Kraf dari tanah liat lakukan sendiri: Kursus pendek untuk pemula (100 + Foto). Kelas-kelas induk (haiwan, anak patung, mainan Krismas)

Sculpting dari tanah liat adalah aktiviti yang berguna dan menarik. Semasa bekerja dengan tanah liat, kemahiran motor halus berkembang. Pemodelan lain adalah pencegahan yang baik terhadap pelbagai penyakit tangan - contohnya, osteoarthrosis. Sculpting dari tanah liat berguna untuk kanak-kanak yang sangat muda dan orang tua. Dan juga angka tanah liat yang dibuat dengan tangan akan menjadi hiasan unik dan asli dari pedalaman. Selanjutnya kita melihat semua yang anda perlukan untuk kerja anda. Mari kita kenal teknik pemodelan dan jenis tanah liat. Mari kita mulakan ...

Kandungan artikel ini:

Untuk pemula

Pemula perlu tahu tentang jenis tanah liat dan alat apa yang diperlukan untuk kerja. Set alat bergantung pada jenis bahan.

Tulang kuda yang indah untuk keberuntungan dari tanah liat

Tulang kuda yang indah untuk keberuntungan dari tanah liat

kembali ke menu ↑

Jenis tanah liat

Bahan untuk kerja boleh terdiri daripada 2 jenis:

 • semulajadi;
 • tiruan

.

Batu ini dan tanah liat polimer.

Bahan mentah seramik semula jadi telah digunakan sejak zaman purba. Bahan ini diekstrak dari tanah dan tidak mengandungi sebarang kekotoran. Terdapat beberapa warna tanah liat:

Varieti tanah untuk pengacuan manual

Varieti tanah untuk pengacuan manual

Yang paling berharga untuk pembuatan produk seramik adalah tanah liat merah. Setelah menembak, ia memperoleh warna merah kemerahan yang mulia, sedikit menyerupai batu bata. Produk tidak memerlukan pewarna tambahan, seperti halnya dengan tanah liat putih.

Walaupun gred ini lebih tahan panas (kerana kandungan besi tinggi), produk tidak kering dan tidak retak dalam relau, dan selepas menembak mereka menjadi tahan lasak dan bertahan lama.

Dalam bentuk mentahnya, tanah liat merah mempunyai warna coklat dengan sedikit kehijauan hijau. Sukar untuk mendapatkan tanah liat sedemikian sendiri, kerana ia sangat jarang berlaku.

Tanah liat coklat yang sangat jarang berlaku

Tanah liat coklat yang sangat jarang berlaku

Tanah liat biru juga merupakan batu langka. Ia mengandungi banyak mineral, garam, yang menjadikan ia juga kosmetik yang baik. Baik untuk tangan.

Tanah liat berwarna biru dan popular

Tanah liat berwarna biru dan popular

Tanah liat putih adalah yang paling biasa. Berlaku di mana-mana. Dalam bentuk mentahnya, ia mempunyai warna kelabu gelap kotor, selepas menembaknya cerah dan memperoleh warna gading.

Tanah liat putih dalam bentuk mentahnya

Tanah liat putih dalam bentuk mentahnya

Tanah liat asli dijual dalam briket. Pra-bahan dibersihkan daripada kekotoran yang berlebihan - batu, jarum, dll. Semua yang diperlukan untuk bekerja dengan tanah liat seperti itu adalah alat dan bekas air.

Lembaga
Apabila bekerja dengan tanah liat semulajadi, anda perlu menghormati perkadaran untuk mencegah lebihan pasir dan air. Nisbah anggaran adalah 8: 1: 1, di mana kebanyakannya adalah tanah liat.

Tanah liat polimer adalah bahan plastik untuk memodelkan barang-barang hiasan yang menyerupai tanah liat. Asasnya adalah polyvinyl chloride dengan penambahan pelapis. Bahan-bahan ini menambah jisim ketahanan haba dan plastik.

Tanah liat polimer untuk pemodelan

Tanah liat polimer untuk pemodelan

Terdapat kedua-dua bahan polimer sebagai naungan neutral, dan warna, telus, dengan penambahan fosforus, dengan kesan "logam" dan "mutiara". Menurut kriteria pemprosesan lanjut, terdapat 2 jenis: memerlukan pemanggangan dan pengerasan tanpa perawatan panas.

Bahan halus untuk buatan tangan kecil

Bahan halus untuk buatan tangan kecil

Tanah liat polimer baik untuk pemula, kerana bekerja dengannya lebih mudah daripada dengan semula jadi. Apabila memanjat tidak ada masalah yang berlaku apabila bekerja dengan bahan mentah semulajadi - kotoran, perceraian. Angka-angka lucu, mainan Tahun Baru, bijouterie diperbuat daripada tanah liat polimer.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Kraftangan DIY dari sekeping kertas (7 arahan langkah demi langkah) 130+ Gambar: kita mula dari yang paling mudah. Pengumpulan kelas tuan terbaik!

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Apa yang diperlukan untuk kerja?

Set alat bergantung pada apa jenis tanah liat yang anda perlu bekerjasama. Set standard untuk semua jenis:

 • Permukaan kerja keras dan luas. Ia mungkin normal. jadual. Ruang harus cukup untuk penempatan alat dan untuk kerja.
 • Pembersihan kain tangan.
 • Sarung tangan (pilihan). Diperlukan untuk mencampurkan tanah liat. Diperlukan bagi mereka yang mempunyai kulit kering atau sensitif tangan.
 • Apron untuk melindungi pakaian dari kepingan tanah liat.
 • Pisau pejabat, pisau cukur - untuk memotong kepingan dan menarik corak kecil.
 • Bentuk, topi dari penanda, tusuk gigi - semua yang anda perlukan untuk memohon pola kerinting dan membentuk masa depan produk.
 • Pelapik gandum yang berlainan untuk mengasah kerajinan selesai. Nombor 220, 400, 800-1500.

Alat yang diperlukan untuk sculpting

Alat yang diperlukan untuk sculpting

Jika anda tidak mahu kotor jadual - anda perlu menampungnya dengan sesuatu. Papan kayu atau plastik yang sesuai untuk memotong makanan, kain minyak. Untuk pembuatan pasu dan pasu potter's wheel adalah mudah (anda boleh mula belajar tanpa itu).

Untuk kemudahan rolling pin rolling atau apa-apa objek yang serupa bentuk sesuai. Acuan boleh menjadi masakan dan istimewa untuk bekerja dengan seramik (pemotong). Anda boleh menggunakan botol minyak wangi, gelas, penutup untuk tin, dan sebagainya.
Untuk menggulung tanah liat yang sesuai seperti pin rolling

Untuk menggulung tanah liat yang sesuai seperti pin rolling

Jika kerja itu berjalan dengan bahan mentah semulajadi - hidangan dengan air mengalir hangat adalah wajib.. Tanah liat perlu dibasahi sesuai keperluan. Jika bahan itu bukan dari kedai, tetapi diekstrak secara bebas, maka pasir juga diperlukan untuk mencapai kepekatan yang dikehendaki.

Anda tidak boleh menambah pasir terlalu banyak, jika tidak, angka itu akan runtuh semasa menembak! Pasir ditambah sedikit, tidak lebih daripada satu sudu teh dalam bahagian!

Untuk bekerja dengan tanah liat polimer berwarna dan merah semulajadi tidak memerlukan dana untuk hiasan. Dan untuk semua spesies lain perlu:

 • cat - gouache atau akrilik;
 • berus dengan ketebalan berlainan - protein, bulu, tiang;
 • palet (bukannya anda boleh menggunakan piring, lukisan kertas, kadbod, kaca atau permukaan kayu);
 • berkilau, manik, manik kaca untuk hiasan (tidak perlu dan hanya jika tidak ada tembakan).

Tumpukan untuk sculpting

Tumpukan untuk sculpting

Ketebalan berus ditentukan oleh saiz produk. Nombor mandatori nombor 1 dan nombor 2 dan 3. Satu unit menarik bahagian kecil, dan berus sederhana tebal melaksanakan kerja utama. Bulu kasar yang luas digunakan untuk menyebarkan permukaan besar dengan satu nada.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Kerajinan dari daun pada selembar kertas. Apa yang anda perlu ketahui untuk mencipta aplikasi yang indah

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Teknik pemodelan

Terdapat 2 jenis pemodelan utama: konstruktif, plastik dan gabungan.Konstruktif - ini adalah apabila bahagian-bahagian kraf dibuat berasingan, dan kemudian berkumpul sebagai pereka. Plastik - pemodelan dari sekeping tunggal.

Teknik yang berbeza dicipta untuk kedua-dua kaedah. Jenis utama pemodelan struktur:

 • Pembuatan abah-abah (atau sosej). Pangkalan datar, padat dibuat, dan bahagian-bahagian yang lain digulung dalam bentuk sosej. Kemudian, lapisan demi lapisan disemprotkan di antara satu sama lain, sudut-sudutnya dilicinkan.
 • Keramik tekstil. Perlu pin rolling. Butiran akan dilancarkan ke dalam lapisan, kemudian dihubungkan dengan bantuan tanah liat yang dicairkan ke keadaan krim masam cair.
 • Mosaic. Satu kosong dibuat, dan bahagian yang lain dibentuk menggunakan acuan. Kemudian disemprotkan pada bahan kerja. Ia ternyata corak kerawang.

Kelas induk untuk kanak-kanak langkah demi langkah

Kelas induk untuk kanak-kanak langkah demi langkah

Pemodelan seni dari tanah liat adalah jenis pekerjaan yang lebih kuno. Teknologi asas:

 • Sculpting dari sekeping tunggal dengan tangan. Kerajinan ini dibentuk dengan tangan tanpa bantuan alat. Memerlukan pengalaman kemahiran, cara yang paling sukar.
 • Pencetakan. Anda akan memerlukan bentuk yang berbeza - sebagai contoh, kaca. Bahan diletakkan dalam bentuk dan ditekan di bawahnya.
 • Letakkan plaster. Borang plaster siap diperlukan. Tanah liat dicairkan dengan air ke keadaan separa cair, kemudian dicurahkan ke dalam acuan. Gipsum menyerap kelembapan dengan baik. Sebaik-baiknya, bahan itu ditambah dan dimajukan. Apabila produk kering sedikit - ia dikeluarkan dari acuan dan dibiarkan kering.
 • Roda Potter. Prinsip utama adalah peregangan. Asas dibuat, dan kemudian sama ada teknik memanfaatkan atau mencetak dari sekeping tunggal diterapkan. Pada masa yang sama, bahan itu ditarik, memberi bentuk kepada putaran bulatan.

Sculpting dari sekeping tunggal dengan tangan

Sculpting dari sekeping tunggal dengan tangan

Pemula harus bermula dengan cara yang mudah. Ia adalah memanfaatkan, mozek, membentuk.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Bagaimana untuk membuat kraf kertas besar dengan tangan anda sendiri? 6 Kelas tuan rumah langkah demi langkah untuk hiasan anda

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Menembak

Sebelum anda mula menembak - anda perlu menunggu sehingga kraf itu benar-benar kering. Anda boleh berada di dalam rumah dan di luar rumah. Proses ini mengambil tempoh masa dari beberapa jam hingga beberapa hari.

Proses penampilan anak domba yang berperingkat

Proses penampilan anak domba yang berperingkat

Idealnya, relau mega harus digunakan untuk membakar produk tanah liat. Ini hanya boleh didapati dalam bengkel profesional. Di samping itu, anda boleh membakar kraf itu:

 • pada pegangan;
 • di dapur klasik Rusia;
 • dalam ketuhar.

Makhluk yang hebat yang dicintai oleh anak-anak

Makhluk yang hebat yang dicintai oleh anak-anak

Untuk memakan api, seseorang harus membuat api di dalam ruang tertutup bagi mengelakkan kejatuhan suhu. Barbeku, batu bata. Mainan diletakkan di dalam tin dan diletakkan langsung di tengah api.

Begitu juga produk yang dipanggang di dalam dapur Rusia. Kraf diletakkan dalam bekas timah, dimasukkan ke dalam ketuhar dan memantau suhu pembakaran.

Ketuhar itu dipanaskan hingga 2000. Kemudian api menurun (sehingga 1800). Kerajinan itu diletakkan di atas lembaran penaik atau diletakkan di dalam hidangan penaik. Simpan 1-2 jam.

Orang salji lucu melakukannya sendiri

Orang salji lucu melakukannya sendiri

Sekiranya kraf kecil atau terdapat kebimbangan bahawa ia akan menangkap api atau retak, maka ketuhar itu tidak perlu dipanaskan terlebih dahulu, tetapi meninggalkan kraf di dalam kabinet segera. Cincin menghidupkan tanda paling minimum. Kemudian oven secara beransur-ansur dipanaskan hingga 2000 (menyimpan kerajinan dalam masa tidak lebih daripada satu jam).

Adalah penting untuk mematuhi semua langkah tindakan.

Adalah penting untuk mematuhi semua langkah tindakan.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Kerajinan yang dibuat dari bahan semula jadi untuk setiap selera

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Tanah liat polimer

Pencetakan tanah liat polimer sangat mudah - bahan ini mudah dibentuk, seperti plastik. Butiran dibuat dalam bentuk bentuk geometri, lapisan, maka mereka diikat. Adalah wajar untuk mempunyai skim produk siap. Berikut adalah beberapa arahan untuk membuat kerajinan.

Tanah liat polimer sangat selesa dan lembut.

Tanah liat polimer sangat selesa dan lembut.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Bagaimana cara membuat pokok DIY untuk Tahun Baru dengan tangan anda sendiri? Kami menghias rumah sebelum bercuti (185+ Foto)

kembali ke menu ↑

Anak patung

Perlu tanah liat, tompok gigi atau objek lain untuk membentuk ciri-ciri muka, cat. Di samping itu, untuk kerja anda perlu:

 • kawat;
 • tang;
 • aluminium foil;
 • rambut buatan (anda boleh membeli helai palsu).

Langkah 1.

Pertama anda memerlukan lakaran kraf selesai. Ia boleh dicetak dari Internet atau ditarik secara berasingan.

Kraf dari tanah liat lakukan sendiri: Kursus pendek untuk pemula (100 + Foto). Kelas-kelas induk (haiwan, anak patung, mainan Krismas)

Langkah 2.

Kemudian "rangka" boneka masa depan terbentuk dari dawai. Kabel kelebihan dipotong dengan tang atau gunting khas.

Kraf dari tanah liat lakukan sendiri: Kursus pendek untuk pemula (100 + Foto). Kelas-kelas induk (haiwan, anak patung, mainan Krismas)

Langkah 3.

Sekarang "otot" terbentuk dari foil. Kerajang dipotong ke jalur yang sama, maka mereka dibalut dengan badan kawat. Adalah penting untuk memastikan bahawa bahagian otot yang wujud dalam badan manusia dihormati.

Kraf dari tanah liat lakukan sendiri: Kursus pendek untuk pemula (100 + Foto). Kelas-kelas induk (haiwan, anak patung, mainan Krismas)

Langkah 4.

Sekarang tanah liat dibentuk di atas kerajang. Pada kepingan pertama dilampirkan, maka permukaannya diratakan. Hanya badan dan badan yang dibentuk dari tanah liat. Adalah penting untuk memastikan bahawa tubuh kelihatan seperti manusia, mengulang semua peralihan dan lipatan.

Kraf dari tanah liat lakukan sendiri: Kursus pendek untuk pemula (100 + Foto). Kelas-kelas induk (haiwan, anak patung, mainan Krismas)

Langkah 5.

Bahagian yang dibuat secara berasingan - tangan, kaki, kepala. Setiap bahagian dilakukan dengan teliti. Jari, hidung, mata, mulut terbentuk.

Kraf dari tanah liat lakukan sendiri: Kursus pendek untuk pemula (100 + Foto). Kelas-kelas induk (haiwan, anak patung, mainan Krismas)

Langkah 6.

Sekarang bahagian-bahagian itu dipasang bersama-sama. Kerajang boleh digunakan untuk ikatan. Dari atas semuanya ditutup dengan tanah liat, kerajang tidak boleh dilihat.

Kraf dari tanah liat lakukan sendiri: Kursus pendek untuk pemula (100 + Foto). Kelas-kelas induk (haiwan, anak patung, mainan Krismas)

Langkah 7.

Selepas kerja telah kering hingga akhir, ia boleh dibakar.

Kraf dari tanah liat lakukan sendiri: Kursus pendek untuk pemula (100 + Foto). Kelas-kelas induk (haiwan, anak patung, mainan Krismas)

Langkah 8.

Kraf ditutup dengan cat. Butiran kecil disediakan.

 Kraf dari tanah liat lakukan sendiri: Kursus pendek untuk pemula (100 + Foto). Kelas-kelas induk (haiwan, anak patung, mainan Krismas)

Langkah 9.

Letakkan rambut.

Kraf dari tanah liat lakukan sendiri: Kursus pendek untuk pemula (100 + Foto). Kelas-kelas induk (haiwan, anak patung, mainan Krismas)

Langkah 10.

Kostum dipakai pada anak patung.

Kraf dari tanah liat lakukan sendiri: Kursus pendek untuk pemula (100 + Foto). Kelas-kelas induk (haiwan, anak patung, mainan Krismas)

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Kerajinan yang dibuat dari kerucut cemara (besar, dicat) untuk Tahun Baru (175+ Foto) Mainan yang indah untuk cuti!

kembali ke menu ↑

Haiwan dan Burung

Haiwan dan burung dibuat sama dengan anak patung. Pertama, lakaran dilukis atau dicetak di atas kertas.

Haiwan liar polimer yang indah

Haiwan liar polimer yang indah

Lebih mudah mengukir angka-angka: dalam kebanyakan kes, jika bukan angka yang besar, maka tidak perlu membuat bingkai kawat. Butiran badan dibentuk dalam bentuk angka geometris: bola, bulatan, segitiga - dan juga dalam bentuk sosis, lapisan. Kemudian mereka bersama-sama, persimpangan diadakan bersama tanah liat cair.

Secara berasingan, ia harus dikatakan mengenai kaki burung. Jika burung itu berdiri, maka kaki kemungkinan besar tidak akan menahan berat angka itu. Dalam kes ini, ia sama ada untuk membuat badan yang stabil, atau menggambarkan burung yang duduk di atas sesuatu. Cakar dalam kes ini disambungkan kepada sokongan, iaitu diukir dari sini atau hanya dibentuk dengan alat.

Beri perhatian kepada sokongan supaya produk anda tegas.

Beri perhatian kepada sokongan supaya produk anda tegas.

Anda masih boleh membuat kaki stabil yang besar. Juga, mereka mungkin tidak hadir sama sekali atau mempunyai gaya yang bergaya, seperti mainan Dymkovo.

Burung kakak polimer yang lembut

Burung kakak polimer yang lembut

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Kraftangan DIY untuk Tahun Baru 2019 (120+ Foto) - Surprise orang yang disayangi dengan imaginasi anda (+ Ulasan)

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Autumn dan kraf Tahun Baru

Musim luruh adalah masa apabila sifat itu sendiri menyediakan banyak bahan untuk kreativiti. Warna-warna yang menakjubkan dari daun yang jatuh, kerucut dan cawangan, kacang, batu, dan bahkan cendawan kering - semua ini boleh digunakan untuk komposisi arca pada tema musim luruh.

Kerajinan Krismas dengan tangan mereka sendiri

Kerajinan Krismas dengan tangan mereka sendiri

Ia boleh membuat banyak mainan Krismas-pokok dari tanah liat, terutama polimer. Dan jika anda menghiasi mereka dengan berkilau dan manik-manik, maka penampilan mereka akan menjadi sangat meriah.

Anda pastinya akan menyenangkan orang yang anda sayangi dengan mainan sedemikian.

Anda pastinya akan menyenangkan orang yang anda sayangi dengan mainan sedemikian.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Ide menarik dari tanah liat polimer lakukan sendiri

Mainan Krismas yang diperbuat daripada tanah liat

15 Super Ideas for the Christmas Tree

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Kesimpulannya

Kraf yang diperbuat daripada tanah liat adalah cara yang baik untuk menghiasi rumah anda dengan cara yang asal. Dengan bantuan angka anda boleh menyatakan keperibadian anda, gaya anda. Bekerja dengan tanah liat mengembangkan motilitas, mempunyai kesan positif pada kesihatan tangan, mengembangkan kebolehan kreatif. Kelemahannya tidak selalunya harga yang berpatutan, kerumitan dan keperluan untuk melakukan pembersihan lama selepas kerja.

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 100 gambar)

7.9 Skor Jumlah
Kerajinan yang sangat indah dibuat dari tanah liat sendiri

Anda tidak tahu bagaimana membuat kraf dari tanah liat? Ternyata sangat mudah dilakukan. Sedikit teknologi dan anda akan berjaya. Ikuti kelas induk langkah demi langkah untuk keyakinan tindakan anda. Selepas membaca maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
7.5
Ketersediaan permohonan
8
Pendedahan topik
7.5
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • kraf cantik
 • pilihan hadiah
 • tahan lama
Cons
 • masa untuk kraf
 • mungkin tidak berfungsi dengan segera
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk