Panel MDF untuk dapur - 250+ (Foto) Pilihan penamat

Panel MDF untuk dapur - cara yang paling biasa untuk menyelesaikan bilik. Mereka mempunyai semua ciri-ciri yang diperlukan untuk menjadikan bahan ini sesuai untuk bilik ini.

Kandungannya:

Ciri-ciri Bahan

Panel MDF diperbuat daripada serat kayu kecil yang sebelum dibersihkan dari serpihan. Mereka dikeringkan dengan betul, dirawat dengan pengikat. Bahan yang terhasil dibentuk menjadi bentuk ketebalan tertentu, ditekan di bawah tekanan tinggi, suhu.

Kemudian mereka melalui proses penggilap, mereka diberikan warna, dengan bantuan cat, filem PVC, dan salutan permukaan dengan plastik. Yang paling mesra alam adalah lembaran MDF, dipenuhi dengan venir semulajadi, ditutup dengan corak atau percetakan foto.. Jadi papan MDV dibuat, yang sering digunakan untuk menyelesaikan dinding kerja atau seperti yang dipanggil, apron.

Cara yang biasa untuk menyelesaikan dapur

Cara yang biasa untuk menyelesaikan dapur

kembali ke menu ↑

Ciri-ciri

 • Keramahan alam sekitar. Bahan pada parameter ini tidak kalah dengan pokok itu. Ia diperbuat daripada gentian kayu. Ia tidak termasuk bahan tambahan sintetik, gam dengan kekotoran berbahaya.
 • Rintangan kelembapan. Plat mempunyai struktur padat yang tidak membiarkan kelembapan melalui. Dalam pengeluaran bahan melewati beberapa peringkat. Penyemperitan di bawah tekanan tinggi, suhu memberikan ketumpatan tinggi. Oleh itu, bahan tahan terhadap kelembapan yang tinggi.
 • Kekuatan mekanikal yang tinggi. Bahan sukar merosakkan: awal, buat penyok. Semua bahan dihasilkan di bawah tekanan tinggi. Ia mempunyai ketumpatan tinggi, ia juga ditutup dengan filem atau varnis, yang meningkatkan daya tahannya terhadap kerosakan mekanikal.
 • Rintangan haba. Plat tidak rosak oleh suhu, kelembapan. Bahan sesuai untuk dipasang pada dapur ditutup dengan filem atau varnis, bergantung kepada model. Lapisan perlindungan ini menghalang penembusan kelembapan, peningkatan suhu dalam lapisan dalam.
 • Pelbagai spesies yang dibentangkan di kedai-kedai, memberi peluang untuk mencipta pedalaman yang indah. Terdapat model yang sesuai untuk seks, dinding, apron. Warna dan tekstur yang berbeza, warna, corak - semua ini menyumbang kepada pemilihan bahan untuk bahagian yang berbeza.

Dengan keramahan alam sekitar tidak kalah dengan pokok itu

Dengan keramahan alam sekitar tidak kalah dengan pokok itu

kembali ke menu ↑

Pengkelasan

Untuk pembuatan papan kayu yang digunakan. Bergantung pada teknologi yang digunakan, mereka memperoleh sifat yang berbeza, penampilan. Mereka boleh dibahagikan kepada kumpulan:

 • Padat yang ditekan - panel dibuat di bawah tekanan. Mereka mempunyai permukaan licin di kedua-dua pihak. Model sedemikian dilindungi lapisan perlindungan.
 • Berlaminasi - selepas fasa pengeluaran utama, filem itu dilapisi pada satu sisi.Ia melindungi permukaan dari kerosakan, memberikan glossy atau matte bersinar.
 • Lembaran tahan lembapan - bahan serba boleh. Ia menyembunyikan kelemahan dinding - semua penyelewengan mereka, tidak rosak oleh kelembapan. Secara luaran, lembaran menyerupai plastik, licin ke sentuhan, walaupun.

Plat mempunyai struktur padat yang tidak bocor

Plat mempunyai struktur padat yang tidak bocor

Dengan cara reka bentuk permukaan hadapan:

 • Panel berkilat. Bahan ini sering digunakan dalam pembuatan fasad perabot. Permukaan MDF dilindungi oleh lapisan padat poliester atau primer. Primer telah meningkatkan ciri-ciri, kualiti: permukaan cermin-berkilat, tahan calar dan kerosakan lain.
 • Veneered - mempunyai tekstur kayu semula jadi. Untuk tiruan, lapisan nipis venir yang diperbuat daripada kayu semula jadi digunakan, yang ditapis selepas tahap terakhir pembuatan plat.
 • Panel dicat - selepas fabrikasi, permukaan dicat dengan warna yang berbeza. Ia melancarkan penyelewengan, memberi mereka rupa yang indah. Bahan ini dicat dengan cat tahan terhadap kerosakan sebarang warna dan nada.
 • Panel dengan kesan 3D. Ini adalah peluang untuk mencipta reka bentuk individu. Panel hiasan MDF dengan kesan 3d - pengetahuan dalam pasaran pembinaan. Kaedah ini terdiri daripada memohon kepada bahan penamat dengan meniru gelombang, bentuk geometri, ukiran, dan pelepasan dalam pelbagai warna. Pendaftaran bilik dengan bahan tersebut membantu menyelesaikan idea reka bentuk yang paling kompleks.

Mempunyai struktur padat yang tidak lulus kelembapan

Mempunyai struktur padat yang tidak lulus kelembapan

Mengikut borang:

 • Dicetak atau slatted - membuat jalur dalam bentuk segi empat. Mereka boleh diperbuat daripada lebar yang berbeza. Untuk mengunci mereka bersama-sama, kunci dibuat sepanjang panjang setiap panel. Bahan ini boleh digunakan untuk dinding, siling. Lining mempunyai dua jenis: kecil sepanjang panjang panel sehingga 1 meter panjang dan reka bentuk, panjang yang mencapai 2 meter.
 • Panel lembaran MDF - digunakan untuk hiasan dinding, siling. Terdapat dalam kepingan dengan saiz yang besar. Jika menggunakannya pada pemasangan, gambar ternyata lancar. Boleh di depan mempunyai gambar.
 • Berjubin - meniru jubin. Pemasangan berlaku pada prinsip rak - alur, cangkuk. Bahan ini digunakan untuk permukaan pelapisan yang terletak berdekatan dengan permukaan kerja.

Bahan ini tahan kelembapan tinggi

Bahan ini tahan kelembapan tinggi

Ketebalan plat boleh berbeza:

 • yang nipis. Bahan ini mempunyai ketebalan 5 hingga 9 mm. Ia mempunyai berat badan yang rendah, kekuatan yang rendah. Selalunya digunakan untuk menamatkan siling di dapur. Model sedemikian mudah rosak, jadi mereka tidak boleh digunakan untuk dinding pelapis, apron;
 • ketebalan purata 10 hingga 18 mm - digunakan untuk pelapisan dinding di dapur, dalam pembuatan perabot. Ia adalah bahan yang kukuh, tetapi semasa pemasangan ia mengambil ruang yang berguna;
 • ketebalan terbesar ialah 19 hingga 38 mm. Ia digunakan untuk pelapisan dinding dan lantai. Berkesan di rumah persendirian apabila anda perlu menyelesaikan dua masalah: untuk membuat dindingnya cantik, licin, untuk memanaskan bilik. Mereka digunakan di pangsapuri sebagai lantai, serta menghadapi dinding akhir.

Bahan sukar merosakkan: awal, buat penyok

Bahan sukar merosakkan: awal, buat penyok

MDF dengan salutan plastik dianggap tahan terhadap kerosakan permukaan, mesra alam - dengan lapisan venir semulajadi, dan berkesan dengan percetakan foto.

Panel dinding juga boleh dibahagikan dengan tekstur - ia licin atau timbul. Model licin secara visual meningkatkan ruang. Mereka digunakan dalam menghadapi dinding dapur yang mempunyai kawasan kecil. Tetapi model yang timbul kelihatan lebih mengesankan. Mereka menunjukkan kerosakan yang tidak dapat dielakkan semasa operasi. Mereka lebih mudah dijaga.

kembali ke menu ↑

Pilihan venir dapur

Pada pandangan pertama mungkin kelihatan bahawa penyelesaian terbaik adalah untuk mengilat semua permukaan dapur dengan bahan ini. Walau bagaimanapun, keputusan yang didapati jarang memberi kesan yang diingini. Hanya di dapur besar bahan ini akan kelihatan baik pada semua permukaan: siling, dinding.

Sudah tentu, anda boleh menyambung fantasi, menggunakan permainan warna, tekstur untuk menghasilkan kesan yang diingini.Sebagai contoh, warna hangat digunakan untuk ruang makan. Lembaran kertas lembaran yang sesuai.

Untuk kawasan kerja, anda boleh mengambil model yang lebih cerah - berkilat atau dengan percetakan foto dalam warna-warna terang. Tetapi lebih baik menggunakan teknik sedemikian untuk menghias dapur di negara atau rumah negara, di mana kawasannya membolehkan anda bereksperimen.
Terdapat pilihan yang licin dan timbul.

Terdapat pilihan yang licin dan timbul.

Hiasan separa digunakan di premis ini di apartmen. Ia boleh mengurangkan bahagian bawah dinding, apron atau siling. Untuk dinding bahan yang sesuai yang menyerupai jubin seramik secara visual. Ia kelihatan hebat. Anda boleh menggunakan warna, tekstur yang berbeza. Ia menghasilkan aksen yang sedikit. Tetapi untuk siling, lebih baik menggunakan panel rak warna hangat: cahaya kuning, biru, berkrim.

Model putih berkilat di siling akan kelihatan hebat.

Dinding dihiasi dengan indah. Anda boleh menggunakan bahan penampilan yang berbeza. Memohon warna yang berbeza, membuat aksen yang terang. Sebagai contoh, dapur, dibuat di bawah naungan beige, dan apron dalam kegelapan coklat. Dan anda boleh menggunakan bahan itu, berbeza dengan teksturnya. Dengan facades berkilat untuk memohon plat, meniru lapisan.

Jangan memilih bahan yang sama untuk penyaduran dinding dan siling. Ia sepatutnya berbeza dengan tekstur atau warna, supaya tidak mengurangkan jumlah dan ketinggian bilik secara visual.
Panel tidak rosak oleh penurunan suhu.

Panel tidak rosak oleh penurunan suhu.

kembali ke menu ↑

Panel MDF dengan percetakan foto

Percetakan foto pada panel MDF digunakan dalam beberapa cara:

 • lukisan digunakan untuk filem itu. Kemudian ia terpaku pada panel selesai. Ini adalah cara jangka pendek, murah untuk meletakkan gambar di panel. Bahan-bahan sedemikian tidak tahan terhadap kelembapan dan terdedah kepada kerosakan;
 • gambar itu digunakan pada plastik akrilik, yang ditutup dengan lapisan varnis di atas. Ia adalah perlindungan bahan, jadi panel dengan percetakan foto, dibuat dengan cara ini lebih tahan terhadap kerosakan, kelembapan;
 • pada pengeluaran dengan foto percetakan teknologi "menghadapi panas" digunakan. Imej diterapkan pada permukaan, dan kemudian ditutup dengan beberapa lapisan varnis. Papak berbilang lapisan sangat tahan terhadap kerosakan dan kelembapan. Model sedemikian digunakan di dapur untuk apron. Titik negatif adalah kos yang tinggi.

Menggunakan percetakan foto

Menggunakan percetakan foto

Berbanding dengan bahan lain yang digunakan dalam menghadapi dinding dapur, Panel MDF mempunyai beberapa kelebihan:

 • pemasangan mudah, tidak memerlukan penggunaan alat khas. Pemasangan boleh dilakukan secara bebas. Pemasangan memerlukan gam tahap;
 • setiap model mempunyai lapisan pelindung. Plat sedemikian menahan perubahan suhu dan kelembapan. Mereka mudah dibersihkan dan tidak memerlukan penjagaan khas dengan penggunaan detergen khas;
 • kecerahan dan kekayaan warna kekal selama-lamanya. Apabila mewarna cat khas digunakan, yang tidak hilang kecerahan dalam proses penggunaan;
 • Banyak pengeluar MDF menghasilkan pelbagai jenis warna, warna, tekstur, bentuk. Pilih model yang diingini tidak sukar;
 • berat pembinaan panel akan diabaikan. Pada pemasangan jumlah minimum gam digunakan.

Cantik, apron bunga

Cantik, apron bunga

kembali ke menu ↑

Dengan percetakan foto di pedalaman

Untuk ruangan ini disyorkan untuk membelinya dengan ketebalan tidak lebih daripada 12 mm. Kemudian mereka tidak akan mengambil ruang, tetapi pada masa yang sama akan dipercayai, tahan kerosakan. Pembinaan sedemikian boleh dipercayai; anda hanya boleh merosakkannya jika anda secara khusus menekan dengan pisau atau objek tajam yang lain.

Untuk penempatan dalam warna-warna terang produk yang sesuai dengan aksen yang terang, tetapi warna dan teduhan bergantung kepada di mana panel akan ditempatkan. Jika ia adalah apron, anda boleh membuatnya dengan warna yang kaya.

Gambar akan kelihatan rama-rama yang cantik, lautan, alam semula jadi. Jika dinding dihiasi, sebagai contoh, di ruang makan, maka anda boleh memberi perhatian kepada nada yang lebih disenyapkan. Bagi dapur dalam gaya minimalis atau moden, lebih baik memilih imej bandar malam atau jambatan, langit malam yang indah dengan bulan.

Jika dapur bersaiz kecil, hentikan pilihan pada permainan warna dan tekstur. Jadi, anda boleh mencairkan warna dan meningkatkan ruang secara visual. Lantai bilik ini mesti selaras dengan penutup dinding, jadi anda perlu memberi perhatian kepada perkara ini. Perabot warna-warna terang akan mengimbangi MDF dengan tekstur semulajadi.

Panel MDF yang dibuat dengan percetakan foto 3D adalah elemen hiasan yang luar biasa yang akan mengubah dapur dan memberikan rupa bergaya yang baru. Model sedemikian boleh diletakkan di ruang makan dan di dinding kerja. Pilihan lukisan bergantung kepada gaya keseluruhan bilik, warna perabot.

kembali ke menu ↑

Untuk apron

Kira-kira 10 tahun lalu, ramai yang tidak tahu bahawa bukannya jubin, stoneware porselin pada dinding kerja - panel yang diperbuat daripada DVA, boleh dipasang. Bahan ini sebelum ini digunakan hanya dalam pembuatan perabot dan struktur lain, di mana kualiti dan komponen estetika yang tinggi adalah penting. Tetapi terima kasih kepada pengilang dan kerja mereka yang tidak kenal lelah dalam meningkatkan sifat bahan ini dan meningkatkan keindahannya, papan MDF dari pelbagai warna, corak, saiz dan bentuk muncul di pasaran pembinaan bahan penamat.

Pilihan untuk apron

Pilihan untuk apron

Apron adalah tempat yang terletak di antara tempat kerja di dapur dan laci atas. Bahagian dinding ini terletak berdekatan dengan dapur, permukaan kerja, di mana semua proses berlaku semasa memasak: memotong, memotong, memotong daging dan sebagainya. Oleh itu, ia mesti dilindungi dengan pasti.

Sebelum ini digunakan untuk menamatkan jubin seramik atau porselin.

Bahan-bahan ini mempunyai penyelesaian warna yang terhad, warna mereka tidak terang dan mustahil untuk menghiasi dinding dapur dengan bantuan mereka, hanya untuk melindungi mereka.

MDF melakukan dua fungsi sekaligus - ia melindungi dinding, semua gris, jatuh dari air tetap di atasnya, sementara mudah dikeluarkan, serta hiasan - apron kelihatan sangat cantik. Dengan itu, anda boleh mengatur aksen yang diperlukan di dapur, menjadikannya menarik dan luar biasa.
Dalam gaya moden

Dalam gaya moden

kembali ke menu ↑

Warna panel

Kawasan kerja boleh diatur dalam warna yang sama dengan meja atas. Kaedah ini berjaya jika reka bentuk popular dibuat - kawasan kerja tunggal. Satu warna secara visual akan memisahkan tempat untuk memasak.

Warna apron tidak boleh menantang, kerana ia perlu dilihat sering dan tidak setahun, tetapi ia tidak sepatutnya membosankan dan membosankan.

Dengan kelabu anda perlu berhati-hati. Ia cantik dan menarik perhatian, tetapi tidak di dapur. Bilik yang dihiasi dengan nada ini akan suram, tetapi jika anda menggunakannya dengan warna sedemikian, tetapi diselingi dengan warna kuning, emas, mereka akan menjadi penstabil.

Hari ini, trend merah, nada ceri. Kayu hijau yang popular, kayu semulajadi, warna coklat. Menurut pereka, warna daun maple merah, biru dan biru, kelihatan cantik di pedalaman. Warna yang dikehendaki dalam gaya Provence, gloss putih, kopi dengan susu.

Dalam reka bentuk bilik makan

Dalam reka bentuk bilik makan

Memilih saiz apron untuk dapur, anda perlu mengingati bahawa ia harus pergi beberapa sentimeter di luar bahagian atas dan bawah tepi kabinet.

Tidak ada warna sedemikian rupa yang akan menjadi sempurna untuk semua set dapur dan reka bentuk. Pilihannya bergantung pada pilihan peribadi dan perabot yang digunakan. Sesetengah memilih untuk memadankan warna ke nada asas dinding.

Walau bagaimanapun, warna-warna ini boleh bertepatan hanya dalam dua versi:

 1. Jika dinding di mana perabot dipasang, berbeza dengan nada dari yang lain.
 2. Jika anda ingin mencipta persekitaran yang neutral.

Kebanyakan pereka bersetuju bahawa warna harus selaras dengan perabot, sementara ia boleh berada dalam rentang warna atau kontras yang sama. Untuk model putih, warna kontras dipilih. Sesungguhnya, warna putih itu sendiri sangat membosankan, tetapi dengan kombinasi yang terang ia akan bermain dengan cara yang baru. Nah, jika skala apron akan disokong oleh aksesori.
Warna apron tidak boleh bertentangan

Warna apron tidak boleh bertentangan

Lebih sukar untuk menjemput panel jika perabotnya beroperasiwarna edelennogo. Kemudian apron harus digabungkan dengan warna alat dengar.

Gabungan fesyen:

 • cahaya hijau dan ungu adalah warna yang luar biasa yang kelihatan cantik bersamaan;
 • kuning dan hijau - kombinasi yang sesuai dengan gaya yang berbeza;
 • putih dan merah - boleh digunakan di dapur kecil;
 • putih dan gelapkelabu - sesuai untuk bilik pelbagai saiz;
 • kaya merah jambu dan hitam - akan memberikan keperibadian dan aksen yang terang;
 • warna katil dan cetakan terang pada apron.

Model sedemikian boleh menjadi tematik - dengan lukisan dan imej. Untuk dapur adalah imej buah-buahan dan sayur-sayuran yang relevan. Tetapi mungkin terdapat imej lain di panel.

Kawasan kerja boleh diatur dalam warna yang sama dengan meja atas.

Kawasan kerja boleh diatur dalam warna yang sama dengan meja atas.

kembali ke menu ↑

Hiasan dinding

Pedalaman menggunakan pelbagai teknik untuk hiasan. Bahan yang berbeza digunakan untuk meletakkan aksen, membuat hiasan dengan bahan tekstur yang berbeza.

Jika kawasan kerja di dapur adalah tempat di mana tindakan berlaku, ia boleh dihiasi dengan warna-warna terang, dengan aksen berani. Kawasan makan itu adalah sebahagian daripada bilik tempat orang makan. Ia harus selesa dan selesa. Warna-warna berair tidak dibenarkan di sini. Sebagai peraturan, dinding ini dihiasi sepenuhnya dengan bahan. Dan jika kertas dinding baru digunakan sebagai bahan, kini panel MDF. Lapisan sedemikian adalah jubin yang lebih menguntungkan dan kemasan lain:

 • bahan berkualiti tinggi. Dinding dilindungi, mereka tidak rosak dari calar, jangan menimpa. Pembaikan di dapur akan mempunyai penampilan asal untuk masa yang lama;
 • Dengan bantuan pelbagai tekstur, warna boleh dibahagikan kepada ruang makan. Oleh kerana pelbagai warna adalah mungkin untuk membuat pedalaman yang unik;
 • Panel MDF boleh mengembangkan ruang secara visual. Ia digunakan di bilik-bilik dengan kawasan kecil;
 • harga bahan tersebut lebih rendah daripada jubin, tetapi lebih tinggi daripada kertas dinding. Pada masa yang sama, kualiti dan ketahanan lebih baik daripada bahan-bahan ini.
Gaya Provence

Gaya Provence

Menurut pereka, reka bentuk yang dibuat MDF adalah pilihan terbaik untuk menghiasi dinding di dapur. Jika ruangan ini luas, mempunyai bentuk segi empat tepat atau digabungkan dengan ruang tamu, anda boleh menggunakan panel untuk membuat partition, memisahkan secara visual. Ia boleh menjadi panel mengingatkan lapisan yang mempunyai penutup varnis.

Di dalam bilik-bilik dengan kawasan kecil, bahan ini memotong sebelah bertentangan kerja. Ia boleh menjadi model, seperti dengan percetakan foto, dan lembaran lancar yang biasa dipotong kepada saiz kawasan bebas.

Plat Veneered atau corak yang indah harus dipilih dengan naungan semula jadi. Ia sesuai untuk ruang makan. Bahan semacam itu akan menjadi lebih cantik daripada ubin biasa dan lebih praktikal. kertas dinding.

MDF adalah pilihan terbaik untuk hiasan dinding di dapur.

MDF adalah pilihan terbaik untuk hiasan dinding di dapur

kembali ke menu ↑

Kaedah pemasangan: reka bentuk pemasangan

Pemasangan adalah pekerjaan yang mudah dan cepat yang boleh dikendalikan sesiapa sahaja. Untuk memulakan pemasangan, anda perlu mengeluarkan dari dinding kuku lama, salutan, pelekat jubin atau kertas dinding. Sekiranya terdapat penyelewengan yang kuat, mereka perlu ditampal. Dinding dirawat dengan komposisi antikulat, ia akan menghalang pembentukan acuan. Di atas pinggan segera perlu memotong lubang yang diperlukan untuk soket dan suis.

Selepas itu, anda perlu melampirkan bar pemasangan yang akan memegang panel semasa pemasangan. Selepas kerja selesai, ia akan dikeluarkan. Dilampirkan dengan dowel, anda perlu menyemak tahap, kesamaannya.

Dalam gaya klasik

Dalam gaya klasik

Kaedah pemasangan:

 • Dipasang dengan bantuan "kuku cecair". Proses ini sesuai untuk dinding walaupun. Jika terdapat penyelewengan, lebih baik untuk menghapuskannya dengan dempul. Permukaan jatuh rata, tidak ada sendi dan tiada pengikat yang dapat dilihat.
 • Pemasangan dengan slats kayu. Kaedah ini sesuai untuk mereka yang mempunyai dinding yang tidak rata di dapur, mempunyai lubang dan titisan yang ketara. Apabila dipasang dengan cara ini, titik lampiran dapat dilihat.

kembali ke menu ↑

Pemasangan panel pada gam

Kaedah pemasangan ini tidak sesuai untuk semua jenis. Lebih dipercayai gam memegang kepingan, ketebalannya tidak melebihi 18 mm. Lekat permukaan hanya boleh di dinding halus. Jika selepas penyingkiran salutan lama, penyelewengan kekal pada mereka, adalah perlu untuk dempul. Variasi yang dibenarkan ialah 2-3 mm.

Bahan ini mudah dipasang.

Bahan ini mudah dipasang.

Untuk bekerja dengan selamat dengan gam, anda perlu menggunakan sarung tangan getah dan respirator!

Skim penampalan dinding panel MDF:

 • permukaan kerja dibersihkan dengan sempurna dari lapisan lama. Dihapus cat, kertas dinding dan bahan penamat lain. Sekiranya permukaannya tidak sekata, anda perlu menyelaraskannya dengan plaster. Semua permukaan adalah primed. Primer yang digunakan terhadap pembentukan acuan dan cendawan. Ia meningkatkan lekatan;
 • jika lapisan itu selesai, iaitu, dinding ditutup dengan panel dari lantai ke siling, pinggir harus dipasang di dekat papan bas. Ia boleh terdiri daripada dua jenis: profil logam atau lath kayu. Bar pertama ditetapkan mengikut tahap. Ini akan mempermudahkan pemasangan plat yang tinggal;
 • jika plat adalah lebar kecil, gam digunakan di seluruh permukaan dalam corak yang bertitik. Sekiranya bahan lembaran dipasang dan kawasannya besar, gam digunakan di atas papak dan di dinding supaya apabila ditekan di permukaan, ia sama-sama diedarkan di seluruh permukaan.

Pedalaman dibuat di bawah kayu ringan.

Pedalaman dibuat di bawah kayu ringan.

Pemasangan bermula dengan sudut. Jubin pertama digunakan untuk permukaan dinding, ditekan dan diapit dengan poket getah. Ini perlu dilakukan dengan berhati-hati, memeriksa kebotakan gluing dengan tahap. Sekiranya panel pertama diletakkan dengan cerun, maka semua yang berikutnya akan tidak sekata. Sekiranya panel dinding terpaku atau jubin dipasang dengan betul, tahap disemak setiap 5 serpihan. Jika gam berlebihan menonjol apabila dipasang, ia harus segera dikeluarkan dari permukaan. Ini dilakukan dengan kain yang dicelup dalam larutan air atau alkohol. Setelah seluruh permukaan dibentangkan, kelengkapan yang diperlukan dipasang - sudut, papan, dll.

Semasa pemasangan ia adalah mungkin untuk menggunakan "kuku cecair" atau pelekat serba guna khas.

kembali ke menu ↑

Melekap pada bingkai atau peti

Sekiranya dinding dapur mempunyai kecacatan yang ketara, anda perlu membuat bingkai untuk panel dinding. Ia boleh dibuat daripada dua jenis bahan - ia adalah aluminium dan kayu. Versi penyaduran ini juga digunakan semasa memasang siling, pendawaian tersembunyi.

Lapisan atau lath - dibuat dalam bentuk segi empat

Lapisan atau lath - dibuat dalam bentuk segi empat

Urutan:

 • Sekiranya profil aluminium digunakan sebagai bingkai, ia tidak boleh diproses. Sekiranya kayu digunakan, ia mesti dipenuhi dengan sebatian terhadap pembentukan rusuk dan jamur;
 • rawatan yang sama tertakluk kepada dinding. Mereka mungkin mempunyai penyelewengan yang penting, terlebih dahulu dengan lebih berhati-hati untuk mengisi semua jurang dan lubang dengan kompaun itu;
 • peti dilakukan. Apabila memasang piring di dinding, peti itu dipasang dengan langkah 40-50 cm, tetapi baris pertama tidak boleh lebih dari 4-5 cm dari siling dan lantai. Untuk siling, peti dibuat dengan langkah yang lebih kecil 20-30 cm;
 • Bingkai dilampirkan pada permukaan dengan skru untuk logam atau kayu, bergantung kepada bahan. Langkah pemasangan adalah 50 cm. Selepas pemasangan batten, anda perlu memeriksa kebosanan dengan tahap.

Ia mempunyai lebar dan panjang yang besar

Ia mempunyai lebar dan panjang yang besar

Pemasangan panel bermula dengan sudut. Plat pertama dilekatkan pada peti dengan kuku. Mereka perlu diletakkan supaya mereka ditutup dengan memasukkan hiasan. Semasa pemasangan, anda mesti menyemak ketepatan pemasangan.

Panel MDF untuk dapur - 250+ (Foto) Pilihan penamat

Penggunaan bahan di siling

Plat seterusnya dipasang di dalam kunci dan juga dilampirkan pada bingkai.Selepas pemasangan struktur keseluruhan, sudut dalaman dan luaran dipasang, tiang dibentangkan.

Apron dapur

Pemasangan dari MDF

8 Skor Jumlah
Panel MDF - semua kelebihan dan kekurangan

Panel MDF - bahan yang digunakan dalam reka bentuk dinding dan siling. Terdapat model yang digunakan untuk lantai. Mereka mempunyai kekuatan tinggi, lebar dan panjang yang besar. Untuk dapur, apabila menutup dinding dan siling, model ketebalan sederhana digunakan. Mereka tidak mengambil banyak ruang kosong, sangat tahan lama dan cantik. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
7.5
Kebaikan
 • Ini adalah bahan yang mesra alam.
 • Lukisan dan tekstur yang berbeza, lukisan 3D, percetakan foto dan hiasan lain plat menjadikannya cantik
 • Kekuatan tinggi
 • Merawat pinggan adalah mudah
 • Pemasangan boleh dibuat secara bebas
Cons
 • Walaupun penentangan terhadap suhu tinggi, mereka boleh ubah bentuk dari pemanasan yang berterusan
 • Hujung, di mana tidak terdapat lapisan perlindungan, anda perlu menutup atau mengelakkan kelembapan masuk ke sana.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk