Mandi dengan mansard untuk pencinta istirahat yang baik: 230+ (Foto) Projek (dari bar, dengan teres, dengan beranda)

Projek mandi dengan loteng adalah peluang untuk menggabungkan prosedur air aktif di tingkat bawah dan kelonggaran yang menyenangkan di loteng di bawah bumbung. Manfaat masa lapang mandi tidak menimbulkan keraguan. Selepas bilik stim dengan penyapu dan jiwa yang berbeza, keadaan kesihatan bertambah dengan ketara - badan memperoleh kesihatan, dan semangat semangat. Impian mempunyai spa peribadi dengan lounge di mana anda boleh menghabiskan masa anda dengan faedah mendapatkan ciri-ciri sebenar.

Kandungan artikel ini:

Pemilihan projek mandi

Mandi dengan mansard - Ini adalah keseronokan berganda untuk pencinta wap panas. Dalam rangka untuk struktur yang luar biasa untuk memenuhi cita rasa pemilik, serta untuk menjadi selesa dan selamat, anda memerlukan projek yang kompeten yang baik.

Bath adalah peluang untuk menggabungkan perniagaan dengan keseronokan

Bath adalah peluang untuk menggabungkan perniagaan dengan keseronokan

Mandi dengan loteng - objek kompleks yang teknikal. Keputusan reka bentuk harus mengambil kira ciri-ciri yang berkaitan dengan pemasangan ruang tambahan. Projek pembinaan yang lengkap mengandungi bahagian awal dan seni bina, bahagian yang membina dan kejuruteraan, dokumentasi kewangan.

Satu set lukisan dan penerangan yang dibangunkan oleh para profesional akan membantu anda dengan betul menyediakan dan mengatur pembinaan, membuat komunikasi, dan memastikan keselamatan tetamu.

Keseronokan berganda untuk para pecinta wap panas

Keseronokan berganda untuk para pecinta wap panas

Bahagian seni bina projek mandi memberikan gambaran visual dari facades bangunan, zon, dan komposisi pedalaman. Anda boleh memilih bangunan padat untuk percutian keluarga atau kemudahan berskala besar untuk masa lapang di sebuah syarikat besar.

Projek membangunkan organisasi khusus. Pelbagai penyelesaian menawarkan tapak pembinaan. Pemilik estet boleh memilih pilihan berdasarkan citarasa anda dan keadaan sebenar tapak.

kembali ke menu ↑

Faedah

Loteng - sebuah bilik di bawah bumbung, yang dimaksudkan untuk kediaman sementara atau tetap. Bilik-bilik yang pertama di loteng muncul di Perancis dan digunakan untuk rumah pelayan.

Ini adalah objek kompleks yang teknikal.

Ini adalah objek kompleks yang teknikal.

Francois Mansart, seorang arkitek terkenal, mengubah ruang loteng, menghiasnya dengan tingkap besar dan bumbung bentuk asal. Sejak itu, loteng telah mendapat populariti. Mereka mula dibina di bangunan kedua-dua kelas ekonomi dan pangsapuri mewah. Di bilik-bilik menguruskan bilik tidur, bilik-bilik untuk rehat atau penerimaan tetamu.

Loteng di dalam bilik mandi adalah kawasan tambahan yang boleh dilengkapi untuk istirahat yang selesa pada bulan-bulan hangat sepanjang tahun dan pada musim sejuk.

Kelebihan yang tidak diragukan ialah:

 • kesederhanaan pembinaan - tidak perlu membina asas, dinding;
 • ekonomi - bilik sepenuhnya berdasarkan bangunan sedia ada jauh lebih murah daripada bangunan yang berasingan;
 • komunikasi asas telah dibuat;
 • Attic mewujudkan perlindungan termal tambahan untuk lantai bawah, terutamanya pada musim sejuk;
 • Perkara yang paling menyenangkan ialah anda tidak perlu meninggalkan mandi di mana sahaja untuk berbaring atau berbual dengan kawan-kawan.

Projek pembinaan mengandungi draf dan bahagian seni bina.

Projek pembinaan mengandungi draf dan bahagian seni bina.

Atap yang dihiasi dengan indah akan menekankan gaya, akan memberikan keaslian kepada rupa seni bina bangunan.

kembali ke menu ↑

Jenis loteng

Ruang loteng dibezakan oleh pelbagai penyelesaian reka bentuk:

 • untuk peranti penthouse menggunakan odnoskatny, duo-pitch, chetyrekhskatny, bumbung dan bumbung separuh-hammered;
 • terima kasih kepada siluet yang patah bumbung dinding dan siling mempunyai kecenderungan yang berbeza;
 • loteng boleh menempati ruang di atas struktur utama atau melampauinya dalam bentuk konsol;
 • dengan penebat bumbung yang boleh dipercayai, bilik itu akan dihuni sepanjang tahun, dengan bumbung sejuk ia akan digunakan pada musim panas;
 • bahan struktur sokongan, sebagai peraturan, sepadan dengan pembinaan asas, di dalam baldi pancing biasanya dibuat kayu.

Loteng di dalam bilik mandi adalah kawasan tambahan

Loteng di dalam bilik mandi adalah kawasan tambahan

Reka bentuk boleh menjadi satu atau dua peringkat, dengan balkonidilengkapi dengan tingkap bumbung bumbung atau gable menegak.

Dekorasi ini menggunakan bahan dan teknik yang berfungsi secara fungsional dan estetik sesuai dengan reka bentuk mandi.

kembali ke menu ↑

Jenis-jenis mandi dengan loteng

Untuk pembinaan bilik mandi menggunakan bahan tradisional:

 • kayu;
 • log;
 • tanah liat bata.

Dan moden:

 • blok buih;
 • claydite;
 • Sci.

Dalam hiasan yang popular:

 • lapisan;
 • jubin seramik;
 • batu;
 • panel tahan lembapan hiasan.

Di dalam bilik mandi ini, selalu ada bilik stim.

Di samping itu, jangan lakukan tanpa:

 • bilik menunggu;
 • mencuci;
 • pancuran;
 • relau atau bilik dandang.

Lagi pilihan pepejal menawarkan tambahan:

 • bilik rehat;
 • bilik mandi;
 • dapur;
 • bilik biliard;
 • kolam renang;
 • teres;
 • kawasan barbeku.

Ini adalah keseluruhan kompleks untuk bersantai dengan keluarga atau rakan-rakan.

Mudah dibina

Mudah dibina

kembali ke menu ↑

Berbentuk bar

Bruce - bahan tradisional untuk pembinaan mandi. Pokok ini mempunyai keupayaan unik untuk "bernafas" dengan turun naik dalam kelembapan dan suhu. Ia hangat, mesra alam dan, yang penting, mampu untuk pembinaan.

Bangunan-bangunan ini diperbuat daripada kayu pepejal atau terpaku. Yang terakhir ini dianggap sebagai bahan yang berkualiti tinggi, kerana ia tidak terdedah kepada pengecutan, ubah bentuk dan keretakan.

Sebagai peraturan, mandian telah dibina secara bertingkat satu tingkat. Tetapi baru-baru ini dua tingkat dan varian mansard, serta disekat dengan dengan garaj atau rumah. Lokasi ini mudah untuk bekalan air bilik wap, pelupusan air sisa.

Attic mewujudkan perlindungan haba tambahan untuk lantai bawah

Attic mewujudkan perlindungan haba tambahan untuk lantai bawah

Kayu kayu berprofil sering dilakukan di Rusia atau Scandinavian gaya. Di kawasan ini, kayu secara tradisional digunakan secara meluas. Dinding kabin atau dinding klapbor menegak adalah ciri ciri bangunan di negara-negara yang kaya dengan kayu.

kembali ke menu ↑

Log

Mandi log adalah rumah log tradisional Rusia yang diperbuat daripada kayu balak dengan "pengisian" moden. Penyembuhan udara tepu dengan aroma hutan dan kemudahan peradaban - mandi, kolam renang, bilik mandi - mewujudkan suasana yang selesa.

Mandi dari log bulat tidak murah. Kayu itu disediakan untuk pembinaan - diresapi dengan antiseptik, sarang dipotong untuk mengikat unsur-unsur bersama-sama, dan permukaannya digilap untuk kelancaran.

Untuk pembinaan bilik mandi menggunakan bahan tradisional.

Untuk pembinaan bilik mandi menggunakan bahan tradisional.

Rumah kayu kelihatan sangat menarik di luar dan dalam. Dinding sering tidak diubah, meninggalkan pokok itu dalam bentuk asalnya. Bangunan yang paling popular ialah 3x3 m, 4x4 m.

kembali ke menu ↑

Daripada blok buih

Blok busa - bahan yang agak baru, yang digunakan secara meluas untuk pembinaan bilik mandi.Ia ringan, hangat, hanya diproses. Disebabkan harga yang rendah, kemudahannya adalah kos rendah, boleh diakses oleh banyak pencinta wap.

Blok agak tahan lama untuk menahan beban dari loteng. Sebarang kemasan adalah serasi dengan mereka. Perkara utama adalah untuk melindungi bahan daripada pengairan air dan suhu rendah. Untuk ini, ia diasingkan dengan berhati-hati dari faktor-faktor yang merosakkan dalaman luaran dan dalaman.
Struktur sebegini tidak mengambil banyak masa.

Struktur sebegini tidak mengambil banyak masa.

Blok buih berhadapan dengan kayu, bata, hiasan oleh panel, pelbagai jenis berpihak. Gaya seni bina boleh ada - dari kaum tradisional hingga luar biasa.

kembali ke menu ↑

Mandi bingkai

Mandi bingkai dibina dengan cepat, murah, menyediakan iklim mikro yang dikehendaki di dalam bilik. Asas adalah kerangka papan, dalam selang antara yang diletakkan penebat. Sebagai peraturan, ia adalah bulu mineral.

Yayasan itu adalah pita cetek atau kolumnar. Asas semacam itu boleh dibuat secara bebas, tanpa penglibatan peralatan penggalian dan pembinaan.

Di dalam dinding itu terdapat sarung tangan yang diperbuat daripada pain, cedar, linden atau hutan berharga. Penamat luar mesti menahan fros dan kelembapan.

Mandi bingkai dibina dengan cepat, murah, memberikan keselesaan yang diingini

Mandi bingkai dibina dengan cepat, murah, memberikan keselesaan yang diingini

Kelihatan bergaya bingkai sauna dengan loteng, dihiasi dengan sebuah rumah blok. Tiruan kayu membuat perasaan yang realistik bahawa dindingnya terbuat dari kayu padat.

Terima kasih kepada teknologi baru dan bahan binaan, kesan negatif kelembapan dan suhu yang meningkat pada pembinaan dan hiasan bilik sepenuhnya dihapuskan.

kembali ke menu ↑

Bata

Bata - bahan tahan api tahan lama. Terima kasih kepada kelebihan ini, mandi dari itu agak popular. Bangunan modal berkhidmat lebih daripada 50 tahun, tidak sampai membusuk atau merosot oleh serangga.

Bata - bahan tahan api tahan lama

Bata - bahan tahan api tahan lama

Dari batu bata, anda boleh meletakkan rumah mandian kecil 3x3 meter atau membina struktur bentuk kompleks. Hanya bahan tanah liat seramik yang digunakan, ia memenuhi semua keperluan kebersihan dan kebersihan dan pembinaan untuk bangunan mudah terbakar yang tinggi.

Mandi bata dengan loteng padat dan pepejal. Reka bentuk mereka harus diberikan perhatian khusus. Ketebalan dinding lebih besar daripada kayu, konkrit busa atau rakan kongsi bingkai. Untuk struktur berat mendirikan asas besar-besaran.
kembali ke menu ↑

Merancang plot dengan rumah dan mandi

Ke lokasi bilik wap di tapak adalah keperluan untuk kebakaran dan keselamatan kebersihan, serta berkaitan dengan sambungan yang mudah untuk komunikasi.

Berhati-hati untuk keselamatan kebakaran.

Berhati-hati untuk keselamatan kebakaran.

Apabila merancang tempat untuk mandi mengambil kira:

 • Bahan pembinaan. Sekiranya pembinaan adalah kayu, jarak ke rumah jiran tidak boleh kurang daripada 10-15 m.
 • Bahan api. Sekiranya mandi sepatutnya dipanaskan dengan kayu api, 5 meter dari pagar, 2.5 meter dengan gas.
 • Kehadiran pembetung pusat. Sekiranya tidak, sekurang-kurangnya 8 meter merosot dari bangunan pangsapuri, baik, atau ruang bawah tanah.
 • Garis merah. Jarak dari bangunan itu ke mana-mana bangunan di tapak tidak kurang dari 5 m.

Untuk pencahayaan yang paling sesuai dengan matahari dan penjimatan tenaga, adalah dinasihatkan untuk meletakkan mandi di bahagian utara atau barat laut tapak.
Pilihan kecil dan ekonomi

Pilihan kecil dan ekonomi

kembali ke menu ↑

Tata letak bilik

Projek siap menawarkan kawasan zon yang sesuai untuk bangunan. Premis di dalam bilik mandi dibahagikan kepada bahagian-bahagian:

 • prosedur air - basuh, bilik stim, sauna, pancuran, kolam renang, jakuzi;
 • untuk berehat - bilik tunggu, ruang tamu, bilik tidur, bilik biliard, teres, gimnasium, solarium, phytobar;
 • bilik persalinan tambahan, dapur, vestibule;
 • teknikal - relau, bilik dandang, penyimpanan kayu, tempat pengeringan penyapu, dobi.

Projek siap menawarkan zon pendinginan yang mudah di kawasan bangunan.

Projek siap menawarkan zon pendinginan yang mudah di kawasan bangunan.

Premis itu harus ditempatkan dengan mudah dan disampaikan dengan betul antara satu sama lain. Bilik cuci didahului oleh bilik persalinan dan bilik persalinan, dari mana anda boleh masuk ke bilik stim atau kolam renang. Untuk kegunaan musim sejuk di bilik mandi juga sesuai dengan platform, yang menghalang penembusan udara sejuk dan rupa draf.

Bilik stim, pancuran mandian dan pancuran mandian hendaklah mempunyai pintu masuk yang berasingan. Premis teknikal dipisahkan dari yang lain. Bilik tidur atau bilik rekreasi terletak di loteng, yang membawa tangga. Ia dilengkapi dengan langkah salutan yang stabil dan tidak licin. Jika kolam renang diatur di dalam bilik mandi, ia digabungkan dengan bilik untuk rawatan air dan akses ke teres.

Bilik-bilik di bilik mandi hendaklah dibahagikan kepada bahagian-bahagian

Bilik-bilik di bilik mandi hendaklah dibahagikan kepada bahagian-bahagian

kembali ke menu ↑

Peralatan bilik

Di dalam bilik stim diletakkan ketuhar dan rak. Pastikan memasang skrin untuk melindungi kebakaran, dan orang perlu dilindungi daripada terbakar.

Di bilik mandi, dilengkapi dengan paip, memasang gerai atau sudut. Jika ini tidak mungkin, dan air dipanaskan di dalam tangki, maka pancuran itu digantikan dengan baldi besar atau penyiraman menegak pada sokongan.

Bilik mandi diletakkan di bilik dandang atau secara berasingan. Anda boleh menggunakan almari kering atau mengatur tandas penuh dengan kehadiran kumbahan.

Kompor dan rak diletakkan di dalam bilik stim.

Kompor dan rak diletakkan di dalam bilik stim.

Dalam mandi kecil, anda boleh menggabungkan bilik cuci dengan bilik wap, tanpa memisahkannya dengan sekatan, tetapi menolak dari bilik mandi.

Sebuah bilik persalinan di bangunan kecil berfungsi sebagai bilik ganti, tempat berehat, sebuah gudang untuk kayu bakar. Malah sebuah bilik dengan saiz sederhana dilengkapi dengan perabot yang diperlukan: bangku atau sofa, penyangkut, rak untuk kasut, meja.

Jika boleh, kongsi bilik persalinan dan bilik persalinan, dan bilik istirahat dipindahkan ke loteng. Sekiranya dikehendaki, mereka menyediakan meja biliard, perabot kerusi, mengaturkan perapian.

Kawasan mandi dikira dari anggaran bilangan pelawat yang menerima rawatan air pada masa yang sama. Bagi setiap orang yang diperuntukkan 5 m².

Pilihan untuk bilik rehat

Pilihan untuk bilik rehat

Perancangan yang canggih adalah kunci kepada penginapan yang selesa dan paling penting.
kembali ke menu ↑

Jenis bilik stim

Di dalam bilik stim, seseorang terdedah kepada stim kering atau basah dan suhu tinggi. Tubuh bertindak balas dengan ini dengan pernafasan yang cepat, berpeluh, kerja aktif semua organ. Itulah sebabnya setelah melawat mandi ada perasaan ringan, melepaskan dari keletihan terkumpul.

Walaupun prinsip umum yang mendasari pasangan itu, di dunia terdapat bilangan yang cukup:

 • Sauna Finland - pemanasan kering batu dilakukan oleh kayu bakar, unsur pemanasan elektrik. Versi padat - pemancar inframerah, yang meningkatkan suhu permukaan. Selepas mengambil prosedur pergi ke scrubber.
 • Bilik stim tradisional Rusia - Kompor dipanaskan pada suhu tinggi apabila kayu dibakar. Untuk melembapkan udara, batu panas secara berkala tuangkan air, penyerapan herba, kvass. Untuk kegunaan urutan birch, juniper, rowan, oak dan penyapu buluh. Sesuai untuk tujuan ini adalah herba dan semak-semak yang kaya dengan minyak pati.
Sauna Finland - batu pemanasan kering membawa kayu

Sauna Finland - batu pemanasan kering membawa kayu

 • Hammam Turki - haba dibekalkan dari saluran paip yang dipanaskan, yang melewati dinding di sepanjang perimeter bilik. Suhu tidak melebihi 55 °, yang selesa untuk orang yang tidak bertolak ansur dengan haba. Wap dikeluarkan melalui saluran khas pada ketinggian 1.5 m. Marmer, batu semula jadi dan jubin menguasai hiasan.
 • Mandi Jepun - fon berbentuk tong penuh dengan air yang dipanaskan hingga 45 ° C dengan penambahan minyak pati, garam, ekstrak dari herba. Orang yang duduk di dalam bangku simpanan selama 15 minit, diikuti dengan urut dan pemanasan dalam bekas yang dipenuhi dengan campuran cedar panas dan habuk kerikil. Populariti bilik wap sedemikian berkembang.

Bilik stim tradisional Rusia

Bilik stim tradisional Rusia

kembali ke menu ↑

Reka bentuk dalaman

Untuk mendapatkan keseronokan sebenar dari prosedur mandi, ruang di sekelilingnya mesti disusun dengan betul, dan hiasan dibuat dengan kualiti yang tinggi dan cantik.

kembali ke menu ↑

Bahan penamat

Bilik stim - tempat di mana suhu dan kelembapan sentiasa berubah. Untuk hiasan, kami mengesyorkan lapisan bukan kayu resin. Papan papan dinding, siling, meletakkannya secara menegak, secara mendatar dan pada sudut.Pengawalan mandatori sebatian pelindung.

Hammam Turki

Hammam Turki

Batu, granit, menghadap batu bata digunakan untuk menyelesaikan lantai dan dinding di belakang dapur. Bahan tidak terbakar, tidak membusuk, tidak berubah dari turun naik suhu dan kelembapan.

Panel garam bercahaya akan menghiasi pedalaman, menenun udara dengan wap penyembuhan. Adalah dinasihatkan untuk mengatur apa-apa penamat dalam stim kering - air menjejaskan bahan.

Panel Mosaic marmar memotong permukaan di hammam Turki, untuk mandi Rusia atau Finland seperti yang dihadapi tidak tipikal.

Dalam suhu bilik mandi kurang daripada di bilik stim, tetapi kelembapan yang tinggi. Batu, jubin dan kayu boleh ditambah:

Mandi Jepun

Mandi Jepun

Bilik persalinan dan bilik loteng tidak bersentuhan langsung dengan air. Untuk kemasan mereka, apa-apa pilihan dan gabungan mungkin. Adalah disyorkan untuk menjalar permukaan yang bersebelahan dengan bilik stim dengan bata, batu atau plester tanpa menggunakan kayu. Pengumpulan kondensat memusnahkan kayu.

kembali ke menu ↑

Perabot

Perabot memainkan peranan besar dalam reka bentuk premis. Butiran ukiran kayu akan memperkaya bahagian dalam mandi atau loteng, dan penyangkut dan bangku asal yang diperbuat daripada kayu pepejal akan membawa sentuhan kedekatan dengan alam.

Bagi keselamatan orang, perabot mestilah mampan, tetapi tidak besar. Permukaan harus dirawat dengan baik untuk kelancaran untuk mengelakkan serpihan atau calar.

Lounge Gaya Jepun

Lounge Gaya Jepun

kembali ke menu ↑

Projek mandi dengan teres atau beranda

Tata letak bilik mandi dengan teres atau beranda adalah perkara biasa dalam pembinaan pinggir bandar. Bangunan utama dijalankan mengikut teknologi yang dipilih - dari bata, blok buih, kayu, balak.

Teres - platform dengan dek untuk rekreasi di sebelah bangunan utama. Guamannya:

 • bersebelahan dengan dinding depan atau sisi;
 • di bawah bumbung biasa atau secara berasingan, menghubungkan laluan ke pintu masuk;
 • terbuka atau berpagar.

Pilihan dengan teres

Pilihan dengan teres

Di teres atau di sebelahnya memperuntukkan kawasan untuk barbeku atau BBQ. Untuk memastikan keselamatan kebakaran, semua tempat di mana api boleh diperolehi dilindungi dengan bahan tidak mudah terbakar.

Teras meliputi - dari papan, jubin bukan slip seramik, konkrit atau batu. Platform ini dilengkapi dengan perabot - jadual, kerusi plastik atau kerusi, buaian, kerusi dek.

Pada waktu petang, pencahayaan perlu disediakan. Untuk melakukan ini, gunakan lampu LED, lampu lentera, alat lampu pegun.

Di teres anda boleh mengaturkan tab mandi. Untuk melindungi diri mereka dari mata prying, set kisi menyokong, tanaman ditanam ditanam.

Veranda tidak akan berlebihan

Veranda tidak akan berlebihan

kembali ke menu ↑

Projek contoh mandi 6 pada 6 dengan loteng

Bangunan balak berprofil, persegi dalam pelan, cukup saiz untuk menampung basuh, bilik stim, bilik dandang, balkoni, teres tertutup dan bilik rekreasi. Dari sini tangga membawa ke loteng. Ruang loteng terisolasi, terdapat bilik tidur atau bilik biliard yang dirancang.

Yayasan itu cetek. Ruang bawah tanah, beranda dan cerobong itu dipenuhi dengan bata. Bumbungnya adalah gable, ditutup dengan jubin fleksibel.

Pada fasad tetingkap bentuk trapezoid kompleks, menekankan cerun bumbung. Di teres terdapat tangga yang dihiasi dengan batu. Pagar papan, mengulangi tekstur dan warna bar berprofil. Untuk menyokong bumbung terdapat lajur kayu yang dihiasi dengan perhiasan ukiran. Kayu api disimpan di bawah gudang di sebelah bilik dandang, dari itu membawa masuk yang berasingan.

Mandi sesuai dengan reka bentuk kawasan pinggir bandar, dikelilingi oleh pokok-pokok dan kehijauan. Ia berjaya menggantikan rumah musim panas untuk tinggal di musim panas, jika anda juga mengintegrasikan dapur kecil, dan meletakkan kolam kembung atau bingkai di teres.
kembali ke menu ↑

Mandi luar biasa

Cintailah seseorang untuk berehat mandi disertakan dalam idea yang luar biasa. Keinginan untuk berehat di mana-mana suasana tidak dapat dinafikan, jadi para pereka telah mengembangkan keajaiban eksotik dan berani:

 • Trem mandi - bilik wap untuk 10 orang diatur di pengangkutan Milan. Pedalaman dihiasi dengan skrin plasma, di mana klip tanpa henti berputar mengenai sejarah trem.
 • Bath Ferry - di tasik Larsmo di Finland anda boleh berehat di sauna yang mengambang di ombak.
 • Lif-lift - 4 orang boleh muat dalam kapsul mudah alih kecil di pergunungan Finland.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Projek mandi terbina

Bath 6 hingga 8

Pelaksanaan mandi dari bar

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 230 gambar)

Kebaikan
 • di sini anda boleh mengambil kebersihan dan menyenangkan dalam segala aspek prosedur di tingkat pertama;
 • selepas menggantung tangga, berehat dengan rakan-rakan atau, sebaliknya, lari dari kesibukan dan kesibukan.
Cons
 • siling rendah, dinding cerun;
 • keperluan untuk memasang haba bertetulang dan kalis air.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk