Gelas rumah yang cantik: Kemasan dan Penyaduran. Bagaimana untuk melakukan yang lebih baik? (150+ Foto)

Gerbang rumah harus kuat dan boleh dipercayai. Oleh itu, isu ini harus diberikan perhatian khusus. Dalam artikel ini anda akan mempelajari tentang ciri-ciri robot, skim, bahan dan kaedah penamat. Dan perkara utama adalah mungkin untuk melakukan semua ini dengan tangan anda sendiri, semuanya semudah yang anda mahukan. Baca tentang semua ini dan bukan sahaja lebih lanjut.

Kandungan artikel ini:

Apa itu?

Fronton (dari bahasa Yunani lain: Hadapan - dahi) adalah kesinambungan semula jadi dari dinding akhir bangunan. Ia terletak di atas atap, bertepatan dengan tahap dengan tumpang tindih antara tingkat atas dan loteng. Ini biasanya pesawat yang dibatasi oleh lereng bumbung. Selalunya mereka adalah segi tiga, mudah atau berbilang poligon, pecah, kadang-kadang separuh bulatan atau luchkovye (mengingatkan busur busur yang terbentang). Terdapat konfigurasi lain, sebagai contoh, dalam bentuk trapezoid.

The gable adalah kesinambungan semula jadi dari dinding akhir bangunan.

The gable adalah kesinambungan semula jadi dari dinding akhir bangunan.

Sejak zaman kuno Yunani purba dan Rom, pediment mula digunakan sebagai elemen seni bina tambahan yang menghiasi bangunan itu. Dalam kapasiti ini, ia digunakan secara meluas di bangunan istana dan kuil, bentuk seni bina kecil - rotundas, gerbang kejayaan, dll. Kotak senjata, karangan bunga, simbol, cornucopias, tokoh alegori Muses atau Genius kemuliaan diletakkan di ladangnya.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Bahan muka untuk hiasan luar rumah (225+ Foto): jenis pelapisan dengan hasil yang luar biasa

kembali ke menu ↑

Skim konstruktif

Dari sudut pandangan yang membina, gable adalah dinding loteng, melindungi ruang batinnya dari pengaruh atmosfera - angin, debu, hujan dan hujan salji. Bahagian fasad ini boleh menjadi pepejal atau di dalamnya mengatur tetingkap dormer - bentuk bulat atau separa bulat.

Tingkap dormer diperlukan untuk menyamakan tekanan di dalam loteng dan di luar bangunan. Tingkap dormer harus dibuka, terutama pada musim panas. Sebuah rumah kayu tanpa peranti ini akan sentiasa berderak dan berubah bentuk. Dalam batu bata - disebabkan ketegaran struktur, retakan boleh timbul di dalamnya, yang boleh dengan mudah menjadi kecacatan tidak sengaja, yang memerlukan pelaburan besar untuk pembaikan.
Dari sudut pandangan yang membina, terperinci ini adalah dinding loteng

Dari sudut pandangan yang membina, terperinci ini adalah dinding loteng

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Rumah dua tingkat dengan garaj - Ciri-ciri susun atur (180+ Foto)

kembali ke menu ↑

Rumah dengan loteng atau mezzanine

Jika di ruang loteng ada lantai loteng atau mezzanine, di hadapan loteng menyusun satu atau lebih tingkap segi empat biasa, dan kadang-kadang konsol kecil balkoni. Gable adalah sebahagian daripada sistem bumbung bangunan. Biasanya, subrafter longitudinal beams-girders dan ridge beams rest on it.

Apabila rumah itu terletak di kawasan dengan angin kencang, dan ketinggiannya cukup tinggi, masuk akal untuk menyediakan tiang dalaman yang diperbuat daripada kayu atau logam apabila bumbung. Mereka akan menyokong pembinaan dan melindungi daripada keruntuhan.. Apabila sebuah rumah mempunyai satu atau dua dinding modal dalaman membujur, di tempat-tempat yang bersebelahan dengan pagar luar, adalah mungkin untuk memasang elemen separuh kayu berdasarkan mereka (dinding) atau segi empat tepat (pilasters) atau cenderung (buttress) di bahagian dalam.

Rumah berteknologi tinggi

Rumah berteknologi tinggi

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Projek rumah satu tingkat yang indah dengan teres (175+ Foto). Ciri penempatan di laman web ini

kembali ke menu ↑

Bahan untuk pengeluaran

Mempunyai bata atau rumah kayu dengan kemasan luaran tambahan yang tidak diinginkan, lebih baik jika bahan sampul bangunan bertepatan dengan bahan gable. Iaitu, di sebuah rumah bata yang tidak dilekatkan, ia harus menjadi batu bata, dan di sebuah rumah kayu - dari balak, ditampal - ditampal. Dalam kes ini, ketebalan mungkin berbeza daripada ketebalan dinding dalam arah yang lebih kecil.

Lembaga
Anda tidak seharusnya terlibat dalam penggunaan bahan yang sama untuk bahagian dinding dan walling ini. Sekiranya ia tidak disusun secara khusus oleh arkitek atau pereka, dalam kebanyakan kes ini mungkin menunjukkan rasa tidak enak.
Reka bentuk indah rumah negara

Reka bentuk indah rumah negara

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Projek rumah satu tingkat dari bar: Peraturan reka bentuk, kelebihan dan kekurangan

kembali ke menu ↑

Kaedah penamat

Selalunya projek rumah menyediakan penambahan fasad tambahan, sering digabungkan dengan penebat, dan ini boleh:

 • mudah atau hiasan plaster;
 • menghadapi seramik, buatan atau jubin dari semula jadi batu;
 • plastik, simen serat, jenis penyaduran lain berpihak atau panel;
 • penggunaan fasad ventilasi yang dipanggil. Ini membolehkan udara di luar melepasi secara bebas di bawah pelapisan dan mengeluarkan kelembapan berlebihan. Dan juga menjadikan bangunan kurang sejuk pada musim panas dan sejuk pada musim sejuk.

Bangunan rumah kayu

Bangunan rumah kayu

Dalam kes ini, bahan dan kaedah pembuatan mungkin berbeza daripada bagaimana dinding diatur. Sebagai contoh, dinding boleh diperbuat daripada batu bata, dan gable boleh dibuat daripada blok konkrit busa atau blok kayu. Selepas penstabilan homogen dan bahagian hadapan, mereka mungkin kelihatan seperti mereka dibina dengan gaya yang sama.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: 175+ Foto projek rumah konkrit Foam, atau Bagaimana dengan cepat membina mimpi?

kembali ke menu ↑

Gables ringan

Penggunaan bahan ringan untuk pembuatan gable akan membantu mengurangkan beban pada asas dan menjadikannya kurang besar, yang akan menjimatkan. Untuk pembuatan struktur ringan mungkin sesuai:

 • papan tebal 3 ... tebal 5 cm;
 • blok busa atau berudara;
 • blok cinder;
 • blok liat berkembang;
 • kerangka rangka kayu atau logam yang dihasilkan dari bahagian dalam dan luar panel plastik dengan penebat termal di antara mereka.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Sebuah rumah satu tingkat yang indah dengan loteng (100 + Projek Foto). Mengapa ia bergaya dan murah pada masa yang sama?

kembali ke menu ↑

Pemanasan gable

Apabila ruang loteng diadaptasi untuk menampung loteng atau mezzanine, dan ketebalan tembok depan kurang daripada ketebalan dinding fasad, bahagian rumah ini harus dilindungi. Perlindungan haba sebaiknya dilakukan dari luar. Terdapat dua sebab untuk ini:

 • pemeliharaan jumlah loteng yang berguna;
 • kemasukan dinding gable dalam sistem perlindungan haba.

Potong bata merah

Potong bata merah

Penebatan harus dilindungi daripada kerosakan mekanikal. Oleh itu, penebat haba biasanya digabungkan dengan lapisan atau pelapisan. Ia dilakukan dengan bantuan bingkai kayu atau logam dalam bentuk rel yang dipasang dengan skru di dinding dengan padang dan jarak tertentu. Sel-sel yang terbentuk antara unsur-unsur kerangka kerangka, sebelum lapisan, isi dengan tikar bulu mineral atau lembaran buih.

Sebelum meletakkan filem pembalut penebat dengan sifat kalis air dan penghalau air. Pada masa yang sama, ia melepasi wap yang berpindah melalui dinding, yang terbentuk daripada aktiviti penting orang dan perbezaan suhu dalaman dan luaran. Filem atau membran wap yang telap tidak membenarkan penebat haba menjadi tepu dengan kondensat air dan, sebagai akibatnya, kehilangan sifat pelindungnya.

Untuk mengelakkan perendaman, overhang atap disusun semasa menutup. Dia bersandar melalui peti di atas meja - papan kerinting yang menonjol di luar fasad dengan jarak 40 sentimeter atau lebih.

Pokok itu tidak pernah keluar dari fesyen

Pokok itu tidak pernah keluar dari fesyen

Ia akan menjadi menarik untuk anda:KAJIAN: Apakah bumbung rumah? Bahan, lukisan, penebat - Kerja teknologi fasa

kembali ke menu ↑

Jendela peranti atau bukaan pintu

Bingkai atau pintu boleh diatur dengan memperluaskan dormer, yang diperlukan untuk penginapan yang selesa di kawasan bilik. Jika gable adalah pepejal atau "tuli", bukaan ditumbuk dengan cara yang standard. Untuk batu bata, lapisan mendatar dipotong pada tahap bahagian atas pembukaan, di mana jambatan konkrit atau logam diikat dan diamankan. Kemudian, bahagian dasar batu itu dikeluarkan untuk memasang tetingkap atau mengisi pintu.

Reka bentuk indah rumah dengan gable

Reka bentuk indah rumah dengan gable

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Reka bentuk rumah dengan loteng (170+ Gambar) - Pilihan hiasan dalaman bilik

kembali ke menu ↑

Hiasan selesai hiasan

Kebanyakan rumah mempunyai bukit yang jelas, iaitu pelebaran dinding luar di tingkat lantai loteng. Ia kadang-kadang juga dihiasi dengan cetakan berjalan - rod, potongan, dll. Yang sama adalah disyorkan dan dipanggil papan frontal, iaitu unsur-unsur yang menamatkan bahagian gandar yang condong atau melengkung, sehingga butirannya yang terbatas adalah sama. Dinding akhir, beralih ke pagar loteng dengan ketiadaan atap, dipanggil gable.

kembali ke menu ↑

Bata gable

Sebuah batu gable atau gable bata boleh dihiasi dengan corak bata yang bertukar, sebagai contoh, dalam bentuk kurungan tiruan untuk menyokong papak tepung.

Bahagian-bahagian yang berliku-liku dan jatuh ini disebut rusks. Brickwork setiap 3 ... 4 baris diperkukuhkan dengan dawai dengan d = 4 ... 6 mm.
Rumah dalam gaya Jerman

Rumah dalam gaya Jerman

Apabila rumah dan pediment dimetatkan, warna pesawat mereka sering kali bertepatan dengan warna, tetapi kadang-kadang pereka mencadangkan warna yang berbeza untuk mencipta skema warna struktur.

kembali ke menu ↑

Gable kayu

Ketika menghias rumah-rumah kayu, kadang-kadang mereka berselubung dengan clapboard, iaitu dengan papan berbintik 1 ... 1 tebal. 5 cm Lapisan itu dijalankan secara menegak, mendatar atau serong - oleh "herringbone" atau corak jenis lain.. Eaves dan papan depan pediments, serta trim dan tingkap sandrik sering dihiasi dengan ukiran. Dan pada skate memasang vane cuaca dengan bendera atau siluet haiwan totem.

Tingkap panorama yang besar, biarkan dalam banyak cahaya.

Tingkap panorama yang besar, biarkan dalam banyak cahaya.

Kayu adalah bahan mudah terbakar, serta bahan organik, dengan rintangan rendah terhadap pencemaran biologi. Oleh itu, sebelum digunakan, elemen dan struktur kayu mesti dilindungi dengan betul.

Untuk perlindungan biologi dari kulat, kerosakan, acuan, kumbang, penggiling dan kumbang kulit, kayu dirawat dengan antiseptik dalam bentuk larut air atau dimasukkan ke dalam komposisi primer varnis. Untuk mengurangkan risiko penggunaan api api retardants. Ini adalah bahan yang meningkatkan suhu kilat, serta semasa pemanasan, memancarkan bahan yang menghalang pembakaran.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Bagaimana untuk memilih panel hadapan untuk rumah negara? 230+ (Foto) Menyempurnakan di luar (batu, bata, kayu)

kembali ke menu ↑

Kemasan dengan papan pengukir atau asbestos simen

Sekiranya bangunan itu bukan tongkang, tempat untuk memelihara haiwan (lembu, babi, rumah ayam) dengan garaj atau bengkel. Dalam kes ini, kepingan logam kepingan logam, beralun dan rata simen asbestos tidak disyorkan untuk menghadapi bahagian hadapan dan lain-lain yang menegak. Bahan binaan, yang baik untuk pembuatan pagar dan pagar, di rumah kediaman di mana-mana, kecuali bumbung kelihatan tidak sesuai.

Gable kayu

Gable kayu

kembali ke menu ↑

Hiasan Gable

Sekiranya pemilik rumah mempunyai sumber kewangan yang diperlukan dan mahu menghiasi rumahnya dengan penggunaan pesanan dan gaya seni bina klasik, anda boleh memilih mana-mana konfigurasi yang sesuai dengan gable. Sebagai contoh, ia boleh dibuat terbuka, iaitu, tanpa membawa papan frontal ke rabung untuk menyelesaikannya dengan volute - siput keriting.

Di antara mereka menetapkan pendirian segi empat tepat atau bulat, di mana, pada gilirannya, meletakkan pot bunga, guci, dan kadang-kadang patah pemilik atau seorang leluhur yang sangat dihormati. Tingkap dormer di dalam padang gable boleh dihiasi dengan hiasan bunga dengan hiasan bunga. Di bawah, di bawah atap, dalam bidang segiempat tepat, kadang-kadang kata Latin atau moto diletakkan dalam bahasa Latin yang sesuai dengan pemilik dalam semangat atau suasana hati.

Ia akan menjadi menarik untuk anda: ULASAN: Rumah modular untuk kediaman tetap: Apa yang harus dipertimbangkan dan dalam gaya apa yang hendak diatur? (200+ Photo Projects)

kembali ke menu ↑

Fronton - lakukan sendiri

Membuat pediment dengan tangan anda sendiri tidak lebih sukar daripada bekerja pada pembinaan lain-lain bahagian menegak bangunan. Tetapi ini hanya dalam kes apabila terdapat pengalaman pembinaan dan kelayakan tertentu. Sekiranya tidak ada, lebih baik memulakan latihan diri dalam pembinaan dengan pembinaan gudang atau garaj.

Masih perlu ingat kursus geometri Euclidean sekolah. Ini akan diperlukan untuk menandakan sekurang-kurangnya dua bahagian yang sama dari sebuah rumah bentuk segi tiga atau lebih kompleks. Mereka biasanya satu daripada yang lain pada jarak 10 meter atau lebih. Dan semua ini perlu dilakukan dengan bantuan paras kord, plumb, gelembung dan air. Jika tidak, jika ada kesilapan dalam markup, lengkung itu akan dialihkan ke satu sisi, bumbung dengan rabung yang miring dalam satah menegak dan mendatar.

Dalam gaya klasik

Dalam gaya klasik

Lembaga
Ia tidak digalakkan untuk berfungsi pada peranti gila sahaja. Adalah lebih baik untuk menjemput satu atau dua atendan. Dalam keupayaan ini, saudara-mara atau rakan tetangga dewasa boleh digunakan.

Jika terdapat masalah dengan markup, hubungi juru ukur itu. Dia, mempunyai instrumen geodetik - tahap dan teodolit dan yang lain - akan dapat melakukan pecahan dengan betul, tetapi dia akan meminta sedikit wang.

kembali ke menu ↑

Kelebihan dan kekurangan

Bata gable. Kaedah yang paling boleh dipercayai ialah membina pagar yang teguh dan tahan lama. Kelemahan hampir tidak hadir.

Selesai batu

Selesai batu

Gable kayu. Dengan segala kelebihannya - kemudahan pemasangan dan pemprosesan, sifat-sifat alam sekitar (tidak memancarkan bahan yang berbahaya kepada manusia dan asap) mempunyai kelemahan peningkatan keradangan dan bahaya kebakaran.

Gump kepingan berprofil. Kelemahan - penampilan yang tidak kelihatan, risiko kakisan di tempat lampiran.

Gables dipenuhi dengan panel plastik atau berpihak. Kelebihan - mengatasi dengan baik sifat pelindung. Kekurangan - warping, pudar warna, rintangan yang rendah terhadap ultraviolet solar.

Apabila membina gerbang, anda mesti mematuhi keperluan keselamatan. Kerja pada ketinggian memerlukan perancah yang boleh dipercayai dan stabil, yang mesti mempunyai pagar perlindungan. Pelakon itu harus berpakaian pakaian dan kasut khusus, mempunyai topi keledar tahan pelindung untuk kepala. Operasi berasingan hendaklah dilakukan hanya untuk alat dan inventori yang dimaksudkan. Sambungan peralatan elektrik mesti dibumikan.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Bagaimana untuk membuat susun atur gable?

Menandakan gable

Bantuan Visual Terperinci

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 150 gambar)

8.3 Skor Jumlah
Gable untuk rumah

Sebelum anda mula bekerja dengan pediment, anda perlu membiasakan diri dengan ciri-ciri bahan ini. Lagipun, tidak semuanya semudah yang sepertinya kelihatan pada pandangan pertama. Semua nuansa dan momen kerja berperingkat dalam artikel kami. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
8
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • Bahan yang boleh dipercayai.
 • Mudah dipasang.
 • Boleh dipertimbangkan.
Cons
 • Bahaya kakisan.
 • Pembakaran di bawah matahari.
 • Peningkatan kemudahbakaran.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk