Reka bentuk apartmen dalam gaya Jepun: Tenang rumah anda. 220+ (Gambar) Interior di bilik yang berbeza (dapur, ruang tamu, bilik mandi)

Apartmen dalam gaya Jepun adalah jaminan keselesaan, ketenteraman dan keharmonian di rumah anda. Pada masa yang sama eksotik dan bijak, gaya Jepun tidak keluar dari fesyen selama bertahun-tahun. Ia digunakan bukan sahaja di premis kediaman, tetapi juga di kafe dan hotel. Gaya ini berdasarkan keharmonian dan perpaduan dengan alam, pengetahuan diri melalui pemahaman dunia, penggunaan bahan semula jadi.

Kandungannya:

Jepun: permulaan bermula

Meresap ke dalam asas reka bentuk Jepun, kami menemui falsafah Timur, persepsi dunia oleh orang yang tinggal jauh dari kami, tradisi dan mentaliti mereka. Bagi orang Timur, pemikiran dan tindakan adalah penting, tetapi tidak sia-sia. Semua keperluan ini dipindahkan ke perumahan, dihiasi dengan gaya Jepun.

Apartment dalam minimalism Jepun

Apartment dalam minimalism Jepun

Harmony tidak memerlukan banyak perabot dan aksesori, hiasan cerah dan perkara-perkara yang sangat mahal. Interior Jepun adalah keindahan sederhana dari perkara-perkara biasa, ketertiban dan ketepatan dalam pengaturan objek.

Siapa yang mahu dan sesuai dengan gaya ini? Orang-orang yang tenang yang menghargai pesanan di rumah dan estetika di sekelilingnya.

kembali ke menu ↑

Pembentukan gaya

Oleh itu, gaya hiasan rumah Jepun bermula pada abad XVI-XVII yang jauh. Selepas beberapa abad, ia masih dalam permintaan dan popular.

Item dan aksesori anda boleh memilih banyak

Item dan aksesori anda boleh memilih banyak

Faktor-faktor berikut mempengaruhi pembentukannya:

 • gempa bumi yang kerap;
 • tradisi rakyat;
 • jumlah mineral yang kecil;
 • Jepun dengan padat penduduk;
 • iklim

Sejak abad ke-16 di Jepun, terdapat trend ke arah peningkatan rumah dengan rasa dan semangat tradisi. Mewah memberi laluan kepada nilai yang lebih tinggi. Pendekatan barat untuk reka bentuk pangsapuri dan reka bentuk mereka di tanah matahari terbit tidak menangkap.

Adalah penting untuk mengekalkan gaya yang sepenuhnya.

Adalah penting untuk mengekalkan gaya yang sepenuhnya.

Keanehan lokasi teritorial negara, gempa bumi yang sering berlaku dan iklim meninggalkan tanda mereka. Di kawasan yang mempunyai keadaan seismik yang tidak stabil, seringkali orang perlu membina semula rumah selepas kemusnahan. Mudah dipasang struktur dinding luaran dan ketiadaan dalaman menjadikannya mudah untuk memulihkan bangunan.

kembali ke menu ↑

Susun atur percuma

Kelapangan itu harus dirasakan walaupun di kediaman kecil. Penggunaan ruang bebas ekonomi memerlukan sejumlah kecil perabot, dan terutamanya aksesori. Menurut tradisi kuno Jepun dinding dalaman dan pintu bentuk biasa di rumah di sana.

Sedikit Jepun untuk bilik tidur

Sedikit Jepun untuk bilik tidur

Ini mengekalkan peruntukan zon menggunakan pelbagai teknik:

 • skrin dan sekatan lain;
 • pencahayaan;
 • tingkat lantai, dll.

kembali ke menu ↑

Interior hari ini: adakah terdapat perbezaan?

Selepas beberapa abad, gaya rumah di negara matahari terbit telah mengalami beberapa perubahan.

Gaya ini mempunyai susun atur percuma.

Gaya ini mempunyai susun atur percuma.

Ia mencerminkan peristiwa-peristiwa yang berlaku di dunia:

 • kemajuan teknikal;
 • perang, termasuk Perang Dunia II;
 • kemajuan saintifik.

Semua ini telah membawa peluang baru untuk reka bentuk dan pembinaan perumahan. Beton, bahan meniru liar batu, pokok itu dan sebagainya

Tetapi perkembangan sains dan teknologi juga tidak dapat mengubah asas gaya dan keinginan untuk bersatu dengan alam semula jadi.
Reka bentuk bergaya untuk pangsapuri

Reka bentuk bergaya untuk pangsapuri

kembali ke menu ↑

Asas Gaya Jepun

Etnika hari ini sangat popular, dan Timur - lebih lagi. Memutuskan untuk mengatur apartmen anda dalam gaya Jepun, adalah wajar untuk dipandu oleh prinsip-prinsip asas.

kembali ke menu ↑

Alam

Kedekatan alam semula jadi, penghormatan terhadapnya dan pemahaman membentuk asas penciptaan rumah Jepun. Tingkap-tingkap besar dan pintu masuk idealnya mempunyai pemandangan taman yang indah, air pancut dan rumput.

Di pedalaman sebuah apartmen bandar, prinsip-prinsip perpaduan dengan alam mengambil bentuk berikut:

 • akuarium dengan ikan;
 • bansai;
 • buluh dalam periuk bunga;
 • gambar dengan pandangan alam semula jadi.

Buluh sering digunakan.

Buluh sering digunakan.

Untuk rumah bergaya pinggir bandar, anda tidak boleh dihadkan untuk menyusun rumah sahaja, tetapi untuk merancang plot belakang rumah dalam gaya Jepun yang sama.
kembali ke menu ↑

Partition

Pemisahan antara bilik, pemisahan ruang peribadi di ruang bersama dan peruntukan zon dilakukan dengan menggunakan partition. Untuk ini digunakan pokok ituberas kertasbuluh

Lembaga
Lebih banyak ruang bebas lebih baik.
Partition gaya Jepun

Partition gaya Jepun

kembali ke menu ↑

Arah utama dalam memilih perabot

Perabot gaya Jepun harus rendah. Permukaan kayu licin dan ringkas. Ini terpakai kepada kaki perabot, sandaran tangan, papan kepala, rak berengsel, dan sebagainya.

Perabot kayu di dapur

Perabot kayu di dapur

kembali ke menu ↑

Julat warna

Cat hangat dan permukaan monokrom dalam warna-warna cerah adalah apa yang disukai Jepun sejak zaman dahulu.

 

Minimalism Jepun

Minimalism Jepun

Yang paling popular dan aktif digunakan warna dalam Jepun termasuk yang berikut:

 • putih;
 • beige;
 • nada krim;
 • pasir dan sebagainya

Bagaimana dengan hitam dan merah? Warna-warna ini tidak pernah diperkenalkan ke pedalaman sebagai utama. Mereka diperlukan untuk penekanan dan pemilihan.

Terutamanya digunakan warna cahaya

Terutamanya digunakan warna cahaya

kembali ke menu ↑

Warna menetapkan bahagian dalam

Ciri-ciri tradisi Jepun, gaya ciri ditekankan dalam tiga warna utama:

 • hitam
 • merah;
 • putih

Tidak boleh ada warna tanpa ekspresi dan kombinasi yang tidak jelas yang "menimbulkan kekacauan." Interior Jepun yang harmonis adalah kejelasan dan ketertiban. Namun - ia adalah gabungan warna cerah dengan permukaan dari bahan semula jadi dan nada semula jadi.

Setiap warna berfungsi untuk suasana keseluruhan.

Setiap warna berfungsi untuk suasana keseluruhan.

Merah di pedalaman Jepun menonjolkan keperibadian dan kekuatan, putih menyoroti keagungan dan semula jadi. Warna dalam gelap jarang berlaku dalam reka bentuk dalaman.

Asas reka bentuk dalaman Jepun selalu terdiri dari warna lembut cahaya dari julat beige-milk. Kurang biasa boleh digunakan:

 • nada kelabu abu-abu;
 • warna bunga ceri;
 • hijau.

Semua selaras, semuanya dalam warna yang sama

Semua selaras, semuanya dalam warna yang sama

Semua warna yang digunakan mestilah dalam warna semulajadi, diambil dari alam semula jadi. Tanpa menggunakan warna-warna tidak asli dan berasid.
kembali ke menu ↑

Gaya Jepun: keramahan alam sekitar datang pertama

Kesimpulan dan minimalisme, yang khas kepada gaya Jepun, adalah berdasarkan penggunaan bahan semula jadi. Dalam abad yang lalu, bahan yang sedia ada hanya digunakan untuk menghiasi rumah mereka.

Ini termasuk:

 • tikar;
 • buluh;
 • jubin dari batu;
 • reed;
 • pokok;
 • kertas beras;
 • sutera semulajadi.

Kombinasi bahan yang indah

Kombinasi bahan yang indah

Pada masa ini, aturan pengaturan tidak begitu ketat. Tetapi penggunaan bahan sintetik juga terhad. Kami bercakap tentang linoleum, plastik dan perkara yang serupa.

Tetapi bahan buatan sepenuhnya dilarang di bawah reka bentuk pedalaman Jepun..

Lembaga
Sekiranya tidak boleh digunakan, misalnya, kayu semulajadi, ia boleh digantikan dengan laminat berkualiti tinggi. Pendekatan yang sama diperlukan apabila menggantikan batu semula jadi dengan tiruan, sutera semulajadi dengan kain yang kelihatan sangat mirip dengannya.
Reka bentuk kayu semula jadi

Reka bentuk kayu semula jadi

kembali ke menu ↑

Pembahagi Shoji

Pemisahan antara bilik, dibuat dalam gaya Jepun, memberikan keaslian apartmen dan menekankan fokus reka bentuk. Mereka adalah mudah alih dan ringan, kerana ia diperbuat daripada kertas beras atau buluh.

Pendekatan ini seolah-olah pelik dan tidak praktikal sebenarnya mempunyai rasional yang bersejarah dan praktikal. Gempa kerap di tanah matahari terbit mengajar orang Jepun untuk membina rumah-rumah yang mudah bertahan dengan keadaan yang sukar. Dan jika perlu, mereka dapat dengan mudah diganti.

Pada masa ini, buta mengikut tradisi ini tidak diperlukan. Pengilang menawarkan lebih banyak model praktikal: pintu petak dengan corak Jepun, cetakan yang hampir sama pada panel, dan sebagainya.
Alas pakaian gelongsor dengan corak sakura

Alas pakaian gelongsor dengan corak sakura

Skrin - unsur pilihan, tetapi sangat bergaya dalam reka bentuk Jepun moden. Jika anda perlu memagar mana-mana zon bilik, maka mereka tidak akan mencari pengganti yang lebih baik.

kembali ke menu ↑

Perabot untuk merenungkan dunia dalaman

Adakah anda ingin berehat dan berehat di rumah, nikmati tenang dan sembuh? Reka bentuk Jepun menyumbang kepada kesemua kota yang terburu-buru, bising dan memperjelas hubungan.

Kedekatan alam dan tanah dalam interpretasi reka bentuk timur melibatkan penggunaan perabot pepejal dari bahan semula jadi. Objek Squat sepatutnya mempunyai kaki stabil, pendek, kuat dan bentuk mudah.

Kabinet tinggi di pedalaman tidak boleh. Ya, dan perabotnya sendiri tidak boleh terlalu banyak.
Banyak perabot tidak boleh di sini

Banyak perabot tidak boleh di sini

Kayu adalah bahan tipikal untuk pembuatan. Keturunan yang berharga boleh digantikan dengan jarum. Walaupun semua perabotnya sangat mahal, ia tidak boleh "menjerit" mengenainya. Seorang peniaga tentang perkara yang berkualiti akan sentiasa dapat memahami bahawa sesuatu tidak mudah. Ciri khas lain ialah ketiadaan ukiran kayu dan sisipan plastik.

Perolehan perabot untuk reka bentuk apartmen dalam gaya Jepun boleh dilakukan dengan dua cara:

 • Asli Jepun dengan cerita.
 • Koleksi yang kini di pasaran.

Aksesori perabot juga tidak boleh menawan. Barang-barang palsu, dibuat dengan berhati-hati, dibenarkan sebagai cara yang menggariskan tekstur bahan asas.

Perkara-perkara antik boleh menjadi tumpuan dalaman dalam gaya Jepun.

Interior apa yang tidak boleh kita lakukan tanpa reka bentuk Jepun yang ketat?

Tanpa katil di kaki rendah tidak boleh dilakukan

Tanpa katil di kaki rendah tidak boleh dilakukan

Antaranya ialah:

 • katil pada kaki rendah (mereka boleh digantikan dengan tilam);
 • jadual jongkok untuk pihak teh tradisional;
 • tikar khas atau bantal berhampiran daripada jadual;
 • almari dengan pintu gelangsar, dll.

kembali ke menu ↑

Engawa atau tetingkap tradisional?

Pada mulanya, rumah-rumah Jepun dilengkapi dengan bangsal khas, yang mempunyai nama "Engawa". Struktur sedemikian dilindungi dari arus hujan dan teduh dari cahaya matahari yang terlalu terang.

Perlu ada banyak tingkap

Perlu ada banyak tingkap

Windows mengikut tradisi Timur harus banyak.Sebagai langsir di rumah dengan hiasan gaya Jepun, kain segi empat sekarang kini digunakan, yang dipindahkan. Mungkin mereka melengkapkan mereka dengan pemanduan elektrik untuk mengawalnya.

Cetakan pada kanvas tirai harus tegas mengikut kanun gaya Jepun:

 • cawangan sakura;
 • pucuk buluh;
 • burung cerah;
 • Landskap Jepun;
 • hieroglif;
 • peminat;
 • Geisha dalam pakaian tradisional.

Untuk teduhan tirai roll dan tirai roman. Semakin langsir dan langsir, lebih tepat gaya yang hampir sama.

Tirai untuk teduhan

Tirai untuk teduhan

Reka bentuk dalam gaya Jepun tidak menggunakan model tirai dengan ruffle, tirai, atau aksesori yang kompleks.
kembali ke menu ↑

Tembok

Dalam reka bentuk dinding di pedalaman Jepun, serta permukaan lain, adalah penting untuk mengikuti peraturan menggunakan bahan semula jadi. Kombinasi beberapa bahan kelihatan menarik. Apa yang perlu dipilih?

Bahan-bahan sedemikian sesuai:

Batu untuk hiasan dinding

Batu untuk hiasan dinding

Perabot dalam reka bentuk rumah Jepun sangat kecil dan ia adalah rendah. Nombor dan lokasinya harus dipertimbangkan apabila memilih bahan untuk dinding.

Lembaga
Gambar di dinding tidak boleh banyak.
kembali ke menu ↑

Wallpaper

Motif Oriental pada kertas dinding di pedalaman pangsapuri mempengaruhi persepsi seluruh bilik. Mereka adalah latar belakang perabot, mencipta aksen yang diperlukan dan menekankan keaslian.

Selalunya kertas dinding (dan wallpaper foto) yang digunakan dalam reka bentuk bilik tidur. Adalah dinasihatkan untuk memilih cahaya dan latar belakang yang agak neutral dalam warna-warna pastel. Untuk menggariskan keaslian reka bentuk, warna pendamping ditambahkan.
Mural dinding dengan mural dinding

Mural dinding dengan mural dinding

Kertas dinding boleh digabungkan dengan bahan semula jadi lain:

 • pokok;
 • buluh dan sebagainya

Jika kertas dinding biasa lebih baik, maka salah satu dinding mereka boleh dihiasi dengan wallpaper foto dengan imej, contohnya, cawangan pokok ceri. Wallpaper seperti itu boleh membuat kesan gambar, pemandangan Gunung Fuji, atau landskap Jepun yang tipikal.

Landskap Jepun yang tipikal

Landskap Jepun yang tipikal

Motif-motif kebangsaan di dinding menekankan gaya pedalaman, membawa nota yang luar biasa dan unik. Ini membolehkan anda membuat bahagian dalaman yang tidak seperti yang lain.

Wallpaper yang dihasilkan di Jepun

Secara berasingan, sebutan perlu dibuat daripada kertas dinding yang dihasilkan di Jepun. Dibuat berdasarkan bahan semulajadi, mereka tidak menimbulkan ancaman kepada kesihatan. Bahan-bahan mentah untuk mereka adalah: buluh, jut, dll.

Dicipta dalam industri dengan kawalan kualiti yang ketat, wallpaper ini mempunyai kekuatan tinggi, keanjalan yang baik dan hayat perkhidmatan yang panjang.
Jepun eksotik dengan buluh

Jepun eksotik dengan buluh

Selain estetika, wallpaper ini mempunyai ciri-ciri berguna yang lain:

 • menyekat kemungkinan penyejatan formaldehid dari dinding;
 • menghilangkan penyebaran bau rokok;
 • universal dalam reka bentuk;
 • refraktori;
 • memberikan penebat bunyi yang baik;
 • membolehkan anda menyembunyikan kekurangan dinding;
 • mesra alam;
 • tahan lama;
 • mempunyai ciri-ciri antikulat.

Kos seperti bahan penamat adalah agak tinggi kerana penggunaan bahan mentah semulajadi dan kerumitan proses teknologi. Di samping itu, kebanyakan koleksi dibentuk berasaskan kaedah manual.
Buluh tahan lama dan antikulat

Buluh tahan lama dan antikulat

kembali ke menu ↑

Jantina: liputan yang lebih baik?

Pada zaman dahulu bahan tersebut telah digunakan untuk lantai:

 • batu jubin;
 • pokok;
 • batu kecil.

Keselesaan dan kemudahan dicipta oleh karpet diperbuat daripada benang, batang atau bahan semula jadi yang lain.

Kayu sering digunakan untuk lantai

Kayu sering digunakan untuk lantai

Pada masa ini, pilihan bahan lebih luas:

 • jubin seramik;
 • lantai parket;
 • laminate flooring;
 • kayu semulajadi;
 • lantai pukal.

Apabila menggunakan tiruan bukan pokok sebenar, tekstur harus digariskan dan disorot. Dan mana-mana salutan dipilih, ia mesti membuat kemasan matte.
Anda sering dapat meniru tiruan pokok ini

Anda sering dapat meniru tiruan pokok ini

Pengezonan boleh dilakukan menggunakan salutan. Juga bagi tujuan-tujuan ini pelbagai pembinaan yang digunakan.

kembali ke menu ↑

Siling: bentuk dan kandungan

Siling dalam gaya Jepun dalam bentuknya harus konsisten dengan tumpuan keseluruhan. Bentuk yang jelas (segi tiga, segi empat tepat) ditekankan oleh warna, bahan dan reka bentuk.

Kemasan dalam kes ini memainkan peranan penting. Rasuk kayu, lukisan, panel.

Peranan penting dalam reka bentuk siling

Peranan penting dalam reka bentuk siling

Lembaga
Dengan bantuan reka bentuk siling, ternyata secara zarah membezakan zon tertentu. Untuk ini, mungkin untuk menggunakan organisasi atau reka bentuk peringkat pelbagai dalam warna yang berbeza.
kembali ke menu ↑

Kain, mewujudkan keselesaan

Tekstil dalam reka bentuk harus mengikut peraturan asas yang sama: keabsahan dan kesederhanaan. Di pedalaman Jepun, ia diperlukan di tingkap, di tempat duduk berhampiran meja, untuk berehat di kawasan, di bilik tidur, untuk skrin.

Daripada bahan yang paling disukai:

 • sutera;
 • flax;
 • kapas;
 • kain campuran.

Tekstil Jepun sangat kaya dan cantik.

Tekstil Jepun sangat kaya dan cantik.

Cetakan boleh menggambarkan:

 • cawangan pokok ceri mekar;
 • hieroglif;
 • haiwan;
 • Gunung Fuji, dsb.

kembali ke menu ↑

Aksesori: kita letakkan aksen

Pedalaman Jepun adalah ruang yang teratur. Reka bentuk bilik mesti seimbang dan disahkan. Semua elemen hiasan harus dibezakan berhubung dengan latar belakang utama, tetapi dipikirkan dengan teliti.

Kami dengan teliti memikirkan semua aksesori.

Kami dengan teliti memikirkan semua aksesori.

Aksen gaya Jepun boleh dibuat dengan menggunakan unsur-unsur ini:

 • chinaware;
 • gambar;
 • mekar orkid;
 • Tanglung Jepun;
 • ikebana;
 • peminat kebangsaan;
 • bonsai;
 • skrin yang bergaya;
 • hiasan bantal;
 • peti mati;
 • Patung Buddha.

Bonsai adalah elemen reka bentuk yang popular.

Bonsai adalah elemen reka bentuk yang popular.

kembali ke menu ↑

Pencahayaan, menekankan rasa oriental

Pencahayaan di rumah Jepun diberikan perhatian khusus. Cahaya mesti tersebar, memancarkan dari beberapa sumber di setiap bilik. Untuk lekapan Anda boleh mengambil lampshade yang terbuat dari kertas nasi buluh atau nipis.

Dengan merancang lokasi sumber cahaya, anda boleh mengubah kesan bilik, menonjolkan zon yang diperlukan. Terutama penting adalah aksen ringan di pangsapuri studio tanpa dinding.
Lampu bilik tamu mewah

Lampu bilik tamu mewah

Candelier siling berat tidak dikenakan. Ini disebabkan tradisi dan bahaya gempa bumi di rantau yang tidak stabil.
kembali ke menu ↑

Interior bilik

Marilah kita pertimbangkan dengan lebih terperinci pedalaman di setiap bilik. Apa dan cara terbaik untuk digunakan, dan apa yang sebenarnya tidak perlu.

kembali ke menu ↑

Bilik tidur

Lounge gaya Jepun adalah penyelesaian organik dan asli. Pemilihan bahan dan perabot bermula dengan menentukan warna dominan. Di samping itu, ia akan dapat memilih beberapa warna gabungan harmoni.

Lembaga
Jika bilik tidur adalah kawasan yang sangat kecil, maka lantai terbaik dibuat putih (contohnya, dari kayu berkapur). Teknik ini secara visual akan memperluaskan ruang.
Bilik tidur - menyusun unsur-unsur harmoni

Bilik tidur - menyusun unsur-unsur harmoni

Untuk bilik tidur akan sesuai dengan warna-warna ini:

Lampu diffused lembut dicipta menggunakan lampu lampiran yang diperbuat daripada kertas, kaca, kain.

Warna-warna cerah untuk bilik tidur

Warna-warna cerah untuk bilik tidur

Reka bentuk bilik tidur boleh dibimbing oleh cadangan berikut:

 • Gunakan kertas dinding (termasuk buluh) dan kertas dinding foto dengan cetakan etnik.
 • Panel kayu.
 • Kain Plain di dinding.
 • Bilik tidur minimalis meja tepi katil.
 • Penempatan hanya perabot yang diperlukan. Tiada lagi.
 • Dibina almari dengan pintu gelangsar.
 • Skrin langsir, bentuk yang ditekankan oleh pemberat di bahagian bawah dan atas.
 • Siling palsu, sisipan kaca yang boleh dimikai mungkin, menghasilkan kesan yang indah dari "langit terang bulan".
 • Lampu terbina dalam.

Meja sisi katil yang paling sedikit

Meja sisi katil yang paling sedikit

Ekspresi dan kesempurnaan yang dilampirkan kepada aksesori bilik. Mereka tidak boleh banyak. Ini boleh menjadi lukisan, peminat di dinding, bonsai dalam periuk, anak patung dalam kostum kebangsaan, dan sebagainya. Penekanan terang dapat ditempatkan pada desain tempat tidur, jika Anda menggunakan seprai dengan hieroglif atau bantal merah.

Lembaga
Jika bilik tidur bukan bilik yang berasingan, peruntukannya boleh dilakukan dengan menggunakan skrin.
kembali ke menu ↑

Kanak-kanak

Gaya Jepun lebih suka warna cahaya, yang ditambah ketika membuat bilik kanak-kanak. Warna semulajadi dan bahan semulajadi bukan sahaja memberi penekanan pada gaya, tetapi juga untuk mewujudkan dalaman yang sihat yang mesra alam.

Tambah warna cahaya

Tambah warna cahaya

Dinding monokromatik dalam warna tenang dapat ditambah dengan wallpaper foto dengan imej watak dari dongeng dongeng Jepun atau pemandangan alam Timur. Untuk kanak-kanak perempuan, anda boleh mengambil cetakan dengan sakura yang mekar, mencambuk bunga mawar, bunga halus.

Pemilihan perabot adalah wajar untuk dilaksanakan, mematuhi prinsip-prinsip tersebut:

 • katil selesa yang selesa, yang diinginkan untuk mengatur di bahagian tengah bilik;
 • tempat kerja mestilah berfungsi dan dinyalakan dengan baik;
 • skrin - untuk memisahkan kawasan rekreasi dari permainan;
 • almari pakaian dengan pintu petak, yang boleh diatur sebagai terbina dalam;
 • Para rak adalah kayu, tetapi cukup ringan.

Memilih perabot, kita mematuhi prinsip-prinsip asas

Memilih perabot, kita mematuhi prinsip-prinsip asas

Aksesori bergantung kepada jantina dan umur kanak-kanak. Keutamaan harus diberikan kepada mereka yang dibuat dari bahan semula jadi dan menekankan gaya: anak patung kebangsaan, patung-patung, dll.

kembali ke menu ↑

Ruang tamu

Bilik ini adalah pusat di dalam rumah, yang direka bukan sahaja untuk berehat dan bersosialkan ahli keluarga, tetapi juga untuk bertemu dengan rakan-rakan dan rakan kongsi perniagaan. Oleh itu, reka bentuk perlu diambil kira semua spesifikasinya. Bilik yang kemas, cerah dengan set objek minimum dan gaya yang tidak biasa tidak akan meninggalkan tetamu yang tidak peduli.

In ruang tamu mungkin ada kehadiran yang lebih hitam di seluruh bilik. Warna gelap jenuh kelihatan pepejal, menambah nilai. Tetapi di ruang tamu warna gelap tidak boleh terlalu banyak.
Kami menekankan kepentingan gaya dengan setiap butiran.

Kami menekankan kepentingan gaya dengan setiap butiran.

Warna cahaya semula jadi masih diguna:

 • nada beige;
 • putih;
 • warna gading;
 • warna semulajadi kayu;
 • kelabu.

Untuk menekankan kehormatan, keutamaan harus diberikan kepada bahan semula jadi daripada tiruan mereka.
Lebih baik memilih bahan semula jadi untuk penamat

Lebih baik memilih bahan semula jadi untuk penamat

Untuk pangsapuri studio ruang tamu boleh dianjurkan di podium yang rendah. Penonjolan tambahan dicipta oleh warna (lantai, dinding, siling, perabot), organisasi pencahayaan.

Set minimum perabot harus memasukkan hanya barang-barang yang paling diperlukan. Penghormatan hingga ke waktu - peralatan rumah tangga, yang mesti sesuai dengan keadaan organik, agar tidak menonjol. Sekiranya terdapat ruang kerja di ruang tamu, ia boleh dipisahkan dengan skrin gaya Jepun.

Kerusi yang selesa dan sofa yang besar harus digantikan dengan bentuk dan reka bentuk yang mudah dan lebih mudah, yang mungkin kelihatan tidak selesa. Sistem storan boleh dibina, dilengkapi dengan pintu petak. Bagi mereka yang mempunyai perpustakaan mereka sendiri, kami boleh mengesyorkan untuk menganjurkan penyimpanan kesusasteraan dalam relung buatan, yang dianjurkan secara langsung di dinding.

Gantikan dengan perabot yang lebih mudah dan selesa.

Gantikan dengan perabot yang lebih mudah dan selesa.

Lembaga
Jika terdapat banyak teknologi dan ia memecahkan gambar harmoni umum, ia boleh dipisahkan dengan bantuan skrin.

Hiasan ruang tamu perlu berhati-hati dan ketat.. Di sini tidak boleh diletakkan keluarga gambar dan cenderahati yang tidak dapat dilupakan dari tempat berehat. Neutraliti adalah salah satu keperluan asas.Untuk hiasan, anda boleh menggunakan lukisan di dinding, pasu antik, buluh.

kembali ke menu ↑

Bilik mandi

Kesimpulan yang wujud dalam semua reka bentuk, perlu dikesan dalam reka bentuk bilik mandi. Mandian tradisional - kayu, dilonggarkan dan diproses mengikut teknologi khas.

Beige dengan coklat adalah pasangan yang cantik

Beige dengan coklat adalah pasangan yang cantik

Trend semasa membuat kemungkinan untuk berkompromi dan menggunakan mandi biasa. Tetapi dipasang pada podium kayu atau dengan hiasan batu. Washbasins - berbentuk bujur lancar, dengan bahagian atas kayu di bawahnya.

Berhubung dengan pancuran, minimalism yang sama diperhatikan:

 • sekat kaca yang mudah;
 • di lantai - lubang longkang;
 • organisasi yang mudah untuk membuat paip dan mandi.

Reka bentuk bilik mandi yang indah

Reka bentuk bilik mandi yang indah

Di bilik mandi, ia agak boleh diterima menggunakan wallpaper foto dengan imej mata air panas, buluh, sakura, ciri-ciri landskap Jepun.. Ia hanya perlu mengambil kira bahawa kertas dinding itu mestilah tahan kelembapan, direka untuk melekat di bilik dengan kelembapan yang tinggi.

kembali ke menu ↑

Dewan masuk

Kesan pertama perumahan mula terbentuk di lorong. Skema warna adalah menyenangkan untuk mata dan semula jadi. Ini adalah pelbagai warna coklat, kelabu. Selain itu - warna terang dalam bentuk aksen. Organisasi ruang kecil dalam gaya Jepun memerlukan barang-barang yang digunakan padat. Sesuai untuk hiasan lantai hiasan, gambar dalam bingkai mudah, imej hieroglif.

Skema warna di lorong

Skema warna di lorong

Lorong tidak boleh dibuat dengan objek. Organisasi ruang bebas mesti sepadan dengan gaya dan mengambilkira fungsi. Penyimpanan perkara boleh dianjurkan menggunakan almari pakaian. Tetapi dengan sendirinya tidak boleh menjadi rumit. Bahagian hadapannya mestilah neutral atau mempunyai hiasan dalam bentuk imej sifat Jepun.

Bengkak yang subur dan najis yang lebih baik digantikan dengan bangku sederhana yang diperbuat daripada kayu atau buluh. Sekeping perabot itu akan menjadi hiasan dewan. Jika pelapis yang lembut lebih disukai, maka linen, kapas, sutera atau suede boleh digunakan.

Jangan memaksa perabot lorong

Jangan memaksa perabot lorong

Kerana bahan lantai di gaya Jepun dapat digunakan kayu atau laminasi berkualiti tinggi. Ia menarik dan luar biasa dalam kes ini akan kelihatan dibuat pada pangkalan buluh.

Lorong harus mempunyai lampu yang baik. Ia boleh menjadi besar, tetapi pada masa yang sama perlawanan ringan digabungkan dengan pedalaman. Siling kaca sering dihiasi dengan corak dalam gaya Jepun.

Lembaga
Dalam pencahayaan, adalah wajar untuk mengatur kemungkinan mengubah intensiti pencahayaan.
Kami membuat pencahayaan yang baik di lorong

Kami membuat pencahayaan yang baik di lorong

kembali ke menu ↑

Dapur

Dapur bergaya Jepun memerlukan perabot kayu dan bentuk geometri yang jelas. Set perabot mesti mempunyai fasad yang ketat tanpa hiasan. Hanya sisipan dalam kaca frosted dibenarkan. Mengendalikan keinginan untuk memilih tersembunyi.

Pemilihan meja makan adalah berdasarkan saiz bilik. Jika terdapat banyak ruang, jadual diletakkan di tengah-tengah bilik, lebih suka model yang agak besar.

Dengan kekurangan ruang bebas, anda boleh meletakkan struktur yang lebih ringan. Kerusi hendaklah kukuh, diselaraskan.

Hiasan dapur minimum

Hiasan dapur minimum

Pencahayaan dapur perlu mencukupi, tetapi tersebar. Lekapan pencahayaan - bentuk mudah (sfera, kiub, dan lain-lain).

Di samping kaca frosted untuk pembuatan lampu siling dalam gaya Jepun boleh digunakan seperti bahan:

 • kertas beras;
 • jute
 • pokok;
 • cawangan;
 • jerami

Kami meletakkan semuanya praktikal dan padat

Kami meletakkan semuanya praktikal dan padat

Hiasan dapur adalah minimum. Katakan tatal dengan hieroglif di dinding, pasu di ceruk, ikebana, ukiran etnik. Hiasan tambahan rumah Jepun ialah tumbuhan hidup:

 • buluh;
 • orkid;
 • bonsai

Peralatan dapur yang diletakkan di atas berdiri dan rak terbuka mesti menyokong persekitaran Timur. Adalah dinasihatkan untuk memilih semua item dalam gaya Jepun, selaras dengan satu sama lain dan dengan reka bentuk keseluruhan.

Gaya Jepun

Buat reka bentuk yang indah

8.5 Skor Jumlah
Gaya Jepun untuk apartmen

Sebuah apartmen yang dihiasi dalam gaya Jepun harus mempunyai ciri-ciri kebangsaan yang jelas dan rasa etnik. Kelimpahan ruang bebas, kesederhanaan bentuk dan bahan-bahan semula jadi yang mewujudkan suasana akan membuat kehidupan dalam suasana yang tenang dan menyenangkan. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
9.5
Pendedahan topik
7.5
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • Gaya bergaya
 • Conciseness, tidak memerlukan sebilangan besar perabot
 • Reka bentuk yang luar biasa
 • Bahan-bahan mesra alam semula jadi dalam reka bentuk
Cons
 • Bukan untuk setiap gaya hidup dan gaya hidup sesuai.
 • Mungkin terdapat kesukaran untuk mencari barangan dalaman yang diperlukan.
 • Anda mungkin perlu berunding dengan seorang pereka
 • Bahan-bahan semulajadi mempunyai harga yang tinggi.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk