Tembok bata di pedalaman - Cara yang menakjubkan untuk mengubah rumah anda (260+ Foto). Gabungan di ruang tamu, di dapur, di bilik tidur

Dinding bata di pedalaman membolehkan anda menambah semangat untuk reka bentuk rumah dengan cara yang berpatutan. Menyoroti dinding dengan kerja keras membolehkan anda membuat hiasan dalaman yang luar biasa, bergaya dan elegan. Bata membuatnya dapat mengalahkan ruang itu secara spektakuler dan asalnya mungkin.

Kandungan artikel ini:

Sejarah dan kemodenan

Kerja keras dalam reka bentuk dalaman telah mendapat populariti kerana lofts. Pada mulanya, bekas premis kilang diberikan kepada penyewa miskin yang tidak dapat melabur dalam pembaikan bergred tinggi dengan melepa dan melukis.

Tembok bata di pedalaman - Cara yang menakjubkan untuk mengubah rumah anda (260+ Foto). Gabungan di ruang tamu, di dapur, di bilik tidur

Ini adalah bagaimana dinding mentah, yang dapat dilihat pada foto-foto lama, menjadi fesyen. Pelajar dan keluarga muda bukan sahaja tinggal di bilik tersebut, tetapi juga menganjurkan pihak yang bising dengan penyertaan tetamu dari pelbagai strata sosial.

Arah baru dalam reka bentuk ini telah dikaitkan dengan bohemianism, industrialism dan kebebasan, yang telah menyukai penduduk bandar. Sekarang hiasan dinding batu bata sekali lagi sangat popular, dan boleh digunakan dalam kombinasi dengan pelbagai gaya.

Kerja keras salji putih

Kerja keras salji putih

kembali ke menu ↑

Kekuatan dan kelemahan

Sebarang kemasan mempunyai kelebihan dan kelemahannya. Kami akan mengenali mereka sebelum merealisasikan idea mereka.

kembali ke menu ↑

Kelebihan: kebolehcapaian dan kesederhanaan

Kelebihan penggunaan batu bata di pedalaman termasuk:

 • Ketersediaan Kewangan.
 • Keselamatan
 • Alam semulajadi.
 • Prestasi baik bahan (penebat bunyi, penebat haba, rintangan kelembapan).
 • Kesederhanaan penamat. Proses pendaftaran dengan bantuan batu bata membolehkan anda menghadapi tugas itu walaupun tanpa kemahiran khusus dan alat yang kompleks.
 • Anda boleh menggunakan pendekatan ini dalam susunan hampir mana-mana bilik.
 • Dinding bata boleh melakukan bukan sahaja hiasan, tetapi juga fungsi praktikal - untuk berfungsi sebagai pembatas antara bilik.
 • Keupayaan untuk menggunakan elemen dipasang - raklekapan lampu tv dan sebagainya
 • Rawatan permukaan tambahan adalah pilihan.
 • Kemungkinan kerosakan dinding
 • Keaslian.
 • Ketahanan
 • Invois.
 • Keserasian yang baik dengan bunga semula jadi dan bahan semulajadi.
 • Kemasan hiasan.

Rawatan dinding tambahan adalah pilihan

Rawatan dinding tambahan adalah pilihan

kembali ke menu ↑

Kelemahan: perkara utama adalah untuk berhenti dalam masa yang singkat

Terdapat banyak kelebihan untuk jenis kemasan ini. Tetapi apakah yang salah?

Kelemahan dinding bata di pedalaman rumah termasuk:

 • Bata mentah warna semulajadi memerlukan pencahayaan yang berkualiti tinggi. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan bata putih atau memakai pewarnaan.
 • Permukaan bertekstur yang tidak sekata adalah sukar dibersihkan.
 • Terlalu banyak batu bata di pedalaman rumah boleh mewujudkan kesan bilik yang diabaikan dan sejuk, yang tidak mempunyai keselesaan.

Permukaan kasar lebih sukar untuk dijaga

Permukaan kasar lebih sukar untuk dijaga

Dinding batu bata harus menjadi aksen asal, dan tidak menempati semua dinding.
kembali ke menu ↑

Batu nyata atau tiruan: apa yang harus dipilih?

Sebagai tambahan kepada penggunaan bata ini, ia boleh digunakan tiruan, kertas dinding warna yang sesuai atau jubin gaya yang sesuai.

kembali ke menu ↑

Dinding bata sebenar

Dijalankan dari seks sehingga siling Dalam kes ini, kerja bata tidak tertakluk kepada plastering tambahan atau bersembunyi di bawah kepingan. drywall. Untuk bilik yang luas dengan siling yang tinggi, salah satu dinding bilik boleh dibiarkan tanpa perlindungan tambahan.

Dari bata sebenar

Dari bata sebenar

Tetapi pemprosesan mesti ada:

 • Meletakkan dibersihkan daripada habuk dan residu penyelesaian.
 • Basuh.
 • Grinded.
 • Sendi disapu dengan dempul atau grout.
 • Boleh dilahirkan atau dicat.

Kami menghias ruang tamu dengan citarasa anda

Kami menghias ruang tamu dengan citarasa anda

kembali ke menu ↑

Paparkan kertas dinding

Cara termudah dan kewangan mudah untuk direkabentuk - kertas dinding dengan corak yang sesuai. Kesan batu tidak boleh membuat seluruh dinding, dan hanya menggunakan kawasan tertentu, seperti niche atau serpihan dinding. Wallpapering boleh digabungkan dengan bahan hiasan lain:

 • dempul hiasan;
 • semulajadi pokok;
 • jubin.

Wallpaper dengan corak

Wallpaper dengan corak

Perhatian harus diberikan kepada pemilihan warna dan ekspresi tekstur. Kesan terbaik dicipta oleh reka bentuk bahan berkualiti tinggi. Secara berasingan, ia perlu diperhatikan kertas dinding bertekstur untuk lukisan. Anda juga boleh memberi mereka naungan yang diperlukan.

Kertas dinding yang berkualiti tinggi, meniru bata, boleh digunakan di tempat-tempat yang menyusahkan untuk bahan-bahan lain:

 • niche sempit;
 • pada permukaan yang kuat;
 • pada permukaan yang tidak rata, dan lain-lain

Tiruan cantik

Tiruan cantik

Lembaga
Bidang yang luas untuk pelaksanaan idea-idea memberi wallpaper foto, menggabungkan latar belakang "di bawah bata" dengan cetakan yang lain, sebagai contoh, grafiti.
kembali ke menu ↑

Menghadapi bata

Menghadapi bahan-bahan kini diwakili secara meluas. Ia lebih ringan dan lebih nipis, berbanding dengan bata standard, mengambil jumlah yang kurang percuma dan ringan.. Keadaan ini membolehkan anda menggunakan bahan ini untuk menyelesaikan dinding nipis dan dalam kes-kes di mana penting untuk menguruskan ruang bebas secara ekonomi.

Bahan boleh:

 • buatan berumur;
 • matte;
 • dipancarkan.

Menghadapi bahan-bahan sangat popular

Menghadapi bahan-bahan sangat popular

kembali ke menu ↑

Tile "di bawah bata"

Venir bata mempunyai ketebalan yang lebih tipis berbanding menghadapi bata. Jubin Mungkin terdapat dua jenis utama:

 • klinker;
 • seramik.

Sebelum meletakkan permukaan dinding mestilah disusun sejajar.
Elemen Reka Bentuk Dalaman

Elemen Reka Bentuk Dalaman

kembali ke menu ↑

Pengeluaran bahan bebas untuk lapisan

Di samping pilihan ini, batu tiruan boleh dibuat secara bebas. Ini memerlukan bentuk, varnis dan plaster bata. Pilihan ini boleh digunakan jika anda ingin membuat reka bentuk yang tidak biasa menggunakan bata yang tidak standard.

kembali ke menu ↑

Kesan visual: bagaimana mempengaruhi persepsi ruang?

Dinding yang dibuat daripada bata merah tradisional bukan satu-satunya pilihan. Tekstur bahan dan kesempurnaan bentuk unsur individu membolehkan anda mempengaruhi persepsi ruang. Bagaimana untuk melakukan ini?

kembali ke menu ↑

Dinding putih

Pilihan ini sering digunakan sehingga ia memerlukan sebutan khusus. Tekstur dalam kombinasi dengan warna putih menghasilkan latar belakang yang baik untuk meletakkan aksesori yang cerah.

Dinding putih di dapur

Dinding putih di dapur

Kesederhanaan naungan membolehkan anda menggunakannya di mana-mana bilik sebagai reka bentuk utama atau untuk menyerlahkan zon individu. Dalam warna putih, mungkin juga untuk merancang semua dinding di dalam bilik.

Dan sementara bilik tidak akan kelihatan suram dan bawah tanah. Sebaliknya, naungan cahaya "menambah" ruang bebas, menjadikan bilik secara visual lebih besar. Selalunya, teknik ini digunakan dalam reka bentuk bilik tidur dan dapur.

Kelihatan di mana-mana bilik

Kelihatan di mana-mana bilik

Lukisan dalam warna putih menjadikan reka bentuk moden dan dinamik.

 

kembali ke menu ↑

Cat atau kapur?

Kesan menarik kapur lama boleh dibuat dengan cat. Teknik ini membolehkan anda memberi dinding kesan penuaan, yang tipikal untuk hayat perkhidmatan yang panjang. Ia mungkin perlu untuk membuat pedalaman dalam gaya provensi.

Pilihan belanjawan - cat

Pilihan belanjawan - cat

Anda juga boleh merangkumi majlis itu sendiri. Untuk melakukan ini, tambah cat ke cat. Ia sepatutnya 3 kali kurang.

Penggunaan komposisi mesti dilakukan dengan pergerakan menyapu dengan berus lebar. Selepas lapisan pertama, masa dikekalkan dan yang kedua digunakan. Dengan memvarikan bahagian air dan cat, ada kemungkinan untuk mencipta pelbagai kesan: dari salutan lutut kepada peralihan kawasan yang sangat berwarna dengan bata terang.

Sesuai dengan sebarang reka bentuk

Sesuai dengan sebarang reka bentuk

kembali ke menu ↑

Dinding abu-abu: apa yang menarik?

Cahayakelabu naungan mempunyai daya tarikan dan hiasan yang tinggi. Untuk mencapai nada hangat boleh menjadi campuran beberapa warna. Reka bentuk ini tidak akan jelas, tetapi ia akan menghasilkan aksen yang elegan, yang boleh menjadi latar belakang yang baik untuk hiasan dinding, rak buku, lukisan dan tumbuhan hidup.

Kelabu tidak selalu membosankan

Kelabu tidak selalu membosankan

kembali ke menu ↑

Bata gelap: kesan vintaj

Warna semulajadi kemerahan bata apabila mencipta beberapa bahagian dalaman mungkin tidak kelihatan tepu. Untuk menggilap warna yang ada, pereka mencadangkan penggunaan noda kayu, yang diliputi dengan permukaan kayu.

Tugas membuat batu bata berwarna gelap adalah susah payah, kerana setiap daripada mereka perlu diproses dengan berus. Untuk menggariskan umur dinding sedemikian, beberapa batu bata yang diletakkan berasingan boleh ditinggalkan tanpa warna. Ini akan mewujudkan kontras dan kesan yang diperlukan untuk pembinaan semula dengan penggantian beberapa bata.
Nada gelap dalam reka bentuk

Nada gelap dalam reka bentuk

kembali ke menu ↑

Graffiti - semangat pemberontakan

Kerja keras di bilik remaja membolehkan anak dewasa untuk menunjukkan keperibadiannya. Bata dikombinasikan dengan baik bukan sahaja dengan poster, tetapi juga dengan grafiti.

Bagaimana keadaannya apabila kanak-kanak itu tumbuh, dan lukisan itu tidak lagi relevan untuknya? Sekiranya perlu, gambar, jika ia menduduki kawasan kecil, boleh digosok. Pilihan lain - mengecat seluruh dinding.

Memberi kecerahan dengan grafiti

Memberi kecerahan dengan grafiti

kembali ke menu ↑

Kami menggabungkan tidak serasi

Dinding batu bata adalah asal, hebat dan bergaya. Tetapi bagaimana untuk memilih keseluruhan reka bentuk sebagai organik yang mungkin?

Pereka menasihati:

 • Selalunya tembok tersebut menggabungkan beberapa warna. Dalam kes ini perabot Adalah lebih baik untuk memilih, mengambil sebagai asas paling gelap dan paling ringan.
 • Keterukan reka bentuk boleh diilustrasikan oleh permaidani yang terang atau aksen yang terang, contohnya, bervariasi bantal pada sofa.
 • Warna bata berwarna merah baik dengan oren, kuning, biru. Gabungan ini amat mengagumkan dalam perhiasan oriental.

kembali ke menu ↑

Bata dalam ruang tamu: mewujudkan kesan yang luar biasa

Reka bentuk ruang tamu menggunakan kerja keras membolehkan anda memberikan ruang dengan ciri-ciri yang bergaya. Asal-usul kemasan ini membolehkan anda membuat dinding elemen hiasan utama.

Semakin besar ruang di ruang tamu, lebih banyak secara organik dan berkesan dinding bata akan kelihatan. Ia akan memberikan kombinasi yang bergaya dengan siling cahaya dan balok siling kayu.
Kami secara organik sesuai dengan kawasan pedalaman

Kami secara organik sesuai dengan kawasan pedalaman

Semangat kuno ditekankan oleh hiasan bata ruang dekat perapian, dinding antara bukaan tingkap dan bahkan tembok tengah. Selain dinding, bata boleh terlibat dalam sekatan, perapian, dsb.

Bata gelap di pedalaman mesti seimbang dengan warna cahaya. Ini boleh dilakukan dengan bantuan perabot, tekstil, aksesori.

Bata gelap mesti dicairkan dengan perabot ringan.

Bata gelap mesti dicairkan dengan perabot ringan.

Lembaga
Kehadiran perapian di ruang tamu boleh dipukul dengan bantuan menonjolkan bahagian dinding bersebelahan dengan reka bentuk.
kembali ke menu ↑

Bata di pedalaman dapur: pelbagai pilihan

Keselamatan dan ketahanan batu bata membolehkan ia digunakan dalam reka bentuk dalaman banyak bilik. Di dapur, ia boleh digunakan dosed, membolehkan anda membuat aksen di mana ia diperlukan.

kembali ke menu ↑

Apron dapur

Kawasan dinding ini kerap terdedah kepada wap, jelaga dan gris. Apron menempati ruang antara permukaan kerja dan kabinet dinding.

Penyelesaian tersuai

Penyelesaian tersuai

Untuk memudahkan proses pembersihan, pereka mencadangkan untuk menambah kerja keras dengan reka bentuk luaran dengan lembaran kaca.. Teknik ini akan mengekalkan hiasan dan melindungi permukaan.

kembali ke menu ↑

Salah satu dinding

Membuat batu bata satu dinding akan kelihatan paling mengagumkan di kawasan pedalaman dengan keunggulan warna cahaya hangat:

 • putih susu;
 • kelabu muda;
 • karamel;
 • merah jambu pucat;
 • naungan koko.

Menekankan satu dinding

Menekankan satu dinding

kembali ke menu ↑

Sebahagian dinding

Pemilihan serpihan dinding kelihatan tidak mengasyikkan. Selalunya, reka bentuk ini digunakan untuk ruang makan. Di dalam bilik-bilik kecil, resepsi seperti itu akan membolehkan penyekatan zon.

kembali ke menu ↑

Niche

Reka bentuk semulajadi atau hiasan, yang dipenuhi dengan batu bata, akan membantu untuk memberi penekanan kepada orientasi sejarah reka bentuk, pengukuhan reka bentuk desa, gaya Provence, dan sebagainya. Sekiranya niche dibentuk berhampiran papak, ini akan menambah sentuhan retro pada hiasan.
Pilihan pelaksanaan di dapur

Pilihan pelaksanaan di dapur

Lembaga
Di samping pilihan ini, ruangan di dalam bilik, partition, tempat berhampiran kaunter bar dan sebagainya
kembali ke menu ↑

Bata di pedalaman bilik tidur

Bata dalam reka bentuk bilik tidur boleh digunakan untuk menekankan penamat yang tersendiri. Selalunya dalam bata bilik tidur memperuntukkan satu dinding atau kawasan berhampiran kepala katil.

Lembaga
Untuk memberi ciri kecanggungan Provence atau untuk memberi ruang kepada ciri-ciri romantisisme, lukisan kerja bata dengan cat cahaya boleh digunakan.
Meletakkan idea menjadi amalan

Meletakkan idea menjadi amalan

 

kembali ke menu ↑

Gaya: pilihan pilihan reka bentuk

Bata berbeza dengan universiti sebagai bahan penamat. Penggunaannya paling wajar apabila anda merekabentuk sebuah apartmen dengan gaya berikut: loteng, muzik negara, Provence, dan sebagainya. Reka bentuk permukaan menegak seperti itu sangat hebat dan relevan.

kembali ke menu ↑

Loteng

Perumahan yang dianjurkan di wilayah bekas premis industri, bengkel atau kilang-kilang telah dicirikan oleh kawasan yang luas dan siling tinggi. Kelebihan ini memungkinkan untuk mewujudkan teknik reka bentuk yang tidak boleh diterima di pangsapuri kecil. Antaranya - balok siling kayu, lajur, hiasan bata.

Gaya loteng

Gaya loteng

Loteng membolehkan anda membuka kabel pendawaian kabel, paip pemanasan dan unsur lain yang menekankan peralatan kejuruteraan teknikal rumah. Bata juga merupakan latar belakang yang sesuai untuk meletakkan peralatan video dan audio.

kembali ke menu ↑

Muzik negara

Gaya yang menggunakan bahan semulajadi dan alam semula jadi dalam reka bentuk, digabungkan dengan susunan rumah negara. Kesesuaian kesederhanaan dalaman dengan perapian dan bahan semula jadi ditekankan oleh tab bata yang digabungkan dengan kayu. Rekaan sedemikian dikaitkan dengan relaksasi dan rekreasi luar.

Gaya negara

Gaya negara

kembali ke menu ↑

Gothic

Arah ini berasal dari Abad Pertengahan. Gaya gothic menggunakan batu bata dalam hiasan ini dengan kombinasi kepingan perabot dan aksesori.

kembali ke menu ↑

Minimalisme

Bata merah, coklat, putih dan kelabu haruslah baik dengan reka bentuk keseluruhan - siling, lantai dan perabot.

Apabila tiada apa-apa tambahan

Apabila tiada apa-apa tambahan

kembali ke menu ↑

Grange

Mencampur beberapa gaya dan trend reka bentuk membolehkan anda masuk ke bahagian dalam unsur-unsur yang paling pelik. Keistimewaan yang dicapai pada masa yang sama boleh menjadi tanda tersendiri dari rumah anda, dan penekanannya tidak menentu dengan perumahan kawan dan kenalan.

kembali ke menu ↑

Gaya Eco

Perpaduan dengan alam semula jadi, penggunaan kayu, batu dan fabrik semulajadi dalam reka bentuk membolehkan anda membuat perumahan yang sangat selesa. Bata, dengan keramahan alam sekitar yang digariskan, boleh menjadi salah satu komponen pedalaman seperti itu.

Kami mewujudkan perumahan yang selesa

Kami mewujudkan perumahan yang selesa

kembali ke menu ↑

Berteknologi tinggi

Jauh dari perkataan "ekologi", bandar berteknologi tinggi juga boleh digabungkan dengan kerja keras. Selalunya, tiruan dalam bentuk jubin digunakan untuknya.

kembali ke menu ↑

Dalaman Inggeris klasik

Rapi dan ketepatan reka bentuk yang digariskan Bahasa Inggeris klasik boleh digabungkan dengan unsur bata. Aliran bangsawan dan gaya yang wujud di istana abad pertengahan bangsawan Inggeris, dapat ditekankan dengan menggunakan reka bentuk batu bata.

Segarkan dengan sofa ringan

Segarkan dengan sofa ringan

kembali ke menu ↑

Menggunakan batu bata: petua dan kiat

Dinding bata yang tidak terpasang mempunyai tenaga yang menarik dan kelihatan seperti nilai sejarah. Sesetengah kegelapan dan kekhususan dalaman yang dicipta boleh berlaku, jika peletakan itu sahih.

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk menyelamatkan klac dan mengelakkan kerosakan dan kecacatan?

Batu bata ini cantik dengan sendirinya, mempunyai tekstur yang jelas dan teduh ciri. Bagaimana untuk memastikannya tanpa kehilangan kualiti dan warna? Untuk ini, pereka dalaman dinasihatkan supaya menggunakan sebatian pelindung khas.

Dengan kekurangan cahaya, yang berlaku, contohnya, di lorong, dinding boleh dipernis dengan kesan berkilat kecil. Ini akan mencapai pengekalan warna.

Di dalam bilik-bilik yang cerah, ia mungkin untuk menjalankan rawatan dengan varnis dengan kesan matte. Perlindungan sedemikian akan menjadi tidak dapat dilihat, tetapi ia agak boleh dipercayai.

Di pedalaman perindustrian

Di pedalaman perindustrian

kembali ke menu ↑

Bata lama baik atau buruk?

Dinding bata lama kelihatan bersejarah, menarik untuk keindahan kasarnya. Tetapi untuk pedalaman, ia mesti terlebih dahulu dipertukarkan. Untuk melakukan ini, gunakan pemprosesan dengan berus. Mungkin perlu membersihkan tempat pencemaran dengan campuran cuka dan air.

Lembaga
Sebelum menggunakan produk pembersihan yang agresif, periksa keadaan bata. Permukaan runtuh tidak dapat mengendalikannya.
Dengan kesan bata lama

Dengan kesan bata lama

kembali ke menu ↑

Kelembapan yang tinggi: bagaimana untuk mengatasinya?

Dalam kawasan di mana kelembapan yang tinggi sering terdapat, contohnya, di dalam bilik mandi, perlindungan batu keluar di atas. Untuk melakukan ini, jahitan runtuh memperdalam beberapa sentimeter, dan kemudian dipulihkan dengan bantuan penyelesaian baru. Langkah seterusnya adalah pengedap untuk melindungi daripada acuan.

Kami melindungi kerja kerasnya

Kami melindungi kerja kerasnya

kembali ke menu ↑

Kerja bug

Menggunakan apa-apa yang mudah dan pada masa yang sama bahan agak rumit, adalah perlu untuk mengambil kira beberapa ciri-ciri bata:

 • Selepas dinding telah dicat, sangat sukar untuk mengeluarkan cat jika perlu. Ini disebabkan porositi struktur dan penyerapan yang baik.
 • Dinding panjang tidak diinginkan sepenuhnya untuk memperuntukkan batu bata. Dalam kes ini, ia mestilah "dipecahkan" dengan perabot, cermin atau dengan bantuan hiasan. Jadi ia akan lebih baik dilihat secara visual.
 • Cermin yang mencerminkan dinding bata akan membantu menyatukan ruang sebuah bilik ke dalam ensemble tunggal.
 • Lukisan kelihatan sangat bagus di dinding bata. Lebih dari itu, lebih banyak perhatian ditarik ke dinding itu sendiri.
 • Rak membuka pintu, digantung di dinding, menambah keselesaan. Warna dan bahan mereka dipilih mengikut gaya bilik.

Aksen yang terang

Aksen yang terang

kembali ke menu ↑

VIDEO: Bagaimana saya boleh menggunakan bata di dinding?

Tembok bata

Idea untuk pedalaman anda

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO

8.6 Skor Jumlah
Bata di kawasan pedalaman

Penggunaan brickwork dalam mewujudkan pedalaman rumah anda adalah praktikal dan asli, yang dicapai tanpa kos yang signifikan. Keupayaan untuk membuat hiasan tambahan akan mempelbagaikan reka bentuk apartmen. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
7
Pendedahan topik
9.5
Kebolehpercayaan maklumat
9
Kebaikan
 • Ketersediaan
 • Hiasan
 • Ketahanan
Cons
 • Kesukaran dengan pembersihan
 • Membuat batu bata di kawasan yang besar boleh mempunyai kesan yang bertentangan, mewujudkan kesan tidak dandanan bukan hiasan asal.
 • Tidak semua idea bata tersedia di bilik kecil.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk