Pencahayaan yang betul di dapur: Pilihan moden untuk reka bentuk yang selesa (155+ Foto)

Pencahayaan di dapur berbeza dari pencahayaan di bilik-bilik lain. Ia bukan sahaja perlu mata, tetapi juga memenuhi keperluan praktikal semata-mata: untuk menjadi cukup cerah untuk selesa untuk bekerja, cukup lembut untuk tidak memotong mata, dan pada masa yang sama untuk diletakkan dengan betul. Satu mentol di bawah siling tidak cukup. Pertimbangkan bahan-bahan lampu dan lokasi mereka, dan hasilnya akan menjadi sangat baik.

Kandungan artikel ini:

Lokasi

Peraturan asas yang harus diikuti adalah: semua zon perlu dilindungi secara berasingan. Cahaya di kawasan kerja, cahaya di tempat makan, beberapa lampu hiasan.

Pencahayaan dapur yang betul memerlukan kreativiti.

Pencahayaan dapur yang betul memerlukan kreativiti.

Malah dalam yang terkecil dapur satu lampu siling tidak akan mencukupi - walaupun tiada siapa yang akan melarang ia digantung, sebagai hiasan pereka, latar belakang di ruang makan atau latar cahaya tambahan.

Dapur kecil dengan warna putih

Dapur kecil dengan warna putih

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Lampu chandelier moden dan lampu sesuai untuk dewan / dapur / bilik tidur? 205+ Pilihan Foto dengan siling regangan

kembali ke menu ↑

Pencahayaan kawasan kerja

Anda perlu bermula dengan pencahayaan kawasan kerja - ia akan menetapkan nada umum, dan selain itu, anda tidak boleh melakukannya tanpa ia. Memasak senja - keseronokan adalah di bawah purata.

Ia boleh ditempatkan dengan cara yang berbeza:

 • Di bahagian bawah kabinet. Penyelesaian sedemikian adalah penting jika anda juga mempunyai kabinet dinding di atas kawasan kerja. Strip LED ditarik di sepanjang permukaan bawahnya, cahayanya jatuh tepat countertop. Akibatnya, anda tidak akan dapat menyekat cahaya anda, ditambah pula dengan kesan keseluruhan yang menyenangkan.
 • Di dinding. Jika tidak ada kabinet, atau jika anda tidak berpuas hati dengan pita, anda boleh meletakkan lampu di dinding di atas kawasan kerja. Ini mungkin sesuatu yang semata-mata utilitarian - tempat, contohnya, yang tidak terlalu cantik - atau mungkin satu sconce antiqued elegan. Perkara utama ialah cahaya harus diarahkan ke permukaan kerja.

Pencahayaan kawasan kerja

Pencahayaan kawasan kerja

Semua idea lain untuk lokasi tidak konsisten - anda tidak boleh mempunyai lampu supaya cahaya jatuh dari belakang, anda tidak boleh membuat cahaya lembut dan tersebar.

Hanya terang, lampu tepat. Boleh digunakan untuknya:

 • Jalur LED. Ia kelihatan sangat mudah, tetapi cerah dan berfungsi untuk masa yang lama. Satu tambahan adalah keupayaan untuk menyesuaikan ketepuan fluks bercahaya, serta memulakan konsol, yang akan menyertakan pita dari jarak tertentu.
 • Tempat. Lampu-lampu kecil, lebih menyerupai lampu sorot, penyelesaian yang baik untuk menonjolkan kawasan kerja. Lebih-lebih lagi, mereka boleh dihantar ke arah yang berbeza, bergantung pada keperluan semasa.
 • Sconce. Pita dan bintik-bintik tidak masuk ke dalam hiasan klasik, tetapi sconce sesuai dengan sempurna. Mereka boleh muat dengan baik ke dinding, mereka boleh kelihatan seperti tedung lampu di kaki melengkung - semua idea adalah baik, perkara utama ialah lampu perlu mempunyai mentol lampu yang cukup terang.

Dapur bergaya klasik

Dapur bergaya klasik

Lembaga
Selain permukaan kerja itu sendiri, anda juga boleh menyerlahkan papak. Tetapi mentol lampu tidak boleh diletakkan di atas api terbuka dan penyelesaian terbaik ialah jalur LED, direntang di sepanjang hujung luar hud.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Chandelier Dapur dalam Gaya Moden Moden (255+ Foto). Mana yang patut dipilih?

kembali ke menu ↑

Ruang makan pencahayaan

Sekiranya dalam bidang kerja, pencahayaan harus terutama praktikal, dalam hal ruang makan, keindahan datang ke hadapan. Di sini lampu tidak begitu ringan jadual dan kandungan plat, berapa banyak yang menyoroti kawasan dan berfungsi sebagai hiasan.

Menggunakan jalur LED untuk kawasan kerja

Menggunakan jalur LED untuk kawasan kerja

Ia boleh diletakkan dengan cara yang berbeza:

 • Pada siling. Sering kali, ruang makan terletak di tengah-tengah dapur dan kemudian lampu siling akan paling sesuai. Ia akan memberikan cahaya yang lembut, menyerlahkan meja dan pada masa yang sama menerangi ruang yang lain. Di samping itu, candelier yang tergantung dari siling tidak dapat diketuk semasa makan tengah hari atau dipenuhi dengan jus.
 • Di atas meja. Tabletop lampu - Penyelesaian yang baik jika ruang makan tidak terletak di pusat pedalaman dan tidak memerlukan aksen tetap pada diri sendiri. Perkara utama ialah meja untuk lampu itu cukup besar, jika tidak seseorang akan menyentuhnya semasa makan dan anda perlu memperbaikinya.
 • Di dinding. Sekiranya meja berhampiran dengan dinding, adalah idea yang baik untuk menyerlahkannya dengan lampu dinding. Cahaya boleh diarahkan ke bawah ke bawah dan ke atas.

Penyelesaian kreatif

Penyelesaian kreatif

Untuk menerangi ruang makan boleh berfungsi sebagai lampu yang berlainan:

 • Candelier siling. Reka bentuk mereka adalah pelbagai, seperti penyelesaian warna. Untuk mana-mana bahagian dalam ada sesuatu yang sesuai - dengan naungan kertas untuk Jepun, bunga untuk Provence, dengan kristal "jatuh" untuk chebbi-chic. Menariknya, mungkin terdapat beberapa candelier - masuk akal jika anda mempunyai jadual segi empat panjang atau kaunter bar.
 • Lampu meja. Mereka boleh dibuat dari bahan yang berbeza, berbeza dibuat - untuk setiap gaya akan sesuai dengan keputusan anda. Logam dengan kaca untuk klasik Inggeris, logam tulen untuk hi-tech, pokok itu dan kertas untuk cina Perkara utama ialah lampu itu cukup stabil supaya tidak memecah dari satu pergerakan yang cuai.

Gaya Provence

Gaya Provence

 • Lampu dinding. Lampu LED, tempat atau sconce - pilihan tidak terhad. Cahaya di ruang makan boleh diarahkan ke sebarang arah. Di sini dia tidak perlu terang, kerana tujuan utamanya adalah estetik.

Lembaga
Lampu siling mesti digantung sehingga dalam proses memakannya tidak boleh terluka.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Candelier moden untuk ruang tamu: 195+ (Foto) Penyelesaian dalaman

kembali ke menu ↑

Lampu tambahan

Selain lampu di ruang makan dan kerja, anda boleh melengkapi pencahayaan tambahan, yang kebanyakannya dirancang untuk menyerlahkan aksen di pedalaman. Ia mungkin:

 • Lampu niche. Dalam kes ini, dalam niche itu sendiri anda boleh menguruskan patung lucu, kegemaran gambar atau poster kumpulan anak anda akan gila.

Ruang makan ruang berasingan

Ruang makan ruang berasingan

 • Pencahayaan permukaan. Jalur LED, yang dibentang di bawah meja atas meja atau kabinet kelihatan ajaib - terima kasih kepadanya, perabotnya kelihatan terapung di udara. Kesan yang sangat menarik adalah, jika anda membuat pita warna.
 • Pencahayaan kabinet. Di sini, pelantikan itu bukan sahaja reka bentuk, tetapi juga praktikal - mencari di dalam almari yang diterangi, anda boleh dengan mudah menentukan di mana perkara-perkara, dan sama ada ia adalah masa untuk membersihkan. Menariknya, pencahayaan semacam ini kelihatan seperti jika anda membuat pintu kaca di dalam almari - maka ia akan kelihatan seperti pameran menyala dari dalam.

Lampu kecil boleh diletakkan di ambang tingkap supaya ia menerangi warna dari dalam. tirai. Dan anda boleh memasang rak kaca di dalam bilik dan membuat lampu untuk mereka.

Bilik yang indah dengan banyak cahaya

Bilik yang indah dengan banyak cahaya

Lembaga
Perkara utama adalah tidak membebankan pedalaman dengan cahaya. Dapur haruslah dinyalakan dengan baik, tetapi aksen tidak boleh terlalu banyak, dan cahaya tidak boleh memotong mata.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Chandelier moden di pedalaman bilik tidur (190+ Foto) - Bagaimana memilih elemen reka bentuk yang terang untuk suasana yang tenang?

kembali ke menu ↑

Lekapan lampu

Adalah penting bukan sahaja untuk meletakkan lampu, tetapi juga untuk memilihnya dengan betul. Mereka mesti cantik, stabil dan tahan lebih daripada beberapa bulan.

kembali ke menu ↑

Bahan asas

Pangkalan luminair biasanya dibuat sama ada dari plastik atau dari logam. Kadang-kadang ada lampu pereka dengan pangkalan yang terbuat dari kaca atau kayu.

Siling palsu di pedalaman

Siling palsu di pedalaman

Setiap penyelesaian, tentu saja, mempunyai kebaikan dan keburukannya:

 • Plastik. Pangkalan plastik mudah pecah - ini adalah kelemahan utamanya. Sekiranya lampu sedemikian jatuh, pangkalan akan retak atau bengkok. Selain itu, dari masa ke masa ia akan pudar, takut bahan kimia untuk membersihkan dan tidak kelihatan terlalu elegan. Tetapi plastik murah, ia mempunyai bentuk yang mewah dan warnanya cerah.
 • Logam. Asas logam dapat berfungsi selama bertahun-tahun - jadi, bintik-bintik dan sorotan yang dipasang di logam untuk waktu yang lama. Tidak putus, tidak karat, kelihatan baik-baik saja, mungkin juga bentuk yang aneh. Satu-satunya negatif, kecuali untuk harga - seperti lampu akan menjadi berat. Jika dia jatuh pada anak atau haiwan peliharaan, kecederaan tidak boleh dielakkan.

Gaya minimalis

Gaya minimalis

 • Kaca. Fragile, tetapi bahan yang sangat indah, yang kelihatan ajaib sebagai asas. Tidak takut apa-apa kecuali serangan. Mahal.
 • Pokok. Ia jarang berlaku, tetapi kelihatan baik - kayu digilap, diukir dengan baik dengan eko-dalaman. Digabungkan dengan mentol pijar, mahal. Lama kelamaan, ia mungkin memerlukan pemulihan - menggantikan varnis, cat semula.

Lembaga
Jika reka bentuk anda tidak memerlukan kayu atau kaca, ambil lampu dengan asas logam. Logam mahal, tetapi ia akan dibayar. Ia juga sesuai dengan gaya moden.
Gaya berteknologi tinggi

Gaya berteknologi tinggi

Ia akan menjadi menarik untuk anda: TINJAUAN: Bagaimana memilih kandil dan lampu di tapak semaian untuk lelaki dan perempuan? (180 + siling foto, LED dan luar biasa)

kembali ke menu ↑

Bahan Kapal Lampiran

Tidak semua lampu mempunyai teduhan lampu, tetapi yang mempunyai itu, kualiti bergantung pada bahannya. Ia mungkin:

 • Plastik. Sekiranya dilakukan dengan buruk, ia boleh mula mencair dan bau yang tidak menyenangkan, kerana membeli lampu lebih baik di kedai, di mana anda boleh membuat aduan. Tetapi ia mungkin kelihatan menarik, menjadi warna dan mempunyai bentuk apa pun.
 • Kaca. Bahan rapuh, pengendalian ceroboh lebih takut daripada asas. Mungkin terdapat masalah dengan pembersihan - jika dibasuh tanpa kemahiran, mungkin terdapat kesan pada kaca. Tetapi tidak ada yang takut dan boleh membiasakan cahaya dengan indah, jika anda memilih tedung lampu dengan pola atau pelepasan.

Kaca adalah bahan rapuh tetapi cantik

Kaca adalah bahan rapuh tetapi cantik

 • Kaca Tiffany. Jenis gelas yang berasingan, yang paling hampir sama dengan kaca berwarna. Ia kelihatan elegan, cahaya bukan hanya refracts, tetapi juga cat dalam warna yang berbeza. Terlihat hebat dalam hiasan klasik - sebagai contoh, di atas meja di dalam kelas penjajah.
 • Logam. Lampshades logam cantik, boleh dipercayai dan berkhidmat untuk masa yang lama, tetapi mereka berat dan mahal. Jika anda menjatuhkan pernafasan seperti itu pada kaki anda, lebam akan menjadi hasil terbaik.
 • Pokok. Lampshades jarang dibuat daripada kayu - namun kebanyakan lampu dipanaskan semasa digunakan. Tetapi lampshade sedemikian kelihatan sangat menarik, mereka sesuai untuk hiasan gaya-eko dan, sebagai peraturan, mereka merangkumi idea reka bentuk tertentu.
 • Kain. Warna kain - sejenis klasik.Mereka boleh dibuat dengan tangan anda sendiri, jika anda mempunyai kecenderungan ke arah ini, dan kemudian tidak ada orang lain yang akan mempunyai naungan lampu seperti yang anda miliki. Kain itu kelihatan bagus, ia terlihat baik di dalam hiasan klasik, tetapi ia mengumpul habuk dan memudar dari masa ke masa, terutama jika sinar matahari jatuh di atasnya.

Warna kain - sejenis klasik

Warna kain - sejenis klasik

 • Kertas. Penyelesaian jarang, yang biasanya digunakan untuk pembuatan lampu dalam gaya Cina atau Jepun. Hidangan sedutan sedemikian berfungsi untuk masa yang lama, kerana kertas itu diproses khusus. Tetapi dari masa ke masa, ia pudar dan, jika jatuh, mungkin pecah.

Lembaga
Pilih bahan dari kapak lampu, berdasarkan keperluan gaya. Jadi, Provence tidak lengkap tanpa naungan kain dalam bunga, dan berteknologi tinggi - tanpa logam mudah.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Cahaya Moden di pedalaman: 175+ (Gambar) Siling, Dinding, Memusing

kembali ke menu ↑

Mentol cahaya

Dan, tentu saja, kita tidak boleh melupakan mentol lampu - ia bergantung padanya apa cahaya itu:

 • Lampu pijar. Memberi cahaya menyenangkan yang hangat dari spektrum kuning, boleh mempunyai bentuk dan kelihatan menarik. Tetapi ia menghangatkan lebih daripada itu bersinar - hanya lima peratus daripada tenaga yang digunakan untuk menyala. Terbakar pada lonjakan, boleh pecah, serpihan hamburan sekitar. Walau bagaimanapun, ia mempunyai harga terendah.
 • Lampu halogen. Mereka kelihatan seperti mentol pijar, tetapi di dalam kelalang dipenuhi dengan iodin atau wap brom. Akibatnya, kecekapan meningkat tiga kali, cahaya boleh menjadi kecerahan yang berbeza, serta bentuknya. Minus - tidak berfungsi dalam warna lampu tertutup, kerana ia cepat terbakar. Anda boleh memasangnya hanya dengan sarung tangan, kerana mereka tidak bertolak ansur dengan sentuhan kulit.

Menggunakan lampu neon

Menggunakan lampu neon

 • Lampu pendarfluor. Boleh memberikan cahaya ketepuan yang berbeza - tiga ribu memberikan lembut kuningenam terang putih. Kelalang sentiasa bentuk yang sama, memerlukan pelupusan khas. Tetapi mereka berkhidmat untuk masa yang lama dan lebih berkesan daripada lampu pijar lima kali.
 • Cahaya LED. Baru kepada pasaran teknologi. Ia mahal, tetapi boleh berkhidmat sehingga dua puluh tahun, dan menggunakan sedikit elektrik. Perkara utama - untuk membeli dari penjual yang dipercayai, kerana lampu berkualiti rendah berkilauan, yang merosakkan mata. Perkara yang paling menjengkelkan ialah anda boleh melihat kelipan hanya melalui kamera mudah alih.

Lembaga
Lampu halogen kekal sebagai penyelesaian harga / kualiti yang paling seimbang.

Pemilihan pencahayaan yang tepat bukan sahaja bermanfaat tetapi juga menarik. Dan selain itu, hasilnya selalu dapat berubah jika tidak sesuai dengan anda.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Memilih cahaya yang selesa di dapur

Cahaya di dapur

Peraturan pencahayaan

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 155 gambar)

9 Skor Jumlah
Memilih cahaya untuk dapur

Memilih cahaya di dapur, dipandu oleh fakta bahawa di dalam bilik ini benar-benar terang dan selesa. Bentuk, warna, lokasi adalah faktor penting untuk dipertimbangkan. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
9.5
Kebaikan
 • pencahayaan yang betul akan mengurangkan ketegangan mata dan anda akan berasa lebih baik;
 • Reka bentuk dalaman akan kelihatan menarik dan segar;
 • Anda boleh mencuba sendiri dalam reka bentuk dalaman, memilih dan menggabungkan lampu.
Cons
 • anda perlu meluangkan masa untuk itu - mengambil lampu, mengaturkannya;
 • anda perlu membelanjakan wang di atasnya - lampu yang indah mahal;
 • hasilnya mungkin tidak memuaskan anda dan anda perlu mengulanginya.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk