Bagaimana untuk melengkapkan lantai loteng di rumah: Ciri-ciri yang perlu diambil kira (170+ Foto bilik tidur, bilik mandi, tapak semaian)

Lantai loteng sangat berbeza dari loteng biasa. Lagipun, dengan satu perkataan "loteng", lantai berwarna abu-abu dengan debu, dinding lusuh, jaring laba-laba, tikus dan dada dengan nenek-nenek yang tidak ada yang telah mendapat selama sepuluh tahun. Dalam artikel ini anda akan mengetahui tentang ciri-ciri lantai ini, hiasan bilik. Semua nuansa untuk menjadikan lantai ini selesa.

Kandungan artikel ini:

Ciri-ciri loteng

Untuk menghilangkan gambar ini dan loteng, sebagai gudang semua jenis sampah, anda perlu memikirkan berapa banyak meter persegi itu yang terbiar tanpa kerja. Di mana anda boleh menguruskan nurseri, ruang tamu, bilik biliard dan mana-mana bilik lain, jika anda mempunyai kekuatan dan semangat yang cukup.

Ruang tamu yang bergaya

Ruang tamu yang bergaya

Sebelum melakukan pembaikan, anda perlu memahami bagaimana loteng berbeza dari mana-mana bilik lain di dalam rumah.

Terdapat beberapa perbezaan:
 • bentuk khusus - Sebagai peraturan, di loteng anda boleh mencari lajur, sudut tajam tajam, niche terpencil dan kelebihan seni bina yang sama yang kebanyakannya tidak terdapat di rumah utama;
 • rendah siling - dalam kes-kes yang paling teruk, meluruskan di bawahnya tidak akan berfungsi;

Reka bentuk dalaman di sebuah rumah kayu

Reka bentuk dalaman di sebuah rumah kayu

 • siling bentuk tertentu - sebagai peraturan, meretas sama ada pada satu pihak atau kedua-duanya, dan hanya dalam kes-kes yang jarang berlaku sama rata seperti dalam bilik biasa;
 • masalah yang mungkin berlaku - kerana loteng terletak betul-betul di bawah bumbung, apa-apa kebocoran akan menyebabkan pembaikan patah, dan apa-apa bunyi kuat akan dapat didengar dengan sempurna di dalam bilik di bawah;
 • kesukaran komunikasi - Loteng sering tidak dipanaskan, dan lebih sering tidak mempunyai bekalan elektrik atau air.

Kabinet di bawah bumbung

Kabinet di bawah bumbung

Sudah tentu, tiada ciri-ciri adalah alasan untuk meninggalkan lantai loteng yang tidak diselesaikan. Anda hanya perlu mengambil kira mereka.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Sebuah rumah satu tingkat yang indah dengan loteng (100 + Projek Foto). Mengapa ia bergaya dan murah pada masa yang sama?

kembali ke menu ↑

Kerja awal

Untuk dapat memulakan pengubahsuaian di loteng, anda perlu memegang terlebih dahulu kerja awal yang melibatkan beberapa peringkat:

 • pembersihan - anda perlu menyingkirkan sampah, mencuci lantai dan berus balik web;
 • penilaian negeri umum - adakah terdapat keretakan di dalam bumbung, jangan tenggelam papan lantai, sama ada dinding gagal, tidak memegang tempat rasuk;
 • meletakkan kedudukan umum secara teratur - retak perlu ditambal (dan, mungkin, untuk menyekat semula bumbung), untuk menggantikan papan di lantai di kawasan masalah, untuk membersihkan dinding dan, mungkin, untuk menutup semula, untuk mengubah balok.

Kawasan makan yang indah

Kawasan makan yang indah

Apabila bilik itu dibiarkan kosong, kosong dan bersih, ia tetap untuk mengagumkannya:
 • menjalankan komunikasi - jika tidak ada cahaya di loteng, dan pada musim sejuk ia akan menjadi sejuk di atasnya;
 • menyediakan penebat bunyi - Untuk melakukan ini, periksa seberapa baik anda dapat mendengar dari bawah apa yang sedang berlaku di loteng, dan, jika perlu, letakkan lapisan bahan bukti bunyi;
 • memberikan kehangatan - pemanasan sahaja tidak mencukupi, ia perlu untuk menutup dinding dengan bahan penebat (ini boleh jadi bulu mineral murah atau bahan sintetik yang lebih mahal).

Rangka kayu

Rangka kayu

Apabila kerja selesai - secara berasingan atau dengan bantuan pakar - ia akan dapat diteruskan ke bahagian yang lebih menyenangkan: redecoration.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Reka bentuk rumah dengan loteng (170+ Gambar) - Pilihan hiasan dalaman bilik

kembali ke menu ↑

Selesai loteng

Untuk mewujudkan bilik yang selesa di tingkat loteng, anda perlu memperbaikinya terlebih dahulu: tutup lantai, cat atau tampal di dinding, lakukan sesuatu dengan siling.

Kehebatan putih

Kehebatan putih

kembali ke menu ↑

Siling

Mereka biasanya bermula dari siling - jadi, jika cat menetes dari itu, ia tidak akan membahayakan seluruh pembaikan. Anda boleh menggunakan bahan yang berbeza. Antaranya ialah:

 • Cat. Memerlukan kemahiran tertentu - untuk melukis, mengangkat tangan di atas kepalanya, anda perlu berada dalam bentuk fizikal yang baik. Warna boleh menjadi apa-apa, cat semestinya tidak sensitif terhadap kelembapan. Nah, jika ia berasaskan air - cat sedemikian tidak berbau. Tetapi anda boleh menggunakan enamel.
 • Plaster. Ia digunakan dengan mudah kerana konsistensi yang lebih padat. Tidak berbau, tidak kelihatan lebih teruk daripada cat. Anda boleh menggunakan plaster hiasan dan membuat corak rumit di atasnya. Anda boleh biasa - ia mempunyai harga yang lebih rendah. Tetapi kita harus ingat bahawa plaster, tidak seperti cat, membolehkan air melalui. Ini adalah tambahan - lebih mudah untuk menarik nafas dalam rumah. Tetapi pada masa yang sama dan tolak - jika kebocoran bumbung, semua pembaikan akan menjadi sisa.

Attic boleh digunakan sebagai bilik tetamu.

Attic boleh digunakan sebagai bilik tetamu.

 • Siling siling. Jika anda mempunyai lantai loteng yang tinggi, penyelesaian ini akan sesuai dengan anda. Tetapi, jika ia rendah, lebih baik memilih bahan lain, kerana siling regangan memerlukan ketinggian sepuluh sentimeter dari bilik. Tetapi ia kelihatan cantik, ia boleh mengambil bentuk mewah, ia datang dalam pelbagai warna. Untuk gaya moden ia sesuai dengan sempurna.
 • Siling daripada drywall. Penyelesaian yang sama untuk loteng tinggi - mengambil sepuluh sentimeter yang sama. Ia kelihatan bagus, boleh dicat dalam mana-mana warna, mengambil apa-apa bentuk. Kelemahan utama - takut kelembapan, membengkak dan meledingkan, jika itu.
 • Siling fabrik. Berbeza dengan siling regangan, reka bentuk ini "bernafas". Suasana di dalam bilik lebih sihat. Air tidak takut, ia kelihatan baik.

Anda boleh melukis secara manual, jika anda tahu bagaimana untuk memegang berus di tangan anda.
Gaya dalaman moden

Gaya dalaman moden

Lembaga
Memilih bahan untuk siling tidak hanya bergantung pada citarasa, tetapi juga bergantung kepada berapa banyak yang anda percaya bahawa bumbung tidak akan bocor. Jika anda benar-benar yakin dengannya - anda boleh membuat regangan atau drywall. Jika tidak, lebih baik memilih cat atau plaster, yang mudah diganti.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Idea Reka Bentuk Menakjubkan Bilik tidur di loteng: 200+ (Foto) Interior dalam Gaya Moden

kembali ke menu ↑

Tembok

Dinding - langkah kedua dalam menghias semula. Kemasan mereka boleh menjadi lebih pelbagai daripada selesai siling:

 • Wallpaper. Penyelesaian tradisional, yang sesuai di loteng seperti di bilik lain. Jika anda mengambil kertas dinding dengan kaca atau dengan polimer khas, mereka akan tahan kelembapan dan, jika ada, anda tidak perlu mengulangi pembaikan.

Kawasan tempat duduk yang selesa

Kawasan tempat duduk yang selesa

 • Cat. Lebih mudah untuk cat dinding daripada siling - walaupun anda tidak mempunyai pengalaman, tidak mengapa. Perkara utama - ketepatan. Cat tetap lama, ia datang dalam pelbagai warna, matte dan berkilat. Anda juga boleh memilih lebih daripada satu warna.
 • Plaster. Untuk hiasan dinding biasanya digunakan plaster hiasan, pelepasan. Ada yang sama dengan pasir halus, ada yang besar. Dengan bantuan alat, ia boleh diletakkan dalam gelombang, spiral, corak.
 • Plastik panel. Terlihat baik di dalam hiasan moden. Waters tidak takut, tetapi mereka mudah retak dari kesan mekanikal.Mereka pudar dengan masa.
 • Panel kayu. Terlihat bagus dalam bahagian dalaman klasik. Waters tidak takut jika baka itu dipilih dengan betul. Tetapi mudah terbakar dan menarik parasit.
 • Jubin. Kaca, logam, seramik - biasanya tahan lama, mudah dibersihkan, tidak takut kelembapan. Ia kelihatan baik, tetapi anda tidak sepatutnya mengulangi dinding dengannya, hasilnya akan menjadi terlalu sejuk.

Pilihan reka bentuk bilik tidur

Pilihan reka bentuk bilik tidur

Lembaga
Bahan untuk dinding harus dipilih mengikut arah gaya umum pedalaman. Walaupun anda mencipta sendiri, beberapa bahan lebih baik untuknya, yang lain lebih buruk.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Rumah-rumah mandi dengan loteng untuk pencinta istirahat yang baik: 230+ (Foto) Projek (dari bar, dengan teres, dengan beranda)

kembali ke menu ↑

Paul

Lantai di loteng juga boleh ditutup dengan bahan yang berbeza. Antaranya ialah:

 • Jubin. Berkhidmat untuk masa yang lama, memakai sangat perlahan, kelihatan baik. Tetapi - berat. Ia perlu untuk mengira terlebih dahulu sama ada ia akan bertindih bertindih.
 • Cat. Meninggalkan perasaan hospital atau institusi awam lain, tetapi jika anda meletakkannya di atas permaidani, ia tidak akan kelihatan. Tetapi murah dan mudah untuk dibaiki, jika itu.
 • Linoleum. Ia dengan pantas dipadamkan, memudar dengan masa. Tetapi - ia murah, kelihatan cantik dan mudah menggantikannya, jika itu.
 • Laminate flooring. Ia perlu diletakkan jika anda mahu lantai kayu, tetapi anda takut untuk integriti bumbung. Ia lebih murah daripada parket, lebih mudah untuk dimasukkan, lebih mudah berubah, tidak memerlukan penjagaan yang penuh perhatian. Dan ia kelihatan - tidak lebih buruk.

Tempat yang selesa untuk bekerja

Tempat yang selesa untuk bekerja

Jangan letakkan di lantai di jubin loteng batu semulajadi dan parket.

Lembaga
Jika anda berfikir untuk membeli jubin, lihat menandakan supaya ia tidak terlalu licin - jika tidak, kemungkinan kecederaan akan meningkat.
kembali ke menu ↑

Windows

Dan, tentu saja, kita tidak boleh lupa tentang tingkap dormer - mereka juga boleh berbeza. Terdapat:

 • Mengulangi bumbung serampang. Tingkap sedemikian kelihatan sesuai, kapasiti mereka tinggi - di loteng loteng sepanjang hari akan menjadi cahaya dan selesa. Tidak memerlukan sebarang manipulasi khas sebelum penyisipan.

 • Menegak. Sebelum anda meletakkan tetingkap menegak, anda perlu membina bumbung reka bentuk khas yang menyerupai rumah burung. Kapasiti tingkap seperti ini jauh lebih rendah daripada serong yang mengulangi, tetapi kelihatan menarik - ia amat sesuai dengan rumah dalam gaya Eropah.
 • Mendatar. Di bumbung yang miring tingkap seperti itu tidak praktikal, tetapi jika anda mempunyai bumbung rata atau rata, tetingkap mendatar sesuai untuknya. Keupayaannya lebih tinggi daripada orang lain, cahaya menembusi sepanjang hari, pada waktu malam anda dapat melihat bintang-bintang melaluinya. Ia akan kelihatan baik seperti tetingkap, jika anda memasangnya di atas katil.

Memasang tingkap plastik di loteng adalah yang terbaik - mereka menyediakan penebat hingar yang terbaik dan penebat haba. Untuk tingkap mendatar, gunakan hanya kaca atau kaca bertetulang, jika tidak tahap pertama akan memecahkannya.

Gunakan tingkap plastik

Gunakan tingkap plastik

Lembaga
Apabila membeli tetingkap, pastikan bahawa ia akan mudah untuk meletakkannya di mod siaran.

Dan juga ingat bahawa hanya langsir mendatar dipasang pada tingkap mendatar dan beveled, yang dilampirkan pada bingkai.

kembali ke menu ↑

Tujuan

Selebihnya - perabot, kemasan, aksesori - bergantung kepada apa yang anda bercadang untuk menggunakan loteng. Ia boleh ditempatkan:

 • Bilik tidur. Penyelesaian yang paling jelas - bilik tidur di loteng memberikan rasa keselesaan dan keselamatan. Anda boleh menutup pintu, dan tiada siapa yang akan memanjatnya, dan siling rendah tidak mencederakan untuk berbaring katil - sama ada untuk tidur, membaca, untuk menonton video.

Bilik tidur di loteng memberikan rasa keselesaan dan keselamatan.

Bilik tidur di loteng memberikan rasa keselesaan dan keselamatan.

 • Kanak-kanak. Bagi seorang kanak-kanak kecil, tidak menyusahkan - tidak semua tangga loteng membolehkan anda memanjat bayi di dalam lengan anda. Tetapi untuk tomboy sepuluh tahun dan lebih tua - sepenuhnya. Kanak-kanak biasanya suka ketinggian, menarik untuk dimainkan di loteng, seperti rumah pokok, hanya di rumah itu sendiri.Ia hanya perlu memastikan bahawa tidak mungkin untuk menuruni tangga dan perabot tidak mempunyai sudut tajam.
 • Dapur. Cukup keputusan asal, tetapi jika anda mempunyai tempat yang tidak baik di tingkat bawah, itu adalah mustahil. Sudah tentu, perlu berkeringat, lulus air, dan siling harus tinggi untuk ini, tetapi tidak ada yang mustahil. Perabot harus ringan, juga peti sejuk. Reka bentuk keseluruhan biasanya berdaya tahan.
 • Ruang tamu. Jika tetamu anda suka eksotik, anda boleh melengkapkan ruang tamu di loteng. Lembut sofa, cenderamata dan pernak-pernik, rak dengan buku-buku di dinding kelihatan hebat dengan kombinasi tingkap dan siling berbentuk pelik.

Pilih segala-galanya di bawah gaya bilik dalaman.
Pawagam rumah

Pawagam rumah

 • Kabinet. Jika anda tidak suka diganggu semasa kerja, pejabat di loteng adalah penyelesaian yang hebat. Letakkan meja ke tingkap, menjalankan elektrik dan nikmati privasi anda - rumah sukar untuk sampai kepada anda dan mereka akan berfikir sepuluh kali sebelum anda mengalih perhatian.
 • Gim rumah. Sekiranya anda mempunyai lantai yang boleh dipercayai dan penebat bunyi yang baik, di loteng, anda boleh menguruskan gim. Gantung di dinding cermin, memasang sepasang simulator asas atau buat ruang untuk latihan tarian. Perkara utama adalah untuk memastikan bahawa siling tidak akan bergerak dari lompatan di loteng di bawah.
 • Perpustakaan. Di loteng, ia adalah tempat itu sendiri, ia akan menjadi sangat baik untuk dibaca dalam hujan, dengan bunyi titisan di atas bumbung. Perkara utama - rak mestilah tahan terhadap kelembapan, jika tidak, jika kebocoran bumbung, anda mempunyai peluang untuk kehilangan keseluruhan koleksi anda.

Gim rumah

Gim rumah

Bilik biliard, pawagam rumah, ruang simpanan untuk ruang kosong - di loteng boleh diatur secara harfiah apa-apa, malah rumah hijau atau bilik untuk mendapatkan gambar.

Lembaga
Sebelum anda mula memberikan loteng, lukis rancangannya di atas kertas, dan kemudian bina dalam program khas yang digunakan pereka. Jika keputusan memuaskan anda, anda boleh membawanya semula.
Keputusan asal yang asal

Keputusan asal yang asal

Warna untuk pedalaman, anda boleh memilih mana-mana, tetapi biasanya mengesyorkan sejuk dan terang - dengan mereka, walaupun siling paling rendah akan kelihatan lebih tinggi.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Lantai loteng - tempat yang bagus untuk hobi yang selesa

Reka bentuk lantai loteng

Idea untuk pedalaman yang indah

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 170 gambar)

9 Skor Jumlah
Lantai loteng - bagus dan nyaman

Sebuah rumah dengan lantai loteng sentiasa kelihatan lebih cantik dan lebih selesa. Apa sebenarnya yang ada di lantai ini - pilihannya adalah milik anda. Perkara utama ialah melepak di sana anda mempunyai kesenangan dan keselesaan yang cukup. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
9.5
Kebaikan
 • meter persegi percuma yang boleh digunakan seperti yang anda suka - mereka tidak mencukupi di mana-mana rumah, malah yang terbesar;
 • lokasi asal - naik ke loteng, orang biasanya berasa selesa dan terpisah dari dunia;
 • banyak peluang - anda hanya perlu memilih yang paling anda sukai.
Cons
 • perlu menghabiskan masa dan usaha;
 • jika bumbung berada dalam keadaan miskin, semua pembaikan anda dengan cepat akan hilang;
 • tidak semua orang selesa untuk mendaki di bawah tangga bumbung.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk