Projek rumah dengan bumbung rata adalah teknologi pembinaan mudah (satu tingkat, dua tingkat, kayu, kecil). Trend moden hi-tech dan minimalism (175+ foto)

Bangunan dengan bumbung rata kelihatan asli, praktikal, terutama pada musim sejuk. Semua kebaikan dan keburukan pilihan ini. Satu cerita, dua tingkat, rumah-rumah kayu dalam gaya berteknologi tinggi dan minimalis. Kami akan membincangkannya dengan lebih terperinci kemudian dalam artikel ini.

Kandungan artikel ini:

Kebaikan dan keburukan

Mudah untuk digunakan

Mudah untuk digunakan

Kelebihan utama reka bentuk ini adalah faktor berikut:

 • ekonomi - bumbung segi tiga jauh lebih besar di kawasan, lebih banyak bahan diperlukan untuk pembinaannya;
 • masa itu - pada pembinaan sebuah bumbung rata mengambil masa kurang, yang sangat berharga ketika membina rumah, terutama jika mereka dibina dari awal;
 • keselamatan untuk pembina - sukar untuk jatuh dari permukaan rata, mereka tidak perlu menyediakan diri mereka dengan insurans, membina struktur perlindungan yang memerlukan masa, wang;
 • kemudahan penggunaan - jika anda mencari lubang atau anda memerlukan pemeriksaan rutin, membaiki, ia akan menjadi mudah untuk anda mendaki;
 • praktikal - banyak mengeksploitasi permukaan rata di semua, menjadikannya rumah hijau bunga, rumah hijau, digunakan untuk memasang peralatan.

Mereka sedang dibina lebih cepat daripada biasanya.

Mereka sedang dibina lebih cepat daripada biasanya.

Pereka bentuk termasuk reka bentuk untuk minimalism, yang masih dalam fesyen, jadi habitat anda akan berada dalam trend.

Di antara minus memancarkan:

 • kemustahilan salji bergolek di musim sejuk;
 • penciptaan longkang khas, pembersihan tetap mereka;
 • supaya air tidak bertakung, perlu memasang sistem kawalan kelembapan

Pada musim sejuk, salji di atas bumbung itu stagnates.

Pada musim sejuk, salji di atas bumbung itu stagnates.

Mereka yang tidak takut dengan kelemahan reka bentuk, cuba memasangnya untuk diri mereka sendiri dan tidak kecewa. Mana-mana pembinaan memerlukan penjagaan, penyelenggaraan, jadi keperluan untuk menghapuskan air, salji tidak mengerikan.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Rumah dua tingkat dengan garaj - Ciri-ciri susun atur (180+ Foto)

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk membuat bumbung rata rumah persegi?

Apabila merancang pembinaan struktur di bangunan persegi, anda perlu segera memutuskan apa yang akan kelihatan seperti itu. Dari ini akan bergantung kepada kerumitan kerja yang dilakukan. Pilih salah satu daripada pilihan:

 • tidak dieksploitasi;
 • dikendalikan oleh.

Kita mesti segera membuat keputusan mengenai perumahan masa depan.

Kita mesti segera membuat keputusan mengenai perumahan masa depan.

Buat flat tidak rata yang dieksploitasi bumbung lebih mudah jika anda ingin mengurangkan kos, lebih baik memilih pilihan ini. Untuk melakukan ini, anda perlu memasang rasuk di dinding rumah bingkai, supaya jarak di antara mereka adalah dari 50 cm hingga 1 m.Untuk membetulkannya menggunakan kancing pembinaan.

Selepas memasang rasuk, pelapisan dilakukan dari papan. Biasanya mereka yang digunakan lebarnya tidak kurang dari 3 cm Mereka perlu dibaring rapat supaya lubang tidak terbentuk, perkahwinan pada permulaan kerja akan membuat seluruh struktur rapuh.

Mesti memasang sistem kawalan kelembapan

Mesti memasang sistem kawalan kelembapan

Membran kalis air dipasang pada peti selesai, memasang bahan dengan pita atau gam pembinaan. Kemudian penebat haba dan kalis air dibentuk. Ini adalah gambaran ringkas tentang teknologi yang membolehkan untuk membuat bumbung rata struktur persegi.

Perbezaan utama dalam pembinaan bumbung yang tidak digunakan dari bumbung yang dieksploitasi ialah pada mulanya kalis air berada di atas penebat haba, dan pada kedua sebaliknya.

Bangunan negara dalam gaya canggih

Bangunan negara dalam gaya canggih

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Projek rumah satu tingkat yang indah dengan teres (175+ Foto). Ciri penempatan di laman web ini

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Projek-projek

Setelah menentukan apakah struktur itu, sama ada ia tidak dieksploitasi atau dieksploitasi, rancangan atau projek dibuat. Tujuan utama tahap ini adalah untuk mengira beban yang akan ditempatkan di bangunan. Atas dasar yang diperoleh, anda boleh mengira jumlah bahan yang diperlukan.

Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman dalam pembinaan bumbung, lebih baik anda tidak terlibat dalam membuat projek itu sendiri. Tugas ini harus jatuh ke bahu para profesional yang dapat memperhitungkan semua nuansa. Banyak syarikat pembinaan menawarkan program yang dibangunkan yang membolehkan anda memilih projek untuk rumah siap anda atau yang benar-benar baru, semasa membina dari awal.
Adalah penting untuk mengambil kira semua nuansa

Adalah penting untuk mengambil kira semua nuansa

Skim yang diberikan tentang bagaimana bumbung rata dibuat sukar untuk dilaksanakan apabila seseorang tidak mempunyai kemahiran, jadi disarankan untuk menghubungi salah satu firma yang ada. Kerja-kerja mereka dalam penciptaan projek ini adalah untuk:

 • melukis lakaran keseluruhan bangunan;
 • pengiraan struktur galas - pakar mengira bilangan rasuk, jarak antara mereka, struktur khas lain batten;
 • mewujudkan pelan pelan.

Membina pelan

Membina pelan

Tata letak akhir adalah bahagian penting dalam reka bentuk. Apabila menciptanya, semua nuansa dan elemen tambahan bumbung diambil kira. Pertimbangkan lokasi dan kualiti bahagian tersebut:

 • titik persimpangan;
 • cornice (untuk melindungi dinding dari air yang mengalir);
 • corong untuk mengumpul air;
 • aerators - untuk mengeluarkan wap air;
 • petrol kilat;
 • sistem perparitan.

Pertimbangkan lokasi banyak butiran.

Pertimbangkan lokasi banyak butiran.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Projek rumah satu tingkat dari bar: Peraturan reka bentuk, kelebihan dan kekurangan

kembali ke menu ↑

Kisah tunggal

Pilihan ini sesuai untuk keluarga kecil. Bangunan satu tingkat kelihatan padat, tidak ada ruang tambahan di dalamnya, kebanyakannya tergolong dalam minimalis. Bumbung rata yang juga sepadan dengan gaya ini akan sesuai.

Bumbung segi tiga memberikan jumlah satu cerita, meningkatkan secara visual, yang sering kelihatan tidak masuk akal. Flat - sebaliknya menegaskan ketepatan bangunan. Di antara sejumlah besar projek bangunan satu tingkat, yang ditawarkan oleh banyak syarikat, varian dacha juga dalam permintaan.
Projek percutian yang sangat popular

Projek percutian yang sangat popular

Jika kawasan pinggir bandar kecil, anda perlu menjimatkan ruang tanpa mengganggu dengan elemen bangunan yang tidak perlu. Ramai yang memutuskan untuk menggunakan pilihan untuk mengendalikan bumbung dengan bumbung, bukan untuk meletakkan teres, bunga, malah rumah hijau. Oleh kerana saiz kecil rumah satu tingkat, bumbung boleh diperkuat sejauh perabot mudah dipasang di atasnya: jadualkerusi sofa, kabinet.

Lembaga
Jika anda ingin memasang kolam renang di bangunan satu tingkat, perlu menetapkan terlebih dahulu pada permulaan reka bentuk. Dalam kes sedemikian, pengukuhan sangat kuat diperlukan, sistem kalis air khas.
Merancang sistem kalis air yang baik

Merancang sistem kalis air yang baik

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: 210+ Foto rumah-rumah batu yang indah (satu tingkat / dua tingkat). Menghadapi facades dengan tangan mereka sendiri

kembali ke menu ↑

Dua tingkat

Pilihan sedemikian sesuai untuk keluarga besar, supaya semua orang selesa, adalah penting baginya untuk memiliki ruang sendiri. Membina dua tingkat lebih baik daripada satu cerita panjang. Ini menjimatkan bahan, wang, kos.

Nyaman untuk keluarga yang besar

Nyaman untuk keluarga yang besar

Sebagai peraturan, dalam keluarga besar terdapat keperluan yang besar, masing-masing memerlukan keadaan sendiri untuk keselesaan. Seseorang mahu menikmati bersantai di kolam renang, seseorang ingin menanam tumbuhan kegemaran mereka, dan seseorang mempunyai sarapan dan makan malam, menikmati pemandangan matahari terbenam. Bangunan dua tingkat dengan bumbung rata akan memberi peluang untuk melaksanakan sebarang idea.

Sekiranya berat badan membenarkan, asas dan pembinaan dinding adalah kuat, anda boleh mengatur seluruh pantai di atas bumbung. Untuk selesa dengan panas, sekitar kolam renang kanopi yang membuat bayangan dibuat. Tumbuhan juga boleh digunakan untuk tujuan ini, banyak yang memilih hiasan.
Memberi peluang untuk melaksanakan sebarang idea

Memberi peluang untuk melaksanakan sebarang idea

Satu lagi pilihan popular untuk mengendalikan bumbung besar struktur dua tingkat adalah susunan lapangan sukan. Tidak setiap sukan sesuai untuk berlatih pada ketinggian, tetapi untuk kebanyakannya adalah mungkin. Ramai orang membuat gelanggang tenis, tetapi mereka memerlukan kawasan yang mencukupi, jika tidak, mereka harus pergi jauh untuk bola.

Permintaan khusus untuk simulator dipasang di bumbung. Treadmills, orbitreki, peralatan kecergasan lain, yang berada di bawah langit terbuka - peluang yang baik untuk bermain sukan di udara terbuka. Walau bagaimanapun, memandangkan mereka bekerja di elektrik, perlindungan harus dipasang untuk melindungi mereka semasa hujan.
Pembinaan tapak di atas bumbung rumah

Pembinaan tapak di atas bumbung rumah

Jika anda bercadang untuk menggunakan bumbung untuk aktiviti luar, anda perlu menjaga keselamatan dengan memasang bumper.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: 175+ Foto projek rumah konkrit Foam, atau Bagaimana dengan cepat membina mimpi?

kembali ke menu ↑

Berteknologi tinggi

Gaya berteknologi tinggi adalah relevan untuk lebih daripada satu tahun. Para penariknya memilih untuk mematuhi reka bentuk yang dikehendaki, bukan sahaja dalam reka bentuk bilik di dalam, tetapi di luar bangunan. Ciri-ciri utama gaya adalah kelancaran permukaan, selesai bertekstur.

Suasana selesa dalam gaya berteknologi tinggi

Suasana selesa dalam gaya berteknologi tinggi

Unsur-unsur berteknologi tinggi tidak sesuai untuk mewujudkan persekitaran yang nyaman, sederhana, sederhana, jika anda lebih suka pilihan lama untuk rumah-rumah menghias, lebih baik menolak. Pada mulanya, gaya itu hanya digunakan untuk pejabat, milik pegawai. Beberapa dekad selepas ciptaannya, dia mula digunakan untuk premis kediaman, dan pada masa itu terdapat banyak pencinta penghematan dan minimalisme sedemikian.

Teknologi berteknologi tinggi memberi tumpuan kepada demonstrasi peralatan sedia ada, jadi simulator moden, peralatan lain di atas bumbung akan kelihatan sesuai. Ini bukan gaya kesopanan, jadi ia lebih kerap digunakan untuk rumah dua tingkat besar. Jika ia digunakan dalam reka bentuk satu cerita, dia harus kelihatan besar.
Dicirikan oleh minimalism berpengalaman dan kesederhanaan.

Dicirikan oleh minimalism berpengalaman dan kesederhanaan.

Satu lagi ciri berteknologi tinggi adalah banyak pencahayaan tiruan. Di atas bumbung boleh dipasang sebagai lampu hiasan kecil, serta sumber utama utama utama. Untuk tegas mengikuti peraturan gaya, lampu mestilah bentuk geometri ciri.

Dindingnya, bumbungnya biasanya kosong, tetapi warna-warna harus cerah dan harmoni digabungkan dengan satu sama lain. Warna yang sesuai dipertimbangkan. beige, kelabu muda, logam. Warna gelap sesuai untuk harmoni dengan mereka. Jika dinding dibuat di dalamnya, maka bumbung harus berwarna biru tua, kelabu, burgundy, zamrud, warna-warna cerah yang lain.

Lebih baik memilih warna pepejal.

Lebih baik memilih warna pepejal.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Sebuah rumah satu tingkat yang indah dengan loteng (100 + Projek Foto). Mengapa ia bergaya dan murah pada masa yang sama?

kembali ke menu ↑

Kayu

Kayu moden berbeza dari pondok-pondok lama, jadi anggapan bahawa struktur seperti ini tidak kelihatan menarik adalah salah. Di samping bingkai biasa untuk pembinaannya digunakan satu keping, terpal, jenis kayu lain. Oleh itu, kayu akan kelihatan cantik.

Kayu dianggap sebagai bahan yang mesra alam, yang memberikannya permintaan yang besar. Di samping itu, lebih panas, di negara-negara dengan iklim yang lebih panas daripada di kawasan kami, gunakannya sahaja. Untuk memenuhi standard kami penebat haba, ketebalannya harus antara 38 cm dan lebih.

Banyak yang menganggap kelebihan utama bangunan kayu adalah ringannya - tidak perlu mengisi asas superstrong, yang menjimatkan masa dan wang.
Bahan yang hangat, ringan - dalam permintaan.

Bahan yang hangat, ringan - dalam permintaan.

Untuk kayu dengan bumbung rata kelihatan harmoni, adalah penting untuk menghormati warna. Selalunya untuk dinding memilih rumah balak atau bar selari cahaya warna, maka bahagian atas struktur harus gelap. Jika anda menggunakan pokok yang gelap - sebaliknya.

Kayu satu tingkat lebih biasa daripada dek dua dek. Ini adalah kerana ringan bahan, yang tidak dapat menahan terlalu banyak beban, tidak kira seberapa luasnya. Jika anda ingin membuat bumbung struktur seperti itu dapat dieksplorasi, anda perlu menentukan ciri pembinaan dari awal projek.
Selalunya memilih pokok warna cahaya

Selalunya memilih pokok warna cahaya

Bumbung kebanyakan bangunan kayu boleh digunakan untuk tujuan praktikal, terutama tumbuhan yang kelihatan harmonis pada mereka. Untuk ini adalah penting untuk meletakkan asas yang kukuh, kemudian menguatkan dinding. Walau bagaimanapun, memasang kolam renang di atas bumbung bangunan kayu, taman permainan tidak akan berfungsi, jika anda melakukan ini, risiko kemusnahan seluruh bangunan akan meningkat.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Bahagian dalam rumah dalam gaya Chalet: Bagaimana untuk membuat kisah alpine? 210+ Merancang gambar dari dalam dan luar

kembali ke menu ↑

Rumah-rumah yang indah

Apabila memilih cara reka bentuk rupa bangunan, pertimbangkan citarasa anda supaya ia cantik untuk anda. Pertimbangkan faktor-faktor berikut:

 • dalam gaya apa yang anda mahu melihat fasad, kerana ia akan melihat sekitarnya;
 • apa bahan bangunan yang ada untuk anda;
 • sama ada anda ingin memastikan bahawa bangunan menonjolkan latar belakang umum bangunan jalan atau, sebaliknya, digabungkan dengan mereka;
 • palet apa yang anda suka, warna apa yang menghalang anda;
 • sifat semulajadi merancang mengelilingi tapak sekitar bangunan dan sama ada ia akan digabungkan.

Versi moden rumah dengan bumbung rata

Versi moden rumah dengan bumbung rata

Fasad rumah anda sendiri adalah perkara pertama yang menangkap mata anda ketika pulang dari kerja di waktu petang, ia juga memberikan kesan pertama untuk orang yang disayangi dan semua tetamu.. Dengan bangunan yang dihiasi dengan indah, dianggarkan kesan pertama pemilik. Bumbung rata, sesuai untuk gaya rumah, warna, ciri lain - peluang sempurna untuk menunjukkan rasa anda.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Versi moden rumah dengan bumbung rata

Rumah bumbung rata

Pilihan yang baik untuk keluarga yang semakin meningkat

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Kesimpulannya

Jika anda ingin menghiasi bumbung rata, teknologi ini kini berada dalam trend, jadi bangunan itu akan kelihatan bergaya. Antara kelebihan struktur tersebut adalah keaslian, ekonomi bahan dan masa untuk pembinaan, memastikan kesihatan pembina. Kekurangan utama adalah kemustahilan salji rolling, kemungkinan masalah dengan penumpuan air, keperluan untuk mencipta dan membersihkan sistem saliran.

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 175 gambar)

7.9 Skor Jumlah
Rumah-rumah yang indah dengan bumbung rata

Rumah dengan bumbung yang rata menarik dengan kesederhanaan dan minimalisme mereka. Ternyata di rumah-rumah seperti itu terdapat juga banyak kekurangan yang harus diperhatikan. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9.5
Ketersediaan permohonan
7
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
6.5
Kebaikan
 • keuntungan;
 • masa;
 • keselamatan untuk pembina;
 • praktikal;
 • kemudahan dalam operasi.
Cons
 • kemustahilan salji bergolek di musim sejuk;
 • penciptaan longkang khas, pembersihan tetap mereka;
 • supaya air tidak bertakung, perlu memasang sistem kawalan kelembapan
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk