Rak siling di bilik mandi: 4 Langkah untuk hasil yang sempurna. Pemasangan DIY

Rak siling di bilik mandi - penyelesaian berfungsi, bergaya dan mudah. Siling rak mudah dipasang, tahan kelembapan, mengekalkan penampilan asal sehingga 15 tahun. Shades dan jenis tekstur adalah pelbagai, terdapat kombinasi yang menarik untuk setiap rasa. Dalam artikel ini saya akan bercakap mengenai cara memilih bilah untuk bilik tertentu, menggunakan kelebihan mereka sepenuhnya.

Kandungan artikel ini:

Bagaimana hendak memulakan?

Rak siling dipasang semasa kerja penamat pada giliran terakhir. Bila lantai dan dinding dihiasi, anda boleh meneruskan pemasangannya.

Rak siling di bilik mandi - penyelesaian berfungsi, bergaya dan mudah

Rak siling di bilik mandi - penyelesaian berfungsi, bergaya dan mudah

Proses ini akan pendek dan "bersih", kecuali sedikit debu dibentuk apabila memasang bingkai di sekitar perimeter dinding.

Sebelum membeli bahan, pertimbangkan:

 • Bilah apa jenis yang sepadan dengan perkadaran dan gaya bilik mandi?
 • Apakah bahan yang harus mereka berikan?
 • Di mana akan dipasang lekapan lampu?
 • Apakah masalah yang perlu diselesaikan siling mengenai reka bentuk bilik?

Mudah dipasang

Mudah dipasang

Selepas menjawab soalan-soalan ini, lakarkan skema pembinaan, dan lanjutkan kepada pilihan warna dan lain-lain parameter rel. Menurut skim, anda boleh mengira jumlah bahan. Kini anda mempunyai visi yang jelas bagaimana siling bilik mandi akan kelihatan, dan anggaran untuk pembelian semua butiran reka bentuk.

kembali ke menu ↑

Pilihan jalur siling

Lentur struktur rak telah menjadi lapisan biasa, yang telah digunakan dalam hiasan dalaman selama bertahun-tahun. Siling siling siling yang ditangguhkan adalah bingkai di sekeliling perimeter bilik dengan banyak elemen panjang yang disusun dalam siri. Pilihan unsur-unsur ini adalah kesukaran utama bagi pemilik bilik mandi.

Tahan kelembapan

Tahan kelembapan

Parameter rak penting untuk dipertimbangkan:

 • Jenis sambungan di antara mereka.
 • Produk bahan.
 • Lebar jalur
 • Kemasan glossy atau matte.
 • Ketiadaan atau kehadiran perforasi.

Kini barisan dijual dengan kombinasi parameter ini. Mencari bahan yang betul akan lebih mudah jika anda tahu saiz, tekstur permukaan dan jenis sambungan yang sesuai untuk anda.

Kekalkan penampilan asal sehingga 15 tahun

Kekalkan penampilan asal sehingga 15 tahun

kembali ke menu ↑

Jenis sambungan

Mengikut jenis sambungan, mereka adalah:

 • terbuka;
 • tertutup;
 • dengan memasukkan perantaraan.

Untuk jenis terbuka, produk dengan tepi yang dibulatkan pada sisi dihasilkan.Mereka disusun di sebelah antara satu sama lain, di antara mereka ada jurang kecil. Jurang sedemikian berguna dalam ruangan yang mempunyai pengudaraan yang kurang baik, mereka membantu peredaran udara dan mengeluarkan kelembapan berlebihan.

Apabila memasang siling dengan jenis sambungan terbuka rel, perhatian khusus harus diberikan kepada penebat kalis air wayar dan elemen lampu. Jika bilik mandi kecil, tanpa pengudaraan yang baik, kelembapan akan berkumpul di belakang permukaan berengsel.
Siling yang indah di dalam bilik mandi kecil

Siling yang indah di dalam bilik mandi kecil

Laluan tertutup mempunyai kunci "kunci" di setiap tepi dan diikat bersama. Mereka membentuk sebuah web yang berterusan di mana terdapat hampir tidak ada sendi yang dapat dilihat. Pilihan ini bagus untuk bilik-bilik kecil dengan dinding rendah, sebagai kanvas pepejal visual menduduki ruang yang lebih kecil.

Jika panel perantaraan disediakan antara panel, mereka juga akan membentuk web yang berterusan. Clearances membenarkan mikroorganisasinya, tetapi tidak menjejaskan kelembapan. Walau bagaimanapun, sisipan interstisial memberikan lebih banyak peluang untuk hiasan.

Bilik mandi gaya Scandinavia

Bilik mandi gaya Scandinavia

kembali ke menu ↑

Bahan

Dasar bagi panel rak boleh:

 • aluminium;
 • keluli;
 • plastik.

Mengenai peningkatan bilik mandi, anda boleh membuat kesimpulan dengan selamat mengenai bahan yang paling berfungsi dalam operasi. Jadi, keluli pasti bukan penyelesaian terbaik untuk bilik mandi.

Keluli adalah lebih murah daripada aluminium, mempunyai ketegaran yang baik, memberikan tahap penebat bunyi yang tinggi. Tetapi keluli adalah tertakluk kepada kakisan, dan walaupun cat yang terbaik tidak akan menyelamatkannya daripada karat dalam 2-3 tahun.

Plastik tidak karat, lebih murah daripada bahan lain. Walau bagaimanapun, ia adalah lebih rapuh, dengan masa ia mungkin muncul selepas lampiran lampu yang berubah-ubah atau pembersihan terlalu aktif.

Pilihan siling kayu

Pilihan siling kayu

kembali ke menu ↑

Siling rak aluminium

Produk aluminium mempunyai banyak kelebihan, dan hanya satu kelemahan - mereka lebih mahal daripada keluli dan plastik. Kelebihannya termasuk:

 • gabungan cahaya dan kekuatan;
 • ketahanan kakisan, jangkitan kulat;
 • kemudahan penjagaan;
 • ketahanan

Struktur rak aluminium tetap menarik selama 10-15 tahun, mereka tidak berubah warna, tidak retak, dan tahan terhadap kesan dan tekanan kecil. Iaitu, mereka tidak cedera semasa pembaikan atau pembersihan kecil. Di samping itu, mereka praktikal tidak mengumpul habuk, jadi semua penjagaan untuk permukaan tersebut terdiri daripada mengelap dengan span lembap setiap beberapa bulan.

Bilik mandi yang indah dalam warna-warna cerah

Bilik mandi yang indah dalam warna-warna cerah

Bahagian aluminium sangat ringan, satu meter persegi pembinaan boleh menimbang kira-kira 1.5 kg, dengan berat badan itu bingkai boleh dengan mudah dipasang di mana-mana dinding. Pada masa yang sama, aluminium tahan api dan memberikan penebat bunyi yang baik. Dan struktur aluminium yang digantung kelihatan terhormat, moden.

kembali ke menu ↑

Saiz Rel

Panjang panel adalah 3-4 meter, mereka mudah dipotong ke saiz yang dikehendaki. Ketebalan produk aluminium biasanya 0.6 mm, mereka fleksibel, sesuai untuk memasang siling pelbagai peringkat dan sukar untuk membentuk tahap.

Idea untuk hiasan sebuah rumah negara

Idea untuk hiasan sebuah rumah negara

Tetapi lebarnya boleh dari 9 hingga 20 cm. Saiz ini penting untuk reka bentuk bilik, kerana selat sempit secara visual menghulurkan bilik ke satu arah.. Oleh itu, mereka boleh digunakan untuk menjadikan perkadaran bilik sempit lebih selesa dengan meletakkan selat bersebelahan dengan panjang bilik. Panel luas menekankan keluasan bilik mandi yang besar.

kembali ke menu ↑

Gloss atau kebodohan mulia?

Siling berkilat secara visual meningkatkan jumlah bilik, isi dengan cahaya kerana refleksi, meningkatkan ketinggian dinding. Penyelesaian ini akan baik untuk bilik mandi kecil, atau bilik dengan dinding rendah.. Gloss berjalan lancar dengan gaya dalaman moden, reka bentuk seperti ini boleh menjadi hiasan bilik dengan reka bentuk yang ringkas dan hiasan yang minimum.

Produk matte kelihatan bijak.

Produk matte kelihatan bijak.

Tetapi pada permukaan yang berkilat, lebih baik untuk melihat wap terkumpul, kotoran daripadanya, dan sebarang percikan. Sekiranya bilik itu tidak berventilasi, ia akan dilengkapi dengan pancuran mandian terbuka, maka pembersihan tetap permukaan berkilat akan diperlukan.

Produk matte kelihatan tidak mencolok, dengan mereka anda boleh membuat komposisi klasik atau halus. Siling sedemikian tidak mengalih perhatian dari hiasan bilik lain, menekankan keindahan lampu, membantu menyesuaikan diri untuk bersantai, berehat. Tetapi permukaan matte akan menekankan ketinggian bilik dan parameternya, oleh itu ia lebih sesuai untuk bilik mandi yang luas.

Kemasan matte memberikan perasaan kehangatan, keselesaan. Adalah lebih mudah untuk mengurusnya, kerana permukaan sedemikian terdapat praktikal tiada pengumpulan wap atau percikan air kecil. Walau bagaimanapun, ia kelihatan mudah, dan tidak akan selaras dengan sentuhan hiasan yang cerah, produk mahal.

Kemasan matte memberikan perasaan kehangatan, keselesaan.

Kemasan matte memberikan perasaan kehangatan, keselesaan.

kembali ke menu ↑

Jalur berlubang dan pepejal

Perforasi dalam bentuk banyak lubang kecil di permukaan rel amat penting dalam bilik mandi. Sekiranya bilik itu mempunyai pengudaraan yang kurang baik dan saiznya kecil, perforasi ini membantu kelembapan untuk naik di atas tahap sistem penggantungan dan menyelesaikan plaster, sebahagiannya diserap. Disebabkan ini, adalah mungkin untuk mengelakkan pengumpulan kelembapan di permukaan, dan sedikit mengurangkan rasa kelembapan.

Walau bagaimanapun, penyelesaian ini memerlukan rawatan permukaan antikulat yang berkualiti tinggi sebelum memasang rel, mengukuhkan lapisan kelembapan-bukti pendawaian elektrik yang tersembunyi di belakang struktur berengsel.

Tetapi di belakang permukaan berlubang, anda boleh menyembunyikan saluran udara sistem perumahan, dengan itu menghapuskan kelembapan berlebihan.

Bilik mandi yang selesa

Bilik mandi yang selesa

Tebukan boleh menjadi hiasan bilik, kerana gaya moden adalah langkah yang hebat. Tetapi untuk bilik-bilik dengan siling rendah, dengan dalaman klasik atau kawasan yang sangat kecil, permukaan ini tidak sesuai.

Lebih mudah untuk bekerja dengan panel halus, mereka mempunyai reka bentuk yang lebih serba boleh. Walau bagaimanapun, dengan kanvas pepejal, lebih banyak perhatian harus dibayar kepada pengudaraan bilik, setelah merancangnya sebelum memasang siling.

kembali ke menu ↑

Ciri pencahayaan

Ia adalah dengan pilihan lampu yang perancangan semua kerja bermula. Untuk siling slatted, lampu sorot terbina dalam digunakan, yang boleh mempunyai saiz yang berbeza, sediakan untuk penggunaan pelbagai jenis mentol lampu.

Reka bentuk yang ideal untuk rumah negara

Reka bentuk yang ideal untuk rumah negara

Jenis mentol lampu yang digunakan:

 • lampu pijar;
 • palam cahaya;
 • halogen;
 • LED;
 • pendarfluor.

Mentol cahaya berbeza dengan kuasa, penggunaan tenaga, tahap aliran cahaya. Mentol lampu moden memberikan cahaya pencahayaan semulajadi dan mempunyai tahap penggunaan tenaga yang rendah. Saya tidak akan menerangkan penerangan terperinci tentang pilihan, ini adalah topik artikel berasingan.

Mentol lampu moden memberi dekat dengan pencahayaan semula jadi.

Mentol lampu moden memberi dekat dengan pencahayaan semula jadi.

Walau bagaimanapun, hanya dengan memilih lampu dengan lampu yang sesuai, anda boleh meneruskan pengiraan nombor mereka.

Berdasarkan keperluan premis dalam jumlah cahaya dan petunjuk mentol lampu tertentu, anda boleh mengira jumlah lampu yang diperlukan. Kedai pencahayaan yang baik akan membantu anda membuat pengiraan pada saiz bilik mandi dan ketinggian dinding.

Apabila bilangan titik lampu dan ketinggian pemasangan yang diperlukan dikira, anda perlu membuat gambarajah lokasi mereka. Di sini anda boleh meminta pertolongan dari pereka, atau secara berasingan mengetahui di mana lampu sepatutnya.Pendawaian elektrik diletakkan di saluran kabel khas sebelum memasang unsur penggantungan.

Apabila memasang siling, ia perlu untuk memotong lubang di selat untuk lebar luminair mengikut skema pencahayaan. Oleh itu, sangat penting untuk memastikan bahawa titik pencahayaan tidak muncul di persimpangan dua peringkat.

Gaya minimalis

Gaya minimalis

Lembaga
Cuba letakkan lampu supaya setiap sama ada di tengah antara dua panel, atau di tengah satu. Untuk membuat ini mungkin, lebar rel terpilih mesti diketahui sebelum merangka skema pencahayaan.
kembali ke menu ↑

Reka bentuk siling rak di bilik mandi

Untuk memilih reka bentuk "anda", anda patut mempertimbangkan tiga parameter utama:

 • Warna unsur-unsur.
 • Kerumitan reka bentuk.
 • Arah landasan kereta api.

Gaya Provence

Gaya Provence

Keindahan siling berbulu adalah tidak kira betapa rumitnya reka bentuknya kelihatan, pemasangan tetap agak mudah. Oleh itu, anda boleh memilih pilihan vending dan melaksanakannya secara selamat.

kembali ke menu ↑

Warna elemen kelihatan struktur

Apabila membeli rel, anda boleh menemui sejumlah besar warna mereka.. Terdapat juga beberapa warna putih, dari salji putih hingga susu. Selalunya terdapat warna metalik, dari emas ke keluli. Tidak mungkin melihat kelabu, beige, hitam. Tetapi jika anda mahu, anda juga boleh mencari kuning, merah, hijau reiki.

Warna yang berbeza boleh digabungkan dengan menggunakan dua warna panel dan menyusun sisipan antara lobular dengan nada yang berbeza. Saya ingin bercakap tentang kombinasi yang paling biasa yang telah berulang kali membuktikan daya maju mereka dalam kehidupan sebenar.

Pilihan bilik mandi mewah

Pilihan bilik mandi mewah

kembali ke menu ↑

Warna putih

Siling putih mudah bagus kerana ia menggabungkan dengan mana-mana hiasan dinding dan lantai, secara visual sedikit meningkatkan jumlah ruang. Kesopanan keputusan ini adalah sukar untuk menaksir. Lebih-lebih lagi, boleh dibuat sama ada kanvas lancar dan lekapan antara luka yang berbeza.

Pemasukan Popular warna metalik:

 • krom;
 • perak;
 • keluli;
 • emas

Hiasan ini kelihatan cerah, tetapi ia digabungkan sepenuhnya dengan unsur-unsur paip, ia boleh mengambil bahagian dalam komposisi yang berbeza. Walau bagaimanapun, kesan volum yang berlaku semasa peralihan dari jalur putih menjadi lebih gelap hanya sesuai untuk bilik-bilik dengan siling tidak lebih rendah daripada 2.7.

kembali ke menu ↑

Pangkalan gelap

Siling hitam, warna kelabu gelap, kelihatan logam yang bergaya dan dihormati dalam kombinasi dengan trim gelap bilik, butiran krom-bersalut, kaca. Untuk bilik mandi moden ini adalah penyelesaian berani, tetapi menarik. Dengan dalaman yang direka dengan baik, bilik mandi akan menimbulkan perasaan damai, ketenangan.

Jika bilik kecil, keutamaan harus diberikan kepada siling berkilat. Permukaan gelap matte akan menghancurkan, menekankan saiz bilik. Terlihat permukaan matte yang bergaya dengan aksen logam berkilat.
Siling coklat sesuai dengan hampir semua reka bentuk.

Siling coklat sesuai dengan hampir semua reka bentuk.

kembali ke menu ↑

Penyelesaian berbeza

Sekiranya jubin cerah digunakan di dalam bilik mandi: merah, oren, hijau, biru, kemudian sisipan antara masak dengan warna yang sama terhadap latar belakang putih kelihatan hebat. Eksperimen seperti dalam rangka gaya moden menjadikannya mungkin, tanpa terlalu banyak hiasan, untuk membuat bilik mandi menarik, untuk menghirup nyawa ke dalamnya.

Sisipan putih kelihatan luar biasa pada latar belakang keluli gelap atau cermin.. Putih secara visual menyelaraskan permukaan silau, memudahkan reka bentuk, menghalang siling daripada kelihatan suram. Dengan bantuan mereka, anda boleh menekankan ketinggian dinding.

Reka bentuk bilik mandi asal

Reka bentuk bilik mandi asal

Reka bentuk yang kompleks pada tahap yang berbeza dan juga dalam satah yang sama, dua warna dasar yang berbeza dapat berkumpul. Kombinasi kelihatan baik:

 • putih dengan perak;
 • putih dengan emas;
 • putih dengan keluli;
 • hitam dan krom.

Untuk bilik mandi yang besar, anda boleh menggunakan semua warna pelangi, melengkapkannya dengan putih. Gabungan kontras memerlukan nasihat pereka, kerana sukar untuk memilih jumlah yang tepat dari dua warna yang berbeza pada anda sendiri.

kembali ke menu ↑

Gabungan warna lembut

Cahaya, warna yang disenyapkan dari mana-mana warna boleh digabungkan dengan sisipan putih atau sisipan antara keratan cahaya. Mint, zaitun, kuning air, biru, langit-langit siling kelihatan cantik, sesuai dengan gaya moden dan klasik. Anda boleh mencuba dengan lebih berani, kerana peralihan lembut dari cahaya ke putih tidak menangkap mata.

Bilik yang selesa dalam gaya desa

Bilik yang selesa dalam gaya desa

Juga lihat gabungan yang tenang dengan warna yang berbeza kelabu, kelabu hitam dan gelap. Siling gelap yang luar biasa dengan kesatuan dua warna kelihatan lebih besar, lebih menarik. Peralihan lembut di sini menyediakan kemudahan visual bagi pembinaan.

kembali ke menu ↑

Penggunaan struktur kompleks

Rak siling palsu boleh menjadi pelbagai peringkat, jika ketinggian bilik membenarkan. Rangka kerja untuk reka bentuk ini tidak lebih sukar untuk satu peringkat, tetapi reka bentuk menjadi lebih menarik. Di samping itu, penyelesaian dua peringkat membolehkan anda menutup sebahagian besar komunikasi, atau perancangan kekurangan.

Di dalam bilik mandi yang luas, menggunakan dua tingkat, anda boleh membahagikan ruang secara visual ke bilik-bilik rumah dan rawatan. Anda boleh mencuba dengan pencahayaan, meletakkan sumber cahaya antara tahap (contohnya, menggunakan jalur LED).
Hiasan kayu

Hiasan kayu

Tahap kedua boleh "gelombang", boleh mempunyai bentuk geometri yang ketat. Tetapi isu penting dalam pembentukannya ialah lokasi rel yang relatif kepada tahap pertama. Oleh itu, selat kedua-dua peringkat boleh pergi ke arah yang sama, jika bentuk bilik adalah segiempat tepat, dan perlu untuk mengembangkannya secara visual.

Tetapi terdapat pilihan di mana bilah dua peringkat berserenjang antara satu sama lain, atau bahkan pada sudut tertentu.

Adalah penting untuk berhati-hati untuk tidak mendapatkan rasa rawak dan ketidakharmonian daripada komposisi yang luar biasa.

kembali ke menu ↑

Teruskan arah

Pilihan yang paling mudah adalah meletakkan panel dalam satu arah. Sebagai peraturan, peletakan dijalankan secara lebar, supaya tidak mewujudkan kesan bilik sempit. Bagaimanapun, anda boleh membuat komposisi yang lebih kompleks.

Buat kesan gelombang melalui panel

Buat kesan gelombang melalui panel

Jadi, permukaan dibahagikan kepada dua bahagian, menggunakan dua warna rel. Arah mereka berserenjang antara satu sama lain. Langkah sedemikian menjadikan lukisan itu lebih sukar, kerana rasa ketidaksepakatan bilik itu kelihatan lancar dengan susun atur yang tidak baik.

Lembaga
Meletakkan dua baris rel yang berserenjang dengan satu sama lain, anda boleh memisahkannya dengan lancar dengan memasukkan lenturan. Dengan sentuhan ini, anda akan menghilangkan perasaan ketegasan, ketekunan keputusan.

Terdapat lebih banyak pilihan kompleks apabila lukisan itu terlibat dalam sehingga 4 arah untuk lokasi rel. Walau bagaimanapun, kreativiti itu memerlukan ruang, iaitu bilik mandi yang besar. Dengan semua kerumitan kerja, hasilnya mungkin tidak begitu menarik seperti yang kita mahukan.

Bilik kecil dan selesa dengan warna putih.

Bilik kecil dan selesa dengan warna putih.

kembali ke menu ↑

Kerja pemasangan

Siling sedemikian boleh dipasang dengan tangan tanpa peranti khas. Dari bahan habis akan memerlukan:

 • Meletakkan profil yang dipasang di sekitar perimeter bilik.
 • Stringer, penggantungan untuk menyokong reka bentuk di tengah.
 • Reiki, sisipan interstisial.
 • Dowel-paku, skru.

Untuk kerja anda perlu:

 • gerudi;
 • pemutar skru;
 • perforator;
 • satu set gunting untuk logam dan pisau;
 • penanda;
 • langkah pita;
 • penguasa.
 • tang;
 • pita scotch

Memburu rumah

Memburu rumah

Penandaan dilakukan supaya permukaannya sejajar dengan lantai. Ia menetapkan profil berbentuk U yang akan menjadi asas reka bentuk. Kemudian penggantungan dan pelekap dipasang pada tahap yang sama.

Bilah dipotong supaya mereka 3-5 mm lebih pendek daripada jarak antara profil. Ia dipasang secara siri. Jurang ditutup oleh tulang rusuk selepas memasang panel, atau dalam proses.

kembali ke menu ↑

Petua berguna

Apabila bahan-bahan dipilih dan susun atur luminair digariskan, lakaran susunan rel dibuat, ia akan menjadi jelas apa reka bentuknya.Untuk memuaskan keputusan, beri perhatian kepada beberapa petua yang berguna.

Jika siling terlalu terang, menarik perhatian, maka dalam hiasan dinding dan menghias bilik adalah untuk menunjukkan kesederhanaan. Secara umum, idea bahawa bahagian atas menjadi hiasan utama bilik mandi agak menarik.

Jika bilik kecil, ia tidak mungkin untuk menghiasinya dengan dinding dan butiran tambahan, ini akan mengurangkan ruang hidup. Dan siling akan menjadi hiasan yang sangat baik, tanpa memerlukan penjagaan yang kerap dan perhatian harian.

Lembaga
Menggunakan gabungan warna putih dan terang, pastikan tidak terdapat lebih daripada 30% butiran terang. Jika tidak, pembinaan akan secara terang-terangan menindih dan mengganggu perkadaran bilik. Gabungan putih dengan kelabu gelap, keluli, hitam juga memerlukan berhati-hati.

Eksperimen seperti itu hanya dilakukan di bilik besar dengan dinding tinggi.

Permukaan boleh dibuat luar biasa kerana teknik yang berbeza: memilih warna yang tidak standard dari selat atau sisipan perantaraan, membuat dua tiang, meletakkan selat pada sudut relatif terhadap satu sama lain, menggabungkan warna yang berbeza.

Anda tidak boleh menggunakan semua teknik ini pada masa yang sama, jika tidak penyelesaiannya akan menjadi terlalu menarik. Adalah lebih baik untuk memilih satu cara hiasan yang luar biasa.
Anda akan menghargai pelbagai warna dan tekstur permukaan rak.

Anda akan menghargai pelbagai warna dan tekstur permukaan rak.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Bagaimana untuk memasang siling slatted di bilik mandi?

Rak siling

Walkthrough

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO

8.8 Skor Jumlah
Siling bilik mandi

Perancangan terlebih dahulu semua peringkat kerja sehingga menarik susun atur landasan, anda boleh membuat reka bentuk siling slatted unik untuk bilik mandi anda. Ia secara organik akan melengkapi bahagian dalam bilik mandi, menekankan gayanya. Orang dengan fantasi akan menghargai pelbagai warna dan tekstur permukaan rak. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9.5
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
8
Kebaikan
 • kecantikan;
 • praktikal;
 • ketahanan
Cons
 • harga kit aluminium;
 • menurunkan ketinggian siling pada ketebalan struktur; keperluan pembongkaran lengkap untuk mendapatkan akses kepada komunikasi tersembunyi.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk