Panel PVC untuk dinding: 235+ (Foto) untuk bahagian dalaman anda (untuk dapur, bilik mandi, lorong)

Panel dinding PVC, gambar yang boleh dilihat di Internet, tidak sesuai dengan semua gaya. Ini adalah bahan yang agak baru, yang lebih dan lebih baru digunakan untuk penamat. Praktikal, bahan tahan lama yang mempunyai banyak kelebihan.

Kandungan artikel ini:

Oleh kerana ciri-ciri khususnya, panel boleh digunakan di tempat di mana bahan lain akan mengalami. Sebagai contoh, dalam bilik mandi atau di panel plastik tandas akan jatuh tepat pada waktunya. Atau, jika anda perlu melakukan pembaikan, tetapi tidak ada wang untuk bahan semula jadi, plastik juga boleh berguna.

Panel PVC kelihatan baik di mana-mana

Panel PVC kelihatan baik di mana-mana

Tetapi untuk menjadikannya kelihatan baik, jangan berpindah dari dinding dan melengkapi bahagian dalam, bukannya memecahkannya sepenuhnya, anda perlu mendekati pilihan dan lokasi di rumah dengan bijak dan konsisten.

Kelebihan dan kekurangan

Sebelum kita mengetahui apa jenis panel plastik, di mana mereka perlu diletakkan, dan di mana lebih baik menggunakan bahan lain, mari kita lihat pada sifat asas mereka.

Panel PVC untuk dinding: 235+ (Foto) untuk bahagian dalaman anda (untuk dapur, bilik mandi, lorong)

Berikut ini dibezakan daripada berguna:
 • Harga rendah. Ini adalah salah satu kelebihan utama - plastik adalah bahan yang murah, yang masih boleh kelihatan baik, bergaya, menarik.
 • Kemudahan. Biasanya, bahan-bahan untuk hiasan dinding agak berat - terutamanya apabila ia datang kepada jubin atau panel kayu asli - tetapi plastik tidak mempunyai kelemahan ini. Malah seorang kanak-kanak dapat mengangkat satu unsur, oleh itu, tidak akan ada masalah dengan penghantaran dan pengikat ke dinding.
 • Rintangan kelembapan. Salah satu bahan yang sama sekali tidak sensitif terhadap kelembapan. Malah sendi di antara panel boleh ditutup supaya tiada air masuk ke dalamnya.

Bahan ini mempunyai harga yang rendah.

Bahan ini mempunyai harga yang rendah.

 • Kemudahan penjagaan. Plastik tidak menyukai agen kimia yang agresif, tetapi sebaliknya, habuk, kotoran, dan pelbagai cecair dapur tidak praktikal. Jika anda tidak berlari, anda boleh mencuci semua kotoran dengan kain yang dicelup dalam air sabun.
 • Rintangan kepada perubahan suhu. Hanya plastik termurah meleleh, tetapi mereka biasanya tidak melakukan apa-apa dalam pembinaan. Walaupun panel PVC mahal, tentu saja, tidak boleh diletakkan terus di atas kompor gas atau perapian.
 • Penebat bunyi. Walaupun PVC biasanya nipis, ia adalah bunyi yang memekakkan telinga. Terutama jika di antara dia dan dinding meletakkan lapisan penebat nipis.
 • Ketidakpekenan terhadap rangsangan biologi. Plastik tidak berkulat, dan jarak dari dinding itu biasanya sangat kecil sehingga parasit tidak boleh bermula di sana, walaupun kita bercakap tentang lipas, dan bukan tikus.

Selesai bata

Selesai bata

 • Pelbagai. Plastik, seperti bahan sintetik, dicat dengan baik. Oleh itu, semua jenis panel boleh ditemui di pasaran - satu warna dan multi-warna, berlainan dan monokromatik, dengan atau tanpa lukisan. Mereka juga boleh dibuat dengan tekstur yang berbeza - gelombang, tiruan kayu atau batu.
 • Pemasangan mudah. Unsur-unsur struktur biasanya dilengkapi dengan peranti paling mudah untuk gandingan jenis kunci duri. Malah seseorang yang dalam kehidupannya tidak melakukan pembaikan dapat menyusunnya dengan satu sama lain. Tiada kemahiran khusus diperlukan.

Bahan ini membisu bunyi dengan baik.

Bahan ini membisu bunyi dengan baik.

Tetapi, tentu saja, tiada bahan boleh mempunyai sifat berguna sahaja.

Terdapat juga yang tidak menyenangkan:
 • Kekurangan rintangan kepada kerosakan mekanikal. Plastik adalah bahan nipis, ringan yang mudah rosak. Anda juga boleh menggarinya dengan berus yang sangat sengit, dan retakan pasti akan kekal dari tamparan yang tidak sengaja dan kasual. Oleh itu, penggunaan dan pengangkutan mesti berhati-hati.
 • Kebarangkalian tinggi membeli barangan berkualiti rendah. Dengan batu semulajadi, sukar untuk membuat sesuatu yang berantakan, seperti dengan pokok - mereka tidak akan berkurang jika anda mematahkan teknik produksi. Tetapi plastik - akan, kerana selalu ada peluang untuk membeli panel yang mencair, akan bau sangat tidak menyenangkan atau cepat berubah.
 • Bau khusus. Walaupun semuanya, walaupun PVC mahal, dibuat mengikut semua peraturan, mulanya mengeluarkan bau yang kelihatannya tidak menyenangkan.
 • Kesukaran dengan pemasangan ke pedalaman. Bahan semulajadi satu cara atau yang lain boleh disesuaikan dengan gaya apa pun. Tetapi PVC sesuai untuk mereka yang cukup demokratik untuk membuat sintetik - semua ini adalah gaya moden.

Pemasangan mudah

Pemasangan mudah

Malah, memasang panel plastik masuk akal di kawasan di mana kekuatan kurang penting daripada ketahanan terhadap perubahan suhu dan kelembapan.

Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa, walaupun kestabilannya, plastik tidak boleh diletakkan di dalam bilik di mana kelembapan meningkat lebih tinggi daripada tujuh puluh peratus, jika tidak, ia akan segera gagal.
kembali ke menu ↑

Jenis panel

Bahan semua panel adalah sama - PVC, ia adalah polivinil klorida. Tetapi ini tidak bermakna mereka semua sama. Terdapat nuansa penting - dari segi ketebalan.

Tahan kepada suhu ekstrem

Tahan kepada suhu ekstrem

kembali ke menu ↑

Borang

Biasanya, unsur-unsur struktur adalah segi empat tepat - walaupun fleksibiliti plastik, tiada siapa yang melihat titik dalam memberi mereka gambaran yang lebih rumit. Tetapi juga segi empat tepat berbeza:

 • Jubin. Panel tersebut mencapai panjang tiga puluh sentimeter hingga satu meter dan sisi mereka biasanya sama - akibatnya, kecil atau tidak juga terlalu banyak kotak. Anda boleh menggunakannya dengan hasil tidak kurang cantik daripada jubin seramik yang sebenar. Sekiranya anda mengambil warna yang berbeza, anda boleh membuat dinding berjalur - jalur, papan penjajaran, penggantian warna mudah, atau lukisan yang mudah. Walau bagaimanapun, rintangan kepada keputusan itu akan lebih kurang daripada jubin sebenar - memukul plastik dengan siku anda atau bersandar berat terhadapnya.

Plastik tidak berkulat

Plastik tidak berkulat

 • «Clapboard". Panel tersebut mencapai panjang satu setengah hingga dua setengah meter, mencapai sehingga tiga puluh sentimeter lebar dan dengan mudah menutup seluruh ruang dari siling sehingga seks. Pada masa yang sama, mereka kelihatan sangat mirip dengan panel dinding kayu yang sebenar - terutamanya jika anda menggunakan salutan khas meniru kayu dengan lapisan atas. Kurang rapuh daripada jubin, membolehkan mempengaruhi persepsi bilik, meningkatkan atau mengurangkannya.
 • Lembaran. Ketinggian helaian seperti yang dibuat di bawah panel dinding, tetapi lebarnya mencapai meter. Hasilnya adalah papak yang luas - dan untuk menutup dinding di dalam bilik mereka tidak perlu terlalu banyak.

Pilihannya bergantung kepada berapa banyak usaha yang anda sanggup melabur dalam pembaikan (membetulkan helaian lebih mudah daripada jubin) dan apa hasil visual yang anda mahu dapatkan.
Reka bentuk ruang tamu bahan yang dicadangkan

Reka bentuk ruang tamu bahan yang dicadangkan

Lembaga
"Lining" berjalan lancar kertas dinding, jika anda memilih item tidak lebih daripada satu meter.
kembali ke menu ↑

Kehadiran jahitan dan permukaan selesai

Selain bentuk panel, mereka juga dibezakan dengan kehadiran jahitan:

 • Lancar. Malangnya, mereka tidak sepenuhnya membenarkan nama mereka - walaupun panel nipis tidak dapat bergabung dengan satu sama lain supaya sendi itu tidak kelihatan sama sekali.Walau bagaimanapun, mereka sangat bersemangat - lipit, walaupun mereka cukup ketara, tidak menonjol pada kanvas biasa, kotoran atau debu tidak tersumbat di dalamnya, dan dindingnya kelihatan sangat homogen.

Hiasan kayu

Hiasan kayu

 • Dengan lipit. Semua panel mempunyai lipit, tetapi ini disorot khas untuk menjadi sejenis hiasan. Untuk memahami bagaimana rupanya, lihat saja panel kayu - di sana, di persimpangan dua elemen itu, membuat rehat khusus, kerana dinding terakhir kelihatan bergaris. Ia kelihatan bergaya dengan cara tersendiri, tetapi hanya jika tiada corak atau corak.

Pilihannya tidak asas dan bergantung semata-mata kepada kesan yang anda ingin dapatkan. Jika anda membuat panel di bawah pokok itu - kemudian dengan jahitan. Jika dinding rata - kemudian tanpa.
Bilik tidur yang indah dengan warna-warna cerah

Bilik tidur yang indah dengan warna-warna cerah

Lebih banyak pada kesan terakhir memberi kesan kepada cara di mana permukaan dipangkas:
 • Varnishing. Apabila panel siap, ia ditutup di atas dengan varnis tanpa warna, yang memberikannya lebih tahan terhadap semua pengaruh luaran. Memberi permukaan glossy yang cemerlang, yang sedikit berseri di cahaya. Warnanya tepu dan cerah. Bahan ini segera jelas bahawa ini adalah plastik.
 • Laminasi. Apabila panel siap, ia ditutup dengan filem khas, yang bukan hanya melindungi dari pengaruh alam sekitar, tetapi juga memberikan warna tertentu. Hasilnya adalah permukaan matte yang tidak bersinar dan kelihatan cukup dihalang. Kaedah ini digunakan apabila perlu meniru bahan semula jadi dengan bantuan plastik.

Dapur Klasik

Dapur Klasik

Tiada cara penamat sempurna. The varnish peels off dari masa ke masa, dan dengan hubungan berterusan dengan sesuatu, ia tisu, kehilangan bersinar berkilat. Filem ini juga dipotong dari masa ke masa, juga boleh menghapuskan, dan bahkan di bawahnya boleh mendapatkan air dan kemudian ia akan membengkak.
Tetapi jika panel digosok, ia akan mencukupi hanya untuk melukis semula atau memainkan semula filem itu - hasilnya, ia akan kelihatan dikemas kini.

Lembaga
Untuk lebih memahami bagaimana bilik akan kelihatan seperti pada akhirnya, menarik atau menggunakan program reka bentuk khas.
Hiasan balkoni

Hiasan balkoni

kembali ke menu ↑

Pilihan teknikal pilihan

Untuk memilih panel yang akan digunakan untuk masa yang lama, anda perlu memberi perhatian kepada ciri teknikal dan kualiti keseluruhannya:

 • Ketebalan. Sudah tentu, tiada panel plastik akan sangat tebal - tujuannya tidak memerlukannya. Tetapi masih lebih kurang produk tahan lama bermula dari dua setengah milimeter. Segala-galanya yang lebih tipis, tergolong dalam segmen dengan harga yang rendah dan retak tidak banyak dari tamparan - ia akan cukup sekadar untuk tidak bersandar.
 • Bilangan tulang rusuk. Kekukuhan panel disediakan oleh tulang rusuk istimewa di mana permukaan utama terletak. Lebih banyak daripada mereka - semakin kecil kemungkinan plastik akan retak dari pergerakan yang cuai. Tetapi, semakin banyak tepi, semakin mahal produk.

Reka bentuk bergaya ruang tamu

Reka bentuk bergaya ruang tamu

 • Rupa. Tidak begitu banyak dalam konteks keserasian dengan pedalaman, tetapi dalam konteks masalah kualiti yang jelas. Warna panel harus seragam, ia tidak boleh retak, terkelupas, cacat kecil. Tiada bintik berwarna, tiada kawasan bengkak atau lekukan cetek. Semua perkara-perkara kecil seperti ini mungkin menunjukkan bahawa panel akan dengan cepat kehilangan penampilan yang menarik.
 • Berat badan. Semakin kuat panel, semakin beratnya, ini adalah logik, kerana banyak penggiat tambahan ditambahkan. Untuk memahami yang mana kedua-dua panel bersaiz yang sama akan menjadi lebih kuat, anda hanya perlu mengangkatnya pada masa yang sama.
 • Keserasian bersama. Plastik sentiasa sama dalam satu lot - ia dibuat di bawah keadaan yang sama, dibungkus dan disimpan dalam keadaan yang sama.Oleh itu, anda harus membeli produk dari kelompok yang sama. Artikel yang sama, tetapi dari pihak lain, mungkin sedikit berbeza dalam warna.

Terdapat pelbagai panel.

Terdapat pelbagai panel.

 • Sijil. Penjual yang serius sentiasa dapat menyediakan dokumen untuk barangan - dengan syarat mereka wujud secara bersifat. Mereka menunjukkan pengeluar, bahan, tempoh jaminan, dicap untuk pematuhan dengan GOST. Sekiranya tidak ada sijil kualiti, lebih baik menolak untuk membeli - plastik itu tidak boleh dipercayai dan mungkin berbahaya kepada kesihatan.

Lembaga
Memeriksa panel Pada penampilan, pilih dari tengah parti. Sekiranya penjual ingin menipu dan menjual barangan yang rosak, dia lebih suka menghalangnya lebih jauh, dan meletakkan unsur-unsur presentasi yang indah ke atas.
Penghantaran juga secara tidak langsung merupakan pilihan. Apabila panel dipilih dan dibeli, lebih baik untuk menghantarnya ke rumah menggunakan perkhidmatan penjual yang sama - maka jika sesuatu berlaku kepada mereka dalam perjalanan, itu tidak menjadi tanggungjawab anda.
Bahan ini sangat mudah dipasang.

Bahan ini sangat mudah dipasang.

Tetapi jika penjual tidak menyediakan perkhidmatan sedemikian dan anda perlu memandu sendiri - gunakan teksi. Dalam pengangkutan awam, plastik rapuh mungkin akan merosakkan.

kembali ke menu ↑

Sebelah estetik

Hayat perkhidmatan yang panjang bukanlah segalanya. Sekiranya panel hodoh, jangan masuk ke kawasan pedalaman, sila, maka kebolehpercayaan mereka akan menjadi lebih menjengkelkan. Terdapat beberapa faktor penting untuk dipertimbangkan.

kembali ke menu ↑

Bilik

Bilik yang berbeza memerlukan pengendalian plastik yang berbeza.

Dalaman bilik mandi

Dalaman bilik mandi

Pertama sekali - bilik mandi. Tempat paling kerap menggunakan panel plastik. Ia disebabkan oleh fakta bahawa ia lebih murah daripada jubin, tetapi pada masa yang sama kelembapan bertahan dengan sangat baik. Keseronokan pereka di bilik mandi tidak berakar pada semua, praktikal mengatasi keinginan untuk membuat mahal dan bergaya, kerana plastik sering dilihat.

Untuk menjadikannya kelihatan baik, anda perlu menggabungkannya dengan warna mandi (jika ia tidak putih, maka apa-apa warna akan dilakukan), dengan warna aksesori, seperti karpet dan langsir. Shades yang paling biasa digunakan di sini. hijauwarna cahaya hangat seperti beige dan pic, biru atau lukisan, entah bagaimana mengulang tema rawatan air.

Kemudian - tandas. Tidak semua orang mempunyai inspirasi yang cukup untuk memilih gaya untuk tandas, dan plastik murah, menyimpan kelembapan dan boleh menyembunyikan paip, yang mana kertas dinding, sebagai contoh, tidak berguna. Warna-warna di sini adalah sama seperti di seluruh rumah, atau sebagai neutral yang mungkin.

Tempat ketiga yang paling popular untuk panel plastik - dapur. Dalam keadaan perubahan berterusan dalam suhu dan kelembapan, tidak semua bahan akan bertahan. Ubin adalah mahal, kaca dan logam juga, dan plastik copes dengan beban. Di dapur, ia boleh digabungkan dengan kertas dinding atau semua dengan jubin yang sama, iaitu untuk menyelesaikan kawasan kerja kecil.

Warna - dalam kombinasi dengan seluruh pedalaman.

In ruang tamu dan bilik tidur Panel plastik jarang digunakan, kerana walaupun dinding lukisan dengan cat lebih mudah, lebih murah, dan lebih sesuai dengan konsep ruang tamu. Sekiranya idea itu kelihatan menarik kepada anda, anda boleh menggabungkan plastik dengan bahan lain, dan anda boleh menipu diri sendiri di bawah pokok atau batu. Dalam kombinasi dengan kertas dinding, ia akan kelihatan baik. Terbaik dari semua ia akan melihat gaya Amerika dan gaya demokratik yang lain.

Bilik mandi klasik

Bilik mandi klasik

Lebih banyak PVC boleh digunakan balkoni - terutamanya jika anda akan menggunakannya, seperti almari lain. PVC sangat tahan terhadap kelembapan dan boleh bertahan selama satu dekad walaupun anda tidak suka menutup tingkap di balkoni.
kembali ke menu ↑

Kesan keseluruhan

Setelah memutuskan mana ruangan untuk meletakkan panel masuk, anda boleh beralih kepada isu-isu lain: bagaimana mengaturnya dan apa warna untuk cat.

Panel hijau di pedalaman dapur

Panel hijau di pedalaman dapur

 • Susun atur mendatar. Sesuai untuk bilik sempit tinggi yang nampaknya terlalu kecil. Jalur mendatar di dinding akan membantu untuk meningkatkan ruang secara visual, menjadikan siling lebih rendah, dan dinding kelihatan lebih luas.
 • Susun atur menegak. Sesuai untuk bilik luas yang rendah yang kelihatan sangat rapuh. Jalur menegak di dinding akan membantu mengurangkan penglihatan dan memperluas ruang tinggi, supaya kelihatan lebih besar.
 • Tata letak mosaik. Ia benar-benar neutral dalam intinya, tetapi bergantung kepada corak yang digunakan, ia boleh menjejaskan ruang sekeliling dengan cara yang berbeza.

Pengaturan bahan mendatar

Pengaturan bahan mendatar

Adalah juga penting untuk mempertimbangkan bagaimana warna panel akan sepadan dengan warna lantai dan siling.
 • Dinding cahaya, lantai gelap dan siling. Adalah baik untuk bergabung dengan susunan mendatar kerana gabungan ini sesuai untuk bilik yang terlalu sempit dan tinggi. Siling gelap seolah-olah menekan ketinggian, menjadikan bilik lebih rendah, dan lantai menguatkan kesan ini.
 • Dinding cahaya, lantai gelap, siling cahaya. Baik untuk bilik-bilik yang rendah dan sempit. Membuat mereka secara visual lebih luas, meningkatkan ruang dan seolah-olah meregangkannya.
 • Dinding cahaya, lantai cahaya, siling gelap. Kombinasi ini kelihatan agak pelik, tetapi ia dapat memberikan kesan yang pelik - ia akan kelihatan bahawa bilik itu menyusun sedikit ke arah siling.

Panel PVC untuk dinding: 235+ (Foto) untuk bahagian dalaman anda (untuk dapur, bilik mandi, lorong)

Gaya bilik minimalis

 • Dinding gelap, lantai gelap dan siling. Keputusan yang sangat kontroversial, hanya sesuai untuk gaya sombong dan bilik yang sangat besar, kerana ia menjadikannya secara nyata lebih kecil. Di dalam bilik kecil, lebih baik tidak untuk melakukannya, kerana perasaan akan dinding memerah sesiapa yang masuk.
 • Dinding gelap, lantai ringan dan siling. Bilik sebegitu seolah-olah ditarik. Baik untuk yang luas, dengan ketinggian kecil.
 • Dinding gelap, siling cahaya, lantai gelap. Bilik ini ditarik lebih kuat. Jika anda menguruskan bilik yang sempit, perasaan yang masuk akan seolah-olah dia jatuh ke dalam sumur.

Tata letak mosaik

Tata letak mosaik

Selain kombinasi, warna juga penting:
 • Cahaya warna hangat. Mereka memberikan kesenangan bilik, tetapi menjadikannya secara visual sedikit lebih kecil. Sangat sesuai untuk gaya romantis klasik.
 • Cahaya sejuk cahaya. Penyelesaian yang ideal untuk loteng dan minimalism - yang, moden, cukup menerima plastik. Ia menjadikan bilik lebih luas, memberikan buzz, tetapi juga sejuk.
 • Warna panas yang gelap. Ia agak boleh diterima, selesa, sedikit mengurangkan bilik. Pergi dengan baik dengan kayu dilengkapi.
 • Warna sejuk gelap. Hanya dalam beberapa gaya, dan kemudian - serius, biasanya memerlukan bahan semula jadi dan kekangan. Plastik tidak sesuai dengan mereka.

Gunakan PVC untuk dinding dan siling

Gunakan PVC untuk dinding dan siling

Dan, tentu saja, dari sudut pandang praktikal, warna cahaya lebih sukar dibasuh, mereka dapat melihat pencemaran apa pun yang lebih jelas, dengan masa mereka mungkin menjadi gelap atau berubah menjadi kuning.

Pada warna gelap kotoran lebih buruk, tetapi mereka boleh pudar, terutama jika mereka terletak di bawah sinar matahari.

Kepada panel plastik berkhidmat untuk masa yang lama, mereka perlu berhati-hati. Jangan gunakan span logam, serbuk, bahan kimia yang agresif. Gantikan mereka dengan kain lembut, span buih, detergen cecair khas.

Perhatian khusus perlu dibayar kepada sendi: jika lemak digerakkan ke dalamnya, ini tidak akan memberi manfaat kepada keseluruhan struktur. Untuk membersihkannya, anda boleh menggunakan spatula getah.

Dewan pintu masuk yang terang dan indah

Dewan pintu masuk yang terang dan indah

kembali ke menu ↑

PHOTO: Rahsia memilih plastik

Panel PVC

Pilih panel untuk penamat

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO

9 Skor Jumlah
Panel dalaman PVC

PVC adalah cahaya, warna dan teksturnya boleh sangat berbeza, ia berfungsi sekurang-kurangnya beberapa tahun. Penyelesaian yang sangat baik untuk bilik mandi, tandas atau loggia - bilik-bilik di mana kecantikan merosot sebelum keperluan untuk mencari bahan yang akan menahan keadaan operasi kasar. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen.Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
9.5
Kebaikan
 • Harga yang rendah - kos plastik sama seperti kebanyakan orang sanggup membayar untuk kualitinya, yang bermaksud jika panel gagal, ia boleh digantikan dengan mudah.
 • Rintangan - untuk suhu yang melampau, kepada kesan kelembapan, kepada ancaman biologi, plastik hampir sama sekali tidak sensitif.
 • Kemudahan pemasangan - walaupun seseorang yang tidak terlibat dalam pembaikan dalam kehidupan boleh mengatasi;
Cons
 • Keringkasan - plastik adalah bahan yang rapuh; retak atau penyok mudah dibentuk di dinding, jika anda tidak menyentuhnya.
 • Kesukaran gabungan - pada plastik, jelas bahawa bahan sintetik, harganya rendah, kerana ia hanya sesuai dengan gaya yang paling demokratik.
 • Kebarangkalian membeli barangan berkualiti rendah jauh lebih tinggi daripada ketika membeli kayu atau jubin.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk