Templat Kraf dari bijirin dan pasta untuk kanak-kanak dengan tangan mereka sendiri (185+ Foto) - Penyelesaian asal untuk menghiasi rumah dan bukan sahaja

Lebih mudah untuk membuat kerajinan daripada bijirin dengan tangan anda sendiri daripada kelihatannya pada pandangan pertama, adalah menarik untuk kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa. Kelebihan utama kraf dari bijirin - keaslian, kerana orang dewasa akan mempertimbangkan kerja selesai, mengintip ke dalam butiran. Tebak apa bahan yang digunakan, tidak boleh semua, terutamanya jika dilihat dari jauh. Jika gambar yang dibuat dengan bijirin digantung bersama dengan lukisan standard, ia akan kelihatan lebih cerah dan lebih diingati.

Kandungannya:

Kelebihan idea ini

Keaslian bukanlah satu-satunya sebab untuk mengajar seorang kanak-kanak membuat kraf tersebut. Hari ini, ramai ibu bapa dari zaman kanak-kanak mengajar kanak-kanak menggunakan alat, jadi mereka dengan cepat menguasai teknik ini, sementara perkembangan mental, yang secara langsung bergantung kepada kemahiran motor yang baik tangan, menderita. Ringkasnya, kanak-kanak tidak biasa bekerja dengan butir-butir kecil, kerana ini, keupayaan mereka untuk belajar, berkembang, dengan cepat jatuh.

Kelebihan utama kraf dari bijirin - keaslian

Kelebihan utama kraf dari bijirin - keaslian

Terutamanya masalah seperti itu timbul dalam keluarga yang tinggal di pangsapuriDalam keadaan seperti itu, kanak-kanak mungkin tidak mempunyai peluang untuk bermain di dalam pasir. Ibu bapa yang menyihatkan memahami betapa pentingnya untuk bimbang tentang perkembangan kanak-kanak itu, jadi idea membuat kerajinan dari bijirin menarik perhatian mereka. Kelebihan aktiviti seperti ini ialah kerja selesai adalah pilihan yang bagus untuk hadiah kepada datuk dan nenek, saudara mara lain, supaya anak belajar dari zaman kanak-kanak untuk menyenangkan orang lain.

Ajarkan anak anda membuat kraf itu.

Ajarkan anak anda membuat kraf itu.

Ahli psikologi mengatakan bahawa kanak-kanak dengan ibu bapa terlibat dalam kerja-kerja menggunting dari usia muda, pada masa akan datang cenderung untuk mempelajari perkara-perkara baru lebih cepat, melihat maklumat, dan berkembang. Malah pada masa dewasa, kesungguhan diperoleh dari zaman kanak-kanak, ketekunan dan ketekunan akan membantu mereka.
kembali ke menu ↑

Di mana untuk bermula?

Mula-mula anda perlu memastikan bahawa kanak-kanak itu pada usia itu apabila aktiviti semacam itu tidak hanya berguna, tetapi juga menarik. Adalah berbahaya untuk memaksa kanak-kanak pada usia yang sangat muda untuk melakukan sesuatu bersama, kerana ini mungkin banyak keinginan untuk menghabiskan masa dengan ibu bapa mereka pada masa akan datang.

Tiada had umur tertentu. Setiap kanak-kanak mempunyai masa yang sedemikian apabila dia mula berminat untuk melukis: satu pek kertas kosong boleh cukup untuk satu hari, sementara di dalam rumah ada nota seorang "artis" muda pada kertas dinding dan perabot lain. Ini adalah masa untuk mengarahkan tenaga kanak-kanak ke dalam pembangunan kreatif.

Sangat mudah untuk bekerja dengan bahan ini.

Sangat mudah untuk bekerja dengan bahan ini.

Pada masa yang sama, kanak-kanak yang pergi ke tadika dan sekolah rendah juga perlu mengembangkan kemahiran motor halus dan lekukan.. Ia berlaku bahawa seorang kanak-kanak seolah-olah menjadi orang yang tidak kreatif - tidak ada kaitan dengan lukisan yang menarik perhatian kepadanya. Kemudian ibu bapa perlu mencipta sesuatu, idea asli akan menjadi kraf dari bijirin.

Perkara pertama yang perlu anda mulakan adalah memilih croup yang betul. Lebih baik tidak dibimbing oleh prinsip "apa yang tidak menyesal", tetapi untuk memikirkan bagaimana ia akan menjadi lebih mudah untuk anak itu bekerja.

Peraturan utama pilihan bahan - yang lebih kecil, lebih baik.
Mula dengan memilih bijirin

Mula dengan memilih bijirin

Menggunakan satu bijirin akan menjadi membosankan, jadi selepas datang dengan idea lukisan, anda perlu memilih pilihan yang berbeza. Anda boleh cat bahan terpilih dalam warna yang berbeza, seperti lukisan semolina. Anda juga perlu menyediakan permukaan yang rata, ia boleh menjadi sebahagian daripada daripada jadual atau dulang, hidangan, periuk rata lain.

kembali ke menu ↑

Templat

Menyediakan templat adalah tugas ibu bapa, kerana anak itu tidak akan mengatasinya. Penampilan akhir kerja siap bergantung pada templat yang dipilih dan ditarik. Adalah penting bahawa lukisan itu terdiri daripada bahagian-bahagian besar, adalah perlu untuk mengira bahawa tidak ada lebih daripada mereka daripada variasi kumpulan yang berbeza yang tersedia.

Lembaga
Cara paling mudah ialah memilih lukisan daripada pewarna atau buku kanak-kanak daripada untuk mencipta sendiri. Kebanyakan pewarna yang direka untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun mengandungi hanya gambar mudah dengan butir-butir yang besar, mereka boleh direkodkan semula.
Penyediaan templat - tugas ibu bapa

Penyediaan templat - tugas ibu bapa

Bersama dengan pilihan template, anda perlu menyediakan asasnya, boleh jadi apa-apa:

 • lembaran putih biasa;
 • kadbod;
 • bingkai foto;
 • kaca;
 • periuk untuk bunga.

Sudah tentu, semakin kompleks asasnya, semakin sukar untuk menerapkan lukisan itu, jadi jika anda berlatih kerajinan kali pertama, sebaiknya menggunakan kadbod tebal. Atas asas ini, anda memerlukan gam PVA dan berus untuk aplikasinya.

Semakin kompleks asas, semakin sukar untuk menerapkan lukisan.

Semakin kompleks asas, semakin sukar untuk menerapkan lukisan.

Alternatif untuk melekat bijirin adalah untuk menekannya ke dalam tanah liat. Teknik ini juga kelihatan cerah dan asli, tetapi masih buat kali pertama adalah lebih baik untuk melakukan pelekat, dan kemudian percubaan.

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk melakukannya?

Mari kita pertimbangkan dengan contoh bagaimana untuk mewujudkan idea tentang aplikasi pada templat. Seluruh proses pembuatan kraf terdiri daripada beberapa peringkat:

Pilih dan cetak templat. Cara membuat template adalah yang paling mudah, anda boleh mencari banyak lukisan ringkas dengan butiran besar di Internet dan mencetaknya. Anda boleh menggunakan kaedah lain - untuk menggambar semula, dan dengan kehadiran potensi artistik walaupun untuk digambar dengan tangan, tetapi adalah penting untuk cuba mengekalkan kontur dan garis yang lancar.

Kami menyediakan bijirin. Untuk melakukan ini, kami memikirkan detail yang akan kami buat dengan apa bahan, jika perlu, cat bubur pada warna yang diinginkan. Adalah penting bahawa pada masa kerja dilakukan semua bahan kering.

Kami memindahkan corak bercetak secara padat.. Anda boleh membiarkannya di atas kertas biasa, tetapi dalam kes ini, lukisan akan menjadi tidak kemas dan dapat dikurangkan dengan cepat. Lebih baik mengambil kadbod, mudah atau warna.

Pergi ke bahagian utama. Kami melelapkan sebahagian daripada lukisan dengan berus dengan gam, kemudian meletakkannya di kawasan ini bijian, satu demi satu. Jika seorang kanak-kanak berusia pada usia yang boleh menggunakan pinset, lebih baik menggunakannya.

Kami mula melakukan kerja dengan bahagian besar, kami berakhir dengan kecil. Anda boleh mengatur latar belakang dengan cantik dengan menambah elemen tambahan: matahari, rumput, burung, bergantung pada gambar.

Sapukan langkah demi langkah

Sapukan langkah demi langkah

Meniup sisa bijirin, secara tidak sengaja jatuh pada gambar, biarkan ia kering. Ia mungkin mengambil masa kira-kira 10 minit, jika banyak gam digunakan, maka lebih banyak lagi.

Selepas itu, anda boleh menggunakan cat, anda perlu melakukan ini sekiranya anda tidak melukis croup, tetapi ada keperluan seperti itu. Ia juga mudah untuk menarik butiran kecil dengan cat.:

 • mata;
 • hidung;
 • butang.

Adalah lebih baik menggunakan cat akrilik.

Selepas pengeringan terakhir kerja, ia boleh digantung dalam bingkai atau digunakan sebagai hiasan untuk bilik kanak-kanak.

Lembaga
Yang paling mudah digunakan ialah croup - semolina. Ia mudah dicat, ia hanya digunakan, disimpan dengan baik di jari-jari kecil seorang kanak-kanak.
kembali ke menu ↑

Dari bijirin dan pasta

Pasta - alat yang sangat baik untuk kerja-kerja tenun. Banyak yang menggunakannya untuk tujuan hiasan yang berbeza, sebagai contoh, menghiasi Tahun Baru Pokok Krismas, membuat candlesticks dan banyak kraf lain. Dan semua kerana pelbagai bentuk pasta membolehkan anda melakukan ini.

Pasta - alat yang hebat untuk kerja-kerja tenun

Pasta - alat yang hebat untuk kerja-kerja tenun

Kraf itu dilakukan dengan prinsip yang sama seperti hanya dari bijirin. Untuk memulakan, templat dipilih, maka induk menentukan bahagian mana yang akan dibuat dengan bijirin, dan pasta yang mana. Kemudian dengan bantuan gam dan berus, pertama besar, kemudian butiran kecil dicat bergantian, bahan yang disediakan terpaku.

Walau bagaimanapun, sesetengah jenis pasta adalah sukar untuk gam kerana berat badan, jadi bahan yang dipilih untuk asas aplikasi sedemikian harus tahan lama, kertas kosong tidak akan berfungsi, dan jika anda memilih kadbod, maka sukar. Jika anda tidak boleh melekatkan produk, anda boleh menjahitnya. Renda yang kelihatan pasta berbentuk roda, spiral, mereka hanya boleh merangkul beberapa jarum jahitan dan benang.

Kraf itu dilakukan dengan prinsip yang sama seperti hanya dari bijirin.

Kraf itu dilakukan dengan prinsip yang sama seperti hanya dari bijirin.

Sudah tentu, bahagian proses ini dilakukan oleh ibu bapa, terutamanya jika anak-anak sangat kecil. Sekiranya kanak-kanak sudah berada di sekolah, maka pelaksanaan kraf tersebut mungkin merupakan alasan yang sesuai untuk mengajar anak untuk memiliki jarum. Biasanya pasta dilampirkan pada lukisan siap pada akhir kerja.

Kelebihan pasta adalah bahawa mereka mudah cat dalam warna yang dikehendaki. Oleh itu, apabila membuat artikel dari bijirin, berfikir tentang apa yang anda boleh menghiasi di dalamnya dan cuba menggunakan pasta untuk ini.

Sekiranya anda memilih corak puppy, kenapa tidak menambah tali lehernya dengan "lencana" - makaroni dalam bentuk roda, atau mengapa tidak menggunakannya untuk butang salji.

Kelebihan pasta adalah bahawa mereka mudah cat dalam warna yang dikehendaki.

Kelebihan pasta adalah bahawa mereka mudah cat dalam warna yang dikehendaki.

Lembaga
Banyak kedai menjual pasta berwarna-warni - mereka kelihatan hebat.
kembali ke menu ↑

Perhiasan rambut makaroni buatan tangan

Pasta boleh digunakan bukan sahaja dengan bijirin, tetapi juga sebagai bahan asas untuk kerja. Pengilang pasta, seolah-olah direka khas dengan reka bentuk yang indah, supaya tukang boleh menggunakannya bukan sahaja untuk memasak.

Terutamanya wajah asal perhiasan rambut dengan pasta. Beberapa orang meneka bagaimana mereka dibuat, tetapi anak tidak akan mempunyai aksesori yang sama. Terdapat beberapa pilihan untuk menggunakan pasta untuk membuat barang kemas:

Pasta sebagai hiasan untuk rambut

Pasta sebagai hiasan untuk rambut

1Hoop. Apa yang anda perlukan ialah membeli bezel pepejal, ia tidak sepatutnya nipis untuk corak yang sesuai. Cantik dipamerkan di sepanjang keseluruhan pasta dalam bentuk spikelet, terutama jika mereka dicatatkan dalam warna perak atau emas.
2Mahkota. Menggunakan bezel monophonic yang sama anda boleh membuat mahkota untuk puteri kecil. Untuk ini anda perlu mengambil beberapa jenis pasta, mudah untuk menggunakan roda dengan saiz yang berbeza. Anda perlu merancang bentuk terlebih dahulu, dan kemudian gam di baris.
3Cincin kecil. Bentuk pasta yang sesuai untuk ini - busur, mereka boleh menghiasi warna apa pun, walaupun dengan corak. Selepas itu, busur dilekatkan ke gam ke klip rambut yang tidak kelihatan atau kecil, supaya ia tidak dapat dilihat.
Pasta Hoop

Pasta Hoop

Anda boleh menyediakan beberapa klip rambut untuk pakaian yang berbeza. Di bawah gaun biru dengan kacang polong putih, buat busur warna ini, di bawah strip - bergaris-garis dan sebagainya. Fashionista muda akan gembira dengan perhiasan yang begitu banyak.
kembali ke menu ↑

Aksesori Pasta

Pasta boleh dibuat bukan sahaja perhiasan rambut.Semua gadis yang suka memakai, manik, gelang, anting-anting, boleh dibuat dari bahan ini. Berapa banyak kegembiraan yang akan dimiliki anak jika ibu bapa tidak hanya membeli barang kemas di kedai, tetapi meluangkan masa untuk membuatnya sendiri dengan anak-anak.

Anda juga boleh membuat manik dari pasta.

Anda juga boleh membuat manik dari pasta.

Cara paling mudah untuk membuat manik ialah membuat pasta bentuk sedemikian yang terikat pada benang. Anda boleh menggunakan pelbagai jenis, melukisnya dalam pelbagai warna. Adalah penting bahawa benang kuat, jika ia tebal dan kelihatan hodoh dari bawah "manik", anda perlu mengambilnya dengan warna atau hanya cat itu.

Indah melihat manik dengan makaroni dalam bentuk busur. Melemparkan mereka pada benang adalah mustahil, jadi kerja ini lebih susah payah dan memerlukan lebih banyak waktu.

Lembaga
Setiap tunduk mesti diikat di tengah-tengah benang, diikat ke simpul, kemudian teruskan ke depan.
Hiasan bergaya

Hiasan bergaya

Anda boleh membuat manik dan gelang dengan menggabungkan pasta dengan manik biasa. Anda boleh menguruskan bukan sahaja satu perkara, tetapi keseluruhannya, melengkapkannya dengan jepit rambut dalam gaya yang sama. Set seperti "perhiasan" kelihatan bergaya dan asli.

kembali ke menu ↑

Kraf Krismas

Cara paling mudah untuk menggunakan bijirin untuk kraftangan Tahun Baru adalah membuat kad Tahun Baru dengan anaknya, yang dia dapat memberi untuk dirinya sendiri kepada saudara-mara dan rakan-rakan. Untuk melakukan ini, anda perlu memilih pola ringkas pada tema Tahun Baru, cetak, pindahkan ke kadbod, aturkan dengan bijirin.

Mainan pilihan untuk pokok Krismas

Mainan pilihan untuk pokok Krismas

Idea yang sama ialah pokok Krismas. Anda boleh menarik diri sendiri, tanpa menggunakan templat. Grit kecil yang terpilih mestilah dicat hijau, dibenarkan kering dan digunakan untuk melukis, dalam kes ini ia terdiri daripada satu kepingan besar. Anda boleh menghiasi pokok itu dengan makaroni berbentuk indah, seperti busur.

Asal kelihatan kraf kecil yang boleh digantung di dinding, tingkap, pokok Krismas. Untuk melakukan ini, potong angka Tahun Baru kadbod. Anda boleh membuat banyak pilihan yang berbeza dan menggantungnya bersama-sama seperti kura-kura yang kukuh. Pilihan yang baik ialah:

 • mitten;
 • kasut;
 • kasut rama;
 • Mainan Krismas.

Kraf untuk tahun baru soba

Kraf untuk tahun baru soba

Untuk menarik dan memotong sepanjang kontur semua angka ini adalah mudah, dan anda boleh menghiasi dengan croup dengan cara yang berbeza, kerana setiap satunya adalah satu butiran berterusan. Sebagai contoh, seekor anak ayam boleh dijadikan "bulu" dari nasi, dan yang lain - dari mana-mana bijirin lain. Sekiranya terdapat banyak kanak-kanak dalam keluarga, idea sedemikian akan menjadi pilihan yang baik, kerana setiap kanak-kanak akan dapat menunjukkan kreativiti, kadang-kadang ibu bapa sendiri tertanya-tanya berapa banyak pemikir kecil yang boleh berfikir.

kembali ke menu ↑

Mainan Krismas dari bijirin

Hiasan hiasan Krismas yang biasa pada masa lalu, terdapat banyak idea kreatif yang boleh digunakan. Salah satu yang paling popular ialah penggunaan bijirin.. Bagi ramai, ia menghairankan bahawa ia tidak boleh hanya menghiasi bola siap, tapi buat dari awal.

Kerja ganjil seperti ini tidak akan mengambil masa yang lama, jika pada pandangan pertama idea itu rumit, cobalah. Pengeluaran berlaku dalam beberapa peringkat:

 • Kami mengambil akhbar itu, kami melancarkannya ke dalam bola. Berapa banyak bahan yang diperlukan bergantung kepada saiz mainan yang dijangkakan. Sekiranya anda melakukannya buat kali pertama, anda tidak boleh melakukannya dengan segera, tetapi anda tidak memerlukan yang sangat kecil - ia akan menyukarkan untuk memegangnya di tangan anda.
 • Berikan bola bentuk bulat biasa menggunakan benang. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu memulakan penggulungan mereka dalam bulatan, mengubah arah secara berkala, seolah-olah bergolek ke dalam bola. Apabila bentuknya lancar, kencangkan hujung benang, membuat simpulan kecil.
 • Sediakan bijirin, yang akan kami gunakan untuk hiasan, tuangkan ke dalam pinggan. Elegantly melihat mainan dari soba.
 • Kami melicinkan gam PVA di atas benang dengan berus, balut di dalam pinggan. Sekiranya terdapat tempat kosong yang tidak dilekatkan biji-bijian, kami melincirkannya dengan gam titik dan menambahnya dengan pinset.
 • Kami mengambil semburan cat, ia adalah warna emas yang diingini, kami menyuntik mainan, kami berikan kering.Adalah dinasihatkan untuk memilih warna semburan mengikut warna bijirin yang digunakan, emas kelihatan baik pada soba, perak beras dan semolina.

Lembaga
Sesetengah percaya bahawa kraf itu tidak menguntungkan, kerana anda perlu membelanjakan wang. Malah, satu cat semburan boleh cukup selama beberapa tahun, dan jika anda mempunyai anak kecil, anda boleh memikirkan beberapa kraf untuk menggunakannya.
kembali ke menu ↑

Pokok pokok nasi

Apabila terdapat kanak-kanak kecil di dalam rumah, adalah tanggungjawab ibu bapa untuk mewujudkan suasana Tahun Baru pada malam percutian kanak-kanak kegemaran mereka. Setiap kanak-kanak akan menghargai jika ibu bapa mengambil masa untuk meletakkan bukan sahaja pokok Krismas hidup, tetapi juga pokok Krismas kecil di seluruh rumah. Banyak bahan tidak diperlukan untuk ini, kebanyakannya adalah untuk semua orang.

Terdapat beberapa pilihan untuk membuat pokok daripada pasta. Mudah, tetapi pada masa yang sama cantik, ada di kadbod atau mana-mana padat kertas. Produk ini dilakukan dalam beberapa peringkat:

 • Membuat pangkal pokok. Untuk melakukan ini, ambil kadbod, lipat ke dalam bentuk kerucut, pelincir tepi dengan gam, tekan dengan tegas, biarkan kering. Ia adalah perlu untuk memeriksa bahawa angka itu stabil, sesetengah untuk tampal ini tepi ke kadbod lain, tetapi ini tidak perlu.
 • Macaroni digunakan sebagai cawangan, yang terbaik adalah mengambil yang mempunyai bentuk bujur, spiral, spageti pendek. Kami mula lem dari barisan bawah, gris tepi setiap makaroni dengan gam, tekan bawah dan biarkan dalam beberapa saat. Anda perlu mencuba mereka sehampir mungkin antara satu sama lain supaya tidak ada lumen yang tersisa.

Lembaga
Pilihan yang baik untuk asasnya ialah kadbod hijau, dicat di tempat yang sama seperti pasta. Kemudian jika terdapat tempat kosong, mereka tidak akan menonjol.
 • Apabila melekat baris makaroni yang terakhir, ia perlu meletakkannya supaya tepi dihubungkan dengan satu sama lain.
 • Mewarna pokok hijau, jika tidak dicat sebelum ini. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan cat semburan, dan warna perayaan lain - emas, perak - kelihatan asli.
 • Kami menghiasi pokok Krismas, kerana ia tidak benar, maka mainan itu harus istimewa. Anda boleh menggunakan makaroni skating, busur, cengkerang, spiral, dicat dengan warna yang berbeza dengan gouache. Ia juga mungkin untuk menghiasi pokok Krismas dengan apa-apa jeli Krismas, hujan, dan untuk tujuan ini, perhiasan yang sisa akan sesuai, yang tidak akan berguna di mana-mana sahaja.

kembali ke menu ↑

Kerajinan Hewan

Kraf haiwan dari bijirin boleh dibuat dalam bentuk aplikasi, teknik yang disebutkan di atas. Pilihan ini lebih sesuai untuk kanak-kanak kecil, kerana kerja tersebut agak mudah. Tugas yang lebih kompleks adalah haiwan volumetrik, iaitu, tidak ditarik, tetapi dibuat daripada bahan yang berbeza.

Ikan kerajinan

Ikan kerajinan

Anda boleh memilih mana-mana haiwan, bayangkan apa jenis bijirin atau makaroni bentuk tertentu akan menjadikannya. Apa yang diperlukan adalah untuk menghidupkan fantasi, melihat gambar haiwan itu, fikirkan apa bentuk bulu, bentuk badan, dan ciri-ciri lain. Pertimbangkan, sebagai contoh, landak yang berasaskan pastri puff, tetapi menggunakan idea ini, anda boleh membuat pilihan anda sendiri:

 • Memasak adunan masin: untuk 2 cawan tepung, ambil 1 cawan garam dan 250 air pada suhu bilik. Kukuk doh, berikan bentuk yang diingini. Jadikannya mudah, kerana adunan salai dalam bentuk yang lembut kelihatan seperti tanah liat.
 • Untuk jarum, makaroni memanjang akan menjadi yang terbaik - mengambil lingkaran. Cat mereka perak dengan cat semburan. Apabila mereka kering, anda boleh membuat jarum.
 • Lukiskan secara visual garis yang memisahkan muncung dari badan, pelincir tepi makaroni dengan gam, tetapkan "jarum", tekan sedikit. Kita mula bergerak dari muncung, kerana jika baris terakhir ternyata tidak sekata, ia tidak boleh dilihat.
 • Cat di seluruh ujian dengan semburan cat perak, membuat mata, hidung, mulut.Untuk melakukan ini, anda juga boleh mengambil pasta - bintang kecil, jika mereka tidak dicat, mereka akan menonjol dengan baik. Anda juga boleh mengambil manik dengan menetapkannya pada gam.
Sesuai untuk kanak-kanak yang sangat muda

Sesuai untuk kanak-kanak yang sangat muda

Anda boleh menghiasi landak seperti yang anda suka: membuat dia busur pasta, meletakkan beberapa kraf kecil pada jarum atau hanya membuatnya berwarna-warni.

kembali ke menu ↑

Dari bijirin

Idea paling kraftangan bijirin adalah pembuatan pengumpan burung. Kerja sedemikian akan mengambil masa, memerlukan ketekunan dan kesabaran, tetapi hasilnya berbaloi. Anda boleh membuat umpan makan untuk anak-anak ke sekolah, kanak-kanak sering diberikan tugas yang sama dalam kelas buruh, dan anda boleh menggantungnya di balkoni anda sendiri atau di halaman rumah persendirian.

Asas boleh menjadi apa-apa, sesetengah orang membeli palung makan siap sedia, bangunan yang paling biasa dan tidak mencolok jenis pertama akan dilakukan. Lain-lain membuat kayu atau cara lain yang diperbaiki.

Cara yang paling popular ialah memotong jus, membuat lubang untuk burung di dalamnya. Bahan untuk feeder tidak penting, hiasan biji-bijian akan memberi rupa dan kecantikan yang asli.
Idea asal kraf bijirin

Idea asal kraf bijirin

Ia tidak sesuai untuk menggunakan gam, walaupun ini adalah pilihan yang paling mudah, tetapi boleh menjadi toksik kepada burung. Malah sekeping melekit kecil boleh menyebabkan kerosakan kepada burung. Oleh itu, lebih baik menggunakan agen ikatan semulajadi - tepung.

Untuk mempersiapkan tampalan mesra alam semata-mata: anda hanya perlu membuat tepung dengan air mendidih. Kaedah ini sering digunakan dalam pembinaan, untuk menampal kertas dinding dan bukan sahaja, bukannya tepung masih boleh menggunakan kanji.

Adalah lebih baik untuk tidak membuang banyak tampalan sekaligus, tetapi untuk melakukannya di bahagian-bahagian, kerana penting untuk mempunyai masa sehingga ia beku untuk menyebarkan pola. Lukisan dan hiasan mesti difikirkan terlebih dahulu, lebih baik untuk menggambar di atas kertas, agar tidak terlepas. Kami memproses satu sisi feeder dengan tampal, meletakkan padi, hanya taburkan krayon, dan meletakkan yang besar dengan pinset, biarkan kering.

Pilihan Halloween

Pilihan Halloween

Ada yang menggunakan pengumpan itu hanya untuk hiasan, kerana mereka bimbang burung akan merosakkan pekerjaan mereka. Sebenarnya, memungut bijirin yang terpaku adalah sukar, terutamanya kerana mereka tidak akan melakukan ini jika selalu ada makanan di dalamnya.
kembali ke menu ↑

Dari biji kopi

Kraf jenis ini lebih sesuai untuk orang dewasa, kerana di kalangan mereka ada juga amatir untuk melakukan sesuatu dengan tangan mereka sendiri. Ciri khas cenderahati seperti ini - aroma yang berasal dari biji kopi, disimpan untuk masa yang lama. Kraf itu akan menjadi idea hadiah yang hebat untuk kekasih kopi, anda boleh membuatnya sendiri.

Adalah dipercayai bahawa kopi adalah minuman yang membawa orang-orang bersama, jadi hadiah ini akan menunjukkan orang yang tepat bahawa anda menghargai mereka.

Lebih baik memilih sebagai asas bukan hanya kadbod, tetapi barang-barang burlap atau perkara lain yang serupa. Membuat kerajinan pas dalam beberapa tahap:

 • Potong sekeping kadbod dan sekeping kain burlap beberapa sentimeter lagi di semua pihak. Kami membungkus kadbod dengan kain, kami melekatkan sudut di belakang. Adalah penting untuk menggunakan kain yang halus, jika ia berbaring lama, lebih baik untuk menyeterika.
 • Selepas gam telah kering, teruskan bekerja dengan bijirin. Kami mengukur jarak yang sama dari tepi, kira-kira 2 cm, menarik garis lurus dengan pensil sederhana di bawah pemerintah. Kemudian di tengah-tengah kami menarik gambar, cawan kopi kelihatan cantik pada piring.
 • Kami menyusun setiap gandum dengan gam, kami meletakkan corak di dalam gambar, kemudian bingkai. Sedikit menekan setiap kali selepas merapatkan gandum. Biarkan kering.

Menurut skim ini, anda boleh melukis mana-mana gambar, ada juga yang membuat potret biji kopi.

kembali ke menu ↑

Bagaimana warna bijirin itu?

Banyak idea yang dicadangkan untuk membuat kraftangan dari bijirin menyiratkan pewarna mereka. Seperti yang telah disebutkan, ini boleh dilakukan dalam dua cara, yang paling mudah ialah menghiasi lukisan yang sudah siap. Tetapi selalunya adalah mustahil untuk melakukan ini dengan tepat, bagaimanapun, jejak dan penyelewengan kekal, supaya ia tidak kelihatan menyenangkan secara estetika.

Itulah sebabnya ramai orang lebih suka warna bijirin terlebih dahulu, walaupun memerlukan lebih banyak masa, kraf selesai akan kelihatan lebih kemas dan lebih cantik. Jika anda tidak pernah melakukan ini sebelum ini, cuba sekali sahaja dan anda akan melihat bahawa tidak ada yang sukar.

Apa yang diperlukan:

 • pewarna makanan;
 • cuka;
 • beg.
Cenderamata boleh dicat dalam warna apa pun

Cenderamata boleh dicat dalam warna apa pun

Prosedur:

 • menyediakan beg dengan klip atau strap;
 • tuangkan bijirin ke dalamnya;
 • Kami mencampur pewarna dengan cuka, mematuhi arahan (biasanya beg standard dikira pada 2 sudu teh cuka);
 • tuangkan campuran yang disediakan ke dalam beg bijirin, tutupnya, kacau dengan teliti;
 • tuangkan produk berwarna pada kertas kertas, biarkan kering.

Jika barang-barang yang besar dicat, adalah penting bahawa mereka tidak menyentuh satu sama lain semasa mereka kering. Kaedah pewarna mudah ini sesuai untuk semua jenis bijirin dan pasta.

kembali ke menu ↑

Bingkai foto

Untuk hiasan bingkai anda boleh menggunakan apa sahaja bijirin dan pasta. Perhiasan dalam bentuk biji kopi juga kelihatan luar biasa, dan beberapa tukang melengkapi karya mereka dengan cenderamata yang dibawa dari laut oleh cangkang. Bingkai buatan tangan sedemikian sangat dihargai sebagai hadiah kepada orang yang dikasihi, dan juga boleh menjadi alat yang cantik untuk foto keluarga anda sendiri.

Terlepas dari bahan yang dipilih, seluruh kerja akan terdiri dari beberapa tahap yang memerlukan pematuhan dengan peraturan:

 • Kami membeli bingkai yang diperbuat daripada plastik, kaca atau kayu dengan satu warna. Lebih baik melekat bijirin di pangkalan kaca.
 • Kami menyediakan bijirin, bijirin, apa-apa bahan yang anda perlukan. Ia boleh ditambah dengan manik, reben, berkilau. Jika anda mahu cat bubur pada warna yang dikehendaki.
 • Sekiranya kita menggunakan bijirin kecil, letakkan gam pada bingkai, tuangkannya di atas, dan jika bahannya besar - pasta, kerang, kemudian kelebihannya.
 • Di atas produk boleh dirawat dengan varnis, dengan itu mengamankannya.

Lembaga
Bingkai dengan dekorasi buatan tangan dianggap sebagai pilihan yang baik untuk hadiah perkahwinan.

Kraf untuk kanak-kanak

Ide menarik dari bijirin

9 Skor Jumlah
Kami mengemas kini hiasan rumah

Di antara pelbagai pilihan untuk kraf dari bijirin, anda boleh memilih yang tepat, memandangkan ketersediaan bahan-bahan yang diperlukan di dalam rumah. Cenderamata seperti itu boleh dibuat dengan kanak-kanak kecil dalam bentuk aplikasi, mengajar anak-anak yang lebih tua untuk melakukan lebih banyak kerajinan yang rumit, dan kegiatan semacam itu akan menjadi orang dewasa yang menarik. Anda boleh membuat mereka berdua untuk diri sendiri dan sebagai hadiah. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
9
Kebaikan
 • Ketersediaan bahan
 • Kos tunai minimum
 • Peluang untuk menunjukkan kreativiti untuk orang dewasa dan kanak-kanak
Cons
 • Masa untuk tampil
 • Penyimpanan beberapa kraf kecil
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk