Hiasan dinding dalaman rumah: 140+ (Foto) Pilihan rasuk tiruan

Baru-baru ini, kayu tiruan dianggap sebagai reka bentuk praktikal, ekonomi dan estetik pedalaman di kotej. Kemasan ini sering digunakan dalam pembinaan swasta. Bahan ini lebih murah daripada kayu semula jadi, tetapi digunakan dalam hiasan mana-mana permukaan.

Kandungan artikel ini:

Menamatkan aspek

Tiruan bar adalah sama dengan clapboard yang mudah, iaitu, lamela individu disambung menggunakan sistem duri-duri. Permukaan selesai tidak mempunyai corak perantaraan, dan lamela lebih besar. Papan diproses di kedua-dua pihak, boleh digunakan untuk hiasan luaran dan dalaman.

Trim kayu tiruan adalah teknologi yang popular

Trim kayu tiruan adalah teknologi yang popular

Populariti kayu tiruan adalah disebabkan oleh sejumlah besar kelebihan berbanding dengan jenis penamat alternatif:
 • Kemurnian ekologi, alam semula jadi, hypoallergenic.
 • Kecekapan. Dengan pengiraan yang betul permukaan yang dirawat dan bahan yang dibeli, panel-panel itu digunakan dalam kuantiti minimum, hampir tidak ada sisa yang kekal.
 • Penebat panas dan bunyi yang baik.
 • Berbagai warna.
 • Pemasangan yang cepat dan mudah (terdapat sistem sambungan lidah dan alur).
 • Rintangan tinggi terhadap faktor negatif.
 • Pengudaraan yang sangat baik (di belakang papan terdapat alur khas). Ia menyediakan pemindahan kelembapan, memanjangkan hayat perkhidmatan.

Tetapi penamat ini mempunyai beberapa kelemahan, termasuk bahaya kebakaran, penjagaan menuntut, komponen mahal.

Bahan mesra alam, semula jadi

Bahan mesra alam, semula jadi

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Pembukaan bawah tanah: Ciri-ciri bahan. 180+ (Foto) do-it-yourself trim luar (batu, plastik, kayu)

kembali ke menu ↑

Ciri-ciri Bahan

Kayu tiruan adalah plat kayu rata dengan ketebalan 2 cm. Mereka berbeza lebar (185, 160, 135, 110 mm dan kurang). Di sepanjang tepi di atas pinggan, chamfers telah dikeluarkan, memberikan permukaan kesan hiasan.

Dalam menyelesaikan pelbagai masalah, kemasan lebar yang berbeza digunakan. Untuk hiasan dalaman, lebih baik memilih panel sempit dengan lebar kurang daripada 110 mm, dan trim luar perlu dibuat plat yang lebih luas.

Panjang plat adalah 2-6 meter. Ini membolehkan anda membeli barang yang sesuai dengan panjang, mengurangkan jumlah sampah yang dihasilkan.

Dengan bahan penebat haba dan bunyi

Dengan bahan penebat haba dan bunyi

Kayu tiruan boleh digunakan dalam penjajaran dinding melengkung. Hanya perlu menetapkan panduan secara merata dan reka bentuk pemasangan akan siap. Kayu pan sesuai untuk hiasan objek baru dan pembinaan semula yang lama.Mana-mana dinding akan kelihatan hebat jika anda membuat trim kayu.

Memilih teduh adalah sukar. Setiap produk mempunyai struktur yang unik, warna yang berbeza, jadi anda perlu memilih kayu dengan teliti. Sebagai contoh, untuk rekreasi dan ruang tamu lebih baik memilih warna cahaya, dan masuk mantel zon, bilik tidur - kayu gelap.

Berbeza dalam pelbagai warna.

Berbeza dalam pelbagai warna.

Lembaga
Jangan takut untuk bereksperimen, pilih tekstil yang betul, lampu, untuk menambah ruang bilik, kehangatan.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Hiasan Bark-Blown Hiasan: Teknologi Hiasan Dinding Rumah (160+ Foto)

kembali ke menu ↑

Pemilihan bahan bergantung kepada keadaan

Apabila memilih bahan bangunan untuk menutup ruangan, sifat-sifat setiap spesies pokok perlu diambil kira.

Ia perlu bergantung pada aspek yang berbeza:

 • Tahap kelembapan. Di dalam bilik dengan jumlah kelembapan yang lebih tinggi, lebih baik menggunakan panel larch, aspen. Bagi objek yang mempunyai keperluan hiasan yang tinggi, lapisan oak sering dipilih, dan panel cedar dan pain boleh dibeli di ruang tamu.
 • Tujuan bilik. Apabila menamatkan rumah dengan beroperasi pada musim panas, adalah munasabah untuk menggunakan panel pain pain yang murah dan mahal. Untuk perumahan dengan kediaman tetap disyorkan untuk menggunakan plat cedar, oak, larch. Tetapi pada masa yang sama, mereka mengambil kira bahawa cedar dengan larch menghasilkan aroma konifer untuk jangka masa yang panjang, jadi kayu tidak sesuai untuk meliputi bilik tidur, bilik kanak-kanak.
 • Ijazah pencahayaan. Ini mengambil kira teduhan pokok itu. Untuk bilik cahaya, anda boleh memilih warna gelap oak, alder. Di dalam bilik yang menghadap ke arah utara, sesuai dengan panel terang larch, pain, linden. Warna-warna sejuk sesuai untuk permukaan yang dicat, dan toning sesuai untuk krim, krim, warna kuning dari kayu.

Cepat dan mudah dipasang

Cepat dan mudah dipasang

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Gaya mudah dan banyak negara di pedalaman sebuah rumah negara. 200+ Foto reka bentuk semulajadi dan kesederhanaan

kembali ke menu ↑

Jenis kayu yang berbeza untuk menamatkan di dalamnya

Setiap jenis kayu mempunyai ciri-ciri sendiri. Pine mempunyai tekstur kayu yang biasa, warna kekuningan. Bahan ini murah, digunakan di loteng loteng, dapur, koridor.

Cedar mempunyai warna gelap, struktur yang menarik. Panel panjang mengekalkan bau jarum pain, mengeluarkan phytoncides. Kayu cedar yang sesuai untuk meliputi siling, dinding di perpustakaan, bilik darjah dan ruang tamu.

Larch kayu mempunyai warna kuning terang yang secara visual meningkatkan parameter bilik-bilik kecil. Bahan ini tahan kelembapan, menyediakan penebat haba yang tinggi, supaya ia dapat digunakan dalam hiasan bilik basah dengan suhu tinggi (dapursaunas bilik mandibilik makan).
Ia mempunyai ventilasi yang sangat baik

Ia mempunyai ventilasi yang sangat baik

Panel Oak mempunyai tekstur yang unik dari warna gelap, lebih tahan lama dan tahan lama. Mereka mahal, jadi ia hanya digunakan dalam bahagian dalaman yang eksklusif.

Maple atau alder papan mempunyai warna kemerahan, dengan cincin yang berbeza. Mereka tidak mempunyai rasa yang jelas, jadi mereka boleh menyelesaikan bilik tidur, bilik kanak-kanak.
Berdasarkan kualiti permukaan luaran, terdapat beberapa jenis bar palsu:
 • Tambahan. Ini adalah gred tinggi, permukaan licin yang berlainan di papan, geometri halus. Ia diperbuat daripada rempah, pain, larch, arkhangelsk pain.
 • Prima (A) Lebih murah, boleh mempunyai satu simpulan. Ia diperbuat daripada larch, arkhangelsk pain, spruce.
 • Gred AB (B). Mungkin terdapat beberapa simpulan kecil. Untuk kegunaan pembuatan larch, spruce, pain.
 • Ekonomi (BC). Bilangan knot yang tidak terhad dibenarkan, dihasilkan dari rempah, pain dan larch.

Bilik tidur yang bergaya dan selesa

Bilik tidur yang bergaya dan selesa

Pada panel semua gred ada tidak boleh melalui bukaan, longgar busuk busuk resin niches, merosot, kerosakan mekanikal ke permukaan luaran.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Ubin Gypsum untuk hiasan dalaman: 160+ Foto (di bawah batu, di bawah bata) untuk ekspresi diri yang terang

kembali ke menu ↑

Pemangkasan dalaman

Terdapat banyak jenis kemasan, di mana kadang-kadang sukar untuk dipilih. Biasanya ia digunakan untuk siling, dinding. Dua jenis penyaduran di rumah digunakan - monolitik dan gabungan.

Dalam kes pertama, seluruh kawasan itu dilapisi dengan panel. siling dan dinding dengan pemeliharaan semua teknologi. Dalam varian kedua, pemprosesan sebahagian daripada kayu dijalankan, gabungan tiruan bar dengan tekstil, kertas dindingkaca
Kawasan makan yang terang dan indah

Kawasan makan yang terang dan indah

kembali ke menu ↑

Hiasan dinding

Sebelum anda menghiasi dinding dengan kayu tiruan, anda perlu menunggu pengecutan (semasa memotong rumah baru). Pada peringkat awal, penyediaan dilakukan dengan rawatan antiseptik, penghalang wap, peti meletakkan. Selepas itu, panel dipasang.

Dengan bantuan bahan ini, anda boleh mencipta dalaman yang unik, di dalam bilik yang mempunyai fungsi yang berbeza. Dalam bilik sempit boleh memuatkan panel sehingga 100 mm lebar, yang secara visual akan mengembangkan ruang.

Lembaga
Panel sendiri dipasang secara mendatar. Untuk bilik yang lebih besar dengan siling rendah, lebih baik untuk melancarkan bar secara menegak.
Hiasan bilik mandi

Hiasan bilik mandi

kembali ke menu ↑

Siling

Lengkapkan keperluan permukaan siling selepas menamatkan dinding. Pada masa yang sama, panel sempit dibeli, dilekatkan ke peti dengan nada 50-60 cm, terletak di sepanjang tempoh bilik. Mula bekerja dari tingkap.

Untuk mengira kawasan permukaan siling itu melipat lebarnya dengan panjangnya. Angka yang terhasil dibahagikan dengan luas satu rasuk.. Hasilnya adalah bilangan panel yang diperlukan untuk penyaduran. Tidak sukar untuk mengira pengikat: jumlah bilangan bilah dilipatgandakan oleh bilangan bahagian yang diperlukan untuk menetapkan papan tunggal.

Ruang tamu gaya Provence

Ruang tamu gaya Provence

Sebelum melekat ke permukaan, panel harus diadakan selama 4-6 hari di dalam ruangan, disesuaikan dengan iklim mikro. Pra-dikeluarkan dari dinding, pencemaran siling, bahagian-bahagian yang tidak diperlukan, tutupi dengan impregnasi, penyelesaian antiseptik. Kemudian penghalang wap dan pelapis yang diikat dengan stapler pembinaan (skru mengetuk diri digunakan pada jarak 70 cm).

Apabila melakukan lapisan siling yang komprehensif dengan dinding, terlebih dahulu memangkas dinding, membaiki selang dengan klyimer. Untuk membaiki plastik ke siling, gunakan skru atau kuku kecil. Sambungan di sudut dibuat oleh sudut dalam dan luar. Di peringkat akhir, pengisaran, warna atau lukisan. Memproses kayu tiruan meningkatkan rintangan haus papan.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Tembok bata di pedalaman - Cara yang menakjubkan untuk mengubah rumah anda (260+ Foto). Gabungan di ruang tamu, di dapur, di bilik tidur

kembali ke menu ↑

Panel luar

Perlu diingati bahawa tiruan kayu digunakan untuk fasad ventilasi dan mesti ada jurang antara lapisan dan lapisan penebat. Adalah mungkin untuk memasang panel walaupun pada objek dari log atau bar semulajadi. Teknologi ini mudah kerana ia membolehkan masa yang lama untuk mengekalkan rupa asal bangunan itu. Oleh itu, ia adalah berfaedah dan rasional.

Pelan terbuka di rumah negara

Pelan terbuka di rumah negara

Apabila membeli bahan harus mengambil kira nuansa utama:
 • Tahap kelembapan sehingga 15% (supaya tidak menyebabkan keretakan di muka depan semasa operasi).
 • Kehadiran alur. Lebih lama mengekalkan penampilan asal panel.
 • Lebar adalah kira-kira 100 mm. Siding akan kelihatan seperti bar. Dengan lebar yang lebih kecil daripada panel akan kelihatan murah, dan lebih luas - ceroboh.
 • Kualiti sambungan istana.
 • Kelancaran, kesempurnaan, tiada kerosakan dan kecacatan.

Pra-menghitung bahan dengan komponen, mengukur dinding, bukaan tingkap dan pintu.

Dapur bergaya

Dapur bergaya

Panel kualiti tidak sukar dipasang. Tetapi kerja-kerja itu dijalankan dalam urutan yang ketat:
 • Sediakan permukaan, membersihkan dinding pencemaran. Mereka boleh dirawat dengan antiseptik daripada mikroflora patogenik.
 • Menegak ke pangkal adalah pelek, diikat dengan dowel atau skru.
 • Penebat haba dan penebat haba diletakkan. Penebat dilampirkan pada filem penghalang wap dan ia ditutup, sendi gam.
 • Betulkan panel dengan elemen hiasan.
 • Fasad ini dipasang dengan kancing atau skru.
 • Tutup dengan antiseptik, varnis.

Gaya desa

Gaya desa

Lampirkan panel ke bawah, alur diletakkan di bahagian bawah. Ini akan menghalang kelembapan daripada masuk. Bar pertama ditetapkan dengan tahap, kerana tahap permukaannya bergantung pada pemasangannya yang betul. Pengikat berputar pada sudut 45 darjah.

Kerja dijalankan pada suhu sekurang-kurangnya -15 ° C, dalam cuaca kering. Ia adalah perlu untuk cat panel hanya dalam masa yang kering dan hangat.

Untuk memperluaskan kehidupan fasad, dipenuhi dengan jalur, sebaiknya menjaga permukaannya. Ia perlu untuk secara berkala melekatkan mereka dengan varnis, periksa kehadiran membusuk, kulat dan kecacatan.

Dengan peletakan dan penjagaan salutan yang betul, tiruan bar akan berkhidmat untuk masa yang lama, tidak kehilangan sifat positif dan kecantikannya.
Bahan ini sesuai untuk gaya yang berbeza.

Bahan ini sesuai untuk gaya yang berbeza.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Panel PVC untuk dinding: 235+ (Foto) untuk dalaman anda (untuk dapur, bilik mandi, lorong)

kembali ke menu ↑

Varnish dan cat

Jenis ejen pelindung, impregnasi dan komponen bergantung kepada keadaan bilik. Ia mungkin:

 • Bilik di dalam bilik dengan pemanasan. Anda boleh menggunakan rasuk simulasi tanpa pemprosesan yang teliti dan impregnasi khas. Bahan boleh dipernis.
 • Bilik tidak panas (ditutup berandabilik kampung). Perlukan pilihan kayu dengan beberapa lapisan antiseptik, minyak biji rami. Ini akan memastikan rintangan permukaan menjadi kesan negatif.
 • Di bilik mandi, sauna, rumah mandidi mana kelembapan yang tinggi adalah tipikal, perubahan suhu memerlukan penggunaan profil tergalvani, penggunaan sebatian pelindung khas.

Bilik yang indah untuk seorang puteri kecil

Bilik yang indah untuk seorang puteri kecil

Apabila pewarna kayu mewarna dengan struktur teduh tertentu.

Pra-memeriksa rentang yang ada, dengan mengambil kira aspek berikut:
 • Komposisi telus yang tidak kelihatan menonjolkan keindahan kayu dan mengekalkan penampilan asalnya. Dengan bantuan campuran tersebut boleh digabungkan warna. Ini adalah noda, impregnation, glazes, pelbagai varnis.
 • Pewarna berwarna digunakan untuk buku asas. Cat boleh dirumuskan untuk hiasan dalaman.

Terlepas dari cat yang dipilih, permukaannya harus disiapkan dengan teliti dan dipermukaan.

Chalet negara

Chalet negara

Ia akan menjadi menarik untuk anda: ULASAN: Hiasan dinding dapur: 205 + Pilihan Foto (panel, lamina, plaster). Bagaimana untuk menggabungkan kepraktisan dengan estetika?

kembali ke menu ↑

Sapukan cat sederhana di atas kayu

Panel yang dirawat dengan penyelesaian mudah menjalani langkah pemprosesan biasa. Anda boleh memohon apa-apa cat, termasuk akrilik, alkid atau berasaskan minyak. Teknologi ini termasuk langkah-langkah berikut:

 • Membersihkan bahagian depan panel dinding, pemprosesan pasir.
 • Butiran dirawat dengan berus lembut, mengeluarkan kotoran dari mereka, merawat dengan antiseptik. Adalah lebih baik menggunakan formulasi tanpa warna agar tidak menukar warna cat yang digunakan.
 • Primer digunakan untuk kayu.
 • Bar dicat menggunakan roller, berus atau semburan senjata.

Untuk lebih menyerlahkan kawasan tertentu, anda boleh mengetik buku asas. Ini akan sama rata menggunakan salutan akhir.

Pejabat pendaftaran di sebuah rumah negara

Pejabat pendaftaran di sebuah rumah negara

Lukisan adalah lebih baik untuk menangguhkan jika bilik itu adalah kelembapan yang tinggi atau sangat panas.

kembali ke menu ↑

Gunakan salutan tanpa warna

Cecair tidak berwarna dan mesra alam mempunyai lekatan yang tinggi. Mereka melindungi kayu daripada kemusnahan, menekankan tekstur yang unik. Apabila pengeringan, tidak ada bau yang tidak menyenangkan dan tidak memerlukan peredaran udara yang tetap.

Daripada sebatian ini, anda boleh menggunakan minyak yang berbeza yang menembusi kayu, menyembuhkan, melindungi dari kesan faktor luaran. Ciri-ciri tersebut boleh didapati dalam kombinasi minyak biji rami yang direbus, degreaser dengan varnis.

Juga, filem pelindung boleh dicipta dengan turpentine, rosin dan minyak biji rami. Dengan bantuan penyelesaian organik akan disediakan perlindungan, menekankan kecantikan semula jadi, penghalang stim terhadap penembusan kelembapan menjadi tiruan rasuk.

Ruang tamu gaya klasik

Ruang tamu gaya klasik

Ia akan menjadi menarik untuk anda: ULASAN: Panel MDF untuk dapur - 250+ (Foto) Pilihan penamat

kembali ke menu ↑

Warna bertekstur

Kelebihan pewarna bertekstur adalah untuk memberikan bahan keindahan, keunikan khusus. Tekstur boleh ditekankan dengan cara yang berbeza:

 • Mendapatkan kontur pelepasan menggunakan berus logam. Dia dilakukan beberapa kali di sepanjang serat kayu. Akibatnya, gentian lembut hilang, tetapi pepejal tetap utuh. Selepas mengecat kayu, serbuk yang kelihatan dikeluarkan dengan berus lembut dan ditutup dengan lapisan sayu. Sisa-sisa sayu menjadi basah dengan spons, meletakkan varnis telus.
 • Teknik "pemutihan" kayu dibuat dengan kemasan serupa.. Hanya dengan menggunakan salutan warna putih ini, letakkan pada varnis berwarna, dan sisa-sisa itu direndam dengan span. Akibatnya, jurang kecil menjadi putih, dan zarah timbul mengekalkan naungan semula jadi.
 • Penuaan di bawah pengaruh mekanikal tangan, kerosakan sedikit buatan muncul di permukaan.. Menghadapi tanah, dirawat dengan pahat untuk pembentukan kerepek. Anda juga boleh menuding kuku beberapa kali, memohon microtrauma lain untuk kayu.

Tiruan bar di apartmen

Tiruan bar di apartmen

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Interior dalaman: 200+ (Foto) Rekaan semula jadi buatan untuk keselesaan anda

kembali ke menu ↑

Beberapa idea menarik untuk menggunakan rasuk palsu

Sekarang panel kayu membolehkan anda membuat bilik reka bentuk dalam gaya banglo, chalet untuk pemburu, peniaga hidupan liar. Bahan semacam itu membolehkan penggunaan gaya etnografi, yang kini sangat popular. Memangkas kayu menciptakan suasana keselesaan, keselesaan, menjadikan pedalaman itu terhenti dan tidak mengganggu.

Permukaan panel tersebut rata (berbanding dengan rumah blok), jadi mereka boleh mengendalikan mana-mana bilik sambil mengekalkan kawasan yang boleh digunakan.

Panel kayu lebih kerap dipasang dengan cara mendatar, tetapi panel boleh diposisikan secara menegak atau pada sudut yang berbeza.
Reka bentuk indah rumah negara

Reka bentuk indah rumah negara

Tiruan bar membolehkan untuk menerima dalaman yang mesra alam dengan perbelanjaan minimum.

Terdapat beberapa penyelesaian yang unik untuk penggunaan kayu:
 • Gabungan kayu dengan plaster. Fasad ini boleh diubah dengan kemasan berbeza. Contohnya, panel yang sesuai dengan lapisan plaster. Ternyata rumah dengan garis halus, elegan dan ketat. Ketinggiannya akan meningkat secara visual kerana hiasan "bergaris".
 • Gabungan batu dengan bar. Ini adalah kombinasi yang baik yang boleh dibuat dalam perkadaran yang sama. Perhiasan batu akan menekankan penamat semula jadi, keunggulan bahan kayu.
 • Kayu penuh di luar. Sesiapa sahaja boleh mempunyai rumah seperti itu. Susun atur ini sesuai untuk kehidupan kekal atau aktiviti luaran. Bar boleh dipotong di dalam dan di luar mengikut luaran dan dalaman.
 • Tiruan dinding log. Pada mulanya nampaknya rumah itu diperbuat daripada kayu bulat, tetapi ini hanya panel. Teknologi ini mudah, ia membolehkan anda mengekalkan keunikan bahan-bahan mentah yang digunakan, sambil mengekalkan kualiti struktur

Penggunaan bahan untuk hiasan siling

Penggunaan bahan untuk hiasan siling

Kos penamat akan bergantung kepada harga panel palsu, mengenai kerumitan geometri (semakin mudah, semakin rendah biaya buruh).

kembali ke menu ↑

VIDEO: Kemasan indah dengan kayu tiruan

Kayu tiruan

Pilihan terbaik dalam reka bentuk

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 140 gambar)

8.5 Skor Jumlah
Interior dengan kayu tiruan

Dengan menggunakan kayu tiruan, anda dapat menjimatkan penggunaan bahan, mendapatkan rumah kayu, merasakan keselesaan bahan semula jadi. Hasilnya adalah pedalaman yang unik, yang akan menjadi dasar keanggunan dan kecantikan seluruh struktur. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen.Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
8
Kebaikan
 • semula jadi;
 • penjimatan kos;
 • kemasan yang berbeza.
Cons
 • pengiraan bahan yang tepat;
 • pematuhan dengan peraturan rawatan permukaan;
 • penjagaan berkala.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk