Masakan dengan karakter: reka bentuk dalaman dalam gaya Scandinavia (190+ Foto)

Pilihan gaya Scandinavia untuk dapur bukan penghormatan kepada fesyen dan tidak mengikuti trend yang pantas. Kesederhanaan, minimalisme, fungsi - prinsip asas estetika Scandinavia, yang dari tahun ke tahun membolehkannya tetap popular dan permintaan.

Kandungannya:

Tetapi konsep dalaman Skandinavia tidak disampaikan hanya dengan bentuk ringkas dan bahan semula jadi. Ini adalah, pertama sekali, suasana keselesaan utara khas. Ini adalah janji kebahagiaan dan kesejahteraan yang terletak di belakang perkataan Denmark yang terkenal "Hugge."

Iklim yang keras dan keindahan alam semulajadi menjadi inspirasi, menentukan cip dalaman dan penyelesaian yang paling optimum. Landskap Denmark, Sweden, Norway - ini tersembunyi oleh jerebu kabut gunung yang dilindungi salji, fjords penggulungan dan sungai. Matahari di rantau ini adalah tetamu yang jarang berlaku, itulah sebabnya semua warna sejuk terang sangat popular. Mereka mengisi rumah dengan cahaya dan kesegaran.

Kesederhanaan, minimalism, fungsi

Kesederhanaan, minimalism, fungsi

Kekurangan pencahayaan semula jadi dikompensasikan oleh banyak kaca, cermin, berkilat dan bahagian krom. Permukaan ini mencerminkan cahaya semulajadi, serta silau lampu dan lampu sorot yang banyak. Dan fokus utama rumah ialah dapur!

5 prinsip dalam reka bentuk masakan Scandinavia

Jika saya diminta untuk mengeluarkan 5 tanda-tanda masakan scandi, saya akan perhatikan yang berikut:

Jarak ke alam semula jadi. Cuti akrilik dan plastik untuk dapur dalam gaya minimalisme atau berteknologi tinggi. Pedalaman Scandinavia dibezakan oleh sikap khas untuk bahan semula jadi. Tekstur kayu sering berfungsi sebagai aksen utama, hiasan dalaman.
Kekeliruan. Bentuk geometri mudah, garis-garis yang ketat boleh dikesan dalam seni bina dan di dapur. perabot.
Suasana keselesaan utara khas

Suasana keselesaan utara khas

Fungsi. Di pedalaman Scandinavia tidak ada perkara kecil yang dianggap buruk, hiasan demi hiasan. Sistem penyimpanan ergonomik tersembunyi adalah popular. Penyelesaian sedemikian membantu menyesuaikan gaya Scandinavia ke kawasan terkecil, berjaya menangani tugas menguruskan ruang kecil.
Monokrom. Putih dan semua variasinya adalah dalaman klasik Scandinavia. Anda sering boleh bertemu dengan orang yang mulia kelabu: pelbagai warna sehingga hitam dalam.
Dapur Scandi - kerajaan cahaya. Sumber pencahayaan yang berlainan membantu untuk zon bilik, menambah jumlah dan rasa keselesaan.
Putih dan semua variasinya adalah dalaman klasik Scandinavia

Putih dan semua variasinya adalah dalaman klasik Scandinavia

Moto pedalaman Scandinavia dengan sempurna menyampaikan kata-kata arkitek Finland Alvar Aalto: "Tugas pereka adalah untuk menjadikan kehidupan lebih mudah." Idea seperti falsafah - bahagian dalam dapur harus praktikal. Oleh itu, Scandinavia lebih suka perkara mudah yang menjadikan kehidupan lebih mudah, penyelesaian ringkas.

kembali ke menu ↑

Pilihan susun atur

Persoalan yang dipikirkan ramai ketika memilih arah gaya adalah sama ada gaya scandi sesuai untuk bilik yang sangat padat atau, sebaliknya, dapur digabungkan dengan ruang tamu. Jawapan saya adalah tegas - ia sesuai dengan sempurna! Ini adalah pilihan sejati. Ia menekankan saiz dan kelantangan ruang yang besar, secara visual mendedahkan bilik-bilik kecil.

Pedalaman mestilah praktikal

Pedalaman mestilah praktikal

kembali ke menu ↑

Dapur kecil

Realitinya ialah dalam kebanyakan pangsapuri tidak ada dapur besar dengan ruang makan yang bergaya. Dalam kes ini, gaya Scandinavia menjadi sekutu yang setia, menawarkan banyak penyelesaian bukan standard:

 • Putih putih

Kad perniagaan asal skandi dalaman - warna putih. Ini adalah cinta cahaya, kelebihan putih membantu untuk menghasilkan jumlah tambahan kerana tekstur yang berbeza, permukaan silau dan butiran yang diterangi.

 • Pembukaan tingkap yang beraksen

Kebebasan adalah salah satu nilai utama dari pedalaman seperti itu. Selalunya tidak ada dapur kecil langsir dan langsir. Dan ruang di bawah oleh tingkap meneruskan kerja kecil atau berfungsi dengan baik zon, di tempat paling terang di dalam bilik.

Kad Perniagaan Gaya - Putih

Kad Perniagaan Gaya - Putih

Apabila perlu bersembunyi dari mata-mata jiran tetangga, linen atau kain tirai dalam warna dinding akan sesuai.

 • Cahaya sebagai hiasan

Semua jenis lampu lantai, candelier, coli direka bukan sahaja untuk menyerlahkan bilik. Mereka adalah tumpuan penting dalam pedalaman Scandinavia.

Kekasih kesederhanaan akan memperhatikan mentol pijar biasa pada kord hitam yang kontras. Terendak lampu yang diperbuat daripada tembaga atau wayar krom juga sesuai. Keadaan dan kesederhanaan sedemikian secara organik akan meneruskan gaya dapur yang diberikan.

Reka bentuk peranti pencahayaan yang luar biasa adalah tanda terang gaya Scandinavia. Ia adalah banyak cahaya yang memberikan rasa ruang dan kebebasan.

Kebebasan adalah salah satu nilai utama dari pedalaman seperti itu.

Kebebasan adalah salah satu nilai utama dari pedalaman seperti itu.

kembali ke menu ↑

Ruang tamu dapur

Bagaimana dengan gaya Scandinavia apabila menggabungkan dapur kecil dengan ruang tamu? Peralihan yang lancar dari satu bilik ke bilik lain adalah teknik mudah yang membantu pereka Scandinavia mewujudkan ruang interaktif dan penuh kehidupan.

Sering kali, dapur, digabungkan dengan ruang tamu, dibezakan oleh warna yang berlainan warna yang sama. Kesamaan bilik ini dicipta oleh motif seragam dalam hiasan dan tekstil. Kawasan makan diberi aksen dengan bebas-serat permaidani dari jute atau sisal semulajadi. Warna atau cetakan geometrinya diulangi dalam seramik dan alat dapur lain.

Peralihan licin dari satu bilik ke bilik yang lain

Peralihan licin dari satu bilik ke bilik yang lain

Di dataran besar, anda boleh menjauhkan diri dari satu warna, bermain di kontras warna dinding dan perabot. Lihatlah kombinasi dinding putih dengan fasad hitam. Menerima bukti bahawa monokrom boleh kelihatan segar dan sangat cerah.

Sebaliknya menetapkan dinamik di dalam bilik. Seringkali terdapat penyelesaian dalam semangat minimalis Scandinavia, apabila meja atas kayu dan lantai menonjol terhadap latar belakang perabot putih. Dalam kes ini, keutamaan diberikan kepada spesies kayu ringan - larch, abu, maple.
Sebaliknya menetapkan dinamik dalaman

Sebaliknya menetapkan dinamik dalaman

kembali ke menu ↑

Sudut

Tata letak dapur penjuru membantu menggunakan kawasan terhad dengan faedah terbesar. Teknik ini adalah dalam banyak cara selaras dengan semangat dalaman Scandinavia - semuanya sangat padat, berfungsi.

Aksen membantu untuk memisahkan kawasan kerja dan dapur. Bayangan cahaya di atas meja menarik perhatian dengan warna, bentuk atau bahan yang luar biasa. Pokok, motif logam dan geometri mengetuai di sini.

Juga popular adalah penerimaan - kerusi yang berbeza, menggabungkan mereka dengan sofa kecil atau kerusi berlengan, jika ruang membenarkan.

Pilihan penjuru

Pilihan penjuru

Penyelesaian sudut dapur sering ditentukan oleh keperluan untuk memaksimumkan penggunaan ruang. Oleh itu, laci atas perabot dapur sering sampai ke siling yang sangat tinggi. Ini secara visual mengeluarkan bilik kecil, membantu mencari tempat penyimpanan untuk dapur kecil.

Susunan dapur adalah titik asas, tetapi tetap tidak menentukan gaya. Suasana menetapkan warna utama bilik, bahan yang betul.

kembali ke menu ↑

Inspirasi secara semula jadi: warna dapur

Jika anda mengaitkan reka bentuk Nordic secara eksklusif dengan dinding putih dan perabot yang sama, maka penemuan yang menyenangkan menanti anda. Scandinavia boleh menjadi terang! Arah ini tidak asing dengan eksperimen dengan warna, dan warna asas neutral berfungsi sebagai latar belakang yang sangat baik.

Putih digabungkan dengan kelabu

Putih digabungkan dengan kelabu

Gaya ini sangat semula jadi, dekat dengan alam semula jadi. Oleh itu, palet warna dan tekstur landskap utara Eropah kelihatan sangat harmoni di pedalaman:

 • warna hutan konifer;
 • batu marmar batu;
 • biru misteri tasik;
 • silau keemasan dari sinaran panas matahari pada waktu matahari terbenam.

Sempurna nada "sukar" yang berubah pada siang hari bergantung kepada pencahayaan. Oleh itu, bermain banyak warna kuning muda, kelabu lembut, warna susu yang dibakar.

kembali ke menu ↑

Kelabu

Bahasa Norway landskap dipenuhi warna kelabu. Ini boleh menjadi batu, tebing tebing, kabut berkabus dan hutan gelap petang.

Di kawasan pedalaman, permukaan kelabu mungkin mempunyai kilauan berkilat logam, atau, sebaliknya, menjadi sangat membosankan, sedikit kasar. Penggredan warna, perbezaan tekstur membolehkan anda menggabungkan warna dalam hiasan, perabot, teknologi dan hiasan.

kembali ke menu ↑

Dalam warna pastel

Mainan lampu utara romantis kelihatan hebat sebagai aksen hiasan. Salji yang diterangi oleh sinar ungu merah jambu matahari terbenam, mewujudkan suasana kisah dongeng musim sejuk.

Di pedalaman, bunga-bunga mentol lampu berwarna dan lampu tanglung membantu untuk menyokong gagasan sihir. Reben berwarna zoning bilik, berikan keintiman yang selesa.
kembali ke menu ↑

Biru

Permukaan laut terhadap puncak salji putih adalah idea lain yang disiarkan di pedalaman Scandinavia. Deep biru warna berfungsi sebagai latar belakang yang berbeza untuk set dapur putih atau kayu. Atau, sebaliknya, dia sendiri menjadi aksen terang dalam bentuk perabot, hiasan atau seramik warna biru sejuk.

Permukaan laut terhadap puncak salji putih

Permukaan laut terhadap puncak salji putih

kembali ke menu ↑

Pokok: warna rumah

Tekstur kayu - trend musim lalu dalam hiasan premis dan bahan utara yang paling tradisional. Kayu cerah tidak menyentuh kontras, menjadikan ruang dapur lebih selesa dan bersahaja..

Dalam warna oak, pain dan merapikan, anda boleh mengatur facades headset, countertop, parket lantai, daun pintu, bingkai tingkap atau rasuk di atas siling.

kembali ke menu ↑

Putih - penghormatan kepada tradisi

Walau bagaimanapun, warna dalaman dalaman Scandinavia berwarna putih dalam semua kepelbagaiannya. Ini adalah salji yang lembut, kental, salji sejuk, naungan gading, susu cair, pasir putih atau kulit telur.

Putih dalam semua kepelbagaiannya

Putih dalam semua kepelbagaiannya

Warna putih pasti ada dalam hiasan siling. Terdapat hiasan putih sepenuhnya yang menarik untuk kedalaman dan bermain teksturnya: matte, cermin-lancar, sedikit kasar dan lembut.

Pedalaman putih menjadi lebih bersemangat apabila dipenuhi dengan butiran menarik - tumbuhan dalaman, poster dengan motif geometri yang jelas, tekstil dan seramik yang indah.

Dapur cerah hanya mempunyai satu kelemahan - aduan yang tinggi mengenai kualiti bahan. Penjimatan pada kualiti facades atau bahan untuk pelapisan dinding akan menyebabkan pemakaian cepat, pembaikan semula cepat. Tidak mungkin ini dalam rancangan anda.

Isikan pedalaman dengan butiran menarik.

Isikan pedalaman dengan butiran menarik.

kembali ke menu ↑

Selesai

Mewujudkan ruang hidup yang selesa dan reka bentuk estetik tidak bertolak ansur dengan tipis. Di bahagian tengah tradisional utara, tekstur dan kualiti bahan penamat amat penting.

kembali ke menu ↑

Paul

Walaupun pelbagai bahan moden, pilihan orang Scandinavia adalah jelas - kayu asli. Selalunya bahan ini meliputi lantai di seluruh rumah. Shades of wood sentiasa ringan, putih. Subton sejuk menjadikan bilik lebih luas, mengisi dengan cahaya.

Papan kejuruteraan yang luas dan parket - pilihan umum, tetapi mahal. Sehubungan dengan keadaan kami, lantai kayu yang dipulihkan di "Khrushchev" lama kelihatan lebih baik daripada yang baik laminate flooring.

Warna pohon selalu terang

Warna pohon selalu terang

Walau bagaimanapun, laminat kalis air adalah mudah di dapurstudio. Untuk mengembangkan dan menggabungkan ruang, mereka membuat lantai yang sama di ruang makan dan dapur. Gaya Scandinavia dicirikan oleh papan atas yang tinggi (12-15 cm.) Dalam warna dinding.

Apabila keutamaan adalah praktikal, papan, parket atau lamina digantikan oleh granit seramik, seramik jubin. Warna jubin boleh ada: dari warna sejuk kelabu dan beige untuk kontras hitamgelapcoklat.

Ia kelihatan jubin lantai berpola yang menarik, yang menonjol terhadap dinding putih dan perabot yang sama. Untuk dapur scandi kecil, jubin patchwork atau permainan catur hitam dan putih yang cerah akan dilakukan. Pilihan yang sama akan sesuai apabila selesai apron.
Papan kejuruteraan yang luas dan parket

Papan kejuruteraan yang luas dan parket

kembali ke menu ↑

Apron

Dalam gaya Skandinavia, terdapat dua trend utama apabila memilih apron dapur:

 • putih tradisional;
 • pilihan warna.

Putih

Saya fikir anda tidak ragu-ragu bahawa warna apron klasik dalam masakan Scandinavia adalah putih. Penyelesaian ini membantu dalam mewujudkan kesan "masakan ringan". Shades of walls dan jubin dalam kes ini mesti sepadan.. Perasaan volume dicapai dengan perbezaan tekstur bahan.

Penyelesaian yang bergaya untuk dapur apron - jubin seramik "Metro" atau batu meniru pelunturan bata. Satu pilihan yang lebih moden - pelapisan dinding kaca putih.

Tembok bata

Tembok bata

Bahagian dalaman yang benar-benar putih kelihatan dengan menguntungkan di dataran kecil, di mana semangat Scandinavia membawa unsur hiasan dapur, tekstil tradisional.

Apron putih berfungsi sebagai latar belakang yang baik untuk dapur yang cerah atau lebih gelap. Fasad biru gelap dan dinding putih - motif semulajadi yang popular di kawasan pedalaman.

Pada gelombang kontras

Satu alternatif kepada putih adalah apron yang berbeza, menarik. Jubin buatan tangan dengan corak unik akan sesuai. Pilihan yang lebih berpatutan - jubin seramik dalam gaya percetakan atau mozek terang.

Selalunya terdapat di dapur "Scape" jubin Scandinavia dengan atau tanpa facet, serta jubin bentuk geometrik yang luar biasa. Bahan-bahan ini menjadi arus utama, trend utama bukan sahaja Nordic, tetapi juga reka bentuk global.
Apron putih adalah latar belakang yang hebat.

Apron putih adalah latar belakang yang hebat.

Kayu, kaca marah, pelbagai menghadap panel. Mereka menarik kerana mereka mencipta permukaan yang lancar dan mudah untuk digunakan.

Warna kontras tidak membayangkan rusuhan warna. Selalunya terdapat kelabu, antrasit, hijau gelap, warna dalam biru.

Penyelesaian yang praktikal dan cantik apabila apron disesuaikan dengan tablet atau lebih ringan daripada itu dengan beberapa nada. Apabila naungan yang sama diulangi dalam warna lantai dan halangan hiasan, rasa integriti, keharmonian ruang dicipta.

Warna kontras tidak membayangkan rusuhan warna.

Warna kontras tidak membayangkan rusuhan warna.

kembali ke menu ↑

Tembok

Reka bentuk Scandinavia tidak mengalu-alukan keseronokan. Reka bentuk yang paling mudah dari dinding menghasilkan asas yang sangat baik. Latar belakang yang neutral dengan baik memberi penekanan kepada hiasan pereka dan perabot lain.

Dinding lancar neutral yang diencerkan jubin di bawah bata atau kerja keras sebenar. Di studio dapur, adalah berguna untuk meletakkan jubin sedemikian di beberapa zon untuk membentuk ruang tunggal.

Wallcovering yang sangat popular adalah cat. Di bangunan baru, lebih praktikal untuk melekat kertas dinding untuk melukis pada asas bukan tenunan. Mereka akan menyembunyikan keretakan kecil dari penyusutan di rumah. Dalam kes ini, kilang dinding kaca, yang juga menguatkan dinding, juga mudah.

Penyelesaian praktikal dan cantik

Penyelesaian praktikal dan cantik

Satu lagi bahan dinding yang sesuai ialah plaster. Untuk menekankan tekstur tersendiri, pereka memilih warna cerah dan warna kelabu muda yang canggih.

Di pedalaman Scandinavia, kaedah menonjolkan satu dinding dengan aksen kertas dinding dengan hiasan yang menarik atau warna mendalam yang indah adalah popular. Langkah perancangan sedemikian memberikan ruang yang lebih tidak formal, mencairkan keseragaman bilik.

Sudah tentu, para pemimpin dalam pengeluaran kertas dinding itu adalah pengeluar Scandinavia, seperti kertas dinding ECO atau Borastapeter. Kertas dinding berwarna boleh menggantikan gambar sebenar di dinding atau dinding bertekstur dengan reka bentuk asli Sweden.

Selalunya, aksen menjadi ruang makan, kertas dinding terang terletak berhampiran meja, menyatukan seluruh keluarga.

Reka bentuk yang paling mudah dari dinding menghasilkan asas yang sangat baik.

Reka bentuk yang paling mudah dari dinding menghasilkan asas yang sangat baik.

kembali ke menu ↑

Siling

Pedalaman dalam semangat rumah-rumah Scandinavia tradisional tidak membayangkan siling yang kompleks. Kecuali rasuk terbuka tetap kelihatan. Dalam kes ini, anda perlu berhati-hati memilih warna pokok itu, supaya tidak menambah sentuhan gaya negara ke bilik.

Namun penyelesaian yang paling sesuai untuk siling adalah lukisan putih. Versi yang lebih moden - filem regangan matte.

kembali ke menu ↑

Pencahayaan

Di garis lintang utara, selalu ada kekurangan cahaya semulajadi. Oleh itu, pelbagai pencahayaan tambahan - unsur penting dalam mana-mana scandi dalaman. Sebuah candelier di pusat geometri bilik itu tidak begitu penting seperti pencahayaan yang bijak di atas meja makan, lampu sorot tambahan dan lampu lantai.

Memotong kayu

Memotong kayu

Reka bentuk lekapan sangat penting. Selalunya ia adalah pencahayaan yang menjadi aksen yang membantu membawa keseluruhan kawasan dalam satu konsep. Candelier dengan unsur-unsur kayu menyokong idea mesra alam, sempurna melengkapi meja kayu.

Chrome atau lampu tembaga warna wayar - penghormatan kepada pereka moden, keinginan untuk mengisi dapur dengan udara dan cahaya.

Di pedalaman pangsapuri studio, anda dapat melihat candeli kristal di atas ruang makan. Limpa kaca mahal yang dimainkan dengan indah di dalam cahaya, menghasilkan silau tambahan. Candeli seperti itu akan masuk ke dalam kawasan pedalaman dengan sentuhan klasik.

Pencahayaan adalah unsur penting dalam setiap scandi dalaman.

Pencahayaan adalah unsur penting dalam setiap scandi dalaman.

Versi retro paling mudah lampu adalah lampu pijar dekoratif dengan dawai hitam yang mudah. Lampu sedemikian sering digabungkan menjadi kumpulan: linear di atas meja atau terletak di dalam bilik dengan cara yang huru-hara.

Pencahayaan yang berlainan - salah satu daripada ciri-ciri yang membezakan kawasan pedalaman Scandinavia. Jalur LED dan tempat LED dipasang di set dapur - penyelesaian ekonomi dan cantik untuk pencahayaan tambahan di tempat kerja.

Versi retro dari lampu

Versi retro dari lampu

kembali ke menu ↑

Perabot dan peralatan

Dalam reka bentuk dapur gaya Scandinavia dapat dikenali oleh sedikit perabot. Malah di bilik-bilik yang luas, hanya yang paling perlu untuk menambah hawa dingin, mengisi rumah dengan cahaya, mewujudkan perasaan kebebasan.

Prinsip utama dari pedalaman Scandinavia - kesederhanaan dan fungsi, dapat dikesan dalam pilihan perabot. Segala-galanya harus ringkas seperti yang mungkin:

 • selesa lapang kabinet;
 • kebanyakannya peralatan terbina dalam;
 • facades monokrom lancar.
Prinsip utama pedalaman - kesederhanaan dan fungsi.

Prinsip utama pedalaman - kesederhanaan dan fungsi.

Pemikiran perabot Scandinavia, perkara pertama yang diingati adalah IKEA syarikat Swedia. Identiti korporat syarikat ini menyebarkan idea skandi dalaman di seluruh dunia. Katalog mereka adalah sumber idea dan inspirasi dalam susunan dapur.

kembali ke menu ↑

Set dapur

Warna Saya tidak akan mengejutkan sesiapa sahaja dengan mengatakan bahawa warna paling popular set dapur adalah putih. Pada masa yang sama bilik kelihatan besar dan menarik. Ini dicapai dengan kontras lembut dengan bahagian atas meja, peralatan krom, atau apron bertekstur bertekstur.

Dapur dengan fasad kayu atau dicat memberikan keselesaan dan kehangatan rumah dalaman Scandinavia.

Selesai. Cat digunakan matte atau separa gloss. Gloss terang juga dijumpai, terutamanya dalam dapur yang sangat kecil. Jadi pintu perabot mencerminkan cahaya, mewujudkan kedalaman ruang tambahan.
Rak. Buka rak atas - ciri popular Scandinavia. Mereka mudah, dengan pemegang logam yang berbeza. Hidangan begitu indah terletak di tempat yang menonjol dan mewujudkan keselesaan tambahan.

Pilihan lain - kabinet atas yang tinggi, sampai ke siling. Jadi ruang itu diregangkan secara visual dan tidak pecah. Isu penyimpanan pelbagai dapur dapur telah diselesaikan.

Kabinet atas yang tinggi sampai ke siling

Kabinet atas yang tinggi sampai ke siling

Facades. Fasad licin adalah lebih biasa. Terutama jika dapur adalah bacaan moden dari gaya Scandinavia. Dalam kes ini, pen perlu menyokong idea kesederhanaan. Staples, rel bumbung atau mekanisme pembukaan apabila ditekan adalah sesuai.

Pedalaman Scandinavia boleh dengan nota klasik. Kemudian bingkai fasad dengan pengilangan minimum dan mengendalikan dengan butang menjadi relevan.

Bahagian romantik luar bandar akan diperkenalkan oleh fasad Hitarp dari IKEA. Mengendalikan kulit, sepasang barang kemas dan gaya Scandinavia memperoleh suasana muzik negara.

Fasad licin adalah lebih biasa

Fasad licin adalah lebih biasa

kembali ke menu ↑

Atas meja

Pilihan atas meja menentukan, sebagai peraturan, anggaran.

 • Pilihan yang paling berjaya ialah tablet daripada array. Warna kayu semulajadi sangat sesuai dengan nada cahaya keseluruhan pedalaman, menjadikannya lebih hangat dan nyaman.
 • Apabila kontras yang lebih cerah diperlukan, meja pepejal hitam atau kelabu akan dilakukan.
 • Setaraf bajet untuk alat dengar kos rendah adalah papan atas yang diperbuat daripada papan serpai kalis air. Venir semulajadi boleh dengan mudah menggantikan pelbagai, dan filem khas meniru logam atau batu.

Warna kayu semulajadi sangat sesuai dengan nada cahaya keseluruhan pedalaman.

Warna kayu semulajadi sangat sesuai dengan nada cahaya keseluruhan pedalaman.

kembali ke menu ↑

Kawasan makan

Perbezaan penting antara perabot Scandinavia adalah garis yang betul dan mudah. Di sini anda boleh mencari perabot kayu tradisional dan reka bentuk ringan yang diperbuat daripada bahan moden. Kaki nipis meja seperti itu menetapkan dinamik dengan geometri luar biasa mereka.

Kayu klasik jadual diperbuat daripada pepejal oak, pain atau beech. Warnanya mengekalkan teduhan meja atas atau kaki kerusi.

Seringkali pokok itu dicat putih, kelabu atau antrasit. Sebaliknya kontras dengan perabot yang lain menarik perhatian ke ruang makan. Monochrome adalah asas yang baik untuk elemen hiasan yang cerah.

Garis yang betul dan mudah

Garis yang betul dan mudah

Di dapur kecil akan terdapat meja-meja yang sesuai atau meja sarapan yang padat dalam gaya Scandinavia dan sepasang kerusi yang terang. Selalunya meja digantikan oleh kaunter bar kecil di sepanjang dinding.

Pilihan alternatif - jadual transformasi. Ia sesuai untuk bilik yang sangat sederhana, apabila meja lipat atau gelongsor adalah satu-satunya cara untuk makan di meja penuh.

Pengaturan ruang makan yang selesa tidak dapat difikirkan tanpa kerusi berkualiti tinggi dan sofa padat warna neutral atau terang. Bantal hiasan pada mereka akan menggabungkan semua tekstil dapur dan melengkapkan komposisi.

Dapur kecil dalam gaya yang diberikan

Dapur kecil dalam gaya yang diberikan

Kerusi di dapur scandi selalu menjadi kebanggaan. Mereka boleh menjadi kayu dengan belakang melengkung dalam semangat retro atau ditekankan plastik dan logam moden. Seringkali kerusi adalah satu-satunya aksen warna di dapur; ia kelihatan sangat segar.

Kerusi pereka tidak biasa dan legenda. Kerusi Ant oleh Arne Jacobsen atau kerusi konseptual yang terang, dari pasangan Eames.

kembali ke menu ↑

Hiasan

Jejak iklim utara yang keras dapat dilihat dengan jelas di kawasan pedalaman Scandinavia. Walau bagaimanapun, disebabkan reka bentuk Nordic yang tenang yang luar biasa memperoleh kehangatan khas dan wataknya yang terang.

Besar, besar tenggelam

Besar, besar tenggelam

kembali ke menu ↑

Tekstil

Apabila semuanya hampir putih, mata tidak ada apa-apa untuk ditangkap. Oleh itu, orang Scandinavia menghargai tekstil yang cerah. Berjalin permaidani di atas lantai bantal dengan cetakan geometrik tuala dan tuala - semua butiran ini menambahkan kepelbagaian kepada orang kulit putih dan mencipta gaya individu.

Menggantikan hanya beberapa perkara kecil, anda boleh mengemas kini kawasan pedalaman secara drastik.

Dari penggunaan sehari-hari orang Scandinavia boleh meminjam kulit. Secara bersungguh-sungguh meletakkannya di atas kerusi, suasana bilik itu akan menjadi lebih sederhana dan selesa. Tujuan yang sama dihidangkan oleh selimut benang domba yang banyak dikait.
Kecil, selesa, dinette

Kecil, selesa, dinette

kembali ke menu ↑

Gambar dan poster

Poster adalah sebahagian daripada reka bentuk Scandinavia.. Di dapur, mereka paling kerap terletak di ruang makan dan menarik perhatian dengan warna, hiasan atau prasasti mereka.

Pada musim sejuk, alternatif kepada poster adalah mobili udara dari bahan bekas. Cawangan berwarna dipasang di dalam satu struktur, dihiasi dengan kerucut dan digantung di dekat meja atau dalam pembukaan tingkap.

Keputusan yang luar biasa, tetapi keputusan yang sesuai bagaimana untuk menghiasi dinding akan menjadi model tanduk. Kucing tiruan rusa kelihatan sangat bergaya, motif yang sama sering muncul pada poster dan dalam lukisan pada bantal hiasan.
Suasana kecuaian cahaya

Suasana kecuaian cahaya

kembali ke menu ↑

Tumbuhan pasu

Hidup tumbuhan dalaman cahaya yang sangat menyegarkan. Sayuran yang boleh dimakan boleh didapati di atas meja di kawasan kerja. Rosemary tumbuh di atas tingkap, menyerupai cawangan konifer, dan di dekat meja makan, anda dapat melihat sebuah loji getah yang besar di dalam keranjang rotan.

kembali ke menu ↑

Seramik dan barangan dapur

Apabila dapur mempunyai beberapa rak terbuka, menyembunyikan hidangan yang indah di dalam almari adalah jenayah sebenar. Seramik berkilat bergaya, cawan buatan tangan atau periuk - semua ini layak mendapat tempat yang lebih baik di dalam minda.

Tumbuh-tumbuhan yang hidup adalah dalaman yang sangat menyegarkan cahaya.

Tumbuh-tumbuhan yang hidup adalah dalaman yang sangat menyegarkan cahaya.

kembali ke menu ↑

Papan kapur

Papan kapur ditangkap dapur moden dan telah menjadi arus perdana yang sebenar. Mereka boleh menjadi padat, berdiri di barisan poster dan lukisan, atau mereka boleh menutup seluruh dinding dan meninggalkan bilik untuk kreativiti harian.

Selalunya mereka digunakan di pangsapuri studio sebagai elemen menyatukan, hiasan luar biasa. Latar belakang hitam papan kapur disokong oleh candelier, kerusi dan peralatan rumah tangga kecil.

Perkara-perkara kecil yang menarik memperkayakan pedalaman, menjadikannya benar-benar peribadi dan selesa. Perkara utama dalam proses menghias adalah untuk tidak melampaui batas, tetapi hanya untuk menambah beberapa sebatan ekspresif ke dapur.

Gaya skandinavia

Kami mengemas kini pedalaman

8 Skor Jumlah
Scandinavia - penyelesaian yang menarik untuk dapur anda

Inti dari keseluruhan reka bentuk utara tidak mematuhi sepenuhnya cadangan, tetapi dalam kebebasan bersuara, dalam cinta dan menghormati alam dan dalam keupayaan untuk mewujudkan keselesaan dan perasaan "mencuci" dengan minimum kos dan benda. Semangat Scandinavia tidak ada di sekitar, tetapi di kalangan orang yang menggunakannya. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

8Skor pakar
Relevan maklumat
7.5
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
6Kedudukan pengguna
Relevan maklumat
6
Ketersediaan permohonan
6
Pendedahan topik
6
Kebolehpercayaan maklumat
6
Kebaikan
 • Kelimpahan cahaya menjadikan bilik itu lebih luas, mewujudkan rasa ringan dan udara di pedalaman.
 • Minimalism kelihatan semangat zaman. Kekurangan barangan tambahan membantu mengekalkan pesanan
 • Sangat mudah untuk mengemaskini hiasan, menambah suasana bermusim, menggantikan tekstil, tumbuh-tumbuhan dan beberapa cenderamata Scandinavia
Cons
 • Seseorang dalaman dalaman monokrom kelihatan membosankan, tanpa keperibadian
 • Pantri diperlukan untuk menyembunyikan perkakas rumah kecil dan hidangan besar.
 • Meja makan hiasan tulen, poster, hiasan kecil harus dipesan atau dibawa dari perjalanan
Tambah ulasan anda  |  Baca ulasan dan ulasan

1 komen
 1. 3
  Relevan maklumat
  60
  Ketersediaan permohonan
  60
  Pendedahan topik
  60
  Kebolehpercayaan maklumat
  60

  Reka bentuk yang besar dan indah! Sayang sekali dia dikaitkan dengan mentaliti rakyat Rusia! Kami suka menyimpan perhiasan lama yang tidak perlu, dan ini tidak serasi dengan gaya ini!

  Membantu(0) Tidak baik(0)Anda telah mengundi

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk