Reka bentuk dapur biru: Gaya apa yang hendak dihubungi? 170+ Foto gabungan dalaman luar biasa

Dapur biru di pedalaman - penyelesaian biasa. Ia adalah warna yang tenang, sejuk, membantu untuk mengembangkan ruang secara visual. Jika anda memilih aksesori dengan baik, tambah aksen yang terang kepadanya dan jangan salah dengan kombinasi warna, hasilnya boleh mengejutkan. Dapur ini akan mengingatkan anda tentang langit atau laut - yang anda sukai. Tetapi, sudah tentu, untuk menyenangkan anda dan menikmati dapur, anda perlu bersabar dan berhati-hati memilih semua unsur-unsurnya antara satu sama lain. Lagipun, ketidakharmonian adalah musuh utama setiap pedalaman.

Kandungan artikel ini:

Ciri warna am

Mana-mana warna mempunyai satu set ciri-ciri yang hanya wujud kepadanya dan yang membolehkannya mempunyai kesan khusus ke atmosfera di dalam bilik dan pada mood orang-orang yang berada di dalamnya.

Blue mengingatkan tentang langit dan laut

Blue mengingatkan tentang langit dan laut

Warna biru mempunyai ciri-ciri berikut:
 • Kesan positif ke atas ruang. Biru adalah warna sejuk yang ringan, dan ia adalah perkara biasa bagi mereka untuk membesarkan visual mana-mana bilik. Sesuai untuk kanak-kanak kecil dapuruntuk dapur sempit atau dapur rendah siling - ia secara visual memberikan rasa kelapangan dan keselesaan.
 • Kesan positif pada keadaan mental seseorang. Telah lama terbukti bahawa warna yang berbeza dilihat oleh orang secara berbeza. Bersih hitam merendahkan mood, menjerit merah mempercepatkan tindak balas dan membuat orang teragak-agak. Di mata biru, mata manusia berehat. Ia menenangkan, sedikit menghalang reaksi sistem saraf, membantu untuk menyesuaikan diri dengan suasana yang aman dan diukur. Jika anda mempunyai kerja saraf, anda sentiasa perlu berlari dan tekanan meresap melalui kehidupan anda, warna ini akan membantu anda menenangkan sedikit dan membawa sudut dunia ke dalam hidup anda.
 • Suasana tertentu. Biru, seperti yang telah disebutkan, adalah warna yang sejuk. Dan ini bermakna bahawa pedalaman di dalamnya akan kelihatan sejuk dan ketat. Agar dapur tidak menjadi hasil yang tidak selesa dan tidak dapat didiami dalam penampilan, adalah perlu untuk mengambil kira lokasi tingkap. Jika ia pergi ke utara, lebih baik memilih warna yang berbeza. Jika barat atau timur, anda mungkin berfikir. Jika anda pergi ke selatan, ia tidak akan membuat ia tidak selesa dan sejuk, kecuali pada hari-hari yang penuh mendung.

Kesan positif terhadap jiwa manusia

Kesan positif terhadap jiwa manusia

Untuk cat semuanya hanya dalam warna biru jelas merupakan idea yang buruk, kerana segala-galanya akan kelihatan membosankan, membosankan dan bergabung dengan satu sama lain. Begitu lebih baik, bahawa warna ini digabungkan dengan sejumlah besar warna lain dan warna mereka - kedua-dua cerah dan pudar, kedua-dua hangat dan sejuk.

kembali ke menu ↑

Apa yang akan kita cat?

Di mana-mana dapur terdapat sejumlah besar objek dan permukaan yang boleh dicat biru, sementara kesan yang dihasilkan akan berbeza secara dramatik.

Dan dinding dan siling selaras dengan warna utama

Dan dinding dan siling selaras dengan warna utama

kembali ke menu ↑

Paul

Warna utama bilik digunakan untuk hiasannya. Boleh tampil di dinding biru, lantaisiling juga perabot letakkan yang sangat berbeza, walaupun tempat teduh yang sesuai, dan akibatnya dapur masih akan kelihatan biru.

Ia bergantung kepada sifat-sifat bahan bagaimana warna diterapkan akan melihatnya.

Laminate flooring cantik tetapi tidak sangat praktikal.

Laminate flooring cantik tetapi tidak sangat praktikal.

Salutan berikut boleh digunakan di lantai:
 • Jubin. Penyelesaian yang paling kerap untuk dapur mudah dibersihkan, tidak menyerap apa-apa, ia kelihatan cantik, ia berlangsung sangat lama dan tidak berubah warna sama sekali. Dua minus - ia mudah retak, jika anda menjatuhkan sesuatu di atasnya, dan ia juga sangat mudah untuk tergelincir. Jubin biru kelihatan menarik, sedikit berkilat. Ciri utama dalam reka bentuk - menggunakan jubin anda boleh membuat corak rumit di atas lantai.
 • Linoleum. Ia diperbuat daripada polimer, oleh itu ia memakai lebih cepat, kurang berfungsi dan kos kurang. Tiada apa-apa yang melekat padanya sama ada, tiada bekas kekal di atasnya, ia mudah dibersihkan, tetapi ia boleh tercalar. Palet warna beliau sangat kaya, jadi anda boleh memilih warna biru. Ciri utama dalam reka bentuk - dengan bantuan linoleum, anda boleh membuat lantai sangat lancar dan berkilat, berkilat.
 • Laminate flooring. Dibuat daripada terpaku pada papan filem polimer chipboard. Ia bertindak balas dengan tidak baik untuk air jika ia masuk ke lipatan, tetapi ia mudah dibasuh dan berfungsi lebih lama daripada linoleum. Biasanya ia dibuat seperti pokok itu, kerana laminate biru kelihatan menarik dan agak pelik - seolah-olah ada tumbuh-tumbuhan dengan kayu biru di dunia. Ciri utama dalam reka bentuk - dengan bantuan lamina, anda boleh menggantikan lantai, yang tidak berwarna biru dan tidak dipasang di dapur.

Linoleum - kurang berfungsi dan lebih murah

Linoleum - kurang berfungsi dan lebih murah

Anda hanya boleh melukis lantai, tetapi cat dengan cepat memakai dan mengupas. Permaidani di dapur tidak boleh diletakkan, kerana ia adalah sukar untuk membersihkan, dan lantai akan sangat cepat menjadi tidak dapat digunakan.

Lembaga
Jika anda suka jubin, tetapi anda takut bahawa ia akan licin, mencari kumpulan dengan permukaan kasar khas, di mana anda tidak boleh tergelincir.
Pergi dengan baik dengan putih

Pergi dengan baik dengan putih

kembali ke menu ↑

Tembok

Salutan berikut mungkin berada di dinding:

 • Wallpaper. Di dapur, anda tidak boleh menggunakan kertas, tetapi anda boleh tidak tenunan atau serat kaca. Mereka cantik, tahan lama, tidak takut perubahan suhu dan kelembapan, mereka datang dengan corak dan warna, mereka banyak - anda boleh dengan mudah mencari warna biru yang sesuai.
 • Cat. Ia kelihatan mudah, membolehkan anda membuat lukisan, tetapi anda perlu mempunyai pengalaman dan tangan yang ringan, jika tidak, seluruh dinding akan tersentuh. Perlu diingat bahawa apabila pengeringan, cat biasanya cerah, kerana memberi tumpuan pada nada selesai yang dibuat, dan bukannya yang anda lihat di dinding apabila anda mula-mula membelanjakannya dengan berus.

 • Plaster. Plaster hiasan membolehkan anda membuat permukaan tidak hanya biru, tetapi juga pelepasan - dan, tidak seperti kertas dinding, tidak akan ada lipatan di atasnya sama sekali. Penyelesaian ini adalah yang terbaik jika anda mahu dinding dikaitkan dengan air - anda boleh dengan mudah membuat gelombang aneh pada mereka.
 • Clapboard. Ini adalah panel yang diperbuat daripada kayu, dicat dengan warna biru, jadi ia akan kelihatan seperti lamina - sama hebatnya jika ada tumbuh-tumbuhan dengan kayu biru di dunia. Kecuali, tentu saja, anda membuat keputusan untuk membeli panel dinding, yang akan mempunyai banyak lapisan cat supaya naungan asal tidak akan kelihatan sama sekali.
 • Plastik panel. Crack dari mana-mana tamparan, tetapi mempunyai palet besar untuk dipilih - anda boleh memilih mana-mana warna plastik, dengan apa-apa corak. Ia akan gagal dengan cepat dan tidak sesuai untuk hiasan klasik, tetapi ia boleh menjadi berguna.

Lukisan dinding adalah penyelesaian praktikal.

Lukisan dinding adalah penyelesaian praktikal.

Lembaga
Sekiranya anda tidak tahu apa bahan yang dipilih, hendaklah dibimbing oleh gaya. Jadi, untuk Provence, anda memerlukan kertas dinding (dan dengan corak), untuk Scandinavian cat untuk minimalisme juga cat atau plester, tetapi dalam klasik anda tidak boleh melakukan tanpa lapisan.
kembali ke menu ↑

Siling

Siling juga boleh didapati dari bahan yang berbeza:

 • PVC Stretch. Siling ini cerah, berkilat, cantik, tetapi ia mengganggu pertukaran kelembapan di dalam bilik dan anda boleh merosakkannya dalam satu pergerakan janggal - ia sangat mudah dikoyakkan. Ia kelihatan baik hanya dalam gaya moden, kerana semasa pembentukan gaya siling klasik berkilat, secara prinsipnya tidak wujud. Diperlukan untuk menyewa pekerja profesional.
 • Kain regangan. Ia tidak merobek dan melembapkan kelembapan, tetapi ia akan menjadi lebih sukar dan jahitan pasti akan berada di atasnya. Ia kelihatan menarik, ia boleh dicat di atasnya - sangat berkesan, terima kasih kepada tekstur, akan ada siling seperti, yang menggambarkan langit dengan awan.
 • Plaster. Klasik Ia juga kelihatan cembung, menarik, ia sangat mudah untuk membuat corak padanya, ia tidak melembutkan dan berfungsi untuk masa yang lama.
 • Drywall. Membolehkan anda membentuk di siling pada beberapa tahap, yang sangat berguna untuknya zon. Dia akan mempunyai warna seragam yang cantik, ditambah dengan sangat sukar untuk dirampas. Tetapi untuk melampirkannya, anda perlu mengupah pekerja profesional, kemungkinan besar.
 • Cat. Cara termudah adalah menggunakannya sendiri, jika anda bertindak dengan tepat dan berhati-hati, jika tidak, anda akan sentiasa menetes. Ia kelihatan bersahaja dan mudah, tidak sesuai untuk semua gaya.

Gabungkan siling dengan pedalaman yang sama

Gabungkan siling dengan pedalaman yang sama

 

Terdapat juga panel plastik, tetapi mereka mempunyai penampilan yang sangat spesifik dan mereka digunakan paling kerap di premis bukan kediaman, kerana ia terbakar dan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan tertentu.

Lembaga
Pilih siling juga, meneruskan gaya.
Cat tidak sesuai dengan semua gaya.

Cat tidak sesuai dengan semua gaya.

kembali ke menu ↑

Gabungan

Adalah penting bukan hanya untuk memilih bahan biru yang cantik untuk hiasan - ia juga penting untuk menggabungkannya dengan selebihnya supaya kelihatan baik. Pertama sekali, warna bahan memainkan, kerana sifat segala sesuatu yang boleh digunakan di dapur lebih kurang sama.

Reka bentuk dapur kecil

Reka bentuk dapur kecil

Gabungan ini bergantung kepada ciri-ciri dapur:
 • Jika dapur terus terang kecil. Warna biru dalam kes ini boleh menjadi keselamatan sebenar, dan untuk mengembangkan ruang secara visual, anda perlu memilih warna yang paling ringan - dari lantai yang lebih gelap ke siling sepenuhnya tanpa telus. Mungkin berguna cermin, wallpaper foto dengan pemandangan laut, permukaan berkilat lantai dan siling - tentu saja, tidak sekaligus, tetapi satu perkara.
 • Sekiranya dapur terus terang. Ini berlaku apabila bilik lebih daripada perlu untuk berasa selesa. Dalam kes ini, warna gelap biru digabungkan dengan aksen yang terang sesuai - mereka akan mengurangkan dapur, dinding bergeser sedikit. Walau bagaimanapun, sangat penting untuk tidak menyampaikan, tidak menggunakan warna yang terlalu gelap dan tidak melupakan aksen yang terang, jika tidak, kesannya mungkin menjadi suram.

Dapur biru terang bergaya

Dapur biru terang bergaya

 • Sekiranya dapur terlalu tinggi. Apabila anda memasuki bilik seperti itu, nampaknya anda telah datang ke kawasan halaman di Petersburg. Untuk mengelakkan ini, anda perlu membuat siling lebih gelap daripada yang lain. Ia boleh menjadi warna biru atau warna yang berbeza - perkara utama adalah untuk mendapatkan gambaran bahawa silingnya lebih rendah daripada yang sebenarnya.
 • Sekiranya dapur terlalu rendah. Kemudian siling, sebaliknya, harus menjadi cahaya, dan segala-galanya lebih gelap. Jalur menegak akan kelihatan baik - mereka akan membuat dinding kelihatan lebih tinggi.
 • Sekiranya dapur terlalu sempit. Dalam kes ini, anda boleh melakukan secara berbeza.Letakkan lantai dengan corak pepenjuru di atas lantai, buat kertas dinding di salah satu dinding, gunakan warna biru yang paling ringan. Kita boleh membongkar satu dinding - selalunya yang ada di punggung - supaya ia menarik perhatian kepada dirinya sendiri dan nampaknya ia lebih dekat daripada yang sebenarnya. Untuk ini, anda boleh menggunakan warna yang berbeza - kuning atau oren. Walaupun hiasan yang sesuai dan berwarna-warni dalam semangat lukisan yang rumit.
 • Sekiranya dapur terlalu luas. Kemudian dinding menjadi lebih gelap, dan lantai dan siling lebih ringan. Akibatnya, dia seolah-olah ditarik.

Untuk dapur yang luas, lebih baik untuk membuat dinding ringan dan siling.

Untuk dapur yang luas, lebih baik untuk membuat dinding ringan dan siling.

Kemasan adalah satu perkara yang sukar, tetapi jika anda mendekati dengan kesabaran dan imaginasi, hasilnya akan mengagumkan.

Lembaga
Daripada memilih bahan sendiri, gunakan gaya siap dan kemudian anda akan memastikan bahawa hasilnya akan menjadi baik.
kembali ke menu ↑

Gaya yang sesuai

Jika anda bercakap mengenai apa bahan, anda boleh dan tanpa rujukan yang jelas mengenai gaya, maka di sini dalam kes perabot tanpa ia tidak boleh lakukan. Terdapat terlalu banyak set dapur, tempat makan dan barang-barang hiasan, supaya anda dapat terlebih dahulu menjelaskan apa yang mereka ada, dan kemudian memilih sesuatu yang sesuai dari pelbagai.

Gaya negara

Gaya negara

Warna biru kelihatan baik dalam gaya dalaman klasik dan moden.

kembali ke menu ↑

Klasik

Inilah gaya yang dibentuk di Eropah pada abad kelapan belas dan sangat popular di Perancis:

 • Paul. Hanya dan jubin eksklusif - tidak mengiktiraf bahan-bahan lain yang klasik. Dan jenis murah boleh segera dipertimbangkan, ia harus menjadi jubin yang dicat atau berjenama mahal, cantik dengan sendirinya.
 • Siling. Sudah tentu, ia adalah pelik untuk menyokong dengan tiang-tiang di sebuah pangsapuri moden, tetapi tahap dan tahap yang berbeza mungkin berlaku. Jika kelihatannya anda sangat sombong, anda boleh membuat corak bunga nipis di sepanjang pinggir siling - elegan dan tidak terlalu ketara.
 • Tembok. Bahan semulajadi menenangkan warna. Tidak ada yang mencolok, dan, tentu saja, tidak ada panel plastik.
 • Perabot. Klasik, dari kayu yang sebenar. Tiada kegembiraan khas, satu-satunya perkara yang boleh diterima sebagai hiasan - ukiran.
 • Pencahayaan. Di tingkap-tingkap kain tirai gelap. Di bawah siling adalah sebuah kandil kecil, elegan, anda boleh terbentuk. Di atas meja mesti lampu di bawah teduhan lampu.
 • Hiasan. Tekstil adalah sederhana, tanpa aksen. Trinkets sangat mahal, dengan tuntutan bersejarah. Plat yang dihias dengan baik, cawan, beberapa patung di tempat di rak, alat makan yang indah, cerek yang elegan untuk memanaskan dapur.

Dapur klasik

Dapur klasik

Klasiknya cantik. Tiada aksen yang terang, biru boleh digabungkan dengan warna putih, krem ​​dan warna kayu yang sebenar.

Lembaga
Klasik memerlukan konservatisme tertentu. Peranti teknikal - pembuat kopi yang sama atau dandang berganda - lebih baik untuk tidak meletakkannya di tempat yang menonjol.
Perabot diperbuat daripada kayu yang sebenar

Perabot diperbuat daripada kayu yang sebenar

kembali ke menu ↑

Provence

Ini adalah abad ketujuh belas, Perancis - pembangkang untuk gaya yang besar pada masa itu. Harta utama Provence - ringan dan ringan, yang warna biru sesuai dengan baik:

 • Paul. Jubin, yang bukannya lancar - sangat kasar, bahkan boleh membuatnya buatan lama, sehingga kelihatan seperti batu semulajadi. Corak di atasnya tidak disediakan, tetapi anda boleh meletakkan permaidani kecil.
 • Tembok. Bahan semula jadi - kertas dinding, panel dinding, trim batu semulajadi. Corak sayur-sayuran dibenarkan, yang tidak menjadikan pedalaman lebih berat, tetapi menjadikannya lebih menarik.
 • Siling. Tiada siling regangan dan drywall. Terlalu cat atau plester, ditambah kayu balok - bagus jika ia benar, tetapi anda juga boleh membuat tiruan yang berkualiti tinggi. Semua bersama harus memberi gambaran tentang sebuah rumah negara.

Gaya Provence

Gaya Provence

 • Nuansa penamat. Pintu hendaklah diperbuat daripada kayu ringan, sebaik-baiknya dengan jejak masa yang boleh digunakan secara buatan. Tingkap lebih, lebih baik (tetapi tidak panoramik), sebaik-baiknya dengan bingkai kayu salji putih.
 • Perabot. Pastikan garis besar klasik, mudah. Sebagai bahan - pokok boleh dicat atau dengan corak terukir. Penyelesaian yang baik adalah meletakkan kerusi dan kerusi rotan, dengan kusyen biru di kerusi, untuk menjadikannya lebih selesa.
 • Pencahayaan. Asli - ia ditekankan, tirai kain ringan, mungkin dalam gaya kafe, di mana separuh tetingkap tetap terbuka sepanjang masa. Buatan - meniru lilin atau lampu kecil di bawah lampshades cerah. Cahaya itu harus menjadi kekuningan, hangat, tersebar dan sangat selesa.
 • Hiasan. Provence tidak dapat dilakukan tanpa aksesori kecil comel. Di atas meja, pastikan anda mempunyai pasu dengan bunga segar (ia boleh menjadi aksen yang indah di dapur biru, kerana merah jambu dan merahnya menggabungkan dengan baiknya), di atas tingkap terdapat periuk seramik dengan bunga. Rempah-rempah di balang kaca khas, pada setiap kertas pudar dari masa ke masa tag. Sebagai kandang burung kandung asli - palsu, antik yang kelihatan.

Dengan unsur penuaan

Dengan unsur penuaan

Anda boleh menggabungkan biru dengan susu putih, dengan krim, dengan hijau muda, krim, ungu muda, merah jambu pucat, zaitun.

Lembaga
Seperti klasik, Provence tidak bertolak ansur dengan inovasi teknologi yang terdedah kepada penglihatan. Oleh itu, lebih baik meletakkan mixer kegemaran anda di kabinet dan dapatkannya hanya semasa proses memasak.
kembali ke menu ↑

Gaya skandinavia

Dia datang kepada kita dari negara-negara utara dan ciri utamanya adalah cinta yang besar untuk ruang terbuka dan cahaya matahari.

Gaya skandinavia

Gaya skandinavia

Fungsional, harmoni, gaya ini berbeza dari minimalisme, yang mempunyai prinsip yang sama, dengan jelasnya klasik:
 • Paul. Biasanya menggunakan lamina, bukan biru, dan warna kayu ringan. Untuk menjadikannya lebih selesa, tambahkan permaidani hangat salah satu daripada warna-warna yang diambil oleh gaya itu.
 • Tembok. Panel dinding, bata, cat atau plaster. Anda boleh melupakan panel plastik dengan segera, mengenai kertas dinding juga - keaslian adalah di barisan hadapan, dan serat plastik dan sintetik tidak sesuai dengannya.
 • Siling. Siling plaster kelihatan paling baik - ini adalah bagaimana ia selesai apabila gaya baru dilahirkan. Adalah lebih baik untuk melihat kain pewarna atau diregangkan - tetapi pasti tanpa lipit dan tanpa gloss apa-apa.

Perkara yang paling penting dalam gaya ini adalah sifat semula jadi.

Perkara yang paling penting dalam gaya ini adalah sifat semula jadi.

 • Perabot. Pepejal, dari pokok, mudah dalam erti kata yang paling klasik. Jika anda ingin menggunakan tekstil dalam hiasan - contohnya, untuk membungkus kerusi di sekitar kerusi - anda perlu menggunakan kain semulajadi. Tertutup kabinet lebih baik dielakkan kerana gaya Skandinavia memberikan keterbukaan maksimum dan mempertimbangkan rak penyelesaian terbaik. Di dapur, anda boleh mengalahkan itu sebagai idea yang menarik.
 • Pencahayaan. Tingkap mesti kayu, dan bingkai terbaik dicat putih. Langsir sebagai cahaya yang mungkin, dari kain semulajadi, anda boleh menghapusnya sama sekali supaya mereka tidak mengganggu laluan cahaya matahari. Selebihnya pencahayaan dianjurkan melalui banyaknya kecil lekapan - ia mestilah lampu meja, pastikan untuk menambah sconces kepadanya dan, jika ada dapur sofalampu lantai. Cahaya seberapa banyak yang mungkin, dan ia harus menyenangkan.
 • Hiasan. Lebih banyak hasil kraf semula jadi - keranjang rotan, patung-patung diri, sulaman, rajutan taplak meja. Banyak tekstil dari fabrik semula jadi, plat seramik putih dan cawan dengan corak biru. Anda boleh menambah bunga segar dalam periuk seramik.

Gaya Scandinavia suka kombinasi biru dan putih - anda perlu menggunakannya, dan putih harus menjadi naungan panas. Di sini anda boleh menambah kuning air, pasir, coklat muda.
Perkara utama ialah pendatang baru mempunyai perasaan ruang dan cahaya.

Lembaga
Tidak perlu terlalu banyak perkara. Gaya Scandinavia suka ruang kosong di rak.
Jangan lupa tentang pencahayaan yang baik.

Jangan lupa tentang pencahayaan yang baik.

Sudah tentu, ini bukan semua gaya di mana anda boleh menghiasi dapur biru. Boleh dikenakan muzik negaraminimalism melihat ke sisi loteng atau gaya nautika.

Sebelum anda memutuskan bahawa semuanya sudah siap, buatlah lakaran dapur masa depan anda dan lihat jika anda suka. Sekiranya tidak, pelan yang dilaksanakan akan mengecewakan anda. Secara umum, dapur biru, di mana semuanya dipilih dengan teliti, akan kelihatan hebat.

Ikut citarasa anda

Ikut citarasa anda

kembali ke menu ↑

VIDEO: Interior untuk reka bentuk dapur

Dapur biru

Reka bentuk dapur biru

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO

8.3 Skor Jumlah
Dapur warna langit

Dapur biru kelihatan sangat bagus dan harmoni. Ia boleh digabungkan dengan pelbagai warna dan dilaksanakan dalam apa jua gaya. Hanya sedikit imaginasi dan masa anda. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
8
Kebolehpercayaan maklumat
8
Kebaikan
 • warna biru melegakan dan melambatkan sistem saraf, yang berguna untuk tekanan;
 • Ia bercampur dengan warna yang paling sedia ada;
 • Ia membolehkan anda mengembangkan ruang secara visual.
Cons
 • ia boleh menjadi sejuk dan suram, terutamanya jika tingkap menghadap ke utara;
 • warna cahaya menjadi kotor, dan di dapur ia selalu menjadi masalah, kerana mereka perlu dibasuh dengan kerap;
 • Tidak semua orang suka warna biru.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk