Eaves for curtains: keperluan atau mewah? Mana yang lebih baik dan lebih mudah? (265+ Foto)

Pasar struktur hiasan dan berfungsi yang digunakan dalam reka bentuk premis adalah penuh sesak. Tempat yang istimewa dalam kepelbagaian ini diduduki oleh batang tirai. Ini adalah elemen individu yang membawa beban gaya dan ini boleh mempengaruhi persepsi keseluruhan bilik. Oleh itu, pilihan mereka adalah sukar dan penting.

Kandungannya:

Pada pandangan pertama, ia mungkin kelihatan bahawa ia cukup untuk menilai secara visual model untuk memahami bagaimana ia akan kelihatan di pedalaman. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku.

Eaves untuk langsir di pedalaman

Pagar tirai adalah perincian yang memberi ruang kepada gaya selesai. Semua reka bentuk boleh dibahagikan kepada tiga atribut:

1Lokasi pemasangan

Dinding dipasang - biasa dengan semua reka bentuk. Selalunya mereka dilampirkan dengan kurungan. Walau bagaimanapun, mereka boleh mengecut di bawah berat kain dan akhirnya memecahkan. Mereka meninggalkan ruang kosong antara bahagian atas kain dan siling.
Siling - pilihan popular. Terdapat beberapa jenis reka bentuk - ini tersembunyi dan tidak. Pilihan pertama dikira pada peringkat perancangan pembaikan. Selalunya untuk pemasangan mereka menjadi niche. Mereka tidak mempunyai hiasan dan elemen hiasan - ini adalah meraih biasa dengan alur. Yang kedua adalah siling, depannya boleh dihiasi dengan unsur hiasan: corak, terpaku dengan filem warna yang berbeza.
Rel tirai adalah perincian yang memberi ruang kepada gaya siap.

Rel tirai adalah perincian yang memberi ruang kepada gaya siap.

2Ciri pembinaan

Di sini terdapat tiga jenis:

 • tali - pembinaan mudah. Ciri-ciri - bukan rel yang digunakan tali strung di sepanjang yang langsir bergerak. Mereka mempunyai kelebihan dan kekurangan. Senar adalah ringan dan tidak mencolok, bagaimanapun, apabila digunakan, mereka boleh mengendur, pecah dan memulihkan produk tersebut adalah sukar. Mereka boleh menjadi siling dan dinding;
 • tiub - kumpulan yang paling popular. Langsir bergerak melalui tiub. Sambungan mereka dengan kain itu adalah disebabkan oleh cincin, yang diikat dengannya. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, orang ramai telah mula meninggalkan mereka kerana pengumpulan yang cepat dari habuk dan kegagalan;
 • profil atau baguette. Model meliputi unsur-unsur di mana langsir bergerak. Mereka boleh dibuat dengan pelbagai jenis dan bentuk. Pembingkaian yang digunakan apabila bilik dihiasi dengan gaya klasik. tidak boleh digunakan jika siling rendah atau lukisan kain bermula di atas.

Dinding - reka bentuk biasa

Dinding - reka bentuk biasa

3Bahan dari mana ia dibuat

 • model plastik diperbuat daripada bahan ringan. Ia digunakan dalam pembuatan penguncupan siling tersembunyi dan model tiub dinding. Mereka mudah digunakan, tetapi mudah cacat.Untuk ruang tingkap, model siling sering digunakan yang diliputi dengan jalur hiasan - baguettes atau kotak drywall;
 • model logam - kumpulan yang paling pelbagai. Mereka boleh dibuat dari pelbagai jenis logam: nikel, gangsa, aluminium, keluli tahan karat, dll. Reka bentuk ini tahan lama dan boleh dipercayai, anda boleh membelinya dalam pelbagai warna. Satu-satunya kelemahan boleh dianggap sebagai berat badan yang besar. Mereka perlu dipasang dengan teliti supaya struktur tidak keluar dari dinding atau siling;
 • band kayu - popular dan pelbagai. Baru-baru ini, ia dianggap peninggalan masa lalu, tetapi seperti yang anda ketahui, fesyen sentiasa kembali. Pengilang model kayu membuat mereka bentuk yang berbeza, dihiasi dengan unsur-unsur ukiran, pelekat dengan lukisan. Mereka sesuai untuk bilik-bilik besar.
Model logam

Model logam

Ia dipilih bergantung kepada gaya bilik, perkara yang digunakan semasa langsir menjahit, kaedah pemasangan. Sesetengah model boleh menahan kain berat, mempunyai beberapa elemen untuk membuat langsir berbilang lapisan.

Bilik itu hendaklah semua harmoni, termasuk langsir, kuku.

Dalam gaya klasik

Dalam gaya klasik

Model siling boleh disembunyikan menggunakan siling yang digantung atau filem PVC. Model-model ini boleh mempunyai beberapa lorong, jadi ia boleh dipasang di semua bilik.

Pembetulan ruang visual

Di bangunan pangsapuri, siling adalah rendah, jadi anda perlu memilihnya dengan ciri ini. Untuk meningkatkan ketinggian siling secara visual, perlu menggunakan struktur siling. Dia tidak sepatutnya mempunyai bar baguette. Tidak disyorkan pelmets dan elemen hiasan lain pada kanvas kain.

Jika bilik mempunyai kawasan kecil anda tidak boleh menggunakan model besar-besaran. Reka bentuk itu seharusnya ringan dan sedikit ketara. Model rentetan atau model pekeliling nipis akan dilakukan. Untuk meningkatkan lebar tingkap, reka bentuk mestilah lebih panjang daripada itu dengan lebih daripada 1 meter. Kemudian dalam keadaan terbuka, mereka akan menutup dinding, meningkatkan ruang tingkap secara visual. Sekiranya anda perlu mengurangkan ruang, maka panduan itu diambil 10 sentimeter lebih lama daripada tingkap.
Pilihan kayu

Pilihan kayu

kembali ke menu ↑

Jadikan tetingkap cantik

Pertimbangkan dengan terperinci kiub untuk pelbagai jenis langsir. Semua nuansa dan ciri-ciri kerja dengan setiap reka bentuk.

kembali ke menu ↑

Eaves untuk langsir pada grommet

Eyelets adalah cincin diameter kecil yang boleh dicat dengan warna yang berbeza. Mereka dilampirkan dengan cincin yang dijahit ke kain. Mereka boleh mempunyai diameter yang berbeza, dicat dalam nada dengan kain atau kornea. Terdapat beberapa jenis struktur sedemikian:

 • pada cincin khas kain yang padat diameter kecil dipasang. Mereka terletak beberapa sentimeter di bawah pinggir langsir;
 • gelung dijahit ke tirai utama, yang boleh mempunyai panjang dan lebar yang berlainan.

Untuk kain tenunan anda perlu memilih kornea khas. Ia boleh menjadi satu baris jika, sebagai tambahan kepada kain tenunan padat, tiada apa yang akan diletakkan. Reka bentuk baris dua membolehkan anda menggantung tulle dan kain teras padat.

Grommets adalah cincin diameter kecil yang boleh dicat dengan warna yang berbeza.

Grommets adalah cincin diameter kecil yang boleh dicat dengan warna yang berbeza.

Mereka boleh mempunyai hiasan yang berbeza: tips palsu, kurungan terukir. Paling sering digunakan untuk langsir tersebut adalah model logam.

Mereka mempunyai banyak kelebihan:

 • Struktur logam sesuai untuk hiasan rumah moden;
 • petua boleh mempunyai bentuk yang berbeza, dihiasi dengan pelbagai unsur. Petua yang dibuat dengan indah, dibuat dalam warna gangsa, emas, perak;
 • Model-model ini dilengkapi dengan batu, kaca, dan kadang-kadang batu permata.

Rekaan sedemikian digunakan untuk pemasangan di dapur, di ruang tamu dalam gaya moden, bilik kanak-kanak. Kadang-kadang boleh dipasang pada musim panas teres, pada pembukaan tingkap saiz tidak standard.

Dipasang dengan cincin yang dijahit ke kain.

Dipasang dengan cincin yang dijahit ke kain.

kembali ke menu ↑

Di bawah tirai Rom

Tirai Rom mempunyai satu kelebihan utama - mereka menghadapi tugas yang rumit dalam reka bentuk bukaan tingkap yang tidak standard, apabila kain kain biasa tidak dapat ditangani. Tirai Rom sesuai dengan pedalaman. Mereka mempunyai pembinaan yang mudah, tetapi untuk menggantungnya, anda perlu menggunakan batang tirai khas.

Batang tirai untuk tirai roman:

 • satu-satunya penyelesaian ketika merancang tingkap adat. Selalunya, pembukaan tersebut dibuat di rumah negara. Mereka boleh mempunyai bentuk yang berbeza: trapezoid, persegi, melengkung;
 • kain untuk langsir seperti itu boleh digunakan pelbagai;
 • untuk tirai Rom, model secara mekanikal atau elektronik dikawal.

Tirai Rom sesuai dengan pedalaman

Tirai Rom sesuai dengan pedalaman

Ciri-ciri struktur atap dan langsir agak mudah. Tirai Rom adalah kain tirai, di mana batang tegar dipasang. Pada lipatan seragam bantuan mereka dan menaikkan tirai secara serentak dilakukan.

Untuk menaikkan kain boleh menggunakan mekanisme mekanikal - anda perlu menarik rantaian dan tirai naik, dan ia juga turun. Elektronik mempunyai panel kawalan khas yang boleh dipasang di dinding atau mempunyai tindakan terpencil. Buaian itu merupakan profil logam, sebuah kain untuk kain, sebuah mekanisme mekanikal atau mekanikal yang mengangkat, pengikat.

Tirai Rom sesuai untuk mana-mana pedalaman, kerana cornices hampir tidak kelihatan, mereka ditutup dengan lapisan kain.

Mereka kelihatan cantik dalam gaya moden dan klasik. Oleh itu, mereka boleh ditempatkan di dapur dan di ruang tamu, ruang makan.

Tirai Rom adalah kain tirai, di mana batang tegar dipasang.

Tirai Rom adalah kain tirai, di mana batang tegar dipasang.

kembali ke menu ↑

Di bawah siling regangan

Siling regangan dipasang di kedua-dua pangsapuri, rumah dan pejabat. Mereka praktikal, boleh dipercayai dan kelihatan cantik. Walau bagaimanapun, tidak semua model sesuai untuk mereka, jadi kami akan memikirkan cara memilihnya bergantung kepada kaedah memasang siling yang digantung.

Teknologi pemasangan

Kerumitan pemasangan ini adalah anda perlu mengira jarak dengan betul dan membuat pengukuran supaya langsir tidak bergerak dengan bebas di sepanjang atap. Pada masa yang sama di antara dia dan siling tidak boleh banyak ruang. Kaedah pemasangan:

 • tersembunyi - atap tersembunyi dan tidak kelihatan, nampaknya tirai mengalir dari siling;
 • terbuka - strukturnya kelihatan, ia dipasang pada siling regangan.

Siling regangan dipasang di pangsapuri, rumah dan pejabat.

Siling regangan dipasang di pangsapuri, rumah dan pejabat.

Kedua-dua teknologi mempunyai kebaikan dan keburukan. Membuat pemasangan tersembunyi di atap, anda boleh membuat kesilapan dalam salah perhitungan, tetapi penampilan langsir tanpa buaian yang kelihatan sangat indah. Kaedah terbuka melibatkan pemasangan jalur khas antara dasar siling dan filem ketegangan.. Di atasnya pemasangan dibuat. Pada masa yang sama ia dapat dilihat.

kembali ke menu ↑

Pemasangan terbuka

Untuk kaedah ini pemasangan langsir siling yang diperbuat daripada logam digunakan. Mereka boleh memadankan warna dengan filem PVC atau menjadi fokus terang di ruang siling. Kaedah Pemasangan:

 • sebelum pemasangan filem PVC ditentukan oleh tempat untuk buluh siling;
 • ia ditanda dengan penanda dan profil untuk siling regangan dipasang;
 • kayu tetap mengikut ukuran yang ditandakan. Untuk melakukan ini, lubang dibor di siling dan ukiran dimasukkan, bar kayu diskru;
 • pemasangan filem dijalankan;
 • di tempat di mana ada bar kayu di antara siling dan filem, cornice dipasang. Ia melekat padanya.

Nampaknya langsir mengalir dari siling

Nampaknya langsir mengalir dari siling

Cornice siling boleh digunakan dari bahan apa pun, tetapi yang paling boleh dipercayai diperbuat daripada logam.

kembali ke menu ↑

Buaian yang tersembunyi

Buaian tersembunyi dipasang bukan sahaja semasa memasang siling PVC. Ia juga boleh digunakan semasa memasang siling gipsum yang digantung. Untuk pemasangan tersembunyi, hanya model siling logam atau plastik yang digunakan.

Kaedah pemasangan baun tersembunyi dengan kanvas PVC:

 • atas dasar jarak yang diperlukan untuk pemasangan diukur, tanda itu dilakukan;
 • membuat pemasangan jenis tersembunyi. Selepas pemasangan, anda boleh melihat lebar niche yang tersembunyi;
 • pemasangan dilakukan menggunakan dowels;
 • menyediakan permukaan untuk pemasangan filem. Pemasangan bingkai filem PVC sedang dijalankan, inden kecil dibuat dalam niche untuk pergerakan bebas tirai. Label filem yang dipasang.

Pilihan tersembunyi

Pilihan tersembunyi

Tayar langsir tunggal atau dua arah atau tiga arah boleh digunakan. Logam atau kayu yang paling kerap digunakan, sekurang-kurangnya - plastik. Rekaan sedemikian sesuai untuk bilik dengan bukaan tingkap yang tidak standard, dengan siling rendah. Dengan bantuan buaian tersembunyi, anda dapat meningkatkan ketinggian bilik secara visual, memberikan keasliannya.

kembali ke menu ↑

Niche Plasterboard

Suasana yang selesa di ruang tamu hanya dibuat apabila setiap elemen berada di tempatnya, dan gaya itu digabungkan dengan semua objek di dalam bilik. Sebagai contoh, langsir, kori, siling, dekor hiasan tirai, keping perabot. Walau bagaimanapun, ia berlaku bahawa fabrik dipilih, tetapi tidak sesuai.

Terdapat jalan keluar - untuk mewujudkan cerucuk drywall. Reka bentuk sedemikian membolehkan menyembunyikan tayar plastik. Ia boleh dibuat dalam beberapa cara, bagaimanapun, walaupun ini, masing-masing melibatkan pembuatan kotak. Set dia kembali dari dinding 10-20 sentimen.
kembali ke menu ↑

Jenis niche siling

Nukleus drywall adalah ruang di mana struktur menyembunyikan membolehkan langsir diadakan. Ia dibina secara berasingan dari siling utama, boleh lebar atau sempit.

Niche Plasterboard

Niche Plasterboard

Ciri-ciri reka bentuk:

Ia boleh melakukan beberapa fungsi pada masa yang sama: untuk menyembunyikan rel tirai untuk langsir, untuk berfungsi sebagai asas untuk pemasangan titik lekapan. Kotak di mana lekapan yang dibina mempunyai lebar 30 sentimeter hingga setengah meter. Kotak sempit dibina jika terdapat hiasan siling dengan papan siling. Mereka boleh mempunyai lebar 5 sentimen.

kembali ke menu ↑

Baguette eaves or design wood

Anda boleh memberi perhatian kepada produk dengan baguettes, dibuat di bawah pokok, yang mempunyai hiasan.

Apa itu baguette? Baguette - tali yang menutup lampiran tirai, menjadikannya tidak kelihatan.

Papan ini dibuat daripada pelbagai bahan:

 • spesies kayu mahal;
 • DVP, yang dihiasi sebagai pokok;
 • plastik.

Reka bentuk boleh memilih warna dan reka bentuk penyelesaian yang berbeza - dengan lukisan, hiasan diukir, walaupun tanpa hiasan. Mereka boleh dicat dalam mana-mana warna yang lebih sesuai untuk mencipta gaya tunggal di pedalaman..

Untuk reka bentuk dalaman yang besar dengan reka bentuk besar dengan trim emas. Pada pendaftaran bilik dalam gaya laconic gaya reka bentuk di mana hiasan praktikal tidak digunakan. Mereka mungkin mempunyai warna yang berbeza. Di pedalaman timur, gunakan mereka yang mempunyai corak atau hiasan bunga di luar.. Oleh kerana permukaan rata, kehadiran corak, adalah mungkin untuk menggunakan produk untuk tingkap dengan saiz tidak standard, kerana apabila menyusun sendi tidak kelihatan. Lebar tali menyembunyikan semua pengikat.

Reka bentuk boleh memilih warna dan penyelesaian reka bentuk yang berbeza.

Reka bentuk boleh memilih warna dan penyelesaian reka bentuk yang berbeza.

kembali ke menu ↑

Tirai di bilik tidur

Langsir - bahagian penting dalam pedalaman apa pun. Mereka membuat bilik-bilik yang cantik, selesa. Dengan bantuan mereka, melengkapkan gaya dicipta. Walau bagaimanapun, ramai yang memandang rendah kepentingannya di kawasan pedalaman dan membuat beberapa kesilapan, akibatnya bilik itu kelihatan buruk. Sangat penting untuk memberi perhatian kepada pilihan tirai di bilik tidur. Mereka tidak boleh dibuat dari kain cerah yang akan menjadi jelas.Perkara sedemikian tidak sesuai untuk bilik ini.

Walau bagaimanapun, tidak cukup untuk memilih warna, tekstur dan panjang yang betul. Ia perlu memilih cornice, kerana keindahan kain kanvas, serta kaedah penempatan mereka, kebolehpercayaan pengikat, dan kemudahan penggunaan bergantung pada itu.

Struktur jenis siling yang diperbuat daripada logam boleh digunakan. Mereka menahan beban, jadi di bilik tidur anda boleh menggantung langkan berat, yang pada siang hari membuat senja tertutup.

Langsir - bahagian penting dalam pedalaman apa pun.

Langsir - bahagian penting dalam pedalaman apa pun.

Apakah tirai yang digunakan untuk menghiasi ruang tingkap?

Untuk bilik tidur lebih baik menggunakan kain tebal yang tidak membiarkan cahaya. Mereka boleh mempunyai warna dan warna:

Ia dipilih mengikut kawasan pedalaman. Juga perkara yang digunakan, tergantung pada gelung khas, apabila perkara itu diedarkan secara merata ke atas keseluruhan lebar. Digantung pada siling atau struktur yang digantung yang dibuat daripada bahan yang berbeza. Pilihannya juga penting, kerana ia menentukan bukan sahaja kaedah lokasi perkara, kemudahan penggunaan.

Pilihan cornice bergantung kepada gaya:

 • Untuk bahagian dalaman yang klasik kayu atau siling yang sesuai, diperbuat daripada logam, dicat dalam warna yang dikehendaki. Mereka boleh dihiasi dengan unsur hiasan, bergantung kepada model: plat berwarna siling, kayu - dengan hiasan ukiran.
 • Gaya pelengkap gaya Oriental yang diperbuat daripada tembaga. Model sedemikian mempunyai tip yang indah, dibuat dalam gaya yang berbeza. Ia boleh menjadi anak panah, keriting yang cantik atau batu, dirangka. Mereka menekankan keindahan tirai brokat. Reka bentuk untuk tirai Rom juga akan digabungkan dengan gaya oriental.
 • Gaya moden sangat pelbagai. Untuk bilik tidur yang dibuat dalam gaya ini, struktur plastik atau logam tersembunyi yang sesuai. Mereka mengekalkan berat langsir yang cukup, mudah digunakan.

Memandangkan semua ciri-ciri ini dan anda perlu memilih atap.

Batang tirai yang bergaya

Pemilihan luas untuk sebarang reka bentuk

8.8 Skor Jumlah
Curtains Rods - Fashion News

Memilih cornice, anda perlu mengambil kira banyak parameter. Terdapat beberapa model popular yang digunakan untuk menggantung langsir. Model mana yang lebih baik dan apa jenis langsir? Kami tahu jawapan kepada soalan-soalan ini. Semua maklumat yang relevan yang akan membantu membuat pilihan yang tepat dalam artikel kami. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
9
Kebaikan
 • Model siling kompak, digunakan untuk pemasangan siram.
 • Terdapat banyak jenis dinding yang berbeza yang diperbuat daripada plastik, kayu atau logam.
 • Model logam boleh dipercayai, boleh dihiasi dengan petua yang berbeza: unsur-unsur palsu, puncak, keriting yang cantik
 • Model plastik mempunyai kos rendah, pelbagai penyelesaian warna. Dihasilkan dalam satu, dua baris dan tiga baris
Cons
 • Siling yang mudah rosak jika terbuat dari plastik Apabila memasang, anda memerlukan pengiraan yang tepat dari jarak dari dinding ke siling palsu.
 • Struktur dinding boleh meningkatkan ruang ruang dan mengurangkannya. Oleh itu, anda perlu memilihnya dengan berhati-hati.
 • Pembinaan logam berat, tidak sesuai untuk semua bahagian dalaman
 • Plastik tidak boleh dipercayai dan cepat berubah
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk