Rumah modular untuk kediaman tetap: Apa yang harus dipertimbangkan dan dalam apa gaya untuk mengatur? (200+ Photo Projects)

Rumah modular untuk hidup muncul pada jualan baru-baru ini dan tidak mempunyai masa untuk mendapatkan populariti. Pertama, tidak semua orang yang ingin membina sebuah rumah dimaklumkan bahawa ini boleh dilakukan dari unit modular, dan bukan dari awal. Kedua, kerana beberapa ciri, rumah modular memerlukan pendekatan yang berhati-hati dan bijak - tidak semua orang mempunyai keinginan dan kesediaan ini. Walau bagaimanapun, walaupun segala-galanya, idea itu secara beransur-ansur menjadi semakin meluas.

Kandungan artikel ini:

Kelebihan rumah modular

Rumah modular pertama digunakan di tapak pembinaan dan kemudahan lain di mana kediaman tetap pekerja diperlukan. Kebanyakan mereka kelihatan seperti peti besi, kayu dan drywall, berselubung dengan penebat - tidak ada reka bentuk yang menyenangkan, satu kepraktisan.

Rumah modular menjadi semakin popular.

Rumah modular menjadi semakin popular.

Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, arkitek menyedari bahawa dari kotak tersebut, anda dapat dengan mudah membina seluruh bangunan - hanya membuatnya, bagaimana pereka itu dibuat, solder di tempat yang betul, atau hanya masuk ke slot dengan unjuran khas. Kaedah pembinaan ini pantas, tidak memerlukan persiapan yang kompleks, kerana ia mula digunakan untuk bangunan pejabat dan kemudahan perindustrian.

Beberapa waktu lagi berlalu sebelum pemikiran itu mengambil langkah seterusnya: ke bangunan kediaman.

Ini adalah penyelesaian yang sempurna untuk kehidupan kekal.

Ini adalah penyelesaian yang sempurna untuk kehidupan kekal.

Dan ternyata rumah yang diperbuat daripada unit modular mempunyai kelebihan tertentu berbanding yang dibina dari awal:
 • Membina kelajuan. Ini mungkin kelebihan utama. Blok yang dibuat dalam beberapa minggu, dan membuatnya menjadi satu bangunan adalah urusan beberapa hari kerja aktif. Tiada rumah lain boleh diperoleh dengan cepat.
 • Tiada sekatan bermusim. Untuk mencurahkan asas, anda memerlukan cuaca yang hangat dan kering. Untuk membina dinding dan menyaratkan mereka dengan penebat, dan kemudian selesai, anda juga memerlukan haba dan kekeringan. Tetapi rumah modular sudah siap - temboknya telah didirikan, terlindung, bersarung, kerana ia boleh dipasang walaupun di musim sejuk atau musim luruh, semasa musim hujan.
 • Mobiliti. Bangunan siap boleh dibongkar dengan mudah jika ia bosan dengan masa, dan dibina semula, dalam urutan yang berbeza, atau berpindah ke tempat lain. Sangat berguna untuk mereka yang suka bergerak - rumah itu akan pergi bersama anda ke hujung negara.
 • Rintangan gempa bumi. Rumah modular dengan mudah akan menahan kejutan seismik jika keperluan timbul.
 • Kawalan kualiti tetap. Di tapak pembinaan, di mana bangunan sedang dibina dari awal, pekerja sentiasa mempunyai godaan untuk melakukan pekerjaan mereka tidak cukup baik. Tidak penting untuk menjimatkan kuasa atau untuk menggunakan bahan yang lebih murah. Di kilang di mana modul dikumpulkan, semua proses dikawal oleh pengilang, dan sangat tidak menguntungkan untuk dia mempunyai perkahwinan dalam produknya.
 • Harga rendah. Ia jauh lebih murah untuk membuat rumah daripada modul dan meletakkannya pada plot daripada membina sesuatu dari awal di sana. Harga modul bermula dari seratus ribu, dan dibandingkan dengan harga untuk pembinaan itu sedikit.

Tiada rumah lain boleh dibina begitu cepat.

Tiada rumah lain boleh dibina begitu cepat.

Sebagai tambahan kepada kelebihan lain, anda perlu mempertimbangkan bahawa anda tidak perlu membayar pekerja, mencari tempat untuk menyelesaikannya, mengaturkan tapak pembinaan sepenuhnya dari tapak dan mengambil serpihan bangunan. Modul-modul bersiap sedia, mereka hanya perlu berhimpun dan selesai.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Projek rumah-rumah Finland dari kayu berlapis terapi: Apa yang baik dan bagaimana untuk mengatur? (180+ Foto)

kembali ke menu ↑

Kelemahan

Tetapi, sudah tentu, tiada apa yang lengkap tanpa cacat:

 • Hayat perkhidmatan. Di Rusia, rumah modular tidak terlalu biasa, kerana tidak ada data yang tepat tentang berapa banyak mereka boleh berdiri di musim sejuk kami. Pakar cenderung untuk mempercayai bahawa, kerana keunikan mereka, rumah modular akan berkhidmat selama purata lima puluh hingga tujuh puluh tahun.
 • Ciri-ciri perancangan. Pertama, adalah mustahil untuk membuat modul supaya sebuah rumah dibentuk di atas tiga tingkat - kestabilan akan terlalu ragu untuk masuk akal. Kedua, bilangan pilihan di mana ia boleh membuat blok siap sedia adalah terhad - seringkali hasilnya berbeza hanya dalam penamat.
 • Kesukaran dengan mencari pembekal. Di Rusia, teknologi ini tidak terlalu biasa, kerana mencari syarikat yang akan melakukan ini, mempunyai ulasan yang baik dan menghasilkan barangan berkualiti boleh menjadi sukar. Terutamanya di wilayah-wilayah, di mana semua trend baru tiba terlambat.

Rumah mudah alih dan selesa

Rumah mudah alih dan selesa

 • Kesukaran dengan pengangkutan. Buat modul mudah, lebih mudah untuk dipasang. Tetapi sukar untuk mendapatkannya di tempat. Pertama, jalan-jalan - tidak di mana-mana keadaan mereka membolehkan kita memandu peralatan bersaiz besar. Kedua, harganya - akan perlu menyewa peralatan pembinaan kren dan lain-lain dimensi lain.
 • Kesukaran dengan penebat haba. Walaupun penggunaan panel sandwic, yang menyediakan penebat haba yang baik, ini mungkin tidak mencukupi untuk musim sejuk yang keras di Rusia. Anda perlu memikirkan lapisan tambahan penebat dan memikirkan bagaimana anda akan mengubahnya, jika berlalunya ia runtuh dan ia menjadi sejuk di dalam rumah.
 • Kesukaran dengan pengudaraan. Bahan-bahan dari mana modul dibuat "tidak bernafas" dan ini adalah kelemahan besar, kerana pada musim panas ia akan menjadi kaku di dalam dan sejuk di musim sejuk. Untuk mengelakkan ini, adalah perlu untuk memberi perhatian yang besar kepada pengalihudaraan - ia tidak semestinya, tetapi menjadi yang terbaik.

Ia adalah pengap di musim panas dan sejuk pada musim sejuk

Ia adalah pengap di musim panas dan sejuk pada musim sejuk

Kebanyakan kekurangan - kesukaran yang perlu dihadapi dan yang perlu difikirkan. Tidak ada cara untuk mengimbangi kecuali hayat perkhidmatan dan masalah dengan pembekal.

Lembaga
Perhatian khusus perlu dibayar kepada masalah pengudaraan, penebat dan pengangkutan. Sebelum menempah rumah modular, buat rancangan.
kembali ke menu ↑

Peringkat pembinaan

Pembinaan rumah modular berlaku secara berurutan, secara berperingkat, masing-masing mempunyai perangkap tersendiri yang mesti dipertimbangkan.

Pemasangan mengambil masa sehingga beberapa hari

Pemasangan mengambil masa sehingga beberapa hari

Peringkat pertama adalah mencari syarikat yang akan dibina. Perlu:
 • mencari direktori di mana anda boleh membiasakan diri dengan semua firma di rantau ini dan pilih yang sesuai, yang cukup dekat untuk penghantaran untuk menampung jumlah astronomi;
 • membaca ulasan di Internet - pelanggan yang lebih puas, semakin besar kemungkinan bahawa semuanya akan baik dengan anda;
 • hubungi wakil beberapa syarikat yang mempunyai ulasan terbaik, dan berkomunikasi dengan pengurus untuk menilai kualiti perkhidmatan dan harga permulaan.

Lembaga
Jangan percaya semua ulasan yang dipenuhi. Baca pelbagai sumber, cari forum. Ingatlah bahawa beberapa ulasan boleh disesuaikan - terutamanya jika mereka semua dihantar secara berurutan dengan istirahat pendek atau ditulis dalam gaya yang sama.
Pilihan bingkai modular

Pilihan bingkai modular

Tahap kedua adalah perancangan. Perlu:
 • bersama-sama dengan wakil syarikat untuk membuat anggaran pembinaan masa depan - kerana anda tidak mempunyai pengalaman, anda harus mempercayai profesional;
 • memberi perhatian khusus kepada penebat haba dan pengudaraan;
 • fikirkan bagaimana teknik akan sampai ke laman web anda;
 • menandatangani kontrak.

Lembaga
Jangan takut untuk bertanya jika anda tidak faham sesuatu. Jangan takut untuk menyemak maklumat yang diterima dalam sumber lain. Semakin baik anda mengetahui nuansa, lebih cenderung mendapat hasil yang berkualiti.
Perhatikan penebat haba

Perhatikan penebat haba

Peringkat ketiga sedang menunggu. Pada masa ini, anda tidak boleh mempengaruhi proses tersebut. Syarikat akan menjaga segala-galanya.

Semuanya akan berlaku secara konsisten:
 • dalam beberapa minggu - dalam beberapa kes, mungkin dapat bertemu dalam masa dua atau sepuluh hari - blok tipikal akan dibuat di kilang (jika anda mahu bentuk tidak standard, masa akan lebih lama);
 • apabila blok siap, mereka akan dibawa ke tapak menggunakan peralatan berukuran besar;
 • selama dua atau tiga hari, pekerja akan menyambungkan semua bahagian ke dalam satu struktur, menyambungkan komunikasi bilik individu ke dalam satu sistem, dan menyambungkannya ke rangkaian umum.

Perkara utama untuk mendapatkan hasil yang berkualiti

Perkara utama untuk mendapatkan hasil yang berkualiti

Akibatnya, selepas beberapa bulan, syarikat akan menyerahkan rumah siap dan menyediakan dokumentasi di atasnya, dengan jaminan yang berasingan bagi setiap unit.

Selepas itu hanya akan menjalankan kerja penamat. Mengenai mereka, anda juga perlu berfikir.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: 265+ Foto gaya rumah - Facades perlu diingat

kembali ke menu ↑

Selesai

Menghias rumah modular adalah rumit dengan caranya sendiri: tidak semua bahan dan gaya akan kelihatan secara organik dengannya.

Anda boleh segera melupakan:
 • Gaya klasik. Klasik adalah bahan semula jadi, kayu dan batu, kertas. kertas dinding dan cat. Selalunya ini adalah kegembiraan, kesesuaian yang digariskan, garis-garis halus, banyak tekstil, perasaan kembali dalam waktunya. Gaya Baroque, Gothic, Rom dan Mesir - semua ini digabungkan dengan rumah-rumah modular yang sangat. Sudut tajam dan ketiadaan bumbung tradisional sebuah rumah persendirian - bentuk ini tidak sesuai untuk mencipta abad kesembilan belas.
 • Gaya Eco. Masalahnya adalah sama - bahan semula jadi, bentuk tradisional, rujukan kepada budaya negara-negara tertentu dalam hal modul tidak berlaku. Boleh cuba Jepun gaya, tetapi ia akan kelihatan pelik. Anda boleh merujuk kepada muzik negara, tetapi dia juga akan kelihatan bodoh.

Kecantikan baik di luar dan dalam

Kecantikan baik di luar dan dalam

Penyelesaian utama untuk penamat adalah gaya moden. Di dalamnya, hakikat bahawa untuk klasik dan eko menjadi masalah dengan mudah akan menjadi tumpuan.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Bahagian dalam rumah dalam gaya Chalet: Bagaimana untuk membuat kisah alpine? 210+ Merancang gambar dari dalam dan luar

kembali ke menu ↑

Berteknologi tinggi

Gaya yang ideal untuk rumah modular - dia memuliakan masa depan, fungsi, kemudahan dan keindahan teknologi canggih. Sudut-sudut tajam, banyak cahaya, komunikasi dan kabel yang dipimpin, banyaknya inovasi teknikal - pendatang baru harus mempunyai gambaran bahawa dia berada di kapal angkasa.

Gaya berteknologi tinggi

Gaya berteknologi tinggi

 • Bahan. Berteknologi tinggi - ini sejuk dan teruk, ini adalah permukaan berkilat, ini adalah bahan sintetik. Penamat mesti dilakukan menggunakan plastik (ini adalah salah satu daripada beberapa gaya di mana PVCpanel di dinding akan sesuai), logam dan kaca. Semua yang lain tidak dialu-alukan.
 • Selesai. Warna Neutral warna cahaya sejuk. Permukaan matte tidak dialu-alukan, lebih baik menggantikannya dengan berkilat. Tidak ada keperluan khas - perkara utama ialah dinding, lantai dan siling tidak menarik perhatian dan tidak mempunyai aksen.
 • Perabot. Bentuk geometri yang ketat, tiada perhiasan yang rumit dan selekoh. Paling penting, jika ia diperbuat daripada bahan sintetik - plastik telus, kulit buatan, krom. Atribut mandatori ialah rak logam dan kaca. Penekanan pada perabot tidak seharusnya dan lebih baik untuk menjauhkan diri dari kelimpahannya - berteknologi tinggi memerlukan rasa lapang.
 • Hiasan. Tidak wujud dalam erti kata biasa. Hiasan teknologi - teknologi.Ia harus menjadi tumpuan utama. TV Plasma di dinding. Penuai cemerlang yang cantik di dapur. Panel kompleks dengan banyak butang di bilik mandi - pemanasan, urut, pencahayaan.
 • Pencahayaan. Asli - banyak, melalui tingkap besar. Buatan - juga banyak, semua nuansa pendawaian elektrik harus dilihat. Terlihat bagus di lampu sorot berteknologi tinggi, lampu sorot, lampu berteknologi tinggi.

Gaya ini terutamanya hiasan yang rimbun tidak tipikal

Gaya ini terutamanya hiasan yang rimbun tidak tipikal

Warna utama:

Anda boleh menekankan warna tulen yang terang - kuning, merah, biru. Penamat luar juga harus dilakukan dengan menggunakan logam dan kaca.

Lembaga
Lebih banyak tingkap dan pintu berteknologi tinggi di rumah modular, lebih baik. Anda juga boleh meletakkan pintu masuk pintu plastik, di pintu yang akan ada dua tingkap ketinggian.
Lebih banyak tingkap dan pintu, lebih baik

Lebih banyak tingkap dan pintu, lebih baik

kembali ke menu ↑

Minimalisme

Tenang dan harmoni, minimalisme tidak takut sudut tajam dan permukaan rata, kerana ia agak sesuai untuk rumah modular. Ia dicipta, berbanding dengan mewah borjuis dalaman klasik. Konstruktivisme dan falsafah gaya Jepun digabungkan sepenuhnya.

 • Bahan. Terutamanya sintetik. Cat mudah mudah plaster. Kadang-kadang terdapat penggunaan kayu yang tidak dirawat - untuk lantai dalaman, sebagai contoh. Plastik tidak digunakan, kaca dan logam hanya dalam unsur-unsur, bukan untuk penamat utama.
 • Selesai. Dinding dicat atau ditampal, lantai adalah kayu mentah, siling juga dicat atau dilapisi. Cahaya, warna neutral harus diguna pakai, tiada aksen yang dapat menarik perhatian pada dinding, lantai dan siling.
 • Perabot. Rendah, ringan, ringan atau logam. Upholstery di sofa dan kerusi berlengan monoton, juga ringan. Garis tajam, kesederhanaan. Kelicikan tidak dialu-alukan, seperti bentuk yang terlalu halus dan pelik.
 • Hiasan. Tidak banyak perhiasan dan aksesori - minimalism ini tidak diterima secara mutlak. Tetapi anda boleh menggunakan fasa bentuk mudah, patung-patung abstrak, lukisan dalam bingkai mudah, bantal, bunga segar dan permaidani berbulu. Warna terang dalam reka bentuk tidak dialu-alukan - penekanan tidak seharusnya.
 • Pencahayaan. Alam - banyak, tingkap besar. Tirai tidak harus kain, tetapi tirai atau tirai roller. Buatan - juga banyak, tetapi tidak dapat dilihat. Luminaires kecil yang dibina yang anda tidak akan dapat melihat jika anda tidak menarik perhatian mereka.

Dalam gaya minimalis

Dalam gaya minimalis

Palet warna minimalis adalah miskin - warna putih, kelabu, warna beige dan semula jadi bahan. Walaupun hitam tidak dialu-alukan, dan kombinasi yang berbeza dan warna-warna terang tidak dapat diterima sepenuhnya.
Kemasan di luar perlu dibuat dengan prinsip yang sama seperti warna-warna bijak dan kekurangan aksesori. Pintu kaca besar akan kelihatan baik.

Lembaga
Hiasan utama minimalism - bunga segar. Gaya ini sesuai untuk mereka yang mempunyai hobi - untuk menanam tumbuhan dalam pasu pada semua permukaan yang ada.
Palet warna minimalis miskin

Palet warna minimalis miskin

Ia akan menjadi menarik untuk anda: ULASAN: Reka bentuk rumah dengan loteng (170+ Gambar) - Pilihan hiasan dalaman bilik

kembali ke menu ↑

Loteng

Berasal dari Amerika pada abad kedua puluh, gaya ini agak asli - inkarnasi pertama terletak di bangunan perindustrian yang diubah menjadi perumahan. Oleh itu, ia dicirikan oleh siling-siling yang tinggi (modul yang lebih besar boleh dipesan), perasaan kelapangan dan kesenangan yang sangat khusus.

Di lantai linoleum atau konkrit

Di lantai linoleum atau konkrit

 • Bahan. Bertekstur, dengan warna semula jadi - bata (jubin boleh digunakan sebagai bata), kulit, logam, kaca, kayu. Lukisan mereka tidak disyorkan - kekurangan hiasan yang ketara untuk ciri ciri loteng.
 • Selesai. Lantai - linoleum untuk papan kayu konkrit atau mentah. Silingnya dicat putih atau dalam warna konkrit yang sama. Dindingnya adalah batu bata sepenuhnya atau dengan memasukkan plester.
 • Perabot. Laconic, tidak banyak.Sofa kulit, rak logam dan kaca, penyangkut terbuka dan bukan almari pakaian. Sudut tajam, bentuk geometri, tiada garis halus. Kerusi pejabat biasa kelihatan baik, dan lebih baik - kaunter barsecara berasingan diterangi menggantung dari siling lampu.
 • Hiasan. Bukan kain langsirtirai atau tirai roller. Kelimpahan aksesori tidak dialu-alukan, tetapi satu aksen terang kelihatan baik. Hiasan loteng - patung-patung eksotik, permaidani di atas lantai, pasu bunga segar, gitar elektrik di dinding. Dan hiasan terbaik adalah item dari kawasan kerja tuan rumah.
 • Pencahayaan. Tingkap besar yang banyak, seperti dalam bengkel kilang. Buatan juga banyak dan tidak terhad oleh sebarang peraturan - anda boleh membuat lampu berteknologi tinggi yang akan memandu bersama panduan di siling, atau anda boleh menggantung kristal yang besar kandil itu, yang akan kelihatan hebat kerana kontrasnya.

Gaya loteng

Gaya loteng

Warna loteng - apa-apa, yang paling penting, untuk bekerja dengan betul dengan aksen, agar tidak terlalu terang atau terlalu pudar. Hiasan luar bertepatan dengan pedalaman - plaster di bawah konkrit atau kerja keras.

Lembaga
Penyelesaian yang baik adalah untuk menghiasi rumah dengan grafiti yang rumit dengan warna-warna cerah, terang dan reka bentuk seni yang mencukupi. Selain itu, ia boleh dilakukan di dalam rumah, sebagai aksen terang, dan di luar.
Hiasan luaran sepadan dengan pedalaman.

Hiasan luaran sepadan dengan pedalaman.

Ia akan menjadi menarik untuk anda: KAJIAN: Apakah bumbung rumah? Bahan, lukisan, penebat - Kerja teknologi fasa

Gaya yang cerah, kreatif, sangat berbeza dari yang sebelumnya, yang menjadikan rumah modular kelihatan luas, tetapi juga sangat mudah. Ia berasal dari tahun enam puluhan abad yang lalu di Amerika, termasuk bermain dengan warna dan cahaya.

 • Bahan. Gloss kebanyakannya cerah - akrilik, kaca, laminate flooring.
 • Selesai. Idealnya, terdapat beberapa tingkat di tingkat, dengan bantuan yang mana dapat dilakukan zon. Niches, siling pelbagai peringkat dialu-alukan. Siling biasanya dicat atau ditutup dengan panel plastik, dinding juga dicat atau dilapisi, lamina diletakkan di atas lantai.
 • Perabot. Maksimum tidak dapat dilihat kabinet ditambah perabot canggih yang rumit. Kerusi plastik. Sofa cerah yang pendek. Kaunter bar atau meja rendah seperti meja kopi - walaupun untuk peranan makan malam.
 • Hiasan. Foto - hiasan terbaik gaya seni pop. Ini mungkin poster pengiklanan, poster dengan kumpulan yang popular, imej anda sendiri. Sekiranya memberi aksen terang ke dinding. Mereka boleh melengkapkan banyak tekstil dalam warna utama. Bantal dan selimut, permaidani di lantai dan langsir yang indah, alas meja di atas meja.
 • Pencahayaan. Bright. Tingkap tidak boleh dibuat terlalu besar, tetapi pencahayaan buatan harus banyak. Sorotan. Chrome dan plastik. Lampshades yang rumit dengan inskripsi, corak, hieroglif. Lampu di atas meja.

Kabinet yang paling mencolok

Kabinet yang paling mencolok

Warna-warna cerah, hampir berasid, tetapi mereka mestilah saling melengkapi atau berbeza antara satu sama lain. Dengan prinsip yang sama, bahagian luar juga terbentuk - warna-warna cerah dan kombinasi menarik daripadanya.

Lembaga
Melakukan rumah dalam gaya seni pop, berhati-hati - walaupun terdapat banyak aksen, walaupun terdapat warna-warna cerah dan banyak perhiasan, semuanya harus digabungkan. Jika anda tidak pasti yang anda boleh, cari seseorang untuk berunding dengan dan menyewa seorang pereka.

Sudah tentu, ini bukan semua gaya yang sesuai untuk menghias rumah modular. Tetapi mereka memberikan idea tentang bagaimana hasilnya boleh dilihat, di mana kotak standard, dikimpal tepat di tapak, akan kelihatan cantik.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Ciri-ciri pembinaan modular. Semua faedah.

Rumah modular

Ciri-ciri pembinaan

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 200 gambar)

8.1 Skor Jumlah
Rumah modular

Datang dengan kemasan modular pada anda sendiri adalah pengembaraan yang menarik yang akan membolehkan anda untuk mencuba peranan pereka dan melihat bakat anda. Di samping itu, orang sering suka hidup di mana mereka mempunyai tangan dalam mewujudkan suasana.Walaupun, tentu saja, anda sentiasa boleh berunding dengan syarikat dan mengajar rumah "turnkey", sudah siap. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
7.5
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • harga rendah - tidak mustahil untuk membina rumah murah;
 • kelajuan - tiada pembinaan lain akan selesai dalam masa beberapa bulan sahaja;
 • kesederhanaan - pemasangan cepat dan mudah, dan pada bila-bila masa sepanjang tahun, supaya anda boleh mendapatkan rumah anda siap pada musim gugur dan musim sejuk.
Cons
 • sukar untuk mencari syarikat yang akan melakukan ini di Rusia;
 • rumah akan bertahan untuk masa yang agak singkat - selepas semua, tujuh puluh tahun bukan had masa;
 • Kesukaran dengan reka bentuk - tidak semua gaya sesuai dengan modul, anda perlu memilih dan berfikir.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk