Tata letak Pangsapuri (dua bilik) ke-2: 215+ Foto cara-cara Reka bentuk yang lebih baik untuk penjelmaan semula

Mewujudkan reka bentuk dalaman yang unik bermula dengan perancangan pangsapuri 2 bilik atau perumahan dimensi lain.

Kandungan artikel ini:

 

Adakah anda masih berfikir bahawa tinggal di rumah panel berbilang tingkat, anda boleh membuat pedalaman anda berbeza dari orang lain terima kasih kepada kaedah biasa? Dalam hal ini anda amat tersilap. Kali ini kita akan membuat gaya istimewa untuk apartmen anda dari segi asasnya, iaitu dari perancangan. Dan kita ambil, kerana mungkin perumahan yang paling popular - pangsapuri dua bilik tidur.

Ciri-ciri merancang pangsapuri dua bilik

Adakah anda memutuskan untuk melengkapkan gaya apartmen anda dari awal? Oleh itu, anda perlu menumpukan masa dan perhatian bukan sahaja kepada pemilihan gaya, tetapi juga kepada projek seni bina. Apa yang dilakukan untuknya?

Susun atur pangsapuri 2-bilik yang selesa

Susun atur pangsapuri 2-bilik yang selesa

Kami berusaha untuk memperbaiki keadaan yang selesa untuk penginapan mereka sendiri, tetapi pangsapuri yang dibina mengikut template mempunyai banyak kelemahan. Kami akan melihat mereka dengan anda sedikit kemudian, hanya menyenaraikan mereka. Ia mungkin terlalu panjang. koridor itu atau laluan yang sangat sempit, bilik mandi gabungan, ruang kecil dapurrendah siling, sebilangan kecil ruang tamu.

Kami akan berusaha bersama anda untuk menggunakan ruang hidup secara rasional dan ekonomi. Dalam apartmen standard selalu ada bahagian yang sukar yang perlu dipukul dengan betul dalam projek masa depan.. Ini dapat membantu pembangunan semula, yang mana rancangan awal dibuat, dengan mengambil kira semua kebaikan dan keburukan apartmen, serta keutamaan penduduk.

Pangsapuri yang bergaya dan kecil

Pangsapuri yang bergaya dan kecil

Kita mulakan dengan kajian dokumen

Lembaga
Sebagai permulaan, kami dengan teliti mengkaji dokumen itu dengan pelan pangsapuri untuk mengenal pasti kemungkinan kelemahan, penggunaan ruang yang tidak cekap dan seterusnya menyesuaikan kecacatan ini.

Biasanya, pembangunan semula dimulakan apabila perlu menyediakan ruang individu untuk setiap penyewa apartemen. Jika ruang hidup tidak dapat dibahagikan dengan sekatan, anda boleh gunakan untuk membuat zon perabot, langsir dan barangan hiasan yang lain.

Salah satu pilihan yang menarik

Salah satu pilihan yang menarik

Keperluan asas untuk ruang tamu, dapur, tandas ditentukan oleh bilangan penyewa apartmen.Sebelum memulakan semua kerja, anda perlu memilih gaya utama pedalaman, supaya penyelesaian reka bentuk yang mungkin boleh dimasukkan ke dalam projek pada mulanya.

Lembaga
Anda boleh menyimpan pada penamat menggunakan gaya baru: hi-tech, techno, gabungan, ketenteraan, minimalism.
kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Tata letak bergantung kepada jenis pembinaan

Di wilayah ruang pasca-Soviet, banyak peningkatan yang tinggi, yang telah lama dibina. Di antara mereka, mereka berbeza dalam jenis susun atur pangsapuri. Secara konvensional, mereka telah lama diberi nama tidak rasmi:

Mari cuba untuk menyerlahkan ciri ciri setiap jenis bangunan untuk mengetahui ke arah mana untuk menjalankan kerja selanjutnya.

kembali ke menu ↑

Stalin

Pangsapuri-pangsapuri ini mempunyai bilik-bilik besar dan siling-siling yang tinggi. Ciri mereka ialah ketiadaan dinding galas beban.. Ini boleh digunakan secara beransur-ansur untuk membuat pembangunan semula yang luar biasa baru. Walaupun, penyewa sedemikian pada mulanya mempunyai susunan bilik yang mudah dan sering sekali sesuai dengan pemilik dengan tata letak standardnya.

Di dalam pangsapuri seperti itu, ia memudahkan untuk menjadikan ruang pangsapuri dua bilik menjadi sebuah apartmen tiga bilik, menambah reka bentuk bilik kanak-kanak atau kabinet, jika perlu. Kawasan rata dengan sempurna membolehkan anda melakukan ini.

kembali ke menu ↑

Brezhnevki

Bukan pilihan yang paling teruk di kalangan bangunan-bangunan lama, walaupun berbanding dengan yang lama, saiz pangsapuri-pangsapuri ini telah menurun dengan ketara. Bilik-bilik tidak besar, tetapi mereka masih luas dengan bilik mandi yang berasingan dan dapur dalam lingkungan 8 m².

Dalam brezhnevka galas dinding terletak di dalam pangsapuri, jadi kemungkinan pembangunan semula sedikit terhad.

Sekiranya organisasi reka bentuk membenarkan untuk memusnahkan dinding galas, maka pembangunan semula itu akan berbeza hanya dalam jumlah kerja untuk menghancurkan dinding galas. Untuk yang lain, partisyen biasa mudah dipindahkan.

kembali ke menu ↑

Khrushchev

Pada mulanya, jenis apartmen ini dibina sebagai perumahan sementara. Walau bagaimanapun, kini ia adalah jenis yang paling biasa di kalangan yang sedia ada. Ciri-ciri Apartment:

 • dimensi kecil;
 • siling rendah;
 • dapur sangat kecil;
 • bilik mandi gabungan.

Tidak terfikir dengan baik di Khrushchev dan patensi, yang sering menyebabkan ketidakselesaan di kalangan penduduk. Jujur dan jujur, apartmen Khrushchev dapat mencari jumlah cacat tak terbatas dan sangat sedikit kelebihan. Tetapi ada jalan keluar dari situasi ini, sebagai contoh, penggunaan salah satu projek reka bentuk untuk pembangunan semula. Anda boleh mempertimbangkan pilihan tersebut:

 • menghubungkan kawasan koridor dengan ruang tamu;
 • menggabungkan dapur dan bilik bersebelahan;
 • sebahagian ruang ruang diperuntukkan untuk pemisahan bilik mandi dan tandas.

Tidak lama kemudian, kami akan mempertimbangkan secara terperinci pilihan untuk Khrushchev pembangunan semula.

kembali ke menu ↑

Bangunan baru

Spesies terakhir di antara yang disenaraikan. Ia berbeza dalam saiz dapur yang agak besar, secara berasingan terletak bilik-bilik besar, bilik mandi berasingan, tandas dan koridor besar. Biasanya di pangsapuri tersebut terdapat loggia, yang boleh dipecah, dan dengan itu menjadikan bilik itu lebih luas.. Bangunan baru juga merupakan versi pangsapuri yang tidak benar-benar memerlukan perubahan, kerana segala-galanya di dalamnya difikirkan terlebih dahulu untuk kemudahan penduduk. Selalunya, pangsapuri-pangsapuri ini diubah menjadi moden studio.

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Kelemahan perancangan

Untuk menjadikan ruang tamu apartmen selesa, mudah dan rasional, adalah perlu untuk mengenal pasti dan meneutralkan semua keburukan yang mungkin pada peringkat awal perancangan. Sesetengah kelemahan boleh dikesan dengan segera, sementara yang lain menjadi ketara hanya selepas kerja selesai. Tetapi saya akan memberitahu anda mengenai mereka dengan serta-merta, yang boleh memudahkan usaha anda selanjutnya:

1Bilik mandi - Kecenderungan pelik dapat dikesan apabila mempertimbangkan susun atur pangsapuri dua bilik tidur. Idea membahagikan bilik mandi ke bilik mandi dan tandas kelihatan paling sesuai. Tetapi atas sebab tertentu dalam rancangan dengan bilik berasingan anda dapat melihat perubahan dalam arah yang bertentangan. Adakah penyelesaian ini mudah? Tidak mustahil untuk menjawab dengan tegas. Semuanya dianggap bergantung kepada setiap keadaan tertentu. Bagi keluarga yang besar, bilik mandi gabungan akan dengan jelas menjadi penyelesaian yang tidak menyenangkan, dan bagi dua orang ia akan menjadi pilihan yang sempurna.
Bilik mandi gabungan

Bilik mandi gabungan

2Dapur - Kelemahan terbesar dari bilik ini adalah saiznya. Isu ini amat teruk di Khrushchev. Dimensi dapur boleh sampai kepada 4-6 m². Di sini, apa-apa teknik reka bentuk untuk memperluaskan ruang dalam bentuk menggunakan cermin, warna cahaya tidak akan berfungsi. Ruang berfungsi semata-mata tidak mencukupi. Menyelesaikan masalah hanya boleh langkah-langkah drastik untuk mengubah susun atur.

Perhatian khusus diberikan kepada warna dan susun atur.

Pilihan dapur kecil

Pilihan dapur kecil

3Koridor itu - Satu lagi tempat yang popular di mana terdapat kelemahan perancangan. Sering kali masalahnya terlalu panjang atau koridor itu sempit. Bagi sesetengah orang, kekurangan koridor utama adalah ketiadaannya yang lengkap. Untuk menyelesaikan isu dengan koridor itu hanya mungkin pada peringkat perancangan awal, dengan mengambil kira kemungkinan penempatan rasionalnya di dalam apartmen dengan keperluan sedemikian.
Idea untuk koridor kecil

Idea untuk koridor kecil

4Pelanggaran simetri dan perkadaran. Ia baik, apabila rumah dan pangsapuri di dalamnya mempunyai bentuk yang sama tepat. Di dalam bilik-bilik dengan dinding lurus dan lebih mudah untuk melakukan pembaikan, dok dengan perhiasan yang sama pada kertas dinding. Tetapi tidak semua nasib buruk dengan perumahan itu. Banyak rumah mempunyai susunan yang sedikit separuh bulatan, dan, oleh itu, sudut serong di dalam bilik. Penyelesaian masalah sedemikian bukanlah dramatik seperti yang lain, dan membuat pembangunan semula kerana ini. Di sini pelbagai majlis reka bentuk akan menjadi penting. Sebagai contoh, membina niche zon ruang, pemasangan lampu tambahan.

Penyelesaian reka bentuk adalah cara terbaik untuk menyelesaikan masalah.

Ruang tamu dengan reka bentuk dinding separuh bulatan

Ruang tamu dengan reka bentuk dinding separuh bulatan

5Ketinggian siling - sering ditemui dan tidak disayangi oleh banyak kelemahan, yang, malangnya, tidak akan berubah secara fundamental. Di sini anda juga boleh menggunakan kesan visual reka bentuk yang secara visual akan meregangkan bilik.
6Perumahan saiz kecil - apabila apartmen dua bilik agak kecil, tidak mungkin untuk mengembangkan dapur di dalamnya, membuat ruang tambahan atau berkongsi bilik mandi dengan tandas. Jika sebilangan kecil penyewa tinggal di sana, maka cara yang sesuai untuk memperluaskan sempadan perumahan tersebut adalah perobohan semua partisi yang ada.

Secara visual menghulurkan dan mengembangkan siling bilik dan sekatan.

Pilihan untuk menjimatkan ruang

Pilihan untuk menjimatkan ruang

Ruang yang dihasilkan boleh dibahagikan secara visual ke kawasan fungsional. Dapatkan apartmen studio kecil. Tetapi sebelum penciptaannya, kemungkinan melaksanakan semua kerja pembinaan mesti diselaraskan dengan pakar-pakar, untuk memberikan undang-undang dalam struktur yang sesuai.

Lembaga
Pembangunan semula perlu dirawat bukan sahaja sebagai transformasi seni bina bilik. Ia akan menjadi lebih rasional untuk menggabungkan pergerakan partition dengan teknik reka bentuk.
kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Pandangan

Pangsapuri dua bilik sentiasa menjadi hartanah dalam permintaan terbesar di pasaran utama dan sekunder. Jenis yang paling popular adalah pangsapuri di rumah panel dengan tata letak yang tipikal.

Susun atur pangsapuri yang menarik

Susun atur pangsapuri yang menarik

Lembaga
Sebelum perancangan projek, anda perlu terbiasa dengan semua parameter teknikal perumahan, termasuk lokasi dinding, pintu dan tingkap yang menyokong, tarikh bangunan dibina.

Dalam pangsapuri standard, susun atur menyediakan penambahan jumlah kawasan apartmen yang disebabkan oleh bilik stor, bilik utiliti, loggias.Seringkali penyewa menggunakan premis ini untuk meningkatkan ruang berfungsi, jadi ada keperluan untuk pembangunan semula pangsapuri di mana-mana jenis rumah, termasuk panel atau monolitik.

Untuk tujuan keuntungan peribadi, banyak pemaju membuat pangsapuri dengan banyak ketidakselesaan dan kekurangan.

Pangsapuri yang paling popular di antara pilihan dua bilik adalah perumahan di rumah P-44 dengan keluasan 50-58 m². Terdapat 2 ruang tamu dan dapur bersaiz sederhana 8 hingga 10 m².

Penginapan di rumah P-44

Penginapan di rumah P-44

Rumah-rumah yang agak baru dalam siri I-155 dan KOPE-M mempunyai tata letak yang lebih selesa dengan dapur luas sehingga 12 m² dan seluas 50-75 m².

Di rumah-rumah milik kelas perniagaan, anda boleh menemui pelbagai susun atur. Ini dijelaskan oleh penggunaan teknologi bangunan terkini dan projek reka bentuk khas dalam pembinaan rumah itu sendiri.

Selalunya, ia berada di pangsapuri kelas perniagaan yang anda boleh lakukan pembangunan semula mengikut reka bentuk anda sendiri.

Mereka pada awalnya meletakkan idea untuk menggabungkan dapur dengan bilik atau meningkatkan kawasan dapur. Di rumah kelas perniagaan, pendekatan yang lebih menyeluruh untuk meningkatkan tahap keselesaan untuk tinggal di pangsapuri telah diambil. Dalam susun atur dalaman semua perkadaran diperhatikan, dan penempatan bilik relatif kepada satu sama lain adalah agak selesa.

Dapur digabungkan dengan dewan

Dapur digabungkan dengan dewan

Di rumah golongan elit, semua premis kediaman biasanya dibentangkan pada awalnya tanpa apa-apa sekatan. Ini hanya ruang kosong, yang membolehkan pemilik baru sepenuhnya mewujudkan semua idea dan projek reka bentuk mereka di pedalaman.

Dengan pendekatan yang mahir, anda boleh membuat bilik-bilik yang unik ini dengan penempatan yang optimum bilik dan bilik utiliti. Tetapi, dengan itu, kos pangsapuri di rumah tersebut akan jauh dari yang paling berpatutan.

Kawasan kerja dipisahkan dari ruang tamu

Kawasan kerja dipisahkan dari ruang tamu

Rumah yang mempunyai niche harga yang lebih berpatutan tidak membenarkan kemungkinan pembangunan semula kardinal.. Bahagian tertentu dinding di pangsapuri tersebut adalah pembawa, iaitu, mereka diamanahkan dengan beban utama pembinaan seluruh rumah.

Perancangan di pangsapuri tersebut difikirkan sebelum pembinaan bangunan itu sendiri. Hanya beberapa partition yang boleh dialihkan, menegaskan keputusan ini dalam BTI.
kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Pilihan yang mungkin untuk Khrushchev

Saya menumpukan perhatian pada jenis pangsapuri ini dengan alasan. Di dalamnya ada keperluan mendesak untuk pembangunan semula. Pertimbangkan beberapa situasi dan penyelesaian.

Seperti yang telah kita ketahui, dapur di dalam apartmen semacam itu sangat kecil. Jika seseorang tinggal di dalamnya, terutamanya seorang lelaki bujang lelaki, maka baginya ia tidak mungkin menjadi masalah. Dan bagi pasangan, terutamanya dengan kanak-kanak, lokasi di kawasan ini akan sangat tidak selesa.

Oleh itu, cara terbaik dan terbaik untuk memperluaskan kawasan ini adalah gabungan dapur dan bilik bersebelahan. Pembongkaran yang terhasil dari kawasan baru dibahagikan dengan berlainan di antara dua premis tersebut. Kadang-kadang untuk kawasan dapur mereka mengambil keseluruhan kawasan yang diperoleh dan membahagikannya ke kawasan fungsional ruang makan atau ruang tamu dengan elemen hiasan. Tetapi lebih kerap ia hanya pemindahan dinding.

Reka bentuk dapur kecil yang cantik

Reka bentuk dapur kecil yang cantik

Dalam keluarga dua bilik Khrushchev yang tinggal dengan kanak-kanak tidak selesa hidup, bukan sahaja kerana dapur kecil. Biasanya, kanak-kanak diberi bilik yang berasingan, dan bilik tidur ibu bapa secara serentak adalah bilik atau ruang tamu. Ini sangat mudah untuk ibu bapa, kerana ruang menengah adalah melewati, ia tidak memastikan privasi, ia menggabungkan fungsi dua bilik.

Jangan takut untuk melakukan sesuatu yang baru!

Pilihan untuk memisahkan kawasan hidup dan tidur

Pilihan untuk memisahkan kawasan hidup dan tidur

Lembaga
Dalam kes ini, adalah bernilai bereksperimen dengan partition, anda boleh mengalihkannya atau memasang tambahan yang baru. Kadang-kadang menyelesaikan masalah pilihan pintu bergerak.
Anda mungkin pernah mendengar satu bentuk apartmen dua bilik sebagai "trem", yang paling tidak disukai di kalangan ramai. Tetapi ia dengan mudah boleh diubah menjadi tempat tinggal dengan susun atur yang berasingan dan penyimpanan tambahan.

Sesetengah rumah Khrushchev benar-benar banyak dengan bilik stor. Seringkali penyewa menghapuskan sekatan di antara mereka, mengembangkan ruang guna ruang yang boleh digunakan.

Pangsapuri trem dalam pemprosesan moden

Pangsapuri trem dalam pemprosesan moden

Kadang-kadang anda boleh mencari varian dengan kawasan yang agak besar. Dalam kes ini, apartmen dua bilik boleh diubah menjadi apartmen tiga bilik: bilik masuk tidak disentuh atau berubah menjadi ruang tamu, dan ruang jauh dibahagikan kepada dua bilik tidur kecil.

Mengasingkan dan mengasingkan bilik

Susun atur yang paling berjaya untuk penduduk apartmen dua bilik dianggap berasingan - apabila anda boleh masuk ke dalam setiap bilik dari koridor. Lebih mudah bagi keluarga untuk tinggal di apartmen seperti itu. Ibu bapa dan kanak-kanak mempunyai ruang terpencil individu.

Apa yang boleh diubah dalam apartmen itu? Di sini, kehadiran keselesaan dan keselesaan dipastikan, anda boleh mengikuti trend fesyen dan menggabungkan dapur dengan ruang tamu, menjadikan sebahagian apartmen menjadi sebuah studio kecil. Pilihan ini sesuai untuk pasangan tanpa anak atau penyewa kesepian.

Saya menawarkan pilihan lain untuk mengembangkan kawasan yang boleh digunakan di apartmen. Ia bukan yang terbaru, tetapi mungkin anda berjaya melupakannya. Ia adalah untuk menggabungkan bilik dengan balkoni atau loggia.

Untuk melakukan ini, anda mesti terlebih dahulu melindungi dinding balkoni dan menyediakan kaca berkualiti tinggi. Biasanya keluarkan bingkai tingkap dan pintu, dan baki dinding diulang semula gerbangsudut pembulatan. Kadang-kadang, mengikuti idea reka bentuk, anda boleh meninggalkan bahagian dinding yang berfungsi sebagai ambang jendela.

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Untuk stalinka

Dalam kebanyakan kes, susunan standard awal stalinki sesuai dengan semua penyewa. Tetapi ada juga yang ingin mengubah sesuatu dengan cara mereka sendiri, untuk menjadikan rumah mereka unik dan istimewa.

Satu jenis pembangunan semula di Stalin ialah perubahan bentuk atau saiz koridor. Ya, pangsapuri tersebut dilengkapi dengan koridor yang terlalu panjang, ruang yang dapat digunakan dengan manfaat, menurut penduduk. Dan meter yang disimpan boleh ditambah ke ruang tamu, dapur atau bilik mandi.

Pembangunan semula di Stalinka

Pembangunan semula di Stalinka

Pada dasarnya, saiz bilik Stalinos sudah cukup besar, tetapi kotak tambahan tidak pernah menyakiti. Apabila mendesain semula koridor itu tidak sepatutnya mempunyai masalah atau kesukaran. Tetapi pertama-tama anda perlu berunding dengan pakar untuk menjalankan pengiraan yang tepat dan mengesahkan keselamatan perobohan partition kayu tanpa merosakkan struktur bangunan.

Beberapa penyewa kreatif yang perlu meningkatkan ruang walaupun dalam pendekatan Stalinka masalah ini dari sisi tidak standard. Mereka tidak membahagikan ruang ke beberapa bilik atau tidak menyatukannya, tetapi menggunakan ketinggian siling.

Pada nota
Bagaimana keadaannya? Ketinggian siling 3 meter membolehkan anda membuat lantai tambahan di beberapa bilik dengan bar atau papan. Kelebihan reka bentuk ini adalah bahawa ia tidak perlu mendapatkan permit bangunan, kerana tidak ada perubahan dalam struktur sokongan.

Bilik dua tingkat yang baru dibina biasanya mempunyai ketinggian bahagian bawah kira-kira 2 m, dan bahagian atas adalah 1 m. Ya, tidak mustahil untuk memanggilnya lantai sepenuhnya. Tetapi anda boleh melengkapkan dermaga sepenuhnya di bahagian atas walaupun untuk dua orang, dan di bawahnya berjaya menempatkan, sebagai contoh, sebuah pejabat.

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Bagaimana anda boleh memperbaiki brezhnevka?

Selalunya, pemilik brezhnevok tidak berpuas hati dengan kawasan dapur standard. Biasanya ia adalah 67 m², yang suri rumah kekurangan. Isu-isu perancangan yang terbaik diuruskan dengan teliti dalam mengupah pakar. Profesional akan mengkaji rancangan rumah anda dan membuat senarai kerja yang tidak akan membahayakan struktur sokongan rumah kediaman dan membahayakan nyawa orang.

Masalah brezhnevok adalah bahawa hampir semua dinding di dalamnya menanggung. Untuk menggunakannya dalam pembaikan adalah sangat tidak diingini. Oleh itu, saya ingin menawarkan anda beberapa pilihan susun atur yang rasional tanpa dinding galas berlebihan.

Pilihan:

 • Penghapusan tertanam kabinet. Selalunya antara dapur dan ruang tamu di Brezhnevka anda boleh menemui almari pakaian terbina dalam, yang meliputi kawasan 1 hingga 1.5 m². Dinding kabinet adalah kayu, mudah dibuang tanpa kerosakan pada struktur pendukung. Apabila membuangnya, anda boleh sekurang-kurangnya sedikit, tetapi meningkatkan kawasan dapur yang berguna. Bersama-sama dengan ini partisi meter tambahan dan sudut pergi, yang juga membebaskan ruang.
 • Gabungan bilik dengan balkoni. Di Brezhnevka, balkoni paling kerap terletak di dapur. Apabila menjalankan kerja-kerja tertentu, anda boleh menggabungkan dua ruang ini untuk mendapatkan 2-3 meter tambahan untuk dapur.
 • Selalunya pangsapuri tidak mempunyai ruang tambahan untuk meningkatkan kawasan dapur. Anda boleh mencapai sekurang-kurangnya kesan pengembangan visual. Untuk melakukan ini, pembukaan dibuat di dinding bilik bersebelahan. Oleh itu, adalah mungkin untuk meningkatkan ruang kedua-dua bilik.

  Sekiranya apartmen terletak di tingkat atas, maka para pakar perkhidmatan masing-masing boleh meluluskan perobohan lengkap dinding antara bilik. Oleh itu, anda boleh menukar Brezhnevka di sebuah apartmen studio kecil, di mana ia akan menjadi lebih luas. Pendekatan ini membolehkan anda meninggalkan dapur di tempat yang sama, ruang tamu juga, dan di tempat bersama mereka ruang makan dengan ruang makan.

 • Satu lagi masalah ganda brezhnevka adalah saiz kecil bilik mandi. Selalunya ia adalah bilik mandi dan tandas berasingan, tetapi dengan kawasan yang sangat kecil, yang sering tidak membenarkan mesin basuh diletakkan di dalamnya.

Gostinnaya dalam nada beige di brezhnevka

Ruang tamu dalam nada beige di brezhnevka

Satu-satunya penyelesaian untuk meningkatkan ruang akan menjadi kesatuan bilik.. Tetapi adalah dinasihatkan supaya melakukan pembaikan tersebut, jika tidak lebih dari 2 orang tinggal di apartmen. Dalam kes-kes lain, pembangunan semula sepenuhnya bilik mandi dengan peralihan sisa tandas dan tab mandi akan membantu untuk menggunakan ruang yang efisien.

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Bergantung kepada gaya pedalaman

Saya rasa sesuai untuk mempertimbangkan tata letak apartmen dua bilik dari sudut reka bentuk. Untuk melakukan ini, saya cadangkan memilih salah satu daripada gaya yang relevan hari ini, yang akan dibincangkan dengan anda di bawah. Di antaranya saya menyatakan:

 • minimalisme;
 • berteknologi tinggi;
 • art deco;
 • tekno;
 • loteng;
 • Provence

Gaya adalah lebih baik untuk memilih antara yang moden. Ramai daripada mereka adalah lambang kesederhanaan, rahmat, kemudahan, fungsi dan kos rekabentuk kecil pada masa yang sama.

kembali ke menu ↑

Ciri minimalis

Gaya ini menyiratkan ketiadaan pelbagai kelebihan dalam ruang hidup, di mana ia diperhatikan keharmonian dalam segalanya:

 • dalam hiasan;
 • butiran asas;
 • barangan dalaman;
 • warna warna;
 • fungsi.

Oleh itu, anda perlu memilih:

 • kelabu
 • putih;
 • hitam
 • warna merah.

Gaya minimalis di ruang tamu

Gaya minimalis di ruang tamu

Latar belakang susun atur boleh putih, hitam dan kelabu - untuk membezakannya dalam bentuk elemen yang berasingan.. Untuk menekankan objek atau zon tertentu, anda perlu menggunakan warna-warna terang - merah, biru.

Eksperimen dengan permainan warna tidak dibenarkan, kejelasan garis dan bentuk harus dihormati di sini.
Minimalism di dapur

Minimalism di dapur

Dalam perancangan yang digunakan:

 • panel khas;
 • plester;
 • kertas dinding cecair untuk hiasan dinding.

Siling ini dilapisi dengan plasterboard atau jenis ketegangan dipilih. Lantai boleh ditutup dengan parket atau permaidani.Dalam kes ini, parket awal dibuat dalam warna neutral, jadi anda boleh memilih apa-apa. Tetapi apabila memilih permaidani, anda boleh kekal di atas produk berwarna dengan longgokan kecil.

Lembaga
Jangan lupa tentang minimalism dan sentiasa mematuhi gaya ini dalam segala-galanya. Perabot untuk sebuah apartmen dengan tata letak minimalis, anda perlu memilih mengikut palet yang dinyatakan. Ia sepatutnya mempunyai bentuk dan garis mudah, tetapi pada masa yang sama berbeza dengan fungsinya.
Gaya minimalis untuk bilik tidur

Gaya minimalis untuk bilik tidur

Minimalis gaya hiasan tidak diperlukan. Harmoni dicapai dalam gabungan warna dan lampu yang dipilih dengan tepat. Sebagai aksesori tambahan, anda boleh meletakkan vas kaca atau tinggal di apartmen bunga.

kembali ke menu ↑

Gaya berteknologi tinggi

Reka bentuk bilik dalam gaya berteknologi tinggi membayangkan peningkatan fungsi. Biasanya gaya kelihatan seperti ruang tepu dengan kaca dan objek besi dengan warna seragam dinding dan siling.

Gaya berteknologi tinggi di ruang tamu

Gaya berteknologi tinggi di ruang tamu

Kertas dinding cat atau cecair digunakan untuk dinding, siling dihiasi dengan kanvas peregangan berkilat. Paul Anda juga boleh membuatnya berkilat. Di sini parket dan karpet akan menjadi sangat tidak sesuai, anda boleh memilih linoleum sintetik.

Dalam warna, lebih baik untuk menghentikan pilihan pada warna nada kelabu dan hitam dan putih. Kehadiran naungan logam dan kombinasi dengan warna-warna terang dialu-alukan. Semua bahagian aksesori dan perabot perlu mempunyai tekstur logam, menjadi monoton.

Gaya berteknologi tinggi untuk bilik tidur

Gaya berteknologi tinggi untuk bilik tidur

Hi-tech melibatkan meletakkan sejumlah besar lekapan untuk mewujudkan pencahayaan yang baik, tetapi dengan hiasan ini harus tetap berhati-hati. Ideal untuk menggunakan gaya ini di pangsapuri studio gabungan.

kembali ke menu ↑

Art Deco

Art Deco adalah perwujudan yang sempurna bagi kemodenan dan klasik yang abadi. Ia membolehkan banyak perancangan percubaan yang berbeza. Anda boleh memilih:

 • merah;
 • hijau
 • nilam;
 • zamrud;
 • hitam
 • biru;
 • emas.

Ia adalah banyak barangan hiasan, aksesori, perhiasan yang sesuai. Ini boleh menjadi produk dari:

 • kayu;
 • kulit ular;
 • porselin;
 • cermin;
 • ukiran;
 • barangan etnik;
 • pelbagai bantal.

Bilik Art Deco Living

Bilik Art Deco Living

kembali ke menu ↑

Techno

Saya mengaitkan gaya ini dengan jumlah yang agak baru, baru-baru ini muncul, tetapi tidak terlalu banyak digunakan. Techno adalah perwujudan penggunaan teknologi moden terkini. Saya fikir di pangsapuri-pangsapuri di mana semua partition yang sedia ada telah berubah sepenuhnya atau dicipta dari awal, gaya ini akan paling dialu-alukan.

Ciri-cirinya ialah:

 • warna gelap - anda boleh memilih Bordeaux, bata, kelabu, khaki;
 • warna gelap dipilih sebagai latar belakang, anda boleh melembutkan mereka dengan nada hangat;
 • perabot dan perkakas rumah, serta barangan hiasan harus dipilih dari kaca atau logam;
 • kerana siling digunakan cat atau kain regangan, anda boleh menggunakan drywall dan memasang lampu di dalamnya;
 • cat atau plester juga digunakan untuk dinding, yang mana anda boleh membuat tekstur volumetrik berbeza di dinding;
 • lantai boleh ditutup dengan parket, lamina, atau pukal.

Technostil di ruang tamu

Technostil di ruang tamu

Dalam gaya ini, ia sesuai untuk menghiasi dinding dengan batu dan batu bata. Ini adalah tambahan techno, kerana setiap bilik apartmen mungkin berbeza dari yang lain, tetapi mereka semua akan digabungkan dalam satu gaya.

Gaya Techno merupakan tumpuan reka bentuk yang lain, di mana ciptaan terkini peralatan rumah dan pencahayaan perlu digunakan.

kembali ke menu ↑

Loteng

Loft adalah mencari unik untuk apartmen di mana penyewa memutuskan untuk meninggalkan partisyen standard dan menjadikan apartmen menjadi sebuah studio. Dengan gaya loteng, mana-mana studio akan bermain dengan warna-warna baru dan mengubah konsep pangsapuri standard tanpa sekatan.

Gaya ini dicirikan oleh warna seperti:

 • putih;
 • kelabu;
 • logam;
 • warna hitam;
 • coklat;
 • merah.

Perabot cantik - kunci kejayaan

Perabot cantik - kunci kejayaan

Ciri utama gaya ini ialah perabot. Ia akan membahagikan semua ruang kosong ke zon berfungsi.

Hiasan dinding harus menyerupai hiasan, dilakukan seolah-olah bertahun-tahun yang lalu.

Ia mungkin:

Dalam menghiasi siling, keutamaan harus diberikan kepada lukisan, dan lebih baik - untuk meletakkan di atasnya balok kayu atau logam. Parket diletakkan di atas lantai.

Pilihan untuk bilik dengan sejumlah besar tingkap

Pilihan untuk bilik dengan sejumlah besar tingkap

Bagi gaya perabot, semuanya bergantung kepada keinginan dan keinginan pemilik apartmen. Anda boleh memilih reka bentuk klasik, moden, atau menggabungkannya dengan satu sama lain - semuanya mengikut budi bicara anda sendiri.

Ciri tersendiri gaya loteng adalah untuk menunjukkan semua hobi yang mungkin pemilik ruang hidup.

Di sini anda boleh meletakkan di dinding pada masa yang sama:

 • lukisan;
 • buku-buku di rak;
 • ukiran;
 • pelbagai barangan vintaj;
 • tumbuhan.

Ia boleh dengan mudah berada di dinding basikal atau poster pelakon kegemaran anda.

Bilik tidur bergaya loft

Bilik tidur bergaya loft

Gaya kecuaian - buku boleh diletakkan terus di atas lantai. Pastikan untuk menetapkan lampu yang betul, yang sepatutnya menjadi sejuk. Sepanjang perimeter adalah lampu pencahayaan yang besar. Sebagai cahaya tambahan, lebih baik memilih lampu lantai, bukannya lampu dinding.

kembali ke menu ↑

Provence

Gaya Provence yang berasal dari Perancis kelihatan elegan, meriah, selesa dan menarik. Ia kelihatan hebat ketika menghias bilik-bilik kecil. Oleh itu, ia boleh digunakan dalam susunan Khrushchev.

Lembaga
Palet warna di sini agak kaya dan pelbagai. Walau bagaimanapun, warna tidak seharusnya terang.

Keutamaan diberikan kepada warna pastel:

 • biru;
 • turquoise;
 • pudina;
 • ungu;
 • merah jambu;
 • susu;
 • laut.

Ruang tamu yang terang di gaya Provence

Ruang tamu yang terang di gaya Provence

Bagi saya, warna-warna gaya provensi - Ini adalah warna gelap yang dikeringkan oleh cahaya matahari. Mereka dengan sempurna menyampaikan gaya. Bilik-bilik yang dihiasi adalah terang, meriah dan semula jadi.

Wallpaper biasanya dilekatkan ke dinding, dan perabotnya sama ada dalam gaya lama, atau kesan ini dicapai dengan cara tiruan. Semua keping perabot, walaupun yang paling moden dan berfungsi, harus membuat penampilan benda-benda lama yang telah digunakan selama bertahun-tahun. Ini adalah ciri khas Provence.

Bilik Tidur Provence yang Cantik

Bilik Tidur Provence yang Cantik

Anda boleh menghiasi bahagian dalam bilik dengan antik antik, sebagai contoh:

 • dada;
 • peti laci;
 • produk seramik;
 • aksesori kayu.

Tingkap dihiasi dengan langsir cahaya. Cat digunakan untuk siling. Pilihan yang ditangguhkan, sebagai tanda kemodenan, tidak boleh digunakan.

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Nasihat berguna daripada pakar

Perumahan dua bilik bukan sahaja yang paling popular di pasaran hartanah, tetapi juga yang paling berjaya untuk penggunaan pelbagai susun atur reka bentuk. Sebelum menyelam ke dalam kerja ini, saya cadangkan anda membiasakan diri dengan beberapa petua dari pereka yang berpengalaman.

Pengezonan bilik membantu menjimatkan ruang untuk pangsapuri kecil.

Pengezonan bilik membantu menjimatkan ruang untuk pangsapuri kecil.

Pemilihan gaya

Kini ia menjadi bergaya untuk menghiasi keseluruhan apartmen dalam satu gaya tertentu. Tetapi tidak kurang popular adalah kaedah menggabungkan reka bentuk yang berbeza. Walau bagaimanapun, jika apartmen mempunyai bilik masuk atau koridor, maka lebih baik tidak memilih pilihan kedua.

Lembaga
Satu gaya tertentu untuk sebuah apartmen tidak semestinya reka bentuk semua bilik dalam satu teduh, tetapi penggunaan pelbagai karakteristik ciri gaya.
Pilihan yang boleh dilakukan dengan balkoni untuk mengembangkan ruang

Pilihan yang boleh dilakukan dengan balkoni untuk mengembangkan ruang

Kaedah untuk membahagikan perumahan ke kawasan fungsian

Ia tidak cukup untuk memutuskan bahawa sudut kanan adalah tempat rehat, dan sebelah kiri adalah tempat kerja. Semua kawasan fungsional ruang harus logik dan digabungkan dengan betul.

Saya akan mempertimbangkan contoh yang lebih global:

Gabungan "ruang tamu dapur" - dalam satu ruang sesuai dengan kawasan memasak, rekreasi, dan di tengah-tengah biasanya ruang makan. Di sudut bebas, anda boleh secara tidak sengaja mengatur akaun peribadi;
Dapur yang selesa

Dapur yang selesa

 • gabungan ruang tamu dan pejabat peribadi - jika terdapat ruang tamu berasingan di apartmen, bebas dari ruang makan, maka anda boleh berjaya memasuki pejabat swasta ke dalamnya. Ia agak mudah untuk melakukan ini dengan memisahkan ruang kerja pejabat dengan skrin bergaya biasa;
 • bilik tidur dan pejabat - yang paling sering digunakan penyelesaian ini untuk gabungan. Untuk ruang kecil, ia adalah dinasihatkan untuk membeli katil yang berubah-ubah. Produk akan berubah menjadi almari pada waktu yang tepat, membebaskan ruang di bilik tidur untuk kawasan kerja. Di sini juga, skrin biasa boleh digunakan untuk membatasi ruang;
 • gabungan bilik tidur dan ruang tamu - pilihan yang paling mudah, paling mudah dan menarik adalah untuk membahagikan ruang menggunakan almari pakaian. Untuk katil ini terletak di hujung bilik dan dipisahkan dari seluruh almari pakaian zon.

Pilihan warna untuk reka bentuk susun atur baru dipilih oleh setiap pemilik atau penyewa pangsapuri secara individu. Anda boleh bergantung pada citarasa peribadi atau mengikuti gaya yang dipilih. Bilik-bilik kecil akan membantu untuk meningkatkan penggunaan warna-warna terang dalam hiasan secara visual. Sekiranya pangsapuri kecil menjadi studio, maka anda boleh mencuba dengan nada gelap.

Konsep susun atur apartmen yang sempurna untuk setiap orang mempunyai makna tersendiri. Seseorang lebih suka merobohkan dinding dan membina yang baru, dan seseorang mengubah skema warna atau memindahkan perabot ke tempat baru. Tetapi selalu apabila memilih perumahan adalah penting untuk mengambil kira fungsi dalam penempatan bilik, menghormati perkadaran dan ketersediaan pencahayaan semula jadi yang berkualiti tinggi.

Pembangunan semula pangsapuri dua bilik

Maklumat Opsyen

8.5 Skor Jumlah
Pelan bersungguh-sungguh

Perancangan pangsapuri merupakan langkah penting yang banyak diteruskan. Tetapi di sini adalah penting untuk berfikir melalui setiap langkah dan merancang semuanya dengan betul. Terdapat idea, tetapi anda tahu bagaimana menggabungkan segala-galanya? Kemudian kami bersedia untuk menunjukkan kepada anda semua pilihan dan kelebihan mereka. Dan pilihannya adalah milik anda. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
8
Pendedahan topik
8
Kebolehpercayaan maklumat
7.5
Kebaikan
 • Keupayaan untuk menyambung bilik
 • Pembahagian fungsian ke dalam zon
 • Merancang semula reka bentuk anda sendiri
 • Pelbagai eksperimen
Cons
 • Perumahan saiz kecil
 • Ketinggian siling
 • Pelanggaran simetri dan perkadaran
 • Bilik mandi gabungan
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk