Hiasan dinding di dapur: 205 + Pilihan Foto (panel, lamina, plaster). Bagaimana untuk menggabungkan kepraktisan dengan estetika?

Menghias dinding di dapur, foto yang tidak memalukan untuk ditunjukkan kepada rakan-rakan, memerlukan masa dan usaha. Jangan tergesa-gesa untuk membaiki, semak semula semua pilihan yang mungkin dan buat keputusan yang betul. Lagipun, terdapat banyak idea untuk mewujudkan pedalaman yang indah.

Kandungannya:

Keperluan bahan asas

Peringkat persiapan mungkin lebih penting daripada yang lain - anda perlu memilih bahan yang akan terlihat cantik, menekankan martabat bilik, menyembunyikan cacat, dan juga mematuhi keperluan asas:

 • Rintangan air. Dapur sentiasa mengalir air, sesuatu dibasuh, dicurahkan, dibersihkan. Dinding harus dengan mudah dapat menahan kelembapan yang tinggi, tidak mengalami percikan air, bahkan dari air mendidih.
 • Rintangan kepada perubahan suhu. Pada musim panas, apabila borscht atau jem dimasak di dapur, suhu di dalam bilik meningkat dengan ketara, udara panas disimpan di atas dapur - bahan itu dengan mudah dapat menahannya, menyejukkannya tanpa retak.
 • Mudah dijaga. Potongan makanan, percikan minyak, dan jelaga masuk ke dinding di dapur - mereka harus mudah dibersihkan, bahan kimia tidak boleh menyebabkan kerosakan, dan walaupun selepas pembersihan ke-50 bahan harus mengekalkan kecerahan asalnya.
 • Kebersihan Acuan, jamur, patogen tidak boleh melipatgandakan dinding, walaupun mereka terus didepositkan jelaga, lemak. Jika tidak, makanan yang dimasak di dapur akan membahayakan.

Gabungan praktikal dengan estetika

Gabungan praktikal dengan estetika

Jadi bersih pokok itu di dapur adalah mustahil untuk memohon - hanya dirawat dengan sebatian khas, varnished, tahan terhadap kelembapan, perubahan suhu. Dan menggunakan bahan sintetik yang anda perlukan untuk memastikan bahawa mereka tidak mengeluarkan sebatian toksik.

kembali ke menu ↑

Jenis kemasan

Setiap bahan mempunyai kelebihan dan kekurangan yang perlu anda ketahui sebelum membuat pilihan.

kembali ke menu ↑

Jubin seramik

Jubin Ia digunakan secara meluas untuk hiasan dapur - sukar untuk mencari apartmen di mana bahan lain akan digunakan untuk membaiki sampel lama. Ini adalah kerana kelebihan tertentu:

 • Tahan kelembapan. Mengikut ciri yang sama, jubin dipilih untuk hiasan. bilik mandi. Ia benar-benar tidak sensitif terhadap kelembapan, jika ia diletakkan mengikut piawai, supaya jahitan kekal ketat.
 • Rintangan kepada perubahan suhu. Jubin tidak retak dari haba yang hebat, tidak terbakar. Tidak runtuh dan beku. Kerana ciri ini, ia sering digunakan dalam hiasan luar.

Kayu bersih di dapur tidak boleh digunakan

Kayu bersih di dapur tidak boleh digunakan

 • Kemudahan penjagaan. Jubin paling sering ditutup dengan enamel - anda boleh menghapus kotoran segar dengan hanya dengan kain basah. Dan jika kotoran mempunyai masa untuk mengering, agen-agen kimia yang agresif tidak akan menjejaskan penampilan jubin.
 • Pelbagai. Tile adalah bahan yang indah yang dihasilkan dalam pelbagai bentuk, warna yang berbeza, dengan corak yang berbeza. Ia membuka pintu untuk fantasi, dengan bantuan anda boleh meletakkan corak rumit, menjadikan dapur unik.
 • Ketahanan Apabila digunakan dengan betul, jubin boleh bertahan selama beberapa dekad, walaupun mereka berbaring lantai. Dan di dinding, di mana rintangan khas untuk lelasan tidak diperlukan, ia benar-benar memakai sangat perlahan.

Gunakan jubin di penamat, mudah dibersihkan

Gunakan jubin di penamat, mudah dibersihkan

Tidak ada minus, kecuali satu - enamel elegan boleh tercalar.

Menariknya, dalam tahun-tahun kebelakangan ini, jenis ubin baru telah memasuki pasaran, yang boleh digunakan dengan cemerlang dalam reka bentuk dapur:

 • jubin seramik volum mempunyai sisi cembung dan cekung, dari situ anda boleh membuat bukan corak dua dimensi mudah, tetapi corak tiga dimensi;
 • Jubin cecair dibuat untuk menukar warna apabila ditekan - ia kelihatan cantik di lantai, tetapi ia akan kelihatan segar di dinding, terutama untuk kanak-kanak.

Jubin hijau di penamat

Jubin hijau di penamat

Apabila membeli, anda perlu mengambil kiral:

 • sejenis jubin - dalam perkahwinan pertama akan kurang daripada lima peratus, tetapi pada kedua untuk kira-kira dua puluh;
 • keadaan umum - tidak perlu ada retak, lekukan, bintik kuning sama ada di luar atau di bahagian dalam jubin;
 • Rintangan kepada detergen - menandakan "AA" bermakna anda boleh menggunakan apa-apa jenis kompaun, tetapi lebih baik untuk mengendalikan dengan jubin kelas "A" dengan berhati-hati.

Tile - bahan yang indah yang dihasilkan dalam bentuk yang berbeza

Tile - bahan yang indah yang dihasilkan dalam bentuk yang berbeza

Ketebalan jubin dinding tidak melebihi empat milimeter. Ia ditandakan khas dengan simbol sawit - ini bermakna ia dibuat khusus untuk dinding.

Lembaga
Jubin itu boleh menjadi matte, berkilat atau cermin. Anda perlu memahami apa yang anda mahu melihat dapur dan memilih, berdasarkan ini.
kembali ke menu ↑

Mosaic

Mosaic membuat bahan yang berbeza, kelebihannya adalah sama dengan kelebihan jubin. Ia juga tidak sensitif kepada kelembapan dan suhu, juga boleh berkhidmat selama beberapa dekad, datang dalam pelbagai warna, bentuk, dan mudah dijaga. Plus addictive adalah estetika.

Dengan bantuan jubin tidak akan dapat mencapai tahap seperti mozek. Anda boleh menghantar gambar, kompleks mural, corak dengan terperinci tinggi.

Mosaic di bahagian dalam dapur

Mosaic di bahagian dalam dapur

Tetapi mozek kos lebih daripada jubin biasa.

Anda boleh meletakkan lukisan, panel kompleks, corak dengan terperinci tinggi

Anda boleh meletakkan lukisan, panel kompleks, corak dengan terperinci tinggi

Lembaga
Agar mosaik dibentangkan dalam potensi penuh, lebih baik untuk tidak meletakkannya sendiri, tetapi untuk menyewa tuan. Keluar lebih mahal, tetapi keputusan di rumah tidak diulangi.
kembali ke menu ↑

Cat

Cat dapur digunakan dengan tempahan - namun ia mempunyai daya tahan yang kurang daripada jubin, terutamanya batu semulajadi.

Terdapat beberapa kelebihan:

 • Kemudahan permohonan. Jubin itu boleh diletakkan bengkok, mosaik memerlukan tuan, tetapi mana-mana cat boleh digunakan oleh orang yang tidak pernah memegang berus di tangannya, terutama jika dia mempunyai sedikit latihan pada mulanya.
 • Pelbagai. Cat adalah matte, berkilat, warna yang berbeza, warna yang berbeza. Selain itu, ia adalah bahan yang paling klasik untuk membuat lukisan - ia bukan sahaja boleh menggunakan corak geometri mudah yang boleh dilakukan sesiapa sahaja, tetapi juga menyalin gambar klasik jika terdapat kesabaran yang cukup.

Cat mudah digunakan.

Cat mudah digunakan.

 • Mudah dibaiki. Jika cat mengelupas atau retak, ia akan cukup hanya untuk menambah lapisan lain di atas - dan rupa asal akan dipulihkan.
 • Rintangan kelembapan. Cat sering digunakan untuk menutup dinding di kolam renang, bilik mandi - dan semua kerana ia tidak sensitif terhadap kelembapan.
 • Mudah dijaga. Dinding yang dicat disapu dengan kain, sama ada basah atau kering. Walau bagaimanapun penggunaan bahan kimia yang agresif tidak disyorkan.
 • Rintangan terhadap bahaya biologi. Tidak busuk, tidak dapat menangkap kulat.

Dinding yang dicat disapu dengan kain, sama ada basah atau kering.

Dinding yang dicat disapu dengan kain, sama ada basah atau kering.

Tetapi ada juga kekurangan:

 • Keperluan persiapan yang baik.Dinding untuk lukisan sepatutnya sempurna lancar, jika tidak semua retakan, gelang, kecacatan lain akan dapat dilihat dengan sempurna.
 • Kemungkinan ketidakstabilan. Tidak semua noda mudah dihapuskan, kerana sebelum melukis dinding di kawasan kerja, anda perlu membaca dengan teliti ciri-ciri tersebut.

Cat, tentu saja, lebih daripada satu spesies. Untuk lukisan di dapur boleh digunakan:

 • cat berasaskan air - tidak toksik, kering dengan cepat, tidak mempunyai bau;
 • akrilik - tahan lama, tidak berbau, sesuai untuk lukisan, kerana warna-warna yang berwarna-warni adalah perkara biasa;
 • Cat alkyd murah, mereka tahan dengan baik, tetapi mereka bau tajam apabila mereka kering.

Menggunakan nada terkawal

Menggunakan nada terkawal

Menariknya, dalam tahun-tahun kebelakangan ini, jenis baru cat telah muncul, yang belum digunakan secara meluas:

 • cat sabak dan penanda membolehkan anda menggambar permukaan kering dengan kapur atau penanda khas;
 • Cat antibakteria mengandungi ion perak, membunuh bakteria, yang penting untuk dapur;
 • Cat magnet mengandungi zarah kecil besi, supaya, selepas pengeringan, magnet dapat diperbaiki ke dinding di mana saja.

Lembaga
Dapur yang dicat tidak kelihatan sangat estetika - kecuali jika anda melabur dalam corak dan reka bentuk - jadi penyelesaian yang baik adalah untuk menggabungkan cat dengan bahan lain.
kembali ke menu ↑

Wallpaper

Idea bahawa kertas dinding tidak sesuai untuk dapur telah lama disangkal, kerana sebagai tambahan kepada kertas, varieti lain yang lebih tahan terhadap pengaruh alam sekitar telah muncul. Setiap daripada mereka - dengan plusnya.

Kertas dinding dengan prasasti di bahagian dalam bilik

Kertas dinding dengan prasasti di bahagian dalam bilik

 • Vinyl kertas dinding. Lapisan bawah adalah kertas, bahagian atas adalah sintetik. Tahan lama, boleh dipercayai, tidak pudar dari matahari, tidak mengalami pembersihan basah, boleh menghias dapur selama beberapa dekad. Pada masa yang sama, mereka benar-benar kedap udara, itulah sebabnya kulat boleh memulihkannya, tanpa menyiarkan dapur setiap hari. Beberapa hari pertama akan mempunyai bau tertentu, tetapi dari masa ke masa bau akan hilang.
 • Percetakan skrin sutera. Malah - sejenis vinil, tetapi diselaraskan dengan benang sutera. Kebaikan, keburukannya adalah sama, tetapi penampilan menonjol: dengan wallpaper ini nampaknya dinding ditutup dengan kain berlapis tipis. Dinding di bawahnya mestilah sempurna rata.
 • Serat kaca. Diperbuat daripada filamen kaca, tahan lama, tahan lama, kelembapan kebocoran, ia boleh dicat. Tetapi yang sayang, dan selain itu mereka dibongkar dengan teruk - untuk mengubah bahan, jika dia bosan, anda perlu menggerogoti.
 • Kertas dinding cair. Mereka tidak perlu terpaku, ia cukup mencairkan campuran dan memohon di dinding sebagai plaster. Dipercayai, menyediakan penebat bunyi tambahan dan penebat haba, basuh, topeng kecacatan kecil dinding.

Tetapi mahal dan selepas permohonan memerlukan penggunaan varnis khas, jika tidak, pakai.

Cerah, warna cerah di pedalaman

Cerah, warna cerah di pedalaman

 • Kertas dinding tanpa tenunan. Kelebihannya adalah standard - ketahanan, kekuatan, ketahanan terhadap suhu, kelembapan. Satu-satunya perkara yang unik adalah keupayaan untuk memilih tekstur untuk merasai dan menggunakan mana-mana cat di atasnya, dan kertas dinding yang baik dapat bertahan hingga mewarna sehingga sepuluh kali. Minus satu - habuk berkumpul dalam tekstur kompleks kertas dinding, kerana mereka perlu dibersihkan secara teratur.
 • Kertas kertas dinding dengan impregnasi. Bahan murah yang akan menjadi tidak bernilai dalam masa dua atau tiga tahun. Ia menyerap bau, terbakar di bawah sinar matahari, sukar untuk membersihkan kesannya. Tetapi jika anda perlu membuat pembaikan dalam keadaan jumlah penjimatan - inilah penyelesaiannya.

Terdapat kertas dinding yang baru-baru ini muncul dalam jualan: apa yang dipanggil kertas dinding langsung, corak yang berubah mengikut rejim suhu. Contoh yang paling sederhana adalah apabila suhu meningkat, bunga mekar di cawangan hijau yang meliputi kertas dinding.
Wallpaper menggabungkan dengan jubin

Wallpaper menggabungkan dengan jubin

Untuk meletakkan apa yang mereka perlukan sama ada di kawasan plat, atau di atas bateri, supaya terdapat ruang untuk perubahan. Tetapi secara umum - dapur adalah tempat di mana suhu berubah sentiasa dan wallpaper hidup boleh mencapai potensi penuh mereka.

Lembaga
Wallpaper juga digabungkan dengan jubin, tetapi anda boleh menutupnya dan kawasan kerja.
kembali ke menu ↑

Plaster hiasan

Plaster hiasan adalah mudah untuk digunakan, menyembunyikan kekasaran asas, tidak menyerap bau, tahan kelembapan, menyediakan tahap tertentu penebat bunyi. Walau bagaimanapun, ia mahal, tetapi untuk semua kelebihan penampilan estetik.

Plaster hiasan adalah mudah untuk digunakan, menyembunyikan kekasaran asas

Plaster hiasan adalah mudah untuk digunakan, menyembunyikan kekasaran asas

Ia berlaku berbeza:

 • Skuter. Apabila digunakan pada permukaan tetap alur-alur, yang kemudian memberikan dinding tiga dimensi dan berjalan dengan baik dengan pewarnaan.
 • Lateks. Memberi kesan batu semula jadi, dicat pada peringkat pencampuran.
 • «Sutera basah". Akibatnya, kesan fabrik itu berwarna terang, berkilauan, yang boleh menjadi warna apa-apa jika anda menambah skema warna.
 • «Angin laut". Ia mempunyai reflux mutiara ringan, lut.

Tidak menyerap bau, tahan kelembapan, menyediakan beberapa tahap penebat bunyi

Tidak menyerap bau, tahan kelembapan, menyediakan beberapa tahap penebat bunyi

Untuk memberikan plester rintangan tambahan kepada alam sekitar, anda boleh melapainya selepas pengeringan dengan pelapis khas - lilin atau lessiruyuschimi.

Mereka bukan sahaja akan menjadikan bahan itu lebih kuat, tetapi juga memberikan cahaya tambahan.

Dalam gaya moden

Dalam gaya moden

Lembaga
Plaster kering dengan cepat, jadi anda perlu membuat corak sebelum menggunakannya.
kembali ke menu ↑

Batu

Batu itu kekal sebagai bahan yang paling tahan lama, boleh dipercayai dan tahan lama di mana-mana bidang. Walau bagaimanapun, ia adalah semula jadi atau tiruan, dan ini adalah dua perbezaan besar.

Batu semulajadi:

 • ia benar-benar stabil terhadap kelembapan - ia boleh dibasuh dengan kain basah;
 • benar-benar tahan terhadap perubahan suhu - ia boleh diletakkan di atas dapur;
 • benar-benar tahan terhadap ancaman biologi - tiada cendawan, tiada parasit, tiada acuan;
 • ia tahan lama - ia boleh kekal selama beberapa dekad jika ia diikat dengan baik;
 • Cantik - salah satu bahan yang paling estetik, mulia, di mana anda tidak dapat mencari dua jubin yang sama sekali sama.

Batu itu tetap menjadi bahan yang paling tahan lama, boleh dipercayai, tahan lama

Batu itu tetap menjadi bahan yang paling tahan lama, boleh dipercayai, tahan lama

Tetapi pada masa yang sama ia mahal, dan juga sukar - untuk menutup dinding dengan batu, anda perlu membeli jubin nipis, memperbaikinya dengan gam yang kuat, mula semestinya dari bawah. Hitung sama ada dinding boleh menahan beban sedemikian.

Dalam hal ini, batu buatan adalah lebih mudah. Ia juga tahan kelembapan, tahan lama, tidak retak, tidak membusuk, tetapi pada masa yang sama murah, ringan, boleh digambarkan sebagai batu semula jadi tanpa kenaikan harga.

Satu-satunya kekurangan sebenar batu adalah pelbagai warna yang terhad. Ia sesuai untuk mereka yang benar-benar suka kecantikan, urat, warna kelabu, putih, kuning air, coklat. Kecerahan dengan ketepuan tidak mencukupi untuknya, walaupun tidak ada yang akan mengganggu lukisan jubin individu menggunakan cat.

Lembaga
Dapur batu sepenuhnya indah, tetapi tidak selesa - Penambahbaikan pereka seperti hanya dibenarkan jika anda ingin membuat sejenis istana ksatria di rumah anda. Di mana ia lebih munasabah untuk menggabungkan batu dengan bahan lain, lebih hangat dan cerah.
kembali ke menu ↑

Pokok

Untuk menanam dapur dengan pokok cukup mungkin, jika dilakukan dengan betul, tanpa mengabaikan teknologi. Biasanya lapisan kayu digunakan - panel nipis dengan alur khas yang dibuat satu sama lain untuk menutup dinding. Ketebalan satu panel mencapai tiga sentimeter, lebar hingga lima belas.

Manfaat termasuk:

 • Ringan Lapisannya mudah diangkut ke rumah, mudah diangkat ke lantai yang dikehendaki, mudah dibaiki. Jika panel jatuh dalam proses - tidak akan ada bahaya daripadanya.
 • Pemasangan mudah.Bekerja dengan clapboard adalah sama dengan kerja dengan teka-teki - satu panel dilampirkan ke dinding, yang seterusnya dimasukkan ke sisi alur khas, dan sebagainya. Akibatnya, walaupun orang yang tidak berpengalaman boleh menghadapi proses itu, dan tidak ada lapisan di dinding.
 • Kekuatan. Pokoknya tahan terhadap tekanan mekanikal, tidak retak, tidak reput, jika diproses dengan betul - dan panel dinding untuk sebahagian besar diproses dengan cara ini.
 • Kecantikan Kayu, bersama dengan batu, adalah bahan semula jadi yang mulia. Ia akan membuat dapur lebih selesa, lebih panas, akan memberikannya yang tiada tandingannya.

Pohon itu kelihatan cantik di mana-mana bilik

Pohon itu kelihatan cantik di mana-mana bilik

Daripada minus boleh dikenalpasti mudah terbakar - jika berlaku kebakaran, panel akan menyala dengan serta-merta - dan ketidakstabilan bahan pencuci kimia yang agresif. Di kawasan kerja, lebih baik memilih bahan lain, dan membersihkan panel dinding dari semasa ke semasa dengan kain.

Apabila membeli, adalah penting untuk mempertimbangkan kelas lapisan:

 • tambahan tidak mempunyai sebarang kekurangan sama sekali - semua knot, kekasaran, biru dibenarkan hanya dari bahagian belakang, dan tidak ada keretakan sama sekali;
 • kelas A - knot tidak lebih dari satu per meter dan tidak lebih besar daripada sentimeter, retak tidak secara eksklusif melalui, diproses oleh pengilang, tetapi ada cacat lain hanya dari belakang;
 • kelas B - retak dapat, tetapi dalam jumlah kecil, simpul dalam kuantiti tanpa had, tetapi tidak lebih daripada satu pertiga diameter satu panel;
 • Kelas C - selebihnya lapisan dengan knot, retak, kekasaran, noda.

Gunakan panel dinding kayu biasa.

Gunakan panel dinding kayu biasa.

Ciri-ciri operasi kelas tidak berbeza (kecuali C, yang tidak dapat diandalkan dan berfungsi sedikit), untuk sebagian besar adalah bernilai memilih yang spesifik berdasarkan keutamaan anda.

Lembaga
Sebelum membeli, bandingkan panel dinding kelas tambahan dengan kelas A. Mungkin yang pertama kelihatannya terlalu homogen, dan oleh itu membosankan.
kembali ke menu ↑

Panel plastik

Panel plastik tidak kelihatan cantik seperti kayu, tetapi mereka lebih murah dan mereka mempunyai senarai kelebihan:

 • Pemasangan dan ringan mudah. Plastik lebih ringan daripada kayu, ia juga diperbaiki mengikut prinsip mosaik - duri sesuai ke dalam alur, strukturnya tetap, anda tidak perlu banyak pengalaman dengan ketangkasan untuk melaksanakan proses penetapan dengan teliti.
 • Kemudahan penjagaan. Plastik boleh dibasuh menggunakan cara yang paling agresif di mana pokok itu akan cepat hilang penampilan estetiknya.
 • Rintangan kelembapan. Plastik tidak perlu ditutup dengan sebatian khas supaya ia tidak tahan terhadap kelembapan.
 • Rintangan kepada perubahan suhu. Sudah tentu, panel plastik api terbuka tidak tahan, tetapi akan mengekalkan sifat mereka pada suhu sehingga seratus dua puluh darjah.
 • Pelbagai. Plastik, tidak seperti batu dengan pokok, boleh diberi apa-apa warna, ia akan menjadi cerah, tepu. Anda juga boleh membeli panel dengan corak.

Panel plastik adalah salah satu pilihan yang paling murah.

Panel plastik adalah salah satu pilihan yang paling murah.

Panel murah, tetapi tidak dilucutkan kelemahan:

 • Kemudahbakaran Jika plastik terdedah kepada kebakaran terbuka, ia akan menyala perlahan-lahan, tetapi akhirnya mengisi keseluruhan dapur dengan asap hitam yang mencekik.
 • Kekuatan yang rendah. Plastik tidak tahan terhadap tekanan mekanikal - ia agak mencecah sedikit, retak terbentuk. Pakai dengan cepat, tidak akan berkhidmat selama beberapa dekad. Juga berubah warna dengan pendedahan yang panjang kepada cahaya matahari.
 • Ruang berkurang. Panel mengambil empat sentimeter dari setiap dinding - akibatnya, dapur menjadi tidak hanya secara visual lebih kecil, tetapi serius kehilangan jumlah.

Apabila membeli plastik, adalah penting untuk meminta penjual sama ada terdapat sijil yang berkualiti. Jika plastik dibuat melanggar teknologi, ia akan memancarkan sebatian toksik ke udara yang berbahaya manusia.

Tahan kepada suhu ekstrem

Tahan kepada suhu ekstrem

Lembaga
Jika anda tidak mahu kehilangan ruang yang berguna, anda boleh membeli panel PVC nipis yang tidak lebih tebal daripada tiga milimeter dan hanya terpaku pada dinding.
kembali ke menu ↑

Panel kaca

Kaca moden bukanlah bahan yang mudah rosak, yang dimasukkan ke dalam bingkai tingkap.Adalah sukar untuk memecahkannya, dan walaupun ia berhasil, ia tidak mandi dengan serpihan memotong tajam, tetapi dengan ketulan besar yang tidak berbahaya dengan tepi tumpul. Terdapat beberapa kelebihan untuk bahan ini.:

 • Kemampanan. Untuk kelembapan, untuk menyampaikan suhu, kepada kimia agresif, jatuh potongan makanan, air mendidih, lemak, kepada pembangunan acuan atau jamur.
 • Ketahanan Kaca akan bertahan selama beberapa dekad, sementara ia tidak pudar di bawah sinar matahari, tidak kehilangan warna cerahnya.
 • Pelbagai. Kadang-kadang berwarna kaca, cermin, frosted, telus, lut. Lebih-lebih lagi, ia boleh dibuat mengikut warna yang anda suka, dengan menerima gambar atau lukisan yang akan membuat dapur unik.

Kaca akan berfungsi selama beberapa dekad

Kaca akan berfungsi selama beberapa dekad

Minus - harga. Kaca mahal. Di samping itu, ia masih tidak tahan dengan tekanan mekanikal yang kuat. Jika anda memukulnya, ia akan sama ada retak atau runtuh.

Terdapat kaca yang berlainan:

 • yang biasa - rapuh, rapuh, untuk dapur ia tidak mencukupi, kerana ia berdegup pada serpihan yang tajam, yang boleh dipotong dengan teruk;
 • Stalinite - kuat, berdegup pada butiran kecil dengan tidak tajam tepi;
 • bertekstur - timbul, dengan corak tiga dimensi, yang estetika menyenangkan, tetapi pada masa yang sama ia memerlukan pembersihan tambahan, kerana kotoran berkumpul dalam tekstur;
 • menghiasi - polimer yang kelihatan seperti kaca, tetapi lebih ringan, lebih murah, lebih kuat, dan juga mentolerir penurunan suhu;
 • triplex - Kaca terdiri daripada beberapa lapisan nipis, pada imej dalaman, yang dilindungi dari persekitaran luaran.

Kaca dalam hiasan apron

Kaca dalam hiasan apron

Terdapat juga cermin dan kaca berwarna - mereka membenarkan anda mengubah kawasan pedalaman.

Lembaga
Membuat keseluruhan kaca dapur mahal, dan sering tidak perlu. Lebih baik menggabungkan kaca dengan cat, kertas dinding atau jubin seramik.
kembali ke menu ↑

Logam

Lapisan logam di papan serpai, jubin dengan permukaan logam, mozek logam - semuanya ini eksotik, yang jarang digunakan, tetapi kelihatan agak sesuai di dapur, terutama dalam gaya berteknologi tinggi.

Penggunaan logam dalam penamat

Penggunaan logam dalam penamat

Kelebihannya adalah seperti berikut:

 • rintangan - logam yang dirawat dengan betul dan aloi tertentu tidak takut air, lemak atau suhu, mereka tidak membakar, tidak membusuk, tidak boleh menjadi surga untuk parasit atau acuan;
 • ketahanan - logam yang tidak karat, boleh kekal di dinding untuk waktu yang sangat lama, terutama jika anda menjaga dengan baik;
 • kemudahan penjagaan - tidak ada bau yang diserap ke dalam logam, tidak ada kotoran melekat padanya, hanya lap dengan ringan dengan kain untuk membuatnya bersinar seperti pada hari ia dipasang.

Pada masa yang sama, logam itu mahal dan sukar untuk menemuinya - tetapi ini bukan bahan yang paling popular.

Lembaga
Sekiranya anda mahu bukan hanya memasukkan logam, tetapi memasukkan logam dengan fiksyen, ukiran perintah - surat atau reka bentuk akan kelihatan baik di atas meja kerja.
kembali ke menu ↑

Menyusun: kombinasi

Setelah memahami bahan-bahan, ia tetap hanya untuk menggabungkannya dengan betul - dengan mengambil kira fakta bahawa setiap dapur biasanya dibahagikan kepada dua zon, bekerja dan makan. Bahan untuk kawasan kerja harus tahan lama, bahan untuk ruang makan lebih mudah.

Biasanya bergabung:

 • Satu perkara. Boleh, dalam beberapa keadaan, bahkan dibenarkan. Cat warna yang berbeza, penolakan lengkap zon, jubin di seluruh dapur - terdapat banyak pilihan. Baik untuk dapur kecil, di mana tempat untuk diperuntukkan zon hanya tidak.
 • Dua bahan. Kawasan kerja ditutup dengan satu bahan, seluruh dapur - dengan yang lain. Selalunya, jubin, kaca, dan batu adalah bahan tahan terhadap pekerja, dan segala-galanya terjebak dengan kertas dinding atau dicat. Hasilnya adalah pembaikan tahan lama, di mana zon dibahagikan dengan jelas.
 • Tiga bahan. Kombinasi jarang, biasanya satu bahan meliputi kawasan kerja, dinding lain, dan ketiga digunakan untuk aksen terang - contohnya, untuk panel logam di atas papak, untuk mozek di atas meja kerja. Perkara utama adalah untuk mempunyai idea yang baik tentang bagaimana segala-galanya akan kelihatan pada akhirnya.

Malah, adalah baik untuk membentangkan hasilnya - syarat yang paling penting untuk reka bentuk. Lukiskan di atas kertas, tetapi cari program yang sesuai dan simulasi hasilnya. Adakah dia akan kelihatan? Adakah ia selesa? Adakah dia jatuh tahun depan?

Dan jika anda boleh melakukan semuanya dengan betul, anda boleh menikmati dapur selama bertahun-tahun. Dan selain itu, proses pemilihan, gabungan dan perancangan hanya menarik - jadi mengapa tidak anda cuba?

Reka bentuk dapur

Memilih penutup dinding

8.9 Skor Jumlah
Penamat dapur dengan pelbagai bahan

Masih mencari kawasan pedalaman yang indah? Tidak pasti di mana untuk bermula? Kami akan membantu anda dengan mudah dan cepat menangani segala kesulitan yang mungkin timbul dalam proses pemilihan dan penamat. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
9
Kebaikan
 • Anda boleh membuat dapur yang sesuai dengan citarasa anda.
 • Anda boleh memastikan bahawa semua bahan berkualiti tinggi dan akan bertahan lama.
 • Anda akan tahu dengan tepat apa sifat dapur anda, bagaimana untuk membersihkannya, bagaimana untuk mengatasinya, supaya pembaikan berlangsung lama.
Cons
 • Anda perlu menyedari apa yang anda mahu hasilnya.
 • Anda perlu mencari penjual yang boleh memberi anda sijil kualiti supaya material sesuai dengan idea.
 • Anda sama ada untuk memperbaiki diri anda, atau mencari penghibur yang terbukti yang boleh mengatasinya.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk