Kerusi digantung dari rotan semula jadi dan buatan: 195+ Pilihan gambar (rotan, macrame, dengan penutup)

Kerusi rotan yang ditangguhkan, anda akan dapati hanya di bahagian dalam apartmen yang bijaksana di apartmen atau di udara terbuka, di sebuah rumah negara. Tetapi kesan kehadirannya lebih besar daripada yang anda harapkan. Apakah rahsia kerusi ini?

Kandungannya:

Secara biasa, dibiarkan tanpa idea khas sebuah apartmen ia tidak sesuai: ia adalah penyelesaian elegan dan mewah yang kelihatan aneh di sebelah yang biasa sofa, katil, entah bagaimana dipadankan dengan kerusi. Untuk menjadikannya kelihatan, anda harus berusaha.

Tetapi ia berbaloi. Digantung kepada siling atau kerusi rotan yang bergoyang di atas kaki akan menjadi tempat untuk kanak-kanak bermain, sarang yang sangat baik untuk orang dewasa yang letih. Anda boleh mengerjakannya, membaca buku, menonton tv atau bekerja dengan komputer riba - dan kecantikan dan keaslian dilampirkan kepada kemudahan.

Sangat mudah untuk percutian percuma

Sangat mudah untuk percutian percuma

Perkara utama ialah memilih (atau lakukan sendiri) kerusi seperti yang anda suka.

Kelebihan dan kekurangan

Mana-mana benda telah ditambah dengan minus.

Kelebihannya adalah seperti berikut:

 • Kekuatan. Untuk kerusi yang digantung ini mungkin item yang paling penting, dan kerusi rotan tidak terkecuali. Walaupun kerapuhan yang jelas, ditambah dengan mudah, ia dapat menahan berat hingga seratus kilogram - dan jika terdapat bingkai keluli di dalamnya, bahkan seratus lima puluh.
 • Fleksibiliti. Sudah tentu, rotan rotan tidak boleh dibandingkan dengan kerusi ortopedik mahal, tetapi ia masih sebahagiannya mengubah bentuknya, menyesuaikan diri dengan berat, postur, dan kedudukan tubuh seseorang yang telah binasa.
 • Kemudahan. Menenun rotan semulajadi beratnya kira-kira dua puluh pon, buatan - sedikit lagi. Berat seperti itu boleh menahan sokongan khas, gunung siling, cawangan kayu. Selain itu, kerusi hanya akan bergerak dari satu tempat ke tempat lain - ia tidak memerlukan perkhidmatan porter.
 • Kemudahan penjagaan. Rotan tiruan disapu dengan kain kering, dibersihkan dengan pembersih vakum atau, jika ia sangat kotor, dibasuh dengan air suam. Rotan semulajadi dilapisi dengan varnis atau sebatian polishing khas - dan kemudian dibersihkan dengan kain atau pembersih vakum.
 • Ketahanan. Rattan bukan sahaja dapat menahan sehingga empat puluh tahun operasi (ia berlaku lebih banyak - dengan keadaan luaran yang baik dan penjagaan yang tetap), tetapi juga tidak berubah dengan penggunaan harian. Ia tidak boleh dipaksa melalui - borang akan tetap sama, walaupun seorang lelaki dewasa duduk di dalamnya setiap hari.
 • Hiasan bersama-sama dengan pelbagai besar. Tenunan semulajadi yang indah kelihatan kelihatan cantik, sesuai dengan gaya klasik, gaya eko, provensi, moden. Dan hakikat bahawa rotan tiruan boleh dilakukan dalam apa jua warna hanya menambah kemungkinan untuk dipasang ke pedalaman.
 • Keselamatan. Rotan mesra alam, tidak memancarkan bahan-bahan berbahaya ke udara, tidak mempunyai sudut tajam, yang boleh dipukul, anda tidak boleh membuangnya. Di samping itu, apabila digunakan sebagai ayunan, anda boleh meletakkannya begitu rendah di atas dengan seksbahawa walaupun jumpelang itu jatuh, ia tidak akan menyebabkan dia mengalami kecederaan.

Sangat mudah dibersihkan

Sangat mudah dibersihkan

Reka bentuk ini boleh ditambah dengan aksesori, mengenakan bantal, cat - memberikan keperibadian yang akan menjadikannya berbeza dari semua kerusi rotan lain di dunia. Ini juga merupakan tambahan.

Tetapi ada juga kekurangan:

 • Kesukaran dengan pemasangan ke pedalaman. Ya, untuk klasik dengan eko-rotan sesuai, tetapi di hi-tech, barok, gothic akan kelihatan asing.
 • Masalah dengan pemasangan. Sekiranya ia tidak mudah alih, atas sokongan, maka sukar untuk dipasang ke siling - anda perlu mengebornya. Selain itu, jika anda kemudian mahu memindahkannya ke tempat lain, anda perlu menghabiskan tenaga pada pemasangan semula, dan akan ada tanda hodoh di siling.
 • Masalah dengan tempat itu. Sekiranya ia tidak dilampirkan ke siling, maka ia besar, menduduki bahagian yang baik dari bilik, menarik perhatian kepada dirinya sendiri. Di dalam bilik kecil, jangan letakkannya, kerana ia akan menjadikannya sangat kecil.
 • Harga Reka bentuk ini benar-benar boleh dipercayai, dengan reka bentuk yang menarik, yang selesa memerlukan banyak wang - melainkan, tentu saja, ia dibuat dari rotan tiruan.

Kadang-kadang sukar untuk dimuatkan ke pedalaman

Kadang-kadang sukar untuk dimuatkan ke pedalaman

Kerusi rotan adalah satu perkara yang memerlukan pendekatan individu. Dalam satu kawasan pedalaman, kebaikan dengan mudah melampaui keburukan, di sisi yang lain - sebaliknya.

Lembaga
Sebelum memutuskan mana yang anda perlukan untuk membuatnya dari bahan semula jadi atau buatan, bentuk apa yang hendak diberikan - lukiskan hiasan bilik anda, kemudian tuliskannya. Terdapat peluang yang sudah ada dalam angka itu akan menjadi jelas - pedalaman menolak inovasi, anda perlu mencari penyelesaian lain.
kembali ke menu ↑

Bahan manakah yang lebih baik - buatan atau semula jadi?

Rotan semulajadi adalah batang tumbuhan tropika, diproses, dikeringkan, dibawa ke Rusia dari Asia. Beliau mempunyai kelebihan, yang tiruan dilucutkan:

 • Fleksibiliti Bentuk tubuh mengambil bahan semulajadi yang lebih baik - lengkung batang fleksibel, tanpa melanggar, di bawah berat badan manusia.
 • Alam semulajadi Rotan tidak berbau sintetik, kelihatan baik walaupun tidak dirawat, tidak mencemarkan alam sekitar semasa pelupusan, tidak menyebabkan alergi.
 • Kemudahan pemprosesan. Sangat mudah untuk melukisnya - mengasah batang yang cukup, meletakkan lapisan cat pada mereka dan merawatnya dengan varnis di atas.

Digantung ke siling di teres

Digantung ke siling di teres

Ini adalah kelebihan khusus yang tidak mempunyai bahan tiruan. Di samping itu, terdapat ciri-ciri estetik semata-mata - sokongan rotan semulajadi boleh dibuat dari batang lama rotan yang sama. Ia akan kelihatan hebat.

Walau bagaimanapun, kelemahan tertentu juga tersedia:

 • Takut lembapan. Seperti mana-mana pokok, rotan takut air - jika tidak di dalam rumah, setiap tahun ia mesti dirawat dengan sebatian khas. Tetapi ini tidak menjamin bahawa ia tidak akan membusuk, membengkak, atau kehilangan bentuknya.
 • Takut ancaman biologi. Pepijat parasit, kulat - bahan semulajadi mungkin menderita di hadapan mereka.
 • Takut matahari. Dari pendedahan kepada cahaya ultraviolet, pudar.
 • Takut kerosakan mekanikal. Gores, kerepek, retakan kelihatan pada permukaan rotan.

Rotan semulajadi tidak pudar di bawah sinar matahari

Rotan semulajadi tidak pudar di bawah sinar matahari

Buatan rotan tidak tumbuh di mana-mana - sebenarnya, ia adalah polimer fleksibel yang cair dan dilalui lubang diameter tertentu. Hasilnya adalah gelekan plastik nipis yang sesuai untuk tenunan.

Kerusi yang dibuat dari mereka mempunyai kelebihan tertentu yang kekurangan bahan semula jadi:

 • KebolehpercayaanPlastik tidak takut kelembapan, matahari atau angin - ia boleh dilupakan di udara terbuka untuk musim keseluruhan, akibatnya ia tidak akan pudar, berubah, reput, tidak akan dimusnahkan oleh perosak.
 • Tahan kerosakan mekanikal. Walaupun gores tetap pada bahan, ia tidak akan terlalu ketara disebabkan kekhususannya.
 • Kemudahan penjagaan. Plastik boleh dibasuh dengan air, detergen, malah menggosok kotoran dengan alkohol - tidak akan berlaku.
 • Pelbagai warna. Rotan semulajadi sentiasa warna yang sama - warna pokok itu. Satu-satunya perkara yang boleh berbeza ialah bayangan. Tetapi plastik dengan mudah boleh diberikan apa-apa warna yang akan bertahan selama bertahun-tahun.

Bahan ini tahan terhadap kerosakan mekanikal.

Bahan ini tahan terhadap kerosakan mekanikal.

Terdapat satu lagi plus, yang, bagaimanapun, jarang dilihat - beberapa kerusi plastik dibuat menggunakan bahan kitar semula. Mencari reka bentuk seperti di kedai Rusia tidak mudah, tetapi kemudian anda boleh memberitahu para tetamu bahawa kira-kira dua ratus plastik pergi ke kerusi ini. botol.

Terdapat juga kelemahan tertentu:

 • Ketenangan Terdapat rotan semulajadi - bahan yang agak ringan, ini tidak berlaku untuk plastik. Untuk memindahkannya dari satu tempat ke tempat, anda perlu memaksa.
 • Bau. Bau plastik - bau sintetik samar-samar yang boleh mengganggu orang dengan rasa bau yang kuat. Selain itu, jika plastik dibuat melanggar teknologi, ia boleh memancarkan bukan sahaja bau, tetapi juga bahan berbahaya.
 • Harga Sintetik sentiasa lebih murah, tetapi ada peluang bahawa kerusi rotan buatan akan lebih mahal kerana masalah pengangkutan dan masalah.

Tidak takut matahari, kelembapan atau angin

Tidak takut matahari, kelembapan atau angin

Sebagai tambahan kepada kebaikan dan keburukan yang penting dalam operasi, terdapat juga perbezaan di mana anda dapat menavigasi dalam pilihan bahan:

 • terima kasih kepada pengeluaran perindustrian, plastik sentiasa lancar, sementara di permukaan rotan semulajadi terdapat garis-garis, retakan, jejak simpul yang terlihat;
 • keling plastik sentiasa saiz yang sama - rotan semulajadi dari satu hujung adalah lebih kurus, dari yang lain tebal, yang boleh dimainkan dalam struktur;
 • setiap tenunan semulajadi rotan berbeza dari yang lain kerana hakikat bahawa semua abahnya sekurang-kurangnya sedikit, tetapi mereka berbeza, sedangkan plastik selalu betul betul.

Tidak mustahil untuk mengatakan secara tegas bahan yang lebih baik - ia hanya dimaksudkan untuk situasi yang berbeza.
Sekeping perabot yang diinginkan di mana-mana apartmen atau rumah

Sekeping perabot yang diinginkan di mana-mana apartmen atau rumah

Rotan semulajadi sesuai untuk kegunaan dalaman:

 • ia cukup ringan untuk tidak menjejaskan plat siling;
 • ia cukup estetik untuk mempelbagaikan mana-mana bahagian dalam;
 • di bawah syarat-syarat bilik, ia tidak akan bertembung dengan kelembapan, matahari dan parasit - kemungkinan besar.

Dan pertunjukan buatan itu sendiri di jalanan:

 • tahan terhadap hampir semua pengaruh yang mungkin;
 • reka bentuk taman kurang menuntut bahan daripada reka bentuk bilik.

Sempurna berjalan di jalan

Sempurna berjalan di jalan

Walau bagaimanapun, tiada siapa yang melarang anda mengabaikan cadangan dan menggantung rotan buatan, sebagai contoh, dalam ruang tamu.

Lembaga
Jika anda memutuskan untuk menggantung produk yang diperbuat daripada bahan semula jadi di jalan, jangan lupa untuk merawatnya dengan cara dari parasit, dari pendedahan kepada kelembapan dan cahaya matahari.
kembali ke menu ↑

Bentuk kerusi dan pemasangannya

Sebagai tambahan kepada bahan yang berbeza, adalah penting untuk mengambil kira fakta bahawa kerusi juga mempunyai bentuk yang berbeza - dan masing-masing kelihatan berbeza dengan cara tersendiri, merasakan berbeza, menawarkan keselesaan sendiri.

Kerang-kepompong di pedalaman

Kerang-kepompong di pedalaman

kembali ke menu ↑

Model klasik

Dilengkapi dengan segala yang kerusi biasa ada: belakang, sandaran tangan, dan kerusi. Malah, ia tidak berbeza daripada model lantai, ia hanya tidak mempunyai kaki dan digantung dari siling. Plus utama adalah keselesaan. Anda boleh bersandar (yang dengan mudah akan membengkok di bawah berat badan anda, mengambil kedudukan yang paling selesa), letakkan tangan anda di tempat letak tangan dan berehat. Sebahagian daripada kerusi ini juga mempunyai tiang kaki, yang menjadikan mereka, sebenarnya, menjadi chaise tergantung.Klasik ini bagus untuk mereka yang menghormati bentuk-bentuk tradisional dan ingin berehat selepas seharian.

kembali ke menu ↑

Swing

Kerusi rotan, yang mempunyai pengikat di kedua belah pihak - sebenarnya, mengulangi perubahan biasa halaman, tetapi dengan tuntutan keanggunan. Ia tidak akan berfungsi untuk berehat, tetapi kanak-kanak akan gembira - hanya penting bahawa kanak-kanak ini cukup tua untuk tidak jatuh dari struktur yang tidak mempunyai pemegangnya. Ia adalah yang terbaik untuk melihat di taman, melekat pada cawangan pokok, tetapi pedalaman dalam gaya loteng atau eko juga menghiasi. Pada sokongan tidak dijumpai.

kembali ke menu ↑

Keranjang

Dia sarang. Ia mempunyai pangkalan rata yang luas, sisi yang rendah. Backrest dalam pembinaan yang paling sering diabaikan - ia sepatutnya duduk masih tidak condong kembali, tetapi mengambil kaki di bawah dirinya sendiri, dalam bahasa Turki. Ia boleh berayun ke arah yang berbeza, dan juga berpusing di sekelilingnya, yang sekali lagi akan merayu kepada kanak-kanak.

Dalam bentuk hemisfera untuk rumah

Dalam bentuk hemisfera untuk rumah

kembali ke menu ↑

Bola atau hemisfera

Ia adalah bola rotan, sebahagiannya dipotong supaya anda boleh duduk di dalamnya. Terdapat model untuk kedua-duanya, dan untuk satu. Belakang, oleh itu, tidak, serta lekukan tangan, kerana reka bentuk ditutup - untuk selesa sesuai di dalamnya, kusyen yang boleh diletakkan di bawah belakang akan berguna.

kembali ke menu ↑

Telur itu

Pada dasarnya bola yang sama, hanya dilanjutkan ke atas. Ini tidak menjejaskan keselesaan, hanya penampilan - kerusi sedemikian benar-benar menyerupai telur rotan.

kembali ke menu ↑

Cocoon

Model yang paling selesa kelihatan seperti kepompong rotan dalam bentuk setitik, mirip dengan telur, tetapi dengan ujung tajam. Ia boleh dibuka dan ditutup - maka ia tidak lagi menjadi kerusi, tetapi sejenis "rumah" yang anda perlu memanjat melalui lubang. Pilihan pertama adalah baik untuk berbaring di dalamnya, melakukan kerja atau membaca buku, dan pilihan kedua akan menggembirakan anak-anak, terutama jika mereka tidak mempunyai bilik mereka sendiri. Privasinya boleh ditekankan dengan menutup dinding rotan dengan selimut.

Model universal dalam bentuk swing chair

Model universal dalam bentuk swing chair

Walau apa pun bentuknya, ia perlu diperbetulkan.

Terdapat dua cara untuk melakukan ini:

 • Gunung siling. Membutuhkan pengiraan - anda perlu tahu terlebih dahulu bagaimana kerusi yang digantung akan mempengaruhi plat siling. Mustahil dengan beberapa jenis siling (contohnya, dengan siling regangan). Ia meninggalkan kerusi yang tidak bergerak - ia akan sukar untuk bergerak ke tempat lain, anda perlu memasang gunung di sana juga. Jika berat badan, ditambah dengan berat orang yang duduk tidak melebihi seratus kilogram, bolt anchor digunakan. Jika ia melebihi, anda perlu membuat bingkai kuasa yang akan mengedarkan beban ke atas seluruh permukaan siling.
 • Prop. Sokongan ini tidak memerlukan usaha seperti memasang pasak siling - ia dilengkapi dengan kerusi, dilengkapi dengannya di dalam kit, dengan mudah menyusun semula dari tempat ke tempat, jika dikehendaki, walaupun dari bilik ke bilik. Kelemahannya - rumit. Bersama-sama dengannya, ia akan menduduki sebahagian besar bilik, di dalam bilik kecil yang hanya tidak kelihatan.

Kerusi berlengan dengan sokongan lebih mudah dipasang di dalam rumah.

Kerusi berlengan dengan sokongan lebih mudah dipasang di dalam rumah.

Dengan berjaya menggabungkan gunung dengan bentuk, anda boleh mendapatkan tempat yang selesa untuk berehat.

Lembaga
Jika anda benar-benar mahukan rotan yang tergantung, dan ada sedikit ruang di dalam rumah, letakkan ayunan ke siling. Mereka kelihatan elegan, melengkapi bahagian dalam dan pada masa yang sama hampir tidak menduduki ruang.
kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk memilih di kedai?

Ia menarik untuk membuat kerusi dengan tangan anda sendiri, tetapi jika anda tidak mahu menghabiskan masa atau tidak yakin dengan kebolehan anda, anda sentiasa boleh membeli sesuatu yang sudah siap - bagus, terdapat banyak reka bentuk, beberapa di antaranya akan sesuai.

Kerusi ini tidak beracun.

Kerusi ini tidak beracun.

Apabila membeli, anda perlu mempertimbangkan:

 • Dimensi. Ukur ketinggian siling, lebar, panjang tempat dipasang. Ia juga berguna untuk mengetahui saiz anggaran anda, agar tidak membeli kerusi yang terlalu kecil untuk anda.
 • Kualiti. Pertama, penjual, atas permintaan, mesti memberikan sijil yang menjamin kualiti produk tertentu (ini amat penting dengan plastik, kerana ia boleh memudaratkan kesihatan). Kedua, bahan harus terlihat kemas, tidak ada cip, tepi kasar, noda.
 • Frame pemasangan. Bingkai itu mesti kuat - untuk rotan mereka biasanya menggunakannya, hanya elemen tebal. Pemasangan juga mesti kuat.
 • Ijazah ketegaran. Sekiranya rotan flexes dengan mudah di bawah lengan, ini tidak baik - ia mudah cacat dengan penggunaan berterusan. Jika, sebaliknya, tetap tidak bergerak, ini juga buruk - ia akan menjadi tidak selesa untuk duduk, kembali akan mengalir. Pilihan terbaik ialah tenunan musim bunga elastik.
 • Kemudahan. Kira-kira memutuskan kerusi yang anda perlukan, duduk di dalamnya. Adakah ia mudah? Adakah di mana untuk meletakkan kepala anda? Adakah ia dipintal ke satu sisi? Adakah anda mendapat kaki anda ke lantai?

Sebelum membeli, perhatikan semua nuansa pelaksanaan dan kualiti bahan

Sebelum membeli, perhatikan semua nuansa pelaksanaan dan kualiti bahan

Tiada sendi bulging, tiada kesan yang tidak menyenangkan, tiada unsur yang kendur - dan pembinaan akan berlangsung selama beberapa dekad.

Lembaga
Pilih penjual dengan ulasan di Internet, dan bukan dengan iklan, tetapi oleh yang sebenar, di forum. Inilah cara terbaik untuk memisahkan para pekerja yang tidak bertanggungjawab.
kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk melakukannya sendiri?

Anda boleh membeli kerusi jika anda suka idea ini. Tetapi dengan cara yang sama, anda boleh melakukannya sendiri jika anda suka mencuba sesuatu yang baru atau mencari konsep itu sendiri yang menarik.

Perabot sedemikian boleh dibuat dengan tangan

Perabot sedemikian boleh dibuat dengan tangan

Anda boleh melakukannya sendiri:

 • kerusi macrame - kecil, bulat, tanpa lengan tangan, dengan bahagian bawah tenunan;
 • sebuah kerusi dengan penutup - lembut, selesa, dan bulat, di atas bingkai rotan;
 • kerusi rotan - kepompong, sesuai dengan idea tentang kerusi rotan secara umum;

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa semua kerusi ini - digantung. Mereka boleh dipasang di taman di cawangan pokok atau di rumah yang dipasang di siling. Ini dijelaskan oleh hakikat bahawa hampir mustahil untuk memberi sokongan di rumah - tidak ada peralatan dan kemahiran yang mencukupi.
Untuk bersantai - model sempurna.

Untuk bersantai - model sempurna.

kembali ke menu ↑

Kerusi Macrame

Menenun kerusi macrame rotan mudah, walaupun anda tidak pernah ditenun dari batang sebelumnya. Ia akan mengambil masa:

 • rod rotan - buat kali pertama adalah lebih baik untuk mengambil plastik, kerana ia lebih mudah untuk mereka;
 • dua gelung kayu, satu dengan diameter tujuh puluh cm, yang kedua dengan diameter seratus sepuluh - anda boleh membuatnya di sana dari rotan, menenunnya dengan pigtail dan mengamankannya dengan benang tahan lama (tetapi pertama-tama anda perlu memastikan bahawa mereka boleh menanggung berat struktur);
 • tali, tali tebal, batang kayu dengan diameter tiga sentimeter;
 • gunting, mengukur pita, sarung tangan untuk kerja.

Tidak sukar untuk menenun kerusi sedemikian dengan tangan anda sendiri.

Tidak sukar untuk menenun kerusi sedemikian dengan tangan anda sendiri.

Arahannya tidak begitu rumit:

 • Gelung kecil yang akan berfungsi sebagai tempat duduk perlu diikat dengan batang rotan. Dalam bentuk yang mudah, rod dilampirkan kepadanya, lubang penggerudian untuk mereka. Mereka diikat dalam satu arah, selari antara satu sama lain, pada jarak kira-kira setengah sentimeter, dan kemudian mereka memutar batang ke dalamnya lebih halus. Yang pertama digunakan untuk sokongan pertama, diluluskan di bawah yang akan datang, melebihi ketiga, diluluskan di bawah keempat - dan sebagainya. Batang kedua tidak sama, tetapi dalam urutan terbalik.
 • Apabila tempat duduk sudah siap, permukaan kedua-dua gelung itu dipasangkan dengan kord untuk mencapai kekuatan yang lebih besar. Setiap dua puluh bertukar - utyazhka, di mana anda perlu mengetatkan tali seberapa banyak yang mungkin.
 • Jalinan, kedua-dua gelung disambungkan. Di satu tempat, mereka luka dengan tali yang sama, di tempat yang bertentangan dua rod kayu dilampirkan - mereka boleh terikat, mereka boleh dipaku. Ketinggiannya bergantung semata-mata pada ketinggian yang dikehendaki dari backrest tersebut.
 • Dengan bantuan kord, pembinaan yang terhasil dibengkokkan di sekitar perimeter dalam teknik macrame. Pilihan mudah ialah catur. Pada selang masa yang tetap, segmen kord dilampirkan pada gegelang besar. Selepas bersentuhan antara satu sama lain, membentuk baris pertama nod.Kemudian hujungnya terikat lagi untuk membuat sel-sel dalam bentuk berlian.

Perkara utama adalah terlebih dahulu mengikat tali di sekeliling perimeter.

Perkara utama adalah terlebih dahulu mengikat tali di sekeliling perimeter.

Slings dilampirkan ke kerusi akhir - dua di belakang, dua di tempat di mana gelung diikat satu sama lain - dan diikat bersama pada karbin yang sama, yang sudah boleh dipasang ke siling. Warna dalam proses ini, anda boleh memilih mana-mana.

Lembaga
Bekerja sepanjang masa dalam sarung tangan, jika tidak, anda akan menerima bukan sahaja bahagian dalaman yang baru, tetapi juga jagung.
kembali ke menu ↑

Kerusi Wicker

Menenun kepompong penuh dengan tangan anda sendiri bukanlah tugas yang remeh, tetapi bukan kerana kerumitan, tetapi kerana berapa banyak kesabaran yang diperlukan. Anda perlu:

 • rod rotan - kira-kira empat ratus keping, dengan diameter tidak lebih daripada satu setengah sentimeter;
 • gelung kayu - atau diperbuat daripada batang rotan, tenunan serong;
 • tahan lasak, gam, pruner, awl, pisau, penguasa;
 • kord - empat milimeter, dalam warna anggur (atau rod tambahan, jika anda mahu membuat keseluruhan kerusi ditenun);
 • slings.

Ia memerlukan sedikit kesabaran untuk mendapatkan kerusi seperti itu.

Ia memerlukan sedikit kesabaran untuk mendapatkan kerusi seperti itu.

Proses pembuatan berlaku secara berturutan:

 • Hoop meratakan menjadi bujur. Batang perlu dipasang dengan menegak, sehingga dari atasnya tidak lebih dari separuh sentimeter, di tengah-tengah mereka membengkok ke kedalaman, bergerak terpisah dan membentuk bahagian kerusi tempat mereka seharusnya duduk, dan berkumpul kembali di bawah.
 • Pengancing dilakukan dengan mudah - batangnya dibengkokkan di atas pinggir gelung sejauh mungkin, dan kemudian dipegang dengan tali yang kuat sehingga tidak meluruskan kembali.
 • Kerangka kerusi yang dihasilkan dikepalai dengan batang nipis dari bawah ke bawah, dengan tenunan yang paling mudah, seperti dalam hal kerusi macrame. Hujung batang dilekatkan pada pokok anggur, dibungkus di sekelilingnya.
 • Hasilnya dibalut dengan kord di sekeliling gelung untuk menyembunyikan kesalahan yang mungkin, batang bulging, dan kecacatan hiasan yang lain.
 • Ke titik teratas gelung, ke dua titik di bawah, slings dilampirkan - simpulan kuat.
 • Di atas kerusi, slings terikat, diperbaiki dengan karbin, dan kemudian dilampirkan ke siling.

Untuk duduk di atas kerusi itu lebih lembut, ia adalah baik untuk meletakkan bantal di dalamnya. Ternyata mudah, anda boleh menggantungnya di mana saja di dalam rumah.

Tambah beberapa bantal

Tambah beberapa bantal

kembali ke menu ↑

Kerusi dengan penutup

Kerusi dengan penutup lembut, selesa, tidak dibezakan oleh keanggunan versi rotan murni, tetapi masih cantik. Dia tidak perlu menenun, dan menjahit. Untuk mesin jahit yang berguna ini. Anda perlu:

 • gelung rotan, dua potong pusingan fabrik beberapa sentimeter lebih besar daripada saiznya;
 • winterizer sintetik untuk pemadat, slings;
 • benang, jarum, aksesori jahit lain.

Sebenarnya, semua yang perlu dilakukan adalah untuk membuat inden untuk garis, menjahit pusingan putaran bersama-sama tepat pada gelung dan isi penutup yang dihasilkan dengan poliester padding. Selepas berhati-hati menjahitnya, benang garis ke dalam gelung dan gantungnya dari siling.

Kerusi sedemikian dibuat sesederhana mungkin, tetapi anda boleh menghiasinya dengan menambahkan corak warna, sulaman, appliqué ke kain, mengepung bahagian-bahagian yang kelihatan gelang dengan benang berwarna, menggantung berus curvy di pinggirnya. Mana-mana manifestasi fantasi dengan baik, akan menjadikan hasilnya lebih berwarna, menarik.

kembali ke menu ↑

Kami sesuai dengan reka bentuk

Apabila kerusi dibeli (atau dibuat) ia tetap hanya untuk muat ke dalam reka bentuk bilik supaya kelihatan harmonis. Anda boleh menggunakannya di tempat yang berbeza:

 • In ruang tamu. Berikut adalah tempat yang lebih baik untuk meletakkan kerusi. Pertama, di bawahnya, anda boleh memilih sudut yang nyaman di mana segala-galanya akan ditekankan pada rehat, rehat. Kedua, mengumpul tetamu, anda boleh memasukkan seseorang ke dalam dan menikmati reaksi. Ketiga, ia akan masuk ke ruang tengah ruang tamu yang paling mudah - terutamanya jika ia tidak terlalu megah.
 • In bilik tidur. Ia juga merupakan keputusan yang baik, kerana ia membolehkan anda berehat bukan di tempat tidur, yang menyusahkan, tetapi di kerusi yang ditetapkan khusus. Lebih baik menggunakan model yang digantung, kerana pembinaan pada sokongan akan mewujudkan rasa kesesakan di dalam bilik.
 • In kanak-kanak. Bagi kanak-kanak, kerusi rotan adalah taman permainan yang sebenar, buaian di rumah anda sendiri. Cerah berwarna, dihiasi dengan kekuatan kanak-kanak, ia akan kelihatan secara organik, serta menggembirakan penduduk kecil bilik.
 • In dapur. Ia tidak boleh diletakkan di dapur kecil, tetapi jika ruangnya besar dan anda tinggal bersendirian, kerusi rotan akan menjadi pengganti yang baik untuk sofa biasa atau kerusi yang mudah. Lebih baik memilih bahan tiruan - jika ada, lebih mudah dibersihkan.
 • Pada loggia. Jika loggia diperuntukkan ke tempat berehat di mana ia adalah baik untuk dibaca, untuk mengagumi pemandangan dari ketinggian, untuk sarapan - kerusi rotan akan masuk ke dalam konsep ini dengan baik. Perkara utama tidak menggunakan struktur terlalu besar. Malah di loggia besar, mereka akan kelihatan menakutkan.

Pilih gaya dalaman

Pilih gaya dalaman

Warna juga memainkan peranan. Kayu semulajadi sesuai untuk hampir semua pedalaman, tetapi warna plastik canggih rotan buatan tidak lagi untuk semua orang. Ia perlu dimasukkan dengan teliti, dipandu oleh warna kertas dinding dan lantai, mungkin, untuk memilih pilihan yang tersendat.

Tidak kira sama ada anda membeli kerusi atau membuatnya sendiri - intipati tidak akan berubah.

Dalam apa jua keadaan, anda akan dapati satu perkara yang indah yang mempelbagaikan bahagian dalam rumah anda dan akan menggembirakan anda.

Perabot Rotag

Memilih untuk pedalaman anda

8.1 Skor Jumlah
Kerusi rotan - keselesaan dan kemudahan anda

Tidak tahu bagaimana anda boleh mengemas kini bahagian dalam bilik dan pada masa yang sama tidak membahayakan? Sudah tentu dengan kerusi rotan. Selain itu, varian pelaksanaannya boleh menjadi yang paling pelbagai: dari macrame ke kerusi rotan. Kerusi kepompong, kerusi kerusi, bakul kerusi - ini bukan senarai lengkap jenis yang boleh diperolehi. Ia semua bergantung pada rasa dan pilihan anda. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
7
Pendedahan topik
8
Kebolehpercayaan maklumat
9
Kebaikan
 • Estetika. Rotan adalah bahan yang cantik, dan kerusi mempunyai bentuk yang indah. Sekiranya mereka dibuat sesuai dengan pedalaman, kesan keseluruhan akan menjadi indah.
 • Kemudahan. Fleksibel rotan di bawah berat seseorang, memberikan bentuk terbaik belakang dan beberapa kesan ortopedik. Ia boleh dibarisi dengan bantal, di kerusi yang anda dapat seperti dalam sarang. Selain itu, ia juga goncang, yang menambah kehadiran di dalamnya sensasi yang menyenangkan.
 • Keaslian. Beberapa kerusi di rumah-rumah Rusia boleh dilihat menggantung kerusi.
Cons
 • Kerusi itu memerlukan ruang. Sekiranya ia menyokong - terutama sekali.
 • Kerusi itu sukar untuk sampai ke pedalaman. Tidak di mana-mana, rotan kelihatan berfaedah, tidak semua gaya sesuai - dalam berteknologi tinggi ia tidak sesuai dengan apa-apa cara, contohnya.
 • Kerusi itu sukar untuk dibaiki di tempat yang betul.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk