Katil loteng dengan ruang kerja (165+ Foto): Idea asal untuk bilik kecil

Jenis perabot ini kelihatan sangat bergaya. Selain itu, katil loteng dengan kawasan kerja agak lapang - mengambil ruang kosong yang minimum, ia juga boleh menggantikan mezanin.

Kandungannya:

Apa itu katil loteng?

Tidak seperti struktur dua peringkat yang biasa, katil loteng lebih berfungsi dan menampung beberapa zon sekaligus. Ia adalah kombinasi dari katil tidur yang biasa, terletak di tingkat kedua, dan jenis perabot lain: almari pakaian, sofa, sukan atau sudut permainan, dll.

Reka bentuk yang pelbagai dan selesa

Reka bentuk yang pelbagai dan selesa

Apabila membeli jenis perabot ini, anda tidak lagi perlu bergelut dengan tempat untuk meletakkan meja di tepi katil atau di mana untuk memasang rak. Menaikkan katil ke lantai "kedua" membolehkan anda membebaskan ruang untuk bekerja di komputer, melakukan pelajaran, bermain permainan, bermain sukan, dan sebagainya.

kembali ke menu ↑

Pandangan

kembali ke menu ↑

Ciri reka bentuk

Katil loteng bukan hanya katil biasa. Projeknya boleh banyak. Sekeping perabot ini boleh dilengkapi dengan:

 • almari pakaian biasa atau sudut, tunggal atau berganda; dengan pintu mati atau rak terbuka;
 • canisters;
 • rak;
 • laci dan laci dengan laci pelbagai kedalaman;
 • kawasan kerja di bawah katil, dengan satu atau dua meja, pegun atau keluar;
 • sofa di "lantai" yang lebih rendah dengan pelbagai mekanisme transformasi dan kotak untuk linen;
 • buaian;
 • tangga yang dibuat dalam bentuk satu set jempol atau laci;
 • kotak untuk mainan atau barangan yang besar;
 • kawasan sukan dengan cincin, slaid, palang, bar dinding, mesh dan unsur-unsur lain.

Begitu banyak jenis pengisian

Begitu banyak jenis pengisian

Menurut kaedah memasang katil, loteng dibahagikan kepada struktur dengan sokongan di lantai atau dipasang ke dinding dan dua pendukung. Pilihan terakhir lebih sukar dipasang, tetapi lebih stabil. Terdapat juga jenis di mana bingkai dipasang pada siling.

Pegang struktur ke dinding

Pegang struktur ke dinding

kembali ke menu ↑

Peralatan tempat tidur

Ciri-ciri reka bentuk tingkat atas katil loteng juga boleh berbeza-beza:

 • ia boleh dilengkapi bukan sahaja dengan satu, tetapi juga dengan dua dan tiga katil, dengan dua yang pertama terletak di bahagian atas, dan yang ketiga terletak di bahagian bawah yang boleh dipanjangkan; lebih-lebih lagi, dermaga atas boleh pergi selari dengan dinding atau salah satu daripadanya boleh beralih ke sisi atau diatur secara serentak;
 • ketinggian struktur juga boleh berbeza-beza - dalam perabot untuk yang terkecil, ia boleh hanya 75 cm, kawasan tidur di tempat tidur loteng untuk orang dewasa terletak hampir di bawah siling;
 • selalunya ia dilengkapi dengan mekanisme mengangkat, contohnya, katil boleh bergerak di rel khas (produk tersebut dipanggil Perancis), membuka akses kepada sistem penyimpanan;
Katil boleh diperbaiki ke siling.

Katil boleh diperbaiki ke siling.

 • ia juga boleh diperbaiki ke siling; dalam kes ini, untuk memastikan keselamatan, perlu berhati-hati mempertimbangkan kaedah penetapan.

Saiz katil itu sendiri juga boleh berbeza-beza. Katil kanak-kanak mungkin lebih kecil - saiznya dipilih mengikut umur. Panjang katil dewasa ialah 1900-2000 mm dengan lebar 800-900 mm.

Saiz katil pada dasarnya, semuanya boleh berubah sedikit

Saiz katil pada dasarnya, semuanya boleh berubah sedikit

Banyak pengeluar menawarkan kit universal di mana lokasi kabinet, rak dan meja boleh dipilih secara langsung semasa pemasangan, yang sangat mudah. Jika dikehendaki, anda boleh memesan katil loteng dengan set perabot tertentu.
kembali ke menu ↑

Jenis tangga

Bergantung kepada ciri-ciri reka bentuk, langkah-langkah bagi perabot tersebut boleh:

 • menegak: terletak di sisi atau di akhir; dianggap lebih traumatik, tetapi menduduki sekurang-kurangnya ruang; perabot sedemikian lebih baik untuk membeli hanya untuk pelajar yang lebih tua;
 • terletak pada sudut yang berbeza (jejari atau lurus): semakin besar, ruang lebih banyak diduduki; Langkah-langkah segiempat tepat seperti tangga lebih mudah daripada yang bulat, dan kebarangkalian kecederaan semasa pendakian di sepanjang mereka adalah kurang;
 • podium dengan platform di tengah-tengah ketinggian; di bawahnya juga boleh diletakkan rak;
Tangga juga mungkin seperti itu

Tangga juga mungkin seperti itu

 • dikumpulkan dalam bentuk kotak-modul.
kembali ke menu ↑

Kabinet

Pengubahsuaian mereka menghasilkan banyak. Jadi, ada model:

 • bentuk segi empat tepat klasik, dengan pintu berengsel atau gelongsor, menghadap ke luar atau ke dalam, dengan bahagian tertutup atau terbuka; diletakkan dari penghujung kawasan tidur;
 • sudut: model padat, sementara mempunyai ruang simpanan yang mencukupi;
 • almari: ditempatkan kedua-dua dari hujung, dan di bawah katil.
Reka bentuk kabinet terbina dalam

Reka bentuk kabinet terbina dalam

Dalam model kanak-kanak, kabinet standard digantikan dengan sistem rak dan laci. Kanak-kanak akan menjadi cukup mudah untuk mencapai setiap mereka dan secara bebas mendapatkan atau melipat benda dan mainan.

Adalah lebih baik untuk mengambil model yang tinggi dengan fasad atas terbuka, jika tidak katil akan kelihatan tidak perlu.
Pilihan yang baik untuk menjimatkan ruang

Pilihan yang baik untuk menjimatkan ruang

kembali ke menu ↑

Ciri reka bentuk kawasan kerja

Tempat kerja boleh:

 • meja besar, hampir sama dengan saiz katil;
 • jadual yang digabungkan dengan batu karang; selalunya ia adalah kesinambungan meja, dan hanya berfungsi sebagai sokongan;
 • Jadual berbentuk L, permukaan sampingan yang berfungsi untuk menampung peralatan pejabat;
 • Meja berbentuk U: ia dianggap sebagai pilihan yang paling selesa, tetapi memerlukan lebih banyak ruang; ia boleh menampung dengan kemudahan maksimum;
 • jadual yang digabungkan dengan rak atau kabinet; zon dalam kes ini dibahagikan kepada 2 bahagian.
Pilih pilihan susun atur meja

Pilih pilihan susun atur meja

Tumpukan kerja, dilengkapi dengan mekanisme gelongsor, lebih mudah. Pada bila-bila masa ia boleh ditolak di dalam katil, membebaskan ruang. Sekiranya terdapat dua kanak-kanak di dalam bilik, lebih baik membeli katil loteng dengan dua meja, supaya setiap kanak-kanak mempunyai tempat kerja sendiri. Setiap daripada mereka juga mesti diperuntukkan tempat untuk buku dan alat tulis.

kembali ke menu ↑

Katil dengan sofa terbina dalam

Versi sarap ini lebih sesuai untuk remaja atau orang dewasa. Untuk kemudahan pendekatan, model tersebut dibuat tinggi, dengan tangga di sebelah. Sofa atau sofa boleh disertakan dengan segera dalam pakej atau ruang untuk pemasangan yang tersisa untuk mereka, supaya di bawah tingkat atas anda boleh meluruskan sehingga ketinggian penuhnya.

Reka bentuk dengan sofa terbina dalam

Reka bentuk dengan sofa terbina dalam

Sofas dilengkapi dengan sistem transformasi mudah asas dalam bentuk buku. Lebar dan panjang standardnya ialah 120x200 cm. Katil tidur atas lebih sempit - dari 80 cm dan mungkin mempunyai mekanisme mengangkat. Pada siang hari ia boleh dikeluarkan, membebaskan ruang dan membuka akses ke storan.

Ruang bebas maksimum

Ruang bebas maksimum

Sesetengah jenis katil-attics (mereka terutamanya dibuat untuk memesan) mungkin juga menyediakan untuk pemasangan sofa sudut. Dijual ada juga model yang dilengkapi dengan kerusi sofa gelongsor. Transformer seperti mengambil ruang yang minima dan, jika perlu, dengan cepat bertukar menjadi katil tambahan.

kembali ke menu ↑

Kawasan sukan

Tempat untuk bersukan di sebuah apartmen kecil sangat sukar untuk dipilih. Ciri ketinggian dan reka bentuk katil loteng untuk menjalankan kelas, walaupun dengan ruang kosong yang minimum di dalam bilik.

Katil dengan sudut sukan

Katil dengan sudut sukan

Set standard katil loteng dengan sudut sukan termasuk bar dinding. Model-model saiz besar boleh mempunyai cincin gantung, tangga tali, turnstiles dan tali. Katil loteng untuk kanak-kanak prasekolah dan pelajar yang lebih muda dilengkapi dengan buaian tali.

kembali ke menu ↑

Tempat tidur untuk orang dewasa dan kanak-kanak

kembali ke menu ↑

Kanak-kanak

Walaupun di dalam bilik kanak-kanak yang cukup luas, masuk akal untuk memasang jenis perabot yang berfungsi dan padat ini, sehingga membebaskan banyak ruang untuk permainan luar. Apabila memilih tempat tidur loteng untuk kanak-kanak, anda perlu memberi tumpuan kepada umur dan keutamaan peribadi. Bagi kanak-kanak, kemudahan dan keselesaan kawasan permainan memainkan peranan yang besar; remaja memerlukan lebih banyak ruang untuk belajar, mencipta atau bersenam.

Kami memilih mengikut usia dan keutamaan.

Kami memilih mengikut usia dan keutamaan.

Bergantung kepada umur kanak-kanak, model boleh didapati dalam beberapa jenis:

 • untuk kanak-kanak berumur 2-5 tahun dengan tahap kedua yang rendah dengan ketinggian tidak melebihi satu meter;
 • untuk kanak-kanak berumur 5 tahun dengan kawasan bermain dan panjang katil sehingga 160 cm; zon tidur adalah 1.3 m dari lantai;
 • untuk kanak-kanak sekolah dengan bidang pengajian, sukan dan hiburan 150 cm panjang;
 • untuk remaja 180 cm panjang; Ketinggian maksimum dari lantai adalah 1.8 m, dalam hal ini ruang kerja di bawah kamar tidur juga meningkat.
Bagi kanak-kanak, mencipta model yang berbeza dalam bentuk rumah

Bagi kanak-kanak, mencipta model yang berbeza dalam bentuk rumah

Katil untuk kanak-kanak dan remaja dilengkapi bukan sahaja dengan tempat kerja, tetapi juga dengan bermain dan kawasan sukan. Bagi dua kanak-kanak, pembinaan dengan katil berkembar dipasang. Sekiranya terdapat tiga orang anak di rumah, maka anda boleh membeli sebuah katil loteng, yang dilengkapi, di samping dua katil atas, dengan bahagian bawah tarik keluar.

Sekiranya bilik itu sudah mempunyai meja, anda boleh tinggal di model dengan dua kawasan fungsional. Dalam kes ini, akan ada lebih banyak ruang untuk permainan dan penyimpanan.

Anda boleh mengumpul seluruh taman permainan

Anda boleh mengumpul seluruh taman permainan

Tempat tidur loteng yang sangat selesa dengan unsur-unsur yang boleh tanggal. Dalam kes ini, ia akan "berkembang" dengan kanak-kanak - pada satu ketika, ia akan dapat meningkatkan katil ke ketinggian yang lebih tinggi dan mengubah bahagian individu.
kembali ke menu ↑

Untuk kanak-kanak prasekolah

Industri menghasilkan reka bentuk khas perabot serupa yang direka untuk kanak-kanak berusia 2-5 tahun. Model sedemikian mempunyai tempat tidur yang rendah - tahap kedua hanya satu meter atau sedikit lebih rendah dari lantai. Tempat tidur separuh mahkamah dilengkapi dengan tambahan tambahan ketinggian yang mencukupi. Perabotnya benar-benar selamat, sementara tidak kehilangan fungsinya.

Model untuk kanak-kanak prasekolah

Model untuk kanak-kanak prasekolah

Ketinggian "lantai pertama" untuk bayi sudah cukup. Ia menyediakan desktop di mana ia dapat menarik, serta "khemah" untuk permainan. Unsur gelongsor terletak di bawah paras atas dan bawah dalam bentuk kotak direka untuk menyimpan barang-barang kanak-kanak.

Lurus melengkapkan

Lurus melengkapkan

Tetapi masih usia dari mana bayi boleh dengan mudah diletakkan pada waktu malam di "lantai" kedua katil adalah sangat individu.Membiarkan seseorang di atasnya bernilai hanya jika dia tidak takut ketinggian, tidur dengan baik dan tidak tidur. Tidak perlu dan tali pinggang keledar.

kembali ke menu ↑

Untuk remaja

Seorang remaja dalam zaman peralihan terutamanya memerlukan pengasingan berkala. Wilayah yang diperuntukkan akan membolehkannya diam-diam pergi ke perniagaannya di sudutnya sendiri yang selesa. Tempat tidur loteng itu sepatutnya mempunyai rak dan laci yang mencukupi untuk organisasi ruang yang rasional.

Sudut selesa untuk remaja

Sudut selesa untuk remaja

Bagi remaja yang menghabiskan banyak masa belajar, perlu memilih model dengan tempat kerja yang lebih luas dan kemungkinan memasang komputer, pencetak, peralatan untuk mengamalkan kreativiti, dan lain-lain. Sudut yang boleh dipanjangkan atau jadual berbentuk U dalam kes ini akan menjadi pilihan terbaik.

Jangan lupa tentang liputan penuh. Tingkat bawah selalu kurang diterangi, jadi perlu memasang sumber lampu tambahan yang cukup terang. Di tingkat dua, anda boleh memasang lampu kecil untuk membaca atau melihat majalah.

Jangan lupa tentang pencahayaan yang baik

Jangan lupa tentang pencahayaan yang baik

Untuk penerimaan tetamu dan rehat waktu siang adalah lebih baik untuk membeli katil loteng dengan sofa atau sofa yang boleh ditarik balik. Adalah baik jika anak anda boleh mengubah elemen individu perabot, dengan itu memperluaskan fungsinya. Contohnya, pasangkan beberapa katil malam atau pasang sofa padat, bukan sahaja di bawah katil, tetapi juga di hujung bilik.

Adalah wajar jika katil loteng untuk seorang remaja akan dilengkapi dengan sudut sukan penuh. Gadis itu akan memerlukan ruang kosong yang cukup untuk menyimpan pakaian bukan sahaja, tetapi juga perkara yang comel: beg tangan, tali, perhiasan dan aksesori lain.

Kami menyediakan peralatan sukan

Kami menyediakan peralatan sukan

Biarkan anak anda memilih bentuk, warna dan reka bentuk zonnya. Ia bukan sahaja berfungsi, tetapi juga bergaya dan sesuai untuk usianya. Petua anda perlu sangat bijak - kerana pada masa ini, kanak-kanak telah membentuk keistimewaan citarasa mereka sendiri.
kembali ke menu ↑

Untuk orang dewasa

Perbezaan antara perabot loteng dewasa dan kanak-kanak hanya dalam saiz dan hiasan. Reka bentuk tunggal atau berganda untuk orang dewasa mempunyai dimensi yang besar, lebih tahan lama dan dilengkapi dengan bingkai diperkuat.

Katil dewasa dengan kawasan pelbagai guna

Katil dewasa dengan kawasan pelbagai guna

Di bahagian bawah mereka, seperti biasa, terdapat zon kerja atau sofa lipat untuk berehat sehari. Kabinet atau rak serta dalam kes perabot kanak-kanak, dilengkapi dengan hujung. Tangga boleh terletak secara menegak atau berjalan sebagai kombinasi laci, bollard atau podium.

Saiz katil untuk orang dewasa boleh berbeza dari standard 140x200 hingga separuh atau ganda. Dengan ketinggian, mereka dibahagikan kepada rendah (sehingga 140), sederhana (hingga 160) dan tinggi (sehingga 200 cm) pengubahsuaian.

Kapasiti tidur yang mencukupi, dan boleh dengan tilam yang berbeza.

Kapasiti tidur yang mencukupi, dan boleh dengan tilam yang berbeza.

Model yang sangat selesa dengan sofa di tingkat bawah. Ia akan mungkin untuk berehat di dalamnya pada minit percuma pada sebelah petang. Di apartmen studio, perabot ini, walaupun dimensi keseluruhannya, boleh berfungsi sebagai ruang tamu kecil untuk menerima tetamu. Jika perlu, meja kopi dengan mudah akan meluncur ke sofa. Dengan membeli model dengan meja gelangsar, di sini anda boleh melengkapkan dan tempat kerja yang agak selesa.

Kami melengkapkan meja gelongsor

Kami melengkapkan meja gelongsor

Memasang produk dengan sofa terbina dalam boleh di pejabat. Terutama untuk katil bilik loteng dengan katil double disediakan. Untuk ruangan sedemikian, lebih bijak untuk membeli model dengan almari pakaian atau almari pakaian. Selalunya ia dilengkapi dengan meja samping tempat tidur tambahan dan laci, di mana bukan hanya linen katil tetapi juga pakaian sesuai dengan mudah. Terdapat model yang dilengkapi dengan buaian untuk bayi baru lahir.

Katil loteng dengan ruang kerja (165+ Foto): Idea asal untuk bilik kecil

Katil loteng dengan katil double

kembali ke menu ↑

Bahan yang digunakan

Berbeza boleh bukan hanya skema warna, tetapi juga bahan dari mana jenis perabot ini dibuat. Ia boleh dibuat daripada bahan-bahan legap pepejal atau mempunyai kerangka berongga, yang direka bentuk dalam bentuk permainan, zon sukan atau beberapa rak.

Sudah tentu, pilihan yang paling boleh diterima adalah kayu semulajadi yang mesra alam. Apabila membeli produk kanak-kanak yang diperbuat daripada papan serat, adalah berbaloi untuk tinggal di kelas di bawah E1 - seperti MDF, papan serat atau papan serat dianggap paling selamat. Apabila membeli adalah untuk menyemak sijil.

Memilih bahan berkualiti

Memilih bahan berkualiti

Struktur yang dipasang dari tiang berongga keluli untuk kanak-kanak mungkin traumatik. Di samping itu, mereka sejuk dengan cepat, menyebabkan ketidakselesaan. Lebih baik jika bingkai tersebut ditutup dengan papan lapis atau kayu.

Hayat perkhidmatan produk dan keselamatannya bergantung pada kualiti kelengkapan. Perabot untuk kanak-kanak perlu dilengkapi dengan engsel berkualiti tinggi dengan penutup dan panduan, menyediakan penutupan yang lancar, dan elemen struktur utama dilengkapi dengan kaki laras. Permukaan meja akan bertahan lebih lama jika ia dipangkas dengan filem pelindung haba.

Perkara utama ialah perabot itu selesa dan praktikal.

Perkara utama ialah perabot itu selesa dan praktikal.

Apabila memilih, adalah lebih baik untuk mengekalkan model sejagat supaya, jika perlu, ia boleh digunakan untuk kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa.
kembali ke menu ↑

Hiasan katil loteng

kembali ke menu ↑

Untuk orang dewasa

Model dewasa lebih ringkas dan dicat dalam warna pastel lembut, coklat atau hitam. Apabila menghias produk dalam gaya klasik, nada kayu semulajadi digunakan untuk penamat: walnut, oak, wenge, dan lain-lain Reka bentuk dipasang dari bar besar dengan tangga menegak dan langkah-langkah yang kukuh. Bilah-bilah sisi katil dibuat segi empat tepat biasa.

Perabot klasik

Perabot klasik

Produk dalam gaya loteng mempunyai bingkai logam yang paling terbuka dengan bentuk yang jelas. Tiada butiran terperinci dan benang. Garis licin juga tidak boleh diterima. Model serupa dibuat dalam warna hitam dan putih, kelabu, coklat atau pastel.

Produk dalam gaya Provence selesai dengan kayu ringan, selalunya dengan kesan penuaan. Katil-katil loteng sedemikian sering dihiasi dengan hiasan kain tambahan: langsir dan kanopi. Dengan kehadiran dana percuma, anda boleh memesan projek anda, dengan mengambil kira keperluan khusus dan ruang dalaman keseluruhan.

Visi provensinya di pedalaman

Visi provensinya di pedalaman

Jarak minimum dari tier tidur ke siling adalah 80-90 cm. Jika tidak, anda akan mengalahkan kepala anda dengannya. Ya, dan dengan kekurangan ruang di bahagian atas akan sangat kaku.
kembali ke menu ↑

Untuk kanak-kanak

Perabot kanak-kanak disediakan dengan memasukkan cerah. Untuk kanak-kanak perempuan prasekolah atau pelajar sekolah rendah, anda boleh memilih model terang dalam warna merah jambu, biru, kuning atau krim. Kanak-kanak lelaki akan menyukai lebih banyak warna biru, kelabu atau hijau.

Katil loteng ini direka untuk kedua-dua kanak-kanak dan kanak-kanak berumur sekolah. Untuk kanak-kanak termuda, kain atau rumah lut dipasang, terletak di sisi katil atau di bawahnya. Untuk kemudahan, ia dilonggarkan dengan langsir cerah, yang boleh dibuka atau ditarik pada bila-bila masa, dan dengan tingkap.

Dilengkapi kotej untuk kanak-kanak di bahagian bawah katil

Dilengkapi kotej untuk kanak-kanak di bahagian bawah katil

Perabot untuk kanak-kanak boleh mempunyai reka bentuk klasik atau bentuk bergaya dalam bentuk kereta, enjin kebakaran, lokomotif, kapal, kabin lanun, istana atau rumah. Untuk gadis-gadis, katil dibuat dengan headboard yang berwarna-warni yang diperbuat daripada kayu eko, kain atau kayu ukiran.

Model sedemikian dihiasi dengan kanopi kain lut nipis. Anda boleh menghiasi katil loteng untuk seorang gadis dalam bentuk bilik tidur puteri, duyung atau rumah yang hebat. Kanopi untuk penduduk kerajaan kereta dijahit dalam bentuk cangkang atau ubur-ubur, dan hiasan katil loteng puteri selesai dengan ruffles, busur dan bunga.

Model popular untuk kanak-kanak lelaki dalam bentuk kereta

Model popular untuk kanak-kanak lelaki dalam bentuk kereta

Perabot dengan tepi bulat kurang trauma daripada model standard.
kembali ke menu ↑

Contoh yang paling jelas

Pertimbangkan sebagai contoh model yang dibuat dalam gaya nautical. Ia boleh mengambil bentuk skuad tua, kapal lanun, kapal laut yang cerah atau kapal layar yang terang.

Tidur tidur di dalamnya amat menyerupai tempat tidur kapal. Tangga itu mempunyai rupa tangga dengan pelbagai langkah. Bahagian utama berwarna putih, dan bahagian pinggir dan keselamatan dipotong dengan biru dan biru. Untuk tujuan ini, plastik atau kulit buatan digunakan. Tempat tidur loteng dalam bentuk kapal lanun atau skuad tua yang sudah hancur, sebaliknya, dibuat dengan warna gelap dengan kayu tiruan, dengan sisipan bercahaya terang.

Dapatkan tidur untuk bayi, yang akan menjadi permainan yang menyeronokkan untuknya

Dapatkan tidur untuk bayi, yang akan menjadi permainan yang menyeronokkan untuknya

Sesetengah reka bentuk mungkin mempunyai bentuk yang diperkemas dalam bentuk kapal. Barang-barang kecil dibenarkan dibuat daripada logam palsu. Suapan mendapat tali, stereng atau anchor. Selebihnya hiasan juga dipilih di bawah tema marin.

Kami menambah katil dengan kompleks sukan

Kami menambah katil dengan kompleks sukan

Pilihan dengan bukit yang lengkap adalah popular - loteng katil dalam kes ini menjadi kompleks "berjalan" keseluruhan. Menarik dan model dengan dinding mendaki - dalam kes ini, fungsi hiburan digabungkan dengan sukan.

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk memilih?

Pertama sekali, anda perlu memberi tumpuan kepada fungsi perabot tersebut. Ia harus memenuhi sepenuhnya fungsi yang diberikan kepadanya - untuk mempunyai katil tidur selesa dengan tilam yang selesa, meja ketinggian standard dan jumlah lemari dan rak yang mencukupi untuk penyimpanan. Sudah tentu, katil loteng sepadan dengan sempurna ke bahagian dalam bilik.

Perkara utama adalah untuk menjadikan katil secara organik sesuai dengan gaya keseluruhan.

Perkara utama adalah untuk menjadikan katil secara organik sesuai dengan gaya keseluruhan.

Tetapi, apa sahaja pembinaannya, ia mesti memenuhi keperluan keselamatan:

 • mampan;
 • untuk menahan berat badan yang banyak;
 • mempunyai rim yang agak tinggi;
 • dilengkapi dengan pengikat yang boleh dipercayai;
 • dilengkapi dengan tangga yang selesa;
 • turun dengan bahan yang selamat;
 • ruang antara tier, serta antara katil tidur dan siling harus memadai untuk pergerakan bebas.

Pilihan sempurna untuk seorang gadis kecil

Pilihan sempurna untuk seorang gadis kecil

kembali ke menu ↑

Kebaikan

Untuk membeli perabot yang sama adalah lebih baik untuk bilik kecil dan studio. Dalam kes ini, ia menyediakan beberapa kelebihan sekali gus:

 • menjimatkan ruang bebas: katil, meja, rak, rak dan kabinet terletak di kawasan yang terhad hanya 2-3 meter persegi. m, jika tangga terletak di sisi, maka bahkan kurang;
 • membolehkan anda zon rasional ruang: di kawasan kecil berhampiran dinding, anda boleh melengkapkan zon main kerja, bermain atau bilik persalinan yang luas;
 • sekatan kawasan tempat tidur menjadikannya lebih selesa dan peribadi; pada bila-bila masa anda boleh dengan mudah menyembunyikan dari mata yang bersuara dan berehat atau hanya bermimpi;
 • kanak itu mendapat ruang sendiri, di mana anda boleh meletakkan benda anda dalam urutan yang betul, dan juga bersara untuk pelajaran atau kreativiti;
 • Sebilangan besar rak membolehkan anda mencari tempat anda untuk setiap item; walaupun tangga untuk pendakian ke "lantai" kedua boleh menjadi sistem penyimpanan keseluruhan;
 • untuk semua kelebihan di atas, katil loteng tidak kelihatan terlalu besar dan tidak membebankan pedalaman;
 • mendaki dan menuruni tangga setiap hari, kanak-kanak mendapat tenaga fizikal yang baik;
 • Pemilihan perabot di dalam bilik selalu mengambil banyak masa, tetapi di sini semua item telah dihiasi dalam gaya yang sama dan dipilih dalam saiz dan warna;
 • perabot sedemikian membentuk bahagian dalaman yang tidak standard;
 • pembeliannya dengan ketara menjimatkan belanjawan: tidak lagi perlu untuk membeli setiap item yang disenaraikan di atas perabot secara berasingan.

Penjimatan yang ketara dalam ruang dan kos

Penjimatan yang ketara dalam ruang dan kos

Ranjang loteng "dua tingkat" kelihatan sempurna hanya di bilik-bilik dengan siling yang cukup tinggi.Untuk seluruh premis lebih baik memilih jenis perabot yang berbeza.
kembali ke menu ↑

Kelemahan

Terdapat perabot dan kontra ini:

 • tidak berjaya mengangkat tangga kedua di sepanjang tangga boleh menyebabkan kecederaan; Bayi mungkin jatuh dari dalamnya dan dalam proses permainan aktif, serta turun dalam setengah keadaan tertidur; dengan reka bentuk yang tidak berjaya, mungkin untuk jatuh semasa tidur; oleh itu, untuk kanak-kanak yang terlalu kecil, perlu membeli katil loteng yang lebih selamat dengan katil tidur yang rendah;
 • beban maksimum pada peringkat atas pada produk dewasa terhad kepada kira-kira 80.0 kg;
 • kesulitan apabila menukar pakaian dan membersihkan katil; walaupun orang dewasa perlu membuat kerusi untuk tujuan ini;
 • semasa penyakit kanak-kanak itu untuk meletakkan termometer, untuk memberi ubat atau hanya untuk memantau keadaannya, anda perlu sentiasa naik;
 • untuk memastikan keselamatan, katil sentiasa dilengkapi dengan satu sisi, jadi pada peringkat kedua, terutama di dalam bilik dengan siling yang rendah, ia boleh menjadi kaku;
 • tier kedua mengganggu penembusan cahaya semula jadi ke dalam bilik, oleh itu, apabila melengkapkan kawasan kerja, pencahayaan tambahan diperlukan;
 • Sesetengah kanak-kanak dan orang dewasa mungkin mengalami ketidakselesaan psikologi apabila menggunakannya kerana takut ketinggian.

Perabot yang sesuai dengan semua orang

Perabot yang sesuai dengan semua orang

Kanak-kanak yang aktif, berlari semasa waktu siang, boleh tidur nyenyak pada waktu malam. Jika bilik kecil, dan pemasangan katil loteng adalah keperluan penting, lebih baik membeli model dengan tali keselamatan tambahan.
kembali ke menu ↑

Pengilang

Model dan produk Rusia yang paling popular dari negara-negara CIS termasuk jenama-jenama berikut:

Kami hanya memilih pengeluar terbukti

Kami hanya memilih pengeluar terbukti

Antara syarikat asing yang membekalkan pelbagai katil loteng dewasa ke Rusia, kami boleh menyebut Tumidei (Itali).

Apabila memilih perabot, pastikan untuk menyemak video ini, yang membentangkan sebilangan besar model katil-attics daripada pengeluar yang berbeza. Mungkin beberapa model akan menarik minat anda:

Katil tidur

Pilihan yang paling keren

8.5 Skor Jumlah
Katil lipat selesa

Tempat tidur loteng adalah pembelian yang sangat berfungsi dan asal yang boleh menjadi tumpuan di pedalaman anda. Tetapi untuk memilih jenis perabot ini, terutamanya untuk bilik kanak-kanak, haruslah dengan penuh perhatian. Memang, dalam proses mengendalikan model berkualiti rendah dengan kelengkapan murah, keadaan traumatik yang serius boleh timbul. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
10
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
9.5
Kebolehpercayaan maklumat
9
Kebaikan
 • Menjimatkan ruang kosong
 • Zon zon rasional
 • Memiliki tempat individu
 • Bahagian pedalaman tidak terlalu banyak
 • Penjimatan belanjawan disebabkan pembelian kompleks
Cons
 • Risiko kecederaan
 • Penjagaan yang tidak selesa untuk tingkat dua
 • Beban maksimum yang rendah
 • Ketidakselesaan psikologi
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk