Kertas dinding yang boleh dibasuh - Reka bentuk impian di atas asas yang kukuh. 210+ (Foto) untuk Dapur, Bilik Mandi dan Tandas

Kertas dinding yang boleh dibasuh menjadi hit mutlak apabila pertama kali muncul di pasaran - dan kini keadaan tidak berubah. Mereka selesa, serba boleh dan praktikal. Berbanding dengan orang lain, mereka mempunyai banyak kelebihan yang benar-benar kelihatan lebih baik daripada yang lain.

Kandungan artikel ini:

Reka bentuk reka bentuk hiasan sintetik sangat serba boleh. Bahan simulasi di bawah batu, pokok itu, jubin, kulit mewujudkan suasana yang realistik, disuntik ke dalam struktur bilik. Hiasan dinding yang luar biasa ini memberi banyak kelebihan, boleh digunakan dalam persekitaran yang berbeza.

PVC sesuai untuk bilik dengan kelembapan yang tinggi, sebagai contoh, untuk dapur dan bilik mandi bilik Tetapi ia juga sesuai untuk penggunaan intensif, di tempat-tempat seperti koridor, tangga atau kanak-kanak bilik Ia juga boleh digunakan di bawah tanah kering. Di tempat perniagaan, perniagaan atau tempat awam, vinil cerah diganti gentian kaca, yang ada di mana-mana.

Kertas dinding boleh dibasuh menjadi hit mutlak.

Kertas dinding boleh dibasuh menjadi hit mutlak.

Sejarah trend

Reka bentuk tahun 70-an itu kaya dengan bahan plastik dan sintetik, seperti tidak ada dekad yang lain dalam sejarah. Hari ini, kertas dinding vinil asal tahun 70-an - dengan warna-warna cerah dan corak vintaj - adalah permintaan ramai pengumpul.

Orang ramai kemudiannya menemui aspek praktikal rawatan tiruan di dinding dan menggunakannya secara bersemangat di rumah mereka. Mereka membuka kemungkinan yang tidak diketahui: bilik mandi, dapur, koridor kini menjadi bilik pereka yang mewah, dengan bantuan bahan sintetik yang boleh dibasuh dan tahan lama.

Cetakan dinding bata

Cetakan dinding bata

Vinyl kertas dinding dalam bentuk jubin atau batu yang menarik, jenis tiruan berkayu menjadi sangat popular pada tahun 80-an, mereka memberikan lebih banyak kemungkinan untuk reka bentuk. Lapisan plastik mudah dikendalikan dan dibasuh dengan baik, menjadikannya penyelesaian yang jelas untuk kawasan-kawasan yang terdedah kepada kelembapan atau kotoran.

Dekad telah berlalu, tetapi kertas dinding yang boleh dibasuh kekal. Perkembangan berterusan reka bentuk dan idea baru mengenai corak masih meningkatkan populariti klasik yang abadi ini. Antara ciri-ciri mereka juga adalah rintangan untuk memakai dan calar.. Dinding menghias dengan bahan ini akan terus menjadi popular di tempat-tempat yang terdedah kepada kelembapan dan kotoran.

kembali ke menu ↑

Gentian kaca

Kertas kain kain adalah produk yang mesra alam. Mereka ditenun menggunakan benang kaca ketebalan dan ketumpatan yang berbeza, dan kemudian diresapi untuk mengekalkan bentuknya. Corak akhir dapat meniru berbagai jenis pakaian rajut.

Di bahagian dalam dapur

Di bahagian dalam dapur

Dinding seperti itu, sebagai tambahan kepada keramahan alam sekitar, juga mempunyai beberapa ciri berguna yang lain:

 • bernafas;
 • bersih;
 • jangan terbakar, jangan menyokong api;
 • kuat, tahan lasak;
 • kemungkinan mengecat semula.

Kelebihan utama fiberglass adalah keselamatannya, yang membezakannya dari PVC, yang mengeluarkan gas beracun semasa pembakaran. Kaca tidak mengandungi bahan mudah terbakar. Ia juga mengekalkan mikroklimat dalaman yang baik, kerana ia boleh "bernafas", mengandungi tanah liat, pasir, kuarza dan bahan-bahan semulajadi yang lain.

Corak geometri

Corak geometri

Hiasan dinding gentian kaca akan menjadi penyelesaian yang berguna untuk pencinta haiwan kesayangan. Bahan ini tahan terhadap cakar tajam, gigi dan gaya hidup binatang peliharaan.

Kekurangan utama kertas dinding sedemikian ialah rintangan kelembapan mereka yang agak rendah - mereka boleh dibasuh, tetapi mereka tidak sesuai untuk bilik basah.

kembali ke menu ↑

Dua jenis kertas dinding vinil

Kertas dinding polivinil klorida (slang "vinil" yang sama) adalah pepejal dan vinil bersalut. Yang terakhir ini sering disebut akrilik. Yang pertama dibuat sepenuhnya dari PVC, dan bersalut diperbuat daripada kertas kitar semula atau gabungan serat selulosa dan tekstil. Dan PVC hanya digunakan sebagai salutan pelindung tambahan.

Secara visual dan secara struktural, kedua-dua pilihan menyediakan pilihan reka bentuk hampir tidak terhad. Memutuskan mana yang dipilih bergantung sepenuhnya kepada keutamaan praktikal.
Melukis dalam bentuk peralatan dapur

Melukis dalam bentuk peralatan dapur

Dengan pilihan kertas, gam digunakan untuk setiap roll, dan kemudian dibiarkan menyerap. Dengan kertas dinding bukan tenunan, gam digunakan terus ke dinding, tidak perlu waktu perendaman. Gulung boleh digunakan pada dinding sebaik sahaja ia dipotong ke panjang yang dikehendaki. Di samping itu, PVC boleh dengan mudah dikeluarkan, kerana ia dikeluarkan dari dinding secara keseluruhan, tanpa meninggalkan kesan, tanpa memerlukan pra-impregnasi.

Kertas boleh didapati dengan ciri-ciri berikut:

 • "Keluarkan selepas merendam."
 • "Keluarkan kering."

Nonwovens mempunyai ciri-ciri fungsional tambahan: mereka mengekalkan bentuknya, mengawal kelembapan, dan menyelaraskan penyelewengan kecil. Kertas bersalut PVC kurang tahan kelembapan, tetapi permukaan vinil hermetik dalam mana-mana tidak membiarkan sebarang kelembapan melalui.

Jangan biarkan apa-apa kelembapan melalui

Jangan biarkan apa-apa kelembapan melalui

Terlepas dari bahan dasar, vinil adalah penghasil air yang semulajadi. Permukaan sintetik untuk hiasan datang dalam banyak versi, contohnya, licin, struktur atau timbul.

kembali ke menu ↑

Polyvinyl chloride dan bahan sintetik lain

Bahan permukaan kertas dinding vinil adalah polyvinyl chloride, PVC. Selalunya beberapa istilah yang serupa digunakan secara bergantian:

 • vinyl;
 • PVC;
 • sintetik.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perbezaan teknikal.

Cetakan ini sentiasa kelihatan bergaya.

Cetakan ini sentiasa kelihatan bergaya.

Bahan sintetik boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan utama:

 • termoplastik;
 • duroplastik (atau ractoplast);
 • elastomer.

Polyvinyl chloride adalah bahan termoplastik yang diperolehi daripada vinil klorida. Ia tergolong dalam kumpulan resin termoplastik (bersama dengan polietilena dan polipropilena). Sebagai tambahan kepada PVC, permukaan kertas sintetik boleh dibuat daripada bahan-bahan utama kumpulan utama, contohnya polimetil metakrilat, polivinil fluorida atau kopolimer etilena-vinil asetat.
Gambar terang dan menyelerakan, sesuai untuk dapur

Gambar terang dan menyelerakan, sesuai untuk dapur

kembali ke menu ↑

Untuk bilik mandi dan tandas

Sehingga baru-baru ini, banyak bilik mandi telah berjubin dari lantai ke siling. Ia dianggap keputusan yang indah dan praktikal. Dinding berjubin sangat mudah dibersihkan. Apa-apa kelembapan kekal di atas jubin dan tidak menyebabkan acuan pada dinding.

Kertas hias kemudian tidak berkualiti sama seperti hari ini, yang pada dasarnya menjadikannya tidak sesuai untuk bilik basah. Tetapi hari ini, trend bergerak jauh dari jubin sejuk ke penyelesaian yang lebih cerah, lebih bergaya.. Dengan motif bercorak, anda boleh mewujudkan suasana yang lebih ekspresif - dari lautan ke spa Mesir purba.

Sebenarnya, anda boleh membuat mood dengan memilih corak atau corak yang betul. Kami menggambarkan idea ini dalam contoh berikut.

Rajah yang akan mewujudkan mood yang terang

Rajah yang akan mewujudkan mood yang terang

kembali ke menu ↑

Mood laut

Oleh kerana laut dan air biru warna mendapat warna dalam, selalunya dengan campuran:

 • hijau;
 • biru;
 • azure;
 • turquoise;
 • aquamarine;
 • nilam.

Wallpaper untuk bilik mandi dalam warna-warna ini dengan corak struktur atau corak mengubah dinding putih ke dalam dunia ajaib, mistik di bawah air atau expanses Atlantik yang tidak berkesudahan. Bilik sedemikian akan menjadi surga dari tekanan dan kejutan kehidupan.

Lembaga
Gabungan biru dengan putih dan merah mewujudkan palet marin klasik, sering digabungkan dengan kertas dinding bergaris.

Ia tidak perlu menjadi corak yang jelas. Motif abstrak atau tekstur timbul di warna biru dan hijau yang ganas juga sesuai untuk bilik mandi gaya laut. Di pasaran hari ini anda boleh mencari, sebagai contoh, kertas dinding berwarna biru di bawah kulit dengan embossing yang realistis, mengingatkan sisik ikan; Baroque dan corak retro dalam warna nautika.

Kami menggabungkan warna dengan betul

Kami menggabungkan warna dengan betul

 

Tangkapan gerakan yang menggambarkan garis, gelombang atau buih air menghasilkan kesan dinamik yang lembut atau kuat.

kembali ke menu ↑

Ciri-ciri khusus

Permohonan di tandas atau bilik mandi bermakna bahawa terdapat pemeluwapan yang tinggi. Akibatnya, kertas dinding yang digunakan mesti mempunyai ciri-ciri tertentu dari segi lekatan, rintangan air dan detergensi.

Kedua-dua jenis PVC bersalut dinding menghalang penembusan kelembapan dan sesuai untuk bilik mandi. Walau bagaimanapun, dinding bilik mandi bukan tenunan selalunya pilihan pilihan kerana keupayaan mereka untuk mengekalkan bentuk dan rintangan air mereka.

Tahap mencuci pada masa yang sama dalam kertas dinding yang berbeza juga berbeza: ia adalah purata, rintangan yang tinggi untuk mencuci, menggaru. Mereka boleh mempunyai permukaan licin atau struktur, sejumlah besar corak dan motif. Ramai pereka terkenal menghargai bahan permukaan berkualiti tinggi dan penghalau air ketika mencipta trend kegemaran baru untuk bilik mandi.
Langkah mencuci wallpaper adalah sangat berbeza.

Langkah mencuci wallpaper adalah sangat berbeza.

kembali ke menu ↑

Alternatif untuk vinil

Apabila memilih bahan permukaan yang berbeza, anda perlu mengambil kira bahawa semua wallpaper yang digunakan di bilik mandi harus dirawat dengan sealant untuk melindungi daripada kelembapan dan pemeluwapan. Ini boleh dicapai dengan menggunakan cat lateks khas.

Aplikasi cat perlu dilakukan dengan ketepatan barang kemas, supaya tidak terlepas satu bahagian dinding. Malah tempat yang tidak diproses terkecil boleh memberi kesan kepada penampilan dinding.. Dalam kes ini, bahan permukaan halus tidak sesuai untuk proses pengedap dengan cat lateks.

Dapur bergaya lidi kecil

Dapur bergaya lidi kecil

kembali ke menu ↑

Penggunaan kertas dinding di bilik mandi

Kertas dinding yang bercorak boleh digunakan untuk satu atau semua dinding bilik mandi. Dalam semua kawasan yang bersentuhan langsung dengan air atau terdedah kepada kelembapan / pemeluwapan (mandi, sink, tandas, dan lain-lain), perlindungan mesti diwujudkan, memandangkan walaupun kertas dinding penghancur air tidak dapat menahan kesan ini. Gerbang menghadap moden untuk perlindungan terhadap percikan digunakan di kawasan yang terhad dan tidak mengambil banyak ruang.. Akibatnya, terdapat banyak ruang kosong untuk menggunakan reka bentuk dinding.

Ubin lama dan tidak relevan juga boleh disembunyikan di belakang kertas dinding penghilang air. Di sini, agar hasilnya sepadan dengan jangkaan, beberapa penyediaan diperlukan. Contohnya, permukaan dinding boleh disaluti dengan pelekat jubin. Secara alternatif ke dinding boleh dilampirkan drywalluntuk menyediakannya untuk kertas dinding. Untuk vinil dalam mandi, campuran pes kertas dinding khas dan gam penyebaran digunakan untuk meningkatkan kekuatan pelekat.
kembali ke menu ↑

Dapur - resipi kertas dinding yang lazat

Dapur moden telah lama kehilangan reputasi mereka sebagai kawasan yang semata-mata berfungsi, jadi mereka sering dihiasi dengan kertas dinding yang dapat menekankan rasa individu pemiliknya. Tetapi di sini juga perlu mengambil kira beberapa ciri asas dan peraturan reka bentuk.

kembali ke menu ↑

Pemilihan warna

Warna adalah alat untuk mewujudkan mood tertentu, suasana di dalam bilik. Sebagai peraturan, dapur memerlukan warna yang lebih cerah dan lebih merangsang. Warna gelap hanya boleh digunakan dengan berhati-hati. Walau bagaimanapun, hiasan dinding dengan alat dengar hitam sebagai yang utama boleh memberikan kontras visual yang sangat baik dengan dinding putih. Kesannya akan menjadi moden dan bergaya.

Warna adalah alat untuk mewujudkan mood tertentu.

Warna adalah alat untuk mewujudkan mood tertentu.

Warna-warna dinding dapur boleh mempunyai kesan bawah sedar pada tenaga, kreativiti, selera makan. Kuning, merah, oren akan menjadi warna dapur yang paling berjaya. Yang lebih sengit dan cerah teduh, semakin kuat kesannya. Violet adalah warna kreatif, "sihir" - hebat untuk pemula masakan dan pengembara yang baru dalam bidang makanan.

Wallpaper untuk dapur dengan warna cahaya sejuk biru, kelabu atau warna metalik perak menghasilkan kesan halus. ruang tamu, terutamanya dalam kombinasi dengan perabot dapur moden, peralatan. Hiasan hijau dinding dapur memberikan kesegaran ke bilik.

Hijau diketahui mempunyai kesan mengimbangi, menenangkan yang melegakan tekanan. Pelbagai warna gelap atau gelap coklat mengingatkan kita tentang kopi, coklat atau kacang - yang digunakan di dapur dan merangsang deria kita. Dinding dapur coklat juga sesuai untuk pelbagai gaya dalaman klasik dan kontemporari.

Strip sentiasa dalam trend

Strip sentiasa dalam trend

Apabila menggabungkan warna, seseorang mesti terlebih dahulu mempertimbangkan harmoni dan keseimbangan. Sebagai nada neutral, putih adalah pasangan yang sangat baik untuk warna lain. Motif dengan imej buah, sayuran merujuk kepada topik memasak. Selalunya digunakan koleksi perkakas dapur, seperti sudu atau piring, di hiasan dapur.

Hanya pastikan pola dan warna memperbaiki lokasi, suasana bilik. Mereka mempunyai kesan yang signifikan terhadap kesan visual ketinggian, saiz, kecerahan, suasana bilik.

kembali ke menu ↑

Apa lagi yang perlu diberi perhatian?

Dapur kecil paling banyak mendapat manfaat daripada:

 • kertas dinding ringan dengan corak / motif kecil atau halus;
 • dengan kesan glitter atau metalik;
 • Corak 3D yang meningkatkan ruang;
 • dengan jalur sempit nipis, corak klasik kecil, dengan kacang kecil.

Hijau di bilik mandi

Hijau di bilik mandi

Reka bentuk yang lebih besar atau terang harus dihadkan kepada hanya satu dinding atau sebahagian dinding.

Untuk siling rendah, corak struktur seperti jalur mendatar atau corak pepenjuru disukai. Gunakan kertas dinding untuk silinguntuk mencapai kesan bahawa lukisan itu berjalan tanpa henti. Garis lembut atau nipis sesuai untuk bilik kecil dengan siling rendah.

Untuk siling yang tinggi, gunakan kertas dinding monokrom di bahagian bawah dinding, kemudian dengan corak berhampiran siling.

kembali ke menu ↑

Jubin dinding untuk dapur

Dapur moden sering mempunyai jubin hanya di lantai, kerana walaupun apron di dinding sering diganti dengan bahan-bahan moden yang mudah dikekalkan, yang mempunyai kelebihan tambahan yang mudah dipasang. Walau bagaimanapun, dinding yang meniru jubin, tetap menjadi pilihan yang popular untuk dapur, yang disahkan oleh contoh menarik dari pereka. Trend terbaru ini dicerminkan dalam corak jubin Maiolica dalam gaya Sepanyol, yang diilhamkan oleh arkitek terkenal dunia Antoni Gaudi.

Bilik mandi gaya Perancis

Bilik mandi gaya Perancis

kembali ke menu ↑

Ciri praktikal dan bahan permukaan

Kerana dapur atau kawasan dapur sentiasa terdedah kepada wap dan pemeluwapan, dinding dapur mesti memenuhi keperluan tertentu, seperti ketahanan kelembapan dan ketahanan.

Sudah tentu, mereka perlu mencuci dengan baik, memandangkan makanan pada mereka semasa memasak tidak dapat dielakkan. Di samping itu, anda perlu mempertimbangkan sama ada kertas dinding untuk dapur akan berada di dekat sumber api, contohnya, berhampiran dapur atau meja. Dapur mempunyai banyak tumpahan dan noda, banyak yang boleh agak kompleks.

Wallpaper di bawah jubin

Wallpaper di bawah jubin

Bergantung kepada jenis kesan potensial dan keperluan pembersihan, wallpaper dapur boleh dibasuh dibahagikan kepada kategori berikut:

 • rintangan air;
 • rintangan air yang tinggi;
 • rintangan calar;
 • rintangan calar yang tinggi.

Untuk dinding dapur yang perlu dicuci, kedua-dua jenis vinil paling sesuai. Sesetengah bahan permukaan tidak disyorkan untuk digunakan di dapur, kerana ia terdedah kepada kelembapan / stim - sebagai tambahan kepada semulajadi dan tekstil, gentian kaca juga dalam senarai ini.. Dari segi kecanggihan dan kemudahan penjagaan, penyelesaian yang menakjubkan untuk dapur akan menjadi tiruan kulit vinil.

Bilik mandi yang indah

Bilik mandi yang indah

Memandangkan setiap dapur mengandungi dapur dan oven, ini adalah bilik yang mempunyai risiko tertinggi untuk rumah.. Sebagai akibatnya, keutamaan di dapur harus mempunyai kertas dinding tahan api dan pilihan kaca gentian dibenarkan di sini, perkara utama adalah bahawa ia tidak sepatutnya berada berhampiran dengan kondensat.

Wallpaper untuk dapur juga harus memberikan kualiti seperti kekuatan dan bijirin yang lebih kuat, supaya kerosakan kecil tidak mempunyai kesan besar pada penampilan keseluruhan.
kembali ke menu ↑

Lorong - bagaimana untuk membuat kawasan pintu masuk

Adakah anda mempunyai pengalaman yang tidak menyenangkan atau menakutkan melalui koridor sempit yang gelap apabila melawat rakan, kenalan atau saudara-mara? Sekiranya demikian, maka anda mungkin masih ingat perasaan tertindas dalam claustrophobia dan keinginan untuk mencapai hujung yang lain secepat mungkin. Lupakan koridor yang sempit, gelap, menakutkan ini.

Kertas dinding 3D yang indah

Kertas dinding 3D yang indah

Dewan masuk Ia kelihatan seperti kad perniagaan rumah anda, dan ia pertama kali dilihat oleh pelawat pada masa ini apabila anda membuka pintu. Orang yang datang melawat anda akan melihat reka bentuk koridor anda terlebih dahulu. Dan tetamu secara semula jadi akan mengharapkan jangkaan mereka di seluruh rumah - atau bahkan pada identiti penduduknya - pada kesan pertama ini.

Oleh itu, anda perlu membuat satu siri emosi yang positif dan tidak memberi pelawat dengan persatuan dengan koridor gelap, tidak terurus, diabaikan atau membosankan. Ia bergantung sepenuhnya pada cara anda merancang dan kesan apa yang anda buat untuk diri sendiri, keluarga dan tetamu anda.

Terdapat kertas dinding yang meningkatkan visual dan menekankan susun atur, atau bahkan membetulkannya, yang menyenangkan mata dan menyebabkan persatuan positif.

Cetakan bunga cantik

Cetakan bunga cantik

kembali ke menu ↑

Ciri-ciri khusus dinding untuk lorong

Koridor adalah kawasan yang mempunyai lalu lintas yang tinggi, bilik lulus. Ini bermakna biasanya hiasan di sini perlu diubah agak kerap. Akibatnya, anda mungkin menganggap kertas dinding di kawasan ini tidak mempunyai ciri khusus. Walau bagaimanapun, sebaliknya adalah benar. Sebagai contoh, kawasan di pintu akan terdedah kepada lebih banyak kotoran daripada mana-mana bahagian rumah yang lain. Kanak-kanak meletakkan tangan mereka ke dinding, melepaskan kasut mereka. Dan apabila membaiki mana-mana bilik lain, pekerja perlu berjalan di sepanjang koridor dan tangga, membawa habuk dan bahan cemar lain.

Oleh itu, untuk dinding di lorong, ciri-ciri dan ciri-ciri berikut berguna:

 • permukaan boleh dibasuh (vinil);
 • ketahanan;
 • tatabahasa yang lebih tinggi.

Wallpaper dengan lampu kilat yang baik adalah penting pada platform masuk dan tangga dengan tingkap dan kaca oleh pintu dan dengan itu, dengan lebihan cahaya matahari dan siang hari.

kembali ke menu ↑

Pelarasan susun atur

Warna, jenis, susunan, saiz corak, serta struktur, kesannya boleh mempunyai kesan keseimbangan dan pembetulan dalam susun atur yang kurang baik. Tambahkan cahaya dan ruang ke koridor gelap, sempit, menambah corak tiga dimensi yang besar kepada yang besar dan luas. Berikut adalah cadangan untuk pelbagai langkah pembetulan untuk bilik yang berbeza menggunakan vinil:

 • Pendek, pintu masuk sempit tanpa siang hari. Meregangkan, mengembangkan, mencerahkan dengan warna latar belakang. Warna-warna asas dan corak tidak boleh terlalu kontras, tetapi tergolong dalam keluarga warna yang sama. Corak kecil lebih sesuai daripada besar atau tiga dimensi. Kain logam, kerajang atau gentian kaca dengan cahaya - dengan itu menambah cahaya ke kawasan tersebut.
 • Jika anda ingin menambah sentuhan yang sangat semulajadi dan hangat ke dewan atau koridor, anda boleh menggunakan kertas dinding buluh atau gabus. Siling harus sentiasa warna dan nada yang lebih ringan daripada warna utama corak.

Biru digabungkan dengan coklat

Biru digabungkan dengan coklat

 • Koridor yang panjang dan sempit dengan sedikit atau tidak siang hari. Sekali lagi, dinding ringan dengan kesan matte / glossy atau logam adalah yang terbaik. Permukaan sutera, corak saling berkaitan atau motif-motif yang dilipat secara artistik, corak tipografi mengganggu panjangnya. Corak geometri yang jelas pada latar belakang cahaya dan corak warna yang berbeza secara visual memendekkan bilik. Sebuah dinding dengan aksen juga akan pergi ke sini. Ini biasanya dinding yang menarik perhatian langsung apabila memasuki rumah. Pilih wallpaper yang kelihatan baik dengan pintu (contohnya, dengan corak sekejap) dan corak yang seimbang mengikut saiz saiz dinding. Siling harus hanya satu warna, ia sepadan dengan dinding, tetapi menjadi lebih ringan.
 • Dewan masuk besar. Lobi besar menyediakan banyak ruang untuk corak besar dan motif menarik yang memerlukan perhatian. Yang paling berani boleh mencampur dua jenis kertas dinding dengan corak yang berbeza. Warna yang berwarna-warni atau cerah, berbeza atau gelap dengan butiran yang lebih ringan juga bagus untuk lorong-lorong yang besar.

Suasana musim bunga di bilik mandi

Suasana musim bunga di bilik mandi

 • Siling tinggi di lorong. Mereka boleh membuat dinding kelihatan mengganggu, "tidak berkesudahan." Penyelesaian yang baik adalah untuk mewujudkan kawasan yang berasingan. Sebagai contoh, kawasan berhampiran lantai boleh mempunyai kertas dinding monokrom dengan struktur, sementara dinding lain boleh dihiasi dengan corak yang indah.

Siling rendah memerlukan teknik pintar untuk kelihatan lebih tinggi. Gunakan kertas dinding yang diposisikan secara menegak, contohnya, jalur menegak yang kurang kelihatan di kawasan atas, di bawah siling.

kembali ke menu ↑

Struktur permukaan: licin dan struktur

Permukaan vinil boleh lancar atau mempunyai pelbagai peringkat struktur dan pelepasan sentuhan. Oleh itu, terdapat pelbagai cara untuk melindungi PVC. Lapisan pembawa boleh dilaminasi (ditutupi dengan filem plastik tipis), diketepikan dengan cetakan atau pelepasan. Kaedah lain adalah penggunaan lapisan PVC pra-primed dan stamping panas berikutnya. Juga dikenali sebagai vinil yang dipanggil busa kertas dinding.Ini adalah apabila bahan pembawa diproses oleh busa PVC untuk mencipta struktur multidimensi corak.Sebagai tambahan kepada kertas dinding busa vinil, hiasan kertas vinil yang timbul juga memberikan bantuan ketara. Kedua-dua versi kertas hiasan vinil secara umumnya dirujuk sebagai struktur.

Gaya Provence

Gaya Provence

kembali ke menu ↑

Reka Bentuk Corak

Pada kertas dinding vinil yang popular:

 • corak barok;
 • bunga;
 • geometri;
 • jalur atau kecerunan;
 • kayu tiruan atau batu;
 • reka bentuk jubin;
 • rupa kulit;
 • landskap indah dan motif landskap;
 • wira komik;
 • tokoh kultus;
 • orang;
 • haiwan;
 • objek;
 • imej abstrak, sahih atau kiasan.

Dapur moden

Dapur moden

Kesederhanaan ini membuat vinil fleksibel dan sesuai untuk pelbagai tema dan gaya dalaman, yang membolehkan konsep reka bentuk yang paling luar biasa dapat direalisasikan. Kesan glossy dan matte mewujudkan rasa kedalaman spatial dan keplastikan.
kembali ke menu ↑

Pembersihan Wallpaper Vinyl

Kebanyakannya layak nama gred boleh dibasuh vinil atau kertas dinding sintetik. Ini adalah salah satu sebab utama populariti mereka.Memproses kertas dinding PVC dikelaskan seperti berikut:

 • Tahan air: kotoran dan kotoran larut air dan kotoran boleh dikeluarkan dengan kain lembap dan larutan sabun kecil. Noda minyak dan gris tidak dibasuh. Jangan sekali-kali menggunakan agen degenerasi pada dekorasi vinil ini.
 • Rintangan yang tinggi terhadap air: walaupun kotoran besar atau berminyak boleh dikeluarkan. Walau bagaimanapun, agen degenerasi masih tidak boleh digunakan.
 • Tahan gores: untuk kertas dinding vinil dalam kategori ini, anda boleh menggunakan span atau berus lembut dan produk pembersih ringan untuk pembersihan.
 • Rintangan calar yang tinggi: serupa dengan rupa sebelumnya, tetapi dengan permukaan yang lebih kuat yang lebih mudah dibersihkan.

Corak yang menarik dengan burung-burung yang terang

Corak yang menarik dengan burung-burung yang terang

Lembaga
Kertas dinding busa perlu dibersihkan hanya dengan span atau kain lembap, berus apa pun boleh merosakkan lapisan buih. Jangan sekali-kali memohon tekanan terlalu banyak ke permukaan semasa pembersihan.
kembali ke menu ↑

Keputusan

Baca label maklumat pada setiap roll. Ia mengandungi arahan untuk menggunakan palam kertas dinding atau gam.Bergantung pada ketebalan, jenis dan struktur permukaan, gam penyebaran atau campuran gam khusus dan gam penyebaran mungkin diperlukan.

Cadangan am adalah seperti berikut: permukaan mestilah bersih, kering dan menyerap untuk mencapai hasil yang diinginkan. Retak atau benjolan kecil boleh diratakan menggunakan kertas dinding vinil licin atau struktur.
Reka bentuk kreatif yang akan meningkatkan semangat anda

Reka bentuk kreatif yang akan meningkatkan semangat anda

kembali ke menu ↑

Video pada pilihan kertas dinding yang boleh dibasuh

Pemilihan kertas dinding yang boleh dibasuh

Bagaimana untuk memilih?

8.8 Skor Jumlah
Kertas dinding yang boleh dibasuh - semua kebaikan dan keburukan

Untuk bilik yang lembap, seperti bilik mandi atau dapur, disyorkan untuk menggunakan hiasan yang diperbuat daripada bahan bukan tenunan atau vinil pepejal. Wallpaper vinil juga sesuai untuk ruang bawah tanah, contohnya, untuk pihak, jika dinding kering dan tanpa acuan. Bilik-bilik ini harus sentiasa berventilasi supaya kelembapan boleh keluar melalui tingkap terbuka atau kering. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
8.5
Ketersediaan permohonan
9
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • Pemilihan warna yang luas
 • Mudah untuk bilik basah
 • Mudah dibongkar
Cons
 • Sukar untuk dipasang
 • Mahal
 • Boleh mengandungi formaldehid
Tambah ulasan anda

Novozhenina Anna

Hai, saya di sini kerana reka bentuk dalaman adalah kelemahan saya. Saya kerap merasakan daun melalui hauz, mencari inspirasi demi kepentingan dan tidak melupakan Ikea))

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk