Layout apartmen 1 (satu bilik) dari (210+ Foto) "A" hingga "Z" semua gaya

Saya bersedia untuk berkongsi dengan anda pemerhatian saya dan kehalusan dan nuansa proses mengurus ruang dalam apartmen satu bilik, yang saya perasan secara peribadi.

Pertama sekali, perhatian harus dibayar kepada fungsi, maka senarai itu menjadi keselesaan dan gaya. Semua ini dan membentuk asas bagi reka bentuk apartmen.

Perkara utama dalam ruang apartmen satu bilik ialah fungsinya.

Perkara utama dalam ruang apartmen satu bilik ialah fungsinya.

Kandungannya:

Malah yang paling kompak "odnushka" boleh menjadi perumahan pelbagai fungsi, jika betul pendekatan organisasi ruang. Terdapat kesulitan - hubungi pereka. Jangan simpan pada peringkat ini, kerana dalam keadaan yang dicipta anda akan hidup selama satu tahun, dan suasana apartmen secara langsung mempengaruhi prestasi dan kesihatan manusia.

Bersungguh-sungguh pergi ke organisasi ruang

Bersungguh-sungguh pergi ke organisasi ruang

Kita mulakan dengan rancangan

Dalam proses merangka pelan untuk sebuah apartmen satu bilik, adalah disyorkan untuk mengambil kira semua permintaan dan kehendak yang ditunjukkan kepada ruang.

Meningkatkan ruang dari pandangan fizikal dan visual. Di sini, tanpa pembangunan semula apartmen tidak mencukupi. Sekiranya perlu untuk memindahkan dinding, tindakan sedemikian hendaklah diselaraskan dengan perkhidmatan yang berkaitan.
Tanpa pembangunan semula tidak boleh dilakukan

Tanpa pembangunan semula tidak boleh dilakukan

Cara paling mudah untuk membuat apartmen secara fizikal lebih luas adalah untuk menghapus dinding partition antara bilik tambahan dan utama. Sebagai peraturan, di pangsapuri satu bilik, bilik utama dengan dapur dialu-alukan. Jika pilihan ini sesuai dengan anda, teruskan.

Keluarkan dinding partition

Keluarkan dinding partition

Kemudian teruskan ke peruntukan zon: dapur dan kediaman. Untuk tujuan ini, pelbagai reka bentuk siling dan lantai digunakan. Di kawasan-kawasan tertentu mungkin terdapat tahap yang berbeza, warna yang berbeza atau bahan salutan. Apabila bekerja dengan zon utama, pembahagian ruang selanjutnya diperlukan.

Sorotan zon mengikut warna

Sorotan zon mengikut warna

Pilih kawasan untuk berehat, kerja. Ini membantu penggunaan partisyen mudah. Mereka boleh menjadi kaca berwarna, kain, kayu. Tujuan partition tersebut lebih simbolik daripada berfungsi.

Dalam apartmen satu bilik tidak ada tempat untuk almari besar. Ia adalah perlu untuk menyingkirkan mereka. Mengambil kira projek rekabentuk, ia patut memesan perabot dengan dimensi padat dan fungsi maksimum.

Alihkan kawasan untuk berehat dan bekerjasama dengan sekatan mudah.

Alihkan kawasan untuk berehat dan bekerjasama dengan sekatan mudah.

kembali ke menu ↑

Ketahui lebih lanjut mengenai teknik pengezonan.

Anda boleh zon bilik, ruang pangsapuri satu bilik, menggunakan satu atau beberapa teknik:

Sorotan kawasan: dapur dan kediaman

Sorotan kawasan: dapur dan kediaman

 • pelbagai partition, bukaan melengkung. Saya sangat suka skrin - salah satu kaedah klasik zon ruang;
 • pembinaan podium membolehkan anda memilih zon yang dikehendaki. Ia boleh melaksanakan fungsi ruang penyimpanan tambahan atau menyembunyikan katil keluar pada roda, yang sangat popular hari ini;
 • rak panjang, kabinet, rak dengan rak terbuka, bar, sofa - visual kelihatan seperti partition, jika ia diletakkan dengan betul;
Zonasi dengan skrin

Zonasi dengan skrin

 • pintu gelangsar juga mempunyai hak untuk menjadi. Mereka membuat kanvas pepejal, membatasi ruang, sebagai contoh, zon tidur dari kawasan kerja;
 • bahan penamat yang berbeza dalam warna dan tekstur;
 • langsir yang menyembunyikan rak atau bilik persalinan di belakangnya digunakan secara meluas untuk membuat kesan pengasingan;
 • siling pelbagai peringkat sepadan dengan zon tertentu;
 • Pencahayaan adalah salah satu topik kegemaran saya. Menggunakan pelbagai sumber pencahayaan, anda boleh mencapai kesan yang mengagumkan mengenai isu pembahagian ruang. Boleh menggunakan lampu lantai, lampu dinding atau lampu sorot.
Gunakan bahan kemasan warna dan tekstur yang berbeza.

Gunakan bahan kemasan warna dan tekstur yang berbeza.

kembali ke menu ↑

Keajaiban warna

Peranan besar dalam reka bentuk apartmen dimainkan oleh warna. Cahaya secara visual membuat bilik lebih luas, cerah - sempit. Bahagian dalam sebuah apartmen satu bilik tidak boleh dipenuhi dengan warna.

Kehadiran permukaan pancaran cahaya, aksesori hiasan, cermin kelihatan sempurna di dalam satu bilik apartmen. Sudah tentu, pilihan warna bergantung terutamanya pada keutamaan, tetapi untuk apartmen satu bilik, tenang, warna hangat selalu berfaedah.

Pilih nada yang tenang dan hangat.

Pilih nada yang tenang dan hangat.

Sebahagian bilik boleh dicat dengan warna yang berbeza, sambil menghormati aturan integriti dan perpaduan. Memilih teduhan adalah topik yang besar untuk perbincangan. Melangkah ke dalam bilik ini atau itu, kita mendapat teraan, ia adalah dari warna yang dipilih, kerana warna itu memberi kesan kepada sensasi dan persepsi.

Skema warna adalah asas yang kukuh yang membina semua ruang. Itulah sebabnya memilih warna satu atau lain, saya meletakkan beberapa keperluan di atasnya. Saya berhenti pada yang memenuhi kriteria berikut:

Sebahagian bilik boleh dicat dengan warna yang berbeza.

Sebahagian bilik boleh dicat dengan warna yang berbeza.

 • tenaga;
 • meningkatkan mood;
 • mewujudkan perasaan keselamatan, ketenteraman dan ketenangan;
 • mengingatkan peristiwa yang menyenangkan dan gembira;
 • mengisi dengan tenaga;
 • menguatkan semangat;
 • membantu untuk berehat;
 • bekerja di sebelah ruang tanpa memakannya.

Warna terang sesuai untuk pangsapuri satu bilik.

Warna terang sesuai untuk pangsapuri satu bilik.

Warna terang, jalur, kesederhanaan tekstur - sesuai untuk pangsapuri satu bilik. Di sini anda boleh menggunakan pelbagai kemasan, bahan dan perabot.

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk mengembangkan ruang secara visual

Terdapat beberapa cara untuk mengembangkan ruang secara visual:

Memperpanjang ruang

Memperpanjang ruang

 • siling atau siling yang digilap berkilat dengan struktur kompleks;
 • warna pastel dan cahaya di kawasan pedalaman, manakala nada siling harus lebih ringan daripada naungan kertas dinding;
 • kehadiran cermin, permukaan cermin;
 • perabot bersaiz kecil;
Pilih perabot kecil

Pilih perabot kecil

 • perabot yang diperbuat daripada bahan telus;
 • penutup lantai yang sama untuk keseluruhan pangsapuri;
 • jalur adalah teknik yang terkenal dan popular. Jika anda meletakkan lantai serenjang ke dinding panjang dan menambah kertas dinding bergaris ke dinding pendek, akan ada kesan ketara untuk mengembangkan ruang;
Warna yang membezakan meluaskan bilik.

Warna yang membezakan meluaskan bilik.

 • kontras warna. Memperluas bilik membolehkan penggunaan bahan penamat dalam warna yang berbeza. Contohnya, untuk dinding dinding yang lama digunakan dengan corak warna neutral yang tidak mengganggu, pada akhirnya - lebih cerah dan warna hangat;
 • wallpaper berkilat secara visual meningkatkan kawasan kerana ia mencerminkan cahaya;
Gunakan satu penutup lantai untuk keseluruhan apartmen.

Gunakan satu penutup lantai untuk keseluruhan apartmen.

 • perabot gantung. Ternyata mata kami mengambil kawasan lantai untuk kawasan seluruh apartmen. Jika perabot diangkat sedikit di atasnya, ilusi ruang bebas timbul;
 • facades perabot berkilat yang menambah silau ke ruang;
 • pencahayaanCahaya harus jatuh pada dinding panjang. Lebih mudah candelier, lebih baik. Kaki dinding, lampu lantai, serta gabungan pada tahap yang berbeza menambah ruang ke dalam bilik.
Kertas dinding berkilat secara visual meningkatkan kawasan tersebut

Kertas dinding berkilat secara visual meningkatkan kawasan tersebut

Pangsapuri bersaiz sederhana dengan banyak cahaya menjadi lebih selesa dan visual yang lebih besar. Satu lampu tidak mencukupi. Anda perlu membeli lampu tambahan dan meletakkannya di zon yang berlainan, menerangi perabot dengan mereka dan membatasi ruang. Ingat bahawa cahaya terang cepat tayar.

Pasang lampu tambahan dan letakkannya di zon yang berbeza.

Pasang lampu tambahan dan letakkannya di zon yang berbeza.

kembali ke menu ↑

Kami melengkapkan kemudahan sampingan

Reka bentuk bilik pangsapuri satu bilik sepenuhnya mustahil tanpa reka bentuk yang direka dengan teliti kemudahan sampingan. Dapur, bilik mandi dan tandas - penggunaan rasional kawasan bilik-bilik ini dan perubahan dalam reka bentuk mereka membolehkan untuk meningkatkan ruang visual di apartmen. Mari mulakan supaya:

Fikir dengan teliti

Fikir dengan teliti

 • dapur. Semua yang diperlukan untuk memasak dan makan harus terletak di zon ini. Jimat ruang akan membantu kabinet dinding, meja tepi katil yang padat dan papan kaki. Jadual adalah lebih baik untuk memilih bulat;
 • bilik mandi dan tandas. Gabungan bilik mandi dan bilik mandi memberikan hasil estetik yang sangat baik. Menggantikan bilik mandi dengan pancuran mandian juga membebaskan meter persegi;
 • Memasang pintu kaca dan telus adalah cara terbaik untuk mengembangkan ruang. Pintu sedemikian boleh dipasang dengan selamat walaupun di dalam bilik tambahan. Ia cukup untuk meletakkan tirai pada mereka yang boleh ditutup pada masa yang sesuai.

Bilik mandi di pangsapuri studio

Bilik mandi di pangsapuri studio

Pada peringkat perancangan, adalah bernilai memberi perhatian kepada lokasi kedai. Di kawasan dapur sangat penting. Perancangan yang dirancang secara terancang bagi peranti elektrik akan memastikan kemudahan memasak. Pertimbangkan lokasi cawangan untuk mesin basuh, tempat di mana anda akan selesa menggunakan pengering rambut.

Rancang lokasi peralatan elektrik

Rancang lokasi peralatan elektrik

kembali ke menu ↑

Meletakkan perabot di sebuah apartmen satu bilik

Susunan perabot sepatutnya selesa, di ruang ini anda berehat, tidur, bekerja, makan. Ini saya bukan tempat terbaik untuk sebuah katil besar, serta almari besar. Apa yang boleh digunakan:

Penempatan perabot

Penempatan perabot

  • bukannya katil adalah katil sofa. Pada siang hari, dia akan mengubah bilik ke ruang tamu, dan pada malam hari menjadi tempat tidur yang penuh. Sebagai peraturan, kepingan perabot ini mempunyai kotak simpanan besar, yang juga akan menjimatkan ruang;
Daripada katil, gunakan katil sofa.

Daripada katil, gunakan katil sofa.

  • almari terbina dalam - satu lagi pilihan. Seringkali, model moden dilengkapi dengan pintu cermin, yang juga mengembang ruang kecil. Reka bentuk yang canggih dengan pelbagai rak, rak hinged membuat almari pakaian sangat diperlukan di dalam sebuah bilik kecil;
Alas pakaian gelongsor dengan pintu cermin mengembang ruang kecil

Alas pakaian gelongsor dengan pintu cermin mengembang ruang kecil

 • jadual berfungsi. Sukar untuk meletakkan kopi, menulis, dapur, meja komputer dalam apartmen satu bilik pada masa yang sama. Anda boleh menggunakan pengubah pilihan, yang mudah dipasang pada ketinggian, saiz yang berbeza. Tambah beberapa kerusi lipat yang mudah tersembunyi apabila tidak diperlukan.
Gunakan meja multifungsi

Gunakan meja multifungsi

kembali ke menu ↑

Apa gaya untuk dipilih

Gaya dalaman yang paling popular dalam apartmen satu bilik adalah penyelesaian berikut:

  • klasik adalah pemeliharaan tradisi, sesuai untuk pengawet. Ia berdasarkan perkadaran yang betul, kesederhanaan, keunikan. Kertas dinding, sebagai peraturan, dibuat dalam warna hangat, dan lantai menggunakan parket;
  • minimalism - berbeza dengan sudut tepat dan bentuk mudah. Pedalaman tidak ada apa-apa tambahan.Bahan bahan mentah sering digunakan: kayu, konkrit, bata. Skema warna mungkin terdiri daripada kontras.
Bahagian dalam gaya minimalis tidak ada apa-apa tambahan

Bahagian dalam gaya minimalis tidak ada apa-apa tambahan

  • Gaya Perancis - menggabungkan ruang adalah ciri arah ini. Pengezonan berlaku dengan bantuan skrin, rak dan akuarium. Perabot berfungsi yang digunakan, menduduki ruang yang minimum;
  • avant garde - penyelesaian dalaman yang menggabungkan tidak sepadan. Warna terang dan pelbagai bentuk, berbeza, perabot asli - semua ini boleh dipilih oleh orang yang tidak takut eksperimen;
Avant-garde - gaya bagi mereka yang tidak takut eksperimen.

Avant-garde - gaya bagi mereka yang tidak takut eksperimen.

 • berteknologi tinggi - keagungan warna-warna terang, ketiadaan sejumlah hiasan, dominasi permukaan bertekstur kompleks dalam kombinasi dengan minimalisme;
 • Moden - prinsip mewujudkan satu persekitaran yang harmoni di mana setiap unsur melengkapi satu sama lain.
Moden - pedalaman yang sederhana dan harmoni

Moden - pedalaman yang sederhana dan harmoni

kembali ke menu ↑

Kesimpulan: 10 Tips Terbaik

Jadi mari kita ringkaskan. Untuk merancang reka bentuk di sebuah apartmen satu bilik, perlu mengambil kira 10 komponen kejayaan:

Mengekalkan rasa kebebasan dan ringan.

Mengekalkan rasa kebebasan dan ringan.

 • Tidak ada yang berlebihan - kekacauan yang lengkap, banyak perkara, sejumlah besar hiasan menghasilkan perasaan penyempitan di apartmen. Harus ada barang yang paling penting.
 • Minimalisme adalah penyelesaian terbaik. Laconisme fasad, penggunaan warna cahaya, garis ketat - semua ini tidak akan membebani apartmen dengan lebihan, menjaga perasaan kebebasan.
 • Dan mungkin podium untuk katil? Struktur sedemikian dibuat untuk memerintahkan, adalah sistem yang boleh dipercayai dan sangat mudah. Di podium itu sendiri, anda boleh meletakkan kawasan permainan untuk kanak-kanak atau membuat kawasan rekreasi.
Tidak ada lagi, pilihan terbaik adalah minimalisme.

Tidak ada lagi, pilihan terbaik adalah minimalisme.

 • Perabot-pengubah adalah alternatif untuk pangsapuri yang sederhana di angkasa. Ia boleh menjadi katil kerusi, sofa sofa, meja gelangsar, kerusi lipat.
 • Rak terbuka membuka ruang angkasa secara visual. Minus - mereka tidak sesuai untuk menyimpan barangan isi rumah, tetapi struktur ringan dan mudah alih.
 • Pembahagian zon adalah cara terbaik untuk membahagikan ruang.
Gunakan partition untuk zon

Gunakan partition untuk zon

 • Perabotan, diletakkan di dalam rumah, bukan di sepanjang dinding, menjadikan bilik lebih besar.
 • Loggia, balkoni - alasan untuk memikirkan kesatuan.
 • Warna optimum mencipta suasana yang seimbang.
 • Pencahayaan yang betul, pendawaian elektrik yang boleh dipercayai akan menyediakan semua kawasan kediaman dengan cahaya berkualiti.
Perabot dalaman semakin meningkat

Perabot dalaman semakin meningkat

Mewujudkan susun atur pangsapuri satu bilik, ingat bahawa ini bukan tugas yang paling mudah. Supaya ia berfungsi, selesa, cantik, harmoni, anda perlu menghabiskan banyak masa, mungkin, beralih kepada pereka profesional.

Susun atur pangsapuri

Bagaimana untuk merancang sebuah apartmen yang selesa dan selesa

1 komen
 1. "Sesuai untuk pengawet"

  "Moden - dalaman yang ketat dan harmoni"

  "Minimalisme adalah ... Bahan yang tidak dirawat sering digunakan: kayu, konkrit, bata."

  Penulis dengan segera belajar bahasa Rusia dan membaca panduan gaya

Tinggalkan jawapan

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk