ↑

Memilih bahan

Jelasnya, kualiti bahan akan bergantung kepada bagaimana model yang dibeli tahan lama dan stabil, tetapi cantik dan menggabungkan ke dalam pedalaman.

Untuk pembuatan perabot sedemikian hampir tidak pernah digunakan logam, plastik atau bahan lain, terutamanya kayu dipilih. Pengilang menghargai array berkualiti semulajadi yang dapat bertahan lama.

Hanya kayu yang digunakan untuk membuat meja.

Hanya kayu yang digunakan untuk membuat meja.

Kayu keras sentiasa lebih mahal, kerana spesies eksotik dan jarang seperti kayu besi, mahoni, ceri Brazil, amaranth dan meraboo diambil sebagai bahan mentah, dan juga banyak lagi. Pokok-pokok ini membantu mewujudkan karya perabot sebenar, tetapi perabot ini tidak sesuai untuk pangsapuri-pangsapuri bandar biasa dalam gaya yang lebih moden.

Kayu pepejal asli

Kayu pepejal asli

Untuk bilik di bandar Provence atau model gaya berteknologi tinggi dari kekerasan sederhana lebih sesuai. Ia diperbuat daripada spesies domestik seperti oak, beech, ceri dan walnut yang biasa digunakan, dan ia kelihatan sangat bagus, tetapi tidak terlalu mahal. Asas semacam itu menjadi pilihan terbaik.

Meja di bahagian dalam bilik dalam gaya Provence

Meja di bahagian dalam bilik dalam gaya Provence

Spesies pokok yang lebih lembut tidak terlalu rendah dengan purata kekuatan mereka, dan jauh lebih murah daripada pesaing mereka.Birch, pain, alder, pir dan cedar adalah perlu untuk mencipta model ringan dan halus yang sesuai dengan sempurna ke dalam rumah romantis. Perabot pejabat yang ketat dan minimalis dibuat paling kerap daripada mereka.

Perabot pejabat dalam gaya minimalis

Perabot pejabat dalam gaya minimalis

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk memilih item tambahan?

Agar tidak tersilap dengan pilihan, apabila membeli meja, perhatikan beberapa ciri asas:

 • Kualiti tablet, sokongan dan elemen. Bagi mana-mana model, terutamanya untuk kanak-kanak dan komputer, adalah penting bahawa apa-apa rak dipasangkan dengan selamat supaya tidak ada saat-saat apabila sesuatu yang mahal dan berharga atau banyak buku tiba-tiba jatuh akibat pecahan pengikat. Juga pastikan tiada calar, kecacatan atau kerosakan yang jelas di mana sahaja di permukaan.
Selamat semua bahagian untuk operasi yang selamat.

Selamat semua bahagian untuk operasi yang selamat.

 • Pembinaan bahan. Kayu yang dipilih untuk pengeluaran mestilah semulajadi agar kekuatan struktur kekal tinggi. Anda boleh menyemak ini dengan mendengar bau - jika bahan kimia bercampur dengan bau kayu.
Jadual yang dipilih mesti terdiri daripada kayu semula jadi.

Jadual yang dipilih mesti terdiri daripada kayu semula jadi.

 • Kehadiran semua unsur yang perlu.
 • Reka bentuk model. Jelas, jadual yang anda beli mestilah masuk ke pedalaman.
Model itu sepadan dengan gaya keseluruhan bilik.

Model itu sepadan dengan gaya keseluruhan bilik.

 • Kemudahan penggunaan. Pastikan anda cuba duduk di belakang model untuk sementara waktu, mensimulasikan aktiviti kerja, untuk memastikan tubuh anda tidak letih.
Pilih meja yang sesuai

Pilih meja yang sesuai

Berunding dengan perancang untuk mencadangkan model mana yang paling sesuai untuk kes tertentu anda. Dia juga akan dapat memberi nasihat tentang bagaimana untuk meletakkan di dalam rumah, tetapi kami juga mempunyai cadangan yang berguna.

Model yang sesuai dengan sempurna ke pedalaman anda

Model yang sesuai dengan sempurna ke pedalaman anda

Sudah tentu, lokasi meja di dalam bilik bergantung pada reka bentuknya, tetapi pada dasarnya ia adalah wajar mematuhi peraturan bahawa model linear panjang harus diletakkan di sepanjang dinding dengan tingkap. Ini bukan sahaja menjimatkan ruang, tetapi juga memberi peluang untuk menggunakan cahaya semulajadi, yang bagus untuk penglihatan.

Sudah tentu, meja adalah pilihan yang paling mudah untuk kawasan kerja. Ramai elemen seperti laci dan rak dapat menyusun ruang sebagai praktikal yang mungkin, dan puncak meja terima kasih kepada pengeluar dibuat sedemikian rupa agar tidak menimbulkan ketegangan dalam tubuh manusia ketika duduk lama. Namun ia adalah penting untuk mempertimbangkan dengan betul.

Rencana terlebih dahulu bilangan rak dan laci.

Rencana terlebih dahulu bilangan rak dan laci.

Meja yang selesa

Pilih meja dengan anggaran yang munasabah.

Lyudmila Zavyalova

Rerayter, copywriter dan hanya seorang gadis comel.

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk